• Nem Talált Eredményt

''A varos feletti hatalmat kizarolag a munkastanacs

In document KRONIKAJA EVSZAZAD (Pldal 54-64)

ragadta magahoz^'

( I 9 I 9 )

"Mi szentendrei gyerekek vagyunk,

s ha megtaldlna hukni ez^a rendszer, mi akkor is itt akarunk maradni."

1919

• A szocialdemokrata part inditvanyara a neptanacs felkeri a kormany-biztoshelyettest, hogy " . . . a jelenlegi maradi felfogasii nepellenes kepviselotestiiletet oszlassa fel es helyette nevezzen k i olyan egyeneket, kik a haladas es nepjolet eldmozditasa irant kelld szocialis erzekkel birnak."

"... az arveresre keriild foldeket csakis azok kaphassak meg, akiknek egyaltalan nines fbldjiik, ( . . . ) hogy az osszes foldnelkiili kezi es szellemi munkas foldigenye kielegittessek."

(A neptanacs 1919. janudr 25-i Ulesenek jegyzokonyve)

• "Ahogy sok helyiitt a szabadsag szabadossagga fajult es a nep diihenek aradata mindent elontott, addig nalunk a nep erdekeben megkezdodott a bekes munka."

{A helyi nemzetorseg parancsnokdnak 1919. febr. 8-dn kelt jelentese, Ferenczy Mtizeum 70.123.1.)

• "Haromhavi kiizdelmes miilttal ma zarul be a neptanacs miakodese. Aze a neptanacse, melyet a forradalom sziilt es melynek hivatasa volt meg-teremteni az atmenetet a forradalombol a bizton eljovd szebb, boldo-gabb, bekes jovdbe."

(A neptandcs 1919. februdr 18-i ulesenek jegyzokdnyve)

• U j neptanacs alakul, mely februar 21-en tartja elso iinnepelyes koz-gyilleset. D r . Starzsinszky Laszlo polgarmester-helyettes udvozli az uj testiiletet, koszonti egyben a szocialdemokrata partot, amely e naptol reszt vehet a varos iigyeinek intezeseben: "Varosunkban a belso beke, a rend fenntartasat egyediil csak a szocialdemokrata partszervezetnek es annak keretebe tartozo szervezett munkasoknak koszonhetjiik. ( . . . ) Nagy terep all uraim rendelkezesiinkre, mert hisz varosunk kozonsege eddig a fejlodes eredmenyet felmutatni nem tudja, nevezetesen csatornazas, vizvezetek, villanyvilagitas, munkastelepek letesitese stb. m i n d -mind siirgos feladatra var."

(A neptandcs 19i9. februdr 21-i Ulesenek jegyzokdnyve)

• 1919 februarjaban megalakul a szentendrei munkastanacs Molnar Varga Geza es Szulyovszky Sandor elnokletevel.

"Itt ugyszolvan nines feloszthato foldbirtok, nines nagytoke, nincsenek nagy gyari iizemek. Itt a lakossag zome fovarosba jaro gyari, tovabba foldmtiveld, ipari, kereskedoi, kozalkalmazotti, szoval napi munkajabol eld proletar munkas. Ezeknek erdekiik, igenyiik, celjaik azonosak."

(UjKor, 1919. februdr 23.)

• D r . Starzsinszky Laszlo polgarmester-helyettes marcius 15-i iinnepi beszedebdl: "Egy uj forradalomnak, egy iijabb veraldozatnak kellett be-kovetkeznie, mig a nemzet regi forradalmi unnepe, a marcius 15-ike torveny kereteben becikkelyeztetett. ( . . . ) Hiaba probaltak bennunket letorni, hiaba probaltak benniinket az osztrak rabigaba hajtani s hiaba probaltak a szabadsagnak nagy unnepet torvenyes formaban meg nem iinnepelhetdve tenni, nem sikerult. Felszabadultunk tehat, kedves elv-tarsak! 1848 eltordlte a rabszolgasagot, 1918 pedig eltorolte az emberi-segnek korhadt rendszeret."

(A neptandcs 1919. mdrcius 16-i rendkivUli Ulesenek jegyzokdnyve)

• "A nep akaratabol hivatalukbol eltavozott dr. Antolik Arnold polgarmester. Heller Antal renddrkapitany es Magdics Istvan szamvevd m i n -den neven nevezendd illetmenyet ez ev marcius ho vegevel besziin-tetik."

(A neptandcs 1919. mdrcius 19-i ulesenek jegyzokdnyve)

• "Most mar eleg volt a tiirelembdl. Varosunk megindult s oriasi leptekkel eldretord fejlddese s jovqje, de a kozbeke es nyugalom is kotelessegiinkke

teszi, hogy a reakcios elemeket a haladas litjabol felredobjuk. ( . . . ) Most ezek az alakok sokkal szemermedenebbek, hogysem onmaguktol felre-allnanak. A nep itelkezese pedig gyokeresen egyszeriJ lesz mindenkivel szemben." ( A cikk meg marcius 2 1 . elott kerult nyomdaba, a helybeli Bodh nyomdaban - ma Gorog Kancso etterem - tobb napig tartott az ujsag elkeszitese.)

(Az Uj Kor 1919. mdrcius 23.)

• "Proletar testverek!

A regi, elkorhadt vilagrendet elsopro forradalom van. S a Magyarorszagi Kommunista es Szocialdemokrata Part egyesiilese, az osszes munkassag es katonasag neveben megteremtette a proletardiktaturat. ( . . . )

Proletar testvereim! N e k i i n k a vilagrendet kell atalakitanunk. ( . . . ) Egy vilag van mellettiink, de egy vilag van ellenunk. D e ez csak batoritsa szi-viinket, mert ha osszetartva harcolunk es dolgozunk, ossze kell omlania minden hatalomnak, amely a szolgasag, a zsarnoksag es a szenvedesek fundamentumara van epitve, mert egyediili biztos alap, amelyen nep-milliok hatalma fbnn allhat: a szabadsag, testveriseg es egyenloseg."

(Uj Kor, 1919. mdrcius 25.)

• Marcius 22-en Vasarhelyi Kalman nepgyillest hiv ossze a Foterre, ismertetik az orszagos esemenyeket. U j munkastanacs alakul Molnar Varga Geza elnokletevel, a Vegrehajto Bizottsag elnoke Vasarhelyi Kalman lesz.

" . . . a varos feletti hatalmat kizarolag a munkastanacs ragadta magahoz.

( . . . ) A proletardiktatura alapjan allva konyortelenul es irgalmat nem ismerve fogja vegrehajtani a munkastanacs altal hozott osszes hata-rozatot. ( . . . )

A munkastanacs egyhangulag elhatarozza a helybeli gyarak, nevezetesen a Gajari Leo-fele szerszamgyar, a Ziser Marton-fele lemezarugyar, a Wiltsek-fele femarugyar, az Elszasz-fele fflreszlapgyar es a szeszfdzde azonnali kommunizalasat, valamint az osszes dunai- es gdzmalmok ellenorzeset. ( . . . )

A munkastanacs behato targyalas utan iigy hatarozott, hogy a bevetett varosi reti foldeket mostani berloik kezeben hagyja, ha azok magukat annak megmiivelesere kotelezik. A be nem vetett foldeket felholdan-kent a jelenlegi berosszegnek felere leszallitott berert kiadja elsosorban a foldnelkiili fbldmunkasoknak, rokkantaknak es hadiozvegyeknek. K i -mondja a nagybirtokok azonnali kommunizalasat, ami a szoldknel

harom holdnal kezdodik. ( . . . ) A munkastanacs elhatarozta, hogy a tor-pebirtokosok 1-8 holdig terjedo azon foldjei, melyek megmiivelesere kotelezettseget vallalnak, atmenetileg tulajdonukban meghagyhatok, a tobbi elvonando es a megmiivelesre jelentkezdk kozott szetosztando."

Hataroztak az otven fos Voros Garda megszervezeserdl, az " . . . osszes elemi iskolak egysegesiteserol es felekezetmentesiteserdl." ( . . . )

"A gorogkeleti piispoki palotat atadjak a helybeli szegenyhazban elhelyezett aggok reszere, es ott uj szegenyhaz, orvosi rendelo es korhaz letesiil."

(A szentendrei munkastanacs 1919. mdrcius 22-23-i iileseinek jegyzokdnyvei. A Pest Videki Torvenyszek 1920-B.5721. sz. iratdnak per-melleklete)

• "Jelentjiik, Szentendren 24-e ota a munkasdirektorium tagjai, Szulyov-szky Sandor nepbiztos. Kiss Matyas a munkastanacs elnoke, Vasarhelyi Kalman vegrehajtobizottsagi elnok vezeti a koziigyeket. Intezkedeseket, utasitasokat a nepbiztoshoz kiildeni."

(A munkdstandcs 1919. mdrcius 24-i tdvirata a megyei nepbiztosnak)

• "Elvtarsak! Mindenki dolgozzon! M i n d e n fbldmunkas, ipari, gyari, kozalkalmazott munkas vegezze szorgalommal rendes munkajat!

Termeljiink, mert magunknak termeliink. H a nem termeliink, ehen halunk! ( . . . ) A k i lop, rabol vagy fosztogat, a proletardiktatiirat gyalazza meg es ezert halallal bilnhbdik."

"Aki nines veliink, az elleniink van! A k i a kizsakmanyolo kapitalista ren-det akarja visszacsinalni, aki a proletariatus uralma ellen mer szot vagy kezet emelni, az ellenseg, annak a fbldon csak annyi helye van, amelyen az akasztofa elfer."

(Uj Kor, 1919. mdrcius 25.)

• "A munkastanacs tobb felszolalas utan kimondja, hogy az iskolak egyesi-tesevel nem celja a magyarizalas. M i n d e n nemzetiseg erdekeit megvedi, es felhivja a taniigyi nepbiztost, hogy az iskolak elhelyezesenel gondos-kodjon arrol, hogy a szerb anyanyelviJ novendekek szerbiil tanul-hassanak, de a felekezeti tendenciakat a tanitasbol szamilzzek."

"A varosbol tejet kiszallitani tilos. Jegyre elsosorban az ot evnel kisebb gyerekek, 70 even feluliek, a betegek es gyermekagyasok tarthatnak igenyt. A k i a tilalom ellenere tejet vagy barminb elelmiszert szallit, az 30 napi elzarassal es 500 korona penzbiintetessel lesz sujtva."

A rekviralas " . . . a legnagyobb koriiltekintessel es minden eroszak nelkiil tortenik, az onkentes felajanlasjelleget viseli magan. Hazkutatas csak ott eszkozoltetik, ahol biztos tudomas szerint nagyobb mennyisegiJ elrejtett felesleg van."

(A munkdstandcs 1919. mdrcius 25-i jegyzokonyve)

• Vasarhelyi Kaimant marcius 29-en hadiigyi nepbiztos-megbizottkent Makora helyeztek, ahol a rekviralasok miatt elkeseredett tomeg 1919.

aprilis 23-an agyonverte. "A szelsoterror hive volt. E z okozta vesztet.

N e m tudta megertetni magat."

(Makoi Voros Hirlap, 1919. dprilis 21.)

• "A helybeli irgalmas noverek kijelentettek abbeni keszsegiiket, hogy v i -lagi tanitonoi minosegben hajlandok a forradalmi tanacskoztarsasag szolgalataba allni. D e mivel vilagi oltozekkel nem rendelkeznek, indit-vanyozza a taniigyi megbizott, hogy a varos vagyonosabb asszonyai on-kentes ruhafelajanlassal lassak el a novereket."

(A munkdstandcs 1919. dprilis 1-i Ulesenek jegyzokdnyve)

• A z aprilis 7i tanacsvalasztason Szentendren 1730an szavaztak. 30 m u n -kastanacstagot valasztottak, akik aprilis 11-en hettagii intezobizottsagot es haromtagu direktoriumot - Kiss Matyas, Brannauer Karolyne es Molnar Varga Geza - valasztottak.

"Tekintettel a helybeli nagy lakasinsegre, az itteni vas- es femmunkasok elvallaljak a fblos lakasok felkutatasat es azokat kerlelhetetlen szigorral lefoglaljak."

(A munkdstandcs 1919. dprilis 11-i Ulesenek jegyzokdnyve)

• "A munkasdiktatiira hatalmi szerve, a helyi munkastanacs vasarnap es hetfon letartoztatta mindazokat, akik szembehelyezkedtek a m u n -kastanacs hatarozataval. A letartoztatasok fo oka az volt, hogy az illetok, mint feliigyelet ala helyezett egyenek, a munkastanacs vegrehajto bizottsaga altal megideztettek, azonban nem jelentek meg."

(IJj Kor, 1919. dprilis 25.)

• "Fel iinnepre, proletar testverek, hadd lobogjon a voros zaszlo, hadd zugjon a Marseillaise a legben, a gyava ellenforradalmarok es a bur-zsoazia hadd remegjen a munkasproletarsag dorgo es vilagot megrazo diadalkialtasatol!"

"Szentendren megalakitottak a koziizemu muhelyeket. Elsonek a cipe-szek es szabok voltak azok, akik a kommunista alapra helyezkedve fog-j a k iizemiiket afog-jovo het folyaman megnyitni. Anyagot az anyageloszto

bizottsag fog biztositani szamukra. Igy van remenyunk, hogy rovidesen megszunik a cipd- es ruhahiany."

(Uj Kor, 1919. mdjus 1.)

• "Miutan a szantofoldek egyharmada nines bevetve, szigoru vizsgalat tar-gyava teszik a hanyagsag okat es mulasztas eseten az illetdtdl a foldet elveszik."

(A munkdstandcs 1919. mdjus 16-i Ulesenek jegyzokdnyve)

Nepi^ules

• "Az elso proletargyerek felavatasa folyo ho 25-en, vasarnap du. 4 orakor a szocialista parthelyiseg nagytermeben ( . . . ) fog vegbemenni. Felkerjuk elvtarsainkat, hogy mivel Szentendren az elso ilyen felavatasrol van szo, az iinnepelyre minel nagyobb szamban jelenjenek meg."

(Uj Kor, 1919. mdjus 25.)

• Majlis 24-en Kiss Matyas lemondott direktoriumelnoki tisztsegerol, " . . . a helyi direktorium munkaja foleg szemelyes surlodasok miatt elakadt."

(A munkdstandcs 1919. mdjus 28-i Ulesenek jegyzokdnyve)

• Majus utolso szombatjan a Stara vodanal kozos iskolai majalist rendez-tek, amely " . . . kifogyhatatlan volt ajatekbol, mulatsagbol. E z volt az elso eset, hogy az iskolak egyiitt iinnepelhettek meg a majust. ( . . . ) Szamos szavalat es enek hangzott el a madarakrol es a fakrol. Azutan

megkez-dodott az ebedkiosztas, megpedig nagykanallal. Volt keletje a burgonyas szarvashusnak, friss kenyernek. Tanito elvtarsnoink senkitdl sem kertek a kenyer- vagy husjegyet, nem neztek, ki hanyszor ismetel. Rendszerint ketszer, haromszor megteltek a csajkak.

"A penzintezetek direktoriuma felkeri a varos kozonseget, hogy a birto-kaban levo aranytargyakat, ekszereket es dragakoveket, amelyeknek er-teke darabonkent a 2000 koronat meghaladja, a helybeli penzintezetek valamelyikenel szolgaltassa be. ( . . . ) A beszolgaltatott ertektargyakert te-rites nem jar."

(Uj Kor, 1919. Junius 1.)

• "Ifjii munkasok es munkasnok szabadiskolaja" nyilt Szentendren Junius 10-en. Celja " . . . mindket nembeli munkasok reszere az eletben feltet-lenul sziikseges praktikus ismeretek es tudomanyok nyujtasa".

(UjKor, 1919. Junius 15.)

• "A varosban tobb helyen tapasztalhato, hogy a munkasok a munkat megtagadjak. Igy tortent ez a varosi szenakaszalasnal, az elelmezesi rak-tarban, a szegenyhazban, s altalaban eszlelheto a szabotalas."

(A munkdstandcs 1919. Junius 16-i Ulesenek jegyzokonyve)

• " . . . arvalanyhajas, nemzetisziniigatyas hazafiak ( . . . ) »Szekely csapatok«,

»Ebred6 magyarok«, »Teriiletved6 liga« s hasonlo hangzatos cimek alatt szervezkedtek, agitaltak, orditoztak. A szentendrei ebredo magyarok is csoportba verodtek, s a szentendrei szerb piispok folkent kezeit nyal-dostak. ( . . . ) Ahol az ellenseg kozeledik, ott feher zaszlot lobogtatnak, csakhogy a vesztett regi hatalmukat visszaszerezhessek.."

(Uj Kor, 1919. Junius 22-i, - utolso - szdma)

• Junius 24-en, " . . . amikor a monitorok lefutottak a Dunan, kiildottseg jott hozzam, hogy Pesten kitort az ellenforradalom, csinaljak valamit."

(Dr. Weresmarthy Miklos tanuvallomasa a szentendrei munkastanacs pereben.)

(Szentendrei Neplap, 1921. februdr 19.)

• Navarra Jeno, a pomazi direktorium tagja: Junius 24-en " . . . vissza-mentem Pomazra, telefonaltam a kornyezo kozsegekbe, hogy a direk-torium es a vorosorseg legyen keszenletben es mindenfele rendzava-rasnak, ellenforradalomnak vegyek elejet. Fel ora mulva harangzugast

hallottam. A vorosorok mondtak, hogy Szentendrerol j o n . Gondoltuk, valoszinuleg ellenforradalom tort k i , mert tuzet nem lattunk. Megprobaltunk telefonalni, de semmi valaszt nem kaptunk." Masnap, J u n i -us 25-en " . . . estefele ertesiiltiink, hogy egy katonai csapat megy Szent-endrere." (Navarra Jeno vallomasa a szentendrei munkastanacs pereben.) (Szentendrei Neplap, 1921. februdr 2.)

• Junius 25-en delutan 6 ora korul erkezett Szentendrere C h u d y Ferenc 17 tagii, borkabatos, kezigranattal felszerelt terror-kiilonitmenye. Szanto Bela hadiigyi nepbiztos " . . . azzal az utasitassal kiildott Szentendrere, hogy a zavargasokat akadalyozzam meg. A z volt a parancs, hogy az osszeiitkozeseket keriiljiik es allitsuk helyre a rendet. ( C h u d y Ferenc vallomasa a szentendrei munkastanacs pereben.)

(Szentendrei Neplap, 1921. februdr 2.)

• Chudyek a helybeliekkel osszeirattak az ellenforradalmarok listajat. D r.

Weresmarty iigyved es Valentin fohadnagy allt a lista elen, dr. Kucsera Ferenc kaplan - a kommunista ellenes Szentendrei Neplap volt szer-kesztoje - neve nem szerepelt a nevsorban. C h u d y emberei Kucsera kaplantol akartak megtudni, ki adott jelt harangozassal az ellenforra-dalom kezdetere. Mivel Kucsera megtagadta a valaszt, a Duna-partra kisertek, a parthazban mint ellenforradalmart halalra iteltek. C h u d y negy onkent jelentkezo katonaja vegrehajtotta az iteletet. Kesobb tiszta-zodott, hogy nem Kucsera Ferenc kezelte a kulcsokat, lehet, hogy nem is tudta, k i vitte el a harang-jeladas elott a templomkulcsot.

Kucsera Ferenc holttestet csak masnap szallitottak el a kivegzes szinhe-lyerol, addig " . . . a kozonseg ott sirt es jajveszekelt " mellette. Szertartas nelkiil "... felraktak egy kocsira, csak ugy, koporso nelkiil. A temeto-arokban hanytak ra foldet, mint egy kutyara." (Chudy Ferenc vallomasa a szentendrei munkastanacs pereben.)

(Szentendrei Neplap, 1921. februdr 2.)

• A kovetkezo reggelre viragerdo boritotta dr. Kucsera Ferenc sirjat. "A gyilkossagot az egesz varos, a munkassag is elitelte. A lakossagot meg kellett nyugtatni." ( D r . Horvath Akos vallomasa a szentendrei munkas-tanacs pereben.)

(Szentendrei Neplap, 1921. februdr 15.)

• C h u d y Ferencet a hadiigyi nepbizottsag szentendrei varosparancsnokka nevezte ki. A helyi munkastanacs es direktorium ezutan szinte csak

nev-legesen mukodott. " M i szentendrei gyerekek vagyunk, s ha meg talal bukni ez a rendszer, mi akkor is itt akarunk maradni." (Egyik m u n -kastanacstag vallomasa a szentendrei munkastanacs pereben.)

(Szentendrei Neplap, 1921. februdr 12.)

• D r. Starzsinszky Laszlo polgarmester-helyettes ismerteti az alispan taviratat: ".. .hazank torvenyes formaban alkotott torvenyei vannak elet-ben, igy az 1886. evi X X V I I . t. c. alapjan osszeallitott kepviselotestiilet miikodik, tehat meg a Karolyi kormany alatt hozott neptorvenyek sem johetnek figyelembe."

" E z ideig is a varos kozonsegenek bizalma dr. Weresmarthy Miklos fele osszpontosul, s igy ot addig is,-amig a torvenyes formak betartasa mellett a polgarmesteri allasban megerosittetik, megbizza, hogy a polgarmesteri teendoket a nep ohajanak megfeleloleg lassa el." (3 nap mulva, augusz-tus 11-en visszater Antolik Arnold es elfoglalja polgarmesteri allasat.) (A kepviselotestiilet 1919. augusztus 8-i rendkiviili kozgyiilesenek jegyzokdnyve)

• "Szentendre varos hatosaga felszolitja mindazokat, akik a letiint rab-logyilkos uralom alatt szerepelt egyenek gaztetteirol, eljarasairol barmit is tudnak, ( . . . ) tartsak kotelessegiiknek az illetekes hatosagnak minel elobb bejelenteni. Jelentsek fel a bujkalokat es azokat, kiknek eldugott fegyvereik vannak. A z a hiabavalo felelem pedig, hogy a bolseviki uralom ismet feliitheti a fejet, teljesen alaptalan."

(Szentendrei Neplap, 1919. augusztus 31.)

• " H a eredmenyeket akarunk elerni, cselekedniink kell! E r r e kitiino isko-laval szolgalnak nekiink a kommunistak. ( . . . ) Egy maroknyi j o l meg-szervezett kommunista mily konnyiiszerrel jutott uralomra. M i n e k tulajdonithato e bamulatos siker? Azon figyelemre melto koriilmeny-nek, hogy vezetoik (bar gonosz celzattal) ontudatosan cselekedtek es mert hiveik vezereiknek mindenben engedelmeskedtek. H a nem is a gonoszsagot, de legalabb a hasznavehetot hamozzuk ki az 6 rendszeriik-bol es tanuljuk el toliik!"

(Szentendrei Neplap, 1919. szeptember 7.)

• "Tekintettel arra, hogy a miilt ev oktober ho 30-iki forradalom kitorese utani idoben a regi kepviselotestiilet szetugrasztatott ( . . . ) , sziikseges, hogy a kepviselotestiilet a regi, vagyis az 1918. evi kepviselotestiiletet iajja alakitsa."

Glatz Sandor allatorvost, Perjessy Sandor rendortisztet es Dochner K a m i l l dijnokot felfiiggesztik allasabol, mert bflnvadi eljaras folyik elle-niik "a communizmus idejeben" vallalt szerepiik miatt.

Dr. Starzsinszky Laszlo fqjegyzo fegyelmi vizsgalatot ker maga ellen az alispannal, a kepviselotestiilettol pedig szabadsagot kert. M i v e l Star-zsinszky " . . . kijelentette, hogy az ellene felhozott vadak tisztazasa utan sem ohajt a varosnal szolgalatot teljesiteni, a kepviselotestiilet reszere ez evi oktober ho 30-ig szabadsagot engedelyez."

"Szentendre varos kozonsege egyhangiilag elhatarozza, hogy a szentendrei volt munkastanacs illetve annak tagjai - Kiss Matyas es tarsal - ellen 810.000 kor. toke s annak jarulekai irant a peres eljarast meginditja."

"A varos haztartasanak jelenlegi allapota a leheto legsivarabb kepet m u -tatja, mert egyenesen megdobbento az a tapasztalt konnyelmiSseg, mellyel a munkastanacs, illetve ennek intezobizottsaga a kozvagyont kezelte.

( . . . ) A z onkent befizetett, de tulajdonkeppen kizsarolt penzek 154.300 koronat tesznek k i keszpenzben es 32.419 korona 08 fillert ertekben.

( . . . ) a varos kozpenztaraban abban az idoben rendelkezesre allott penz-tari keszletet mint lefoglalt penzeket azutan a munkastanacs s ennek intezobizottsaga a leglehetetlenebb cimeken eltekozolta." Kiss Matyas evi fizeteset 31.200, ot intezobizottsagi taget szemelyenkent 21.660 koronaban allapitottak meg, 5060 koronas napidijakat fizettek. "Majus 1 -j e n az intezobizottsag nagyszabasii nepiinnepelyt rendezett, voros zasz-lokat, voros diszitmenyeket szerzett be es tehenet vasarolt a proletarok reszere s ezt ezek majus 1-jen meg is ettek. A nepiinnepely osszes koltsegeit a varosi penztar viselte s ezen koltsegek mintegy 15.000 k o -ronara rugtak. ( . . . ) A z epiiletek kozmlajdonba vetettek s a berbeadott epiiletek hazberei a varosi penztarba voltak befizetendok. Lakberek cimen befolyt 4.565 kor. 32 filler - ezzel szemben a lakasok j o karban hozatala, felszerelese 20.246 kor. 56 fillert emesztett fel. ( . . . ) A voros orseg, voros katonak, voros tengereszek mintegy 30.000 koronajaba keriiltek a varosnak. Igy ment a gazdalkodas az egesz vonalon."

(A kepviselotestiilet 1919. szeptember 23-i Ulesenek jegyzokdnyve)

• "A kommunizmus kimiilasa utan visszatert a regi magyar betegseg, a partokra szakadas es ezzel a szethuzas. Egesz csomo part (jobban mondva alkalmi politikai erdektarsasag) mozgalma indult meg rovid ido alatt."

(Szentendrei Neplap, 1919. szeptember 28.)

In document KRONIKAJA EVSZAZAD (Pldal 54-64)