• Nem Talált Eredményt

képes krónikA 57

80. A BENYNNEK MONDOTT BÉLA HERCEG

[…] 81. Abban az időben néhány magyar főember országának pusztu-lásán sóhajtozott, és meg akarta szabadítani Hungariát Péter zsarnok-ságától. Megőrizték rendíthetetlen hűségüket Endre, Béla és Levente iránt, akik Szent István király nemzetségéből származtak; hűségesen szolgálták őket, s követek útján küldtek nekik javaikból, amijük csak volt. Visca, Bua és Buhna meg rokonaik voltak azok a főemberek, akik állandóan sóhajtozva és nyögve várták az alkalmas időt, amikor And-rást, Bélát és Leventét visszahozhatják Hungariába; és teljes erejük-kel azon fáradoztak, hogy visszaadják az országot Szent István király nemzetségének, aki szerette és felmagasztalta őket. Péter király pedig, akit a teutonok királyának hatalma emelt föl, már nem is uralkodott,

hanem kegyetlen zsarnokságával elnyomva ostorozta Hungariát. Né-hány hitszegő, nevezetesen Buda és Devecher besúgása révén Péter meghallotta, hogy a már említett magyar nemesek: Visca, Bua, Buhna és rokonaik, azon gondolkodnak, hogyan adhatnák vissza az országot a királyi sarjnak; és hogy Andrást, Bélát és Leventét Péter király ellen hozzák vissza az országba. Péter király heves haragra lobbant, elfogatta és kínpadra húzatván megölette őket, néhányuknak a szemét szúratta ki. Egész Hungariát pedig olyan nagyon sanyargatta, hogy inkább a halált választották, mint az ilyen nyomorúságos életet. Hungaria neme-sei – látván népük romlását – akkor Chanadra72 gyűltek össze, tanácsot tartottak, és egész Hungaria nevében ünnepélyes követséget küldtek Rusciába73 Andráshoz és Leventéhez, előadván nekik, hogy egész Hun-garia hűségesen várja őket és az egész ország készséggel engedelmes-kedik nekik mint királyi sarjaknak, csak jöjjenek Hungariába és védel-mezzék meg őket a teutonok dühétől. Esküvel erősítették meg azt is, hogy amint Ungariába jönnek, minden magyar egy akarattól vezetve tüstént hozzájuk özönlik, és uralmuk alá veti magát.

82. Endre és Levente azonban álcázott csapdától tartva titkon követeket küldött Hungariába. Midőn pedig Novum Castrumba74 érkeztek, ame-lyet Aba király épített, ím csapatostul özönlött hozzájuk az egész ma-gyarság, és ördögi sugallattól felajzva makacsul azt követelték Endrétől és Leventétől, engedjék meg, hogy az egész nép pogány vallás szerint éljen, megölhesse a püspököket meg a klerikusokat, lerombolhassa a templomokat, elvethesse a keresztény hitet, és bálványokat tisztelhes-sen. Meg is engedték nekik, hogy „szívük vágyai szerint” menjenek és tönkremenjenek ősatyáik tévelygéseiben, máskülönben ugyanis nem akartak harcolni Péter király ellen Endréért és Leventéért. A magyarok közül Selus75 várából egy Vata nevezetű volt az első, aki a démonoknak szentelte magát, leborotváltatta a fejét, és pogány szokás szerint csak három varkocsot hagyott meg. Hosszú idő múltán Janus nevű fia – apja szokását követvén – sok varázslót, javasasszonyt és jóst gyűjtött maga köré, ezek varázsigéi nagyon kedvessé tették őt az urak szemében. Szá-mos papnője közül egy Rasdi nevezetűt a legkeresztényibb Béla király 72 Csanád, ma Cenad Romániában.

73 Oroszország megnevezése.

74 A mai Abaújvár latin elnevezése.

75 Valójában Becus, ami Békés várának latin elnevezése.

elfogott, és olyan sokáig tartotta őt tömlöcbe zárva, míg saját lábát meg nem ette és ott meg nem halt. A magyarok történetéről szóló régi köny-vekben meg van írva az is, hogy a keresztényeknek szigorúan tilos volt Vata és Janus rokonságából nősülniük, mert miként az Ószövetségben Dáthán és Abyron lázadást szítottak az Úr ellen, ők is úgy térítették el a magyar népet Krisztus hitétől a kegyelem idejében. Akkor azután Vata átkos és kárhozatos buzdítására az egész nép a démonoknak adta át magát; lóhúst kezdett enni és mindenféle gonosztettet elkövetni. Sőt megölték a katolikus hitet őrző klerikusokat és világiakat, meg lerom-bolták az Isten sok egyházát is. Azután Péter király ellen fellázadva, minden teutont és latint, akik Hungaria-szerte különféle tisztségeket viseltek, csúf halállal öltek meg. Éjszaka sebes lovakon három kikiáltót küldtek Péter táborába, hogy kihirdessék Isten, valamint Endre és Le-vente parancsát és szavát: a püspököket öljék meg a papsággal együtt, kaszabolják le a tizedszedőket, vegyék fel újból a pogány hagyományt, töröljék el teljesen az adót, és vesszen Péter emléke teutonjaival meg la-tinjaival együtt mindörökre, és még azon túl is. Reggel azután a király megtudakolta, mi történt, és tökéletes bizonyságot szerzett arról, hogy a testvérek visszatértek, az ő biztatásukra ölték meg a magyarok az ő tisztviselőit. Nem látszott rajta, hogy megrémült a hírek miatt, inkább vidámnak mutatkozott, fölszedte onnan a táborát, és Sytiatennél76 át-kelt a Dunán, mivel Albába kívánt menni. A magyarok azonban meg-sejtették a szándékát, megelőzték, elfoglalták a város harangtornyait és bástyáit, s a kapukat elreteszelve kizárták őt.

83. Közben azonban Endre és Levente a sokasággal Hungaria közepén átvonulva közeledett ahhoz a révhez, amelyet a nép nyelvén Pesthnek hívnak. Hallván ezt Gellért, Beztricus, Buldi és Benetha püspökök, meg Zonuk ispán elindultak Albából Endre és Levente hercegek elé, hogy tiszteletteljesen fogadják őket. És midőn az említett püspökök si-etve arra a helyre értek, amelyet Gyodnak77 neveznek, Szent Szabina templomában misét akartak hallgatni, mielőtt uraik elé járulnak. Bol-dog Gellért püspök tehát felöltötte a misemondáshoz a papi ruhát, és beszélt hozzájuk, hogy buzdítsa őket, így szólván: „Testvéreim, püs-pöktársaim és ti többi hívők, akik itt vagytok, tudjátok meg, hogy ma a 76 A Zsitva folyó megnevezése, ma Žitava Szlovákiában.

77 A mai Diósd.

vértanúság koronájával a mi Urunk Jézus Krisztushoz jutunk, az örök boldogságra. Feltárom nektek az Isten titkát, amely ma éjszaka megnyi-latkozott előttem. Láttam ugyanis a mi Urunkat, Jézus Krisztust, amint szentséges anyja, a mindenkor szűz Mária ölében ült, és magához híván minket, saját kezével nyújtotta nekünk testének és vérének szentségét.

Beneta püspöktől azonban elvonta a szentséget, amikor elébe járult.

Ezért neki ma nem lesz része a mi vértanúságunkban.” Ezután pedig Boldog Gellért intette őket, hogy gyónják meg egymásnak bűneiket, és miután meghallgatták a misét, imába merülve és a vértanúsággal elnyerendő örök boldogság biztos reményétől felvidulva mindannyian megáldoztak. Azután együtt indultak a Pesthnél lévő Duna-rév felé.

Boldog Gellért püspök pedig, mivel kis termetű volt és minden erejét fölemésztette Isten szolgálatában, kocsin utazott. És midőn az említett révhez érkezett, íme elvetemült emberek, vagyis Vata és cinkosai, dé-monoktól megszállva – mert nekik ajánlották magukat – rárohantak a püspökökre és összes társaikra, és kövekkel borították el őket. Boldog Gellért püspök azonban szüntelenül a kereszt jelét hintette azokra, akik őt kövekkel árasztották el. Azok ennek láttára még jobban feldühöd-tek, rárohantak, a Duna partjára borították kocsiját, őt pedig a kocsi-jából kivonszolván kétkerekű taligára ültették, és Kelenfeld78 hegyéről a mélybe taszították. És amikor még vergődött, lándzsával átszúrták a mellét, és azután egy kövön szétzúzták a koponyáját. Krisztus di-csőséges vértanúja így költözött át e világ nyomorúságaiból az örök boldogságba. A Duna gyakran kiáradt arra a nagy kőre, amelyen Szent Gellért fejét összetörték, de hét évig nem tudta a vért lemosni. Végül a papok fölszedték, és ez a kő most Chanádon van, az ő oltárának lapján.

Most ugyanazon a helyen, ahol a fejét összezúzták, a hegy lábánál egy templom áll Boldog Gellért vértanú tiszteletére. Ez a Gellért veneciai származású, Rosacióban79 volt szerzetes, és amikor Pannóniába jött, először Beelben80 élt remeteként, azután a chanadi székbe került át püs-pöknek.

78 A mai Gellért-hegy Budapesten. 1904 óta emlékmű jelzi a püspök halálának helyét.

79 A Friuliban található rosazzói bencés kolostorát valójában Gellért halála után alapították.

80 A mai Bakonybél.

Jankovits Gyula: Szent Gellért (bronz, 1904)

A legenda szerint Gellért püspök egy pogánylázadás alkalmával, a mai Budapest te-rületén található hegyről letaszítva halt meg. Mártírhalálára a róla elnevezett hegy és Dunára néző szobra emlékezteti a késői utódokat. A szobortól nem messze található barlangban Gellértről elnevezett sziklakápolnát is kialakítottak.

AZ EMLÉKMŰRŐL RÉSZLETESEBBEN

84. Buldi püspök is megkövezve költözött át a mennyei dicsőségbe.

Miközben Beztricus és Beneta csónakon kelt át a Dunán Endréhez és Leventéhez, a túlsó parton lévő eretnekek úgy megsebesítették Beztri-cus püspököt, hogy harmadnapra meghalt. A közben odaérkező End-re herceg kiszabadította a kezükből Beneta püspököt, s így teljesedett be Szent Gellért jövendölése. Beneta kivételével ugyanis mindnyájan vértanúkká lettek, Zonuk ispán is, aki paripáján a Dunába ugorva úsz-tatott, s akit azután egy ladikon arra jövő Murthmur nevű férfi felvett a ladikjába, hogy megmentse őt a haláltól. Ezt a Murthmurt ugyanis Zonuk ispán keresztelte meg. Midőn azonban meg akarta menteni az említett ispánt, az eretnekek halállal kezdték őt fenyegetni, ha nem öli meg Zonuk ispánt. Fenyegetéseiktől félve Murthmur kardjával leszúr-ta az ispánt a ladikban. Oly sok pap és világi szenvedett vérleszúr-tanúságot ama napon Krisztus hitéért, hogy számukat csak Isten és az angyalok tudják.