• Nem Talált Eredményt

59 . CSERNOCH JÁNOS LEVELE APPONYI ALBERTHEZ

In document APPONYI ALBERT VÁLOGATOTT LEVELEZÉSE (Pldal 111-114)

ESZTERGOM, 1918 . JANuÁR 15 .

Nagyméltóságú Gróf, Miniszter Úr!

Nagyméltóságod a magyar katolikusok régi óhajtását teljesítve az országgyűlés elé terjesztette a katolikus autonómiáról szóló törvényjavaslatot .

Amint a javaslat törvényerőre emelkedik, az autonómiát szervező gyűlés, amely az 1897. május 14-én kelt legfelsőbb elhatározással egybehivatott és 1897. november 11-től 1902. március 10-ig ülésezett, újból egybehívandó lesz.

Az 1897-ben választott képviselők közül többen elhaláloztak, vagy mandátumuk-ról lemondtak. Ezek helyébe új képviselők választása vált szükségessé. Azért az üre-sedésben levő kerületekben a választási módozat 30. §. értelmében az új választáso-kat elrendeltem úgy, hogy a választások február hó végén, vagy március hó elején megejtessenek .

Az időközben létesített hajdúdorogi egyházmegye képviseltetése tárgyában a kö vetkező javaslatot tettem a magyar püspöki karnak folyó hó 9én tartott ta nács -kozmányában .

Mikor ő Császári és Apostoli Királyi Fölsége 1869. október 25-én 20340. szám alatt jóváhagyta a katolikus autonómiát szervező gyűlés tagjainak választási módo-zatát, a hajdúdorogi egyházmegye még nem létezett .

Jogos és méltányos azonban, hogy a hajdúdorogi egyházmegye a legközelebb hívandó szervező gyűlésen arányosan képviselve legyen.

Azért a vallás- és közoktatásügyi miniszter útján oly értelmű legalázatosabb elő-terjesztést kellene tennünk ő Császári és Apostoli Királyi Fölségének, hogy a válasz-tási módozathoz pótrendeletet kibocsátani méltóztassék, amely a hajdúdorogi egy-házmegye képviseletét elrendeli .

A királyi rendeletben ki kellene mondani, hogy 1. a szervező gyűlés tagja az eddigi négy érsek, húsz püspök és a pannonhalmi főapát mellett a hajdúdorogi püs-pök is, 2. a hajdúdorogi világi papságnak egy képviselője, 3. a világi hívek négy kép-viselője.

Tekintve azt, hogy a hajdúdorogi egyházmegye más egyházmegyék kötelékéből vált ki, s átvett a munkácsi egyházmegyéből 77 papot és 121226 hívőt, az eperjesiből 9 papot 9836 hívővel, a nagyváradi görög szertartású egyházmegyéből 48 papot 51617 hívővel, a fogarasi főegyházmegyéből 18 papot 18016 hívővel, a szamosújváriból 1 papot 7717 hívővel, az esztergomi főegyházmegyéből 9228 hívőt, figyelembe kell

venni az így megcsonkult megyék papjainak és híveinek fogyását, aminek folytán ezeknek kisebb arányú képviseletre van igényük. Számbavehető fogyás csak a mun-kácsi, nagyváradi görög és a fogarasi egyházmegyénél tapasztalható.

Munkács eddig képviseltette magát 2 pappal és 7 világival, Nagyvárad 1 pappal és 2 világival, Fogaras 2 pappal és 6 világival .

Nagyvárad képviselete tehát eddig is minimális volt. Tőle képviseleti jog el nem vehető.

Fogaras mindössze 18 ezer hívőt veszít. Egy választókerület átlag 60000 hívőt számlál . Tehát Fogarastól sem lehet képviseleti jogot elvenni . Munkács lélekszám-vesztesége igen jelentékeny: 121226, ami megfelel két választókerületnek. Tehát két világi s ennek megfelelőleg egy papi képviseletet átengedhet Hajdudorognak annál is inkább, mert a nagykállói és a sátoraljaújhelyi választókerületek most úgyis a hajdudorogi egyházmegye területén vannak. Ezen két választókerület minden plé-bániája talán nem tartozik Hajdudoroghoz, de a kerületek új körülírása egyszeri választás miatt fölösleges volna. Ajánlom azért, hogy a sátoraljaújhelyi és nagykállói kerületekben s más kerületekben is, amelyeknek plébániái részben a hajdudorogi, részben pedig más egyházmegyékhez tartoznak, az 1869 . évi beosztás szerint történ-jék a választás, ha a képviselő lemondása vagy halála miatt időközi választást kell tartani, de a sátoraljaújhelyi és nagykállói képviselők tekintessenek Hajdudorog kép-viselőinek.

Az egyik munkácsi papi mandátum üresedésben van. Erre ne a munkácsi, hanem a hajdudorogi papság válasszon papi képviselőt. Igy a papság és a világiak egy részé-nek képviselete meg van oldva .

Mivel azonban a hajdudorogi püspökkel egy új tag vonul be a szervező gyűlésbe, amelynek eddig a püspököket beszámítva 68 egyházi és kétharmad arányban 136 világi képviselője volt, az egyházi képviselők száma 69 lesz s így a világiak számát 138-ra kell kiegészíteni. Föl kell tehát két új választókerületet állítani. Javaslom, hogy az egyik új kerület Szatmár székhellyel foglalja magában a szamosújvári és a nagyváradi g. sz. egyházmegyéből átvett plébániákat, a második pedig foglalja magában a fogarasi főegyházmegyéből átvett plébániákat és a budapesti plébániát.

Ez a beosztás természetesen csak a szervező gyűlés tagjainak választására szól.

A szervező gyűlés azután maga fogja a beosztást kidolgozni és ő Feleségével jóvá-hagyatni .

Azok a plébániák, amelyek a két új kerületbe beosztattak, a régi kerületekből tör-lendők. Egyébként azonban a régi kerületi beosztások váltózatlanul maradnak.

A püspöki kar elfogadta a javaslatot. Kérem azért Nagyméltóságodat, hogy azt szintén magáévá tenni és ő Csász. és Ap. Kir. Fölségétől oly értelmű legfelsőbb el -határozást kieszközölni kegyeskedjék, amely szerint 1 . a katholikus autonomiát

szervező gyűlés tagja legyen a hajdudorogi püspök is, 2. a hajdudorogi egyházmegye papsága a szervező gyűlésbe 1 képviselőt, 3. a hajdudorogi egyházmegye hívei négy világi képviselőt küldhessenek, 4. a munkácsi egyházmegye papsága csak 1 kép -viselőt delegáljon. 5. a szamosujvári és a nagyváradi g. kath. egyházmegyékből a hajdudorogi egyházmegyébe bekebelezett plébániák új választó kerületet alkossa-nak Szatmárnémeti székhellyel. A gyulafehérvári-fogarasi egyházmegyéből a dorogi egyházmegyébe kapcsolt plébániák és a budapesti gör . kath . plébánia szintén egy új választó kerületet képezzenek Budapest székhellyel, a munkácsi és az eperjesi egyházmegyékből Hajdudoroghoz kapcsolt plébániák az 1869-ben körülírt választó-kerületekben maradnak, de a sátoraljaújhelyi és a nagykállói képviselők a hajdudorogi egyházmegye képviselőinek tekintetnek, a két új választókerülethez csatolt plébá-niák azokban a kerületekben, melyekhez eddig tartoztak, törlendők, egyébként azon-ban az összes 1869-ben megállapított választókerültek fenntartatnak.

Fogadja egyébként Nagyméltóságod kiváló tiszteletem őszinte nyilvánítását.

Csernoch János bíboros, herceg-prímás

MNL OL, vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium (K 305), 1. cs. 16. t. 476. Egyházigazgatási ügyek. 1918. 138–139.

60 . CSERNOCH JÁNOS LEVELE

In document APPONYI ALBERT VÁLOGATOTT LEVELEZÉSE (Pldal 111-114)