• Nem Talált Eredményt

Centenárium

In document A Szabó-Dezső-recepció (1945-1979) (Pldal 169-178)

IV. Kánon (1964–1979)

5. Centenárium

1979. június 10-én volt 100 éve Szabó Dezső születésének és ekkorra el-telt már annyi idő halála óta, hogy kortársai kihaljanak, ifjú hallgatói pedig már 60 év felé jártak, ezért lehetőség nyílt egy kis félhivatalos ünnepség megtartására is. Az emlékezés meghatározó alakja ezúttal is Nagy Péter irodalomtörténész volt, de ki kell emelni az állami szervek koszorúzását, más írástudók méltó sora-it, az ELTE emlékülését, a református egyház megemlékezését és Budai Balogh Sándor magánkutatásait is. A kérdés az: változott-e a hivatalos vélemény valamit valamint kik és hogyan próbáltak ezen árnyalni?

Már a koszorúzás bejelentése is elgondolkodtató: a Hazafias Népfront két nappal korábban egy rövid hírben előre jelezte, hogy pontosan mikor és hol lesz a koszorúzás, amelyet a Magyar Írók Szövetsége rendez.252 Ez az apró jel már a kultúrpolitika enyhülésére utal. A június 9-i koszorúzásról másnap a Magyar Nemzet mellett már a kormány lapja is hírt ad és még ki is egészíti a rövid tudó-sítást. Az előző lap megírta, hogy a Kulturális Minisztérium Irodalmi Főosztá-lyának vezetője, Bíró Zoltán253 mellett Zimonyi Zoltán254 is ott volt. Az Írószö-vetség nevében Cseres Tibor255 író és Csoóri Sándor256 költő koszorúzott, de

250 Uo. 105.

251 Uo. 107.

252 Szabó Dezső, Magyar Nemzet, 1979. jún. 7. 4.

253 Bíró Zoltán (1941–) előbb tanár volt majd 1971-től a Művelődési, 1974-től a Kulturális Mi-nisztériumban dolgozott és az MDF alapító tagja volt. Figyelemre méltó „Saját út” című műve.

ÚMIL, 1/236.

254 Zimonyi Zoltán (1943-) Debrecenben végzett, majd Miskolcon tanított, 1978-tól a Kulturális Minisztériumban dolgozott ÚMIL, 3/2314.

255 Cseres Tibor (1915–93) Kolozsvárott végzett egyetemet majd szabadfoglalkozású újságíró, pl.

az Élet és Irodalom munkatársa lett. ÚMIL, 1/363.

virágokat helyeztek el a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtörténeti Inté-zetének és a Petőfi Irodalmi Múzeumnak a képviselői is.257 Nem tudni, hogy volt-e szóbeli megemlékezés, de az ismert nevek alapján leszögezhetjük, hogy az MSZMP-n belüli és kívüli népi-nemzeti ellenzéki csoport prominens tagjai tűntek fel, ami azt jelenti, hogy ők vették át a népi mozgalom stafétabotját, ugyanakkor elérték, hogy legyen legális formája is a főhajtásnak.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy 9-én a Szakszervezetek Országos Tanácsának lapja is felidézte egy hosszabb értékelő tanulmányban az író alakját.

Az a Bessenyei György írt róla, aki 1958-tól kezdve figyelemmel kísérte az irodalomtörténeti kutatásokat, Nagy Péter munkáját, mindig szilárd marxista meggyőződéssel mondott véleményt Szabó Dezsőről és biográfusáról is. Az, hogy ebben a lapban ír, azt jelenti, hogy a Magyar Nemzettel szemben a Nép-szava még igen komoly szocialista ideológiát képvisel. Bessenyei a bevezetőben kiemeli ún. „ellentmondásait”, pl. hősiességét és téveszméit, de ambivalens hatá-sát, rajongóinak és gyűlölőinek kettősségét is. Közömbösen folytatja írását kons-tatálva, hogy nincs szobra, nem tananyag és nem akar senki „perújrafelvételt.”

Nem véletlenül idézi sorait A Tett első számából, mert valószínűleg a cikk írója is ezt tartja helyesnek, és nem a vátesz-szerepet: „A művész, az író megint mun-kás lesz a munmun-kások, harcos a harcosok között.”258

Ezután elismétli a régi vádakat Az elsodort falu ellen, de túlzásba esik, amikor azt állítja, hogy egyetlen jó írása a „Feltámadás Makucskán,” még ha ezután el is ismeri, hogy fajvédelme védekező jellegű volt: a németek ellen és a parasztság érdekében használta, de ellenfelei malmára hajtotta a vizet. Végül kiemeli, hogy tanítványai jó vagy rossz értelemben, tehát a kommunizmusig vagy a fasizmusig, de végigmentek az általa kijelölt úton, ellentétben az íróval, aki így búcsúzott az élettől:” Én úgyis csak a félútig mentem…”259

Rónay László,260 Rónay György fia, már nem elsősorban ideológiai szem-pontból próbálja értékelni Szabót, de ehhez eléggé kevés hely áll a rendelkezésé-re egy szórakoztató jellegű képes hetilapban. Rónay korábban a Nyugat261 és Kosztolányi262 értékelésekor kitért az íróra. Emlékeztet, hogy az évforduló a megmérettetés ideje és arra is, hogy 1919/20-ban Adyhoz hasonló csillag lehetett

256 Csoóri Sándor (1930–) 1956 előtt az Irodalmi Újságnál dolgozott, utána tisztviselő, szabadfog-lalkozású író, dramaturg lett később pedig ő is az MDF alapító tagja volt. ÚMIL, 1/380–381.

257 Magyar Nemzet, 1979. jún. 10. 9. l. és Magyar Hírlap, 1979. jún. 10. 13.

258 Bessenyei György: A százéves Szabó Dezső, Népszava, 1979. jún. 97.

259 Ur György: Szabó Dezső utolsó napjai, Budapest, 1947. 26.

260 Rónay László (1937–) középiskolai tanári oklevelet kapott és a Petőfi Irodalmi Múzeum, az MTA munkatársa, az ELTE tanára, illetve az Új Ember és a Vigilia publicistája. ÚMIL, 3/1739.

261 Rónay László: A Nyugat és a világirodalom, Nagyvilág, 1970/10, 1547–1548.

262 Rónay László: Kosztolányi Dezső, Budapest, 1977 című kötetében több helyen is

volna. A szerző írásán átérezhető, hogy ízig-vérig romantikusnak tartja ennek a jelzőnek minden pozitívumával és negatívumával együtt. Felrója neki, hogy rousseau-i ábrándokat kergetett és közben tervei nagyon hasonlítottak Bethlené-re, bár ez utóbbi megállapítás számunkra is meglepő ismerve Szabó Dezső fékte-len gyűlöletét a „kurzussal” szemben. Fontosnak tartja, hogy tragikus magánya ellenére mindvégig bátran küzdött igazáért és képes volt önmagával is kegyetle-nül szembenézni: „Születésének 100. évfordulója jó alkalmat kínál, hogy szem-besüljünk velük az értékelés és a kritika válogató józan gesztusával”263 Ez utób-bi szerint Rónay is szerette volna, ha az évfordulóra ne Szabó Dezsőről, hanem Szabó Dezsőtől olvassanak az érdeklődők még ha cenzúrázott formában is.

Keresztury Dezső, akitől már dolgozatunk elején is idéztünk, sosem tagad-ta meg, hogy rá is hatott Eötvös kollégistagad-ta társa és ha kortársairól264 vagy az áldozattá vált írókról265 írt, nem feledkezett el arról, hogy milyen fontos szerepe volt a nemzeti irodalomban. Emlékező cikkében Ady utódjának tekinti és legma-radandóbbnak ő tanulmányait tartja, ami Keresztury társadalmi érdeklődésére is vall. Nagyon találóan jegyzi meg, hogy Szabó Dezső tulajdonképpen minden politikai rendszert elviselhetetlennek tartott, mihelyst megvalósult, hisz gondol-junk csak 1918–23 közötti nézeteire. A cikk írója inkább pozitívnak látja 100 éve született harcostársát: „A magyar fasizmus ellenében összeverődő csopor-toknak, rétegeknek feltörekvő forradalmi erőit fejlesztette ki és erősítette meg az ő nemes publicisztikája s ezért lehetett sok tekintetben minden ellentmondásos-sága dacára is egyik szellemi erjesztője a forradalomban megújulni készülő Magyarországnak”.266

A negyedik emlékezés, amit Száraz György267 írt, beleillek a sorba, bár sokkal pragmatikusabban közelíti meg a kérdést. Szerinte egy mai huszonéves számára Szabó Dezső mulatságos és idejétmúlt, de pl. 1940-ben nem lehetett megkerülni: „Hatalmas, mozdíthatatlan kő, torlasz volt az áramlás kellős köze-pén terelve, taszítva a belé ütközőket jobbra vagy balra. Hatásától talán csak azok menekülhettek, akik igyekeztek a langyos partközeli vizeken navigálni.”268

Jóval nagyobb teret kell szentelnünk annak a Szabó Dezső Emlékülésnek, amelyet 1979. június 14-én az Akadémia, az ELTE Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság rendezett az egyetemen. A konferencia elnöke Szabolcsi Miklós volt, az emlékező előadást Nagy Péter tartotta,

263 Rónay László: Száz éve született Szabó Dezső, Új Tükör, 1979. jún. 10. 11.

264 Örökség, Budapest, Magvető 1970 363–367.

265 „S két szó között a hallgatás…”, Budapest, Magvető, 1970. II. 412425.

266 Keresztury Dezső: Egy zilált korszak erjesztője, Magyar Nemzet, 1979. jún. 10. 9.

267 Száraz György (1930–1987) a középiskola után tisztviselő lett, katonai szolgálata után börtön-be került, 1954-től a közművelődésbörtön-ben dolgozott. Budapesten művelődési házat vezetett és 1964-től írt lapokba, 1977-től az ÉS publicisztikai szerkesztője volt.

268 Szász György: Kő a sodrásban, Élet és Irodalom 1979. jún. 16. 5.

szólásra pedig Király Istvánt269 és Béládi Miklóst kérték fel. Mind a négyen meghatározó alakjai voltak a korabeli irodalmi életnek és az irodalompolitikának is, ezért érdemes megnézni, hogy változott-e valamit a véleményük 1964 óta.

Nagy Péter előadásának első fele azt hangsúlyozza, hogy Szabó Dezső ideológi-ája már az I. világháború előtt teljes volt és ennek később mindig más pontját helyezte előtérbe. Az is ismétlésnek tűnik, hogy a társadalom németellenességé-nek erősödésével egyre népszerűbb lesz a középosztály körében. Hatása kapcsán újra kiemeli: „Szabó Dezsőnek fontos szerepe volt abban, hogy a két világhábo-rú között ez a réteg álradikális jelszavak bűvöletében elfordult a társadalmi és politikai haladás táborától.”270 Az viszont elgondolkodtató itt is, hogy szerinte akkor lehet ismét népszerű ez az ideológia, ha a romantikus antikapitalizmus szocializmusellenességgel találkozik.

Igaz, hogy Király István átdolgozva és kiegészítve adta le a folyóiratnak hozzászólását, de így is kétszer olyan hosszú mint az előtte elhangzott bevezető.

Már az elején leszögezi, hogy a hatás vizsgálata döntő fontosságú és ebben ő a szociális felelősségtudat felébresztését hangsúlyozza: „… az 1945 után kibonta-kozó társadalmi megújulás számára jelentett elsősorban lehetséges bázist a ma-gyar értelmiségnek az a része, amelynek kiformálódásában, szellemi fejlődésé-ben, valamilyen formában jelen volt Szabó Dezső.”271 Ezután felteszi a kérdést, hogy ideológiájában mi lehet előremutató. Előbb a jobboldali radikalizmus cím-kéje helyett a „konzervatív forradalmiságot” és szocializmust is egyesítő széle-sebb megítélést javasol felhívva a figyelmet az expresszionizmus fontosságára, mert ebből a művészeti stílusból több politikai irányba vezettek az utak. A má-sodik kifogása arra vonatkozik, hogy az író antiindividualizmusa egyáltalán nem totalitarizmust sejtet, hanem sokkal inkább az imperializmustól való félelmet és ezzel szemben erős szociális jelleget ad kritikájának. Ezután Király az általa elnevezett „romantikus antiimperializmus” alapján tekinti át Az elsodort falut, amelynek nacionalizmusát „a világpolgári dezilluzionizmussal” magyarázza, sőt szerinte a nemzeti érzésnek is egy új kifejezési formája figyelhető meg, amit ő antiimperialista patriotizmusnak nevez. Végül azt is vitatja, hogy Szabó Dezső kérdéseit és válaszait elválasztják egymástól, mert szerinte, ha valaki sokszor tesz fel jó kérdéseket, lassan a helyes válaszokat is kiküzdi magának, csak az írónak erre már nem maradt ideje. Elismeri a kétféle hatást, de befejezése ismét egy generáció reálisabb értékelésére figyelmeztet: „… mint ahogy az életmű nem kerülheti meg a szigorú kritikát, nem kerülheti meg azt a rajta felnőtt értelmiség sem. Joggal utasíthat vissza mindenfajta, igaztalan, vádló kritikát. De nem

269 Király István (1921–89) a pataki református gimnáziumban végzett, Eötvös kollégista volt, a háború idején Németországban tanult. 1945 után lett egyetemi tanár, publicista, majd a kádári irodalompolitika meghatározója. ÚMIL, 2/1036.

270 Szabó Dezső: Emlékülés, Irodalomtörténet, 1979/4; 959.

271 Uo. 962.

tesítheti az önvizsgálat alól ezzel önmagát. Megszüntetve őrizve biztosíthatja csupán a saját igazi folytonosságát”.272

Nagyon érdekes Nagy Péter és Király István kapcsolata, versengése, amely a Szabó Dezső kérdésben itt mutatkozott meg először részletesen és nyíl-tan. Egy generációhoz tartoznak, mindketten Eötvös-kollégisták voltak, iroda-lomtörténészek lettek, de más-más impulzusokat is kaptak. Szabó Dezsőt Király pl. pozitívabban ítélte meg, és érezni lehet fenti mondatán, hogy személyesen neki is van mivel számot vetni és a harmonikus világnézet érdekében igyekszik ragaszkodni is ifjúkori eszményéhez. Király után szólalt fel a konferencián Béládi Miklós, akinek a hozzászólásából a lényeget kell csak idézni: „… Nem lehet a harmadik oldalt mindenestől áttolni a reakció táborába és azt mondani, hogy ez az oldal a jobboldaltól csupán jelszavakban különbözik”. A harmadik oldal – úgy ahogyan azt Szabó Dezső magyarságvédelme és Németh László minőség-szocializmusa értelmezte – reális történelmi alternatívát képviselt a progresszió elemeivel, amelyben alkotóelemként benne volt a védekező naciona-lizmus számos motívuma is.273 Győrffy Sándor nagyon érdekes ifjúkori élmé-nyekkel egészíti ki a mondottakat, mert ő, mint a MADISZ egyik titkára 1945-ben olyan kérdőíveket olvasott, amelyen a fiatal kommunisták Szabó Dezsőt is eszmei hatásként nevezték meg, Rajk László pedig szerinte azért adott engedélyt a Szabó Dezső Népi Kollégium megalapítására, mert ő is kedvelte írásait.274 Győrffy tapasztalt érdeklődést mai fiataloknál is és javasolja, hogy kutassák a Tanácsköztársaságot támogató írásait is. Gróh Gáspár fiatal kutató szerint az ellentmondásosságból és a középosztálybeli gondolkodásból kell kiindulni az értékelésnél.275 Fitos Vilmos azt hangsúlyozza, hogy milyen bátran fellépett Sza-bó Dezső a nácizmus ellen és hogy a Bartha Miklós TársaságSza-ból, a szegedi fiata-lok és a Sarló közül sokan jutottak el a marxizmusig.276 Tolnai Gábor Szegedről indult és még Radnótinál is felfedezte a hatást, Harsányi Kálmánt elődjének, Salvador Madariagát eszmei rokonának tartja és úgy emlékszik, hogy amikor 1946-ban az Ének a révben utószavát írta, már elavult volt neki Az elsodort fa-lu.277

Miután meghallgatta a hozzászólásokat, Nagy Péter elsősorban Király Ist-ván nézeteire reflektál, de a többiek véleményét is cáfolni próbálja. Megemlíti, hogy az a „szekta” amely itthon és külföldön őt bálványozta, eltűnt és kár lenne

272 Uo. 974. l. Király István 1986-ban az Alföldben egy három részes tanulmányban megpróbál-kozott egy másfajta Szabó Dezső-kép megalkotásával. A következő évben többen hozzászóltak ehhez (pl. Pomogáts Béla, Nemeskürty István) de Nagy Péter levélben üzente, hogy nem akarja megváltoztatni eddigi véleményét. (Alföld. 1986. szept. – 1987. aug.)

273 Uo. 978.

274 Uo. 979.

275 Uo. 980.

276 Uo. 981.

277 Uo. 982.

őket feléleszteni vagy mitizálni. Gróhnál nem tetszett neki a „középosztály”, fogalom, mert marxista szempontból ilyen nem létezik, Tolnainak pedig azt válaszolja, hogy a spanyol hatásnak semmi nyoma nincs. Az olvashatóság kér-dését szubjektív dolognak tartja, majd utal az 1946-os temetési vitára, amely a zsenge magyar demokráciát veszélybe sodorta, de a kommunista párt „bölcs módon” elsimította a viszályt. A „harmadikutasság” kérdéséhez azt fűzi hozzá, hogy jobban akadályozta a népfront kialakulását mint a sztálini dogmatizmus, a

„baloldali ezoterizmus”. Király Istvánt először arról próbálja meggyőzni, hogy a Magyar Közösség milyen veszélyes volt 1945 után és nem a Szabó Dezső hatása alatt álló értelmiség volt a megújulás bázisa. Ezután ironikus megjegyzéseket tesz Király kifogásaira, amelyekkel lehetetlen leplezni a személyes ellentétet.

Nagy kiáll amellett, hogy Szabó nem az imperializmust, hanem a kézzel fogható kapitalizmust ítéli el, Az elsodort falu esetében pedig nem formán hanem a tar-talmon van a hangsúly és igenis fontos nála a faj. Sajnálja, hogy kihagyta az

„Életeim”-ből a durva zsidóellenes fejtegetéseket, mert jobban látszanak, hogy Szabó Dezső végig fajban gondolkodott.278 Szabolcsi zárszavában az író tipikus humán értelmiségi gondolkodására hívja fel a figyelmet és az egész probléma tisztább vizsgálatát a Horthy-korszak társadalom- és politikatörténetének akkori-ban kezdődött árnyaltabb elemzésétől várja.279

Már Nagy Péter is utalt arra, hogy több fórumon is megemlékezett Szabó Dezsőről ezekben a hetekben és mivel úgy tűnik, hogy véleménye határozott és perdöntő, érdemes megnézni a máshol megjelent írását is, ahol arra a kérdésre szeretne válaszolni, hogy mit jelent Szabó Dezső a mai irodalmi életben. Itt is előbb ismerteti életpályáját, amelyben ugyanazokat az összetevőket hangsúlyoz-za, mint előadásában beleértve a korai totalitarizmus-elmélet bevezetését. Ezután Az elsodort falu elemzését adja, majd aláhúzza, hogy ez volt az ellenforradalom irodalmi forrása, amit szenvedélyes szónoklataival táplált folyóvá. A következő részben egyrészt dicséri kitűnő pamfletjeit, bár nem tudni miért, ha szerinte rész-igazságokat tartalmaznak és igazságtalan támadások, másrészt az ő tanítása volt a legjellemzőbb példája a németellenes jobboldaliságnak. Társadalmi hatását károsnak bélyegzi, mert akadályozta az egységfront létrehozását, hatása ugyan máig sugárzik – ismeri el a szerző – mert vannak még olyan kispolgári-értelmiségi rétegek, amelyek fogékonyak a régi eszmékre. „A szocialista társa-dalom egészséges fejlődésének kell biztosítania, hogy ez a találkozás a magyar történelemben többé elő nem fordulhasson”280 – fejezi be.

A református egyház is kivette a részét a maga módján az emlékezésből bár némi késéssel. 1979 augusztusában előbb a Confessio című református fo-lyóirat adott ki különszámot az íróról, majd augusztus 30-án Debrecenben

278 Uo. 987.

279 Uo. 989.

280 Nagy Péter: Szabó Dezsőről évfordulón, Népszabadság, 1979. jún. 10. 11.

tottak meg kiállítást. A lapban láthatunk két fotót Szabó Dezsőről,281 melyek közül az egyik Boda Gábor 1948-ban ellopott szobrát ábrázolja.282 Egy másik összeállítás a leendő kiállítás néhány dokumentumát mutatja be. Az első a le-gendás irodalmi végrendelet, amelyhez hozzáfűzik, hogy a Pesti Központi Kerü-leti Bíróság 1959-es ítélete nyomán szellemi javainak örököse a Debreceni Re-formátus Kollégium lett.283 A második részlet egy 1944-es interjú, amelyben végakaratát erősíti meg,284 a harmadik két kiadatlan levél, amelyeket Debrecenbe küldött. Az egyikben lelkésznek jelentkezik Csikesz Sándor református teológiai tanárnál 1927-ben, a másikat 1939-ben Varga Zsigmondnak, a református kollé-gium könyvtárigazgatójának írta, hogy megköszönje a könyvét.285 A dokumen-tumok harmadik csoportjába a Bertók Lajos debreceni könyvkereskedőtől szár-mazó a „Ludas Matyi” (sic) terjesztésével kapcsolatos 1937-es és 1939-es értesí-tések tartoznak.286 A negyedik kiállításra kerülő írás Szabó Dezsőnek a Gömbös Gyuláról 1936-ban írott bírálatának részlete.287 Van még két személyes jellegű írás is a lapban, melyek közül az egyiket az érdekes pályát befutó irodalomtörté-nész, Kristó Nagy István irodalomtörténész írta, aki már Hódmezővásárhelyen felfigyelt Szabó Dezsőre, aztán a szegedi egyetemistákat dicsérte,288 de a Ma-gyar Életbe is írt.289 Kristó előbb az 1939-es születésnapi ünnepség hangulatát idézi fel, majd nagy felfuvalkodott varangyhoz hasonlítja az írót: „oly rút, hogy már-már szép, a maga nemében szinte óriás, lehet, hogy kártékony, ha nem vi-gyázol, éppenséggel beszennyez, mégis ritka példány s mindenképpen Isten te-remtménye…”290 A másik emlékező Kiss Tamás debreceni költő. Kiss nagyon hiányolt műveiből egy válogatást, hogy magát az életművet ítélhessük meg, de főként a református valláshoz és egyházhoz fűződő szoros kapcsolatát ecseteli és örök ellenzékiségét ebből a protestáló lelkialkatból eredezteti.291

A kiállítás az „Ady Endre–Móricz Zsigmond–Szabó Dezső” címet viselte, a Debreceni Kollégium Nagykönyvtárában volt megtekinthető, Bottyán János református lelkész, a Confessio főszerkesztője nyitotta meg augusztus 30-án az Oratóriumban.292 Kelemen Sándor novemberben visszatér a „triász” történelmi

281 Confessio, 1979/4 64.

282 Uo. 103.

283 Uo. 106.

284 Uo. 106–107.

285 Uo. 107–108.

286 Uo. 109–110.

287 Uo. 111.

288 Kristó Nagy István: Új szellem Szegeden, Szegedi Híd, 1941. máj. 4.

289 Új napkelte – népi irodalom, Magyar Élet, 1943. júl. 18–21. 19-20.

290 Kristó Nagy István: Szemtől szembe Szabó Dezsővel, Confessio, 1979/4, 68.

291 Confessio, 1979/3; 70-74.

292 Kiállítás a debreceni Kollégiumban, Reformátusok Lapja, 1979. aug. 26. 6.

szerepére, hangsúlyozza haladó voltukat és azt, hogy a magyar valóság megis-merésének igénye és feladata és a nép szolgálata ma is aktuális parancs.293

Szabó Dezső-centenáriumához tartozik a korábban már a rendőrségi meg-figyelések során többször említett Budai Balogh Sándor könyvtáros publikációi-nak megjelenése az „első nyilvánosságban”. Érdemes megfigyelni, hogy hol és milyen témájú írásai jelenhetnek meg annak a kutatónak, aki egész életét Szabó Dezső életműve ápolásának szentelte, a hatóság 20 éve szemmel tartotta és egy-szer újra kellett kezdenie munkáját, mert az összegyűjtött anyagot a rendőrség elkobozta. 1971-ben Darnay Idával, az író állítólagos sümegi szerelmével készí-tett beszélgetést, amely során képeket, leveleket is bemutatott,294 de ennek még nem sok közéleti jelentősége volt. 1979-ben is a „pálya széléről” küldte be írása-it a különböző lapoknak. Előbb egy olyan fényképet küldött az Új Tükörnek, amelyen az író Stromfeld Auréllal látható. A Tanácsköztársaság évfordulója előtt megtudjuk, hogy Kottner Győző, Szabó Dezső titkárának hagyatékából került elő, 1923-ban készült, amikor az írót baloldalisággal vádolták. Budai Ve-res Pétert idézi a felől, hogy majd a történelem dönti el Szabó Dezső értékét.295 Ugyancsak ebben a lapban jelent meg egy másik Kottner-hagyatékból származó fotó és levélrészlet mely szerint az író 49 évesen Párizsban szerelmes lett.296 Témájukban is komolyabbak, bár még mindig elég rövidek azok az olvasói leve-lek, amelyeket pedig a Magyar Nemzet „Tisztelt Szerkesztőség!” rovatában olvashatunk Budaitól. Ez a napilap volt az, amely ekkortájt – népfrontos jellegé-ből következően – helyet adhatott ilyen hozzászólásoknak. Először az 1927-es Móricz-ünnepséget idézi fel a Pesti Napló cikke alapján, amely kiemelte, hogy

Szabó Dezső-centenáriumához tartozik a korábban már a rendőrségi meg-figyelések során többször említett Budai Balogh Sándor könyvtáros publikációi-nak megjelenése az „első nyilvánosságban”. Érdemes megfigyelni, hogy hol és milyen témájú írásai jelenhetnek meg annak a kutatónak, aki egész életét Szabó Dezső életműve ápolásának szentelte, a hatóság 20 éve szemmel tartotta és egy-szer újra kellett kezdenie munkáját, mert az összegyűjtött anyagot a rendőrség elkobozta. 1971-ben Darnay Idával, az író állítólagos sümegi szerelmével készí-tett beszélgetést, amely során képeket, leveleket is bemutatott,294 de ennek még nem sok közéleti jelentősége volt. 1979-ben is a „pálya széléről” küldte be írása-it a különböző lapoknak. Előbb egy olyan fényképet küldött az Új Tükörnek, amelyen az író Stromfeld Auréllal látható. A Tanácsköztársaság évfordulója előtt megtudjuk, hogy Kottner Győző, Szabó Dezső titkárának hagyatékából került elő, 1923-ban készült, amikor az írót baloldalisággal vádolták. Budai Ve-res Pétert idézi a felől, hogy majd a történelem dönti el Szabó Dezső értékét.295 Ugyancsak ebben a lapban jelent meg egy másik Kottner-hagyatékból származó fotó és levélrészlet mely szerint az író 49 évesen Párizsban szerelmes lett.296 Témájukban is komolyabbak, bár még mindig elég rövidek azok az olvasói leve-lek, amelyeket pedig a Magyar Nemzet „Tisztelt Szerkesztőség!” rovatában olvashatunk Budaitól. Ez a napilap volt az, amely ekkortájt – népfrontos jellegé-ből következően – helyet adhatott ilyen hozzászólásoknak. Először az 1927-es Móricz-ünnepséget idézi fel a Pesti Napló cikke alapján, amely kiemelte, hogy

In document A Szabó-Dezső-recepció (1945-1979) (Pldal 169-178)