• Nem Talált Eredményt

Az adminisztratív ellenõrzés különleges szabályai – B0660 formanyomtatvány ellenõrzése

In document Miniszteri rendeletek (Pldal 163-168)

Miniszteri utasítások

VÉGREHAJTÁSI KÉZIKÖNYV

3. A jogcím végrehajtásának szabályai 1. Elõzetes felmérés

3.5. Elõzetes kifizetés iránti kérelem adminisztratív ellenõrzése 1. A folyamat célja, szerepe

3.5.11. Az adminisztratív ellenõrzés különleges szabályai – B0660 formanyomtatvány ellenõrzése

A kérelem tartalmazza-e a fõlapot?

Amennyiben nem, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

Egyedi elbírálást igényelnek azonban azok az esetek, amikor egy fõlaphoz több betétlap tartozik és nincs minden be-tétlaphoz fõlap is csatolva. Ilyen esetben a fõlapot és a borítékot le kell másolni. A másolati példányon jelezni kell, hogy melyik gépi azonosítójú kérelem tartalmazza az eredeti fõlapot. A másolati fõlapot az eredeti beérkezés adataival kell beiktatni.

A fõlap tartalmazza-e a kérelmezõ egyértelmû azonosításához szükséges adatokat?

Amennyiben a fõlap alapján egyértelmûen azonosítani lehet a kérelmezõt, úgy eltekintünk a hiánypótlási felszólítás-tól. Ehhez az azonosításhoz vagy a regisztrációs szám, vagy a kérelmezõ neve és címe kell szerepeljen a többi dokumen-tummal megegyezõen. Ha a kérelmezõ neve vagy regisztrációs száma sem a fõlapon, sem a betétlapon nem szerepel, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A fõlap tartalmazza-e a kérelmezõ aláírását?

Ha hiányzik az aláírás a fõlapról, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.Amennyiben a betétlap sem került aláírásra, úgy a kérelem érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

B0661-B0664, formanyomtatvány ellenõrzéseA kérelem tartalmazza-e a betétlapot?

Amennyiben nem, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A betétlap tartalmazza-e a kérelmezõ és a kérelmezett terület egyértelmû azonosításához szükséges adatokat?

Amennyiben a betétlap alapján egyértelmûen azonosítani lehet a kérelmezõt és a területet, úgy a regisztrációs szám vagy név vagy borvidék vagy hegyközség vagy helység megjelölésének hiánya esetén is eltekintünk a hiánypótlási fel-szólítástól. A kérelmezõ azonosításhoz vagy a regisztrációs szám, vagy a kérelmezõ neve és címe kell szerepeljen a többi dokumentummal megegyezõen. A terület azonosításához a helyrajzi számnak kell pontosnak lennie és egyeznie a

ka-taszteri kivonaton, illetve a tulajdoni lapon és az Egyéni terven szereplõvel. E dokumentumok alapján lehet – nyilván-való hibaként – pótolni a betétlapról hiányzó adatokat (a rögzítésnél is). Ha a kérelmezõ neve vagy regisztrációs száma sem a fõlapon, sem a betétlapon nem szerepel, úgy hiánypótlásra kell felszólítani. Ha a terület a beírt helyrajzi szám alapján és más módon sem azonosítható, úgy hiánypótlási felszólítást kell kiküldeni.

A betétlap tartalmazza-e a támogatásban részesíteni kívánt területnagyságot?

Ha nincs feltûntetve a betétlapon a kérelmezett területnagyság, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (E hi-ányosság azért nem kezelhetõ nyilvánvaló hibaként, mert nem tudható, hogy az ügyfél a teljes területen végrehajtotta-e a szerkezetátalakítást. Tilos a kataszteri kivonat, vagy a tulajdoni lap alapján nyilvánvaló hibaként rögzíteni ezt a mezõt!) A megjelölt területnagyság kapcsán az IIER-ben „automatikus ellenõrzés fut”. Ez elutasítja a kérelmet, amennyiben a betétlapon feltüntetett, összefüggõ terület nincs legalább 0,25 ha. (ennél kisebb terület támogatásban nem részesíthetõ) Annak ellenére, hogy ezen paraméter ellenõrzése automatikusan is megtörténik, a betétlap alapján történõ rögzítéskor ezt ellenõrizni kell.

A betétlap tartalmazza-e a megfelelõen kitöltött mûveleti összesítõt?

Ha nincs kitöltve a betétlapon a mûveleti összesítõ, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (E hiányosság nem kezelhetõ nyilvánvaló hibaként, mert nem tudható, hogy az ügyfél mely mûveleteket hajtotta végre a szerkezetátalakítás során.)

A betétlap tartalmazza-e a kérelmezõ aláírását?

Ha hiányzik az aláírás a betétlapról, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. Amennyiben a fõlap sem került aláírásra, úgy a kérelem elutasításra kerül.

Az Egyéni terv ellenõrzése

A kérelem tartalmazza-e a kérelmezett területre vonatkozó Egyéni tervet?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza az Egyéni tervet, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

Egyedi elbírálást igényelnek azonban azok az esetek, amikor egy Egyéni terv több kérelemhez tartozik és nincs min-den kérelemhez eredeti Egyéni terv csatolva. Ilyen esetben az Egyéni tervet le kell másolni, vagy a kérelmezõ által má-solt Egyéni tervet el kell fogadni. A másolati példányon jelezni kell, hogy melyik gépi azonosítójú kérelem tartalmazza az eredeti Egyéni tervet.

Az Egyéni terv tartalmazza-e a kérelmezõ egyértelmû azonosításához szükséges adatokat?

Amennyiben az Egyéni terv alapján egyértelmûen azonosítani lehet a kérelmezõt, úgy a regisztrációs szám vagy név hiánya esetén is eltekintünk a hiánypótlási felszólítástól. A kérelmezõ azonosításhoz vagy a regisztrációs szám, vagy a kérelmezõ neve és címe kell szerepeljen a többi dokumentummal megegyezõen. Ha a kérelmezõ neve vagy regisztrációs száma sem a fõlapon, sem a betétlapon nem szerepel, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

Az Egyéni terv tartalmazza-e a kérelmezett terület egyértelmû azonosításához szükséges adatokat?

Amennyiben az Egyéni terv nem tartalmazza a terület egyértelmû azonosításához szükséges adatokat, úgy a kérelme-zõt hiánypótlásra kell felszólítani.

Az Egyéni terv tartalmazza-e az intézkedés egyértelmû azonosításához szükséges adatokat?

Amennyiben az Egyéni terv nem tartalmazza az intézkedés egyértelmû azonosításához szükséges adatokat, úgy a ké-relmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

Az Egyéni terv a kérelmezett területre vonatkozik?

Amennyiben az Egyéni terv alapján egyértelmûen azonosítható a kérelmezett terület, úgy el kell fogadni. Ha nem a ké-relmezett területre vonatkozik, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

Az Egyéni terv tartalmazza-e a hegybíró igazolását?

Amennyiben az Egyéni terv nem tartalmazza a hegybíró igazolását, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

Az Egyéni terv tartalmazza a hegybíró ellenjegyzését?

Amennyiben az Egyéni terv nincs a hegybíró által ellenjegyezve, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. El-lenjegyzésként a hegybíró aláírása és bélyegzõlenyomata fogadható el.

A szõlõ ültetvénykataszteri kivonat ellenõrzése

A kérelem tartalmazza-e a kérelmezett terület ültetvénykataszteri kivonatát?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza a szõlõ ültetvénykataszteri kivonatot, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (kivéve ültetvény áttelepítése intézkedés).

Az ültetvénykataszteri kivonat a HEGYIR-bõl került kinyomtatásra?

Amennyiben a kérelemhez mellékelt szõlõ ültetvénykataszteri kivonat nem a HEGYIR-bõl került kinyomtatásra, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (kivéve ültetvény áttelepítése intézkedés).

Az ültetvénykataszteri kivonat a kérelmezett területre vonatkozik?

Amennyiben az ültetvény kataszteri kivonat nem a kérelmezett területre vonatkozik, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (kivéve ültetvény áttelepítése intézkedés).

Az ültetvénykataszter másolata szerint a kérelmezett terület be van sorolva termõhelyi kataszterbe?

Amennyiben nem, úgy a területre szerkezetátalakítási támogatás nem adható, a kérelmet el kell utasítani.

30 napnál nem régebbi tulajdoni lap hiteles másolatának ellenõrzése

A kérelem tartalmazza-e a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap hiteles másolatát ?

Amennyiben a kérelmezett terület(ek bármelyikének) tulajdoni lapjának hiteles másolata hiányzik, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (Figyelemmel arra, hogy egy egybefüggõ terület több hrsz-on nyilvántartott területbõl is állhat.)

A tulajdoni lap 30 napnál nem régebbi?

Amennyiben a tulajdoni lap másolat 30 napnál régebbi, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A tulajdoni lap hiteles?

Amennyiben a tulajdoni lap másolat nem hiteles, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A tulajdoni lap(ok) a kérelemben feltüntetett helyrajzi szám(ok)ra vonatkozik?

Amennyiben a tulajdoni lap másolat nem a kérelemben feltüntetett helyrajzi szám(ok)ra vonatkozik, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

Amennyiben a tulajdoni lap alapján a kérelmezett terület osztatlan közös tulajdon, úgy a kérelem tartalmazza-e valamennyi tulajdonostárs beleegyezõ nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a kérelmezett terület vonatkozásában a szerkezetátalakításhoz hozzájárul?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza a tulajdonostárs(ak) nyilatkozata(i)t, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

Amennyiben a tulajdoni lap alapján a kérelmezett területre haszonélvezeti vagy özvegyi jog van bejegyezve úgy a kérelem tartalmazza-e valamennyi jogosult beleegyezõ nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a kérelmezett terület vo-natkozásában a szerkezetátalakításhoz hozzájárul?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza a haszonélvezeti/özvegyi joggal rendelkezõ(k) nyilatkozata(i)t, úgy a kérel-mezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

Amennyiben a tulajdoni lap alapján a kérelmezett területre végrehajtási jog van bejegyezve úgy a kérelem tartal-mazza-e valamennyi jogosult beleegyezõ nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a kérelmezett terület vonatkozásában a szerkezetátalakításhoz hozzájárul?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza a nyilatkozato(ka)t, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. Ez eset-ben csak közokiratba, vagy teljes bizonyító erejû magánokiratba foglalt nyilatkozat fogadható el a jogosult részérõl (ez utóbbi feltételei: két tanú aláírása, neve és címe,vagysaját kezûleg írt nyilatkozat saját kezû aláírással tanúk nélkül). Ja-vasolt a nyilatkozattevõ telefonon történõ megkeresése az elfogadást megelõzõen. (Az ügyintézõ kérésére ilyen ügyekben az osztályvezetõ intézkedik.)

Amennyiben a tulajdoni lapon szereplõ tulajdonos és a kérelmezõ személye nem egyezik, úgy a kérelem tartal-mazza-e a tulajdonos beleegyezõ nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a kérelmezett terület vonatkozásában a szerke-zetátalakításhoz hozzájárul?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza a tulajdonos(ok) nyilatkozata(i)t, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszó-lítani.

Az intézkedés végrehajtását megelõzõ állapotra vonatkozó támrendszerérõl készített vázrajz ellenõrzése

A kérelem tartalmazza-e az intézkedés végrehajtását megelõzõ állapotra vonatkozó támrendszerérõl készített vázrajzot?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza az intézkedés végrehajtását megelõzõ állapotra vonatkozó támrendszerérõl készített vázrajzot, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (ültetvény áttelepítése intézkedés nem releváns).

Az intézkedés végrehajtását követõ állapotra vonatkozó támrendszerérõl készített vázrajz ellenõrzése

A kérelem tartalmazza-e az intézkedés végrehajtását követõ állapotra vonatkozó támrendszerérõl készített váz-rajzot?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza az intézkedés végrehajtását követõ állapotra vonatkozó támrendszerérõl ké-szített vázrajzot, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (amennyiben fajtaváltás és ültetvény áttelepítése intéz-kedések két év alatt történõ végrehajtása történik, úgy az utólagos állapotra vonatkozó vázrajzra nem történik hiánypót-lás).

A telepítési engedély ellenõrzése

A kérelem tartalmazza-e a telepítési engedély másolatát?

Amennyiben a kérelmezõ rendelkezik telepítési engedéllyel, de a kérelem nem tartalmazza a telepítési engedély má-solatát, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. Amennyiben a kérelmezõ nem rendelkezik telepítési enge-déllyel, de a telepítési engedély iránti kérelmet a hegybíró postára adta az elõzetes kifizetés iránti kérelem benyújtását megelõzõ két hónapon túl, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. Amennyiben a kérelmezõ nem rendelkezik telepítési engedéllyel és a telepítési engedély iránti kérelmet a hegybíró nem adta postára az elõzetes kifizetés iránti kére-lem benyújtását megelõzõ két hónapon túl, úgy a kérelmet el kell utasítani.

A telepítési engedély a kérelmezett területre vonatkozik?

Amennyiben a telepítési engedély nem a kérelmezett területre vonatkozik úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A hegybírói határozat ellenõrzése

A kérelem tartalmazza-e a kérelmezett területre vonatkozó hegybírói határozatot?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza a hegybírói határozatot, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (ül-tetvény támrendszerének létesítése és ül(ül-tetvény támrendszerének korszerûsítése intézkedések esetén nem releváns)

A hegybírói határozat tartalmazza az ügyfél regisztrációs számát?

Amennyiben a hegybírói határozat nem tartalmazza az ügyfél regisztrációs számát, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A hegybírói határozat tartalmazza azon település megnevezését, amely település területén az intézkedéssel érin-tett ültetvény fekszik?

Amennyiben a hegybírói határozat nem tartalmazza azon település megnevezését, amely település területén az intéz-kedéssel érintett ültetvény fekszik, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A hegybírói határozat tartalmazza az intézkedéssel érintett ültetvény helyrajzi számát?

Amennyiben a hegybírói határozat nem tartalmazza az intézkedéssel érintett ültetvény helyrajzi számát, úgy a kérel-mezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A hegybírói határozat tartalmazza az intézkedéssel érintett ültetvény tekintetében a 2004. május 1-je elõtt kelet-kezett újratelepítési jog nagyságát?

Amennyiben a hegybírói határozat nem tartalmazza az intézkedéssel érintett ültetvény tekintetében a 2004. május 1-je elõtt keletkezett újratelepítési jog nagyságát, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A hegybírói határozat tartalmazza az intézkedéssel érintett ültetvény tekintetében a 2004. május 1-je után kelet-kezett újratelepítési jog nagyságát?

Amennyiben a hegybírói határozat nem tartalmazza az intézkedéssel érintett ültetvény tekintetében a 2004. május 1-je után keletkezett újratelepítési jog nagyságát, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A hegybírói határozat tartalmazza a hegybíró ellenjegyzését?

Amennyiben a hegybírói határozat nem tartalmazza a hegybíró ellenjegyzését, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A hegybírói határozat tartalmazza a hegyközségi bélyegzõ lenyomatát?

Amennyiben a hegybírói határozat nem tartalmazza a hegyközségi bélyegzõ lenyomatát, úgy a kérelmezõt hiánypót-lásra kell felszólítani.

Az MgSzH termõre fordítást igazoló jegyzõkönyvének ellenõrzése

A kérelem tartalmazza-e a kérelemben megjelölt ültetvényre vonatkozóan az MgSzH termõre fordítást igazoló jegyzõkönyvét?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza a kérelemben megjelölt ültetvényre vonatkozóan az MgSzH termõre fordítást igazoló jegyzõkönyvét, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (fajtaváltás, ültetvény áttelepítése és ültetvény támrendszerének létesítése intézkedések esetében nem releváns)

Az MgSzH termõre fordítást igazoló jegyzõkönyve a kérelmezett területre vonatkozik?

Amennyiben az MgSzH termõre fordítást igazoló jegyzõkönyve nem a kérelmezett területre vonatkozik, úgy a kérel-mezõt hiánypótlásra kell felszólítani. (fajtaváltás, ültetvény áttelepítése és ültetvény támrendszerének létesítése intézkedések esetében nem releváns)

A biztosíték letétbe helyezését, mértékét és érvényességi idejét igazoló eredeti banki bizonylat ellenõrzése

A kérelem tartalmazza-e a biztosíték letétbe helyezését, mértékét és érvényességi idejét igazoló eredeti banki bi-zonylatot?

Amennyiben a kérelem nem tartalmazza a biztosíték letétbe helyezését, mértékét és érvényességi idejét igazoló erede-ti banki bizonylatot, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A kérelmezõ rendelkezik a szükséges mértékû biztosítékkal?

Amennyiben a kérelmezõ nem rendelkezik a szükséges mértékû biztosítékkal, úgy a kérelmezõt hiánypótlásra kell felszólítani.

A jóváhagyható területnagyság megállapítása kapcsán e folyamatlépésben az ügyintézõnek még nem áll rendelkezé-sére az elsõ helyszíni ellenõrzésrõl készült jegyzõkönyv, ezért a jóváhagyható területnagyság rögzítésénél úgy kell eljár-jon, hogy a rendelkezésére álló három adat közül (tulajdoni lap(ok)on szereplõ területnagyság; kérelmen szereplõ terü-let(ek) nagysága; Egyéni terv szerinti területnagyság) a legkisebbet veszi figyelembe.

Egyéb ellenõrzések

A kérelmezõ által igényelt terület nagysága eléri a 0,25 ha-t?

Amennyiben nem, úgy a kérelmet el kell utasítani.

Az intézkedés megfelel a borvidéki szerkezet-átalakítás és átállítási tervnek?

Amennyiben nem, úgy a kérelmet el kell utasítani.

A kérelemben támogatható szõlõfajta szerepel?

Amennyiben nem, úgy a kérelmet el kell utasítani.

A kérelemben megjelölt terület termõhelyi kataszterbe van sorolva?

Amennyiben nem, úgy a kérelmet el kell utasítani.

A kérelmezõ által igényelt terület nem kapott szerkezetátalakítási támogatást 10 borpiaci éven belül?

Amennyiben igen, úgy a kérelmet el kell utasítani.

A kérelmezõ rendelkezik regisztrációs számmal?

Amennyiben nem és a támogatási kérelméhez nem mellékelte a regisztrációs kérelmét, úgy a támogatási kérelmét el kell utasítani.

A kérelmezõ a kérelmet a beadási határidõn belül nyújtotta-e be?

Amennyiben nem, úgy a kérelmet el kell utasítani.

A kérelemben megjelölt területen a tõkeállomány az elmúlt 15 évben nem szenvedett 30%-nál nagyobb téli fagy-kárt?

Amennyiben igen, úgy a kérelmet el kell utasítani.

A kérelmezett terület a szõlõ ültetvénykataszterben nyilván van tartva?

Amennyiben nem, úgy a kérelmet el kell utasítani.

A kérelemben szereplõ ültetvény tõszáma több, mint a Borvidéki tervben meghatározott?

Amennyiben nem, úgy a kérelmet el kell utasítani.

A támogatási kérelem adminisztratív ellenõrzése során a dokumentum meglétét / hiányát, illetve annak megfelelõ/hiá-nyos kitöltését az IIER-ben rögzíteni kell.

A hiánytalan kérelmeket helyszíni ellenõrzésre kell küldeni. Hiányos kérelem esetén hiánypótlásra felszólító végzés kiküldése szükséges.

Az adminisztratív ellenõrzés során ellenõrzött paramétereket a 4.2.2. számú melléklet szerinti ellenõrzési lista tartal-mazza.

3.5.12. Ellenõrzési lista 4.2.2. számú melléklet 3.5.13. Hiánypótlás

A hiányos kérelmek esetében egy alkalommal hiánypótlási felszólítást kell küldeni. Amennyiben a hiánypótlást a fel-szólításban megadott határidõn túl teljesíti a kérelmezõ vagy nem a hiánypótlásban meghatározott dokumentumokat kül-di be, esetleg nem küld be hiánypótlást tizenöt napon belül, úgy a kérelme elbírálása tárgyában folytatott eljárást meg kell szüntetni / a kérelmet el kell utasítani, illetve az ügyintézõ a rendelkezésére álló adatok alapján dönt.

A beérkezési sorrend szerinti elbírálás tekintetében: a hiánypótolt kérelmek az elbírálási sorrendben a hiánypótlás be-érkezésének napjával kerülnek. Amennyiben a hiánypótlási felszólításnak a kérelmezõ határidõn túl, vagy egyáltalán nem tesz eleget, úgy kérelme teljessé válásának idõpontja a hiánypótlási felszólítás kézhezvételétõl számított 15. nap (abban az esetben, ha a rendelkezésre álló adatok alapján van megítélhetõ támogatási igénye).

A hiánypótlási felszólításban megjelölt hiányosságokat határidõn belül pótolta?

Amennyiben nem, úgy a kérelmet el kell utasítani / az eljárást meg kell szüntetni.

In document Miniszteri rendeletek (Pldal 163-168)