• Nem Talált Eredményt

AZ URBANIZÁCIÓ ÁRTALMAINAK KIVÉDÉSE AZ ÁJURVÉDA ESZKÖZEIVEL

Összefoglaló

Csak pozitív életszemléletű, testi-lelki egészségnek örvendő lakosok tehetnek élhetővé egy várost. Az aktív, boldog, egészségben megért időskor egyénnek és társadalomnak egyaránt érdeke. Az urbanizáció negatív lelki hatásainak a kivédésére érdemes tanulmányozni a keleti modellt. A keleti kultúrákban nagy hagyománya van azon egészségmegőrző, betegség megelőző módszereknek, amelyek a testi, lelki, szellemi jólétet és a hosszú, boldog, aktív élet elérését célozták meg. Az ájurvéda (=az élet tudománya) , egy olyan egyénre szabható táplálkozási,életviteli,mozgásterápiás és stressz oldási modellt kínál,mely harmonikusabbá teheti egyén és környezete kapcsolatát.

Kulcsszavak: ájurvéda, jóga, urbanizáció

Az emberiség úgy fejlődhetett az elmúlt évezredek során, hogy állandó interakcióban élt közvetlen környezetével: formálta, alakítgatta azt igényei szerint, de a környezeti tényezők hatására önmaga is változott.

Egy fajnak, egy egyednek az alkalmazkodási képessége az, ami lehetővé teszi a túlélését a változó környezeti körülmények közepette.

A 20., illetve a 21. század emberének (a világ civilizáltnak számító régióiban) hatványozottan szüksége volt alkalmazkodási képességére a technika igen gyors fejlődése folytán, aminek következtében környezeti feltételei és munka körülményei állandóan változtak és emberi kapcsolatai is átértékelődtek. A mobil telefonok, e-mailes kapcsolattartás elszemélytelenítette az interperszonális kommunikációt.

A GPS és mobil telefon adatainak ellenőrizhetősége belegázolt az egyén intim szférájába: 24 órában elérhetővé, minden perce, minden helyzetváltoztatása leellenőrizhetővé vált. A 21. század embere a technika vívmányainak a kiszolgáltatottja lett. Hatványozott mennyiségű ingernek van kitéve és teljesen felgyorsult az élettempója, de a testi és lelki egészsége határozottan romlott mindezek hatására.

A 20. század második felében és a 21. században az urbanizáció kiszorította a sokkal ember léptékűbb, természetközelibb vidéki létformát, ahol az élettempó lassúbb, az interperszonális kapcsolatok élőbbek, a lakhatási körülmények élhetőbbek voltak és ahol létezett

Az urbanizáció ártalmainak kivédése az ájurvéda eszközeivel

még a több generációs nagy-család fogalma,ami bölcsőde, óvoda, pszichológiai tanácsadó, idősek napközi otthona is lehetett a tagjai számára.

Az urbánus környezet gyorsabb életritmust, nagyobb légszennyezettséget, mesterséges környezetet, kevesebb természet közeli kikapcsolódási lehetőséget, a személyes élettér csorbulását (egymásra épített lakások a tömbházakban), a több generációs család-modell felbomlását, tagjainak elidegenedését is hozta századunk emberének az életébe. Tehát testi –lelki egészség romláshoz (is) vezetett.

Előadásomban arra kerestem a választ, hogy hogyan hat egymásra ember és környezete? Hogyan, milyen eszközökkel védhetők ki az urbanizáció negatív következményei?

Jelenleg a világ legidősebb embere egy 116 éves amerikai hölgy, aki testileg-szellemileg jó egészségnek örvend és szerinte hosszú életének titka az, hogy, idézem őt: ”nem ütöttem az orrom a más dolgába és nem eszem pocsék ételt”. (Ez a „pocsék étel” = „junk food”,”fast food” magyar fordítása, tehát gyorséttermi étkezést fed első sorban).

A világ (dokumentáltan) leghosszabb életű embereinek 15%-a Okinava szigetén, Japánban él. Amerikai orvos csoport évekig kutatta életkörülményeiket, hogy megfogalmazhassa a hosszú élet titkát.

Kutatásaik összegzésében az szerepelt, hogy az ott élőknek „nagyon fiatalosak az artériái, kicsi a szívroham, az agyvérzés, a hormonfüggő daganatos betegség köreikben, csontozatuk erős, elméjük éles, karcsúak, a menopauza természetes ütemű, a nemi hormonok szintje egészséges, stressz-tűrő képességük jó, pszicho-spirituális egészségük kiváló”. Nyilván a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ilyen kivételes egészségügyi paraméterek eléréséhez milyen életvitel párosul?

Étrendjük gyakorlatilag lakto–ovo vegetáriánus, étkeiket mindig frissen készítik el, a tartósítószerek, állag-, állományjavító- és ételszínező anyagok gyakorlatilag ismeretlenek számukra, természet-közeli életük része a mindennapos testmozgás és a „lelki méregtelenítés”

(=meditáció), szokásrendszerük része az időseik iránti nagy tisztelet, akiknek magas koruk és élettapasztalatuk okán számos kérdésben kérik ki véleményüket.

A keleti kultúrákban általában nagy hagyománya van azon egészségmegőrző, betegség-megelőző stratégiáknak, amelyek a testi, lelki és mentális jólétet, illetve a hosszú, boldog, aktív élet elérését teszik lehetővé. Mivel az aktív, egészségben megért időskor elérése

Pécsi-Huszár Ildikó

124

nem csak az egyénnek, hanem a társadalomnak is érdeke, érdemes ezeket a hagyományos modelleket tanulmányozni.

Jelen előadás célja az ájurvéda, a hagyományos indiai orvoslás, egészségmegőrző, betegség-megelőző stratégiájának a rövid összefoglalása.

Az ájurvéda, az élet tudománya, a legősibb gyógyítói rendszer, mely több mint 5000 éves múltra tekint vissza. Gyökerei Indiában találhatók, elsődleges célkitűzése a betegségek megelőzése és a hosszú, boldog, fájdalmaktól mentes, teljes élet elérése.

Az ájurvéda teremtés elméletének alapjául szolgáló filozófia, a Szánkhya filozófiája szerint, az UNIVERZUM öt elemből (éter, levegő, tűz, víz, föld) épül fel. Azt, hogy ember és állat, növény és ásvány különböznek egymástól, a három energetikai vezérelv (= dosa:

a váta, pitta és a kapha) határozza meg. Az emberi szervezetben a dosák az öt elemet egy veleszületett séma szerint helyezik el, amit az ájurvéda PRAKRUTINAK, a nyugati orvoslás pedig GENOTIPUSNAK nevez.

Az ájurvédikus orvoslás több módszert alkalmaz az egyén veleszületett alkatának a meghatározására: a pulzus diagnosztikától a nyelv diagnosztikáig, a táplálkozási kérdőív kitöltetéséig, és teszi ezt azért, mert olvasatában az egyén akkor egészséges, ha az alkata megfelel a veleszületett alkatának, ha az emésztési folyamatai zavartalanok, a testfelépítésében résztvevő hét szövet egészséges, a széklet, vizelet és verejték eltávolító rendszere (a három málá) megfelelően működik, illetve ha lelkileg és szellemileg kiegyensúlyozott.

Az egyén veleszületett alkatának meghatározására azért is van szükség, mert az ájurvéda a betegségek elkerülése céljából egyénre szabott táplálkozási, életvezetési és testmozgási javaslatokat tesz. Célja, hogy minél jobban közelítsük meg veleszületett alkatunkat, küszöböljük ki alkati gyengéinket, éljünk összhangban környezetünkkel. Nagy hangsúlyt fektet a táplálkozásra a több mint 5000 éves gyógyítói rendszer.

Az alkat sajátosságainak megfelelő diéta követésén kívül, örök érvényű intelmeket fogalmaz meg az ájurvéda, mely szerint akkor ártunk a legtöbbet az egészségünknek ha

 Túl sokat eszünk

 Ha akkor is eszünk mikor nem éheztünk meg

 Ha „bánat eszünk”

 Ha étkezés közben túl sokat vagy egyáltalán nem iszunk

Az urbanizáció ártalmainak kivédése az ájurvéda eszközeivel

 Ha étkezés közben hűtött folyadékokat fogyasztunk

 Ha feszült állapotban étkezünk

 Ha nem tartjuk be az alkatunknak megfelelő időpontokat az étkezésre

 Ha nem megfelelő ételtársításokat fogyasztunk.

Az ételek elkészítési módjára, az alkatnak megfelelő fűszer használatra is ad útmutatást a gyógyítói rendszer.

Ugyanakkor a mindennapos testmozgás: a jóga és a lelki méregtelenítés- a meditáció fontosságára és lelki harmónia-keltő hatására is felhívja a figyelmet. A jóga több mint testmozgás, mint fizikai erőnlét-javító módszer, ez a kiegyensúlyozott élet tudománya.

Az állandóan változó, forrongó világunkban, mint egy horgony, segítheti az élet csendesebb pillanataihoz való kötődésünket.

A jóga gyakorlásának célja összhangba hozni létezésünk fizikai síkját szellemi és spirituális önvalónkkal, ugyanakkor harmóniát teremteni egyén és környezete között.

A jóga nemcsak kiegyensúlyozottá, fitté, fiatalossá teszi gyakorlóját, de a nyugati orvoslás által is elismert mozgásforma, amely a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában igen hatékonynak bizonyult.

Régiónk gyógyhatású termál vizei és wellness ipara mellé egy „jól eladható” mozgás terápiás eljárás a jóga, ami a belső béke megtalálásának a legősibb módszere. Jóga és ájurvéda pedig együttesen egy olyan egészség megőrző, betegség megelőző modellt nyújt a nyugati ember számára, melynek követése megfontolandó urbanizált lakó környezetünkben és felgyorsult élettempót diktáló életkörülményeink közepette.

Abstract

Only happy and healthy habitants can make a town nice to live in. The main task for the individual and society as well,is to live a happy,healthy,active life,also in the second part of it. The Indian health program ,according to ayurveda (=the science of living), is proper to remove most of the side effects of urbanization. In most oriental cultures we can find several health-care models to maintain longevity in terms of psycho-physical health. Individual is part of the Universe, and accordig to Ayurveda : to create harmony inside us ,is necessary to be in harmony with our surroundings.

Keywords: ayurveda, yoga, urbanization

Pécsi-Huszár Ildikó

126 Felhasznált irodalom:

B.K. Iyengar. (2010): Jóga új megvilágításban. Saxum Kiadó.

David Frawley. (2003): Jóga és ájurvéda. Forever Kiadó.

Deepak Chopra, David Simon. (2005): A jóga 7 törvénye. Édesvíz kiadó, Budapest.

Dr. Baktay Ervin. (1992): A diadalmas jóga, rádzs jóga, a megismerés és önuralom tana. Szukits Kiadó, Szeged.

Dr. David Frawley. (2010): Ájurvédikus gyógyítás, teljes körű kalauz. Lál Kft.

Godfrey Devereux. (2002): A jóga alapjai. Bioenergetic Kft., Budapest.

Mireisz László. (2003): Jógama. Vizsom Kiadó.

Osho. (2005): Meditáció. Amrita Kiadó.

Sri Chinmoy. (2005): Jóga és spirituális élet. Madal Bal, Budapest.

Swami Kriyananda. (2005): A rádzsa jóga művészete és tudománya. Bioenergetic Kiadó, Budapest.

Swami Sada Shiva Tirtha: The Ayurveda Encyclopedia, Ayurveda Holistic Center Press NY.

Swami Veda Bharati: Yogi int he lab, Swami Rama Sadhaka Grama, Virpur Kurd, Rishikesh, India.

Szvámi Ráma. (2011): A spirituális élet lényege. Ursus Libris.

Szvámi Ráma. (2006): Jóga és pszichoterápia. Mandala-Véda Könyvkiadó.

Szvámi Ráma. (2009): Szamádhi. Danvantara Kiadó.

Szvámi Véd Bháráti. (2011): Bevezetés a himalájai jóga tradicióba. Himalájai jóga meditáció közhasznú egyesület.

Szvámi Véda Bháráti. (2012): A kundalini erő rejtelmei. Filosz, Budapest.

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK