• Nem Talált Eredményt

Az aprítás célja, jellemző megoldásai

In document Biomassza hasznosítás (Pldal 58-62)

A. Fogalomtár (Glossary) a modulhoz

1. Aprítás

1.2. Az aprítás célja, jellemző megoldásai

Az aprítás a darabolásnak egy speciális változata. A különbség az alkalmazott gépek minőségében és az előállított részecskeméretekben jelentkezik.

Igen nagy a különbség az aprítás közben végbemenő folyamatokban annak függvényében, hogy egynyári lágyszárú növényeket, vagy többéves fákat, fás hajtásokat aprítunk.

Az aprítógép funkcionális eleme az aprítórész. Ez a működési elv szerint lehet

• tárcsa (2.1.2.1. ábra A rajz)

• dob (2.1.2.1. ábra B rajz)

• csiga (2.1.2.1. ábra C rajz)

2.1.2.1. ábra

A tárcsás aprítógép (2.1.2.1. ábra - A) funkcionális egysége az aprítótárcsa 1) a rajta levő késekkel (2) és a vázra szerelt ellenkés (3). A tárcsa forgása közben a kés-ellenkés alkatrészpár hozza létre azokat a vágó-nyíróerőket, amelyek hatására az apríték létrejön. A tárcsa aprítóházban forog. A keletkezett aprítékot az aprítóházból dobosszállítással [dobólapát (4)] távolítják el. A vágásirány és a rostok által bezárt szög a forgácsolás közben állandó, ezért tömör fa aprításakor az aprítékrészecskék rostirányban mért hossza elvileg állandó.

Dobtengelyes aprítógép (2.1.2.1. ábra - B) forgórésze az aprítódob.(3) A vágás és a nyírás a dobon elhelyezett kés és az ellenkés között megy végbe.

• Kialakításától függően lehet tömör, üreges, tagolt

• A kések száma szerint többkéses vagy sokkéses

• A dob-kés kapcsolatot tekintve merev-, illetve lengőkéses.

A vágásirány és a rostok által bezárt szög a késél íves pályán történő mozgásának következtében a forgácsolás közben változó, ezért az aprítékrészecskék rostirányban mért hossza is változó.

A csigás aprítógépben (2.1.2.1. ábra - C) az aprítást egy kúpos csiga (2) végzi folyamatos vágással úgy, hogy közben a faanyagot (5) folyamatosan behúzza az aprítógaratba (6). A vágás egyszerre több szelvényben folyik és folytonos, ezért az ilyen gépekben lényegesen kisebb dinamikus hatások lépnek fel.

Egynyaras, lágyszárú növényeknél az aprítás igen nagy L/D értékkel jellemezhető anyaggal folyik. Lényegében a nagy hosszúságú alapanyagból a hossztengelyre többnyire merőlegesen végzett, rövidebb darabokat eredményező vágások sorozata megy végbe. Az ilyen aprítás a szecskázás, és a munkavégző rész egy forgódob, melynek kései előállítják a szecskát. Meghajtása erőgép motorjáról, teljesítményátviteli rendszeren keretül történik. A szecskázógép lehet stabil, vagy hordozott.

2.1.2.2. ábra

Az aprító forgórész (2) az aprítóházban (1) található, és erre szerelik az aprítókéseket (3). Az aprítódobot a tengelyirányú hossza, a dob névleges (késkör) átmérője, a kések száma és a fordulatszám jellemzi. A menesztőberendezéssel (5) előtolt aprítandó anyagot az ellenkés (4) mellett igen kis távolságban (0,3 mm) elhaladó kés vágja át. A keletkező szecskát az aprítóházból a kések mint terelő lapátok dobóhatása és a létrejövő erős légmozgás távolítja el. A forgórész üreges, a levágandó részek hosszát a forgórészbe betolt hossz határozza meg. Az apríték hosszát a fordulatszám, a késszám és az előtolási sebesség v(m/s) együttesen határozzák meg.

Fás anyagok felhasználásánál az alapanyag-jellemzők három szempontból térnek el a lágyszárúaktól. Más az L/D viszony (lényegesen kisebb), lényegesen nagyobb az átmérő (D) és a szár szerkezetében jelen vannak az aprítás folyamatát alapvetően befolyásoló évgyűrűk.

Az aprításhoz méretes faanyagok felhasználásánál is késekkel szerelt forgórészt használnak. Kis faátmérőjű gallyaknál a szecskázógép is jól használható, ha a szilárdsága megfelelő.

A lágyszárúakhoz viszonyított eltéréseket figyelembe véve az aprítást végző késeket a faaprításnál is forgórészen helyezik el, de itt az apríték hosszát a késél és a késeket hordozó elem (tárcsa vagy dob) felületéhez viszonyított éltávolság határozza meg.

A kés az aprítandó anyag hossztengelyéhez viszonyítva szög alatt (ß~ 40-50°) vág. Ezzel a vágás mellett az anyagba haladó kés az évgyűrűkben is ébreszt feszültséget. Ennek következtében a kés mozgása közben falemezkék válnak le a forgácsolt anyagról. Ezek a kis farészek a megfelelően kialakított nyílásokon vagy csatornákon lépnek át a kidobótérbe. Így tehát nem a névleges aprítási hossznak megfelelő szeletek, hanem a szeletekből az évgyűrűk mentén leváló forgácsok jönnek létre (2.1.2.3. ábra).

2.1.2.3. ábra

Az aprítógépektől sok esetben a meghatározott méretű, homogén, kisméretű aprítékot várják el. Ilyen esetben speciális tárcsakéses, az aprítóházat osztályozó rostéllyal szerelt gépeket használnak, amelyekből csak a kívánt méretű apríték jut ki. Brikettáláshoz, pelletáláshoz használt aprítékot állítanak elő ilyen gépekkel.

2.1.2.4. ábra

A legfinomabb (porszerű) anyagot kalapácsos darálókkal állítják elő.

A kalapácsos darálók a folyamatos fejlesztés eredményeként ma már a legtöbb anyag aprítására alkalmasak.

Fő szerkezeti elemek:

• az aprítóház

• a forgórész az aprítókalapácsokkal,

• a rosta

• a ventillátor

• a tartozékok

Az aprítóház kopásálló acéllemezből készül. Benne forog a forgórész a kalapácsokkal és rajta alakították ki az etető- és a kilépő nyílásokat.

A kalapácsok edzett acélból készülnek nagyon tartósak illetve kopásállóak. A kalapácskészlet működés közben az aprítandó anyaggal ütközve, vágással és zúzással, dinamikus erőhatással végzi az aprítást. Az őrölt anyag szemcseloszlása elsősorban a rostától függ, illetve természetesen magától az alapanyagtól is. A víztartalom szintén befolyásolja az őrlemény jellemzőit.

A rosták jó minőségű, erős acéllemezből készülnek. A rajtuk levő furatokon keresztül lépnek ki a megfelelő méretre aprított anyagszemcsék. A rostákon található lyukak átmérője 1,0 mm és 24,0 mm közötti lehet. A sokféle furatátmérőnek köszönhetően a darálót (a rosta cseréjével) igen sokféle szemcseméretű anyag elállítására lehet alkalmassá tenni.

A ventillátor feladata az, hogy az aprítandó és az aprított anyagot mozgassa az aprítógépben. A ventillátor tartalmazhat 2, 4 vagy 8 lapátot. A ventillátorlapátok a különböző darálótípusok miatt sokfélék lehetnek.

TartozékokA darálókhoz tartozékok széles skálája csatlakoztatható. Nélkülözhetetlen tartozékok:

• a ciklon és a szűrő

• az adagoló egység

• a kőcsapda

• a ventillátor

A légszállítás miatt az őrleményt le kell választani a szállító levegőből. Ezt a műveletet végzi a ciklon. A ciklonból a levegőt szűrőn keresztül kell kivezetni. A szűrt levegő a szabadba is kivezethető.

Az alapanyag az adagoló egységen keresztül jut a darálóba. Az adagoló a biztonság érdekében egy mágnessel is fel van szerelve. A mágnes kiemeli az alapanyagból a mágnesezhető szennyeződéseket, még mielőtt azok kárt tennének a darálóban.

A daráló védelme érdekében a felhordóra minden esetben kőcsapdát is kell illeszteni. A kőcsapda minden olyan elemet kiszűr, ami nehezebb, mint az aprítandó alapanyag. Egy speciális berendezés gondoskodik a kőcsapda automatikus kiürítéséről.A darálóba épített ventillátor szállítja keresztül az alapanyagot a rendszeren. A szállítási teljesítmény a motor teljesítményétől és a ventillátor lapátjainak számától függ. A légszállító eszközöket tolózárral lehet szabályozni az adagoló berendezésnél illetve a ciklon végén.

Dobóventillátor: azokban az üzemekben ahol nem elég a darálóba épített ventillátor által szállított levegő nyomása, ott egy másik ventillátort kell beépíteni. Ez az úgynevezett dobóventillátor mely lehetővé teszi az alapanyag szállítását 150 méteres távolságig.

In document Biomassza hasznosítás (Pldal 58-62)