• Nem Talált Eredményt

Csodák, sebek, angyalok, és egy festõ

In document tiszatáj 2003. FEBR. * 57. ÉVF. (Pldal 125-128)

Van Szuromi Pál barátunknak egy szép szava Pataki Ferencről, s ez a szó úgy hangzik, hogy létfestő. Mi, akik úgy élünk, hogy tudjuk, az életünk bármelyik pillana-tában megmérettetés lehet, mert bármelyik pillanatban benézhet az ablakunkon az Is-ten, vagy bedobhatja kővel, érteni véljük, hogy Szuromi Pál mire gondolt. Például azt is tudjuk, hogy a csodákért dolgozni kell. A csoda munkás dolog, csupa nyűg, fárada-lom, reménytelenség, míg nem egyszer csak. És munka a figyelem is, olyan tekintettel járni-kelni az ég alatt, amelyet a lélek irányít, fák, nők, felhők, házak, férfiak, naponta százszor megkérdezni, hogy miféle szerkezet az ember, és egy repedés a földön, amin állunk, jól van, a lényeg talán csak annyi, hogy a lélek többet lát, mint a szem.

A csodában az a csodálatos, hogy matériája a hétköznap anyaga, sár, szar, por és körömreszelék, vagy az izgalom ezüstös nedvessége az ölben. A csoda nem istenből van, nem is az angyal nyers, porcukros húsából. A csoda az, hogy a csodátlan csodála-tos lesz. Sutting ezredes, Mészöly Miklós felejthetetlen hőse, lova is, midőn kilövik, tovább vágtat, mert olyan erő röpíti tovább, amelyet emberi értelem fel nem foghat.

Csodák pedig nincsenek, nem is voltak, nem.

Minden csak lehetne.

Isten nincs.

Ha Isten lenne, akkor nem azért lenne, hogy legyen. Isten létezése elbújás, elbújt, mert dühíti, hogy rosszul sikerült, sok hiba, tévedés, nem halt meg, dehogy is. Viszont vannak kivételes pillanatok. Ott rejtőzik az ég takaró alatt, de közben meglátjuk a ke-zét, amivel a nyakunkat szorongatta. Valami fényesség a sötét vásznon, egy vágás:

a megszólíthatatlan jele.

Pataki Ferenc kifejezetten csodaváró, csodakereső művész. Kevesebb áhítatos festőt ismerünk őnála. Nála az áhítat munkamódszer, program, a megismerés egyik formája.

Vagyis Pataki áhítata nem valami-féle önfeladó, személyiségvesztő transzcendencia, hanem a művészi figyelemnek olyasféle megnyilvá-nulása, amely a boldogságot vagy a csodát, vagy éppenséggel a maga-sabb erő jelenlétét történés közben ábrázolja. Nem megtörtént, hanem jelen van. Nem volt, hanem van.

Folyamatosan el vagyunk bű-völve attól, hogy élünk,

hogy kifogy alólunk a föld pora, hogy a hétköznapi hercehurcá-nak nem értjük az okát és a mi-értjét,

el vagyunk bűvölve attól, olykor megvakarhatjuk az ördög szőrös, domború hasát, hogy a gyerekkor elmúlt,

el vagyunk bűvölve egy másik ember lázas, nekünk kinyíló testétől, el vagyunk bűvölve ettől a mostani ősztől,

attól, hogy tud jó is lenni, hogy egy pillanatra megtalált bennünket a kegyelem fé-nye…hát ilyesmik jutottak az eszünkbe, amikor Pataki Ferenc festményeit bámultuk a mester műtermében, amikor a Bartók Béla Művelődési központban rendezendő kiállí-tására készült.

Hiszen ezen a kiállításon is miféle szerkesztési elvet gyakorol Pataki Ferenc! A kép-let látszatra egyszerű. A fortyogó, kavargó indulatok, a félelmek és a szorongások sö-tétségéből haladunk a fény, a világosság pontos, ősi formái felé. Csakhogy a sötét tó-nusú felületen, mondjuk, a valószerűtlenül keskeny, a gyermekkori Tó utca fölött li-lán hullámzó égbolton, vagy egy légópince fojtogató sötétségében rendre fölvillan, föl-szikrázik valami titokzatos esemény.

Ő az angyal.

Az angyal, tudjuk jól, erősebb lét, s mindamellett hír. Üzenet. Az angyal megvakít, földre dönt, kificamítja a vállad, sebet ejt rajtad, nyugtalanságot hoz. Eszünkbe jut Baka István, aki azt mondta egyszer minekünk, hogy Isten biztosan nincs, viszont an-gyal biztosan van. Ha lenne Isten, a sors rend lenne, nem pedig következmény. Olyan ez a fehér villanás Pataki sötétre festett vásznain, mint valami seb, igen, amikor Pataki Ferenc angyalt vagy éppen csak a nyomát, a jelenlétét festi, akkor mintha sebet ejtene a vásznon.

Ha az angyal, a hír, seb, akkor, a csoda is seb.

Seb, sebesülés, tökéletlenség.

Belépdel a kórterembe a szolgálatos nővér, fűzős bokacipője van, tegye szabaddá a tomporát, kérem, szól, sebet ejtek magán, egy tűhegynyi sebet, amin keresztül majd az Ön corpusába szivárog az éter.

Aztán ül néhány pillanatig mellettünk, tekintete révült, megszólal.

Amikor megszúrom, nagyon fog fájni. És ez a fájdalom csak az Öné lesz, senki másé. De nem ez az érdekes. Hanem még az eszébe jutna valami más is. Talán az jut az eszébe uram, hogy a világ nem más, mint egy irdatlan kórterem, ahol mindenki a nagybeteg Istent gyógyítgatja.

A szomszéd szobában egymás ecseteit lopkodják a festők.

Az egyik haldoklik, de még mindig fest.

Már vak, de még mindig fest.

Elfelejtette a színeket, de még mindig fest.

Nincs keze, a szájával fest.

Nem tudjuk, a mester tudatában van-e a gesztusnak, vagyis annak, hogy ő vásznon az angyali fehér villanással, vagy a Húsvét után című kép derengő keresztjével, a légó-pince sötétségében felvillanó fénnyel voltaképpen megsebzi a felületet.

S milyen érdekes, amikor a festő rátalál a fényes formákra, amikor házakat alkot fényből és tündöklő világosságból, nos akkor a fényes felületen, mintegy az eddigiek ellentejeként megjelenik egy sötét folt, valami sötét seb, mély tónusú derengés, hogy tehát maga a fényből szőtt, rajzolt, épített otthon is tökéletlen.

Azt tanultuk Pataki Ferenctől, hogy élni annyi, minthogy elbűvölve viseljük el a tökéletlenségünket. És hogy ne higgyük magunkat tökéletesnek akkor se, ha bizonyo-sak vagyunk abban, hogy éppen valami tökéletest látunk.

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy személyi jövedelemadójuk egy százalékával támogas-sák a Tiszatájt. Amennyiben úgy döntenek, hogy lapunk fenntartásához hozzá kí-vánnak járulni, rendelkezzenek a következő adószám javára:

Tiszatáj Alapítvány 19082349 2 06

Egyúttal közöljük, hogy az elmúlt évben a Tiszatáj Alapítvány a fölajánlásokból 87 ezer forintot kapott. Ezt az összeget emelt terjedelmű lapszámaink nyomdaköltsé-gére fordítottuk. A támogatást köszönjük!

*

A Tiszatáj 2003. januári számában olvasható Tőzsér Árpád kritikája Hizsnyai Zoltán Bárka és ladik c. kötetéről. A megjelent változatban Bárczi Zsófia és Sánta Szilárd margináliái H.N.P. monogrammal szerepelnek. A kezdőszavat és a valódi szerzőt fel-tüntetve: Az irónia azért ebben a kötetben is működik… (B.ZS.), Az olvasó önértése helyett/mellett… (S.SZ.), A cikluscímek számozással… (S.SZ.), Maguk a cikluscímek eleve… (B.Zs.), Ezt a “találkozást”… (S.SZ.), Rejtély, hogy… (S.SZ.), Egy másik lehet-séges “bejárat”… (B.Zs.). A fennmaradó négy, H.N.P.

monogrammal ellátott széljegyzet szerzője – értelemsze-rűen – H. Nagy Péter. Benyovszky Krisztián és Németh Zoltán margináliái nem cserélődtek.

*

A Tiszatáj Könyvek következő kötete februárban jele-nik meg. Petri Csathó Ferenc Kődoboz c. verseskönyvét Szepesi Attila válogatta, az 1995-ben elhunyt költő portréját is az ő esszéje rajzolja meg.

Márciusi számunk tartalmából:

BORBÉLY SZILÁRD,GÖMÖRI GYÖRGY,PINTÉR LAJOS,TANDORI DEZSŐ, VÖRÖS ISTVÁNversei

CSIKI LÁSZLÓ filmnovellája

DOBAI PÉTER,GRECSÓ KRISZTIÁN,NAGY KOPPÁNY ZSOLTprózája POSZLER GYÖRGY esszéje Déry Tiborról

Diákmelléklet: ALFÖLDY JENŐ Illyés Gyula Bartók c. verséről

c

In document tiszatáj 2003. FEBR. * 57. ÉVF. (Pldal 125-128)