• Nem Talált Eredményt

A magyar forradalom hatása és a hidegháború kontextusa

EGY BIRoDALoM MEGSEMMISüLéSE:

II. A magyar forradalom hatása és a hidegháború kontextusa

A franciák és a britek ismét figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy az amerikai külügyminiszter augusztus 16. és 18. között karnyújtásnyira volt a szovjetekkel való megegyezéstől. Dulles bevallotta az akkori szovjet külügyminiszternek, Shepilovnak, hogy az amerikaiaknak – a szovjetekhez hasonlóan – nincs közvetlen érdekeltségük Szuezben, és hogy „érdekes lesz egy olyan konferencián részt venni, amelyen nem az uSA s nem a Szovjetunió a fő érdekeltek”. A szovjet külügyminiszter ezért bízott benne, hogy felvetheti az alku lehetőségét. A Szovjetunió ígéretet tett rá, hogy a tár-gyalásokon való részvétel ügyében nyomást gyakorol Nasszerre, az amerikaiak pedig csatlakoztak volna egy jogilag az összes fél számára kötelező hatályú határo-zat meghohatáro-zatalához. Így London és párizs mozgástere teljesen bezárult volna. Dulles már-már elfogadta az ajánlatot, amikor felfigyelt rá, hogy a szovjet propaganda az arab világban azon ügyködik, hogy Nasszer ne tudjon a tárgyalóasztalhoz ülni a tekintélyén esett csorba nélkül.

Dulles újabb kifogásai a francia beavatkozást illetően

Az október 30-i és november 6-i eseményeket nem elemezzük tüzetesebben, csak az amerikaiaknak szuez irányában mutatott prioritására és Magyarország sorsára térünk ki, valamint arra, hogy a végső döntés következtében az ügy kizárólag az ENSZ keretein belül volt megoldható. Emiatt hívták össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának első rendkívüli ülését. Az uSA ezt elkerülhette volna, ha nem kép-viselteti magát. A rendkívüli ülés során Cabot Lodge, az uSA ENSZ-nagykövete – J. F. Dulles közvetlen utasításait követve – a szervezet gyakorlatilag összes tagját a Franciaországot, Nagy-Britanniát és Izraelt mint agresszort elítélő vélemény

elfo-gadására buzdította, és arra kényszerítette a három támadó felet, hogy vonuljanak vissza Egyiptom területéről. Ezen a stratégiai vonalon a külügyminiszter november 3-iki betegsége sem változtatott.

Ami a francia–amerikai viszonyt az 1956. október 23-án kitört magyar forradalom szempontjából illeti, elmondható, hogy nagyon keveset egyeztettek Magyar -országról. A francia Külügyminisztérium mindent megtett annak érdekében, hogy a magyar ügy ne kerüljön az ENSZ asztalára. Azért szerették volna elkerülni a ma -gyarországi történésekkel foglalkozó vizsgálóbizottság felállítását, hogy ne alakul-jon ki jogi precedens. Ha ugyanis a magyar helyzettel foglalkozott volna az ENSZ, akkor egy szuverén állam belügyeibe avatkozott volna be, ami akár az algériai ese-ményekre is hatást gyakorolhatott. Ez megfelelt az amerikai érdekeknek is, mivel az Egyesült Államok igyekezett elkerülni, hogy a szovjet bűntények elítélésében ő legyen a zászlóhordozó.

Eisenhower és Dulles a szuezi katonai beavatkozás kezdete előtt abban állapod-tak meg, hogy a magyar eseményekre visszafogottan reagálnak. A Nemzetbizton-sági Tanács október 26-i ülésén végül olyan döntés született, hogy nem szállnak szembe a Kremllel. Harold Stassen republikánus leszerelési szakértő azt ajánlotta, hogy az osztrák semlegesség példája alapján oldják meg az ügyet. Foster Dulles azonban visszautasította az ajánlatot – bármennyire is megegyezett az a saját, Közép-Európát a finn modell alapján átalakítani óhajtó törekvéseivel –, s október 27-én, dal-lasi választási beszéde során békítő hangú üzenetet küldött a Kremlnek.

A külügyminiszter azon a véleményen volt, hogy a francia–brit beavatkozás el -vonja a szovjetek figyelmét. Nem ez történt. Mindenesetre az Egyesült Államok kor-mánya eltökélt volt abban, hogy nem kell annál többet tenni a magyar ügyben, mint az 1953 júniusában a Kelet-Németországot megrázó munkásfelkelés idején, azaz ele-gendőnek vélték a formális tiltakozást.

Amikor Egyiptom ellen megkezdődtek a hadműveletek, Eisenhower elrendelte, hogy az amerikai diplomácia teljes mértékben szorítsa háttérbe a magyar kérdést, Franciaország ellenben – teljesen érthetően – megváltoztatta a véleményét, s prioritásként kezelte a magyar ügyet. Így az Egyesült Államok nagykövete azt az utasítást kapta, hogy az észak-Atlanti Tanácsban ne szólaljon fel a budapesti események kapcsán. ugyanakkor Cabot Lodge az ENSZ Közgyűlésénél kieszközölte a Szovjetunió brutalitását elítélő határozat elfogadását. Mint később ismertetjük, ennek a határozatnak a hatása elmaradt a Franciaországot, Nagy-Britanniát és Izraelt elítélő hasonló határozatok következmé-nyeitől. Röviden: a magyar ügy újabb olyan eset volt, amelyben Dullesnek megint nem sikerült kemény hangot megütnie a Szovjetunióval szemben. További információkkal minderről Kecskés Gusztáv remek phD-dolgozata szolgál (Elisabeth du Réau profesz-szor felügyelete alatt): La diplomatie française et la révolution hongroise de 1956.

A Kreml blöffje

Miképp tudnánk felmérni Bulganyin, a szovjetunió Minisztertanácsának elnöke (valójában persze Hruscsov, a Szovjetunió Kommunista pártjának első titkára) ciaország és Nagy-Britannia elleni kirohanásának súlyát? Foster Dulles, amint hiva-talába visszatért, kitartott amellett, hogy az Egyesült Államok s nem a Szovjetunió érdeme, hogy a szövetségeseit megzabolázva vége lett a térségbeli ellenségeskedé-seknek.

A közismert tények szerint, melyet a történelem a szuezi legenda részeként köny-velt el, a következő történt: 1956. november 5-én Bulganyin marsall levélben fenye-gette meg Franciaországot és Nagy Britanniát, hogy amennyiben nem vonulnak visz-sza Egyiptomból, a legkorszerűbb fegyverekkel kell szembenézniük. Franciaország esetében a levél Guy Mollet egy évvel azelőtti moszkvai látogatásának, valamint a „proletariátus ügye elárulójának” vádjával íródott.

A magyar ügynél mérsékeltebb következményekkel számolhatott volna a Szov -jetunió. A nyugati vezetők azonban okkal kételkedtek abban, hogy a Szovjetunió a térségben bevetésre képes nukleáris rakétákkal rendelkezik. Ha így is lett volna, a szovjet hadiarzenál akkor sem tudta volna az Egyesült Államok haderejét legyőzni.

Ráadásul a szovjetek időközben elvesztették a bábállamaik feletti irányítást is, ami-ért a nyugati propagandát tették felelőssé. A belső konfliktusok egyfajta megoldása-ként ugyan kirobbanthattak volna egy háborút – ami a forradalom motorja –, de november 3-ig a szovjetek katonai fenyegetéseit senki sem vette komolyan. A reális kérdés az volt, hogy milyen is a szovjet haderő valós kapacitása? A lehetséges for -gatókönyvek egyike szerint az egyiptomi tengeralattjárók megtorpedózták volna a francia és a brit hajókat, a szárazföldön pedig – Szíriában – orosz önkéntesek száll-tak volna partra, hogy hátba támadják Izraelt.

Ezek az eshetőségek foglalkoztatták Franciaországot. November 1-jén Christian pineau külügyminiszter megosztotta aggodalmait Douglas Dillonnal, az uSA pári-zsi nagykövetével. A francia titkosszolgálat ugyanis olyan információkhoz jutott, hogy a szovjetek a szíriai bázisokról készülnek bevetésre. Ennek a hírnek politikai következményeként a francia miniszterelnök arra kérte az Egyesült Államokat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az ENSZ segítségével elkerüljenek egy lehetséges szovjet támadást. Csakhogy erre pineau már előbb is gondolhatott volna. Radford admirális azonban lebeszélte Dullest erről a lépésről. A vezérkari főnök szerint egy nagyszabású hadjárat elindítása túl bonyolult lett volna a szovje-teknek. A szíriai repülőterek rosszul voltak felszerelve, és a szovjetek nem kockáz-tatták meg, hogy Irán és Törökország légterét használva az izraeli légvédelemmel találják magukat szembe. Dulles ebből arra következtetett, hogy pineau az ENSZ-nél szeretett volna némi időt nyerni.

október 29. és november 3. között a titkosszolgálat megnyugtatta az Eisenhower-adminisztrációt: bár a szovjetek kétségkívül képesek lettek volna Egyiptomból és Szíriából gyorsan elfoglalni az egész régiót, de ennek az esélye minimális volt, mert nem vállalták a kockázatát, hogy ezáltal globális méreteket öltő konfliktust robbant-sanak ki. ezért inkább a földalatti, bomlasztó módszerekkel operáltak. A puccs volt ugyanis a legolcsóbb és a legkevésbé kockázatos módja egy kormányzat megdönté-sének. Eisenhower a megelőzés céljából elrendelte Dullesnek, hogy a CIA új, sztra-toszférás u2 bombázói repüljenek be a szíriai légtérbe.

1956. november 5-én Eisenhower levelet kapott Bulganyintól. A Szovjet Minisz-tertanács elnöke szerint az Egyesült Államok és a Szovjetunió erős tengeri flottával és légierővel rendelkezett a mediterrán térségben, és a Kreml arra kérte az Egyesült Államokat, hogy a két ország egyesítse a térségben állomásozó hadseregét és közvet-lenül avatkozzon be a francia–brit erők ellen Egyiptomban: „A Szovjetunió és az uSA a Biztonsági Tanács állandó tagjai, két olyan nagyhatalom, amely minden modern típusú modern fegyverrel rendelkezik, beleértve az atom- és a hidrogénarze-nált is. Rajtunk áll a felelősség, hogy megfékezzük a háborút és helyreállítsuk a békét és a nyugalmat a Közel- és a Közép-Kelet térségében. […] Az uSA a Földközi-tengeren erős flottával rendelkezik. A Szovjetunió szintén erős flottával és légierővel van jelen. Ezeknek az eszközöknek egy ENSZ döntés értelmében történő egyesített, azonnali hatályú bevetése megbízható garanciát jelentene az egyiptomi nép és keleti arab országok elleni agresszió megszüntetésére.”

Ezzel egyidejűleg a szovjetek egy határozatot is benyújtottak az ENSZ Biztonsági Tanácsához, amelyben az ENSZ tagállamait, főleg az Egyesült Államokat és a Szov-jetuniót arra kérték, hogy Egyiptomba tengeri, légi és szárazföldi erőket küldjenek.

Moszkva természetesen nem reménykedett abban, hogy meggyőzi Eisen howert, s azzal is tisztában volt, hogy az uSA élni fog a beadvány megvétózásának a jogával.

Kettős célt szerettek volna elérni: először is, hogy az arab világban a lehető legjobb szövetséges látszatát keltsék, másodszor pedig így szerették volna felkészíteni a köz-véleményt arra, hogy csapatokat terveznek küldeni Egyiptomba és Szíriába. Az volt a véleményük, hogy ha a BT el is utasítja az indítványt, a Közgyűlés talán hajlandó lesz azt elfogadni.

Eisenhower azonban átlátott az oroszok taktikáján, s kétséget sem hagyott afelől, hogy elképzelhetetlen a Fehér Ház és a Kreml együttműködése. Az amerikai elnök ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy az oroszok dupla vagy semmi alapon pucs-csot fognak szervezni, amellyel megtarthatják Magyarországot, s nem mellékesen Egyiptomot is megszerezhetik. A franciákhoz és a britekhez hasonlóan a szovjetek is úgy ítélték meg, hogy vállalhatják ezt a kockázatot, bár a helyzet komolysága nem engedte volna meg ezt a következtetést. Amennyiben a francia–brit titkosszolgálat

tudomást szerzett volna egy orosz légitámadásról, akkor joguk lett volna azt meg-akadályozni. Ebben az esetben pedig a Kreml erős válaszlépéseket tett volna. Eisen-hower közeli tanácsadóinak a következőket mondta: „A szovjetek félnek és dühösek.

és nincs veszélyesebb egy ilyen tudatállapotú diktatórikus rendszernél. Hitler utolsó napjaira emlékeztet a helyzet.” (Hitler ugyan már tudta, hogy vereséget szenvedett, 1945. március elején a Wehrmacht utolsó tartalékaival mégis megtámadta a szövet-ségeseket.) Az elnök tanácsadói aggodalmukat fejezték ki.

A brit kabinetet a Kreml kirohanásai a világháború legsötétebb óráira emlékeztet-ték. Már évek óta figyelmeztettek a nukleáris fegyverkezés fejlődésére, valamint arra, hogy nem lehet az 1940/1941-es dicsőségre alapozni a jövőt; mivel a Brit-szigetek nem nyújtanának már menedéket egy esetleges támadás esetén. A megfelelő szavak és a retorika ügyes használatával a Kreml propagandistái végül célba értek.

Még Hoover is, az FBI igazgatója, aki mellesleg hírhedt angolgyűlölő és Eden – az Egyesült Királyság miniszterelnöke – ellensége volt, azt latolgatta, hogy ki kell állni a franciák és a britek mellett annak érdekében, hogy ne adjanak teret a szovjeteknek újabb sikerek eléréséhez, és Nasszert meg kell kérni, hogy Hammarskjöld ENSZ-főtitkár közbenjárásával mondjon le. Eisenhower elnök erre nem reagált. Ehelyett megparancsolta, hogy az amerikai adminisztráció keresse meg Nehrut, India minisz-terelnökét, hogy közvetítsen Egyiptom és Nagy-Britannia között. ugyanakkor azt is ajánlotta, hogy az ENSZ-ben az amerikai nagykövet semlegesítsen minden szovjet határozat-beadványt. A cél az volt, hogy a szovjetek ne legyenek képesek az ENSZ ernyője alatt a térségben intervenciós lépéseket tenni. ugyanis egy esetleges szovjet beavatkozás jóváhagyásához Moszkva az afrikai és ázsiai küldöttek meggyőzésével könnyen megszerezhette volna a szavazatok kétharmadát. Ezért Eisenhower Hagerty sajtófőnökkel nyilatkozatot adatott ki, amelynek egyértelmű célja a szovjetek figyel-meztetése volt: „Az elnök levelet kapott Bulganyin marsalltól, amelyet már korábban közöltek a moszkvai lapok. A levél – amelynek félreérthetetlen célja az, hogy a világ figyelmét elterelje a magyarországi katasztrófáról – azt a képtelen elgondolást su -gallja, hogy az Egyesült Államok csatlakozni kíván a Szovjetunióhoz egy olyan két-pólusú beavatkozás megszervezéséhez, amelynek célja az egyiptomi harcok meg-szüntetése. A Közép-Kelet – amelyet minden oldalról provokációs cselekmények érnek – kérdése most van az ENSZ előtt. A globális szervezet tűzszünetre szólít fel, az idegen katonai erők visszavonását kéri, és ENSZ-csapatok bevonulását szorgalmazza, annak érdekében, hogy a helyzet stabilizálódjon. pillanatnyilag sem a Szov -jetunió, sem más katonai erő nem vonulhat be a Közép-Keletre, hacsak nem az ENSZ mandátuma alatt.”

A francia vezetők nem voltak Bulganyin levelétől elragadtatva. November 6. reg-gelén – amely az uSA-ban választási nap volt – Douglas Dillon, az uSA párizsi

nagykövete révén arról tájékoztatták a Fehér Házat, hogy a közeljövőben hajlandóak egy esetleges tűzszünetről tárgyalni, amelyre eddig a szovjetek nyomása miatt nem voltak kaphatók. Azt is elmondták, hogy a tűzszünet után egy megfelelő felszerelés-sel rendelkező francia felderítő csapat ott kíván maradni a térségben, és csatlakozna ahhoz az ENSZ-kontingenshez, amely hozzájárulna a Csatorna újbóli megnyitásá-hoz. A politikai helyzet rendezésére Franciaország nem kívánt véglegesen a tér-ségben maradni, a Csatorna megnyitását követően visszavonult volna. Guy Mollet francia miniszterelnök annak érdekében, hogy végleges megoldást találjanak a Csa -torna-kérdésben, szabad választások kiírását követelte Egyiptomban. ugyanakkor az arab–izraeli békekötést is szorgalmazta „Egyiptom népének legitim képviselőivel”.

Konrad Adenauer német kancellár Matignonban tett látogatására – amelyet jóval előbbre terveztek, annak érdekében, hogy az EuRAToM (Európai Atomenergia Közösség), illetve a közép- és kelet-európai békerendezés tervezeteinek részleteit megtárgyalják – 1956. november 6-án került sor. Akkor derült ki, hogy a franciák a Magyarországon történtekre alapozva tárgyilagosan érzékelték a szovjet veszélyt.

Adenauer ellenérzését fejezte ki egy esetleges moszkvai–washingtoni együttmű-ködés lehetőségével kapcsolatban. Francia partnerének felajánlotta, hogy közösen ellenőrizzék Eisenhower szándékait: november 6án a kancellár ugyanis levelet ka -pott a bécsi konzulátusról, amelyben az állt, hogy a Szovjetunió csapatokat vonhat össze Csehszlovákiában, és azok bevetésével esetleg megtámadhatják Ausztriát.

Ade nauer ezért azt javasolta Mollet-nek, hogy kérdezze meg az uSA elnökét, mit mondana, illetve mit tenne ez ügyben.

Mollet és pineau végül úgy döntöttek, hogy „tesztelik” az uSA készségét Európa megvédésére, s Alphand francia nagykövetet utasították, hogy a Fehér Házban érdek-lődjön efelől. Mivel Eisenhower a választások miatt éppen Gettysburgben tartózko-dott, Hoover, az FBI igazgatója fogadta Alphandot. Nem kevés szarkazmussal azt válaszolta: amennyiben Guy Mollet azt kívánja, hogy az amerikai elnök biztosítsa őt a NATo iránti elkötelezettségéről, akkor a franciáknak először is bele kell egyezniük a tűzszünetbe, ki kell vonniuk a csapataikat, és el kell fogadniuk az ENSZ beavatko-zását is. Hoover számára a magyar tragédia és a szuezi válság olyan események vol-tak, amelyek közeli kapcsoltban álltak egymással.

Ez volt az első és egyben az utolsó eset Eisenhower elnöksége alatt, hogy egy magas tisztséget betöltő amerikai politikus elismerte az egyiptomi és a magyar hely-zet közötti összefüggést. Ironikus siker volt ez a franciák számára, és sokatmondó kijelentés az amerikaiak megbízhatóságáról.

Szintén ironikus, hogy Hoover lehetővé tette ugyan Alphand-nak, hogy rázúdítsa panaszáradatát, ám eközben a francia és a brit kormány beleegyezett a tűzszünet fel-tételeibe, és az amerikai nyomás következtében végül Eden és Mollet elállt attól

a tervtől, hogy expedíciós erőiket az ENSZ békefenntartó csapataiba integrálják.

Ennek eredménye egy felemás győzelem lett. A franciák elfogadták Eisenhower érvelését: amennyiben Franciaország és Nagy-Britannia részt vesz a békefenntartó csapatok munkájában, Egyiptom mindenképpen biztosítani fogja a szovjetek jelen-létét is. A Csatorna felett őrködő Vörös Hadsereg pedig a legkevésbé sem volt kívá-natos a franciák számára.