• Nem Talált Eredményt

A módszereinket tekintve végeztünk egyszerű statisztikai számításokat (leíró statisztikák, megoszlások, összehasonlítások), vizsgáltuk két-két változó kap-csolatát (jellemzően Cramer–féle asszociációs együtthatóval) és használtunk többváltozós módszereket is. Ezek egy része dimenziócsökkentő eljárás, úgy mint korrespondencia analízis és faktoranalízis, másrészt csoportképzés, mint a klaszterezési eljárások. Elemzéseink során az SPSS 26 szoftvert és az MS Excelt használtuk. Ábráink elkészítéséhez az SPSS, Excel, illetve a Tableau szoftvert is használtuk. Az alkalmazott módszereket részletesebben is áttekintjük a követ-kezőkben.2

Egyszerű statisztikai módszerek közül használtuk a leíró statisztika eszköz-tárát, a helyzet- és szóródási mutatószámokat. A helyzetmutatók közül a leggyak-rabban a számtani átlagot értelmeztük, néhol jelöltük a medián (a sorba ren-dezett elemek 50 százaléka attól kisebb, 50 százaléka attól nagyobb) értékét is.

A szóródási mutatók közül az elemzésekben a szórás a jellemzően használt, de egyes esetekben kiszámítottuk a relatív szórás értékét is. Ez utóbbi mérőszám-nak az előnyös tulajdonsága, hogy alaphelyzetben mértékegység nélküli szám, mely 100-zal beszorozva százalékban is értelmezhető. Általánosan azt mutatja, hogy az egyes ismérvértékek az átlagtól átlagosan hány százalékkal térnek el.

Mivel mértékegység nélküli, ezért összehasonlításra is alkalmas, vagyis ha

kü-2 Az alkalmazott statisztikai eszköztárról részletesebben lásd például: Hajdu (2003), Hunyadi–

Vita (2008), Sajtos–Mitev (2007).

lönböző mértékegységű adatok közül szeretnénk meghatározni, hogy melyik-nél nagyobb a szóródás mértéke, akkor a relatív szórások segítségével tudjuk ezt megtenni. Önmagában értelmezve is hasznos: ha az értéke 50 százaléknál nagyobb, akkor az adathalmazról elmondható, hogy heterogén, az elemei nagy különbözőséget mutatnak.

Szintén az egyszerűbb elemzési eszközök közé tartoznak az ún. megoszlási viszonyszámok, amelyek az elemhalmaz összetételének vizsgálatakor lehetnek segítségünkre.

Asszociációs kapcsolat: két nem mennyiségi (nem számszerű) ismérv közötti összefüggés és annak vizsgálata. Ezzel a módszerrel vizsgálható a Likert-skálán mért tulajdonságok, vélemények közötti összefüggés. Az egyik leggyakrabban használt mérőszám a Cramer-féle asszociációs mérőszám (a nemzetközi irodalom-ban a jele V; a hazai szakirodalomirodalom-ban lehet C), mely 0 és 1 közötti értékeket ve-het fel. A nulla jelzi a kapcsolat hiányát, az 1 függvényszerű összefüggésre utal.

A mintánkban a mesterséges változóink számszerűek, de szigorúan véve nem tekinthetők mennyiségi ismérvnek, mivel az értéküknek elsősorban kódolási vagy sorrendi jelentése van. Ebből következően itt a mennyiségi ismérvek ese-tében alkalmazható elemzési eszköztár (korreláció- és regressziószámítás) nem alkalmazható. Mivel ezek a változók már csak minőségi jellemzőknek tekinthe-tők, a kombinációs táblák és az asszociációs kapcsolatok vizsgálata a legmegfele-lőbb elemzési lehetőség, ha a változók közötti kapcsolatot szeretnénk vizsgálni.

Faktoranalízis: a mennyiségi változók közötti korrelációs kapcsolatokat mo-dellezi. A változókat nem választja szét függő és független változókra. A cél, hogy a ténylegesen megfigyelt változók információtartalmának jelentős részét sűrítsék kevesebb számú mesterséges változóba. Az egyik eredmény a faktorsú-lyokat tartalmazó mátrix, amelyben korrelációs együtthatók szerepelnek. Ezek értéke -1 és +1 közötti lehet, akkor tekintjük fontosnak, ha abszolút értéke 0,7 vagy annál nagyobb. A mátrix alapján a faktorokban megjelenített változók se-gítségével ezeket a mesterséges változókat elnevezzük. A kapott mesterséges változók (faktorok) egymástól függetlenek, a várható értékük 0, a szórásuk 1.

(Az elemzéseinknél használt Varimax-rotálás során a faktorok függetlenek is maradnak.)

Klaszteranalízis: célja az elemek csoportosítása úgy, hogy a hasonló tulajdon-ságokkal bíró egyedek azonos csoportba kerüljenek oly módon, hogy a csopor-tok közötti különbség minél nagyobb legyen. A csoportosítás közben cél, hogy minden elem egyértelműen tartozzon valamely csoportba, a besorolás teljes és átfedésmentes legyen. Az elemzés egyik eredménye a klaszterközépponto-kat bemutató táblázat. Ennek értelmezéséhez fontos tudnunk, hogy az egyes

25 2. A kutatás háttere és módszerei

változók átlaga az összes elemet figyelembe véve nulla, vagyis itt egy negatív érték azt jelzi, hogy valamely klaszterben a vizsgált tulajdonság az átlaghoz ké-pest rosszabb/kevesebb/alacsonyabb. A nulla közeli érték azt jelzi, hogy átlagos, a pozitív érték pedig azt, hogy az átlagnál jobb/több.

Korrespondencia-analízis: Az eljárás egy gyakoriságokat tartalmazó tábla adatait ábrává alakítja, melynek során az a cél, hogy az asszociációs kapcsolat vizuálisan jelenjen meg. (Hajdu, 2003, 136. o.) A módszer alkalmazásának célja jelen esetben, hogy a különböző tulajdonságok szerint képzett csoportok közöt-ti hasonlóságokat felismerjük. Az eredményként kapott ábrákon az egymáshoz közeli pontok – melyek egy adott tulajdonság szerinti csoportot jelenítenek meg – hasonlóságot, míg a távoli pontok a nagyobb különbözőséget szemléltetik.

Kétmintás próbákat is végeztünk, például a kiemelkedően versenyképes és az átlagosan versenyképes vállalataink jellemzőinek összehasonlításakor. A mód-szer akkor használható, ha azt mód-szeretnénk vizsgálni, hogy két független csoport esetében egy mennyiségi ismérv várható értéke között van-e szignifikáns kü-lönbség, vagy a két csoportban a várható értékek azonosnak tekinthetők. Az adott hipotézisvizsgálat nullhipotézisében az szerepel, hogy a két várható érték azonos, vagyis a vizsgált két csoport között nem fedezhető fel jelentős különb-ség a vizsgált szempontból. A vizsgálatot a gyakorlatban t-próbával hajtjuk vég-re. Ha a teszthez tartozó p-érték 5 százaléknál kisebb, akkor a nullhipotézisün-ket elvetjük, ami azt jelenti, hogy a két csoport között szignifikáns különbség fedezhető fel.

ANOVA (Analysis of Variance, variancia-elemzés): Ha kettőnél több csoportban szeretnénk tesztelni/vizsgálni a várható értékek azonosságát, akkor a varian-cia-analízis lehet a megfelelő módszer. A tesztelésnél a nullhipotézisben sze-repel, hogy a különböző csoportokban a várható értékek (átlagok) azonosnak tekinthetők, közöttük szignifikáns különbözőség nincs. Ezzel szemben az al-ternatív hipotézisben az szerepel, hogy legalább egy csoport várható értéke el-tér a többitől. A módszer a szórásnégyzetfelbontáson alapul, a teszt F-próbával hajtandó végre. Ha a kapott szignifikancia-szint 5 százaléknál kisebb, akkor a nullhipotézist nem tudjuk elfogadni, vagyis igazolható az egyes csoportok kö-zötti eltérés.

Fontos megemlítenünk, hogy az egyes tulajdonságok, ismérvek milyen tí-pusúak, illetve milyen mérési szinten mérhetők, ez ugyanis meghatározza az alkalmazható módszereket. Mint korábban megjegyeztük, a kérdések jelentős részénél 1–5 Likert skálát használtunk, azonban ezek is lehetnek különbözőek.

Az olyan típusú kérdések, illetve válaszok, ahol a vállalatukra leginkább jel-lemző állítást kellett kiválasztani a kérdőívet kitöltőknek, névleges skálán mért

minőségi ismérvként kezeltük. (Ebben az esetben csak megoszlásokat, grafi-kus ábrákat használtunk.) Az olyan kérdéseknél, ahol az 1–5 skálán értékelt választási lehetőségek egyértelmű sorrendet is tükröznek és a nagyobb érték jobb teljesítményt jelent (például 1 – sokkal gyengébb, 3 – lényegében hasonló, 5 – sokkal jobb), átlagot és szórást is számítottunk, és összetettebb statisztikai módszereket is használhattunk.

Elemzésünkben sok táblázat és ábra szerepel, arra törekedtünk, hogy megál-lapításainkat vizualizációs elemekkel is szemléltessük. Ebben az SPSS és az MS Excel mellett a Tableau adatvizualizációs szoftver volt segítségünkre.

A kötet következő részeiben a vizsgált vállalatokat először tényadatok, majd vállalatvezetői értékelések, vélemények alapján jellemezzük. A 3. fejezetben első közelítésben a vállalatméret, a tulajdonosi szerkezet, a fő tevékenység és az exportárbevétel arányán alapuló exportorientáció alapján vizsgáljuk és csopor-tosítjuk a válaszadói kört, e fejezet végén térünk ki a minta reprezentativitási jellemzőire is a feltárt jellemzők alapján (3.6. fejezet). A 4. fejezetben a vállalati versenyképesség és teljesítmény négy kiválasztott dimenzióját vesszük górcső alá, a Versenyképesség-kutatásban részt vevő 209 vállalat felsővezetőinek véle-ménye alapján, az 1. táblázatban jelzett módon. Az 5. fejezetben e versenyképes-ségi jellemzők alapján igyekszünk többszempontú, átfogó képet adni a vállala-tokról és feltárjuk e jellemzők kapcsolatát is.

3. Alapvető vállalati jellemzők