• Nem Talált Eredményt

Diagramtípusok

In document On-line értékelési módszerek II. (Pldal 162-168)

Wallis-próba értelmezése

11. LECKE: ÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK SZEMLÉLTETÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A SZEMLÉLTETÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A

11.2.2 Diagramtípusok

Oszlopdiagram

Az oszlopdiagram alapvetően a mennyiség szemléltetésére szolgál.

Értékelési eredmények szemléltetésének lehetőségei … 163

Például amikor a hangsúlyt arra szeretnénk helyezni, hogy például iskolánk tanulói létszáma elérte az 1000 főt, a benzin árfolyama átlépte a 400 forintot, az ország kukoricaexportja 10.000 tonna fölött volt stb.

Illetve a mennyiség olyan jellegének hangsúlyozására, ami hatalmas értékű emelkedést vagy esést mutat.

Természetesen a többi diagramról is leolvasható a mennyiség, de a lélek-tani hatás ezen érzékeltethető a legjobban.

A médiában nagyon jól használják ezeket a lélektani hatásokat, ezért már az iskolásoknak is felhívják a figyelmét a diagramokkal elérhető hatásokra. Pél-dául a PISA-mérésben találkozunk ilyen feladattal:

Egy tévériporter az alábbi diagramot mutatva a következőket mondta:

„A diagram szerint a betörések száma óriásit nőtt 1999-ben 1998-hoz képest.”

Majd azt a kérdést kapták, hogy „Mit gondolsz, helyesen értelmezte a riporter a diagramot? Válaszodat indokold is meg!”

116. ábra: PISA-feladat

Érdemes megnézni, mire adtak pontot az elemzés során: „Értékelés:

2 pont – „Nem, nem értelmezte helyesen”, Rámutat, hogy a diagram-nak csak egy kis része látható, VAGY hogy az arányos, ill. százalékos növekedés nem nagy, VAGY hogy tendenciára vonatkozó adatokra volna szükség.

1 pont – „Nem, nem értelmezte helyesen”, de hiányoznak a magyará-zat részletei. (Pl. a betörések száma közti különbséggel foglalkozik, és nem veti ezt össze a betörések teljes számával )14

Az oszlopdiagram altípusait is érdemes átnézni, mert szintén teljesen más hatásokat érhetünk el vele!

117. ábra: Oszlopdiagram

Az első csoportosított oszlopdiagram használata esetén a hangsúly a kate-góriákon van.

Például: 2011-ben felvettünk 400 fiút és 600 lányt intézményünkben, 2012-ben 500 fiút és 500 lányt. Itt az elemzésnél azon kell elgondol-kodni, mi változott, hogy a fiúk száma emelkedett, és miért csökkent a lányok száma.

A halmozott oszlop esetén az összesített adatokon van a hangsúly, az pedig egy pluszinformáció (de mellékesebb), hogy milyen a csoportok összetétele.

Az előző példát halmozott diagrammal szemléltetve azt látjuk, hogy a fel-vett diákok száma változatlan. Nincs mit elemezni! Bár az összetételben meg fog jelenni a fiúk/lányok változása, ami még két adat esetén látható is, de ha

14 PISA-mérés – Nyílt feladatok. < http://www.oecd-pisa.hu/>

Értékelési eredmények szemléltetésének lehetőségei … 165

több alcsoportunk van, és az „összesen”-ek is változnak, akkor nem szemléletes az alcsoportok összetétele. De vannak esetek, amikor nem is kell annak lennie!

A 100%-ig halmozott oszlopnál újra az alcsoportokon van a hangsúly, hisz minden év „összesen”-jét 100%-nak tekintjük, és leolvashatjuk az egyes csopor-tok arányát!

Például: A kompetenciamérések kedvelt diagramja, mert jól türközi, hogy az intézmény tanulóinak hány százaléka tehetséges, kevésbé az, és milyen aránnyal tartoznak a leszakadókhoz. Természetesen mindezt egy hetes skálán.

Nézzük meg a 2006-os PISA-eredményekben a magyarországi diákok teljesítményét!

118. ábra: PISA-felmérés, 2006.

A többi oszloptípus jelentése tartalmilag ugyanez, csak a design változik.

Érdemes a design-nal is óvatosan bánni, mert pl. a piramisdiagram pont az osz-lopdiagram lényegét veszíti el, azaz, hogy szemléltesse a mennyiséget, a térha-tású diagramoknál pedig vigyázni kell az adatok láthatóságára.

Sávdiagram

Ugyanaz a hatása, mint az oszlopdiagramnak, csak a tájolása más. Bár emi-att a mennyiségi kiugrásokat nem szemlélteti olyan mértékben.

Vonaldiagram

A vonaldiagram a folyamatok szemléltetésére a legmegfelelőbb.

Jól használható demográfiai folyamatok szemléltetésére, benzin árfolyam-változásának bemutatására stb. (Vonaldiagrammal azt tudjuk szemléltetni, hogy hónapok óta emelkedik az árfolyam, a hatás a folyamaton van, annak ellenére, hogy itt is látható, a benzinár átlépte pl. a 400 forintot).

Például ha a fenntartó felé hangsúlyozni szeretnénk, hogy folyamato-san emelkedik a gyermeklétszám intézményünkben (ezért szükség lenne pl. bővítésre), akkor használjuk a vonaldiagramot.

A vonaldiagram altípusaival bánjunk óvatosan! Míg az alapvonaltípus al-kalmas több párhuzamos folyamat szemléltetésére (pl. a forint árfolyama fo-lyamatosan gyengül, de az euró emelkedik a dollárhoz képest), addig a halmo-zott vonaltípusnál már nagyon nehéz leolvasni az alkategóriákat.

Kördiagram

A kördiagram az egész megoszlásának szemléltetésére szolgál.

Fontos viszont, hogy a teljes egészről álljon rendelkezésre információ, vagy legalábbis vegyünk fel olyan kategóriát, hogy „nem válaszolt”, „nincs adat”.

A kördiagram képes arra, hogy százalékszámítás nélkül százalékosan ábrá-zolja az adatok megoszlását.

Perecdiagram

Hasonló a kördiagramhoz, de egyszerre ugyanazon mintára vonatkozóan több információt ábrázolhatunk.

Például: a minta elemeinek megoszlása nemek szerint, legmagasabb vég-zettség szerint, valamint lakhely szerint.

Terület-, felületdiagram

Statisztikai vizsgálatok során a terület-/felületdiagramokat nem szoktuk használni.

Értékelési eredmények szemléltetésének lehetőségei … 167

Árfolyamdiagram

Az eredendően árfolyamok ábrázolására kitalált diagram képes a legmaga-sabb valutaárfolyamot, a középárfolyamot, valamint a vételi árfolyamot egy egységben ábrázolni, így egy diagramon több valuta adatait is megjeleníthetjük.

Hasonlóan alkalmas az évi csapadékmennyiség, napi hőmérsékleti adatok ábrá-zolására is, de számos példát lehetne még hozni.

A statisztikában az átlagtól vett egy szórásnyi terjedelem ábrázolására használják. Alkalmazásával összevethető a csoportok átlaga, valamint hogy mennyire szóródnak az adatok az átlag körül.

Szokás még a percentilisek ábrázolására is használni.

A kép a 2006-os PISA-mérés matematikai eredményének képességpontjait mutatja, mégpedig az átlagos képességpontokat jelöli sárga vonallal, majd a 95%-os konfidencia intervallum kerül feltüntetésre. (Ez egy valószínűségi muta-tó, mely megadja az intervallumot és azt a korlátot, ahová esnek az adatok.)

119. ábra: PISA-eredmények

Pontdiagram

A vonaldiagramhoz hasonló esetekben használjuk, ha csak a pontok kerül-nek ábrázolásra, nem annyira szemléletes, viszont egyedi esetekre irányíthatjuk vele a figyelmet.

Sugárdiagram

Sugárdiagram esetén mindegyik kategóriához tartozik egy-egy külön érték-tengely. Ezek a tengelyek egy közös pontból indulnak ki, és az ábrázolásra kerü-lő adatokat egy-egy vonal köti össze.

Például partneri elégedettségmérés szemléltetésére szokták használni a minőségbiztosítás területén.

Összefoglalva: a diagramtípusok alkalmazási lehetőségeit érdemes ismerni, és ennek tükrében tudatosan válasszunk a rendelkezésre álló diagramok közül!

Ha elrontottuk a diagram típusát, lehetőségünk van az utólagos módosítása is a diagramtípus megváltoztatásával.

In document On-line értékelési módszerek II. (Pldal 162-168)