• Nem Talált Eredményt

A településfejlesztési akciók összehangolt, vázlatos pénzügyi terve

Az aktuális társadalmi, gazdasági és pénzügyi folyamatok ismeretében fontos kijelenteni, hogy egy város fejlesztési lehetőségeit nagymértékben befolyásolja a rendelkezésre álló külső források elérhetősége. Jóllehet számos kisebb, főként soft jellegű beavatkozás megvalósítható akár az önkormányzat saját bevételeiből, illetve a helyi szervezetek, kapacitások, erőforrások mozgósításával, azonban a projektek indikatív költségigényét tartalmazó táblázat is alátámasztja, hogy a jelentősebb infrastrukturális beruházások európai uniós és kormányzati hozzájárulások nélkül nem valósíthatók meg.

Az alapos, minden részletre kiterjedő pénzügyi tervezést azonban átmenetileg több tényező is nehezíti:

 Egyfelől jelenleg is zajlik az EU 2021-2027 közötti költségvetési időszakának szakmai tervezése és előkészítése mind nemzetközi, mind hazai szinten. A célok és a beavatkozási kategóriák már ismertek, és ezek alapvetően kijelölik a lehetséges tevékenységek körét, 2020 júliusában pedig megállapodás született az EU 2021-2027 hosszú távú költségvetéséről és helyreállítási tervéről, azonban a hazai operatív programok és részletszabályozások hiányában a projektporfólió finanszírozhatósága egyelőre bizonytalan.

 Másfelől a koronavírus járvány alapjaiban rengette meg a globális és ezen belül az európai gazdaságot is, ami a világpiaci folyamatoknak kitett Magyarország növekedési kilátásait nagymértékben rontja – ez pedig értelemszerűen továbbgyűrűzik a települési szintre is, azaz csökkenhet a városi fejlesztésekre fordítható pénzösszeg nagysága.

Mindezeket a folyamatokat, korlátokat és kockázatokat figyelembe véve a Nyíregyháza 2030 Stratégia pénzügyi hátterét az alábbi fő források biztosíthatják az elkövetkező évtizedben.

Saját források: Nyíregyháza Megyei Jogú Város 2020. évi módosított költségvetése meghaladja a 63 milliárd forintot, amelyből a közhatalmi, azaz helyi adókból származó bevételek mintegy 16,6%-ot tesznek ki, ehhez számítandók a működési (pl.

bérbeadásból befolyó) bevételek 3,8%-a. Ez a csaknem 13 milliárd forint azonban többnyire működésre, fenntartásra, állagmegóvásra fordítandó összeg, amelyből csak minimális mértékben tud az Önkormányzat fejlesztéseket finanszírozni – és a hazai költségvetési logika alapján a jövőben sem várható jelentős változás.

Állami források: Az állami fejlesztési előirányzatok elsősorban a különböző európai uniós támogatások hazai társfinanszírozásaként jelennek meg, a kizárólag magyar költségvetésből finanszírozott támogatási programok száma és összege erőteljesen lecsökkent, viszont a megyei jogú városok számolhatnak – kifejezetten egy-egy nagyobb beruházásra – dedikált fejlesztési forrásokkal.

Európai uniós források: Az EU 2021-2027 hosszú távú költségvetése és helyreállítási terve összesen 1824,3 milliárd eurót foglal magában, amelyben a kohéziós politika továbbra is az egyik legnagyobb tételt jelenti. A Magyarország számára előirányzott összeg folyó árakon 20,25 milliárd eurót (kb. 5700 milliárd forintot) tesz ki, azonban a felhasználás feltételei várhatón szigorúbbak lesznek a korábbiaknál, miközben a támogatásintenzitás csökkenhet. Nyíregyházának emiatt – jelenlegi gyakorlatát folytatva – törekednie kell transznacionális programokban és közvetlen brüsszeli kiírásokban való részvételre is.

Az alábbi táblázat összefoglalóan mutatja be a tervezett projektek megnevezését, tartalmát, előkészítettségét, indikatív forrásigényét és ütemezését.

6. táblázat: A tervezett projektek indikatív forrásigénye és ütemezése

Projekt címe A projekt tartalmának bemutatása

A projekt A Nyíregyházi Ipari Park meglévő

területének infrastrukturális fejlesztése

A 127 ha-os Nyíregyházi Ipari Park belső úthálózatának, infrastruktúrájának fejlesztése/korszerűsítése (pl.

buszmegállók kialakítása, IT fejlesztés stb.), kerékpárút építése, közműfejlesztés (pl.: közvilágítási rendszerek korszerűsítése), területrendezés, továbbá "smart" megoldások telepítése (pl.: okos zebrák, közösségi közlekedéshez kapcsolódó utastájékoztatási rendszerek)

Projektötlet 1 500 2021-2022

A Nyíregyházi Ipari Park területének bővítése és a fejlesztési terület infrastrukturális fejlesztése

A meglévő 127 ha nagyságú ipari park bővítése 50 hektárt meghaladó, ipari használatra alkalmas területtel.

A projekt magában foglalja a bővítési terület megvásárlását, kapcsolódó területelőkészítő munkák elvégzését (pl.: talajvizsgálat, lőszermentesítés, topográfiai felmérés, régészeti kutatás, kisorolás stb.), valamint ezeket követően a szükséges infrastrukturális munkálat elvégzését, mint pl.: úthálózatba történő becsatlakozás, közművesítés, feltáró út, tereprendezés stb.

Részletes

koncepcióterv 5 000 2020-2022

K+F+I együttműködés a Nyíregyházi Egyetem és a gazdasági szereplők között

A Nyíregyházi Egyetem kiemelt feladatának tekinti a régió vállalkozásaival történő együttműködést, annak érdekében, hogy az innovatív vállalkozások megtalálják a kapcsolódási pontokat, valamint hosszú távú együttműködések alakuljanak ki, melyek kézzel fogható eredményt hoznak a társadalom tagjai számára. Az EU számos programot kínál, amelyeken keresztül a kutatás-fejlesztést és az innovációt elősegítő

támogatásokhoz juthatnak. A program célja, hogy célzott segítséget nyújtson az ilyen típusú támogatások elnyeréséhez, így hozzájárulva a vállalkozások K+F+I képességének fejlesztéséhez.

Az együttműködések elsősorban az agrármolekuláris kutatás (élelmiszerkutatás), környezetvédelmi kutatás (levegőminőség, talajvédelem) területén valósul meg, továbbá megvalósul a LEGO pedagógiai módszertanon alapuló fejlesztés.

Projektötlet 10 000 2021-2024

KGST piac "intelligens" vásártérré történő átalakítása

A piac fontos térségi, nemzetközi szerepet tölt be, évente kb. 100 ezer látogató fordul meg a 10 ha területű vásártéren. A piac a mai kor elvárásainak nem felel meg, ezért a fejlesztés célja, hogy olyan intelligens megoldásokat célzó eszközök kerüljenek telepítésre (pl. Intelligens térfigyelő rendszer, intelligens forgalomirányítási rendszer, közvilágítás), amelyek kielégítik a jelen és a jövő generációinak igényeit gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból. Árusító infrastruktúra fejlesztése is a tervek között szerepel, valamint a szociális létesítmények korszerűsítése és az akadálymentesítés is.

Projektötlet 4 000 2021-2023

"Három-határmenti" szolgáltató központ létrehozása

A román-magyar-ukrán határon átnyúló együttműködés elősegítése érdekében tervezett a Határmenti Szolgáltató Központ létrehozása, amelyek különböző fejlesztési területeken történő együttműködésre adnak lehetőséget (pl.: sport, kultúra, fejlesztések megvalósítása, gazdaság fellendítése, helyi termékek

közvetítése, közlekedési kapcsolatok kialakítása). Nyíregyháza szerepe valamennyi területen kiemelkedő, hiszen például az elmúlt években a turizmus jelentősen megnövekedett, folyamatosan fejleszti a közlekedési kapcsolatait, kiemelt prioritása a gazdaságfejlesztés, valamint rendkívül aktív sport és kulturális élettel rendelkezik. Ezen területeken történő együttműködések fejlesztése a központ létesítésének célja.

Projektötlet 5 000 2021-2022

Sóstó Szolgáltató Centrum létrehozása

A Sóstógyógyfürdő központi helyén elhelyezkedő kis pavilonok lebontását követően mini bevásárló és szolgáltató központ kialakítása tervezett, ahol a nyíregyházi szállóvendégek, valamint a helyiek elintézhetik mindennapi bevásárlásaikat, továbbá megvásárolhatják ajándéktárgyaikat.

Projektötlet 1 000 2023-2024

Projekt címe A projekt tartalmának bemutatása Repülőtér fejlesztés kis gépek,

magángépek, helikopterek számára

Olyan megfelelő infrastruktúrával ellátott, korszerű repülőtér kialakítása tervezett, amely business jet-ek fogadására alkalmas. Pl. kifutó fejlesztése és kapcsolódó kiszolgáló infrastruktúrájának fejlesztése.

Részletes

koncepcióterv 5 000 2021-2023

Jégkorszak interaktív állatbemutató attrakció a Nyíregyházi Állatpark területén

Cél, hogy a Nyíregyházi Állatpark eddigi sikeres fejlesztéseinek sorában a Jégkorszak projekt is a maga nemében egyedülálló, Európai szinten is kuriózumnak számító attrakcióként valósulhasson meg. Ha ezen a szinten megépülhet, egy rendkívüli építészeti remekmű, egy különleges zoológai innováció és az ország egyik legnagyszerűbb turisztikai attrakciója jöhet létre. A beruházás megvalósítása esetén a mostani 500 ezer látogatói létszám akár 50%-kal is megnőhet és ez a turista forgalom jelentősen stabilizálhatja

Sóstógyógyfürdő idegenforgalmát, a most megépült új szállodák foglaltságát és a Strandfürdő stabil jövőjét.

Feltételes közbeszerzési

eljárás

6 500 2020-2022

Sóstói Múzeumfalu fejlesztés - Mesekert projekt

A Múzeumfalu 60-65 ezer fős éves látogatottsággal rendelkezik, ezért a Sóstófürdőn megforduló látogatók nagyobb arányú bevonzása a Múzeumfaluba a célunk. Az MVP-forrásból megvalósuló, a közgyűjtemény szakmai programjára épülő, új zöldmezős beruházás bővítheti a Sóstófürdőn található délutáni, esti szórakozási lehetőségeket, továbbá új látogatói csoportokat vonz a Múzeumfaluba.

Részletes

koncepcióterv 3 000 2021-2022

Katlan rekonstrukció és szálloda kialakítás Sóstón

A cél egy szabadon alakítható tér létrehozása, amely egyszerűen és gyorsan alakítható sportpályává, koncerttérré vagy rendezvénytérré, továbbá egy Kolping típusú család- és gyermekbarát szálloda kialakítása.

A fejlesztés a kulturális turisztikai kínálat bővítését is szolgálná, melyhez a következő tevékenységek megvalósítása szükséges a projekt keretein belül: szabadtéri színpad építése, rendezvénysátor felállítása, nézőtér kialakítása, kiszolgáló épület építése a rendezvények fellépői és látogatói számára, kerítés építése a rendezvények területének lekerítése céljából, beléptető rendszer kiépítése a látogatók számára, a szükséges közművek kiépítése, valamint a szabadtéri használathoz elengedhetetlen térvilágítás telepítése. Mindezek mellett a területen szükséges információs táblarendszer kiépítése is. Fokozott cél a meglévő fák, zöldterület megtartása, rendezése, valamint új zöldfelületek kialakítása.

Projektötlet 6 000 2021-2023

Sport- és rehabilitációs szálloda építése Sóstógyógyfürdőn és a Continental Aréna melletti területen

Az egyenként 150 férőhelyes megvalósítani tervezett szállodák kiemelt figyelmet fordítanak a rehabilitációra, egyaránt kínálnak tökéletes körülményeket edzőtáborozó csoportok, sport szakmai konferenciák és rendezvények résztvevői, vagy épp pihenésre, aktív kikapcsolódásra vágyó családok, baráti társaságok számára.

Projektötlet 6 000 2021-2023

Camping fejlesztés Sóstógyógyfürdőn

A turisztikai attrakciók magával vonzzák, hogy a gyönyörű tölgyerdővel övezett Sóstógyógyfürdő

központjában további fejlesztésre kerüljön a camping, ahová a vendégek érkezhetnek sátorral, lakókocsival, vagy akár luxus lakóbusszal, továbbá lehetőség nyílik nyári tábor, erdei iskola szervezésére is.

Projektötlet 5 000 2021-2023

Fürdőfejlesztés Sóstón

A projekt keretében az alábbi tevékenységek valósulnának meg: Meglévő élményfürdő bővítése, 50 méteres medence bővítése és fedése családi medencevilág építése, Fogadó épületrész kiépítés, beléptetővel, szociális blokkal a földszinten, emeleten magas színvonalú wellness massage helyiséggel, az épület tetejére napelem kerül rögzítésre, Új kültéri gyermekvilág kialakítása, Kapcsolódó technológiai fejlesztések (Új termálkút fúrása, rendszerbe integrálása, Új hidegvizes kút fúrása, rendszerbe integrálása, Napelem park kialakítása az új 50 méteres medencevilág fedésén), Sétányok és zöldfelületek általános rendezése, új élményelemek megközelítésének kialakítása, Eszközbeszerzés, Vendégfogadás feltételeinek javítása,

Megvalósít-hatósági tanulmány

6 500 2022-2024

Projekt címe A projekt tartalmának bemutatása Szolgáltatásfejlesztés. Tervek között szerepel a világ legnagyobb csúszdájának megépítése Sóstón: Az

AQUARIUS Park-, Élmény- és Gyógyfürdő területén hullámvasút-csúszda megépítése tervezett.

Tokaji út mentén élménypark építése (valamint P+R parkoló és szálloda kialakítása), VAGY park, rekreációs terület kialakítása

A város, városrész lakosságát és a városba látogatókat kiszolgálni tudó rekreációs célú fejlesztés

megvalósítása Projektötlet 1 200 2021-2023

Síp utca és Egyház utca közöti tömb területén belvárosi szálloda és sétány kialakítása VAGY park és parkolók (mélygarázs / parkolóház) kialakítása szolgáltató funkcióval kiegészítve

A belvárosban található terület városfejlesztési célokhoz igazodó hasznosítása. Projektötlet 5 000 2022-2023

LEGO Discovery Center

A Legoland Discovery Center megvalósítása az 1092/2017. (II.17.) Kormány határozat szerint Magyarország egyik legkülönlegesebb turisztikai attrakciója lehetne, Európában Berlin, Oberhausen, Isztambul és Windsor után Nyíregyházán épülhetne az ötödik Lego-élménypark, a hatályban lévő Kormány határozat szerint. A Legoland Discovery Center lényegében Lego-játszóház, amely attrakciói között 4D-mozi és Lego-kockákból épült Miniland makettvárosok is szerepelnek. A projekt kizárólag a Merlin Entertainmant-tel történő egyeztetést követően valósulhat meg.

Projektötlet 9 500 2022-2024

Zöld város program folytatása

Városi zöldfelületek, parkok, fejlesztése, zöld szigetek kialakítása, külterületi erdőtelepítések.

18,5 ha védett lápterület környezetének revitalizálása integrált turisztikai – gazdasági – természetvédelmi fejlesztésekkel. A természeti felületek kialakítása mellett, azok kiegészítése látogató-kutató központtal, csoportos kilátóval, a parkerdőben játszó és kondi eszközökkel, sportcentrum létesítése. Dísznövény kert létesítése, parképítő versenyek lebonyolítása.

Tervezett helyszínek többek között: Tokaji út, Sirály utca, Acél utca háromszögében, a KGST piactól északra a MOL üzemanyag kútig; Külterületi 0,5 ha-nál nagyobb kiterjedésű önkormányzati tulajdonú területek támogatott erdősítése 34 ha területen.

Projektötlet 1 000 2021-2023

Nagykörút befejezése a Debreceni útig

Nagykörút déli szakaszának négysávosítása, teljes bezárása, amely már több, mint 30 éves terve a városnak.

Fontos, hogy a vasútállomásnál, a kormányzati fejlesztésként épülő Intermodális csomóponttal összhangban legyen. NIF Zrt által végzett fejlesztés, a projekt előkészítettségére vonatkozó dokumentumok a NIF Zrt-nél áll rendelkezésre.

Érvényes

kiviteli terv 5 100 2020-2023

Intermodális csomópont létesítése a vasútállomáson, integrálása a Petőfi téri buszállomással

Intermodális csomópont kialakítása a vasútállomáson és integrálása a Petőfi téri buszállomással. A pályaudvar és környezete felújítása tervezett, és P+R parkolók is épülnek. Fontos elem a közös utastájékoztató rendszer, amely tartalmazza az átszálláshoz szükséges információkat, valamint a közös jegypénztár. Ez a fejlesztés teszi lehetővé a MÁV és Volán menetrendjének összehangolását.NIF Zrt által végzett fejlesztés, a projekt előkészítettségére vonatkozó dokumentumok a NIF Zrt-nél áll rendelkezésre.

Részletes

koncepcióterv 9 000 2021-2024

Projekt címe A projekt tartalmának bemutatása Tokaji úti aluljáró építése A Tokaji út és 100. sz vasútvonal külön szintű kereszteződésének kialakítása. NIF Zrt által végzett fejlesztés, a

projekt előkészítettségére vonatkozó dokumentumok a NIF Zrt-nél áll rendelkezésre.

Részletes

koncepcióterv 14 000 2021-2026 Északi elkerülő út kiépítése, 3822.

j. ök. út - 4.sz. főút között

Nyíregyháza- Nyírszőlős- Nyírtura közötti elkerülő út (körgyűrű bezárása) megépítése, amely az átmenő

tehergépjármű forgalomtól mentesítené a várost. Projektötlet 20 000 2023-2025

Parkoló infrastruktúra fejlesztése Sóstón sétányok, parkosítás, fenntartható és attraktív környezet fejlesztésével

A sóstógyógyfürdői fejlesztések megvalósulásával további személygépkocsi parkolásra alkalmas

helyek/parkolók biztosítása szükséges (tervezetten összesen 1000 db parkoló), így lehetőség nyílik további zöldfelületi sétány kialakítására, a sétányok között kialakuló zöldfelületeken aktív pihenést célzó utcabútorok jelenhetnek meg.

Tervezett megvalósítási helyszínek: Sóstógyógyfürdő területei (a Nyíregyházi Állatpark, az AQUARIUS Park-, Élmény- és Gyógyfürdő előtti szakaszokon, valamint a Blaha Lujza sétány előtti szakaszon)

Projektötlet 5 000 2022-2023

Nyíregyháza – Hajdúnánás útvonal fejlesztése

Amennyiben megépül a Hajdúnánás külterületén tervezett MOTO GP pálya, szükségessé válik a Nyíregyháza – Hajdúnánás útvonal fejlesztése 18 km hosszban, melyhez szükséges a forrás elrendelése a tervezés megkezdéséhez, amelynek időigénye engedély megszerzésével együtt 6 hónap. Az út felújításon kívül indokolt egy camping kialakítása is a környéken, amely a motorsport versenyek nézői számára biztosítana szálláslehetőséget.

Projektötlet 6 000 2022-2023

P+R parkolók kialakítása

A városközponti parkolás alternatívája a P+R parkoló, amelynek célja, hogy belvárosban dolgozók,

belvárosba érkezők leparkolhassák gépjárművüket, és akár átszállhassanak a közösségi közlekedési eszközre.

A megvalósítandó helyszíneken szintenként kb. 270 férőhely biztosítása szükséges parkolóház kialakításával.

A beépített városi környezetben történő kivitelezés drágítja a kivitelezési költségeket.

Tervezett megvalósítási helyszínek: Nyíregyháza területei (Körte utca - Keskeny utca, Bocskai utca - Hunyadi utca, Bethlen utca - Egyház utca, Tokaji út)

Ezek egymástól független tervezett beavatkozási helyszínt jelentenek. A sűrű közmű beépítettség, valamint a rendelkezésre álló területek korlátos mérete miatt ezeken a helyszíneken többszintes parkolóházak

létesítése tervezett, akár egyéb hasznosítás lehetőségének a biztosítása mellett.

Projektötlet 5 000 2021-2024

Városi közlekedési csomópontok fejlesztése

Balesetveszélyes városi közlekedési csomópontok átalakítása, amellyel a városi forgalom gördülékenyebbé, gyorsabbá és a közlekedési minden résztvevője számára biztonságossá tehető. Tervezett helyszínek többek között: Petőfi tér.

Vasgyár u.-Petőfi tér-Széchenyi u. valamint Kinizsi Pál u.-Dugonics u. csomópont fejlesztése, közöttük különszintű közútiátvezetés létesítése

Tiszavasvári út -Derkovits utcai csomópont fejlesztése Kossuth u.- Ferenc körút-Sóstói úti csomópont fejlesztése Orosi út-Család utca-Nagyvárad utcai csomópont fejlesztése

Projektötlet 23 000 2022-2024

Krúdy Gyula utcai autóbusz telephely átköltöztetése a Tiszavasvári útra

A beruházás során korszerű iroda és szerviz komplexum létesül, amely alkalmas a közszolgáltatás rendeltetésszerű, fejlődőképes kiszolgálásának biztosítására.

Helyi közösségi közlekedést szolgáló autóbusz telephely átköltöztetése.

Részletes

koncepcióterv 7 000 2022-2025

Projekt címe A projekt tartalmának bemutatása

A projekt csatlakozik a Nyugati elkerülő út-Nyírszőlősi úti körforgalomhoz. A Nyírszőlősi utat elhagyva É/D irányú új nyomvonal létesítése szükséges Kótaj közigazgatási területén történő megvalósítással. A bekötőút Szinbád sétányba való bekötése tervezett, a végszelvény környezetében létesítendő parkolólemez együttes megvalósításával.

Projektötlet 4 000 2023-2024

Kiskörút befejezése a Debreceni útig

Kiskörút befejezése a Debreceni útig, illetve annak mentén környezetrendezés és szükséges rehabilitáció.

A beruházás során megvalósulna a már korábban megépült Kiskörút Bocskai u.-Szent István utca közötti szakaszának szükségszerű átépítése, a nyomvonal 2x2 sávos, összehangolt jelzőlámpás vezérlésű kiépítése, a Debreceni utcánál méretezett, jelzőlámpás vezérlésű csomóponti osztályozós kiépítés mellett. Az új építésű nyomvonal cca 250 m. A beavatkozással érintett szakasz hossza cca. 375 m.

Projektötlet 6 000 2022-2025

Kállói út négysávosítása és csomópontjának átalakítása

A Kállói út négynyomúsításának tervezése során a Nagykörút és a Tüzér utca közötti szakaszon 2*2 sávos kiépítés megvalósítása tervezett, középen az ellenirányok elválasztásával, a csomópontoknál összehangolt jelzőlámpás forgalomszabályozás tervezése mellett. A tervezési szakasz kezdő és végszelvényének környezetében forgalomnagyságtól függő csomóponti átépítés tervezése szükséges. A négynyomúsítás megvalósítása mellett a déli oldalon kiépített gyalog-kerékpárút megtartása mellett északi oldalon járda kiépítésével.

Projektötlet 5 000 2023-2024

Kerékpáros közlekedési hálózat fejlesztése

Nyíregyháza közlekedési rendszerében a kerékpáros létesítmények egyre fontosabb szerepet töltenek be. A már meglévő kerékpáros közlekedési hálózatot azonban továbbfejleszteni szükséges a szakadási pontok megszüntetésével, többlet közlekedésbiztonsági elemek beépítésével.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Fenntartható Városi Mobilitási terve – SUMP -, valamint Kerékpárforgalmi hálózati terve alapján rögzített célok ütemezett megvalósítása tervezett. Külterületi településrészek, szomszédos települések Nyíregyházával való kapcsolatának erősítése keretében, például Nyíregyháza-Nagykálló közötti kerékpárút tervezése, megvalósításának előkészítése is tervezett cca 6,7 km hosszon, amely költség a Nagykálló közigazgatási területén megvalósítandó M3-as autópálya műtárgy átalakítás tervezésének, átalakításának a költségét nem tartalmazza.

Projektötlet 2 000 2022-2025

Közösségi közlekedési rendszer fejlesztése

Alternatív hajtású közösségi közlekedési fejlesztés, tanyabokori irányított kisbusz hálózat kialakítása, új

hálózatkép kialakítása. Projektötlet 8 000 2022-2024

Külterületi (lakó) útépítési program

Célterület: város központi mag, Kertváros, Borbánya, Oros, Örökösföld, Jósaváros, Korányi, Sóstó-Sóstóhegy területen kívüli lakóövezetek, azaz a tanyabokrok, Kistelekiszőlő, Nyírszőlős, Felsőpázsit városrészekben utak építése. Pontos szakaszok, beavatkozási területek meghatározása a tervezés során történik.

Projektötlet 10 000 2023-2026

Bérlakás program

A program keretében 400 - 500 db lakás építését kívánjuk megvalósítani, elsősorban a KKV-k és multinacionális cégek munkavállalói számára, irodaház kialakítása mellett.

Tervezett helyszín: Nyíregyháza, Rákóczi u. 69.

Projektötlet 20 000 2022-2025

Építőipari szakmunkás oktatási centrum létrehozása

Cél, hogy a városban már jelen lévő vagy más városban élő, de helyi gyökerekkel rendelkező fiatalok számára egy kedvező, megtartó erővel bíró szakképzési oktatási rendszer alakuljon ki (szakcégek bevonásával), amelyen keresztül biztosítható, hogy ezek a szakképzésben tanult fiatalok a jövőjüket a városban tervezzék, ezzel is elősegítve a város fejlődését.

Projektötlet 2 000 2024-2026

Projekt címe A projekt tartalmának bemutatása

Az intézkedés célja a komplex, azaz fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés, ezáltal a fogyatékkal élő emberek közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása. Az önkormányzat ezen törekvése elősegíti, hogy a fogyatékos személyek nagyobb mértékben képessé válnak önállóan intézni ügyeiket. Az önkormányzat kiemelt céljának tekinti az egészségügyi, oktatási és középületek

Az intézkedés célja a komplex, azaz fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés, ezáltal a fogyatékkal élő emberek közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása. Az önkormányzat ezen törekvése elősegíti, hogy a fogyatékos személyek nagyobb mértékben képessé válnak önállóan intézni ügyeiket. Az önkormányzat kiemelt céljának tekinti az egészségügyi, oktatási és középületek