• Nem Talált Eredményt

A posztkraniális csontváz néhány anatómiai variációjaanatómiai variációja

vizsgálatok célja, feltételei és eszközei

4. fejezet - A koponya morfológiai jellegei

4.3. A posztkraniális csontváz néhány anatómiai variációjaanatómiai variációja

A scapula leggyakoribb anatómiai variációi (4.18. ábra)

Vállcsúcsi ízületi facetta: A lapockatövis vállcsúcsi nyúlványának alsó felszínén egy ízületi facetta jelenhet meg, amelynek alakja leggyakrabban ovális.

Foramen suprascapulare: Viszonylag ritka anatómiai variációként megjelenhet, hogy az incisura scapulae helyett egy nyílás található a lapocka margo superior-jának közelében.

Sulcus circumflexus:Gyakori anatómiai variációként jelenik meg, hogy az arteria circumflexa a lapockacsonton képződött barázdában fut a csont margo lateralis-án.

Sulcus circumflexus Foramen suprascapulare

Vállcsúcsi facetta

4.18. ábra:A scapula anatómiai variáció.

A humerus leggyakoribb anatómiai variációi (4.19. ábra)

Processus supracondylaris: A margo medialisból induló, rövid (2–20 mm hosszú) csontnyúlvány 5–7 cm-el az epicondylus medialis fölött.

Fossa olecrani perforata: Gyakran egy nyílás jelenik meg, ami összeköti a fossa olacrani-t és a fossa coronoidea-t.

Fossa olecrani perforata Processus supracondylaris

4.19. ábra:A humerus anatómiai variáció.

Az os coxae leggyakoribb anatómiai variációi (4.20. ábra)

Acetabularis felszín ráncolódása: Az acetabulus ízületi felszínén gyakran jelenik meg ráncosodás, a fossa acetabuli-tól egészen a felszín felső határáig.

Járulékos sacralis facetta: A facies auricularis fölött mind a csípőcsonton (tuberositas iliaca-n), mind a keresztcsonton (tuberositas sacralis-on) megjelenhet egy-egy járulékos csont facetta.

A koponya morfológiai jellegei

A femur leggyakoribb anatómiai variációi (4.21. ábra)

Allen-féle fossa: A csont feji részéhez közel, a nyak anterior superior margójánál egészen kis területtől akár 1 cm2 nagy területig terjedő eróziós aktivitás, ami a csont kortikális állományának hiányát jelenti (szivacsos állomány szabad szemmel látható), az árok szélén peremmel (4.18. ábra).

Poirier-féle facetta (sima felszínű kis terület): A combcsont feji részének ízületi felszíne a nyaki rész felé egy kiöblösödés formájában, a facetta a feji ízület felszín morfológiai képét (sima) mutatja.

Plakett (kidomborodás, kiemelkedés): A csont nyaki részén, közel a feji rész határához csont túlnövekedés jelei láthatók. Az előbbi két variációtól elkülönítendő, bár hozzájuk nagyon hasonlóan a combcsont nyaki részének variációja és előfordulhat, hogy a másik két variációval együttesen jelentkezik (ilyenkor az Allen-féle fossa körül, a Poirier-féle facetta alatt helyezkedik el).

Hypotrochanterikus fossa: A csont diafízisének hátulsó-felső részén, a tuberositas glutealis glutea területén jelenik meg egy árok. Gyakran a trochanter tertius-szal együtt jelentkező variáció.

Exostosis a fossa trochanterica-ban: A fossa trochanterica-ban egy tuberculum jelenik meg. A tuberculum lehet hosszú, ill. csúcsos.

Trochanter tertius: A tuberositas glutea erőteljesen megnövekedhet, a felső területén ilyenkor egy tuberculum található. Alakjában a kis tomporhoz hasonló, lehet hosszúkás, kerekded vagy kúpos formájú.

Poirier-féle facetta Allen-féle fossa

Hypotrochanterikus fossa Plakett

Trochanter tertius Exostosis a fossa trochanterica-ban

4.21. ábra:A femur anatómiai variációi.

A patella leggyakoribb anatómiai variációi (4.22. ábra)

Incisura vastus: A térdkalács szupero-laterális szögletén megjelenő sima felületű bevágás a külső vaskosizom ina lefutásának megfelelően.

Fossa vastus: Az incisura vastus variációt gyakran kísérő forma, a bevágás alatt elhelyezkedő benyomat, árok.

Néha a bevágás nélkül is megjelenhet a csont szupero-laterális szögletén az árok.

Csipkézett szélű patella (patella emarginata): Az incisura vastus-hoz hasonlóan a csont szupero-laterális szögletének bevágása, attól azonban nagyobb méretű és csipkézett élű a bevágás. Nagyon gyakran ennek a variációnak a kialakulásának a hátterében a patella szupero-laterális szögletének önálló csont(on)ként való fejlődése áll (patella bipartita). A másik két anatómiai variációval nem kombinálódhat.

Patella emarginata Fossa vastus

Incisura vastus

4.22. ábra:A patella anatómiai variációi.

A tibia leggyakoribb anatómiai variációi (4.23. ábra)

Mediálisan felhúzódó facetta: A sípcsont disztális végdarabjának a bokaízület felé néző ízfelszíne (facies articularis inferior) ráhúzódik a fölötte mediálisan elhelyezkedő árokra.

Laterálisan felhúzódó facetta: A sípcsont disztális végdarabjának a bokaízület felé néző ízfelszíne (facies articularis inferior) ráhúzódik a fölötte laterálisan elhelyezkedő árokra.

4.23. ábra:A tibia anatómiai variációi – mediálisan, ill. laterálisan felhúzódó facetta.

Az os talus leggyakoribb anatómiai variációi (4.24. ábra)

A koponya morfológiai jellegei

Laterális extenzió Facetta mediale tali

Os trigonum

4.24. ábra:Az os talus anatómiai variációi.

Az os calcaneus leggyakoribb anatómiai variációi (4.25. ábra)

Dupla facetta anterior calcanei: Facies articularis talaris anterior és media alakja változatos lehet, anatómiai variációjukként értelmezik, ha a 2 felszín nem olvad egybe minimálisan sem, teljesen elkülönülnek.

Hiányzó facetta anterior calcanei: Nagyon ritkán a facies articularis talaris anterior hiányozhat.

Tuberculum peroneum hiánya: A csont laterális felszínén 3 nyúlvány különülhet el: elülső részén a tuberculum peroneum, közbülső részén a ligamentum calcaneofibulare-t alátámasztó nyúlvány és hátulsó részén a processus lateralis. Ha a tuberculum peroneum hiányzik, anatómiai variációnak tekintik.

Tuberculum peroneum hiánya Hiányzó facetta anterior calcanei

Dupla facetta anterior calcanei

4.25. ábra:Az os calcaneus anatómiai variációi.

A csigolyák leggyakoribb anatómiai variációi (4.26. ábra)

Osztott facies articularis superior (atlas): Az ízfelszín morfológiája nagyon változatos lehet: hosszúkás, ovális, osztott. Ha barázdával elkülönül a két része, azaz osztott, akkor azt már anatómiai variációnak tekintik.

Osztott foramen transversarium (vertebrae cervicales): Gyakran a 3–7. nyakcsigolyák foramen transversarium-a osztottan fordul elő.

Osztott foramen transversarium – nyaki csigolya Osztott facies articularis superior – atlas

4.26. ábra:A csigolyák leggyakoribb anatómiai variációi.

Ajánlott irodalom

Finnegan, M.. (1978).Non-metric variation of the infracranial skeleton. J. Anat.. (125). 23–37.

Martin, R. és Saller, K.. (1957).Lehrbuch der Anthropologie I-II.. Fischer Verlag, Stuttgart.

Gyakorló feladatok

http://antropologia.elte.hu/fejezet4/index.html

A koponya morfológiai jellegei

40 – 59 év Maturus:

60 -Senilis:

5.1. A magzatok, gyermekek és ifjak életkorának