• Nem Talált Eredményt

A munkáltatói jogok gyakorlása

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 114-117)

36. § (1) A munkáltatói jogok gyakorlásának szabályozása az ÁSZtv., a Ktv., valamint az Mt. szabályain alapul.

(2) A munkáltatói jogok gyakorlása szempontjából az alapvetõ munkáltatói jog körébe tartozik: a munkaviszony létesítése és megszüntetése, próbaidõ kikötése, az eskü kivétele, a vezetõi kinevezés és annak visszavonása, a munkaköri leírás elkészítése és átadása, a felügyeleti vezetõ és az ellenõrzés-vezetõ kijelölése, részükre a megbízólevél átadása, az összeférhetetlenség megállapítása, a munkáltató engedélyéhez kötött munkavégzésre irányuló további jogviszony létesítésének tudomásulvétele, a kirendelés, a belsõ áthelyezés (átirányítás), a külföldi kiküldetés, a munkabér és egyéb járandóságok megállapítása, a pótlékjogosultság megállapítása, a jutalmazás, munkaszerzõdés, illetve megbízási szerzõdés kötése, felmondása, illetve módosítása, a minõsítés, a fegyelmi eljárás elrendelése és lefolytatása, a kártérítési felelõsség megállapítása, a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság kiadása.

(3) A munkáltatói jogok gyakorlása szempontjából egyéb munkáltatói jog körébe tartozik: az irányítási és felügyeleti jog, az utasítási és rendelkezési jog, túlmunka, ügyelet, illetve készenlét elrendelése és a kapcsolódó szabadidõ kiadása, a rendes szabadság, a tanulmányi szabadság kiadása, eseti (30 napot meg nem haladó) fizetés nélküli szabadság engedélyezése, helyettesítési megbízás, belföldi kiküldetés, szaktanfolyamokon való részvétel engedélyezése, teljesítményértékelés, a munkáltató engedélyéhez nem kötött munkavégzésre irányuló további jogviszony létesítésének tudomásulvétele, az alapvetõ munkáltatói jogok kérdésében, illetve az alkalmazott tekintetében egyéb tárgykört illetõen véleményezés és javaslatok megtétele.

(4) Az elnök a (2)–(3) bekezdésben felsorolt munkáltatói jogkörökbõl közvetlenül gyakorolja

a) a fõtitkár, a számvevõ fõigazgató, a számvevõ igazgató, az elnöki igazgató és a gazdasági igazgató, az elnöki igazgatóság vezetõ beosztású dolgozói, valamint a belsõ ellenõrzési feladatokat ellátó személyek, a jogi

megfelelõségi elemzõ, az elnöki fõtanácsadó és tanácsadó tekintetében az összes alapvetõ és egyéb munkáltatói jogot,

b) a költségvetési igazgató, a számvevõ-igazgatóhelyettes és a számvevõ osztályvezetõ-fõtanácsos, valamint az elnöki igazgatóság nem vezetõi beosztású dolgozói tekintetében az alapvetõ munkáltatói jogokat,

c) az Állami Számvevõszék alkalmazottja tekintetében az alapvetõ munkáltatói jog körébe tartozó jogok közül:

a. a számvevõk kinevezését és felmentését, b. Az eskü kivételét,

c. a vezetõk és a számvevõk összeférhetetlenségének megállapítását,

d. az alapilletménynek az ÁSZtv. 21. § (11) bekezdésében említett emelését, illetve csökkentett mértékben történõ megállapítását, illetve ÁSZtv. 16. § (3) bekezdésében foglaltak alapján a nem vezetõ beosztású ellenõrzésvezetõ céljuttatásával kapcsolatos döntéseket,

e. az ÁSZtv. 16. § (2) bekezdésében foglaltak alapján tanácsadói, illetve fõtanácsadói cím használatának engedélyezését és a vonatkozó pótlékjogosultság megállapítását,

f. a jutalmazást,

g. a vezetõi kinevezést, és a vezetõi kinevezés visszavonását, h. a megbízási szerzõdés kötését, felmondását, módosítását, i. a kirendelést,

j. a külföldi kiküldetést,

k. a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság kiadását, l. a felügyeleti vezetõ és az ellenõrzés-vezetõ kijelölését,

m. a felügyeleti vezetõ és az ellenõrzés-vezetõ személy részére megbízólevél kiállítását,

d) a konkrét ellenõrzések tekintetében az ellenõrzés-vezetõ és a felügyeleti vezetõ egyidejû helyettesítésérõl való döntési jogot.

(5) Az alelnök a (2)–(3) bekezdésben felsorolt munkáltatói jogköröket közvetlenül gyakorolja az alelnöki fõtanácsadó és tanácsadó, valamint az alelnöki titkárságra beosztott titkárnõ tekintetében.

(6) A vezetõk az irányításuk alá tartozó funkcionális egységeket vezetõ személy, valamint a funkcionális egységnél dolgozó alkalmazottak tekintetében – a (7) bekezdésben foglaltakra figyelemmel – az elnök által átruházott hatáskörben gyakorolják a (4) bekezdésben fel nem sorolt alapvetõ munkáltatói jogokat és az egyéb munkáltatói jog körébe tartozó jogokat.

(7) Az ellenõrzést végzõ személyek tekintetében az egyéb munkáltatói jogkörök közül a rendes szabadság kiadását és helyettesítési megbízás adását az ellenõrzés vezetõjének egyetértése mellett a Számvevõi Koordinációs Iroda vezetõje gyakorolja.

(8) Az átruházott munkáltatói jogkör nem ruházható tovább.

(9) Az Mt. 74. § (1) bekezdése szerinti – munkáltatói jogkört gyakorló személyre vonatkozó – közlést az Állami Számvevõszék alkalmazottja számára a jelen szabályzat vonatkozó rendelkezéseinek ismertetésével kell megadni, s egyben fel kell hívni a figyelmét arra, hogy az alkalmazottat érintõ további munkaügyi szabályokat melyik belsõ szabályzat, illetve utasítás tartalmazza.

(10) A munkáltatói intézkedést az alkalmazottal írásban közölni kell és egyben meg kell írásban jelölni, milyen határidõvel, milyen jogorvoslati lehetõség áll a rendelkezésére.

2. Cím

A vezetõi munkát segítõ, tájékoztató és döntés-elõkészítõ testületek és más fórumok

Vezetõi értekezlet, konzultáció

37. § (1) Az elnök szükség szerinti gyakorisággal a vezetõk közötti kölcsönös tájékoztatás, véleménycsere, az elõterjesztett elnöki döntést vagy intézkedést igénylõ témák megtárgyalása, valamint a soron következõ elnöki értekezlet napirendi elõterjesztéseivel és a parlamenti teendõkkel kapcsolatos egyeztetés céljából a szervezet vezetõi számára értekezletet hív össze, konzultációt tart.

(2) A vezetõi értekezlet, konzultáció napirendjét és a meghívottak körét az elnök esetenként határozza meg.

Az elnöki értekezlet

38. § (1) Az elnöki értekezlet az elnök operatív munkáját és az Állami Számvevõszék alaptevékenységét, különösen az ellenõrzési jelentések megtárgyalását és jóváhagyását segítõ testület.

(2) Az elnöki értekezletet az elnök hívja össze. Az elnöki értekezletet az elnök, távollétében az alelnök vezeti.

(3) Az elnöki értekezlet állandó tagjai:

a) az elnök, b) az alelnök,

c) az erõforrás-gazdálkodási fõigazgató, d) a költségvetési, felügyeleti fõigazgató, e) az elnöki igazgató,

f) a kommunikációs és intézményi kapcsolattartásért felelõs funkcionális egység vezetõje,

g) a jogi és szervezeti koordinációs feladatokat ellátó funkcionális egység vezetõje, mint a vezetõi Információs Rendszer részét képezõ elnöki értekezlet elõkészítésével, lebonyolításával és az elnöki értekezleten hozott elnöki döntések, intézkedések végrehajtásával kapcsolatos feladatokat koordináló vezetõ.

(4) Az elnöki értekezleten meghívottként vesznek részt:

a) az ÁSZKUT fõigazgatója,

b) feladatkörét érintõen a gazdasági igazgató,

c) az ellenõrzési jelentések napirendjeinél a minõségbiztosítási feladatokat ellátó funkcionális egység vezetõje, d) az ellenõrzési jelentések napirendjeinél a jogi támogatói feladatokat ellátó funkcionális egység vezetõje, e) az ellenõrzési jelentések napirendjeinél a minõségirányítási és elvi módszertani feladatokat ellátó funkcionális

egység vezetõje,

f) felügyeleti területüket érintõen a felügyeleti vezetõk, g) a „szakmai zsûri” által delegált tag,

h) feladatkörét érintõen az elnöki titkársági és igazgatási feladatokat ellátó funkcionális egység vezetõje, i) feladatkörét érintõen a belsõ ellenõrzési feladatokat ellátó funkcionális egység vezetõje,

j) feladatkörét érintõen a jogi megfelelõségi elemzõ,

k) jóléti és szociális témájú elõterjesztések tárgyalásánál az érdek-képviseleti szervek képviselõi, l) akinek az értekezleten, a napirend tárgyalásán való részvételét az elnök szükségesnek tartja.

(5) Az elnöki értekezleten a napirend tárgyalásánál eseti meghívottként vesznek részt mindazon funkcionális egységek illetékes munkatársai, akiknek elõterjesztései az elnöki értekezlet napirendi pontjai között szerepelnek.

(6) Az elnöki értekezlet elõkészítéséért, lebonyolításáért, a jegyzõkönyvvezetés biztosításáért és az elnöki értekezleten hozott elnöki döntések, intézkedések megismertetéséért és a döntések végrehajtásának ellenõrzéséért a jogi és szervezeti koordinációs feladatokat ellátó funkcionális egység vezetõje, akadályoztatása esetén az általa kijelölt személy a felelõs.

(7) Az elnöki értekezlet elõkészítésének, lebonyolításának és az elnöki értekezleten hozott elnöki döntések, intézkedések végrehajtásának támogatásában a jogi és szervezeti koordinációs feladatokat ellátó funkcionális egység vezetõje által kijelölt munkatárs közremûködik.

(8) Az elnöki értekezlet negyedévente összeállított munkaterv szerint ülésezik. Az elnök az elnöki értekezletet szükség szerint, a programtól eltérõen is összehívhatja.

(9) Az elnöki értekezlet tárgyalja:

a) az Állami Számvevõszék ellenõrzési, véleményezési, beszámolási feladatainak teljesítése során elkészült jelentéseket és azon más dokumentumokat, amelyeknek a megtárgyalását az elnök szükségesnek tartja, b) mindazokat az elõterjesztéseket, amelyek az elnök hatáskörébe tartozó ellenjegyzések elkészítését tartalmazzák, c) valamely ellenõrzött szerv tekintetében vagyonmegóvási intézkedés megtételére vonatkozó indítványt, d) az Állami Számvevõszék éves ellenõrzési tervét (tervjavaslatát),

e) az Állami Számvevõszék éves feladattervét (tervjavaslatát),

f) az Állami Számvevõszék éves nemzetközi kapcsolattartási tervét (tervjavaslatát),

g) az Állami Számvevõszék éves költségvetésére és költségvetésének végrehajtására vonatkozó beszámolót, h) a minõségbiztosítási feladatokat ellátó funkcionális egység éves felülvizsgálati tapasztalatairól szóló beszámolóját, i) a jogi realizálás és a nyomozó hatóságokkal való kapcsolattartás tapasztalatairól szóló éves beszámolót, j) a sajtótájékoztatókra javasolt témákat és beszámolókat,

k) minden olyan témát, illetve elõterjesztést, amelynek megtárgyalását az elnök elnöki értekezlet elé utalja.

(10) Az elnöki értekezletek elõkészítése és lebonyolítása elektronikus úton történik, mellyel kapcsolatos további rendelkezéseket a jogi és szervezeti koordinációs feladatokat ellátó funkcionális egység ügyrendje tartalmazza.

Munkaértekezletek

39. § (1) Az elnök évente legalább egyszer országos munkaértekezletet hív össze.

(2) Az elnök indokolt esetben az Állami Számvevõszék egyes funkcionális egységeihez tartozó munkavállalókat is összehívhat apparátusi értekezletre.

(3) A fõigazgatók és a funkcionális egysége(ke)t vezetõ igazgató(k) az általuk irányított funkcionális egység(ek)re vonatkozó ügyrendben szabályozzák vezetõi és munkaértekezleteik rendjét.

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 114-117)