• Nem Talált Eredményt

Az eredmények összefoglalása, levonható következtetések

5. Következtetések, javaslatok

5.3. Az eredmények összefoglalása, levonható következtetések

Az összefoglalásban négy év átlagában a termesztési kísérletek alapján vontam le következtetéseket. Az eredmények alapján megállapítható, hogy az egyes törzsek esetében igen értékes, lényeges, az eddigi irodalmi adatokkal, eredményekkel ellentétes eredményeket kaptam.

GA 01-es törzs

A vizsgálatok alapján megállapítottam, hogy a GA 01-es törzs átszövődése átlagos időtartamú, 10 nap alatt teljes átszövődést értem el. A gomba növekedési erélye átlagos, nem kiugró. A táptalajkeverékek tekintetében pedig egyértelműen a csertölgyet, valamint a nyárfát is tartalmazó fűrészporos keverékeken kaptam a legtöbb termést, ezeken a táptalajokon voltak a termőtestek is a legszebbek, legértékesebbek.

A 2005-ös évben dúsított búzaszalmás keveréket is vizsgáltam. Megállapítottam, hogy a törzs igen jól fejlődik ezen a táptalajon, szignifikánsan nem volt különbség ebben az évben a legjobban szereplő táptalajok között. Mivel a törzs átlagos növekedési erélyű ezért fakultatív parazita életmódja miatt a puhafák fűrészporának átszövése, rajtuk a termőtest képzése nagyon szépen végbement, a puhafát is tartalmazó keverékeken jó eredményeket értem el.

A törzs megjelenése, termőtestképzése az agancs alakot adja. Igen szép, rövidebb, egyenes agancsokat kaptam minden évben (44. ábra).

A termésmennyiséget tekintve viszont egyes években ingadózások voltak, ezért a termésbiztonság tekintetében a törzs a nagyüzemi termesztéstechnológia alkalmazásához véleményem szerint csak korlátozottan ajánlott. Perspektivikus törzs lehet azonban, de ehhez tisztázni kellene a törzs ingadózó terméskihozatalának az okait.

44. ábra. GA 01-es jelű törzs GA 02-es törzs

A törzs minden évben és szinte minden tekintetben a legjobb eredményeket mutatta. Igen gyors az átszövődési ideje, a vizsgált törzsek közül a leghamarabb fordul termőre.

Termőtestei szépek, agancs alakúk, melyek inkább apróbbak – 10 cm körüliek -. A termésbiztonság tekintetében a legkiegyenlítettebb, minden évben nagy mennyiségű, a vizsgált törzsek közül is minden esetben a legtöbb termésmennyiséget adó törzs ez volt (45. ábra).

Táptalaj tekintetében is egyértelműen megállapítottam, hogy a négy év átlagában szinte minden évben kivétel nélkül a bükkfafűrészporos táptalajkeverék volt a legmegfelelőbb, ezen a táptalajon mindig nagymennyiségű és igen szép, értékes termőtesteket kaptam. Jól szerepelt még a nyárfa fűrészpora is. Termésmennyiség tekintetében kevesebbet adott minden évben ez a táptalaj – általában csupán 5-8%-al -. Minőségileg ezen a keverékeken is nagyon szép, mutatós termőtesteket kaptam.

Véleményem szerint a törzs a legkiválóbb termesztési sajátosságokat mutatja, az üzemi termesztéstechnológia kidolgozásához a letermesztéshez mindenképpen elsődlegesen a GA 02-es törzs a legalkalmasabb.

45. ábra. GA 02-es jelű törzsek termőagancsai GA 06-os törzs

A legagresszívebb, a legerőteljesebb növekedési erélyű törzsről van szó. Minden évben és szinte minden táptalajon ez a törzs volt az, amelyik a leghamarabb elkezdte a táptalajt micéliumával beborítani. A törzs fenntartása is nagyon nehéz, hiszen igen gyakran át kell oltani, szemcsírát tárolni még hűtőszekrényben sem lehet 1 hónapnál tovább, mert már az üvegben is képes a törzs elöregedni, micéliuma barnulni kezd és némely esetben a dugóra ránőve azt átszőve, teljesen tönkre is teszi a tenyészetet. Ez az agresszív növekedés azonban nem párosul minden esetben termőtestképzéssel. Mennyiségét tekintve ez a törzs hozta a legkevesebb termőtestet szinte minden esetben.

Ez a törzs mutatta az irodalmi adatokkal szemben a legtöbb ellentmondást. Mind az illóolajtartó sejteket tartalmazó feketefenyő fűrészporos, mind pedig a keményfának számító bükkfa fűrészporos táptalajkeveréken kaptunk termőtesteket. Ez az ellentmondás – az irodalmi adatokkal szemben – véleményem szerint - a törzs igen agresszív növekedéséből adódik. Jellemző az is a törzsre, hogy sajnos nagyon hamar elindul a spóraképződése, szinte értékelhető termőtestet még nem is kaptam, de máris szórja a törzs a spóráját, jelezve ezzel, hogy befejezte növekedését. A törzs spórája is a legsötétebb színű, mindent befed és befog, nagyon kellemetlen a szedése, hiszen az intenzív spórapor-szórás miatt egyes esetekben és a spóraporra érzékeny személyek esetében a szedéskor allergiás reakciókat is okozhat a spórpor légzőszervbe kerülése miatt.

A törzs érdekessége volt viszont, hogy a GA 06-os törzs igen szép vese alakú termőtesteket képezett. Érzékszervileg tetszetős és minden tekintetben érdekes a gombafaj ezen termőtestalakja (46. ábra).

A törzs csekély termésmennyiségét figyelembe véve és az előbb említett okok miatt a törzset semmi esetre sem javasolom az intenzív, nagyüzemi technológiában a termesztésre. Sőt még kisebb volumenű termesztésre sem ajánlható.

46. ábra. GA 06-os törzs GLL törzs

A törzs növekedési erélye gyors, erőteljesen és gyorsan mutat teljes átszövődést.

Termőtestei igen szépek, nagy, hosszú (sok esetben akár 30 cm hosszú) agancsokat is hozott a törzs.

Szép fényes, lakkos dekoráció céljára a legmegfelelőbb termőtesteket képezte. Ennél a törzsnél a spóraképzés is lassú, több hónap után sem szórta a spóráit nagyon sokáig „eláll” a termőteste mind a táptalajon, mind pedig leszedve és cserépedénybe téve (47. ábra).

Táptalajt tekintve a törzsnek egyaránt kedvező összetételű volt a bükkfafűrészport, valamint a csertölgy fűrészporából álló keverékek is. A legtöbb és a legtetszetősebb termőtesteket ezeken a táptalajokon hozta minden évben. Jól szerepelt még a törzs 2005-ös évben használt dúsított búzaszalmás keveréken is.

Szignifikánsan nem volt különbség a legjobban szereplő táptalajok között. Megállapítottam azt is, hogy az irodalmi kutatásoknak megfelelően a törzsnek a gyantát, illóolajjáratokat tartalmazó feketefenyőből álló táptalajkeverék nem alkalmas a termesztésére. Sem az átszövődés, sem pedig a termőtestképzés tekintetében.

Véleményem szerint a törzs az üzemi termesztésben kevésbé alkalmazható, viszont kisebb volumenű termesztés esetén, esetleg az elsődleges termesztési cél a dekoráció, díszítés és nem a nagymennyiségű termőtestképzés, ott mindenképpen javasoljuk a törzs termesztését, hiszen a legszebb, legmutatósabb termőtesteket ez a törzs hozza.

47. ábra. GLL jelű törzs

5.4. A laborvizsgálatok eredményeinek összefoglalása és a levonható