• Nem Talált Eredményt

Az elektromágneses zavarás csatolásának elemi modellje

In document Villamosságtan (Pldal 110-115)

7   STACIONÁRIUS MÁGNESES TÉR SZÁMÍTÁSA

8.8   A Z ELEKTROMÁGNESES ÖSSZEFÉRHETŐSÉG ALAPJAI (EMC) [12]

8.8.4   Az elektromágneses zavarás csatolásának elemi modellje

Az elektromágneses zavarás tárgyalását célszerű a három fő szereplővel kezdeni. Ez tartalmazza a forrást, amely a zavarást okozza, valamilyen csatolási folyamatot vagy csatoló közeget és a zavart eszközt.

A forrásokra példák lehetnek, az előbbiekben említettek szerint a villamos energiarendszer, a vezeték nélküli helyi hálózatok (LAN) antennái stb. A csatolás az áram útján valósul meg, ha a különböző áramkörök közös vezetői villamos, mágneses vagy elektromágneses térben haladnak. A zavar vevője bármilyen fajta készülék vagy a villamos berendezés bármely része lehet. Természetesen egy adott épületben lévő összes berendezés lehet elektromágneses zavar forrása.

Csatolási folyamat: Az elektromágneses zavar vevője hálózat között fellépő teljes elektromágneses kölcsönhatás ezeknek az elemi kölcsönhatásoknak a nagyon bonyolult kombinációja. Ráadásul bármely zavarvevő elektromágneses zavarforrásként is működhet, és fordítva. Új létesítéskor vagy felújítás esetén a tervezési szakaszban meg kell határozni az összes lehetséges forrást, csatolási utat és zavart objektumot tartalmazó mátrixot. Ennek a mátrixnak a segítségével kell megbecsülni a kölcsönhatások lehetséges mértékét, majd megítélni, hogy milyen fajta elektromágneses zavarok alakulhatnak ki, és ezek közül várhatóan melyek lesznek jelentősek. Csak ennek az elektromágneses zavarok kölcsönhatását tartalmazó mátrixnak az alapján lehet a védőintézkedéseket már a kezdeteknél megtervezni, lehetővé téve a gyors és költséghatékony megoldást. Négy különböző fajta elemi elektromágneses zavarást lehet megkülönböztetni:

 Galvanikus csatolás;

 Induktív csatolás;

 Kapacitív csatolás;

 Csatolás sugárzás útján.

8.3 táblázat: A különböző csatolási módok alapvető tulajdonságai Forrás

Frekvencia-tartomány Csatolás Hatótávolság Vevő

Villamos tér Kisfrekvencia Kapacitív Kicsi Kis- és Nagyfeszültségű kábelek

Mágneses tér Kisfrekvencia Induktív Kicsi Kis- és Nagyfeszültségű kábelek

Elektromágne-ses tér Nagyfrekvencia Sugárzás Nagy Kis- és Nagyfeszültségű kábelek

Épületekben a zavarjelenségek legnagyobb részét az induktív csatolások, kisebb részét pedig a kapacitív és a galvanikus csatolások idézik elő. A sugárzás útján történő csatolásnak mindeddig nem volt általában különösebb jelentősége, mivel a fellépő térerősségek rendszerint jóval alatta maradnak az Európai Unió EMC irányelvében előírt zavartűrési vizsgálatok során megkövetelt határértéknek. Azonban a vezetéknélküli alkalmazások terjedése a jövőben az ilyen jellegű elektromágneses zavarási jelenségek megszaporodásához vezethet.

8.8.4.1 A galvanikus csatolás

Galvanikus csatolás akkor lép fel, ha különböző áramkörök közös vezetőket és/vagy csatolóimpedanciákat tartalmaznak. Ez például akkor fordulhat elő, ha különböző áramköröket azonos feszültségforrás táplál. A galvanikus csatolás alapelve a 8.2 ábrán látható áramkört. Az I. áramkör legyen például az energiaellátó hálózat része, a II.

áramkör pedig egy adatátviteli hálózat. A közös

Z

c

R

c

jL

c csatoló impedancia miatt az u2 jelfeszültségre szuperponálódó feszültség, kis értékű

Z

c (

Z

c

 Z

i

Z

L) esetén a következő összefüggéssel számítható:

c

Ha az i1 áram és/vagy a

Z

c csatoló impedancia elég nagy, akkor a szuperponálódó

u

k

feszültség az u2 jelfeszültséghez képest elég nagy lehet ahhoz, hogy megzavarja az adatátviteli áramkört.

8.1 ábra: Galvanikus csatolás 8.8.4.2 Induktív csatolás

Az időben változó külső i1

 

t áram maga körül B

 

t mágneses indukciót hoz létre, amely a közelben lévő áramkörben

u

dist

  t

zavarfeszültséget indukál. A jelenség leírására alkalmas áramköri modellben a csatolást az

M

kölcsönös induktivitás segítségével lehet figyelembe venni. Az

u

dist

  t

zavarfeszültség olyan közös módusú i2

 

t áramot indít meg az áramkörben, amely a külső teret gyengítő mágneses erőteret hoz létre. Az i2

 

t áram a zavart rendszer áramaira szuperponálódik, ami a rendszer hibás működéséhez vezethet. Különböző rendszerek mágneses erőtereinek csatolását a csatolt áramkörök közötti kölcsönös impedanciát figyelembe vevő helyettesítő áramkörrel lehet modellezni (8.2 ábra).

8.2 ábra: Induktív csatolás a) erőtér modell, b) helyettesítő áramkör A csatolás mértéke alapvetően három paramétertől függ:

 a zavaró áram nagyságától,

 a forrás és a vevő közötti távolságtól,

 a zavaró erőtér frekvenciájától.

A zavarjel akkor lesz nagy és jelentős, ha:

 a külső áramkörben folyó áram nagy,

 az elmenő és visszatérő vezetőben folyó áramok aszimmetrikusak (mint pl. a TN-C hálózatban),

 az áramkörök közel vannak egymáshoz, és nagy hurkot írnak le,

 a külső áramkörben folyó áram időben gyorsan változó, és emiatt jelentős a nagyfrekvenciás tartalma.

Az induktív csatolás ugyanakkor a zavarás mérséklése során hasznos is lehet. Ha a kábeltálcák és a koaxiális kábelek telepítése megfelelő (azaz, ha rövid vezetőkkel megbízhatóan vannak összekötve, amelyek impedanciája nagyfrekvenciákon is kicsi), akkor ez, különösen nagyobb frekvenciákon a kábelek árnyékolását biztosítja a külső mágneses erőterekkel szemben.

Az induktív csatolás frekvencia függésének ismerete elengedhetetlenül fontos az olyan villamos hálózatok kialakítása során, amelyek a külső nagyfrekvenciás zavarokkal szemben optimális védelmet nyújtanak

A kisméretű hurok öninduktivitása L2, ellenállása R2, a gerjesztést adó külsővonalban

 

t

i1 áram folyik és a kettő közötti kölcsönös induktivitás

M

(8.2 ábra).

Ha meghatározott

körfrekvenciájú áramokat vizsgálunk (i1,2

 

ti1,2

  

ejt), akkor az egyszerű modell esetén az i1

  

zavaró áramnak és az i2

  

indukált áramnak pontosan ki lehet számítani az átviteli függvényét, amelyre az (8.3) egyenlet adódik

1 ,

1

,

2 2

2

  

  i s j s sL

R

i sM

. (8.3)

Az i2 indukált áram nő, ha az i1 zavaró áram és annak frekvenciája nő. Kisfrekvenciákon az

-val arányosan növekszik, míg nagyfrekvenciákon az i2 elér egy telítési értéket. Ezt a telítési értéket az M L2 arány határozza meg. Az elektromágneses zavaró hatások csökkentése érdekében az elektromágneses összeférhetőség követelményeit kielégítő hálózatban a csatolt áramkörre vonatkozó

M

kölcsönös indukciónak a lehető legkisebbnek, míg az L2 önindukciónak a lehető legnagyobbnak kell lennie.

Mivel a gyors zavarok több és nagyobb nagyfrekvenciás összetevőket tartalmaznak, ezért ezek nagyobb zavarokat okoznak. Ez látható a 8.3 ábrán, ahol a digitális jelet helyettesítő trapéz formájú áram-hullámalak által létrehozott indukált áram számított értékei láthatók.

8.3 ábra: Lassú és gyors, trapéz alakú áramok által létrehozott indukált áramok

A 8.3 ábrán látni lehet, hogy az indukált áram a lassú felfutású külső áram amplitúdójának több, mint 10%-át éri el, gyors felfutású külső áram esetén pedig annak több, mint 15%-át. Ezek a nagy értékek a digitális jelek meredek felfutásából erednek.

Hasonlóan nagy értékek adódnak minden elektronikus kapcsolási folyamatból, mint pl. a fázisszög-vezérelt fényerősség szabályozókból. A fényerősség szabályozó kapcsolását trapéz alakú jellel lehet modellezni. Az 50 Hz-es jel többi része gyakorlatilag elhanyagolható.

Eddig az elektromágneses zavarás vevőjeként rövidrezárt hurkot vizsgáltunk. Ebben az esetben a villamos jellemzőket kell optimalizálni annak érdekében, hogy az i2

 

t indukált áram a lehető legkisebb legyen. Az i2

 

t indukált áramnak azt a tulajdonságát, hogy az őt létrehozó külső mágneses erőteret csökkentő mágneses erőteret hoz létre, szintén fel lehet használni a burkolt, érzékeny villamos vagy elektronikus rendszerek árnyékolásában. Ebben az esetben a rövidrezárt hurok villamos paramétereit úgy kell megválasztani, hogy a mágneses erőtér csökkenését eredményező i2

 

t értéke legyen optimális, és ezáltal a hurokban fellépő mágneses fluxus a lehető legkisebb legyen. Erre a célra fel lehet használni például az árnyékolt kábelek árnyékolását, a kábeltálcákat, a kábelek kihasználatlan ereit stb. A rövidrezárt hurok modellünkben fellépő eredő mágneses fluxus értékét a következő összefüggéssel lehet számítani

1 )

(

1 2

2 2

2 2

    

 

i s j s

sL R i MR

loop

. (8.4)

Megfigyelhető, hogy az eredő mágneses fluxus kis R2 értékek esetén lesz a legkisebb. A rövidrezárt hurok modellünk árnyékolási tulajdonságainak alakulását különböző R2 értékek esetén a 8.4 ábrán követhetjük nyomon.

Az árnyékolás hatékonysága rohamosan nő a rövidrezárt hurok ellenállásának csökkentésével. A 8.4 ábrán az R2 = ∞, 500, 50, 5 Ω–hoz tartozó görbék szerepelnek.

Ezekből az eredményekből az épületekben alkalmazandó fontos létesítési szabályok következnek. Az árnyékoló szerkezetek, mint pl. a kábeltálcák, kábelcsatornák, szekrények stb. összes összekötésének nagyfrekvenciákon kis ellenállással kell rendelkezniük. A szkinhatás miatt a frekvencia növelésével minden vezető ellenállása növekszik. Ezért a vezetők geometriáját úgy kell megválasztani, hogy nagyfrekvenciákon a látszólagos ellenállás a lehető legkisebb legyen. Az optimális vezetőgeometria a lapos szalag, amely lehet tömör vagy fonott, és amelynek a felülete nagy, viszont a vastagsága kicsi. A szabványos körkeresztmetszetű vezetők nem ideálisak. Természetesen egy rövidrezárt hurok csak abban az esetben fejthet ki hatékony árnyékoló hatást, ha benne kialakulhat az indukált áram, azaz ha a rövidrezárt hurokban nincs szakadás. Az árnyékolásokat tehát mindkét végükön le kell földelni annak érdekében, hogy ne korlátozzuk az áramot.

8.4 ábra: Rövidrezárt hurok árnyékolásának hatékonysága az R2 hurokellenállás különböző értékei esetén

Forrás: [12]

In document Villamosságtan (Pldal 110-115)