• Nem Talált Eredményt

A Z Á LLAMI S ZÁMVEVÕSZÉK VIZSGÁLATAI Összefoglaló

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának közleménye

A Z Á LLAMI S ZÁMVEVÕSZÉK VIZSGÁLATAI Összefoglaló

a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat gazdálkodási rendszerének 2008. évi ellenõrzésérõl (0826) Az Állami Számvevõszék a stratégiájában foglalt célkitûzéseknek megfelelõen a helyi önkormányzatok költségvetési gazdálkodási rendszerének ellenõrzését a 2007. évben megújított, teljesítmény-ellenõrzési elemekkel kiegészített ellen-õrzési program alapján folytatja a 2008. évben. Az ellenõrzésre az Országgyûlés illetékes bizottságai részére is átadott, országosan egységes ellenõrzési program alapján került sor.

Az ellenõrzés célja annak értékelése volt, hogy az önkormányzat a költségvetési és a pénzügyi egyensúlyt a költségve-tésében és annak teljesítése során milyen módon biztosította, változott-e a finanszírozási célú pénzügyi mûveletek jelen-tõsége a hiányzó bevételi források pótlásában, felkészült-e a szabályozottság és szervezettség terén az európai uniós for-rások igénylésére és felhasználására, továbbá az e-közigazgatás bevezetése miatti szervezet-korszerûsítési feladatokra, valamint az önkormányzat a 2007. évben kialakította-e és megbízhatóan mûködtette-e a gazdálkodás belsõ kontrolljait, a feladatok szabályszerû ellátásához hozzájárult-e a folyamatba épített, elõzetes és utólagos vezetõi ellenõrzés, valamint a belsõ ellenõrzés. Utóellenõrzés alapján értékeltük, hogy az önkormányzatnál megfelelõen hasznosították-e az elmúlt négy évben végzett számvevõszéki ellenõrzések megállapításait, szabályszerûségi és célszerûségi javaslatait.

Az önkormányzatnál 2005–2007 között a tervezett költségvetési bevételek és kiadások egyensúlya nem volt biztosí-tott, mivel a tervezett költségvetési bevételek nem nyújtottak fedezetet a tervezett költségvetési kiadásokra. A költségve-tések végrehajtásakor a tervezettõl eltérõen a költségvetési bevételek fedezték a költségvetési kiadásokat. A tervezettet meghaladó összegû bevétel, az elõzõ évi pénzmaradvány nem tervezett igénybevétele, és az intézményi átszervezések hatására elért kiadási megtakarítások biztosították a pénzügyi egyensúlyt, ennek ellenére az önkormányzat hosszú lejára-tú hitelt vett fel, és kötvényt bocsátott ki.

Az önkormányzat a belsõ szabályozottság és szervezettség terén összességében nem készült fel eredményesen az európai uniós források igénybevételére és felhasználására, mivel nem határozták meg az európai uniós forrásokhoz kap-csolódó pályázatfigyelés, pályázatkészítés és lebonyolítás önkormányzati szintû feladatait, a feladatok ellátásának és az információk áramlásának rendjét, valamint a támogatott fejlesztések lebonyolításának ellenõrzési kötelezettségét, fel-adatait és felelõseit. Az önkormányzat a gazdálkodási, támogatási adatokkal kapcsolatos közzétételi kötelezettségének nem tett eleget.

A közgyûlési hivatalban a költségvetés tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatok szabályozottsága összességé-ben alacsony kockázatot jelentett a feladatok szabályszerû végrehajtásában, mivel a belsõ szabályzatokban meghatároz-ták a költségvetés-tervezés és a zárszámadás elkészítési rendjét. A költségvetés tervezési és zárszámadás-készítési folya-matban a kontrollok mûködésének megbízhatósága jó volt, mivel a vonatkozó jogszabályokban és a belsõ szabályozás-ban foglaltaknak megfelelõen ellenõrizték, hogy a költségvetési intézmények teljesítették-e a részükre meghatározott követelményeket. Az elõírások ellenére azonban a 2006. évi zárszámadás-készítés folyamatában nem ellenõrizték az in-tézmények által közölt mutatószámok megbízhatóságát, továbbá az intézményi eredeti és módosított elõirányzatok, va-lamint a teljesítési adatok eltérésének indokoltságát. A Közgyûlés hivatalában a gazdálkodási, a pénzügyi-számviteli és a folyamatba épített ellenõrzési feladatok szabályozottsága alacsony kockázatot jelentett a feladatok végrehajtásában, mivel szabályozták a gazdasági szervezet felépítését, feladatait és rendelkeztek az elõírt és aktualizált szabályzatokkal.

A kifizetések során azonban a kialakított belsõ kontrollok nem mûködtek megbízhatóan, mivel a szakmai teljesítésigazo-lásokat nem, vagy nem a belsõ szabályzatban elõírt módon végezték, valamint az utalványok ellenjegyzése során nem el-lenõrizték a gazdálkodásra vonatkozó szabályok betartását, a szakmai teljesítésigazolás és az érvényesítés megtörténtét.

A belsõ ellenõrzés szervezeti kereteinek kialakítása és szabályozása a belsõ ellenõrzés végrehajtásában alacsony koc-kázatot jelentett, mivel a Közgyûlés kialakította a belsõ ellenõrzés szervezeti kereteit és meghatározta a belsõ ellenõrzés ellátási módját, feladatait, valamint biztosította a belsõ ellenõrök függetlenségét. A belsõ ellenõrzés mûködésénél a ki-alakított kontrollok megbízhatósága összességében kiváló volt, mivel a 2007. évi ellenõrzési tervben tervezett ellenõrzé-seket végrehajtották. Az önkormányzat gazdálkodásának 2004. évi átfogó ellenõrzése, valamint a 2004–2005. évi zár-számadásokhoz és az Európai Parlament tagjainak választásához, továbbá a 2004. december 5-i országos ügydöntõ nép-szavazáshoz kapcsolódó ÁSZ-ellenõrzések során tett javaslatok kétharmadát hasznosították. Az ellenõrzések javaslatai végrehajtásának eredményeként javult a költségvetés és a zárszámadás-készítési folyamatok, valamint a gazdálkodási és pénzügyi-számviteli feladatok ellátásának szabályozottsága és a belsõ ellenõrzés.

IX. Hirdetmények

A helyszíni ellenõrzés megállapításai mellett a jogszabályi elõírások betartása, valamint a munka színvonalának javí-tása érdekében javaslatokat fogalmaztunk meg a Közgyûlés elnöke és a fõjegyzõ részére. A jelentés megállapíjaví-tásainak egyeztetése során a Közgyûlés elnöke arról adott tájékoztatást, hogy az idõközben megtett intézkedésekkel a javaslatok egy részét megvalósították. Javasoltuk, hogy a Közgyûlés elnöke tájékoztassa a Közgyûlést az ellenõrzés megállapítá-sairól, segítse elõ a javaslatok megvalósítását, készíttessen intézkedési tervet azok végrehajtása érdekében.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.

Összefoglaló

Budapest Fõváros V. Kerület Belváros-Lipótváros Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2008. évi ellenõrzésérõl (0827)

Az Állami Számvevõszék a stratégiájában foglalt célkitûzéseknek megfelelõen a helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszere ellenõrzésének programját a 2007. évtõl megújította, azt kiegészítette további – teljesítmény-ellenõrzési – ele-mekkel. Az ellenõrzésre az Országgyûlés illetékes bizottságai részére is átadott, országosan egységes ellenõrzési prog-ram alapján került sor.

Az ellenõrzés célja annak értékelése volt, hogy az önkormányzat a pénzügyi egyensúlyt a költségvetésében és annak teljesítése során milyen módon biztosította, felkészült-e a szabályozottság és a szervezettség terén az európai uniós forrá-sok igénylésére és felhasználására, továbbá az e-közigazgatás bevezetése miatti szervezet-korszerûsítési feladatokra, va-lamint az önkormányzat a 2007. évben kialakította-e és megbízhatóan mûködtette-e a gazdálkodás belsõ kontrolljait, a feladatok szabályszerû ellátásához hozzájárult-e a folyamatba épített, elõzetes és utólagos vezetõi ellenõrzés, illetve a belsõ ellenõrzés. Utóellenõrzés alapján értékeltük, hogy az önkormányzatnál megfelelõen hasznosították-e az elmúlt négy évben végzett számvevõszéki ellenõrzések megállapításait, szabályszerûségi és célszerûségi javaslatait.

Az önkormányzatnál a tervezett költségvetési bevételek és kiadások egyensúlya a 2005–2008. évek között nem volt biztosított, azonban a költségvetés végrehajtása során a 2005–2006. években a teljesített költségvetési bevételek fedeze-tet nyújtottak a költségvetési kiadásokra. Az önkormányzat eladósodottsága a hitelfelvételek, illetve kötvénykibocsátás miatt a 2005. évrõl a 2007. évre nõtt, a fizetõképessége javult a kötvénykibocsátásból származó bevétel lekötése miatt.

Az önkormányzat az európai uniós források igénybevételére és felhasználására nem készült fel eredményesen a belsõ szabályozottság és szervezettség terén. A gazdasági programban, fejlesztési koncepciókban a fejlesztési célkitûzéseket rögzítették, de a fejlesztési célkitûzések megalapozottságát helyzetelemzéssel nem támasztották alá. A képviselõ-testü-let egy európai uniós forrásokkal összefüggõ fejlesztési feladatról, a „Budapest Szíve Program” megvalósításáról döntött 2007 novemberében. Az európai uniós forrásokkal összefüggésben nem határozták meg a döntési jogköröket, a pályá-zatfigyelést végzõ információszolgáltatási kötelezettségét, a belsõ ellenõrzési feladatokat. Az e-közigazgatási feladato-kat ellátó informatikai rendszert a 2. elektronikus szolgáltatási szint követelményeinek megfelelõen kialakították és mû-ködtették. Az önkormányzat a gazdálkodási adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettségének nem a jogszabályi elõírá-soknak megfelelõen tett eleget.

A költségvetés-tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatok és azok ellenõrzésének szabályozottságánál meglévõ hiányosságok alacsony kockázatot, a gazdálkodási, a pénzügyi-számviteli folyamatok és azok ellenõrzési feladatainak szabályozottságánál meglévõ hiányosságok közepes kockázatot jelentettek a feladatok megfelelõ és szabályszerû végre-hajtásában. A kialakított kontrollok mûködésének megbízhatósága összességében kiváló volt, mivel a szerzõdésekben meghatározott cél teljesítésének, a kiadás jogosultságának, összegszerûségének ellenõrzését a szakmai teljesítés igazo-lására kijelölt személy a belsõ szabályzatban elõírt módon igazolta. Az utalvány ellenjegyzõje a gazdálkodásra vonatko-zó szabályok érvényesülésérõl, az érvényesítés és a szakmai teljesítésigazolás megtörténtérõl meggyõzõdött. Az infor-matikai rendszer szabályozottságának hiányosságai magas kockázatot jelentettek az inforinfor-matikai feladatok biztonságos végrehajtásában, a kialakított kontrollok mûködésének megbízhatósága gyenge volt.

A belsõ ellenõrzés szervezeti kereteinek kialakítása, illetve szabályozottságának hiányosságai közepes kockázatot je-lentettek a feladatok megfelelõ és szabályszerû végrehajtásában, mivel bár hiányosan határozták meg a belsõ ellenõrzés ellátási módját, azonban a kialakított szervezet – szabályszerû mûködése esetén – a lehetséges hiányosságok többsége el-len védelmet nyújtott, a belsõ elel-lenõrzés mûködésének megbízhatósága összességében jó volt. A jegyzõ nem a 2006. évi költségvetési beszámoló keretében, hanem a 2006. évi zárszámadással egyidejûleg számolt be a FEUVE, valamint a bel-sõ ellenõrzés mûködtetésérõl. A polgármester a 2006. évi zárszámadási rendelettel egyidejûleg a képviselõ-testület elé terjesztette az éves összefoglaló jelentést, amelyet az elfogadott.

Az ÁSZ a 2003. évben az önkormányzat gazdálkodását átfogó jelleggel, valamint a 2005. évi zárszámadáshoz kapcsoló-dóan a normatív hozzájárulás igénylését és elszámolását, továbbá a 2006. évi országgyûlési, valamint önkormányzati és nemzeti, etnikai kisebbségi képviselõ-választások lebonyolításához felhasznált pénzeszközöket ellenõrizte. A javaslatok hasznosítására mindhárom vizsgálathoz kapcsolódóan intézkedési terv készült, a javaslatok több mint háromnegyede összességében hasznosult, azonban a szabályszerûségi javaslatok közel egynegyede nem, vagy csak részben teljesült.

A helyszíni ellenõrzés megállapításai mellett a jogszabályi elõírások betartása, valamint a munka színvonalának javí-tása érdekében javaslatokat fogalmaztunk meg a polgármester és a jegyzõ részére. A helyszíni vizsgálat ideje alatt tett in-tézkedésekkel a javaslatok egy részét megvalósították. Javasoltuk, hogy a polgármester tájékoztassa a képviselõ-testüle-tet az ellenõrzés megállapításairól, segítse elõ a javaslatok megvalósítását, készíttessen intézkedési tervet azok végrehaj-tása érdekében.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.

Összefoglaló

Budapest Fõváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2008. évi ellenõrzésérõl (0828)

Az Állami Számvevõszék a stratégiájában foglalt célkitûzéseknek megfelelõen a helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszere ellenõrzésének programját a 2007. évtõl megújította, azt kiegészítette további – teljesítmény-ellenõrzési – ele-mekkel. Az ellenõrzésre az Országgyûlés illetékes bizottságai részére is átadott, országosan egységes ellenõrzési prog-ram alapján került sor.

Az ellenõrzés célja annak értékelése volt, hogy az önkormányzat a pénzügyi egyensúlyt a költségvetésében és annak teljesítése során milyen módon biztosította, felkészült-e a szabályozottság és a szervezettség terén az európai uniós forrá-sok igénylésére és felhasználására, továbbá az e-közigazgatás bevezetése miatti szervezet-korszerûsítési feladatokra, va-lamint az önkormányzat a 2007. évben kialakította-e és megbízhatóan mûködtette-e a gazdálkodás belsõ kontrolljait, a feladatok szabályszerû ellátásához hozzájárult-e a folyamatba épített, elõzetes és utólagos vezetõi ellenõrzés, illetve a belsõ ellenõrzés. Utóellenõrzés alapján értékeltük, hogy az önkormányzatnál megfelelõen hasznosították-e az elmúlt négy évben végzett számvevõszéki ellenõrzések megállapításait, szabályszerûségi és célszerûségi javaslatait.

Az önkormányzat tervezett költségvetési bevételei a 2005–2007. évek közötti idõszakban fedezték a tervezett költség-vetési kiadásokat. Az önkormányzat a 2008. évi költségköltség-vetési rendeletben a jogszabályi elõírásokkal ellentétesen a fi-nanszírozási célú pénzügyi mûveleteket a költségvetési bevételekkel és kiadásokkal összevontan mutatta ki, illetve nem mutatta be a költségvetés hiányát. Az önkormányzat pénzügyi helyzete a 2005. és a 2007. évek között az eladósodás nö-vekedése miatt romlott, amit a rövid lejáratú kötelezettségek arányának nönö-vekedése okozott, ebben az idõszakban nem vettek igénybe hosszú lejáratú, fejlesztési célú hitelt. Az önkormányzat fizetõképessége a 2007. év végére javult, azon-ban a rövid lejáratú kötelezettségek kifizetésére a pénzeszközök állománya továbbra sem biztosított fedezetet.

Az önkormányzat az európai uniós források igénybevételére és felhasználására nem készült fel eredményesen a belsõ szabályozottság és szervezettség terén. Az önkormányzat gazdasági programmal a 2005–2008. évek közötti idõszakban nem rendelkezett. Az önkormányzat fejlesztési célkitûzéseit az ágazati koncepciók tartalmazták, ezeket a megjelenõ pá-lyázati lehetõségek alapján nem módosították. A fejlesztési célkitûzések megvalósításának lehetséges pénzügyi forrásait a szakmai koncepciók nem tartalmazták. Az európai uniós forrásokkal összefüggõen kettõ pályázatot nyújtott be sikerte-lenül a polgármesteri hivatal. Az önkormányzat intézményei három esetben sikeresen pályáztak európai uniós források-ra. Az európai uniós forrásokkal összefüggésben nem szabályozták a polgármester és a megbízott külsõ szervezetek kö-zötti kapcsolattartás rendjét, az információk átadásának szabályait, valamint az ellenõrzési feladatokat. Az e-közigazga-tási feladatokat ellátó informatikai rendszert egyes ügykörökben a 2. elektronikus szolgáltae-közigazga-tási szint követelményeinek megfelelõen kialakították és mûködtették. Az önkormányzat a gazdálkodási adatokra vonatkozó közzétételi kötelezett-ségének nem a jogszabályi elõírásoknak megfelelõen tett eleget, mivel nem tette közzé a céljellegû fejlesztési és mûkö-dési támogatások adatai közül a támogatások célját, a megvalósulás helyszínét, valamint a vagyonnal történõ gazdálko-dással összefüggõ nettó ötmillió Ft-ot elérõ, vagy azt meghaladó értékû vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra vo-natkozó szerzõdések adatait.

A költségvetés tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatok és azok ellenõrzésének szabályozottságánál meglévõ hiányosságok, valamint a gazdálkodási, a pénzügyi-számviteli folyamatok és azok ellenõrzési feladatainak szabályo-zottságánál meglévõ hiányosságok magas kockázatot jelentettek a feladatok megfelelõ és szabályszerû végrehajtásában.

A kialakított kontrollok mûködésének megbízhatósága összességében gyenge volt, mivel a szakmai teljesítés igazolásá-nak a módját a jegyzõ nem határozta meg, valamint nem jelölte ki az azt végzõ személyeket. Az informatikai rendszer szabályozottságának hiányosságai közepes kockázatot jelentettek az informatikai feladatok biztonságos végrehajtásá-ban, a kialakított kontrollok mûködésének megbízhatósága jó volt. A belsõ ellenõrzés szervezeti kereteinek kialakítása, illetve szabályozottságának hiányosságai közepes kockázatot jelentettek a feladatok megfelelõ és szabályszerû végre-hajtásában, azonban a kialakított szervezet – szabályszerû mûködése esetén – a lehetséges hibák többsége ellen védelmet nyújtott. A jegyzõ a 2006. évi költségvetési beszámoló keretében beszámolt a belsõ ellenõrzés és a FEUVE mûködteté-sének tapasztalatairól. A képviselõ-testület elfogadta a polgármesternek a 2006. évi ellenõrzésekrõl készített összefogla-ló jelentését, további követelményeket, elvárásokat nem fogalmazott meg.

Az ÁSZ a 2003. évben az önkormányzat gazdálkodását átfogó jelleggel, valamint a 2004. és 2006. évi zárszámadás-hoz kapcsolódóan a normatív zárszámadás-hozzájárulás és a kötött felhasználású támogatások igénylését és elszámolását ellenõrizte.

Javaslataink összességében 48%-ban hasznosultak, 13%-ban részben teljesültek, 39%-nál nem történt intézkedés.

A 2004. és a 2006. évi zárszámadás vizsgálatához kapcsolódóan a kötött felhasználású támogatások 2005. évi, valamint a normatív állami hozzájárulás igénylésének és elszámolásának 2007. évi ellenõrzését követõen a jegyzõ az ÁSZ-jelen-tésben megfogalmazott javaslatok végrehajtására – határidõ és felelõsök meghatározásával – intézkedési tervet készített és annak végrehajtására intézkedett.

A helyszíni ellenõrzés megállapításai mellett a jogszabályi elõírások betartása, valamint a munka színvonalának javí-tása érdekében javaslatokat fogalmaztunk meg a polgármester és a jegyzõ részére. A helyszíni vizsgálat ideje alatt tett in-tézkedésekkel a javaslatok egy részét megvalósították. Javasoltuk, hogy a polgármester tájékoztassa a képviselõ-testüle-tet az ellenõrzés megállapításairól, segítse elõ a javaslatok megvalósítását, készíttessen intézkedési tervet azok végrehaj-tása érdekében. A szabályozásbeli hiányosságok és belsõ kontrollok gyenge megbízhatóságú mûködése miatt javasoltuk a jegyzõ felelõsségre vonását.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.

Összefoglaló

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2008. évi ellenõrzésérõl (0829)

Az Állami Számvevõszék a stratégiájában foglalt célkitûzéseknek megfelelõen a helyi önkormányzatok költségvetési gazdálkodási rendszerének ellenõrzését a 2007. évben megújított, teljesítmény-ellenõrzési elemekkel kiegészített ellen-õrzési program alapján folytatja a 2008. évben. Az ellenõrzésre az Országgyûlés illetékes bizottságai részére is átadott, országosan egységes ellenõrzési program alapján került sor.

Az ellenõrzés célja annak értékelése volt, hogy az önkormányzat a költségvetési és a pénzügyi egyensúlyt a költségve-tésében és annak teljesítése során milyen módon biztosította, változott-e a finanszírozási célú pénzügyi mûveletek jelen-tõsége a hiányzó bevételi források pótlásában, felkészült-e a szabályozottság és szervezettség terén az európai uniós for-rások igénylésére és felhasználására, továbbá az e-közigazgatás bevezetése miatti szervezet-korszerûsítési feladatokra, valamint az önkormányzat kialakította-e és megbízhatóan mûködtette-e a gazdálkodás belsõ kontrolljait, a feladatok sza-bályszerû ellátásához hozzájárult-e a folyamatba épített, elõzetes és utólagos vezetõi ellenõrzés, valamint a belsõ ellen-õrzés. Utóellenõrzés alapján értékeltük, hogy az önkormányzatnál megfelelõen hasznosították-e az elmúlt négy évben végzett számvevõszéki ellenõrzések megállapításait, szabályszerûségi és célszerûségi javaslatait.

Az önkormányzatnál a 2005–2007. években a tervezett költségvetési bevételek nem nyújtottak fedezetet a tervezett költségvetési kiadásokra, az önkormányzat költségvetésének egyensúlya nem volt biztosított. A 2008. évben a tervezett költségvetési bevételek meghaladták a költségvetési kiadásokat. A 2005–2007. évi költségvetések végrehajtása során a költségvetési bevételek és kiadások egyenlege hiányt mutatott. Az önkormányzat a folyamatosan fennálló pénzügyi hiá-nyának fedezetére – folyószámla és bérhitel igénybevétele mellett – rövid és hosszú lejáratú hitelt vett fel, majd 2007. jú-nius hónapban kötvény kibocsátására került sor.

Az önkormányzat 2005–2007 között a belsõ szabályozottság és szervezettség terén összességében nem készült fel eredményesen az európai uniós források igénybevételére és felhasználására, mivel nem határozták meg azokkal össze-függésben az önkormányzati szintû feladatokat, az információszolgáltatás rendjét, a támogatott fejlesztések lebonyolítá-sának ellenõrzési kötelezettségét, feladatait és felelõseit, nem szabályozták a feladatok ellátásába bevont külsõ szerveze-tek megbízási szerzõdéseiben a felelõsségi szabályokat, valamint a feladatellátás rendjét. Nem történt meg a

vagyongaz-dálkodással összefüggõ szerzõdések adatainak, valamint a 2005–2006. évi költségvetési beszámolók szöveges indoklá-sainak a közzététele.

A polgármesteri hivatalban a költségvetés tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatok, valamint a gazdálkodási, a pénzügyi-számviteli és a folyamatba épített ellenõrzési feladatok szabályozottságának hiányosságai magas kockázatot jelentettek a feladatok szabályszerû végrehajtásában, a kontrollok mûködésének megbízhatósága – a megfelelõ belsõ szabályozás hiányában – gyenge volt. A kifizetések során a szakmai teljesítésigazolásokat nem, vagy nem belsõ

A polgármesteri hivatalban a költségvetés tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatok, valamint a gazdálkodási, a pénzügyi-számviteli és a folyamatba épített ellenõrzési feladatok szabályozottságának hiányosságai magas kockázatot jelentettek a feladatok szabályszerû végrehajtásában, a kontrollok mûködésének megbízhatósága – a megfelelõ belsõ szabályozás hiányában – gyenge volt. A kifizetések során a szakmai teljesítésigazolásokat nem, vagy nem belsõ