• Nem Talált Eredményt

1 EL İ REJELZÉSEK

1.3 ARMA modellek

A társadalmi, természettudományos és a gazdasági folyamatokat, azok idıbeli lefolyását nagyban befolyásolja a véletlen. Éppen ezért olyan elterjedt az idısorelemzés ezen módja, melyben a véletlennek kiemelt szerep jut.

Az ARMA modellek paramétereinek meghatározására és a kapott modellek jóságának ellenırzésére G. E. P Box és G. M. Jenkins [7] 1968-ban jelentetett meg egy három lépésbıl álló megközelítést:

1. Identifikáció 2. Becslés

3. Diagnosztikai ellenırzés

A modellek ilyen formán történı kialakítása olyannyira elterjedt, hogy az idısorelemzés ezen típusát gyakran hívják Box-Jenkins modellnek.

1.3.1 Stacionaritás

Az ARMA modellek felépítése során többször elıkerül a stacionaritás fogalma. Ha egy idısor maradék tagjának várható értéke, varianciája, autokovarianciája8 nem függ az idıtıl, akkor az adott idısor stacionárius. Tehát

0 ) ( t =

E ε és var(εt)2 és cov(εttk)=σ2⋅ρk ahol ρk a k -dik késleltetéshez tartozó autokorreláció értéke.

A stacionárius folyamat lefutása az idıben stabil, nincs trendhatás. Az ilyen idısornak viszonylag nagy a rövid távú elırejelezhetısége.

8 Autokovariancia független az idıtıl, ha adott hibatag nincs korrelációban egy elızı hibataggal.

A stacionaritásnak két változata van, a trendstacionárius és a differenciastacionárius idısor.

• Trendstacionárius idısor: yt01tt (1.20.)

Az ilyen idısorokban lévı trendet regressziós összefüggést alkalmazva szabad csupán kiszőrni. [43] . A trendstacionárius idısorokban az adatokat ért sokk hatása idıvel csökken, majd telesen el is tőnik, lecseng.

• Differenciastacionárius idısor:

=

+

⋅ +

= t

i i

t y t

y

1

0 β ε (1.21.)

A legtöbb gazdasági idısor inkább diffrerenciastacionárius [39] , hiszen a vizsgált változókat ért sokkok hatása tartós. Ha az ilyen idısorokban trend van, akkor azt csak differenciálással szabad kiszőrni.

1.3.2 Identifikáció

A Box-Jenkins modellezés elsı lépésében az ARMA(p,q) folyamat paramétereit, vagyis q -t és p -t kell meghatározni. A fázis lényege tehát megtalálni a tapasztalati idısort legjobban leíró elméleti idısort. A munkában nagy segítségünkre lehet, ha a megfigyelt adatokat az idı függvényében ábrázoljuk.

Ekkor szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy az idısorunkban milyen trend van.

Amennyiben lineáris trenddel van dolgunk, úgy akkor elegendı az adatsorunkat differenciálni. A differenciált adatokból készített ábránk már remélhetıleg nem mutat további trendet. Ám amennyiben mégis, ismételt differenciálásra van szükség. Mivel a gazdasági idısorok általában tartalmaznak trendet, így igen valószínő, hogy szükség lesz a differenciálásra. A tapasztalatok alapján azonban kétszeri differenciálással a trend problémája megszőntethetı.

Ha az ábránkon az adatok exponenciális növekedést mutatnak, akkor az adatsort elıször logaritmizálni kell, majd ezután újabb ábrát kell készíteni.

A differenciálás és ezáltal a trend kiszőrése azért fontos, mert az ARMA(p,q) folyamat becsléséhez a vizsgált idısor stacionárius kell, hogy legyen.

Mint azt már bemutattam, az idısornak nem csak trend komponense van. Ha az idısorunk szezonális komponenst is tartalmaz, akkor a stacionaritás kritériuma sérül. A legegyszerőbb mód ismét csak a differenciálás. ytyt12-ed fokú differencia képzés az esetek nagy részében elegendı (amennyiben évszakok, negyedévek miatti szezonális hatás jellemzı). Léteznek kifejezetten szezonalitást kezelı programok is, mint a

SEATS

TRAMO / vagy az X −12 ARIMA .

Ha a Box-Jenkins modell elsı lépésében azt tapasztaltuk, hogy az idısorunk nem stacionárius, akkor differenciálunk, hiszen különben nem lehetne az elırejelzést elkészíteni. Az elsı lépésben nem csupán q és p paramétert kell elızetesen megbecsülnünk, hanem a differenciálások fokát (d is, amely beépül a modellünkbe, amit ) ezentúl ARIMA(p,d,q)9-nak fogunk hívni.

A vizsgált adatok idıbeni ábrázolásán kívül egy másik ábra segítségével is el lehet dönteni, hogy szükséges-e a differenciálás. Ez a korrelogram (autokorrelációs függvény, ACF ), ami egy sor adatainak és a múltbeli értékeinek korrelációs együtthatóinak, azaz az autokorrelációs együtthatók ábrája.

) differenciálás. A differenciálás elvégzése után, elkészítve a következı korrelogrammot, ismét csak a csökkenés mértékét kell vizsgálni.

9 AutoRegressive Integrated Moving Average – autoregresszív integrált mozgóátlag

Az autokorrelációs függvény felrajzolása nem csak abban segít, hogy az idısorunkat stacionáriussá tudjuk tenni, hanem abban is, hogy az mozgóátlagolású (MA tag q -fokára ) egy kezdeti becslést tudjunk adni. Ehhez a korrelogram alakját kell csak megvizsgálni. Ha a korrelogram q -nál kisebb értékeknél nem mutat semmilyen határozott alakot, míg q -tól nagyobb értékekre nulla, akkor a késleltetéseknek q -t kell választani. Vagyis pl. elsırendő mozgóátlag (MA(1)) folyamat esetén kizárólag ez elsı érték nem nulla, az összes többi az.

Az autoregresszív (AR) tag p kezdeti értékének eldöntésében a korrelogram helyett egy másik függvényt használunk, ez a parciális autokorreláció függvény (PACF . A PACF a ) magasabb rendő autokorrelációk hatást megtisztítja az alacsonyabb rendő autokorrelációk hatásaitól.

A parciális korrelogram értéke egy bizonyos késleltetés után nulla körül fog mozogni. Ez a késleltetés lesz a p kezdeti értéke. Azaz egy elsırendő autokorrelációs

)) 1 (

(AR folyamatnál a parciális korrelogram elsı eleme nem nulla, a többi mind nulla közelében marad.

Mind a p , mind a q értékére lehet levonni következtetése mindkét görbe alakjából. Ha egyik ábra sem mutatja egyértelmően, hogy milyen rendő folyamatot kellene vázolni, akkor a legegyszerőbb egy ARMA(1,1)-el indítani a számításainkat.

1.3.3 Becslés

A modell ezen pontján a

q t q t

t t p t p t

t

t y y y

y1 12 2 +K +ε −β1ε 1−β2ε 2K−β ε (1.23.)

1.3.4 Diagnosztikai ellen ı rzés

Ebben a fázisban ellenıriznünk kell, hogy megfelelıen illeszkedik-e a modellünk az adatokhoz, vagyis a modellünk jóságát. Ha a felírt modell helyes, akkor a reziduumok fehér zaj folyamatot képeznek. Ehhez Box és Pierce [9] 1970-ben kidolgozott tesztjét alkalmazzuk, ahol kiszámítva a tesztstatisztika

=

= K

k

rk

n Q

1

2 (1.24.)

értékét azt egy Kpqszabadságfokú χK2pqeloszlás kritikus értékével hasonlítjuk össze. (K a számított autokorrelációs együtthatók száma, r az k εˆ maradékok k -ad rendt ő autokorrelációs együtthatója.) A nem-paraméteres próba során jobb oldali kritikus tartománnyal dolgozunk, ahol az alapfeltevés (H0), hogy a reziduumok fehér zajok10. Így amennyiben a számított Q érték nagyobb a kritikus értéknél, akkor a modellünk nem helyes.

A Box-Pierce tesztek nagy problémája hogy kis minta esetén nem megbízható az eredménye, ezért is szokták a Ljung-Box tesztet [8] is elvégezni. A teszt menete megegyezik a Box-Pierce tesztével, az alapfeltevés és a kiértékelés is azonos, csupán a tesztstatisztika értéke számítódik másképpen:

= ′−

′+

= ′

K

k k

k n n r

n Q

1 2

) 2

( (1.25.)

ahol n′=nd, vagyis a minta elemszáma mínusz a differenciálások száma.

Ha az elvégzett tesztek azt mutatják, hogy a felépített modellünk nem hatékony, akkor a Box-Jenkins eljárást az elsı lépéssel kell elölrıl kezdeni. A specifikáció módosítása után újabb becslést kell készíteni, majd azt is tesztelni. A folyamatot addig kell ismételni, amíg

10 Az ilyen alapfeltevéső próbákat portmanteau tesztnek is szokták hívni.

a harmadik fázisban a tesztek eredménye nem igazolja az alapfeltevésünket, azaz hogy a megfigyelt folyamat ARMA(p,q) vagy ARIMA(p,d,q)folyamat.

Ha a tesztek eredménye kielégítı, akkor jöhet egy végsı lépés, az elırejelzés. A felépített modellbıl elkésztjük a tényleges elırejelzést, hiszen ez az idısorelemzés célja.

Az ARMA modellek kifejezés az 1.3. fejezet címében arra utal, hogy létezik több ilyen modell is. A modell-család már számtalan tagból áll. Így létezik:

ARMA - a már ismertetett alapmodell

GARMA (Generalized ARMA ) – általánosított ARMA ,

NARMA (Non-linear ARMA ) – nemlineáris ARMA , amikor az autoregresszív vagy a mozgóátlagolású tag nem lineáris

ARMAX ( ARMA +eXogenous variables) -ARMA +eXogén változó, egzogén változó paraméterei.

ARIMA - nemstacionárius idısorok alapmodellje

VARIMA (Vector ARMA ) – Vektor ARMA , amikor egyszerre több idısort kell illeszteni, és a változóik közötti kapcsolatot szeretnénk leírni tudva, hogy a változó érétke nem csak saját, hanem egy másik változó múltbeli értékétıl is függ.

SARIMA (Seasonal ARMA ) - szezonális ARMA ,

FARIMA - ARFIMA (Fractional ARIMA , Fractionally Integrated ARMA ) – fraktális ARIMA annyiban különbözik az alapmodelljétıl, hogy a d paraméternek megengedett a tört érték felvétele is.

Az ARMA modellek nagy problémája, hogy a stacionaritás szükséges hozzá. Ám a gazdasági élet és különösen a tızsde idısorainál a véletlen tag szórása nem állandó az idıben. Ennek a problémának a feloldására találta ki Robert F. Engle az idısorelemzések sztochasztikus családjának egy új elemét az ARCH modellt.