• Nem Talált Eredményt

BIMBO UTCA 1969. Bimbo utca

In document SZENTENDRE UTCANEVEI (Pldal 65-68)

A Kalvaiia utat es a Pomazi utat osszekcito utca nyomvonala 1969-re alakult ki. Nevere tobb javaslat erkezett. PI. Akacfa u.. Mora Ferenc u. Mora nevet evek ota szerette volna megorokiteni a varos, de nem talaltak hozza nielto utcat. Most is elvetettek a javaslatot, mert az utca csak ot hazbol ail. "

Az Akacfa utca sem tetszhetett a tanacstagoknak. men vegiil ugy hatai'oztak, liogy .Az Akacfa utcanak elnevezni javasolt utcat Bimbo utcanak nevezzuk el." Az indokrol nem esett szo. (Tan. iil, jkv 1969 4. sz.)

62. BODZA U T C A 1973. Bodza utca

A Szentendre k6my6ki biikkosokben kulonosen a furtos bodza bogy6i piroslanak. A r61a elnevezett utca a Petyindn kanyarg6 Szivarvany utcdb61 indul es annak vegehez ter vissza. (Tan. ul. jkv. 1973. 11. sz.)

63. B O G A N C S U T C A 1980. Bogancs utca

Pismdnyban folytatva a termeszethez kapcsol6d6 neveket, a Barackos iitr61 D-re nyfl6 utcdnak a Bogdncs nevet adta a vdrosi tandcs. (Tan. iil. jkv.

1980. 14. sz.)

64. B O G D A N Y I U T C A 1894. Bogddnyi utcza 1903. Dedk Ferenc utcza 194 ? Voroshadsereg utca 1988. Bogdanyi utca

A legkordbbi, az utas tdjekoztatdsdra is szolgdl6 irdnyjelz6 utcan6v nem kozvetleniil a szomszedos helyseget, Lednyfalut nevezi meg, hanem egy tdvolabbit, Dunabogddnyt. Oka talan, hogy Lednyfalu ekkor meg csak kis urasagi tanya. A folyam partjdn a legkozelebbi jelent6s helyseg Bogddny volt.

A mar emlitett terkepen is igy szerepel az utca: Via Bogdaniensis.

Termeszetes, hogy az els6 hivatalos utcan6vadaskor nem okozott gondot a neve. Egy 1895-6s adat a nev utcanevkent t6rt6nt haszndlatdra: ,3ischer Salamon hdztulajdonos keri megengedhetni, hogy a bogddnyi utcza 123 sor szamu hdzdnak a Dundhoz vezet6 kozben lev6 oldal hatdrfaldn kiviil ultetett vadsz616 oltalmdra egy leckeritest felallithasson."

A hivatalos elnevezes utdn nem sokdig tartotta iranyjelz6 funkcidjdt az utca. Az 1903. okt. 20-i kepvisel6-testiileti diszkozgjnilesen Dedk Ferenc sziiletesenek 100. evforduloja alkalmdbol a Bogddnyi utcdt a Fels6 Dunakozig Dedk Ferenc utcdnak neveztek el. A konzervativ varos tisztelgett a kivdl6 politikus, a ,4iaza bolcse" el6tt, aki nem is olyan messze tSliink, Pilismar6ton, Heckenast Gusztdv nyomdatulajdonos villdjdban vetette paplrra a kiegyezesi torveny szoveget 1867-ben.

Az 1940-es evek vegen szokassd valt orszdgszerte, hogy azt az utcdt vagy utat, amelyen a helysegbe a Voros Hadsereg bevonult, r61a neveztek el.

Szentendrere 1944. dec. 26-dn erkezett a III. Ukrdn front dlloraanydhoz tartoz6 46. hadsereg jobb szdmya Slemin parancsnok vezetese alatt.

Szentendre vegiil nem ragaszkodott annyira az esemenyekhez. Itt a voros katonak Pomaz es Pilisszentkereszt fel61 vonultak be a vdrosa, megis a 65

Dunabogddny fel6 vezet6 utcdt neveztdk el r61uk. A n6vadds datumara nem taldltam rd.

1988. augusztusdban, meg a rendszervdltds el6tt a helyi lijsagban egy cikk jelent meg: „Ujra Bogddnyi ut lett a Voroshadsereg utja, mivelhogy igy dontott a Vegrehajt6 Bizottsdg. BecsiileHikre legyen mondva, hogy meg az sem tantoritotta el 6ket hagyomdnytisztel6 elhatdrozdsukt61, hogy emlekezetes iilesiiket eppen huszonnegy 6rdval a gy6zelem napja el6tt hozt^. Mint hirlik egyhangiian." (SZV. 1988. aug.)

A tandcs a nev visszaadasdt a kovetkezSkkel indokolta: „A Voroshadsereg utca elnevezeset a lakossdg es a vdros helytorteneti szakemberei egyardnt kertek." Ezert dr. Polonkai Anna el6terjesztes6vel a tandcstagok nem is vitatkoztak. Vegiil azert a pontossdg6rt. A kilenc egyetertes mellett akadt egy ellenszavazat is. Ennek ellenere az iit visszakapta a legregibb, irdnyjelz6, termeszetes nevet. (Tan. iil. jkv. 1988. 32. sz.).

Budapesten negy keriiletben is emlekeztetet egy-egy utca a Voroshadseregre ( I I , IV, X V I I I , X I X , X X I . ker.). A rendszervdltds utdn azonban ott is megvdltoztattdk 6ket. Kovetkezetesen mind a negyet. Helyette ilyen neveket kaptak vissza az utcdk: Huvosvolgyi tit, Kirdlyok iitja, Maria kirdlyne utja, U116i tit. A f6vdrosban ezen tiil - iigy tilnik - mindent el akartak tilntetni, ami erre a korra emlekeztetett. A nevezett utca mellett megvdltoztattdk meg a tobbi Voros utcanevek is. PI. a Voroscsillag ( X I . ker.), Voros feny (XVIII. ker.), Voros Okt6ber (XIX. ker.) utcak nevet is.

A Bogdanyi utca legnevezetesebb epiilete a 4. sz. alatt ldthat6 hosszu sdrga hdz, amelyben ma kulonfele boltok ldthat6k. Az eredeti epiilet maradvdnydt a 90-es evek elejen lebontottdk, de iigy, hogy az utca fel61i homlokzat megmaradt. A regi helyere belUl egy posztmodem iizlethdz keriilt, melyet azonban csak a kapun belepve lehet 6szrevenni. Igy 6tv6z6dott a X X . szdzad a X V I I I . szdzad epiteszeti stilusdval. Az udvarban egy antik temploima emlekeztet6 diszkiit Idthato, melyben Czer Peter szobrdszmuvesz terplasz-tikdja van elhelyezve. Nehdny szo az epiilet neves Iak6jdr61 is. Abban minden szakird megegyezik, hogy a szerbek 1690-ben Csamojevics Arzen ipeki pdtridrka vezetesevel jottek Magyarorszdgra. Tobben iigy irtdk, hogy a pdtridrka vezette 6ket Szentendrere is. Acs Zoltdn ujabb kutatdsai alapjdn azonban mdr pontosit. Ezek szerint Szentendrere vegiil Milutinovic Ivan, belgrddi bir6 vezette 6ket. A bir6r61 a mdr itt sziiletett szerb iro, Jakov Ignjatovic is nagy tisztelettel emlekezik meg a Szerb rapsz6dia c. konyveben.

A hagyomdnyok szerint a bir6 a nevezett szep nagy hdzban elt. Az dllamositds utdn (1945) a csalad utols6 tagjait, a ket Milutinovic kisasszonyt atkoltoztettek a lejjebb lev6, apr6, kis toppedt hdzba (26. sz.). A szerbek jol ismertek es szerettek 6ket. A visszaemlekezesek szerint meg az 50-es evekben is ugy

66

mentek vegig az utcan a Preobrazsenska templomhoz a bucsura idej6v6k, hogy a folyos6n ul6 „el6kel6 benyomdst kelt6 kisasszonyok" Idthassak ^et.

Az utca tovdbbi nevezetessegei a k6vetkez6k. 1992-ben a 10. sz.

hazban az EXPO-ra keszulve a haztulajdonos, Kovdcs Bertalan egy tdrsa tdmogatdsaval rendbe hozta a mintegy 600 m^-es r6gi pincet es Igy kialakitott ott egy ettermet (Huncut Piroska). Kes6bb az ettermet dtkeresztelte LABlRINTUS-ra, lejjebb pedig megnyitotta a vdros uj nevezetesseget, a BORMUZEUMOT. A pincebe beterSk itt megnezhetik a hazai jeles borvidekek (Badacsony, Eger, Tokaj, Villdny stb.) mdrkakiilonlegessegeit. De eves utdn a finom falatok mellett meg is Izlelhetik azokat.

Tovdbb setdlva az utcdban - ha Szent Istvdn iinnepe el6tt egy nappal (aug. 19.) jar erre a kivancsi turista - kulonosen sok emberrel taldlkozhat. Itt, az utca kozepen magasl6 Preobrazsenszka templom udvaran, az „Unmk szlnevdltozdsa" emlekere a XVIII. szazad 6ta tartanak bucsut a szerbek. A

„Tegnap es a Ma" talalkozik a varosban ekkor. ,A rdcok melabiis" iinneper61 Ir6k, festSk rogzltettek emlekeiket. (Bdlint Endre, Jobbdgy Kdroly, Szdnt6 Piroska, Veszi Endre) es mdig szivesen emlekeznek, jelennek meg itt a regi 6s lij szentendreiek.

DelelStt mise van „sz6p 6nekekkel 6s sok gyertydval". Ilyenkor kiteszik az ekszerekkel es fogadalmi ajdnd6kokkal feldiszltett csodatev6

„Fekete Mdriat" es a hivek hosszu sorban imddkoznak a k6p el6tt. Delutdn a templom udvaran pedig „gyulekezik mdr megbuvolten par hlv6, sok pogdny."

A helyiek kozott a komyekbeli 6s messzefoldrSl idejott szerbek. Ismer6s6k.

baratok, rokonok sorra koccintanak egymdssal. Regen mindig akadtak mec6nasok, akik ilyenkor csapra iitottek egy-ket hord6 bort 6s sort. Majd a tamburdsok zenejere a multra es az elhagyott hazdra emlekezve megindul a tanc, a kolozds. Legenyek, leanyok, asszonyok, ferfiak, sokszor meg az oregebbje is jdrja a tancot buzgon korbe kapaszkodva. Harsog ilyenkor a jokedv, mindent atfog az osszetartozas erzese.

Elhagyva a vidam k616zast az utca vegen mdr a muveszek vdmak rdnk.

Itt az 1928-ban a Munkdsbeteg BiztosIt6t61 a varosban megtelepedS muveszek szamara megvett hazban, a Regi Muvesztelepen (51. sz.) vidam es szomoni esemenyek vdltottak egymdst. A bohem eletrol, sziniel6addsokr61 6s az 1943-ban idevezenyelt zsido munkaszolgalatosokrol On6di Bela fest6miiv6szt61 olvashatunk kedves es szomoni sorokat.

65. BOJTORJAN UTCA

In document SZENTENDRE UTCANEVEI (Pldal 65-68)