• Nem Talált Eredményt

A REGIONÁLIS MÛSZAKI MENTÕ BÁZISOK KÜLÖNLEGES TECHNIKAI ESZKÖZEI

In document I. rész Jogszabályok (Pldal 179-189)

1. Budapest

2 db cserefelépítményes jármû 1 db mûszaki mentõ konténer 1 db vegyi mentesítõ konténer 1 db oltóanyag konténer 1 db különleges darus gépjármû

2. Debrecen

2 db cserefelépítményes jármû 1 db mûszaki mentõ konténer 1 db vegyi mentesítõ konténer 1 db különleges darus gépjármû

3. Gyõr

2 db cserefelépítményes jármû 1 db mûszaki mentõ konténer 1 db vegyi mentesítõ konténer 1 db különleges darus gépjármû

4. Miskolc

2 db cserefelépítményes jármû 1 db mûszaki mentõ konténer 1 db vegyi mentesítõ konténer 1 db különleges darus gépjármû

5. Pécs

2 db cserefelépítményes jármû 1 db mûszaki mentõ konténer 1 db vegyi mentesítõ konténer 1 db oltóanyag konténer 1 db különleges darus gépjármû

6. Szeged

2 db cserefelépítményes jármû 1 db mûszaki mentõ konténer 1 db vegyi mentesítõ konténer 1 db oltóanyag konténer

7. Szolnok

2 db cserefelépítményes jármû 1 db mûszaki mentõ konténer 1 db vegyi mentesítõ konténer 1 db vezetési pont konténer 1 db különleges darus gépjármû

8. Veszprém

2 db cserefelépítményes jármû 1 db mûszaki mentõ konténer 1 db vegyi mentesítõ konténer 1 db különleges darus gépjármû 9. Zalaegerszeg

2 db cserefelépítményes jármû 1 db mûszaki mentõ konténer 1 db vegyi mentesítõ konténer 1 db oltóanyag konténer 1 db különleges darus gépjármû

7. melléklet a 32/2009. (XI. 30.) ÖM rendelethez

A Riasztási és Segítségnyújtási Terv (RST) kötet tartalmi követelményei Az RST kötet részei

1. Az RST kötet a) tartalomjegyzék, b) RST adatlapok,

c) térképek, helyszínrajzok (a továbbiakban: térképek), d) igénybe vehetõ gépek, anyagok jegyzéke,

e) másodlagos segítségnyújtási terv

részekbõl áll. A kötetet cserelapos megoldással kell elkészíteni és összefûzve kell tárolni. A fedõlapján szerepelnie kell a jóváhagyás dátumának és a jóváhagyó aláírásának.

A tartalomjegyzék

2. A tartalomjegyzék tartalmazza a kötet számát, a kötetben elhelyezett anyagok sorszámát, megnevezését és lapszámát.

Az RST adatlap

3. Az RST adatlap a riasztással összefüggõ legfontosabb információkat tartalmazza, amelyet a 8. mellékletben foglalt minta alapján kell elkészíteni.

4. A tûzoltáshoz, mûszaki mentéshez szükséges rajokat a tûzoltóság, illetve az RKI állományából kell tervezni. Az ön-kéntes tûzoltóságok – önön-kéntes kötelezettségvállalás esetén – segítségnyújtásra a rendelet 13. §-a (3) bekezdésének figyelembevételével tervezhetõk. Az RST adatlapon feltüntetett létesítményi tûzoltóság, illetõleg tûzoltó egyesület igénybevétele a riasztási fokozatoknál nem vehetõ figyelembe.

5. A riasztási fokozatok tervezésénél az alábbiak szerint kell eljárni:

a) Az RST adatlapon a tûzoltóságok erõ és eszközállományát a Tûzoltási és Mûszaki Mentési Szabályzat (a továb-biakban: TMMSZ) alapján V-ös kiemelt riasztási fokozatig kell tervezni.

b) Meg kell állapítani a tervezhetõ rajok számát. Az elsõdleges mûködési körzetbe a tûzoltóság minden raját, csökken-tett raját, félraját és csökkencsökken-tett félraját tervezni kell.

c) Meg kell állapítani az RST adatlapon a segítségnyújtásra tervezhetõ rajok létszámát. A rajokat a TMMSZ-ben meg-határozottak szerint, a minimális létszámmal kell tervezni úgy, hogy mindig a soron következõ tûzoltóság teljes vagy csökkentett rajait, majd a fél-, illetve a csökkentett félrajait kell beütemezni. A csökkentett rajt tûzoltástaktikai szem-pontból teljes rajként kell értelmezni. Az adatlapon a rajokat a TMMSZ szerinti V. riasztási fokozat alsó határáig kell feltüntetni.

d) A különleges szereket a TMMSZ-ben meghatározott létszámmal kell tervezni. A bázis különleges technikai eszkö-zeit 2-2 fõvel kell tervezni, létszáma nem csökkenthetõ.

e) Az önkéntes tûzoltóságok I-es szere 4 fõvel tervezhetõ.

f) Az önkéntes és hivatásos tûzoltóságok erõit és eszközeit I. riasztási fokozatnál önállóan kell tervezni, ettõl eltérni csak az RST mellékletét képezõ külön megállapodás alapján az OKF fõigazgatójának engedélyével lehet.

6. Az RST adatlapon külön fel kell sorolni a településen a tûzoltási és mûszaki mentési tervvel rendelkezõ létesítményeket.

7. Az RST adatlapon szereplõ tûzoltóságok készenlétben tartásra elõírt Vízszállító gépjármûveit, valamint különleges szereit – a Tûzoltásvezetõi gépjármû kivételével – az adatlap 2. pontjában, a „K”-val jelölt rovatban (kiemelt riasztási fo-kozat) kell feltüntetni. A tûzoltóság RST kötetében külön lapon, a 2. pontban foglalt formában, a mûködési területen ké-szenlétben tartott további – az elõzõekben meghatározott – szerekbõl kategóriánként legfeljebb 3 darabot kell tervezni, a helyszínre érkezési idõk sorrendjében.

8. Az RST adatlapon a soron következõ riasztási fokozatban azokat a rajokat kell számításba venni, amelyek az akadá-lyozó tényezõk (közlekedési, domborzati viszonyok) figyelembevételével a lehetõ legrövidebb idõ alatt, érkezhetnek ki a tüzeset, mûszaki mentés helyszínére.

9. Az RST adatlapon fel kell tüntetni azokat a gépeket, anyagokat, amelyek csak az adott település közigazgatási hatá-rán belül vehetõk igénybe.

10. A megközelítési útvonal akadályainál minden tervezett tûzoltóság településre vezetõ útvonalán fellelhetõ aka-dályt, vonulást nehezítõ körülményt fel kell tüntetni.

11. Ha a tûzoltóság, elsõdleges mûködési körzete, illetve az RKI mûködési területe átnyúlik másik megye közigazga-tási területére, akkor, az RST adatlap utolsó oldalán az egyetértõ és a jóváhagyó igazgató, illetve az FTP és az RKI vonat-kozásában a fõigazgató aláírásának is szerepelnie kell.

A térképek elkészítésének követelményei

12. Térképet kell készíteni minden településrõl, amely az RST kötetben szerepel.

13. A térképek és helyszínrajzok méretaránya M 1:10 000 vagy ennél nagyobb (pl. 1:5000) legyen.

14. A térképeket sima fehér, A/4-es lapra vagy A/4-es lapra hajtogatva kell készíteni. Városok és nagyobb települések esetében több lapon, szelvénytérképen is készíthetõ. Ebben az esetben négyzethálós áttekintõ rajzot is készíteni kell a térkép szelvényeivel, amelynek az utca névjegyzékét is tartalmaznia kell. A kereskedelmi forgalomban kapható – hiva-talos térképkészítõk által gyártott – térképek is elfogadhatóak, illetõleg felhasználhatóak. Az ügyeleteken papíralapú térképek helyett digitalizált térképek is elfogadhatók.

15. A térképeken jól áttekinthetõen kell ábrázolni:

a) a megközelítõ, illetve a településrõl kivezetõ utaknál a legközelebbi település nevét és az út számát,

b) a településhez tartozó külterületi létesítmények, tanyaközpontok stb. megnevezését, elhelyezkedésének irányát, távolságát,

c) gépjármûvek méretkorlátozásaival kapcsolatos helyeket,

d) a településen átvezetõ, vagy azt érintõ utakat, megjelölve az utca kezdetén és végén, valamint a keresztezõdésekben levõ házszámokat,

e) az egyirányú utcák közlekedési irányát,

f) a kommunális vagy ipari vízhálózatra telepített tûzcsapok helyét, amennyiben azok legalább 1 db „C” sugár folya-matos mûködését minden idõszakban biztosítani tudják, méretjelöléssel és az elhelyezkedési pont meghatározásával (vízkataszterekkel vagy külön tûzcsapnyilvántartással rendelkezõ tûzoltóságok elhagyhatják),

g) a tûzoltáshoz állandóan vagy idõszakonként igénybe vehetõ természetes és mesterséges vízforrások helyét (folyók, tavak stb.) az egyezményes jelek megtartásával. A folyókon, tavakon kiépített vízkivételi helyek jelölését, a folyók fo-lyási irányát, vízhozamát, valamint a mesterséges duzzasztásra alkalmas helyeket.

16. A térképen külön meg kell jelölni:

a) a tûzoltási és mûszaki mentési tervvel rendelkezõ létesítmények helyét, megnevezését;

b) azon létesítmények helyét, megnevezését, amelyek szükségességét a tervet készítõ tûzoltóparancsnok indokoltnak tart;

c) északi irányt és az uralkodó széljárást;

d) a települések térképvázlatain használt – az egyezményes jelektõl eltérõ – jelölések magyarázatát;

e) a térkép méretarányát.

Igénybe vehetõ gépek és anyagok jegyzéke

17. A nyilvántartást a rendelet 8. melléklete szerint kell elkészíteni.

A másodlagos segítségnyújtási terv

18. A tûzoltóság egységeinek elõreláthatóan hosszabb ideig (4 órát meghaladó) tartó igénybevétele esetén a tûzoltó-ság parancsnoka köteles biztosítani az elsõdleges mûködési körzet védelmét, legalább 1 gépjármûfecskendõvel és minimum fél rajjal.

19. A másodlagos segítségnyújtási tervben azokat az erõket és eszközöket kell tervezni, amelyek akkor vehetõk igénybe, ha az elsõdleges mûködési körzet védelmét szolgáló erõk és eszközök riasztására nincs lehetõség.

8. melléklet a 32/2009. (XI. 30.) ÖM rendelethez

A Riasztási és Segítségnyújtási Tervadatlap formai követelményei MINTA

Tûzoltóság neve:

Címe:

Telefonszáma:

RIASZTÁSI ÉS SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI TERVADATLAP Település neve

1. Megközelítési útvonal és akadályai:

a) tûzoltóság esetében: ...

b) bázis esetében (Az útvonalterv tartalmazza a bázis teljes vonulási útvonalát a székhely településtõl a riasztási he-lyig, a közlekedési korlátozások figyelembevételével.): ...

2. Riasztási sorrend:

Riasztási fokozat A raj megnevezése Létszáma Felszerelés megnevezése;

típusa

Vonulás távolsága, ideje

km-ben percben

I.

II.

III.

IV.

V.

Kiemelt „K”

3. Közmûvállalat (víz-, gáz-, elektromos mûvek) ügyeletének címe, telefonszáma:

Szervezet megnevezése, címe: Telefon:

Szervezet megnevezése, címe: Telefon:

Szervezet megnevezése, címe: Telefon:

4. Legközelebbi elsõsegély-nyújtási lehetõség címe, telefonszáma:

Szervezet megnevezése, címe: Telefon:

5. Az igénybe vehetõ tûzoltó egyesület riasztásának módja:

A tûzoltó egyesület megnevezése: Telefon nappal:

Telefon éjjel: ...

Rádión: ...

6. A létesítményi tûzoltóság igénybevételének és riasztásának módja:

...

...

7. Karitatív szervezetek igénybevételének lehetõségei és módjai:

...

...

8. Tûzoltási és Mûszaki Mentési Tervvel rendelkezõ létesítmények címjegyzéke:

...

...

9. A település polgármesterének és jegyzõjének neve és elérhetõsége:

...

...

10. Csatolt dokumentumok:

...

...

11. Helyben igénybe vehetõ gépek, anyagok jegyzéke:

...

...

Ha a tûzoltóság (RKI) mûködési területe átnyúlik az igazgatóság közigazgatási területének határán:

Egyetértek: Jóváhagyom:

... ...

MINTA

IGÉNYBE VEHETÕ GÉPEK ÉS ANYAGOK JEGYZÉKE

Telephely

Gépek, felszerelések típusa, anyagok

megnevezése

Jellemzõ paraméter (teljesítmény, mennyiség

stb.)

Igénybevételi korlátozás Engedélyezõ Helyszínre juttatás módja

1. 2. 3. 4. 5. 6.

MINTA

VÁLTOZÁSOK NYILVÁNTARTÁSA

Sorszám Változás helye RST lapszám Változás

leírása

Változást bejelentõ

Bejelentés

dátuma Megjegyzés

9. melléklet a 32/2009. (XI. 30.) ÖM rendelethez

A hivatásos önkormányzati tûzoltóságoknak az ország egész területére térítésmentesen igénybe vehetõ technikai eszközei

Darus gépjármû

Emelõkosaras gépjármû Gépezetes tolólétra Habbal oltó gépjármû Mûszaki mentõszer Porral oltó gépjármû

Cserefelépítményes mûszaki mentõ gépjármû Cserefelépítményes vegyi baleset-elhárító gépjármû Egyedi jármûvek:

1 db tûzoltó hajó, fõváros 1 db generátor szer, fõváros 1 db ugrópárna, fõváros 1 db búvárszer, fõváros 2 db tömlõszállító, fõváros 2 db légzõbázis, fõváros

2 db speciális erdõtüzes, fõváros 1 db kamera, fõváros

1 db por/hab, Gyõr

1 db speciális konténerszállító, Zalaegerszeg 1 db speciális erdõtüzes, Zalaegerszeg 1 db speciális erdõtüzes, Marcali 1 db speciális erdõtüzes, Székesfehérvár 1 db speciális erdõtüzes, Esztergom 1 db speciális erdõtüzes, Pápa 1 db speciális erdõtüzes, Vác 1 db speciális erdõtüzes, Kecskemét

10. melléklet a 32/2009. (XI. 30.) ÖM rendelethez IGÉNYBEJELENTÉS

mûködési területen kívüli igénybevétel költségtérítésére

Az igénylõ neve: ...

címe:...

ügyintézõje: ...

telefonszáma: ...

Számlaszám:...

A kivonult jármûvek üzemanyag-felhasználása

Sorszám Forgalmi

rendszám Fajta Típus Megtett

km Pótlék Alapnorma Üzemóra Norma

Üzemanyag, kenõanyag

literben

1.

2.

3.

4.

5.

Az üzemanyag, kenõanyag APEH egységára a pótlás napján: ... Ft/liter.

Az üzemanyag-, kenõanyag-felhasználás költsége: ... Ft.

P. H.

...

igénybe vett tûzoltóság parancsnoka

ADATLAP A MELLÉKLETHEZ

Oltó- és felitató anyag felhasználás kimutatása

Sorszám Forgalmi rendszám Felitató anyag

kg-ban

Por

kg-ban Hab (ált) 1-ben Hab (film) 1-ben

1.

2.

3.

4.

5.

Összes oltó-és felitató anyag felhasználás

Egységár Költség

A felhasznált összes oltó- és felitató anyag költsége: ... Ft.

Hordozható (kézi) tûzoltókészülék-felhasználás

Oltóanyag Töltet Mennyiség (db) Költség vagy számla összeg

A felhasznált készülékek újratöltési költsége: ... Ft.

P. H.

...

igénybe vett tûzoltóság

Az oktatási és kulturális miniszter 34/2009. (XI. 13.) OKM rendelete

a helyi önkormányzatok részére az önkormányzati és egyéb hivatásos

zenei elõadó-mûvészeti szervezetek mûködésére adható támogatások igénybevételének rendjérõl szóló 8/2009. (III. 4.) OKM rendelet

módosításáról

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetésérõl szóló 2008. évi CII. törvény 5. számú melléklete 8./b pontjában foglalt felhatalmazás alapján az oktatási és kulturális mi-niszter feladat- és hatáskörérõl szóló 167/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának d) pontjában meghatározott fel-adatkörömben eljárva a következõket rendelem el:

1. §

A helyi önkormányzatok részére az önkormányzati és egyéb hivatásos zenei elõadó-mûvészeti szervezetek mû-ködésére adható támogatások igénybevételének rendjérõl szóló 8/2009. (III. 4.) OKM rendelet a következõ 7/A. §-sal és az azt megelõzõ alcímmel egészül ki:

„Az egyéb hivatásos zenei elõadó-mûvészeti szerveze-tek pótlólagos támogatása

7/A. § (1) Azok a hivatásos zenei elõadó-mûvészeti szervezetek, amelyek azért nem részesültek a 7. § alapján támogatásban, mert nem rendelkeztek a 7. § (1) bekezdés d) pontjában elõírt közszolgáltatási szerzõdéssel az (5) be-kezdésben meghatározott pályázati határidõ lejártáig, az

e rendeletben foglalt feltételeknek azonban egyébként megfelelnek, a tv. 5. számú melléklete 8. pontjának b) al-pontjában meghatározott elõirányzatból megmaradt keret terhére pótlólagos támogatásban részesülhetnek az e §-ban elõírt eljárási határidõk figyelembevételével.

(2) A pályázat 7. § (5) bekezdése szerinti, a helyi önkor-mányzathoz való benyújtásának határideje 2009.

november 16.

(3) A helyi önkormányzat november 19-éig továbbítja a pályázatot az Igazgatósághoz.

(4) Az Igazgatóság a 6. §-ban foglaltak szerint jár el az-zal, hogy a véleményével ellátott pályázatot december 1-jéig továbbítja a minisztériumnak.

(5) A minisztérium a 8. § (1) bekezdésében foglaltak szerint jár el azzal, hogy december 10-éig értesíti az érin-tett helyi önkormányzatokat.

(6) A megítélt támogatást egy összegben a Magyar Ál-lamkincstár folyósítja december 16-áig a helyi önkor-mányzatok költségvetési elszámolási számlájára.”

2. §

Ez a rendelet a kihirdetését követõ napon lép hatályba és a hatálybalépést követõ napon hatályát veszti.

Dr. Hiller Istváns. k.,

oktatási és kulturális miniszter

In document I. rész Jogszabályok (Pldal 179-189)