• Nem Talált Eredményt

a Közép-Dunántúli Operatív Program és a Dél-Alföldi Operatív Program keretében városrehabilitáció tárgyú kiemelt projektek akciótervi nevesítéséről

A Kormány

1. megállapítja a  Közép-Dunántúli Operatív Program 2011–2013. évekre szóló akciótervének 3. prioritását az 1. melléklet szerint,

2. elfogadja a  2007–2013 programozási időszakban az  Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az  Európai Szociális Alapból és a  Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet 28. § (1) és (2) bekezdése szerint a 2. mellékletben meghatározott projektötletek kiemelt projektként történő előzetes nevesítését,

3. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a 2. melléklet szerinti kiemelt projektek projektgazdái számára a projektötletek részletes projektjavaslatként történő benyújtását lehetővé tévő felhívás megjelentetéséről,

Felelős: nemzetgazdasági miniszter

Határidő: a projektek akciótervi nevesítéséről szóló kormányhatározat közzétételét követően azonnal 4. visszavonja a  regionális operatív programok 2011–2013. évekre szóló akcióterveinek módosításáról és

a Nyugat-Dunántúli Operatív Program 5. prioritás keretének növeléséről szóló 2057/2013. (XII. 31.) Korm. határozat 5. mellékletének 3. prioritásra vonatkozó részét.

Orbán Viktor s. k.,

miniszterelnök

MAGYAR KÖZLÖNY 2014. évi 49. szám 4723 1. melléklet az 1209/2014. (IV. 1.) Korm. határozathoz

 

  3.

I. Prioritás bemutatása: 3. prioritás: Fenntartható településfejlesztés

Közép-Dunántúli Operatív Program Akcióterv 2011–2013 1. Prioritás tartalma

Prioritás rövid tartalma (max. 500 karakter)

A prioritási tengely fő célja a régió településeinek hálózatszerű fejlesztése, elsősorban azok gazdasági és közösségi célú, valamint szociális szempontokat is figyelembe vevő fizikai és funkcionális megújítása révén. A prioritás feladata az elsődleges térségi dinamizáló tényezőként felfogható város és térségére gyakorolt hatás ösztönzése, a város és térsége közötti kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolat elérése, egészségesebb lakókörnyezet megteremtése, a városok belső problémáinak kezelése.

2. A prioritás ütemezése – kiírások kerete

Indikatív forrásallokáció

(Mrd Ft, folyó áron, 280 HUF/EUR árfolyamon)

2011 2012 2013 Összesen

1,10 6,85 2,51 10,46

Tervezett ESZA arány (%): max. 10%

3. A prioritás ütemezése – kötelezettségvállalás (IH döntés)

Indikatív forrásallokáció

(Mrd Ft, folyó áron, 280 HUF/EUR árfolyamon)

2007–2010 2011 2012 2013 2014–2015 Összesen

16,33 0,00 0,68 7,27 2,52 26,80

   

MAGYAR KÖZLÖNY 2014. évi 49. szám

 

  3.

II. A támogatási konstrukciók összefoglaló adatai (2011–2013)

Konstrukció kódja Konstrukció neve

Pályázatok, kiemelt projektek meghirdethető kerete

(Mrd Ft) Konstrukció célja

A konstrukció szakmai tartalmáért felelős miniszter

A konstrukció szakmai tartalma tekintetében feladatkörrel rendelkező

további miniszter 2011 2012 2013

3.1.1. Település (al)központok kialakítása,

értékmegőrző rehabilitációja 1,10 6,85 2,51

A városközpontok és városi alközpontok értékmegőrző fejlesztése.

A kistelepülések tudatos fejlesztése, élhető és örökségvezérelt települési környezet kialakítása.

belügyminiszter emberi erőforrások

minisztere

3.2.1.

Leromlott vagy leromlással veszélyeztetett városrészek rehabilitációja (20 000 fő feletti városok, megyei jogú városok kivételével)

0,00 0,00 0,00

A szociálisan leromlott lakóterületek és szegregátumok akcióterületi alapú megújítása a fizikai környezet és a társadalmi kohézió együttes erősítése által.

belügyminiszter emberi erőforrások

minisztere

3. Prioritás összesen 1,10 6,85 2,51

MAGYAR KÖZLÖNY 2014. évi 49. szám 4725

megnevezése Támogatást igénylő neve

Projekt rövid bemutatása Támogathatósági feltételek

2.

Megújul a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola épülete, valamint megvalósul a Jutasi út melletti járda, támfal és lépcsők rekonstrukciója, a Budapest út 4. szám alatti irodaház és a Művészeti Iskola előtti terület rendezése. A fejlesztés része a veszprémi Hangvilla melletti park felújítása, valamint Kossuth Lajos utca – Bagolyvári utca – Főposta tér által határolt tömb belső megújítása és térfigyelő rendszer kiépítése. Megújul a Vár Áruház épülete és megvalósul a belváros első kereskedelmi központjának teljes szigetelése.

Az akciótervi nevesítést követő projektfejlesztés feltételei:

a) Szükséges a jelen projekt és a már szintén támogatásból megvalósult I. ütemű fejlesztések részletes műszaki és pénzügyi elkülönítése szöveges formában, valamint térképi ábrázolással.

b) Szükséges a támogatott tevékenységek felhívás szerinti egyértelmű azonosítása, különös tekintettel arra, hogy a városi funkciót erősítő tevékenységek a Felhívás C1.1.

pontja szerinti önállóan támogatható tevékenységek, azaz a járdafelújítás, a közvilágítás felújítása, a csapadékvíz-elvezetés felújítása és a térfigyelő rendszer kiépítése önállóan nem támogatható, választható kapcsolódó tevékenységként is szerepelhetnek.

c) Szükséges költséghaszon-elemzés (CBA) készítése a kereskedelmi központ felújítása projektelem esetében, tekintve, hogy a tulajdonos az áruházat bérbeadással hasznosítja.

d) Szükséges a „beruházásba bevont magántőke nagysága” indikátor értékének pontosítása, és a konzorciumi partner hozzájárulásának összegével való ellentmondás feloldása.

e) Szükséges a „Városrehabilitációs beavatkozások által érintett terület nagysága”

indikátorra vonatkozó vállalás módosítása a teljes akcióterület nagyságának feltüntetésével. Megyei Jogú Város

Önkormányzata 567 500 000 567 500 000

A fejlesztéssel optimalizálásra került a belváros átmenő forgalma és megtörténik a közutak

rekonstrukciója, így a Várkörút, a Rákóczi Ferenc út, a Lakatos utca és az Arany János utca felújítása.

Megvalósul a Zsuzsanna-forrás és parkjának rekonstrukciója, a Prohászka liget megújítása, egy nyilvános illemhely kialakítása, a Városház tér 2. szám alatti épület külső felújítása, a Városháza előtti pódium és lánckorlát felújítása és a Brunszvik Teréz Óvoda külső felújítása és akadálymentesítése.

Az akciótervi nevesítést követő projektfejlesztés feltételei:

a) Szükséges a jelen projekt és a már szintén támogatásból megvalósult I. ütemű fejlesztések részletes műszaki és pénzügyi elkülönítése szöveges formában, valamint térképi ábrázolással.

b) Be kell mutatni a felhívás C.6.3 „A projektre vonatkozó egyéb speciális feltétek”

pontjában foglaltaknak való teljes megfelelést, különös tekintettel a gazdasági funkcióra.

c) Szükséges a támogatott tevékenységek felhívás szerinti egyértelmű azonosítása, és ennek megfelelően a „II. Helyi identitást, közösségformálást erősítő terek,

létesítmények” alcím „Városi közfunkciók fejlesztése” önállóan támogatható tevékenység kategória megnevezésnek megfelelően javítandó.

d) Szükséges a „Városrehabilitációs beavatkozások által érintett terület nagysága”

indikátorra vonatkozó vállalás módosítása a teljes akcióterület nagyságának feltüntetésével.

2. melléklet az 1209/2014. (IV. 1.) Korm. határozathoz

MAGYAR KÖZLÖNY 2014. évi 49. szám

Megújul a kecskeméti Szabadság tér és környezete (Kálvin tér, Kéttemplom köz) műszakilag leromlott gyalogos és zöldfelületi rendszere. Megvalósul a Kálvin téri és Szabadság téri parkolók felújítása, a közösségi illemhely rekonstrukciója, a Kéttemplom köz 12. szám alatti üzlethelyiség belső felújítása, a Kéttemplom köz 1. szám alatti ingatlan beavatkozással érintett részeinek homlokzat és tetőfelújítása, a Kéttemplom köz „bevásárló utca”

üzleteinek portálcseréje, a parókiaépület utcai homlokzatainak felújítása és a portál cseréje.

Az akciótervi nevesítést követő projektfejlesztés feltételei:

a) Szükséges bemutatni a felhívás C.6.3 pontja szerinti kötelezően teljesítendő magántőke-bevonás feltételének való megfelelés formáját.

b) Szükséges a projektötletet a felhívás C.3.3 pontjában foglalt belső arányoknak való megfelelésre tekintettel átdolgozni, különös tekintettel a közterület-rehabilitáció arányának korlátozására.

c) Szükséges átdolgozni a projekt költségvetését a felhívás C.3.3 pontjában az Akcióterületi terv és az igényfelmérés költségére vonatkozóan engedélyezett nettó 5 millió forintos korlát figyelembevételével.

d) Szükséges részletes kockázati terv készítése bemutatva a projekt vállalt időben való megvalósulását veszélyeztető, így különösen közbeszerzési tényezőket,

bekövetkezésük valószínűségét és kezelésük tervezett módját, a megvalósításra gyakorolt esetleges hatásukat.

e) Részletesen be kell mutatni legalább öt év időtávban a működtetés és fenntartás szakértői és intézményi hátterét.

f) Szükséges a projektben szereplő, fizető parkolók kialakítási és működtetési körülményeinek tisztázása, és az alkalmazandó támogatási jogcím (közszolgáltatás ellentételezésére nyújtott támogatás) alátámasztása és igazolása.

g) Szükséges a konzorciumi szerződés megkötése és benyújtása.

5. Megyei Jogú Város

Önkormányzata 740 000 000 740 000 000

A projekt megvalósítása során megújulnak a belváros közművelődési intézményei, és kialakításra kerül egy sétálóutca. A projekt városi funkciót érintő fejlesztési elemei: közparkok, közterületi játszóterek, szabadtéri közösségi terek, települési zöldfelületek kialakítása, nyilvános illemhely építése. Kialakításra kerül egy köztulajdonban lévő, ingyenesen használható mélygarázs, valamint kerékpártárolók.

Az akciótervi nevesítést követő projektfejlesztés feltételei:

a) Szükséges a projektötletet a felhívás C.3.3 pontjában foglalt belső arányoknak való megfelelésre tekintettel átdolgozni, különös tekintettel a közterület-rehabilitáció arányának korlátozására.

b) Szükséges részletes kockázati terv készítése bemutatva a projekt vállalt időben való megvalósulását veszélyeztető – különösen közbeszerzési – tényezőket,

bekövetkezésük valószínűségét és kezelésük tervezett módját, a megvalósításra gyakorolt esetleges hatásukat.

c) Részletesen be kell mutatni legalább öt év időtávban a működtetés és fenntartás szakértői és intézményi hátterét.

d) Szükséges a programalap tevékenységeinek részletes kidolgozása, és a felhívás C.6.3. h) pontja szerinti kritériumnak való megfeleltetése.

6.

A tervezett fejlesztés keretében a Petőfi Sándor utca, a Luther utca, az Irányi utca, a Csaba utca, és a Bartók Béla utca által határolt belvárosi akcióterület újul meg erősítve a megyeszékhely-funkciót, a turisztikai és idegenforgalmi potenciált.

Megvalósul az Andrássy út tér-rehabilitációja, a Mednyánszky utca és a Korzó tér fejlesztése, a Csaba utca rekonstrukciója, az Ügyfélszolgálati iroda udvar rekonstrukciója, a Nagy Imre tér felújítása, és a Knézich Károly utca fejlesztése. Létrejön egy kereskedelmi és szolgáltatóház, megvalósul egy szezonális terasz és egy vendéglátó egység kerül felújításra.

Az akciótervi nevesítést követő projektfejlesztés feltételei:

a) Szükséges a projektötletet a felhívás C.3.3 pontjában foglalt belső arányoknak való megfelelésre tekintettel átdolgozni, különös tekintettel a közterület rehabilitáció arányának korlátozására.

b) Szükséges részletes kockázati terv készítése bemutatva a projekt vállalt időben való megvalósulását veszélyeztető – különösen közbeszerzési – tényezőket,

bekövetkezésük valószínűségét és kezelésük tervezett módját, a megvalósításra gyakorolt esetleges hatásukat.

c) Részletesen be kell mutatni legalább öt év időtávban a működtetés és fenntartás szakértői és intézményi hátterét.

d) Szükséges a projektötlet költségvetésének átdolgozása „soft” elemek tekintetében olyan módon, hogy az összeg legalább 50%-át a programalap keretében kell felhasználni.

e) Szükséges a projektben szereplő, díjfizetés ellenében igénybe vehető várakozóhelyek kialakítási és működtetési körülményeinek tisztázása, és az

alkalmazandó támogatási jogcím (közszolgáltatás ellentételezésére nyújtott támogatás) alátámasztása és igazolása.

A Magyar Közlönyt a Szerkesztőbizottság közreműködésével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerkeszti.

A Szerkesztőbizottság elnöke: dr. Biró Marcell, a szerkesztésért felelős: dr. Borókainé dr. Vajdovits Éva.

A szerkesztőség címe: Budapest V., Kossuth tér 2–4.

A Határozatok Tára hivatalos lap tartalma a Magyar Közlöny IX. részében jelenik meg.

A Magyar Közlöny hiteles tartalma elektronikus dokumentumként a http://www.magyarkozlony.hu honlapon érhető el.

A Magyar Közlöny oldalhű másolatát papíron kiadja a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó.

Felelős kiadó: Majláth Zsolt László ügyvezető.