• Nem Talált Eredményt

AZ ÜGYINTÉZÉS ELVEI ÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

In document A Kor mány ren de le tei (Pldal 79-83)

határozata

II. AZ ÜGYINTÉZÉS ELVEI ÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

Feladat- és hatáskör, döntési jogkör, kiadmányozási jog 24.

(1) Az SZMSZ al kal ma zá sá ban fel adat- és ha tás kör az ügyek nek az egyes szer ve ze ti egy sé gek és ve ze tõk kö zöt ti olyan meg osz tá sa, mely nek alap ján az ügy ben ér de mi in -téz ke dés te he tõ vagy dön tés hoz ha tó.

(2) Az ügy in té zés so rán a ha tás kört fo lya ma to san vizs -gál ni kell, hi á nya ese tén – an nak ér de ké ben, hogy ez az ügy in té zé sét ne aka dá lyoz za – a ha tás kör rel nem ren del ke zõ kö te les ha la dék ta la nul az az zal ren del ke zõ höz to váb -bí ta ni az ügyet.

(3) Az ügy in té zés min den szint en csak az ab ban érin tett töb bi szer ve ze ti egy ség ál lás pont já nak is me re té ben tör tén het.

Ha az ügy ben több szer ve ze ti egy ség nek van ha tás kö re, az el -já ró szer ve ze ti egy ség kö te les a ha tás kör rel ren del ke zõ más szer ve ze ti egy ség gel elõ ze tesen egyez tet ni. Ha az ügy más szer ve ze ti egy ség dön té si jo go sult sá gát nem, csak feladat -körét érin ti, az el já ró szer ve ze ti egy ség a ter ve zett dön té sé rõl a má sik szer ve ze ti egy sé get elõ ze tesen tá jé koz tat ja.

(4) Az ügy in té zés so rán az érin tett szer ve ze ti egy sé gek kö te le sek a ha té kony ügy in té zést ké se de lem nél kül meg -kez de ni, be tart va a ha tás kör sze rint ille té kes szer ve ze ti egy ség ál tal meg ál la pí tott ha tár idõt.

(5) Min den szer ve ze ti egy ség ve ze tõ jé nek gon dos kod ni kell a fo lya mat ba épí tett el len õr zés meg szer ve zé sé rõl, va -la mint ar ról, hogy a füg get le ní tett bel sõ el len õr zést érin tõ ügyek ben ké szült írá sos anya go kat, in for má ci ó kat az El len õr zé si Ön ál ló Osz tály ve ze tõ je meg kap ja an nak ér de ké -ben, hogy ar ról vé le mé nyét – dön tés elõtt – ki fejt hes se.

(6) Ha tás kö ri vita ese tén az in téz ke dés re jo go sult szer ve ze ti egy sé gek fel ügye le tét el lá tó leg kö ze leb bi kö zös ve -ze tõ je lö li ki az el já ró s-zer ve -ze ti egy sé get.

25.

Az SZMSZ ha tás kör el vo ná si jo got biz to sí tó ren del ke -zé se i nek al kal ma zá sát le he tõ ség sze rint ke rül ni kell. E ren del ke zé sek al kal ma zá sá nak ak kor le het he lye, ha nyilván való, hogy

– az ügy az ál ta lá nos sza bá lyok sze rint ele ve nem in téz -he tõ el, vagy

– a ha tás kör el vo nás hi á nyá ban olyan ké se de lem kö vet -kez ne be, mely na gyobb hát rányt okoz na, mint a dön tés szak mai meg ala po zott sá gá nak – a ha tás kör el vo nás sal szük ség kép pen együtt járó – csök ke né se.

26.

(1) Az SZMSZ al kal ma zá sá ban dön té si jog kör a va la mely ügy meg in dí tá sá ra, fo lya mat ban levõ ügy ál la po tá

nak ér de mi meg vál toz ta tá sá ra és az ügy le zá rá sá ra vo nat -ko zó jo go sít vá nyok összes sé ge. A dön té si jog kör – a 27. pont ese te it ki vé ve – ma gá ban fog lal ja a dön tést tar tal -ma zó ügy irat ki ad má nyo zá sá nak jo gát (ki ad má nyo zá si jog) is.

(2) A Mi nisz té ri um tel jes ügy me ne te so rán tö re ked ni kell arra, hogy az ügy már a leg ala cso nyabb dön té si szint -en ér dem b-en el in té zés re ke rül jön.

27.

(1) A mi nisz ter dön té si jog kö re – ha jog sza bály el té rõ en nem ren del ke zik – a Mi nisz té ri um min den ügyé re ki ter jed.

Az ál lam tit kár, a szak ál lam tit ká rok és a szer ve ze ti egy sé -gek ve ze tõi dön té si jog kö re a fel adat kö rük be tar to zó ügyek re ter jed ki.

(2) A mi nisz ter vagy – fel adat kör ében el jár va – az ál -lam tit kár, a szak ál -lam tit kár, a szer ve ze ti egy ség ve ze tõ je meg ha tá ro zott ügy re vagy ügy cso port ra vo nat ko zó an bár -mely ügy in té zõt dön té si jog kör rel ru ház hat fel.

(3) A (2) be kez dés ben fog lalt dön té si jog kör nem ad -ható to vább.

28.

(1) A ki ad má nyo zá si jo got dön té si jog kör nél kül a) a mi nisz ter – ki vé ve a jog sza bály ál tal a mi nisz ter ki -zá ró la gos ha tás kö ré be tar to zó dön tést tar tal ma zó ügy irat ki ad má nyo zá si jo gát – az ál lam tit kár ra, a szak ál lam tit kár -ra, az irá nyí tá sa és fel ügye le te alatt álló szer ve ze ti egy ség ve ze tõ jé re, ügy in té zõ jé re,

b) az ál lam tit kár a szak ál lam tit kár ra,

c) a szak ál lam tit kár az irá nyí tá sa és fel ügye le te alatt álló szer ve ze ti egy ség ve ze tõ jé re,

d) a fõ osz tály ve ze tõ a he lyet te sé re, az osz tály ve ze tõ re és a fõ osz tály ügy in té zõ jé re

ru ház hat ja át.

(2) Az, aki re a ki ad má nyo zá si jo got az (1) be kez dés alap ján ru ház ták át, az in téz ke dé sért a jog át ru há zó ja irá nyá ban fe le l. Ez nem érin ti a jog át ru há zó já nak sa ját fe let -te sé vel szem ben a dön té sért fenn ál ló fe le lõs sé gét.

(3) A ki ad má nyo zá si jog to váb bi át ru há zá sa ti los.

(4) A dön té si jog kör nél kü li ki ad má nyo zá si jog el fo ga -dá sá ra sen ki sem kö te lez he tõ.

Az ügyintézés szabályai 29.

A Mi nisz té ri um fo lya ma tos mû kö dé sét a jog al ko tás ról szóló 1987. évi XI. tör vénnyel össz hang ban jog sza bá lyok és az ál la mi irá nyí tás egyéb jogi esz kö zei (ha tá ro za tok, mi

nisz te ri uta sí tá sok, sta tisz ti kai köz le mé nyek, az Or szág gyû lés és a Kor mány ál tal ki bo csá tott irány el vek és elvi ál lás fog la lá sok, mi nisz te ri irány el vek és a mi nisz te ri tá jé koz ta tók) ke re te in be lül és azok kal össz hang ban a Mi nisz té ri um ve ze tõ i nek, va la mint a szer ve ze ti egy sé gek veze -tõinek uta sí tá sai és dön té sei ha tá roz zák meg.

30.

(1) A szer ve ze ti egy ség ve ze tõ jé nek, az ügy in té zõ nek, az ügy ke ze lõ nek és a fi zi kai al kal ma zott nak a fel ada ta it mun ka kö ri le írás sza bá lyoz za, amely a fe le lõs ség meg ál la pí tá sá ra al kal mas mó don tar tal maz za a mun ka kör ben el lá -tan dó te vé keny sé get, a dön té si jo go sult sá got, a mun ka kört be töl tõ alá- és fö lé ren delt sé gi vi szo nya it, a mun ka kör re vo nat ko zó sa já tos elõ írásokat. A mun ka kö ri le írást a fel -ada tok meg vál to zá sa kor mó do sí ta ni kell.

(2) Az ügy in té zés tör vényességének, ered mé nyes sé gé -nek, gyor sa sá gá nak és gaz da sá gos sá gá nak ér de ké ben a Mi nisz té ri um min den dol go zó já nak rész le te sen, össze füg -gé se i ben is mer nie és te vé keny sé ge so rán al kal maz nia kell mind azo kat a jog sza bá lyo kat, uta sí tá so kat, egyéb ren del -ke zé se -ket és dön té se -ket, ame lyek fel ada ta ik el vég zé sé hez szük sé ge sek. Az ügye ket a Mi nisz té ri um egé szé nek fel -ada ta it és ér de ke it figye lembe véve, az érin tet tek kel egyez tet ve kell in téz ni.

(3) A fel ada to kat úgy kell meg ha tá roz ni, hogy a tel je sí -té sü kért vi selt fe le lõs ség fo lya ma to san nyo mon kö vet he tõ és ér vé nye sít he tõ le gyen. Eh hez iga zo dik a be osz tott és fe -let te se kö zöt ti mun ka kap cso lat for má ja is.

(4) Szer ve ze ti vagy sze mé lyi vál to zás, va la mint elõ re lát ha tó hosszabb tá vol lét ese tén az ügye ket írás ban kell át -ad ni és át ven ni. Az át -adás-át vé tel meg tör tén tét a köz vet len fe let tes min den eset ben el len õriz ni kö te les.

31.

(1) Dön té si jog kör hi á nyá ban a dön tés ter ve ze tét a dön té si jog kör rel ren del ke zõ köz vet len fe let tes elé kell ter jesz -te ni (hi va ta li út).

(2) A hi va ta li út meg ke rü lé sé nek csak a mi nisz ter, vagy egye di ügy ben a ha tás kö ré ben el já ró ál lam tit kár vagy szak ál lam tit kár köz vet len uta sí tá sa alap ján van he lye. Az uta sí tást adó el té rõ ren del ke zé se hi á nyá ban az így ka pott fel adat vég re haj tá sát hi va ta li úton kell je len te ni.

32.

(1) Az ügy in té zés so rán gon dos kod ni kell mind azon ala ki sá gok meg tar tá sá ról, me lyek a fe le lõs ség nyo mon kö -vet he tõ sé gét, ér vé nye sít he tõ sé gét biz to sít ják.

(2) In téz ke dést igény lõ ügyek ben ügy ira tot kell in dí ta ni, amit min den érin tett szer ve ze ti egy ség nek meg kell kül

-de ni. Ha a fel jegy zés bõl (tá jé koz ta tó ból, em lé kez te tõ bõl stb.) va la mely szer ve ze ti egy ség nél in téz ke dé sé nek szük -sé ges -sé ge tû nik ki, úgy e szer ve ze ti egy -ség nek egyez tet nie kell a fel jegy zést ké szí tõ szer ve ze ti egy ség gel. Ügy irat in -dí tá sá ra et tõl füg gõ en ke rül het sor.

(3) Az ügy in té zé sért fe le lõs az el já rás so rán a követ -kezõket lát ja el:

a) át ta nul má nyoz za az ügy re vo nat ko zó ira to kat, el len õr zi azok tel jes sé gét, és szük ség sze rint in téz ke dik az ügy -ben elõ zõ leg ke let ke zett ira tok pót ló la gos össze gyûj té se és csa to lá sa iránt,

b) amennyi ben az ügy ben más szer ve ze ti egy ség ál lás pont já nak is me re te szük sé ges, er rõl in do kolt eset ben fe let -te sét kü lön tá jé koz tat ja, az egyez -te tést az érin -tet -tel szó ban vagy írás ban el vég zi,

c) az ügy ben foly ta tott je len tõ sebb tár gya lás ról, ér te -kez let rõl, meg be szé lés rõl, szó be li meg ál la po dás ról és egyez te tés rõl fel jegy zést ké szít, és azt az ügy irat ban el he -lye zi,

d) meg ál la pí tá sa it, ja vas la tát az ügy irat ban összeg zi és el ké szí ti a ki ad mány ter ve ze tét,

e) az ügy ira tot – an nak for mai és tar tal mi el len õr zé se után – ki ad má nyoz za, vagy azt a ki ad má nyo zás ra jo go sult -hoz to váb bít ja,

f) az ügy irat ra fel jegy zi a ke ze lõi és ki adói uta sí tá so kat.

(4) Az aláb bi sor rend sze rint ké se de lem nél kül kell in -téz ked ni

a) a Kor mány nál, vagy va la mely bi zott sá gá nál ke let ke -zett irat,

b) a Mi nisz té ri um ban ke let ke zett, a Kor mány nak vagy va la mely bi zott sá gá nak dön té sét igény lõ irat,

c) a Mi nisz té ri um ban ke let ke zett egyéb irat alap ján, ha az ha tár idõt nem tar tal maz.

(5) A dön té si jog kör rel ren del ke zõ a Mi nisz té ri um ba ér ke zett ügy irat alap ján tör té nõ in téz ke dés re a jog sza bály -ban, az ál la mi irá nyí tás egyéb jogi esz kö zé ben vagy az irat ban elõ írt ha tár idõ nél rö vi debb ha tár idõt is megálla -píthat.

A Minisztérium képviselete 33.

(1) Fe let te se ál tal meg ha tá ro zott kör ben és fel ha tal ma -zá sa alap ján a Mi nisz té ri u mot min den köz tiszt vi se lõ je kép vi sel he ti a ma gyar köz igaz ga tás ban. E kép vi se let so rán a Mi nisz té ri um ér de ke i nek szem elõtt tar tá sá val, az elõ ze tesen egyez te tett hi va ta los ál lás pont ér vé nye sí té se ér de ké -ben kell el jár ni.

(2) Ha a kép vi se let so rán

– olyan kér dés me rül fel, mely az (1) be kez dés sze rin ti jo go sult sá got meg ha lad ja, vagy

– az egyez te tett hi va ta los ál lás pont ér vé nye sí té se nyilván valóan nem le het sé ges, vagy

– az egyez te tett hi va ta los ál lás pont ér vé nye sí té se a kö rül mé nyek lé nye ges vál to zá sa foly tán nyilván valóan sér -te né a Mi nisz té ri um ér de ke it,

úgy újabb fel ha tal ma zás iránt kell in téz ked ni, a hi va ta li út azon ban csak sür gõs és ki vé te le sen in do kolt eset ben ke rül -he tõ meg.

(3) A Mi nisz té ri um ne vé ben jog nyi lat ko za tot a Mi nisz -té ri um ve ze tõ je te het.

(4) A Mi nisz té ri um ne vé ben pe res és nem pe res ügyek -ben a ha tá lyos jog sza bá lyok nak meg fele lõen

a) a Ko or di ná ci ós és Jogi Fõ osz tály ve ze tõ je, he lyet te -se vagy ügy in té zõ je,

b) a mi nisz ter vagy az ál lam tit kár meg ha tal ma zá sa alap ján – a vo nat ko zó jog sza bá lyok ke re tei kö zött – a Mi -nisz té ri um más köz tiszt vi se lõ je,

c) a mi nisz ter, az ál lam tit kár ese ti, il let ve ál lan dó meg -bí zá sa alap ján ügy véd

jár hat el.

(5) A Mi nisz té ri um kép vi se le té re való meg ha tal ma zá si ok ira tok ról a Ko or di ná ci ós és Jogi Fõ osz tály nyil ván tar -tást ve zet.

(6) A Mi nisz té ri um költ ség ve té sé nek ter hé re tör té nõ kö te le zett ség vál la lá sok rend jét kü lön mi nisz te ri uta sí tás sza bá lyoz za.

A Külügyminisztérium belsõ ellenõrzése 34.

(1) A bel sõ el len õr zés ki ala kí tá sá ról, a mû kö dé sé hez szük sé ges fel té te lek biz to sí tá sá ról a mi nisz ter gon dos ko dik, aki meg te rem ti és sza va tol ja a bel sõ el len õr zés funk -cionális (fel adat kö ri és szer ve ze ti) füg get len sé gét.

(2) A mi nisz ter át ru há zott jog kö ré ben az ál lam tit kár lát ja el azo kat a fel ada to kat, ame lye ket a költ ség ve té si szer -vek bel sõ el len õr zé sé rõl szóló 193/2003. (XI. 26.) Korm.

ren de let a költ ség ve té si szerv ve ze tõ je szá má ra ál la pít meg. Ezen jog kö ré ben köz vet le nül irá nyít ja és fel ügye li a tár ca bel sõ el len õr zé sért fe le lõs szer ve ze ti egy sé gét.

(3) A bel sõ el len õr zés cél ja, hogy a szer ve ze ti egy ség(ek), va la mint a kül kép vi se le tek(ek) te kin te té ben a dip lo má ci ai és kon zu li alap te vé keny sé get, an nak fel té tel rend sze rét, to váb bá az alap te vé keny sé get se gí tõ szak te vé keny -sé get a jog- és szak sze rû -ség, a gaz da sá gos ság, va la mint a ha té kony ság szem pont já ból – a füg get len ség, tár gyi la gos ság, pár tat lan ság el ve i nek be tar tá sá val – el len õriz ze, és ez -zel a Mi nisz té ri um mû kö dé sé nek ered mé nyes sé gét, an nak to vább fej lesz té sét elõ moz dít sa.

A közvélemény tájékoztatása 35.

(1) A Mi nisz té ri um fel adat- és ha tás kö ré be tar to zó vagy azt érin tõ kér dés ben nyil vá nos ság elõtt nyi lat koz hat nak

a) a Mi nisz té ri um ve ze tõi, b) a kül kép vi se let ve ze tõ je,

c) a szó vi võ (aka dá lyoz ta tá sa ese tén a szó vi võhe lyet -tes),

d) a szó vi võ vel tör tént egyez te tést köve tõen a köz pont ha tás kör rel ren del ke zõ szer ve ze ti egy sé gé nek ve ze tõ je,

e) az a)–b) pont ban fel tün te tett ve ze tõ ál tal arra fel ha -tal ma zott köz tiszt vi se lõ.

(2) A ha zai és a nem zet kö zi köz vé le mény a Mi nisz té ri um hon lap ja ré vén kap fo lya ma tos tá jé koz ta tást a kül po li ti kai cél ki tû zé sek meg valósításáról, va la mint a Mi nisz té ri -um fel adat- és ha tás kö rét érin tõ kér dé sek rõl.

Érdekvédelem 36.

(1) A szak szer ve ze ti ér dek vé de lem tar tal mát a Mi nisz té ri um és a szak szer ve zet(ek) kö zött írás ban kö tött meg ál la po dás ban kell rög zí te ni. E meg ál la po dást köz zé kell ten -ni a bel sõ hon la pon.

(2) A meg ál la po dás ban rög zí tet te ket az irá nyí tá sa és fel -ügye le te (ve ze té se) alatt álló mun ka tár sak te kin te té ben min den ki kö te les ér vé nye sí te ni.

Vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség 37.

Va gyon nyi lat ko zat té te lé re kö te les

– a mi nisz ter, az ál lam tit kár, a szak ál lam tit ká rok éven te, – a fõ osz tály ve ze tõk, a fõ osz tály ve ze tõ-he lyet te sek, az

– a mi nisz ter, az ál lam tit kár, a szak ál lam tit ká rok éven te, – a fõ osz tály ve ze tõk, a fõ osz tály ve ze tõ-he lyet te sek, az

In document A Kor mány ren de le tei (Pldal 79-83)