• Nem Talált Eredményt

Az alternatív történelem fogalma

Ahogy az alternatív irodalmak megannyi irányzatának, úgy az alternatív történelemnek is megannyi meghatározása lelhető fel a szakirodalomban. A műfajt magát is több kife-jezéssel illetik, az alternatív történelem, az alternatív történetírás, az allohistorizmus, az uchronia, a kontrafaktum – ez utóbbi tágabb értelemben párhuzamos valóságot is jelenthet –, a paratörténelem – amiely a mesterséges, fiktív, álom- és delíriumszerű tartományokat is dinamizálja – és a múlthasadás tehát szinonimák.

Mielőtt azonban különböző horizontok felől közelítenénk meg a zsánert, egymásba kapcsolunk néhányat a definíciók közül. Mivel a magyar értelmező szótárak nincsenek segítségünkre, a kifejezés felfejtéséért először az angolszász lexikonokhoz, pontosab-ban azok online variánsaihoz fordulunk.

A nemrégiben megújult Oxford Living Dictionaries szerint az „alternate” (elsődleges magyar megfelelője: „váltakozó”) melléknevet az észak-amerikai nyelvhasználók olyan értelemben is használják, mint:

[A]lternatív univerzumban játszódó regény[.]1

1 Vö. English Oxford Living Dictionaries, Alternate (szócikk) = https://en.oxforddictionaries.

com/definition/alternate. A tanulmányban olvasható fordítások mindegyike saját fordítás.

FÓR UM Tár sadalomtudomán yi Szemle, XXII. évf oly am 2020/3, Somorja

A Dictionary és a Collins ennél kifejtettebb magyarázatot ad, s már a zsánert konkrétan jelölő „alternative history” főnevet definiálja:

Fikciós műfaj, melyben a szerző azon spekulál, hogy ha egy meghatározó múltbéli ese-ménynek más lett volna a végkifejlete, azáltal miként módosult volna a történelem folya-ma.2

A Definitions oldal, nevéhez híven már gyümölcsözőbb. Két rövid fogalommeghatáro-zást és egy kifejtettebb, de szabad bázisú magyarázatot tesz közzé. Az első definíció szerint az allohistorizmus:

[K]ontrafaktuális történelem, a tudományos fikció történészek által művelt formája[.]3 Míg a másik szerint:

[A] történelmi románcok zsánere és általában egyszersmind tudományos-fantasztikum is, ahol a történet hátterét történelmietlen [vagy nem valós történelmi] események adják, melyek egy, a tényleges történelemből származó divergenciapont után lépnek fel[.]4 Az irányzat részletesebb bemutatását felvállaló szócikk a következőket mondja:

Az alternatív történelem vagy alternatív valóság a fikció azon zsánere, melybe olyan vilá-gokban játszódó történetek tartoznak, ahol egy vagy több történelmi esemény másként alakult, mint ahogy az a valós világban történt. Egyszerre számít az irodalmi, a tudomá-nyos és a történelmi fikció alműfajának; az egyes alternatív történelmi munkák ezek bár-melyikének vagy mindegyikének trópusait felhasználhatják. Időnként AT-nek [AH] rövidí-tik. A műfaj „allohistorizmusként” is ismert. Lásd még a Fiktív univerzumot. Az 1950-es évektől az ilyen típusú fikció nagymértékben összeolvadt az olyan tudományos-fantaszti-kus alakzatokkal, mint az idősíkokon vagy az egyes alternatív történelmeken átívelő idő-utazások; a „mi” világunk létezésének ismerete más univerzumokban élő emberek által;

vagy közönséges utazás visszafelé és előre az időben, ami két vagy több idővonalra hasít-ja a történelmet. Az idősíkokon való átlépés, az idővonaltörés és az alternatív történelem alakzatai olyannyira átszövik egymást, hogy lehetetlen teljesen elkülönítve beszélni róluk.

Az „Alternatív történelem” a sarkalatos történelmi fordulópontok felől tekint a „mi lenne ha” forgatókönyveire, és egy teljesen eltérő [múlt]változatot mutat be, időnként a tudo-mányra és a tényekre, de sokszor a találgatásra alapozva. Annak feltárása, hogy hogyan

Vö. Dictionary.com, Alternative history (szócikk) = http://www.dictionary.com/browse/alter-native-history?&o=100074&s=t; Collins Dictionary, Alternative history (szócikk) = https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/alternative-history

3 Vö. Definitions, Alternate history (szócikk) = http://www.definitions.net/definition/ALTERNA-TE%20HISTORY

4 Vö. Uo.

FÓR UM Tár sadalomtudomán yi Szemle, XXII. évf oly am 2020/3, Somorja

nézhetne ki ma a világ, ha különféle változásokra került volna sor, s hogy ezek az alter-natív világok milyenek lennének, adja az alapját ennek a kiterjedt témakörnek.5

A spekulatív fikció számtalan irányzatának definiálását elvégző online felület, a Wattpad a következőképp határozza meg a műfajt:

Az alternatív történelem a spekulatív fikció (néhányak szerint a tudományos-fantaszti-kum) szubzsánere, ami egy olyan világot ábrázol, melynek múltja eltér az ismert történe-lemtől; még egyszerűbben szólva, az alternatív történelem azt a kérdést teszi fel, hogy

„Mi lett volna, ha másként alakul a történelem?”.

Az ide tartozó munkák java valós történelmi közegben játszódik, és olyan társadalmi, geo-politikai és ipari körülményeket ábrázol, amelyek másként vagy másmilyen ütemben ala-kultak a miénknél.

Míg bizonyos mértékig minden fikció alternatív történelemként írható le, a konkrét almű-fajba sorolandók olyan változást vagy divergenciapontból kibontakozó eltérést tartalmaz-nak, melynek hatására a történelem eltér a miénktől.6

A Wattpad meghatározásai között olvasható a korábbi definíciók által az allohistoriz-mus rokonaként, illetve tartozékaként emlegetett alternatív vagy párhuzamos univer-zum meghatározása is:

A párhuzamos univerzum vagy alternatív valóság a tudományos-fantasztikumban és a fantasyben is egy önálló, elkülönült valóság, amely a miénkkel egyidejűleg áll fenn.

Méretét tekintve egy kis földrajzi régiótól egy teljesen új univerzumig vagy számos univer-zum alkotta multiveruniver-zumig terjed. Amíg a „Párhuzamos univeruniver-zum” és „Alternatív való-ság” lényegében szinonimák és a legtöbb esetben felcserélhetők, az „alternatív valóvaló-ság”

esetenként azt a jelentést is magán hordozza, hogy a szóban forgó valóság a sajátunk variánsa. A „párhuzamos univerzum” általánosabb, mindenféle olyan jelentéstartalom nélkül, ami kapcsolatot (vagy annak hiányát) feltételezne a mi világunkkal.7

Az allohistorizmus angol nyelvű definiálásai közül több érdekes olvasható még a Merriam-Webster felületén, s főként az egyik legjelentősebb online tudományos-fan-tasztikus enciklopédiában, a The Encyclopedia of Science Fictionben, azaz az SFE-ben.

Az itt taglaltakat a terjedelmi keretek okán nem kívánjuk magyarítani, egyfelől, mert azok ismételnék a fentebb olvashatókat, másfelől mert a szócikk számtalan allohisto-rikus mű apropóján értekezik egy-egy félmondat erejéig – noha ebben a tekintetben az egyik leghasznosabb online gyűjtőfórum –, s azért sem, mert az alábbiakban,

parafra-5 Vö. Uo.

6 Vö. Wattpad, Alternate History (szócikk) = https://www.wattpad.com/12207795-sf-sub-genre-definitions-alternate-history

7 Vö. Wattpad, Alternate/Parallel Universe (szócikk) = https://www.wattpad.com/11761888-sf-sub-genre-definitions-alternate-parallel

FÓR UM Tár sadalomtudomán yi Szemle, XXII. évf oly am 2020/3, Somorja

zált változatban folyamatosan felrémlenek majd az ott olvasható információk (vö. SFE – The Encyclopedia of Science Fiction).

Noha a Wikipédiával szembeni fenntartások általában nem alaptalanok, annak témánkba vágó szócikke mondható a legkidolgozottabb magyar nyelvű online bemuta-tószövegnek, minekután a Scifipédia fóruma mára felszámolásra került, annak utódfe-lülete, az Enciklopedia Galaktika pedig mindmáig zavarba ejtően hiányos webhely. A Wikipédia vonatkozó szócikkének legérdekesebb szakaszát véleményünk szerint az allohistorizmus fundamentumát megragadni kívánó három „alapelv” adja:

– A „mi lett volna, ha…” kérdése akkor termékeny, ha a reális lehetőségeket gondolja végig.

– A szerző kora előtti történelem egy pontján történő változás, amely megváltoztatja a világunkat; változás, amely megváltoztatja a ma ismert világot; e változás elágazásainak vizsgálata.

– Azt viszont szinte mindenki alapszabályként kezeli, hogy az alternatív történeteknek nem kell a múltban játszódniuk, nem kell elmagyarázniuk a divergáló pontot, nem kell világot megváltoztató eseményekkel foglalkozniuk és nem kell híres emberekről szólniuk.8 Noha a jelen alfejezetben felsorakoztatott citátumok mind élesebb képet kínáltak a vizsgált jelenségről, egy definíció ritkán adhat többet puszta kontúroknál. A mélységért a szakkritikához, a legfrissebb irodalomtudományi eredményekhez és értelmezések-hez kell fordulnunk.