• Nem Talált Eredményt

A cigányság táji és törzsi tagolódása

In document Romológiai alapismeretek (Pldal 25-34)

Mivel jegyzetünk egyik alapvető célja a cigány közössé-gek kulturális sokszínűségének felmutatása, először a táji, majd a törzsi tagolódás bemutatására vállalkozunk európai, illetve hazai metszetben – elsősorban a rendelkezésre álló adatokra alapozva.

Romák/cigányok Európában 2007

(Forrás: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/

Roma_in_Europe_2007_map-fr.svg)

25

Romák/cigányok Európában 2018

(Forrás: https://baloghpet.files.wordpress.com/2018/03/

ciganyok-terkep-645.jpg)

Feltenni a kérdést, vajon hányan is élnek romák Európá-ban, könnyű. Megválaszolni azonban a lekérdezések és iden-titás meghatározások összetettsége miatt sem egyszerű, 2018-ban a becslések 6,5 millió főről szóltak. Számbeli elté-réseken lehet vitatkozni, az arányok és a tendenciák azon-ban egyértelműek a 2007. évi és a 2018. évi népesség sta-tisztikát látva, összehasonlítva is. Túlnyomó többség (71%) a Kárpát-Balkán régió lakója: legmagasabb a cigány lakosság száma Romániában (2007-ben még 2,4, 2018-ban 2,2 millió fő, Bulgáriában és Magyarországon 0,8-0,8 millió, Szerbiá-ban 0,25 millió fő. Kisebb lélekszámú, ám a helyi lakosságon belül magasabb a cigányok aránya Koszovóban és Macedó-niában. Nyugat- és Dél-Európában mintegy 1,5 millióra

26

becsülik lélekszámukat, amely a legmagasabb Spanyolor-szágban (0,8 millió), alacsonyabb, de számottevő Franciaor-szágban (0,4 millió) és GörögorFranciaor-szágban (0,2 millió).

Magyarországon mindkét adatfelvételi időpontban közel annyi cigány lakos él, mint Oroszországban és Törökország-ban (0,6 millió). Ezt színezi a népességben elfoglalt arány, amely szempontból Románia és Bulgária áll az élen (7 %), ezt követi Magyarország és Szlovákia (4,1-7%). Mindez ta-lán igazolja, hogy Európában és Magyarországon is foglal-kozni kell a kérdéssel – nemcsak múlt- és jelen, de jövő idő-ben is.

Ha az európai kitekintésű, Magyarországra vonatkozó fenti adatokat nézzük, felvetődhet, hogy mennyiben tükrözi ez a tényleges helyzetet, hiszen ki tekinthető cigánynak? Ma-gyarországon hivatalosan csak az, aki a népszámláláson, a szavazásnál, az iskolában, az önkormányzatnál cigánynak vallja magát, mert az 1992-es adatvédelmi törvény alapján az etnikai hovatartozást az érintett írásos beleegyezése nél-kül nem lehet nyilvántartani. A magukat cigánynak vallók száma pedig az európai adat töredéke, 2001-ben pl. csak 190.000 fő, tíz évvel később már 316.000 fő. Ez azonban köztudottan csak töredékszám, hitelesebbnek tekinthetőek azokat a felmérések, amelyek abból indulnak ki, hogy kör-nyezetük kit tekint cigánynak. Itt a becslések száma már kö-zelít a 600.000 főhöz, Pénzes János-Tátrai Patrik-Pásztor István Zoltán tanulmányában egy 2010–2013. évi felmérés alapján 876 ezer romáról szól (Pénzes–Tátrai–Pásztor 2017).

A népszámlálás szerint Magyarország 3.200 települése közül 2000-ben élnek cigányok, vidéken a három északi me-gyében legnagyobb a népességük, a fővárosi cigányság lélek-számát 80–100.000 főre becsülik. Területi eloszlásuk a

27

különböző mérések tükrében az alábbiak szerint alakul, amely elemzése során nem hagyható figyelmen kívül a ci-gány lakosság korfájának alakulása sem.

(Forrás: Orsós Zsuzsanna)

28

Érdemes szemügyre venni a cigány népcsoport belső ta-goltságát táji és törzsi szempontból is.

Cigány etnikai csoportok Európában

Készítette: AKoan - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5766909

A fenti térkép is jól tükrözi azt a sokszínűséget, amely az Európában élő cigány / roma közösségeket jellemzi. Érde-mes egy összefoglaló táblát készíteni az cigány etnikai cso-portok és lakóhelyük vonatkozásában – esetleg Európán túl is kitekintve.

29

A cigányok etnikai csoportjai és lakóhelyük

Gitanókvagy kalók (spanyol cigányok) –Spanyolország, Portugália, Dél-Franciaország, Észak-Afrika

Szintók(mánusok, német cigányok) –Nyugat-Európa, Olaszország, Közép-Európa, Észak-Európa

Romnicselek(brit cigányok) –Egyesült Királyság, Észak-Amerika

Vlax cigányok("oláhcigányok"): kelderások, lovárik, csurárik, macsvaják stb. – Délkelet-Európa, Kelet-Európa, Közép-Európa, Amerikai Egyesült Államok Magyarcigányok– Kárpát-medence

Beások(rudárik) – Közép-Európa, Brazília

Arliják(horahánók, török cigányok) – Délkelet-Európa, Törökország Bosák(örmény cigányok) – Törökország

Domok(arab cigányok) – Észak-Afrika, Közel-Kelet Lúrokés gorbatok(iráni cigányok) –Irán

(Forrás: Nagy Janka Teodóra)

A Magyarországon élő cigány közösségek rendkívül sok-színűek, csoportosításuk összetett, horizontálisan és verti-kálisan egyaránt tagolt rendszert alkot, amelynek legfonto-sabb csoportjai a nyelvhasználat, a lakóhely és az identitás alapján különülnek el. Ezt színezi tovább a rokonságra, az életmódra, a foglalkozásra és a vallásra való utalások töm-kelege. A magyarországi cigányok nyelvi és történeti szempontból, valamint önmaguk meghatározása sze-rint hat nagy csoportra oszthatóak. A magyarcigányok, az oláhcigányok és a beások nagyobb létszámban élnek Magyarországon, míg három kisebb csoport, a kárpáti cigányok, a szintók és a román cigányok csupán néhány száz, illetve egy-két ezer tagot számlálnak.

30

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar-orsz%C3%A1gi_cig%C3%A1nyok)

31

Amikor egy cigány ember meghatározza saját identitását, azon túl, amit a nem cigány többségi társadalom lát (cigány), a csoport, törzs, nemzetség, család rendkívül differenciált és összetett rendszerében helyezi el magát:

"cigány" → oláhcigány → lovari → Duceštyi → X. család → X.Y.

"cigány" → beás → árgyelán → Q. nemzetség → X. család → X.Y.

"cigány" → sinti → sinti eftavagario → X. család → Y.X.

"cigány" → čačo rom (igaz/oláh cigány) → lovari → lomis → X. család → X.Y.

A továbbiakban a cigányok Magyarországon élő legna-gyobb számú etnikai csoportjait vesszük számba az alábbi összefoglaló táblázat alapján

1. Magyarcigányok (romungrók) (15. sz.-ban a Balkánról) 1.1. zenész cigányok

1.2. egyéb cigányok (vályogvető, kosárfonó, alkalmi munkás) 2. Oláh cigányok (a 18. sz. Moldvából, Erdélyből )

Törzsek:Lovári (lókereskedők lókupecek), Posot'ári (zsebtolvajok), Kherári (alkalmi munkások; házzal bírók),Colári (szőnyegkereskedők), Kelderári (kézművesek, üstfoltozók), Cerhári („sátorosok"), Másári („halászok"), Bugári („dögösök"), Curári („késesek"), Drizár („rablók"), Gurvár (fodozóvo) (tepsikészítő edényfoldozó)

3. Beás cigányok (a 19. sz. Közepétől Bánságból) 3.1. árgyelán

3.2. muncsán 3.3. ticsán

A cigányok legnagyobb számú etnikai csoportjai Magyarországon

(Forrás: Nagy Janka Teodóra)

32 Feladatok:

1. Gyűjtsön szakirodalomból, illetve az internetes tudó-sítások alapján 5 hírt a cigány közösségek demográ-fiai folyamatairól!

2. Írjon egy rövid esszét, amelyben egy választott ci-gány közösséget/települést jellemez a település és a közösség viszonya alapján (földrajzi elhelyezkedés, lélekszám, nemzetiség, vallás, munkalehetőségek, a településen igénybe vehető közszolgáltatások, a ci-gány nemzetség, család hétköznapjai)!

3. Készítsen egy rövid interjút egy cigány ember-rel/asszonnyal identitásáról (etnikai csoport, törzs, nemzetség, család)!

4. Olvassa el Erdős Kamill a magyarországi cigány kö-zösségekre vonatkozó tanulmányrészletét és rövi-den foglalja össze a legfontosabb jellemzőket!

Ellenőrző kérdések:

1. Jellemezze demográfiai adatokkal a cigány népesség létszámának alakulását Európában!

2. Ismertesse a cigány népesség létszámára vonatkozó hazai demográfiai adatokat!

3. Sorolja fel a cigányok etnikai csoportjait, lakóhe-lyükre történő utalással Európában!

4. Ismertesse röviden a Magyarországon élő legfonto-sabb cigány etnikai csoportokat, lakóhelyük megjelö-lésével!

33

In document Romológiai alapismeretek (Pldal 25-34)