• Nem Talált Eredményt

Boirdny az uj szentendrei polgdrmester koriil

In document KRONIKAJA EVSZAZAD (Pldal 104-117)

Papo Vi'dor mini puriHkator megbuhtalta Sicrisin.izhyt es orokfhc lepett — Most ellene emeliek sulyos vadakat

Az iigyeszseg nyomoz

. i o i . a r c f a > i i . . l a r . i u i

A R a k o c z i Szovetseg koszoruja

r-iH nar> pit.pnrUa n^xi n lt.tk.irzl

A Magyarorszag 1935. dprilis 7-i szdma

"Feljelentes alapjan az alispan tajekoztato vizsgalatot rendelt el es Ferdi-nand Laszlot kiildte k i vizsgalobiztoskent. Mielott az erdemleges vizsga-latot Ferdinand lefolytatta volna, Papp Viktor lemondott polgarmesteri allasarol. A tovabbi nyomozast az iigyeszseg folytatja egyrendbeli foly-tatolagos csalas biantette cimen."

(50. 75./1935. sz. foispdni bizalmas irat. Pest Megyei Leveltdr)

• "Papp Viktor polgarmesteri allasarol valo lemondasa. 52. veghatarozat:

Egyhangulag tudomasul vessziik elnoklo fqjegyzonek azon bejelenteset, hogy nevezett polgarmester aprilis ho 10-en allasarol lemondott."

(A kepviselotestiilet 1935. dprilis 12-i Ulesenek jegyzokdnyve)

• "Mult penteken hattagu kiildottseg jelent meg Molnar Laszlo budapesti foesperes elott. 36 katolikus csalad kervenyet adtak at neki, melyben vallasukbol valo kiterest helyeztek kilatasba az esetre, ha Nemeth Laszlo apatplebanost az egyhazi felsobbseg varosunkbol el nem helyezi.

Indokot szolgalt a nevezett plebanos urnak kozeleti szereplese."

(Magyar Elet, 1935. mdjus 1.)

• "Munkanelkiiliek viszonya" cimii flrlap szentendrei adatai 1935-bol:

1150 ferfi es 50 no (kozuluk 400 iparos es 800 foldrntives) a nyilvan-tartott munkanelkiili. Munkanelkiili segely nines, utepitesnel biztosita-nak sziiksegmunkat napi 1,60 pengoert. A polgarmester altal iranyitott insegakcio kereteben 300-an - gyermekek es aggok - reszesiilnek hiisnel-kiili ingyenebedben.

(51/205/1935. Foispdni bizalmas iratok. Pest Megyei Leveltdr)

• A szentendrei filmszinhaz miisora: Meseauto.

(Pilishegyvideki Hirek, 1935. mdjus 5.)

• "A gazdak velemenye szerint piszkeben 50-60%-os, a szoldben 80-100%-os, a foldieperben 100%-os a fagykar."

Hirdetes: "Beton mozaik, cement es fayence-lapok, csovek, etetovalyiik, kiitgyiJrijik, keritesek, oszlopok, kemenyfejek (szabadalom), szennyviz-derito aknek (szabadalom). A N D R E A Cementarugyar Szentendren"

(Magyar Elet, 1935. mdjus 8.)

• " U j polgarmester Szentendren. A hetfon delutan 6 orakor megtartott kepviselotestiileti iilesen Petho Janost 34 szavazattal polgarmesterre v a -lasztottak. Dr. Dezsofi Ferenc 30 szavazatot kapott. Ket szavazat erveny-telen volt."

(Magyar Elet, 1935. mdjus 15.)

• "Nemeth Laszlo esperes plebanos a Fiiggetlen Polgarok Partja neveben iidvozolte a polgarmestert. ( . . . ) Beszedeben barati hangon emlekezett meg az ellenzeki partrol es kerte, hogy a varos erdekeben fogjanak ossze.

A Fiiggetlen Polgarok Partja aldozatok aran is hajlando a bekes egyiitt-mtlkodesre. Ezutan dr. Antonik Arnold bejelentette partja neveben, hogy Nemeth Laszlo beszedevel teljesen azonositja magat ( . . . ) es partja neveben a legteljesebb bizalomrol biztositja a polgarmestert."

(A kepviselotestUlet 1935. mdjus 28-i Ulesenek jegyzokdnyve)

• "Megvolt a nagy valasztas. Oromtiizek, kifullado tiidovel harsogtatott harsonak emitt, belenyugvas, kenyszerii beletorodes amott. ( . . . ) A z iinneples lassan vegetert, a zaszlok porosak, kopottak lesznek es

kezdodnek ujbol a sziirke es - remelhetoleg - bekes hetkoznapok."

(Magyar Elet, 1935. maps 28.)

"Petho Janos polgarmester kervenye mellekilletmeny megallapitasa irant." A testulet evi 1542 P potilletmenyt es evi 2620 P 20 filler kepvi-seloi atalanyt szavaz meg, mivel "...kivetel nelkul minden varos polgar-mesterenek van mellekilletmenye" es mert havi 353 P 15 filleres alapjo-vedelembol nem lehet megelni,".. .kiilonosen nem Szentendren, ahol a megelhetes dragabb, mint Budapesten."

(A kepviselotestiilet 1935. augusztus 31-i Ulesenek jegyzokdnyve)

A z 1935. december 29-i helyi kepviselovalasztasok utan megalakult az uj kepviselotestiilet. (Egyik valasztott kepviselo vitez dr. Csia Sandor.) Napirendi pontok az elso iilesrol: "20. targy. Papirgyar letesitesere sziik-seges ingatlanok ingyenes atengedese es annak potadomentessegben va-lo reszesitese." A testulet egyhangulag elfogadja az inditvanyt, foleg a munkanelkuliseg csokkentese erdekeben.

33. hatarozat: a varoshaza pincejeben muzeumot letesitenek az utobbi evekben elokeriilt romai kori leletek bemutatasara.

(A kepviselotestUlet 1936. janudr 25-i Ulesenek jegyzokdnyve)

"Igen fontos, hogy a szeszgyartast allitsuk vissza a mezdgazdalkodas, szolo es gyiimolcstermesztes szolgalataba. M a az a helyzet, hogy a m i n -dent lefblozo ipari szeszgyartas (kartel) mellett a mezogazdasagi szesz-gyartas csupan a nagybirtokoknak jelent nemi elonyt, ellenben a kisgaz-da ertekes torkolyet legfennebb tragyanak hasznalhatja." (Szalasi Ferenc ny. ornagy "Mit varhatunk a hegykozseg- torvenyjavaslattol? cimiJ irasa.)

(Pilishegyvideki Hirek, 1936. februdr 2.)

Elhunyt Almassy Laszlo orszaggyiilesi kepviselo, akit 1910-ben valasz-tottak meg eloszor a pomazi kerulet koveteve. Elozetes becslesek az iij kepviselqjeloltekrol: Legjobban a legitimista Neppart szineiben indulo Griger Jozsef agital, de Otto kiralyfi sem oriil az indulasanak, mivel

"...esetleges bukasa a magyarorszagi legitimizmus vegleges bukasat

jelentene". D r . Denes Istvan radikalis parasztparti jeloltnek nem v a -loszinu, hogy 5sszegyulik az ajanlasa. " H i v e i vannak Szalasi Ferenc ny.

ornagynak. O a szelsdjobboldali iranyu Nemzeti Akarat Partja vezetqje.

Szimpatikus egyeniseg, kar, hogy ellenzeki. " Lapzarta utani hir: A Nemzeti Egyseg Szervezete dr. Ember Sandor (igyvedet, a Piinkosd-fiirdo tulajdonosat tekinti hivatalos jeloltnek.

(Pilishegyvideki Hirek, 1936. mdrcius 15.)

• "A pomazi valasztokeruletet marcius 16-an megszalltak a valasztasi ha-dak. A z elmult het folyaman ugyszolvan minden kozsegben megnyiltak a pardrodak, a hazak falai, a surgonypoznak, utszeH bodek, minden leheto es lehetetlen helyek nem maradtak kihasznalatlanul. A jeloltek hat-nyolcszinfl, ordfto plakatjai hirdetik, hogy megindult a valasztasi harca a keriiletnek."

(Pilishegyvideki Hirek, 1936. mdrcius 22.)

• "A pomazi valasztokeriilet a megeldzo peldatlanul heves es nagy ket-hetes agitacio utan csiitortokon valasztott kepviselot." A valasztok 90,5%-a, osszesen 12052 szemely szavazott. Eredmeny: dr. Ember Sandor osszesen 6316, Grieger Jozsef 4794, Szalasi Ferenc 942 szavazatot ka-pott. Ebbol a szentendrei voksok: Ember Sandor - 1011, Grieger Jozsef - 76, Szalasi Ferenc - 194.

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1936. dprilis 5.)

• "Majus utolso napjaiban az epitkezesek a legkisebb reszletekig kidol-gozott tervek alapjan megkezdodnek es decemberben hatalmas gepko-losszusokkal, nyiizsgd munkasseregekkel megindul a papirgyari iizem, amely hirdetni fogja a magyar elni akarasat, a magyar ipar feltoreset."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1936. mdjus 10.)

• " R a kell eszmelnunk vegre, hogy amig belso harcaink minden figyel-miinket lekotottek, nem vettiik eszre lassii elszigetelodesiinket. M i g ko-riilottiink viragzo varosok, nyaralotelepek nottek, varosunk evszazados visszafejlodesenek sebessege ha nem is fokozodott ijeszto aranyban, de megallast sem mutatott. A z alkoto munka elofeltetele tarsadalmunk egyseges osszefogasa. E s meg egy. N e legyen a keresztenyseg mellvero tegla, amivel testvereinket iitjiik agyon."

(Magyar Elet, 1936. mdjus 20.)

• "A Szent Istvan vandordij vedqje ujbol Szentendre teniszcsapata lett."

(2. Pomaz, 3. Romai fiirdo)

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1936. augusztus 23.)

• "A D u n a szokatlanul magas vizallasa, amely a papirgyari elomunkala-tokat tonkretette, tovabba az is, hogy az eloiranyzott ketmillionyi alap-toket varatlanul tiiljegyeztek harommillio pengore, lehetove tette, hogy a papirgyarral egyidejiileg celluloz-gyarat is epitsenek. A kettos gyar-alapitas igen jelentos Szentendrere es kornyekere nezve, mert a tervbe-vett munkas- es tisztviseldletszam ketszereset tudjak majd foglal-koztatni."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1936. augusztus 30.)

• "Szentendre koltsegvetese a takarekossag jegyeben. A varos 430.000 pengos tartozasa 180.000 pengore csokkent. Javul a gazdasagi helyzet.

( . . . ) A koltsegvetes egyes teteleinel nemi emelkedes mutatkozik, egyes reszeinel pedig csokkenes. A z eloiranyzott kiadasok a kozoktatasnal, szegenyek segelyezesenel, uccak, terek epitesenel es gondozasanal emel-kednek lenyegesen es orvendetesen. Feltiino a csokkenes az irodaszerek, tiizeloszerek es tobb beszerzendo, dologi kiadasok kozott szereplo teteleknel."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1936. szeptember 6.)

• "Pannonia-telep villamos megallot ker! (...) Mintegy 40-50 haz epiilt az uj varosreszen. Idokozben a honvedkincstar nagyaranyu epitkezeseket foganatositott, ujabban pedig a megindulo papirgyari epitkezes is felkel-tette az ottani telektulajdonosok erdeklodeset a pannoniatelepi hazhe-lyek irant. ( . . . ) A telepen lakok koziil jelenleg hetvenen jarnak be na-ponta Budapestre es kenytelenek a szentendrei allomas es a telep kozotti utat naponta ketszer is megtenni."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1936. szeptember 13.)

• "A regi hires szolohegyek, a vele jaro anyagi jolet, mind-mind mara a multe. Elvitte mindezeket a Pato Palok nemtorddomsege, csupan csak egyes szdlotablakon termd gyiimolcsok es borok zamatos ize - mint a szentendrei Fachleitner szdldgazdasag, amelynek megrendeldi kozott az angol kiraly es Hitler nemet birodalmi vezer is szerepelnek - hirdeti es erdsiti a regi hirt, egyben igazolja az ujbol naggyafejlodes lehetosegeit."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1936. szeptember 20.)

• "A Pilishegyvidek jovqje. Fenyes sikerrel zarult az elso gyumolcskiallitas Szentendren. Negyezerre teheto a latogatok szama." (A varoshaza disz-termeben rendeztek a kiallitast.)

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, i936. szeptember 27.)

• A testuleti ulesen napirend elott elhangzott Nemeth Laszlo plebanos inditvanya. "A kozgyules az inditvanyt egyhangulag elfogadta s a Vasuti villasort Mussolini sornak nevezte el."

(A kepviselotestiilet 1936. november 24-i ulesenek jegyzokdnyve)

• November 29en a varoshaza disztermeben megnyilt a szentendrei m i i -vesztelep kiallitasa. Nehany teleptagon kiviil Szamosi Soos Vilmos szobraszmiivesz es Pechyne Ronay Kinga is kiallitott. Megjelent a helyi intelligencia, "Budapestrol pedig tobb elokeloseg - koztiik Baranyai Lajos sajtovallalati vezerigazgato, Szalasi Ferenc ny. ornagy stb. - jelent meg."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1936. december 6.)

• "A gyiimolcstermeles eredmenyessege celjabol sziikseg volna Szent-endren folyekony gyiimolcsgyarra, aszalora es fekaltragya eloallitasara, amiket csak a hegykozseg kereteben lehetne letesiteni."

(Pilisvidek - Budakdrnyek, 1936. december 24.)

• "Gaz- es bombabiztos fedezek Szentendren. ( . . . ) A tervezet szerint ugy-nevezett minta ovohelyeket, gaz- es bombabiztos fedezekeket, fertot-lenito allomasokat es sziiksegkorhazakat allitanak fel."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1937. janudr 24.)

• "A Szentendrei Legenyegylet tradicionalis jelmezes-alarcos baljat januar 23-an tartottak meg a Legenyegylet szekhazaban. Zsufolt termekben kezdodott meg az otletes jelmezekben levok felvonulasa a megjelent elokelosegek elott, akik elen N e m e t h Laszlo kamaras-esperest lattuk."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1937. janudr 30.)

"A nagyaranyu hoeses Szentendre szuk es elavult utcait szinte jarha-tatlanna tette. Ezert Petho Janos polgarmester elrendelte, hogy inseg-munka kereteben 30-40 hoinseg-munkast alkalmazzanak, akik a varos belso utcait jarhatova teszik. A homunkasok penteken r e ^ e l alltak munkaba, oraberiik 20 filler."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1937. janudr 30.)

"510 ezer pengos koltseggel indultak meg a papirgyari epitkezesek. A nagyszabasu epitkezes megindulasa az epftoipart orvendetesen foglal-koztatni fogja."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1937. februdr 20.)

"Szinte kizartnak tartjuk, hogy Szentendren, ahol cca 100-120 epfto-munkas lakik, ne akadjon 20-25 derek, szocialista meggyozodeses szak-tars, akik hajlandok a csoport megalakitasanal kozremilkodni." ( A M E M O S Z orszagos kozpontjanak feljegyzese 1937. marcius 13-an.) (Pdrttdrteneti Intezet Archivuma, kesobb Politikatdrteneti Intezet Leveltdra, 666 f IV. 245/1937.)

"Megalakult a hegykozseg Szentendren." Reszlet a programjabol: " . . . a termelvenyek ertekesitese, a novenyvedelmi szereket eloallito gyarak ardiktatiiraja elleni kiizdelem, a gazdasagi munkaskerdes, az engede-lyezendo kisiiston valo szeszparlatfozes".

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1937. dprilis 17.)

"Rab Raby varosa, Szentendre, amelynek megvan minden termeszet-adta elofeltetele, hogy kis magyar Versailles legyen, szepen fejlodik, miota nemes Petho dr. a polgarmestere. E v e k ota eliiltek a viharok a varospolitikaban."

(Nemzeti Ujsdg 1937. dprilis 18.)

"Revjog berbeadasa. Ricsmann Janos szentendrei lakossal 1937. evi J u -nius ho l - t o l 1943. ev majus ho 31-ig terjedo idore 1200 pengo evi haszonber elleneben kotott haszonberleti szerzodest egyhangulag elfo-gadjuk", mert az aprilis 29-i nyilvanos arveresen Ricsmann Janos igerte a legtobbet.

"Ozv. Dumtsa Jenone kerelme nyugdijanak kiilfbldre valo folyositasa irant. ( . . . ) a mai naptol szamitott 3 (harom) evi engedelyt adunk kerel-mezdnek, hogy 112 P 16 f havi nyugdijat es 42 P 60 f havi

lakber-nyugdijat, osszesen 154 P 76 fillert Ujvideken, vagyis kiilfoldon elvez-hesse."

(A kepviselotestiilet 1937. dprilis 30-i ulesenek jegyzokdnyve)

• Dr. pechujfalusi Pechy H e n r i k iinneplese ezredorvossa valo kinevezese alkalmabol a H u z s v i k vendegloben:

"...Tizenket orakor tengeresztorzstiszti egyenruhajaban, barati garda-janak elen megerkezett az iinnepelt. Fenyes attilakon csillog a stijtas ara-nya. Egyszerii papi talarok kavarodnak a nyari szines zakok kozott.

Megerkezik Petho Janos polgarmester, Nemeth Laszlo papal kamaras s nyomukban Szentendre szine-viraga. A legtobb szem Szalasi Ferenc vezerkari ornagy dalias alakjan, mosolygo arcan pihen, aki az ezredorvos jobbjan foglal helyet. Kozel ketszaz ebedet szolgalnak fel a zsiifolasig tomott termekben, de sokan szorultak k i a teraszra s a sontesbe. Leves utan vitez Csia Sandor mondja az iinnepi beszedet. Meltatja Pechy H e n r i k eletet, munkassagat, elteti ot s a vele osszeforrt hungarizmust."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1937. jiinius 17.)

• "Szabalyrendelet alkotasa a kozhelyen a kozonseg rendelkezesere gepjar-miJvel iizott berkocsi (autotaxi) ipar gyakorlasarol. A veghatarozat ( . . . ) a varos teriileten engedelyezheto geperejiJ berkocsik szamat kettoben allapitja meg."

(A kepviselotestiilet 1937. Junius 25-i ulesenek jegyzokdnyve)

• " M i i l t szombaton volt a szentendrei all. eng. rom. kat. gimnaziumi tanfolyamon a bizonyitvanyosztas [39 tanulo reszere]. ( . . . ) Elso izben tortent, hogy Szentendren gimnaziumi vizsgak zajlottak le. Kornyekiink regi alma, a szentendrei gimnazium a megvalosulas kiiszoben all, de a kozonsegtol meg tobb patfogast es tamogatast ker."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1937. jiilius 17.)

• 3 1 . evet zarta a szentendrei polgari iskola 31 rendes, 3 oraado, 5 hitok-tato tanarral es 225 diakkal.

(Pilishegyvidek-Budakdrnyek, 1937. jiilius 17.

• "Legfelsobb kitiintetes. A kormanyzo ur o'fomeltosaga vitez cofalvi Csia Sandor primor szazadost - katonai irodajaban teljesitett kivalo szolga-latainak elismereseiil - a Magyar Erdemrend lovagkeresztjevel tiintette k i . "

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1937. szeptember 11.)

• "Ember Sandor a HEVviteldijanak merseklese iigyeben szerdan a H a z -ban interpellalt."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, i937. november 27.)

• "A papirgyarhoz vezeto koztulajdont kepezo 942/2. hrszi szam alatt megjelolt kozutat Sonyi Oszkar utnak nevezziik el. Megokolas: Szent-endre varos kozonsegenek regi vagya, hogy varosunkban valamilyen gyar telepedjek le. ( . . . ) Ebben a gyaralapitasban legnagyobb resze es er-deme Sonyi Oszkar papirgyari vezerigazgatonak van, amit m i azzal kiva-nunkjutalmazni, hogy a kerdeses kozutat egyhangu hatarozattal neverol nevezziik el, meg pedig azert, mert egyediil ez az eszkoz all rendel-kezesiikre, amellyel a gyar alapitasa koruli miikodeset, tetteit es erde-meit eleteben honoralhatjuk." (112. veghatarozat)

(A kepviselotestiilet 1937. december 13-i ulesenek jegyzokdnyve)

• Szentendre varos 1937. evi zarszamadasabol:

" . . . a varos kozjogi jovedelmei 1937. evben kedvezoen alakultak, mig a haztartasi beveteleknel nemi visszaeses mutatkozik, az 1937. evi arviz altal okozott karok miatt. A z arviz a termes 90%-at tonkre tette, a igy a foldberlok fizetesi kotelezettsegiiknek nem tettek eleget." (85. targy) (A kepviselotestiilet 1938. mdjus 18-i Ulesenek jegyzokdnyve)

Beck Judit, Radnoti Miklosne, Vas Istvan is Radnoti Miklos a szentendrei Duna-parton

• 1937 nyaran Vas Istvan kolto ket hetet toltott Szentendren a Barackos titi Hertl-villaban Kassak Lajossal es csaladjaval. "/^ogy az allomastol, ke-zemben a kofferral bekanyarodtam a foutcara, kezdtem eszrevenni, hogy a pard villasor homlokzata mogott egy odon vonulat huzodik, es amikor megalltam a Foter kozepen, az ikonos, bizancos kereszt (mint

kesobb megtudtam, a pestiskereszt) mellett, a terbetorkollo, helyesebben befele kuszo es csorgo kis utcak kozott, ugy vettem eszre, hogy ez a bizarr koegyveleg nem hasonlit semmifele varoshoz, amit akar kepen vagy moziban lattam. ( . . . ) A varosnak ezt a balkani es bizanci mely-reteget - amely azonban tavolrol sem volt fbldalatti: elevenen es tarkan elt a templomokban es a temetokben, tancolt, enekelt, citerazott a bu-csun - Vajda Lajos fedezte fel."

(Vas Istvan: Miert vijjog a saskeselyii? Bp. 1981.)

• A marcius 15-i iinnepsegen "...kijutott a tapsbol Szentendrei Geza es Szantho Imre gimnaziumi tanuloknak is, kik igen j o l szavaltak. (Szantho Imre raadasul kitiinoen fest is, mint hallottuk edesapjatol)".

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1938. mdrcius 19.)

• "A Szentendrei Papirgyar Rt. Szentendren, a Sonyi Oszkar uton fekszik, kint a Duna-parton, a laktanyan tul, a pomazi hatar fele. A z orszagiitbol szepen hengerelt lit vezet a gyar kapujaig, mely mogott csinosan, izlese-sen parkirozott diszkert fogadja a latogatot. Balra az egyemeletes iroda-epiilet. Mogotte a gyar. Jobbra, kisse hatrabb a most befejezett uj fbld-szintes epiilet, a technikus es mernok laboratoriuma. ( . . . ) Mindeniitt a legmodernebb berendezes. E s ami a legfeltiJnobb, mindenhol megele-gedett s vidam dolgozo munkast latunk. ( . . . ) A gyar autoja naponta szallitja Budapestre a kesz arut, iinnepnapon atalakitjak szemelyszalli-tasra. Minden vasarnap a gyar szabadnapos munkasait kirandulni viszi."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1938. mdjus 28.)

• Pacelli biboros Esztergomba menet megallt Szentendren. "...percek alatt tobb mint ezer ember gyiilt egybe a varos foteren, hogy lathassa es unnepelhesse. Zaszlodiszbe oltozott a foter, ahol viraggal es kis szines zaszlocskakkal keziikben magyarruhas iskolas lanykak alltak sorfalat. A papal legatus elvegyiilt az eleje jarulo kis gyermekek kozt, nagy szere-tettel simogatta oket, es kozel tiz percig tarto idozes utan folytatta utjat Esztergom fele." (Virageso hullt a papal legatus labai ele Szentendren cimtl cikk.)

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1938. Junius 4.)

• "...tudomasunk szerint azon a banyateriileten, ahol O n is dolgozik, a nyilasok elegge befeszkeltek magukat. E z pedig komoly veszedelmet jelenthet a kobanyasz munkasokra. Szalasiek, az ugynevezett

Hungarista-mozgalom a munkasbaratsag alarcaban jar, nagyhangii igeretekkel igyekszik elszediteni a munkastomegeket, de tulajdonkeppen politikai kalandorsag az egesz. ( . . . ) A munkasok csak onerejiikben bizhatnak. A nyilas grofoktol, nyugalmazott ornagyoktol, politikai heccmesterektdl, kalandoroktol nem varhatnak mast, csak becsapast es meg tobb nyomo-rusagot. ( . . . ) Az volna tehat a helyes, ha onok is a M E M O S Z - h o z , tiz-es tizezernyi munkasttiz-estvereikhez csatlakoznanak. Igy lehetne ember-segesebb letviszonyokat kivfvniok. Gondolkodjek ezeken es a mellekelt belyeggel ellatott boritekban kiildje el valaszat. Tudjuk, hogy nem kony-nyii feladat az embereket kijozanitani es megszervezni, de eros akarattal minden sikeriil." ( A Magyarorszagi Epitoipari Munkasok Orszagos Szovetsege elnokenek 1938. Junius 18-an kelt levele Szentendre-Izbeg-re, Skopal szaktars cimere.)

(Pdrttdrteneti Intezet Archivuma - kesobb Politikatdrteneti Intezet Leveltdra 666.fIV245/1938.)

• Nyolc ev utan eloszor tartottak Janos napi tiazugrast a dalmatok. A Szta-ravoda, majd a Huzsvik vendeglo volt az iinnep szinhelye.

(Pilishegyvidek-Budakdrnyek, 1938. Julius 2.)

• Elenk fiirdoelet van a Csonka-strandon, melynek nevadoja Csonka Ferenc mernok. A z 6 otlete nyoman letesitettek 1935-ben a K I S O K evezostelepet a kompatjaro mellett. 1938-ban 3 turnusban, turnuson-kent 160 tanuloval miikodott a telep.

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1938. Julius 2., jiilius 16., jiilius 30.)

• "Az allamrendorseg eltiltotta a baromfiak legelteteset, lisztatasat, neveleset a Dunaparton. ( . . . ) Mert ha ilyen modon elcsufitjak a D u n a -partot es nem j o n nyaralo, kinek adjak majd el a recet, libat meg csir-ket?"

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1938. jiilius 30.)

• "Tekintettel arra, hogy a varos tulajdonat kepezo harom loval az eddigi fuvarozasokon feliil a kotelezo szemetfuvarozasokat ellatni nem lehet, iigy sziiksegesnek mutatkozott egy negyedik lonak a beszerzese"

(A kepviselotestiilet 1938. augusztus 31-i Ulesenek jegyzokdnyve)

• Negyedik evebe lepett a szentendrei gimnazium, meg mindig csak tanfolyami formaban. 70 tanuloja, elegendo tanara, j o felszerelese van. " M i n -den tanulo min-den nap min-den targybol felel."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1938. szeptember 3.)

• "Szentendre hazafias kozonsege csiitortokon, november 3-an este meg-hato iinnepseg kereteben emlekezett meg a Felvidek visszacsatolasarol.

Spontan kirobbanasa volt ez az erzelmeknek. A magyar lelek nem vart rendezest, hanem ezrek es ezrek fegyelmezett rendben zaszlok szazai kozott, lobogo faklyafeny mellett meneteltek a templomterre, hol hatal-mas csoportban egyesiilve eltettek hon szeretett kormanyzo urunkat, tortenelmiink eme aranybetiis iinnepen. A lelkesedes nem ismert ha-tart. Horthy, Duce, Hitler, Imredy, Kanya, Teleky nevetol volt hangos az egesz ter."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1938. november 12.)

• " . . . a Szentendren ez ev oktober hoban megnyilt maganzeneiskola fu-tesere es vilagitasara 1938. evi oktober ho l - t o l kezdve havi 10 pengo illetve evi 120 pengo segelyt szavazunk meg." (Sal Gyula zenetanar kapott engedelyt a miniszteriumtol a zeneiskola iizemeltetesere, de atruhazta a jogot D u l l i e n Klara hegediimiJvesznore. 14 gyerekkel indult a

zene-iskola.)

(A kepviselotestiilet 1938. november 24-i Ulesenek jegyzokdnyve)

• "Kimondjuk, hogy a koziiton helytfoglalo auto es lovasszeker utan a benne levo aru minosegere es mennyisegere valo tekintet nelkiil 1 pen-go dij fizetendo helypenz cimen". (Elterjedt ugyanis az a szokas, hogy sok arus a piac kozeleben kinalta portekait, hogy ne kelljen piaci hely-penzt fizetnie.)

(A kepviselotestUlet 1938. december 13-i Ulesenek jegyzokdnyve)

• "Szentendre megyei varos kereszteny magyar iparosai es kereskedoi elhataroztak, hogy a kereszteny magyar vasarlokozonseg erdekeben i i z -leteiket, mtihelyeiket «kereszteny magyar iizlet» megjelolessel latjak el ligy, hogy a kereszteny magyar vasarlokozonseg meg tevedesbol se vigye nehezen megszerzett penzet zsido kereskedohoz es iparoshoz. Remel-j i i k , hogy faRemel-jtank vedelmeben tett kezdemenyezo lepesiink rovidesen

orszagos jellegijve valik."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1938. december 24.)

• "Szentendre megyei varos december 30-an 15 kepviselotestuleti tagot valasztott. A valasztason indult a fiiggetlen Polgari Part es a Magyar Nemzed Szocialista Part Hungarista mozgalom listaja. A Magyar N e m -zeti Szocialista Part a szavazatok 35%-at kapta es ezzel kibukott. M i n t ertesiiltiink, a Magyar Nemzeti Szocialista Part a valasztast megfelleb-bezte."

(Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1939. janudr 14.)

• "Hogyan elt a szentendrei polgar az 1938. evben? A csecsemoknek is ket liter palinka es 65 liter szeszes ital jutna az elfogyasztott italokbol." ( A husfogyasztas 25 kg volt szemelyenkent, a cikkiro szamitasa szerint.) (Pilishegyvidek - Budakdrnyek, 1939. februdr 18.)

^'Valasztottunk..,

A Pilishegyvidek nyilas kepviselot

In document KRONIKAJA EVSZAZAD (Pldal 104-117)