• Nem Talált Eredményt

A Bátaapátiban létesülõ kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló projektjéhez kapcsolódó egyes közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentõségû üggyé nyilvánításáról szóló

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 37-40)

C. Világörökségi területet érintõ eljárásokban

11. A Bátaapátiban létesülõ kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló projektjéhez kapcsolódó egyes közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentõségû üggyé nyilvánításáról szóló

257/2006. (XII. 15.) Korm. rendelet módosítása

13. § A Bátaapátiban létesülõ kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló projektjéhez kapcsolódó egyes közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentõségû üggyé nyilvánításáról szóló 257/2006. (XII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R8.) 2. melléklete a 6. melléklet szerint módosul.

12. A Nemzeti Közlekedési Hatóságról szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet módosítása

14. § (1) A Nemzeti Közlekedési Hatóságról szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R9.) 8/B. § (2) bekezdés h) pontjában az „a kulturális örökségvédelmi szakigazgatási szervet” szövegrész helyébe az „az illetékes járási (fõvárosi kerületi) hivatal járási építésügyi és örökségvédelmi hivatalát” szöveg, az „a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt”

szövegrész helyébe az „az illetékes fõvárosi és megyei kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hivatalát” szöveg lép.

(2) Az R9. 8/D. § (1) bekezdés d) pontjában az „a kulturális örökségvédelmi szakigazgatási szervet” szövegrész helyébe az „az illetékes járási (fõvárosi kerületi) hivatal járási építésügyi és örökségvédelmi hivatalát” szöveg, a „Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt” szövegrész helyébe a „Budapest Fõváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalát” szöveg lép.

(3) Az R9. 3. és 5. melléklete a 7. melléklet szerint módosul.

13. A Magyar Bányászati és Földtani Hivatalról szóló 267/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet módosítása 15. § A Magyar Bányászati és Földtani Hivatalról szóló 267/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R10.) 2. és

3. melléklete a 8. melléklet szerint módosul.

14. A földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetrõl, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól szóló 338/2006. (XII. 23. ) Korm. rendelet módosítása

16. § A földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetrõl, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól szóló 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R11.) 2. melléklete a 9. melléklet szerint módosul.

15. Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelölésérõl és mûködési feltételeirõl szóló 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítása

17. § (1) Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelölésérõl és mûködési feltételeirõl szóló 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R12.) 1. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

„1. § (1) A Kormány – a (2)–(4) bekezdésben meghatározott építésügyi hatósági ügyek, a sajátos építményfajták

megszüntetésének szabályairól szóló kormányrendeletben meghatározott hatósági ügyek kivételével – az elsõ fokú építésügyi hatósági feladatokat ellátó általános építésügyi hatóságként (a továbbiakban: elsõ fokú építésügyi hatóság) az építmények, építési tevékenységek tekintetében a járásszékhely települési önkormányzat jegyzõjét és a fõvárosi kerületi önkormányzat jegyzõjét jelöli ki. A járásszékhely települési önkormányzat jegyzõjének illetékessége a járási (fõvárosi kerületi) hivatalokról szóló 218/2012. (VIII. 13.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott településekre terjed ki.

(2) A Kormány

a) a Kormány által rendeletben kiemelt jelentõségû üggyé (a továbbiakban: kiemelt jelentõségû ügy) nyilvánított általános építésügyi hatósági ügyben – a kiemelt jelentõségû üggyé nyilvánításról szóló kormányrendelet eltérõ rendelkezése hiányában –,

b) eljáró hatóságként az összevont telepítési eljárással kapcsolatos ügyben,

c) ha az integrált eljárásban építésügyi hatósági eljárás is lefolytatásra kerül, akkor a külön jogszabály szerinti közremûködõ vagy társhatósági feladatok ellátására,

d) a kihirdetett veszélyhelyzetben szükséges építésügyi hatósági intézkedések megtétele és a kihirdetett veszélyhelyzet folytán bekövetkezett építménykárok helyreállításával összefüggõ építésügyi hatósági ügyben, e) az Étv. 4. § (3a) bekezdésében meghatározott ügyben, valamint

f) az elsõ fokú építésügyi hatóságot érintõ kizárási ügyben

az elsõ fokú építésügyi hatósági feladatokat ellátó általános építésügyi hatóságként (a továbbiakban: elsõ fokú kiemelt építésügyi hatóság) – a sajátos építményfajták, valamint a repülõtér létesítésének, fejlesztésének és megszüntetésének, valamint a leszállóhely létesítésének és megszüntetésének szabályairól szóló kormányrendeletben meghatározottak kivételével – az építmények, építési tevékenységek tekintetében az 1. melléklet I. és II. részében meghatározott járási (fõvárosi kerületi) hivatal szakigazgatási szerveként mûködõ járási építésügyi hivatalt – a (3) bekezdésben meghatározott kivételekkel –, illetve járási építésügyi és örökségvédelmi hivatalt jelöli ki az 1. melléklet I. és II. részében felsorolt járásokra, fõvárosi kerületekre kiterjedõ illetékességgel.

(3) Az 1. melléklet II. részében felsorolt járási (fõvárosi kerületi) hivatal szakigazgatási szerveként mûködõ járási építésügyi és örökségvédelmi hivatal az 1. melléklet II. részében meghatározott illetékességi területén – a (2) bekezdésben meghatározott feladatok mellett – ellátja a mûemlékekkel kapcsolatos elsõ fokú építésügyi hatósági feladatokat.

(4) A Kormány a fõvárosban – az (1) bekezdésben meghatározott feladatok mellett – az Étv. rendelkezései alapján a helyi építészeti értékvédelem alá vont építmények esetében az elsõ fokú építésügyi hatósági feladatok ellátására a fõvárosi kerületi önkormányzat jegyzõjét jelöli ki.

(5) A Kormány a másodfokú építésügyi hatósági feladatokat ellátó általános építésügyi hatóságként, valamint a mûemlékvédelem területén a külön jogszabályban meghatározott másodfokú feladatok ellátására az építmények, építési tevékenységek tekintetében – a sajátos építményfajták, valamint a repülõtér létesítésének, fejlesztésének és megszüntetésének, valamint a leszállóhely létesítésének és megszüntetésének szabályairól szóló kormányrendeletben meghatározottak kivételével – a fõvárosi és megyei kormányhivatal szakigazgatási szerveként mûködõ építésügyi és örökségvédelmi hivatal önálló feladat- és hatáskörrel rendelkezõ szervezeti egységét (a továbbiakban: másodfokú építésügyi hatóság) jelöli ki.

(6) A Kormány a hírközlési sajátos építményfajták közül az antennák, antennatartó szerkezetek, az azokhoz tartozó mûtárgyak tekintetében elsõ fokú építésügyi hatóságként a (2) bekezdés, másodfokú építésügyi hatóságként az (5) bekezdés szerinti feladatokat ellátó építésügyi hatóságot jelöli ki.

(7) A sajátos építményfajták tekintetében az építésügyi hatósági feladatokat ellátó hatóságot külön jogszabály jelöli ki. Ilyen jogszabály hiányában ezen építményfajtákat és építményeket érintõ építésügyi hatósági ügyekben a (2) és az (5) bekezdés szerinti feladatokat ellátó építésügyi hatóság jár el.

(8) Azokban az esetekben, amikor az ügyfajtára vonatkozó jogszabály általános építésügyi szakkérdésben szakhatóság közremûködését rendeli el, a Kormány a kiemelt jelentõségû ügyben – a kiemelt jelentõségû üggyé nyilvánításról szóló kormányrendelet eltérõ rendelkezése hiányában – szakhatóságként elsõ fokon a (2) bekezdés szerinti hatóságot, másodfokon az (5) bekezdés szerinti hatóságot jelöli ki.

(9) Építésügyi Szolgáltatási Pontként az 1. melléklet III. részében meghatározott városi és 5000 fõ lakosságszám feletti települési önkormányzat a következõ építésügyi szolgáltatási feladatokat látja el:

a) információszolgáltatás az állampolgárok részére az építésügyi hatósági ügyintézésük elõsegítése érdekében,

b) az építésügyi feladatok intézéséhez az állampolgári kérelmek átvételének és továbbításának, hiánypótlás befogadásának, nyilatkozatok felvételének és továbbításának, digitalizálásának és feltöltésének biztosítása az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszerbe (a továbbiakban: ÉTDR), c) kérelmek papír alapon vagy elektronikus adathordozón való fogadása, szükség szerinti szkennelése és az ÉTDR-be történõ feltöltésének biztosítása,

d) az építésügyi hatósági eljárás illetékének és az építésügyi igazgatási szolgáltatási díjak befizetésének lehetõvé tétele, továbbá

e) települési önkormányzati egyéb mûszaki, üzemeltetési feladatok.”

(2) Az R12. 3. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

„3. § (1) A Kormány építésfelügyeleti hatóságként – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel –

a) elsõ fokon az 1. melléklet I. és II. részében meghatározott járási (fõvárosi kerületi) hivatal szakigazgatási szerveként mûködõ járási építésügyi hivatalt – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel –, illetve járási építésügyi és örökségvédelmi hivatalt (a továbbiakban együtt: elsõ fokú építésfelügyeleti hatóság) az 1. melléklet I. és II. részében felsorolt járásokra, fõvárosi kerületekre kiterjedõ illetékességgel,

b) másodfokon a fõvárosi és megyei kormányhivatal szakigazgatási szerveként mûködõ építésügyi és örökségvédelmi hivatal önálló feladat- és hatáskörrel rendelkezõ szervezeti egységét (a továbbiakban: másodfokú építésfelügyeleti hatóság)

jelöli ki.

(2) A mûemléki jelentõségû területen a telek közterületi határához legközelebb, de legfeljebb 10 méterre álló, meglévõ épület bontásának tudomásulvételével kapcsolatos elsõ fokú építésfelügyeleti hatósági feladatokat az 1. melléklet II. részében felsorolt járási (fõvárosi kerületi) hivatal szakigazgatási szerveként mûködõ járási építésügyi és örökségvédelmi hivatal látja el, az 1. § (3) bekezdése szerinti hatásköre vonatkozásában meghatározott illetékességi területén.

(3) A Kormány a hírközlési sajátos építményfajták közül az antennák, antennatartó szerkezetek, az azokhoz tartozó mûtárgyak tekintetében az építésfelügyeleti hatósági feladatokat ellátó hatóságként az (1) bekezdés szerinti feladatokat ellátó építésfelügyeleti hatóságot jelöli ki.

(4) A (3) bekezdés hatálya alá nem tartozó sajátos építményfajták tekintetében az építésfelügyeleti ellenõrzési feladatokat ellátó hatóságot külön jogszabály jelöli ki. Ilyen jogszabály hiányában ezen építményfajtákat és építményeket érintõ építésfelügyeleti hatósági ügyekben az (1) bekezdés szerinti feladatokat ellátó építésfelügyeleti hatóság jár el.”

(3) Az R12. 4. §-a a következõ (6e) bekezdéssel egészül ki:

„(6e) A (6d) bekezdés szerint elfogadott oklevelek és szakirányú továbbképzés körében kibocsátott szakirányú szakképzettségek esetében további vizsgálatot nem kell lefolytatni, kivéve ha a képesítési elõírások megváltoznak.”

(4) Az R12. 5. §-a a következõ (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A fõvárosi és megyei kormányhivatal szakigazgatási szerveként mûködõ építésügyi és örökségvédelmi hivatal vezetõjének a gyakorlati ideje legalább három év, amelyet köztisztviselõként vagy kormánytisztviselõként építésügyi igazgatási vagy örökségvédelmi igazgatási területen kell megszerezni.”

(5) Az R12. 6. §-a a következõ (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A fõvárosi és megyei kormányhivatal szakigazgatási szerveként mûködõ építésügyi és örökségvédelmi hivatal vezetõjének eredményes építésügyi vizsgával vagy fõépítészi vizsgával kell rendelkeznie, kivéve ha azok letétele alól mentesült.”

(6) Az R12. 5. §

a) (2) bekezdésében a „legalább 3 éves építésügyi igazgatási” szövegrész helyébe az „– a (6) bekezdésben foglaltak kivételével – legalább 3 éves építésügyi vagy építésfelügyeleti hatósági”, és

b) (3) bekezdésében „Az elsõ- és másodfokú építésfelügyeleti hatóságnál foglalkoztatott kormánytisztviselõ szakmai gyakorlati idejeként” szövegrész helyébe „A másodfokú építésfelügyeleti hatóságnál foglalkoztatott kormánytisztviselõ szakmai gyakorlati idejeként – a (6) bekezdésben foglaltak kivételével –”

szöveg lép.

(7) Hatályát veszti az R12. 1/A. és 1/B. melléklete.

16. A környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelölésérõl szóló 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítása

18. § (1) A környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelölésérõl szóló 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R13.) 32/E. § (3) bekezdés c) pontjában az „a kulturális örökségvédelmi szakigazgatási szervet” szövegrész helyébe az „az illetékes járási (fõvárosi kerületi) hivatal járási építésügyi és örökségvédelmi hivatalát” szöveg, a „Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt” szövegrész helyébe a „ha az eljárás régészeti lelõhelyen, vagy régészeti védõövezet területén megvalósuló tevékenység engedélyezésére irányul, Budapest Fõváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalát, ha az eljárás mûemléki területen megvalósuló, vagy külön jogszabályban meghatározott esetekben mûemléket érintõ tevékenység engedélyezésére irányul, az illetékes fõvárosi és megyei kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hivatalát” szöveg lép.

(2) Az R13. 4. számú melléklete a 10. melléklet szerint módosul.

17. A területfejlesztéssel és a területrendezéssel kapcsolatos információs rendszerrõl és a kötelezõ adatközlés szabályairól szóló 31/2007. (II. 28.) Korm. rendelet módosítása

19. § A területfejlesztéssel és a területrendezéssel kapcsolatos információs rendszerrõl és a kötelezõ adatközlés szabályairól szóló 31/2007. (II. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R14.) 1. és 2. számú melléklete a 11. melléklet szerint módosul.

18. A budapesti 4-es metróvonal Kelenföldi pályaudvar–Bosnyák tér közötti szakasza megvalósításával

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 37-40)