• Nem Talált Eredményt

A modul adatai Időtartam: 3 óra

In document könyvtári mintaprogramok (Pldal 36-41)

A vers nem vész el, csak átalakul (pályázat)

II. HASZNOS TUDNIVALÓK

IV.2. A modul adatai Időtartam: 3 óra

Tudnivalók a modul feldolgozásához:

A program második moduljába tartozik az otthoni egyéni/csoportos alkotói szakasz, mely a pályázat kiírása utáni 2-3 hónapot öleli fel. Ennek a modulnak a másik köz-ponti eleme, a felkészülést segítő rendhagyó előadások megtartása a szakmai közre-működők segítségével, melyet célszerű a kiírást követő 2. vagy 3. héten megtartani.

Célja az olvasásnépszerűsítés, a fiatal középiskolás generáció megszólítása, a szövegér-tés fejleszszövegér-tése, a versek újraértelmezése során az egyéni vagy páros munka, a kreativi-tás és a képi lákreativi-tásmód fejlesztése.

Jelen mintaprogramunkra levetítve: Tóth Árpád versek olvasása és azok központi té-májának, szellemiségének, vagy akár egy megszólító üzenetének, kiemelt gondola-tának, egy-egy sorának a modern médiatechnikai eszközök használatával fotók és filmek készítése.

További cél a digitális kompetenciák fejlesztése, hasznos kötetek, könyvek és webol-dalak megismertetése a diákokkal. A rendhagyó felkészítő órán támpontokat, ötlete-ket adni a feladat elvégzéséhez. Gyakorlati tanácsokkal való ellátás az önálló, kreatív eszközhasználat segítése.

IV.2.1. Tanulási feladat

Ismeretszerzés, olvasásnépszerűsítés, szövegértés, esztétikai-művészeti tudatosság, ki-fejezőkészség, kreativitás, képi gondolkodás digitális kompetenciafejlesztés, tudatos eszközhasználat. Hasznos kötetek, szakmai könyvek, weboldalak megismertetése a diákokkal. Szakmai gyakorlati feladatok, tanácsok a helyes és kreatív eszközhaszná-lathoz (fényképezőgép/okostelefon/kamera).

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után képes lesz:

• széleskörű és elmélyült ismeretekre szert tenni a pályázatban szereplő magyar köl-tőket és verseiket illetően;

• fejleszteni a digitális kompetenciáit: önálló alkalmazás szintjén tudja használni a fényképezőgépet, kamerát, mobiltelefont és a különböző szerkesztőprogramokat;

• önálló alkalmazás szintjén felismeri az információkat, ismerni fogja az informáci-ókeresés szükségességét, azok feldolgozását, szelektálását;

• az információk alkalmazásával, felhasználásával önálló vagy csoportos feladatmeg-oldásra;

• egyszerre több tanulói kompetencia párhuzamos fejlesztésére;

• önálló, személyes, megfogható eredményt alkotni a képi ábrázolás terén;

• önállóan fejleszteni, továbbképezni magát az adott szakterületen: könyvtárban tá-jékozódni az adott szakterületről, prózai kötetekről, internetes oldalakon keresni, navigálni.

IV.2.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

Tóth Árpád verseinek megismerése, a művekhez kapcsolódó érdekességek megismer-tetése különböző kötetekből, irodalmi tematikus honlapokról. A versek gondolati, érzelmi mondanivalójának feltérképezése a diákok világára nézve.

További cél a digitális kompetenciák fejlesztése, hasznos kötetek, könyvek és webol-dalak megismertetése a diákokkal. A fotózás és filmezés alapjainak bemutatása. Gya-korlati tanácsok az önálló, kreatív eszközhasználat segítése érdekében. A rendhagyó felkészítő órán támpontokat, ötleteket adni a feladat elvégzéséhez.

Ösztönözni a fiatal generáció alkotói önkifejezését. Tehetséggondozás.

Feladatok, események részletes leírása:

A második modul a pályázat kiírása után következő 2-3 hónapot öleli fel. Ennek egyik központi eleme a felkészülést segítő rendhagyó előadások megtartása a szakmai közreműködők segítségével, melyet célszerű a kiírást követő 2. vagy 3. héten megtar-tani.

Fel kell kérni a városban, vagy a megyében élő irodalomtörténészt/tanárt, aki Tóth Árpád verseiről tartana előadást, valamint egy fotóst/filmest/médiaoktatót, aki pedig fejlesztené a tanuló digitális kompetenciáit, támpontokat, ötleteket adna a feladat elvégzéséhez, valamint gyakorlati tanácsokkal látná el a résztvevő diákokat az önálló, kreatív eszközhasználat segítése érdekében. Mindkét előadás további célja a hasznos kötetek, szakmai könyvek, weboldalak megismertetése a diákokkal.

Az előadások alkalmát előre meg kell hirdetni a könyvtár weboldalán, a nyomtatott és online sajtóban, a helyi médiában. Az előadást nyilvánossá kell tenni. A középis-kolás generáció elérése miatt fontos lenne a Facebook oldalt használni, ott eseményt létrehozni. Az első modul során megkeresett középiskolai magyartanárokkal felven-ni a kapcsolatot, hogy iskolai osztályokat hozzanak a rendhagyó órákra, hisz a kiírt pályázati feladat és a hozzá tartozó előadások alkalmazhatóak a tanórai ismeretek színesítésére, az élményszerűbb pedagógia kiteljesítésére így támogatva az oktatást.

Rendhagyó irodalmi előadás

Szakmai előadó segítségével Tóth Árpád verseinek megismerése, a művekhez kapcso-lódó érdekességek megismertetése különböző kötetekből, irodalmi tematikus

hon-lapokról. A versek gondolati, érzelmi mondanivalójának általános feltérképezése a diákok világára nézve.

Az internetes források közül Tóth Árpád verseit összegyűjtő online oldalak bemuta-tása: többek között a Magyar Elektronikus Könyvtár és az Arcanum oldalait szem-léltetve.

http://mek.oszk.hu/01100/01112/01112.htm

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Verstar-verstar-otven-kolto-osz-szes-verse-2/toth-arpad-1CABE/versek-1CAC3/.

https://www.youtube.com/results?search_query=t%C3%B3th+%C3%A1r-p%C3%A1d+versek

Az internetes források közül Tóth Árpád életével, munkáságával foglalkozó webolda-lak bemutatása:

http://mek.oszk.hu/01100/01149/html/totha.htm

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B3th_%C3%81rp%C3%A1d_

(k%C3%B6lt%C5%91)

http://enciklopedia.fazekas.hu/palyakep/magyar/Toth.htm

A weboldalak meglátogatásának célja, hogy az érdekességek és a versek megismerése, érzelmi és gondolati feldolgozása közben a diákok ismereteket szerezzenek az irodal-mi tematikus honlapokról és az online könyvtári adatbázisról, gyűjteményről.

Az online weblapok mellett célszerű Tóth Árpád versesköteteinek bemutatása is (pl.:

Tóth Árpád összegyűjtött versei és versfordításai, Tóth Árpád összes verse). Célja, hogy a diákok a későbbiekben tudjanak keresni a könyvtár szépirodalmi és szakiro-dalmi részlegén az őket érdeklő témában.

Az irodalmi előadás során a diákoknak fel kell hívni a figyelmét a pályázatban kiírt költő jellemző stíluseszközére, szimbólumokra, majd pár példával bemutatni azokat.

(Jelen mintaprogramnál a szakmai előadónak célszerű Tóth Árpád szinesztéziájára he-lyezni a hangsúlyt.) A stílusbemutatás után meg kell kérni a diákokat, hogy az előadás során az ismertetett honlapokon lévő versekben keressenek még hasonló szerkezete-ket. Ezeket az előadás vége felé felolvassák, és az előadóval átbeszélik azokat. A tanu-lók így gyakorolják az oldalon való navigálást és keresést, miközben verseket olvasnak.

A szinesztézia együttérzést, összeérzékelést jelent. Lényege, hogy két különböző ér-zékterületről vett benyomást összekapcsolunk. Kétféleképpen jöhet létre: hasonlósá-gi és érintkezési képzettársításból. A hasonlósáhasonlósá-gi képzettársításban valamilyen fizikai vagy hangulati hasonlóság van, például rikító szín, az érintkezésen alapuló képzet-társításban pedig a szemlélet egységéből születik a szinesztézia, a szemléletben érzéki benyomásként fordulhat elő, például fehér csönd. A szinesztézia, mely a világ vizuális és akusztikus élményeinek egymásba-játszásából fakad, nagyon jó téma fotós és filmes szempontból is. Nyelvileg általában jelzős szerkezet fejezi ki.

„…lila dalra kelt egy nyakkendő” - Tóth Árpád: Körúti hajnal

„De még finom, halk sugárkoszorút” – Tóth Árpád: Esti sugárkoszorú (Alternatív előadás téma lehet az identitáskeresés Tóth Árpád verseiben.) Rendhagyó médiagyakorlati (filmes, fotós) előadás:

Szakmai előadó segítségével a fotó- és filmkészítés alapjainak elméleti és gyakorlati bemutatása. A rendhagyó felkészítő előadáson támpontokat, ötleteket adni a feladat elvégzéséhez. Gyakorlati tanácsokkal való ellátás az önálló, kreatív eszközhasználat segítése érdekében. Mindenképp fontosnak tartom a plánok és a helyes komponálás bemutatását.

Az internetes források közül fotós és filmes szakmai alapokat bemutató online oldalak megismertetése. Hozott példáim:

A fotó alaptulajdonságai. A fényképezés alapjai, médiaismereti tananyag:

http://users.atw.hu/infoteszt/tananyag/mediaismeret/03/03.htm A mozgókép készítés formai eszközei:

https://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop412A/2011-0073_elektronikus_

mediatartalmak/index.html A film formanyelve:

http://segedanyag.vajdaiskola.hu/rajz%20es%20media/8%20osztaly/1planok.pdf Mozgókép-és médiafogalmak:

https://sites.google.com/site/cineclassvlaura/mozgokep-es-mediafogalmak

A szakmai előadó megmutatja ezeket az oldalakat, vagy az általa ismert honlapokat, hivatkozásokat. A weboldalak meglátogatásának célja, hogy az érdekességek és a fo-tózás, filmezés alapjainak megismerése közben a diákok ismereteket szerezzenek a különböző szakmai oldalakról.

Az online weblapok mellett célszerű néhány szakmai könyvet is bemutatni.

(MUHI Klára: Film és médiafogalmak kisszótára, ENCZI Zoltán: Digitális fotózás kezdőknek. Fotósuli kezdőknek - a látványos fotók titkai, ENCZI Zoltán: Digitális fotózás tükörreflexes és MILC géppel).

Célja, hogy a diákok tudjanak keresni a könyvtár szakirodalmi részlegén az őket ér-deklő témában.

Az előadás során érdemes példákat mutatni Tóth Árpád versképre és versfilmre:

https://szupervumen.hu/post/2016/12/19/napi-vers-toth-arpad-lang/

https://szupervumen.hu/post/2017/02/20/napi-vers-toth-arpad-olykor-ejjel/

https://szupervumen.hu/post/2017/02/22/napi-vers-toth-arpad-amig-a-csokot-megtalaltam/

https://www.youtube.com/watch?v=mXswbxFdRC8 https://www.youtube.com/watch?v=aIXKAG6ZKP0

Az előadás során a diákokat itt is be kell vonni. Célszerű pár sort kiemelni az adott költő verseiből és kérni a tanulókat, hogy gondolkodjanak el rajta, hogy milyen fotót/

filmet tudnának rá elképzelni. Pár perc gondolkodás után a diákok szóban, röviden vázolják fel az ötleteiket.

Ennél a feladatnál a tanulóktól különböző képi ötletek jöhetnek, így igazából nincs rossz válasz. Mindenképp pozitív irányú visszacsatolást kapnak az előadótól. Cél: a gondolkodás és a kreativitás kibontakoztatása.

Jelenlegi mintaprogramunknál néhány verssor Tóth Árpádtól, nehézségi szint szerint:

„Magam vagyok Nagyon.

Kicsordul a könnyem.

Hagyom.” – Tóth Árpád: Magam vagyok nagyon

„Mint ezüst gyík villan setét mohákon

Alakod úgy illan át hűs szobámon” – Tóth Árpád: Látomás

„Előttünk már hamvassá vált az út És árnyak teste zuhant át a parkon, De még finom, halk sugárkoszorút

Font hajad sötét lombjába az alkony” – Tóth Árpád: Esti sugárkoszorú

„Állok az ablak mellett éjszaka, S a mérhetetlen messzeségen át Szemembe gyűjtöm össze egy szelíd

Távol csillag remegő sugarát.” – Tóth Árpád: Lélektől lélekig

Az előadások célja, hogy a saját és a megszerzett információk alkalmazásával, felhasz-nálásával, kreativitásuk kibontakoztatásával a diák képes legyen otthoni önálló vagy csoportban való alkotásra (fotózásra, filmezésre).

Az előadás során a diákoknak lehetőséget kell adni, hogy a pályázattal és az előadással kapcsolatos kérdéseiket feltegyék akár a szakmai előadónak, akár a pályázatért fele-lős könyvtáros kollégának. Teremtsünk időt arra is, hogy a pályázat után érdeklődő diákok, amennyiben szeretnék, akkor bemutathassák azokat a fotós, filmes terveket, amelyeket ők hoznának létre.

Az előadás alkalmazható a tanórai ismeretek színesítésére, a további tanulók érdeklő-désének felkeltésére, az élményszerűbb pedagógia kiteljesítésére.

Az előadás után jön az otthoni alkotói szakasz, amikor a pályázatra jelentkező még jobban elmélyül az adott költő (jelen mintaprogramban Tóth Árpád) verseiben. Ki-választja azt, hogy melyik versre, sorra, gondolatra és milyen technikával készíti el a pályamunkát. A pályázat a diákokat olvasásra, a versélmény feldolgozására, értelme-zésére, önálló gondolat alkotására, illetve a kreativitásuk, alkotói képességük kibon-takoztatására készteti.

A pályázatra jelentkező diákokat már megfogta az adott költő szellemisége, gondo-latisága, érzelmi világa, stb., így innentől kezdve az alkotói belső késztetés veszi át a szerepet, hogy ezt képpé, mozgóképpé formálhassák. Amennyiben a középiskolás diákok a feladatot nem egyedül, hanem 2-3 fős csoportban oldanák meg, akkor meg-tapasztalják a közösségi összetartozás érzését, ezáltal képesek lesznek egymást segítve együtt dolgozni.

A fotózás vagy filmezés során fejlődik a tanulók digitális készsége, kreativitása, eszté-tikai-művészeti kifejezőképessége.

A pályázat kiírása és a pályamunkák beérkezésének határideje között 2-3 hónapot érdemes adni az otthoni alkotói szakaszra. Ezt mi nem felügyeljük, nem segítjük, csak az elkészült alkotásokat látjuk. Az alkotói szakasz során érdemes többször egyeztetni a magyartanárokkal, médiaoktatókkal, kapcsolattartó pedagógusokkal, hogy lássuk, mennyi diáktól érkezik be alkotás a kiírt pályázatunkra.

Ezen modul lezárása a pályázati határidő leteltéig, a pályamunkák beérkezéséig, azok dokumentálásáig tart.

IV.2.3. Értékelés

A második modul a felkészülést segítő rendhagyó előadások megtartása a szakmai közreműködők segítségével.

A 2. modulban tovább inspiráljuk a diákokat a versolvasásra, a versélmény feldol-gozására, önálló gondolat alkotására, továbbá iskolai, otthoni munkának javasoljuk Tóth Árpád munkásságának, verseinek megismerését. A tanulók beszélgessenek a diáktársaikkal, tanáraikkal, barátaikkal, családtagjaikkal, hogy minél több gondolat születhessen a kiválasztott versek kapcsán.

Az előadások zárásaként összegző értékelés, pozitív, ösztönző visszajelzés minden résztvevő számára. A szakmai előadások végén legalább egy órát szánjunk az eredmé-nyek számbavételére, a tanulói visszajelzések meghallgatására. Teremtsünk alkalmat arra, hogy a résztvevők bemutassák azokat a fotós, filmes terveket, amelyeket ők hoz-nának létre.

3. modul: Verskép – zsűrizés, értékelés, eredményhirdetés, kiállítás

IV.3. A modul adatai

In document könyvtári mintaprogramok (Pldal 36-41)