• Nem Talált Eredményt

A kutatás tapasztalatai Nagykikindán, Újvidéken és Zomborban

9. AZ EMPIRIKUS KUTATÁS EREDMÉNYEINEK ELEMZÉSE

9.1. A kutatás tapasztalatai Nagykikindán, Újvidéken és Zomborban

A kutatás idején Nagykikindán a Fejős Klára Általános Iskolában és a Szent Száva Általános Iskolában volt lehetőség magyar nyelven tanulni (10. és 11. ábra). Mindemellett a

49 Oktatásfejlesztési Stratégia 2010-2016, Magyar Nemzeti Tanács

48

községen belül, Kisoroszban (Torontáloroszi (Rusko Selo))50, Szajánban (Sajan)51, és Töröktopolyán (Banatska Topola)52 is folyik magyar nyelvű oktatás.53 Középiskolai szinten a nagykikindai Műszaki Iskolában van mód magyar nyelven is tanulni. A kutatást követően azonban gyermekhiány miatt a két általános iskola tagozatait összevonták, így ma már csak egy intézményben, a Fejős Klára Általános Iskolában folyik magyar nyelvű oktatás.

Mindemellett a kutatást követő években megszűnt a középiskolai oktatás is, így azok a végzős magyar általános iskolás diákok, akik anyanyelvükön szeretnének továbbtanulni kénytelenek más városokban folytatni a tanulmányaikat, ami hátrányt jelent a magyar közösség számára.54

A kutatás során 13 interjút készítettem a vizsgálat helyszínéül szolgáló Nagykikindán.

A településen összesen hat iskola működik, és ebből ahogyan a fentiekben már említést tettem a kutatás időpontjában két iskolában lehet magyar nyelven tanulni (ezek nem kéttannyelvű iskolák, hanem önálló szerb és magyar nyelvű tagozatokon folyik a tanítás). A 13 megkérdezettből hat diák, négy szülő és három pedagógus volt. A szülőkkel készített interjú során egy esetben jelen volt a lekérdezett személy házastársa, illetve egy másik esetben jelen volt a megkérdezett szülő édesanyja is. A pedagógusok közül egy szerb nemzetiségű volt, aki szerb osztályokban tanít, egy magyar nemzetiségű, aki szintén szerb tannyelvű osztályokban tanít, míg a harmadik egy magyar nemzetiségű magyar tannyelvű osztályban tanító pedagógus volt. Az interjúk 2013. február és március hónap közötti időszakban készültek el. A 13 interjúból hét szerb nyelven, hat interjú pedig magyar nyelven készült. Az interjúalanyok felkutatásában egy nagykikindai általános iskolában dolgozó tanítónő segítségét kértem.

Általa jutottam el a diákokhoz, valamint később a diákokon keresztül szüleikhez. A kutatás során nehézségekbe ütköztem, ugyanis a megkeresett hét szülőből mindösszesen négyen vállalták az interjút. A többieket a megadott telefonszámon nem tudtam elérni, vagy elfoglaltságukra hivatkozva nem kívántak felelni a kérdéseimre. A szerb tannyelvű osztályokban tanuló diákokkal az interjúk szerb nyelven készültek el, az ő saját kérésükre. Ők úgy fogalmaztak, hogy nehezen megy a magyar nyelv, ezért inkább szerbül beszélnének. Az interjúk készítése közben viszont kiderült, hogy egy kisfiú kivételével a diákok alig, illetve nagyon gyengén beszélnek magyarul.

10. ábra: Fejős Klára Általános Iskola, Nagykikinda

Forrás: https://ilovekikinda.com/vesti/1145-nastav-u-novim-ucionicama

50 Gligorije Popov Általános Iskola

51 Móra Károly Általános Iskola

52 Testvériség - Egység Általános Iskola

53 Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének adatai alapján

54 Magyar Szó napilap, 2012.07.12.

49

11. ábra: Szent Száva Általános Iskola, Nagykikinda

Forrás: http://osnovneskole.edukacija.rs/drzavne/kikinda/os-sveti-sava

Az Újvidéken készült interjúk 2014. szeptember és október hónap közötti időszakban készültek el. A kutatás során 14 félig strukturált interjú készült, melyből hat szerb nyelven, nyolc interjú pedig magyar nyelven került lekérdezésre. A nagykikindai kutatáshoz hasonlóan a diákok kérésére az interjúk szerb nyelven készültek, egy kisdiák kivételével a többi tanuló igen gyengén beszél magyarul. A 14 megkérdezettből öt diák, három szülő és hat pedagógus volt. A megkérdezett pedagógusok közül egy fő szerb nemzetiségű szerb tannyelvű osztályokban tanító tanár volt, továbbá a kutatásban részt vett négy magyar nemzetiségű pedagógus, aki egyaránt tanított szerb és magyar tannyelvű osztályokban is, illetve interjú készült egy alsó tagozaton tanító magyar pedagógussal is.

A kutatás időpontjában Újvidéken három általános iskolában volt lehetőség magyar nyelven tanulni, a Petőfi Sándor Általános Iskolában, a József Attila Általános Iskolában és а Sonja Marinković Általános Iskolában (12. 13. és 14. ábra), azzal, hogy a korábbi években a Nikola Tesla Általános Iskolában is működött magyar nyelvű tagozat, de az utóbbi években az iskolában már nem indult első osztályos tagozat. Ezen felül az újvidéki községhez tartozó Piroson (Rumenka)55 és Tiszakálmánfalván (Budisava)56 szintén lehetőség volt magyar nyelven tanulni.57

A 2014/15-ös tanévben az Újvidék város területén működő általános iskolákba összesen 37 gyerek iratkozott magyar tannyelvű tagozatra. A Petőfi Sándor Általános Iskolába 13 fő, a József Attilába 9 fő, а Sonja Marinković Általános Iskolában 5, az Újvidék községhez tartozó tiszakálmánfalvi Ivo Andrić Általános Iskolában pedig 10 gyermek kezdte meg az első osztályt.58

A kutatás időpontjában a következő középiskolákban tudnak a diákok magyar nyelven továbbtanulni: Svetozar Marković Gimnázium, Mihajlo Pupin Elektrotechnikai Középiskola, Április 7. Egészségügyi Középiskola, Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskola, továbbá lehetőség van az újvidéki községhez tartozó Futakon (Futog) mezőgazdasági középiskolába

55 Szent Száva Általános Iskola

56 Ivo Andrić Általános Iskola

57 Észak-Bácsaki Magyar Pedagógusok Egyesületének adatai alapján

58 Újvidéken nőtt a magyar ajkú elsősök száma, Magyar Szó online, 2014.06.26.

50

iratkozni. Bár a felsőoktatáshoz kapcsolódik, de fontosnak tartom kiemelni, hogy a kutatást követően 2015-ben Újvidéken megnyitották az Európa Kollégiumot, azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a magyar anyanyelvű hallgatók lakhatását, és egyúttal a kollégium a vajdasági magyarság szellemi, tudományos és művészeti központja kíván lenni. Mindemellett a kollégiumban helyet kapnak a magyarországi szerb közösséghez tartozó diákok is, így elősegítve a nemzetek közötti párbeszédet és egymás iránti toleranciát.

12. ábra: Petőfi Sándor Általános Iskola, Újvidék

Forrás: http://osnovneskole.edukacija.rs/drzavne/novi-sad/os-petefi-sandor

13. ábra: József Attila Általános Iskola, Újvidék

Forrás: https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html

14. ábra: Sonja Marinković Általános Iskola, Újvidék

Forrás: http://www.sonjamarinkovicns.edu.rs/

A zombori interjúk 2014. november és december hónapok közötti időszakban készültek. A kutatás során 15 félig strukturált interjú készült. A 15 személyből nyolc pedagógus, három diák, és négy szülő volt. A nyolc pedagógus közül öt fő általános és középiskolában is tanít, három fő pedig kizárólag középiskolákban. A megkérdezett pedagógusok közül egy fő szerb nemzetiségű szerb tannyelvű osztályokban tanító tanár volt, hét fő pedig magyar vagy vegyes nemzetiségű pedagógus, aki egyaránt tanított szerb és magyar osztályokban is. A megkérdezett diákok vegyes nemzetiségű családból származtak.

51

Zomborban az első interjúalanyom egy pedagógus volt, rajta keresztül kerültem kapcsolatban a többi pedagógussal, a pedagógusokon keresztül pedig a diákokkal és szüleikkel.

Zomborban egy iskolában, a Testvériség Egység Általános Iskolában van mód magyar nyelven tanulni (15. ábra). A zombori községen belül pedig Bácsgyulafalván (Telečka)59, Bezdánban (Bezdan)60, és Doroszlón (Doroslova)61 működnek magyar osztályok.62 A zombori általános iskolában évről évre csökken a magyar diákok száma, ami komoly gondokat vet fel a jövőre nézve.

A kutatást követően elsős diák hiányában 2016-ban nem indult el a magyar tannyelvű osztály, ami korábban még nem fordult elő az iskola történetében, majd a következő évben (2017-ben) is csak két diák iratkozott magyar tagozatra. A 2019-es évben pedig szintén nem indult magyar első osztály. A folyamatosan csökkenő gyereklétszám a tanítók és tanárok normáját is súlyosan érinti. Egész Nyugat-Bácskában nő azon pedagógusok létszáma, akik több településen is dolgoznak, és sokan közülük míg így sem tanítanak teljes óraszámmal. Az általános iskolai tanulmányokat követően, a kutatás időpontjában Zomborban a gimnáziumban, az egészségügyi, a közgazdasági és a műszaki középiskolában van lehetőség középfokon magyar nyelven továbbtanulni.

15. ábra: Testvériség Egység Általános Iskola, Zombor

Forrás: http://www.osbratstvojedinstvo.com/