• Nem Talált Eredményt

4. Eredmények és azok diszkussziója

4.5. Az 1980-as évektől az Egységes Erdészeti Vállalatirányítási Rendszerig

4.5.2. A Digiterra szoftverei

A STEGA után a következő és minőségi lépcsőfok a Digiterra EIR megjelenése volt jó 15 évvel később, 2003-ban. A DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft. gyökerei 1994-re nyúlnak vissza, amikor az Erdészeti és Faipari Egyetemen elindult egy programfejlesztés, mely a Digi-Terra elnevezést kapta. A szoftver a földfelszín számítógépes modellezéséből állt. További fej-lesztéseket is elindítottak a digitális képfeldolgozás és a képernyőn történő digitalizálás téma-körében. Mintegy két éves munkával a fejlesztésekből önálló térinformatikai rendszer körvo-nalazódott, mely az erdőgazdálkodás feladatainak megoldására specializálódott. További önál-ló szoftvereket, alkalmazásokat fejlesztettek ki, melyek felhasználhatósága túlmutatott az erdé-szeti feladatokon. Mindez már összehangolt csapatmunkát követelt, hiszen a kitűzött cél ekkor az erdőgazdálkodás informatikai fejlesztéseinek egységesítése volt (URL10).

A DigiTerra Mérnöki Iroda 1996-ban alakult meg. Az elindulást követően hónapokban kizárólag csak a fejlesztéssel foglalkoztak. A cél a szoftverek értékesíthető állapotra hozása volt. Ennek eredményeként 1997 márciusára testet öltött a DigiTerra Map térinformatikai rendszer első verziója. Ebben az időszakban kaptak megbízást az erdészeti digitális térképi adatbázis kidolgozására, melynek eredményeként öt évnyi munkával az ország területének csaknem 70%-át lefedő digitális erdészeti üzemi térképet állítottak elő. Létrehozták az erdésze-ti digitális térkép ágazaerdésze-ti térinformaerdésze-tikai szabványát.

1999-ban elkészült az első fejlesztési periódust integráló és lezáró DigiTerra MAP elneve-zésű térinformatikai szoftvercsomag, mellyel a térinformatikai adatnyerés földi és távérzékelési módszerei, a felületmodellezés, a raszter és vektor alapú adatfeldolgozás – egy földrajzi infor-mációs rendszerrel szemben támasztott igények teljes spektrumában – elvégezhetők. Az erdé-szeti szakmai tapasztalatokat feldolgozva a földrajzi információs rendszerbe épített erdéerdé-szeti szakmai folyamatokat támogató szoftvereket fejlesztettek, mely az erdőgazdálkodás vállalatirá-nyítási rendszerének tervező, nyilvántartó és szakmai kontrolling feladatokat ellátó integráns része.

A PDA-k széleskörű elterjedésével szoftverpalettájukat kéziszámítógépeken futó Digi-Terra Explorer elnevezésű mobil térinformatikai rendszerrel bővítették 2002-ben. A szoftvert mezőgazdasági és erdészeti területen elterjedten alkalmazzák a GPS alapú területmérésben és a terepi adatgyűjtésben.

2003-ban a szakmai feladatokat ellátó szoftverek egységesítésével és központi adatbázisra építésével megszületett az Erdőgazdálkodási Információs Rendszer (EIR). A felmérésem azt igazolta, hogy az erdőgazdálkodók kivétel nélkül jelentős lépésnek ítélték meg a térinformati-kára alapozott szakmai szoftver megjelenését.

A HM Térképészeti Kht-val közös fejlesztésében piacra került a TopoExplorer termék-család, amely GPS navigációs feladatokra használható, nem csak az úton közlekedőknek, ha-nem az úgynevezett off-road felhasználóknak is pontos navigációt kínálnak. A termék alapja az 1:50 000 méretarányú katonai topográfiai térkép, amely raszteres formában részletes földfel-színi, közmű és egyéb topográfiai elemeket tartalmaz, és külterületen is egyedülálló részletgaz-dagságot kínál.

2007-ben elkészült a DigiTerra Explorer 5-ös verziója, amely egy új típusú technológiai megoldással (SD kártya-alapú licenszelés) és egyre bővülő idegen nyelvű verzióival megalapoz-ta az egyszerűen használható, mindenki számára elérhető dobozos GPS területmérő és terepi adatgyűjtő mobil szoftver nagy tömegű értékesítését. Ebben az évben már tizenöt erdőgazda-sági részvénytársaság használt DigiTerra terméket (NYULL személyes közlése 2013. szeptem-ber 10.)

2008-ban nemzetközi piacra léptek: a DigiTerra Explorer alkalmazás ismertségéhez nagymértékben hozzájárult a Magellan Navigation céggel kötött szerződés, amelynek révén a Magellan GPS-vevőkhöz kapcsolva az ügyfelek számára világszerte elérhető a DigiTerra Exp-lorer szoftver. A külföldi értékesítések révén sikerült megduplázni az eladott szoftver-darab-számot a 2007-es forgalomhoz viszonyítva. Ugyancsak ebben az évben indult a projekt, amely az állami tulajdonú erdőket kezelő huszonkét szervezetnél bevezetni tervezte az Egységes Er-dészeti Vállalatirányítási Rendszert. Az erEr-dészeti szakmai modul szállítására a DigiTerra kapott megbízást. Bár a szoftvert leszállították és a bevezetés részét képező oktatást is megtartották, a projekt leállításra került.

2009-ben első alkalommal részt vettek a legnagyobb térinformatikai kiállításon, a Néme-tországban rendezett Intergeon. Itt mutatták be a DigiTerra Explorer 6-os verzióját, amelyről az online és nyomtatott szaklapokban több pozitív értékelés jelent meg, és számos új viszonte-ladó partner érdeklődését felkeltette. 2010-ben újabb partneri együttműködéseknek, a tovább bővülő nemzetközi viszonteladói hálózatnak és az isztambuli Intergeo East kiállításon való részvételnek köszönhetően már minden földrészen, több mint 30 országban, 15 nyelvre lefor-dítva elérhető a DigiTerra Explorer.

2011-ben vezették be a piacra a DigiTerra SILVÁ-t, amely az erdészeti szakirányítók és erdőtulajdonosok magánerdő-gazdálkodói feladatait támogatja. 2012-ben megjelent a DigiTer-ra Explorer 7-es verziója, továbbá elindult a GPS-vevő készülékek márkafüggetlen összeha-sonlítását és megrendelését megkönnyítő webáruházuk, a gpscsomagok.hu.

Az EIR nem csak abban jelentett minőségi ugrást, hogy az adatokat térinformatikai ala-pokon kezeli (17. ábra), de integrálja a külső rendszerekből származó adatokat, így a NÉBIH

(2003-ban még MGSZH) Erdészeti Igazgatóság erdőállomány-adattárát, az állami ingatlan-nyilvántartás ingatlan-adatbázisát, az erdő és ingatlan-nyílvántartási térképeket. A szakmai fela-datokat ellátó modulokat egységesítette és az afela-datokat egy központi adatbázisba szervezte. Az így kialakított programcsomag tehát az erdőgazdálkodás operatív irányítási és ellenőrzési fela-datait valósítja meg térinformatikai támogatással (DIGITERRA 2008). Közvetlenül támogatja a terepen zajló munkafolyamatokat is oly módon, hogy a rendszer kiépítésébe szervesen bekap-csolja a mobil informatikai eszközöket. Így valósul meg például erdészeti területen az állófa fa-tömegbecslése, mellyel a helyszínen terepi jegyzőkönyv is nyomtatható, vagy a terepen zajló, zárt rendszerű vonalkódra épített készletkezelés.

17. ábra: Digiterra EIRv5 főképernyője

A DigiTerra által kifejlesztett térinformatikai alapú szoftver a saját megfogalmazásom sze-rint a fejéről a talpára állította az 1880 óta létező nyilvántartást. Az 1879-es erdőtörvény végre-hajtására kiadott utasítás mellékletként nevezte meg az üzemnyilvántartási könyvekhez készí-tett térképet, holott a gazdálkodás alapja az, hogy hol helyezkedik el az az erdőrészlet, amelyen a gazdálkodás történik. Vagyis logikailag a terepi objektumhoz kell rendelni az azt jellemző att-ribútumokat.

A DigiTerra Kft. tevékenységének értékeléseként a következőket tartom fontosnak ki-emelni:

 Olyan térinformatikai szoftvereket fejleszt és forgalmaz, amelyeket a szakma a vektoros és raszteres térinformatika hatékony eszközeiként tart számon.

 Digitalizálták Magyarország erdészeti térképeit.

 Az általános ügyviteli szoftverektől eltérően valamennyi alkalmazásuk térbeli nyilvántar-tásra épül.

 Mivel munkatársaik jól ismerik erdőgazdálkodási szakemberek igényeit, néhány év alatt piacvezetővé váltak agro-térinformatika területén.