• Nem Talált Eredményt

Az entrópia és a termodinamika II. főtétele

A kémiai termodinamika

5.3. Az entrópia és a termodinamika II. főtétele

A kémiai folyamatok a valóságban határozott irányban önként mennek vég-be, megfordításuk csak energiabefektetéssel történhet. A termodinamikában az „önként” kifejezés a folyamat külső hatástól mentes lejátszódását, az egyen-súly felé való irányulását jelenti. Az önként végbemenő változás megmutatja az irányt, de nem ad információt a reakció lejátszódási idejéről. A termodi-namikailag önként végbemenő folyamatok így nagyon gyorsan és igen lassan is végbemehetnek. A termodinamika I. főtétele csak a teljes energiaváltozást írja le, de nem teszi lehetővé a folyamatok irányának megjósolását.

A kémiai és fizikai folyamatokat az entalpiaváltozás mellett egyéb változások is kísérik. A gázfejlődéssel járó reakciókban az egyik termék gázfázisba lép, és ez-zel molekulái számára nagyobb mozgási lehetőség nyílik meg. Ezez-zel ellentétben a csapadékképződéssel járó reakciókban a hidratált ionok mozgása jelentősen csökken, mivel azok a kristályrácsban jobban rögzítettek, mint a vizes fázisban.

A gázfejlődéssel és a csapadékképződéssel járó folyamatban megváltozott a ké-miai rendszer rendezettsége; az első esetben a rendezetlenség, a második esetben a rendezettség növekedett. Hasonló változásokkal járnak a fizikai folyamatok is;

a víz párolgásakor a gőztérbe kerülő molekulák nagyobb mozgási szabadsággal járó állapotba kerülnek, tehát a rendszer rendezetlensége növekszik.

Bármely makroszkopikus rendszer esetében a rendszer adott állapotát (pl.

energiaeloszlását) csak statisztikai átlagban lehet bemutatni. Az átlagértéket le-író makroállapotot a rendszert alkotó atomok vagy molekulák nagyon sokféle

5.3. Az entrópia és a termodinamika II. főtétele  85 mikroállapota alakíthatja ki. A termodinamika ezért statisztikus jellegű is; ered-ményei értelmezésében jelentős szerepe van a különböző állapotok egymástól eltérő valószínűségének. A termodinamikai valószínűség azon mikroállapotok száma, amelyekkel a rendszer adott makroállapota megvalósul. Kevésbé valószí-nű a nagyfokú rendezettség, míg sokkal valószívalószí-nűbb a rendezetlenség. Egy mak-roszkopikus anyagi rendszer adott állapotának valószínűségét, ill. a rendezetlen-ség mértékét az entrópia (S) fejezi ki. A folyamatot kísérő entrópiaváltozás:

S = Svégállapot – Skezdeti állapot.

Minden olyan folyamat, ami növeli a rendszeren belüli mozgások lehetősé-gét (disszociáció, párolgás, olvadás), az adott struktúra felbomlása, vagyis a ren-dezetlenség irányába hat, azaz entrópianövekedést eredményez. Az entrópia extenzív sajátság és állapotfüggvény. Mértékegysége: J/K. Az entrópiát közvet-lenül mérni nem lehet, ezért Boltzmann javasolta először az entrópia és a való-színűség összekapcsolását. Az entrópia statisztikus leírásában bevezetett termo-dinamikai valószínűség (Z, melynek értéke 1 és a ∞ között van) a rendszer mik-roállapotait viszonyítja a makroállapothoz. Boltzmann egyenlete az entrópiáról:

S = k · lnZ, ahol: k = Boltzmann-féle állandó,

Z = termodinamikai valószínűség.

Tökéletesen rendezett állapotban Z = 1 és ekkor S = 0. Környezetétől elszi-getelt rendszerben az entrópia az önként végbemenő folyamatokban nő, mivel a rendezetlen állapot a valószínűbb. Maxwell gondolatkísérletében kimutatta, hogy ha az önként végbemenő folyamatokban az entrópia csökkenne, azaz a ren-dezettség nőne, akkor a rendszer hasznos munkát végezhetne energiabefektetés nélkül.

5.3.1. A termodinamika II. főtétele

A rendszer és környezetének entrópiája önként végbemenő folyamatokban ál-landóan nő, azaz:

Srendszer + Skörnyezet > 0.

Az egyenlet alapján a rendszerben spontán entrópiacsökkenés is lejátszód-hat, amit azonban a környezet nagyobb entrópianövekedése ellensúlyoz; így ösz-szességében növekszik az entrópia. Az önként végbemenő folyamatok irányát az entrópianövekedés (nyílt rendszereknél a G = H – T · S < 0 feltétel érvénye-sülése) szabja meg.

Néhány példa az entrópianövekedésre önként lejátszódó folyamatokban:

– Gázok kiterjedése állandó hőmérsékleten növeli a rendezetlenséget, mivel a molekulák mozgása nagyobb térben valósulhat meg.

– Folyadékok forrása során a hőmérséklet emelésével ugrásszerűen nő a ren-dezetlenség.

– Keverés során a részecskék változatosabban helyezkednek el. Azonos hő-mérsékletű és nyomású gázok elegyítése csak entrópianövekedéssel jár, az entalpia változatlanul maradása mellett.

5.3.2. Az abszolút entrópia

A belső energia (entalpia) abszolút értékét nem lehet meghatározni, csak változá-sa mérhető. Ezzel szemben a rendszer rendezetlensége, entrópiája jól nyomon követhető. A hőmérséklet csökkenésével a tiszta anyagok részecskéinek mozgási lehetősége csökken, és megfelelően alacsony hőmérsékleten szilárd halmazálla-potba kerül, majd 0 K-en megszűnne a kristályt alkotó atomok rezgőmozgása is.

Amennyiben tökéletes kristály alakulna ki, ahol minden atom állapota azonos, a makroállapot egyetlen mikroállapottal valósulna meg, ezért a tökéletes kris-tály entrópiája T = 0 K hőmérsékleten nulla. Ebből következik az is, hogy az abszolút 0 pontot megközelíteni lehet, de elérni soha. Reális kristályok entrópi-ája nagyobb, mint nulla T = 0 K-en, mert a részecskék a rácshibák és a többféle orientáció miatt változatosan helyezkedhetnek el a térben. Egy anyag abszolút entrópiája egy adott hőmérsékleten az alábbi entrópiákból számolható:

– T = 0 K-en számított entrópia, amely függ a molekula geometriájától és a kristályrács szerkezetétől,

– a fázisátmenetek során bekövetkező ugrásszerű entrópianövekedés, – a fázisokban lejátszódó hőmérséklet-növekedés, mely növeli az entrópia

értékét.

Az abszolút entrópia értékeit az anyagok standard állapotára adják meg.

A 13. táblázatban a standard képződési entalpia és az abszolút entrópia értékek találhatók különböző anyagokra. A standard képződési entalpia (H0k) egységé-ben kJ, az abszolút entrópia (So) egységében pedig J szerepel, ezért a táblázatban a H0k értékek mértékegysége 1000-szer nagyobb az So mértékegységénél. A táb-lázat So adataiból látható, hogy a gázok entrópiája nagyobb, mint a folyadékoké.

A tiszta, szilárd anyagok entrópiája a legkisebb. Az entrópia a bonyolultabb mo-lekulaszerkezettel is növekszik, amire példa a naszcensz oxigén, az oxigénmole-kula és az ózon; a víz és a hidrogén-peroxid; valamint a vas, a Fe2O3 és a Fe3O4 abszolút entrópia értékei. Mindezek összhangban vannak az abszolút entrópia additivitásával.

5.3. Az entrópia és a termodinamika II. főtétele  87 13. táblázat. Standard képződési entalpia és abszolút entrópia értékek

Anyag H0k (kJ/mol) So (J/K·mol)

H (g) 217,5 114,7

H2 (g) 0 130,7

O (g) 249,2 161,1

O2 (g) 0 205,1

O3 (g) 142,7 239,9

Cl2 (g) 0 223,1

N2 (g) 0 191,6

N2O (g) 82,1 219,9

NO2 (g) 33,2 240,1

N2O4 (g) 9,2 304,3

NH3 (g) –46,1 192,4

NH3 (aq) –80,3 111,3

H2O (g) –241,8 188,8

H2O (l) –285,8 69,9

H2O2 (l) –187,8 109,6

HCl (g) –92,3 186,9

HCl (aq) –167,2 56,5

CO (g) –110,5 197,7

C2H5OH (l) –277,7 160,7

CH3COOH (l) –484,5 159,8

Hg (l) 0 76,0

C (s) grafit 0 5,7

Fe (s) 0 27,3

Cu (s) 0 33,2

Ag (s) 0 42,6

Fe2O3 (s) –824,2 87,4

Fe3O4 (s) –1118,4 146,4

K3[Fe(CN)6] (s) –249,8 426,1

5.3.3. A kémiai reakciókat kísérő entrópiaváltozás

A kémiai reakciókban az entrópia változik, mert változik a molekulák és az ionok száma, mert halmazállapot-változás következik be, és mert változik a részecske geometriája és bonyolultsága. Ezek alapján a folyamatot kísérő

entrópiaváltozá-sokat, legalábbis kvalitatíve, könnyű megjósolni, de az abszolút entrópiák is-meretében a So számolására is van lehetőség. A dinitrogén-oxid bomlása során [2 N2O(g) → 2 N2(g) + O2(g)] gázfázisú reakcióban kettő mól nitrogén-oxid gáz-ból három mól nitrogén és oxigéngáz keletkezik, ezért nagy entrópianövekedésre számíthatunk. Az abszolút entrópia értékekből T = 298 K-en So a következő-képpen számítható:

So = (2 · 191,6 J/K + 205,1 J/K) – 2 · 219,9 J/K = 148,5 J/K.

Azaz ebben a reakcióban az entrópianövekedés 148,5 J/K.

A szén oxidációja során [2 C(s) + O2(g) → 2 CO(g)] a molekulaszám ugyan csökken, de a gázállapotú anyag mennyisége nő, ezért jelentős entrópianöveke-dés várható:

So = 2 · 197,9 J/K – (2 · 5,7 J/K + 205,1 J/K) = 179,3 J/K.

Az abszolút entrópia értékekből számolva az entrópianövekedést 179,3 J/K.

A sósav képződési reakciója [H2(g) + Cl2(g) → 2 HCl(g)] gázfázisban megy végbe; nem változik a molekulák száma, ezért kicsiny az entrópiaváltozás:

So = 2 · 186,9 J/K – (130,7 J/K + 223,1 J/K) = 20,0 J/K.

Ebben az esetben az entrópiaváltozás 10-15%-a az előbbi két folyamaténak.

Az ammóniaszintézis során [N2(g) + 3 H2(g) → 2 NH3(g)] 4 mól kiindulási anyagból 2 mól termék keletkezik, ezért nagy entrópiacsökkenés várható:

So = 2 · 192,4 J/K – (191,6 J/K + 3 · 130,7 J/K ) = –198,9 J/K.

Az entrópiacsökkenés mértéke az ammóniaszintézis esetében –198,9 J/K.