• Nem Talált Eredményt

A kozmuvelodesi konyvtarak mukodesi feltetelei es forgalma

In document PEST MEGYEI KONYVTAR (Pldal 85-112)

Az eddigiekben csak a tanacsi konyvtarak helyzetet vizsgaltuk, a konyvtari szolgaltatasban azonban reszt vesznek mas halozatok konyvtarai is. A tenyleges ellatottsagot csak ezek figyelembevetelevel lehet megallapitani. Ezert begyiijtottiik a tanacsi halozat mellett a szakszervezeti, az altalanos es kozepiskolai konyvtarak adatait es azokat osszesitve viszonyitottuk a lakossag szamahoz. Eltekintettunk a tudomanyos-, a szakkonyvtarak, a miiszaki-, a felsofokii-, a szakmunkaskepzo iskolak konyvtari adatainak felhasznalasatol. A szakmunkaskepzo iskolak adatairol nem szivesen mondtunk le, de statisztikajuk annyira attekinthetetlen volt, hogy vegiil is kihagytuk oket.

A feldolgozott konyvtaraknal a nem tanacsi halozatok adatszolgaltatasait kellett figyelembe venni s ezert az osszesito 7. tablazat joval kevesebb rovatot tartalmaz. A szakszervezeti konyvtaraknal nines 14 even aluli es feluli bontas, az iskolai konyvtaraknal nem szerepel a reszfoglalkozasii konyvtarosok, a latogatok szama, ezeket egysegesen kihagytuk a tablazatbol. De a kozolt nehany adat is nagymertekben modositja azt a kepet, amit a tanacsi konyvtaraknal kaptunk. A fovarosi szakszervezeti halozat olyan ellatottsagi es forgalmi adatokkal jelentkezett, amely teljesen megvaltoztatja a fovarosi es a megye mindket teriiletenek viszonyat. De sokat „segitettek" ehhez a fovarosi kozepiskolak es az altalanos iskolak adatai is. Ennek kovetkezteben minden - az osszlakossagra vonatkozo mutatonal — a fovaros keriilt az elre, a megye csak a gyermekeknel tartotta meg az elonyet. A megye ket teriilete kozul az ellatottsagi mutatok a megye egyeb teriiletenek kedvezobb helyzetet jelzik, a forgalom is itt a nagyobb, csupan a gyermekek altal kolcsonzott kotetek szamanal elozte meg az agglomeracio.

A fohivatasii konyvtarosok szama a fovarosban tobb mint ketszerese az agglomera-cioenak, ezt a lemaradast a megye reszfoglalkozasiiak beallitasaval igyekszik potolni. A z 1000 lakosra juto konyvek szama is duplaja a fovarosban az agglomeracionak, csupan az allomanygyarapitasra juto forint osszegenel mutatkozik meg a megye helyzetenek javitasara tett erofeszites. Mig az ellatottsagnal a kiilonbseg tehat kb. ketszeres, addig az

osszes latogatok, olvasok es kolcsonzesek szama csak korulbeliil egyharmaddal tobb a fovarosban mint az agglomeracioban. A gyermek olvasok, latogatok, a kolcsonzesek szama viszont Pest kornyeken tobb, igy — bar egy olvasora majdnem 50%-kal kevesebb kotet jut — az egy olvasora eso kolcsonzott kotetek szamaban meghaladja a fovarost, a konyvek kihasznaltsagi mutatoja pedig kb. egyharmaddal nagyobb mint Budapesten. A megye egyeb teriilete — a fovaros es az agglomeracio kozott „helyezkedik e l " . A ket terulet viszonyat a fent emlitetten kiviil az jellemzi, hogy az egy olvasora juto kevesebb konyvbol majdnem 25%-kal tobbet kolcsonoznek az agglomeracioban, s a konyvek forgasi sebessege kb. egyharmaddal magasabb. Az elozo fejezetben es a most kifejtettek alapjan megallapithatjuk, hogy az agglomeracioba tartozo telepiilesek konyvtari ellatottsaga nemcsak a fovarosenal rosszabb, de jelentosen elmarad az orszagos viszonylatban utolso helyen alio megye agglomeracion kiviili teruletetol is.

Harom telepiiles helyben-es eljaro dolgozoinak osszehasonlitasa

Amikor az agglomeracio konyvtari ellatottsagat vizsgaltuk, lenyegeben a bejarok miivelodesi lehetosegeirol akartunk kepet kapni, mert a megyebol Budapestre bejaro 160-180 000 dolgozo zome ezen a teriileten lakik. Ezt a tenyt a tapasztaltakon kivul kozvetve jelezte az agglomeracio nepessegi megoszlasa, a munkasok, vezetok, szakalkal-mazottak magas aranya. Tobbet azonban nem tudtunk mondani, mert megbizhato adatunk telepiilesi bontasban nines, csak a konyvtarak nyilvantartasara tamaszkodhatunk*

a bejarok szemelyi adatai, olvasasi szintje megallapitasanal, i l l . osszehasonlitasanal.

Kivalasztottunk harom kulonbozo telepiilest Szentendrei, Pilisvorosvari es Maglodot. Az elso varost, a masodik iparosodott nagykozseget, a harmadik reszben mezogazdasagi jellegii kozseget reprezental. Ezekben sem viszonyitottuk a konyvtarhasznalat mutatoit a bejarok szamahoz, mert csak becsiilt adatokkal rendelkezunk. Igy tehat csak a konyvtarak eljaro es helyben dolgozo olvasoinak adatait hasonlitottuk ossze es ebbol kisereltunk meg kovetkezteteseket levonni az eljarok olvasasi szintjere vonatkozoan.

Tekintettel arra, hogy az altalanos iskolasok kozott eljaro alig van, az elemzesnel csak a felnott olvasokat vettuk figyelembe. A gyermekolvasoknak az osszes olvasokhoz viszonyitott aranya jellemzo a konyvtar tevekenysegere, ezert erdemes megemliteni, hogy Pihsvorosvarott alig tobb mint a negyede, Maglodon majdnem fele 14 even aluli. Ebbol kovetkezik, hogy az utobbi konyvtarban alacsony az elemezheto olvasok szama. A felmerest az aprilisi (1974) mintaveteli honapban vegeztiik, az olvasok szama az aprilis 30-i allapotot tiikrozi.

A harom telepiiles tanacsi konyvtaranak ekkor 1910 felnott olvasoja volt (lasd a 8. sz. tablat). Ennek tobb mint a fele (51,21%) volt eljaro. A harom konyvtar olvasoinak tobb mint a fele, az eljarok tobb mint 2/3-a Pilisvordsvarrol keriilt k i , ezert e konyvtar adatai meghatarozoak a harom konyvtar olvasoinak kiilonbozo szempontbol vizsgalt megoszlasara vonatkozoan. Igy, bar Szentendren az eljarok aranya meg 1/3-a sines az osszes olvasokenak, a harom konyvtarban megis ok varmak tobbsegben. Igaz, hogy a legnagyobb aranyban Maglodon olvasnak az eljarok, alacsony szamuk azonban kev^sbe

•Azota megjelent a Kozponti Statisztikai Hivatal agglomeraciorol szolo kiadvanya, melynek o s s z ^ i t a s i szempontjai elternek a mi altalunk kozolteketol.

befolyasolja az ossz-eredmenyt. A kormegoszlas szempontjabol a helyben dolgozok az aranyosabb eloszlasiiak, az eljarok lenyegeben ket korcsoportba tartoznak: kozel 3/4-ed resziik 15-24 eves korii, csak 1/4-uk tartozik az aktiv korosztalyba. Ez mind a harom konyvtarra jellemzo, a legnagyobb mertekben megis Maglodon tapasztalhatjuk. A foglalkozas szerinti megoszlasnal csak ket kategoriaban nagyobb a helyben dolgozok aranya: az egyeb foglalkozasiiaknal, kisebb aranyban a vezetok es szellemi foglalkozasiiak koreben. A tobbi kategoriaban az eljarok vezetnek. A tanulok magasabb aranya hozzajarul — bar teljesen nem indokolja — a 15—24 eves korcsoport kiugro ered-menyehez. Az ifjusagi korosztaly mas fogladkozasi agakban is magasabb aranyban szerepel az eljarok kozott mint az idosebbek. A szak- es a betanitott munkasok kozott jelentos az eljarok tobbsege, viszont olyan keves segedmunkas olvaso van, hogy nines bizonyito ereje folenyiiknek. Meg fokozottabban all ez a megallapitas a mezogazdasagi fizikai dolgozokra.

Az egyes konyvtarakban az olvasok foglalkozasi megoszlasa szempontjabol jelentos kiilonbsegek vannak. PUisvorosvarott peldaul a helyben dolgozok es az eljaro olvasok kozott is sok a szak- es betanitott munkas, magas a helyben tanulok aranya, viszont keves egyeb kategoriaba tartozo van; Szentendren — bar alacsony a helyben dolgozo szak- es betanitott munkasok aranya, de jelentos az eljaro tanulok szama; Maglodon alig van helyben dolgozo szak- es betanitott munkas az olvasok kozott, viszont magas az eljaro tanulok es a helyben dolgozo egyeb kategoriaba tartozok aranya.

A helyi konyvtarak mellett az eljarok hasznalhatjak az iizemek, az intezmenyek es a Budapesten dolgozok a Szabo Ervin Konyvtar halozatat is. A harom telepulesen a helyi konyvtar 170 olvasoja jelezte, hogy tagja mas konyvtarnak is. Ez az osszes eljarok 17,4%-a. Legtobben pilisvorosvari olvasok, a konyvtar eljaro olvasoinak 25,7%-a. Minden negyedik olvaso tehat mas konyvtarnak is tagja, megis erdemesnek tartja, hogy a helyi konyvtarat is felkeresse. Ha kevesebb olvasot is jelent, az arany szempontjabol nem rosszabb a helyzet Maglodon, ahol 24,5%, sot Szentendren sem, ahol 20,3% olvas mas konyvtarban is. E z pedig nemcsak a latogatasok, a kolcsonzesek szamanak csokkeneseben jut kifejezesre, de befolyasolja a kolcsonzesek miifaji osszetetelet, mert felteheto, hogy a szakkonyvek egy reszet a munkahelyi konyvtar jobban felszerelt allomanyabol kol-csonzik.

Az aprilisi mintavetel, ha korlatozott mertekben is, alkalmat ad a helyben lako es az eljaro olvasok olvasasi intenzitasanak, szinvonalanak tanulmanyozasara. A harom konyv-tar egyuttes adatai azt mutatjak, hogy a helyben dolgozok gyakrabban latogatjak a konyvtarat, mint az eljarok, tobbet is kolcsonoznek. Ha az egyes telepiileseket nezziik, itt eltiinik az olvasok szamanal tapasztalhato pilisvorosvari foleny, sot az 1 olvasora eso latogatas es kolcsonzott kotetek szama niluk a legalacsonyabb. E z nem jelent kis forgalmat, bar az eljarok 1 olvasora juto latogatasa, meginkabb kolcsonzese alatta van a hasonlo nagysagii kozsegi konyvtarak atlaganak (lasd a 4. sz. tabla). Szentendren a viszonylag alacsony olvasoi letszamot aranyos es elenk forgalom feledteti. Maglodon ugyanez a tenyezo elsosorban a helyben dolgozoknal tiil magas olvasasi intenzitassal jar.

A kolcsonzott kotetek miifaji megoszlasa a helyben dolgozoknal jobb. E z kitunik az ismeretterjeszto — kozte a tarsadalomtudomanyi, a miiszaki, a mezogazdasagi miivek — aranyabol eppen ligy, mint a szepirodalomebol. Talan csak a gyermek es iQiisagj irodalom valamivel magasabb aranya mond client ennek a megallapitasnak. Ha kozelebbrol megnezziik ennek az okat, akkor azt Maglod kiugro szamii kolcsonzeseben talaljuk meg.

Az egyes konyvtarak eredmenyei is megfelelnek az osszesitesben mutatkozo tendenciak-nak. Csupan a tarsadalomtudomanynal - mind a harom konyvtarban - , es az

elhanyagolhato szamii mezogazdasagi muveknel, Pilisvorosvarott jelentkezik ezzel ellen-tetes iranyzat. Ha egymassal hasonlitjuk ossze a harom konyvtar eredmenyeit, akkor a legjobb osszetetelt Szentendren talaljuk, utana masodiknak Maglod kovetkezik (a gyermek es iQiisagi miivek kolcsonzeset kiveve). Pilisvorosvarott kisebb aranyban kolcsonoztek ismeretterjeszto miiveket a mintaveteli honapban. A harom konyvtarnak, mint az agglomeracio intezmenyenek ellatottsagat es forgalmat reszletesen elemeztiik a 4. fejezetben. Itt most az eljarok olvasasi intenzitasat es szintjet vizsgaljuk es ehhez a felnott olvasoknak 1972-ben kolcsonzott kotetek adatait hiyjuk segitsegul azzal a megjegyzessel, hogy azok harom mintaveteli honap eredmenyeit tartalmazzak es tudataban vagyunk annak, hogy a harom telepiilesen a kis szamii „sokasagb61" csak megkozelito eredmenyt kaphatunk.

Ism.terj. Xars. tud. Muszaki Mezogazd. Szepir. Gyerm.es ossz. ^ iQ.

3 telepiiles 20,5 5,4 4,7 1,1 71,0 8,5 Budapest 33,8 8,6 4,2 0,7 66,2

Pest megye 22,4 4,0 3,4 2,7 65,0 12,6 A kis tablazat a harom telepiiles eljaroinak olvasasi szintjet rosszabbnak tiinteti fel a fovarosenal es a megye egyeb teriiletenel. A miiszaki irodalom kolcsonzesenek a fovarosenal is magasabb aranyat a kis „sokasagb61" adodo esetlegessegnek foghatjuk fel.

Erre utalhatunk a tarsadalomtudomanyi miivek megyenel magasabb forgalmi aranyanal is.

Azt mar tudjuk, hogy a helyben dolgozok tobbet latogatjak, tobbet kolcsonoznek a helyi konyvtarbol, mint az eljarok. A mintaveteli honap munkanaploja alapjan megkiserel-tiik megvizsgalni a kolcsonzesek ritmusat; van-e elteres a ket csoport kozott, a latogatas napja, a kolcsonzott kotetek szama szempontjabol. Ezert napok szerint kigyujtottiik ezt a ket adatot: a helyben dolgozok es az eljarok szerint.

A kovetkezo tablazat ot kaptuk (lasd a 91. oldalon).

Eloszor is meg kell allapitani, hogy a felszabadulasi iinnep miatt hivatalosan eggyel, a gyakorlatban kettovel kevesebb kolcsonzesi nap volt ebben a honapban. A heti sziinnapot ugyanis az iinnep utani napon, penteken adtak k i , vasarnap a munkanapon viszont nem kerestek fel olvasok a vizsgalt konyvtarakat. E z azt jelentette, hogy ebben a honapban csak 3 penteki kolcsonzesi nap volt. Befolyasolta az eredmenyt, hogy megyenkben hetfon a legtobb helyen nines kolcsonzes, Maglodon es Pilisvorosvarott csiitortokon sem. Az iinnep miatti kieses altalaban gyengitette az aprilis „mintajelleget", a csiitortoki nape pedig ennek a vizsgalodasnak eredmenyesseget.

Azt mar lattuk, hogy osszessegeben nezve, a latogatasok es a kolcsonzesek szempontjabol a helyben dolgozok jarnak elol; ez mutatkozik meg egyes napok szerint is.

A hetfoi nap mellett a csiitortokit sem erdemes figyelembe venni, mert csak egyik konyvtarban kolcsonoznek. A helyben dolgozoknal a legerosebb a szerda, utana a szombat. Mig a keddi es a penteki nap kb. azonos forgalmat hoz; az eljaroknal a szombat a legerosebb nap es csak ezutan kovetkezik a szerda. A kedd valamivel elenkebb forgalmat mutat fel, mint a pentek. Amennyire ilyen kisszamii adatokbol megallapithato, az eljarok kolcsonzesi ritmusaban tehat van elteres a helyben olvasoketol. Kiilonosen a szombati nap forgalma erdekes: akkor az eljarok, a latogatok es a kolcsonzesek szama szempontjabol majdnem elerik a helyben dolgozokat; a heti forgalomhoz viszonyitva meg is haladjak azokat; a helyben dolgozok az osszes heti latogatasok 25,76%-at, a kolcsonzesek

Helyben dolgozok Eljarok latogatas kolcsonzes latogatas kolcsonzes

Kedd 56 221 35 145

68 266 42 153

37 126 26 106

53 180 30 109

46 217 37 141

Osszesen 260 1010 170 654

1 napra eso atlag 52 202 34 130,8

Szerda 39 168 41 133

61 294 51 160

84 230 51 149

76 230 56 172

Osszesen 260 922 199 614

1 napra eso atlag 65 230,5 49,7 153,5

Csiitortok 16 68 12 48

5 22 5 17

6 25 12 38

Osszesen 27 115 29 103

1 napra eso atlag 9,0 38,3 9,7 34,2

Pentek 41 156 20 72

72 273 38 127

46 162 28 107

Osszesen 159 591 86 306

1 napra eso atlag , 53 197 28,7 102

Szombat 38 147 45 135

55 171 53 178

74 305 75 274

78 241 63 194

Osszesen 245 864 236 781

1 napra eso atlag 60,3 216 59 195

Mindosszesen 951 3502 720 2458

24,67%-at bonyolitjak le szombaton, mig az eljarok 32,77, ill. 31,77%-at. Az eljarok tehat jobban hasznaljak ki a mar sok helyen bevezetett szabadszombatot konyvtarlatogatasra,

mint a helyben dolgozok, akik a het tobbi napjan is konnyebben eljuthatnak oda.

Osszefoglalva a kozolt tablazatokbol levonhato kovetkezteteseket, megallapithat-juk, hogy bar a harom konyvtar felnott olvasoinak tobbsege eljaro dolgozo, ill. tanulo, reszveteliik a konyvtar szolgaltatasaiban kisebb a helyben dolgozokenal. Ritkabban latogatjak a lakohelyi konyvtarakat, kevesebbet kolcsonoznek, mint a helyben dolgozok, olvasasi szintjiik alacsonyabb azokenal. A vizsgalt konyvtarakba elsosorban a fiatalok, a tanulok, a szakkepzettseggel rendeikezok es a vezetok, szellemi beosztasiiak jutnak el.

Termeszetesen mindez csak a helyi konyvtarak hasznalatara vonatkozik, a fovarosba bejarok hasznalhatjak az iizemek, szakszervezeti es a Szabo Ervin konyvtarakat is, s amint a felmert konyvtarak olvasoinal lattuk, elnek is a lehetoseggel. Valoszinii, hogy a helyi konyvtarba be nemiratkozott eljarok koziil meg tobben fordulnak az emlitett konyvtarak-hoz, de ez kiilon vizsgalat targyat kepezi.

Bejarok a Szabo Ervin konyvtarakban

Az elobbi fejezetekben az agglomeracioban lakok alacsony konyvtarhasznalatanak magyarazataul tobbszor utaltunk arra, hogy a fovarosba bejarok igenybe vehetik a Szabo Ervin Konyvtar fiokjait. Ezt szerettiik volna bizonyitani azzal a felmeressel, melyet a Szabo Ervin Konyvtar kozpontja vegzett tobbfele modon. Decemberben, januarban es februarban 4 kozlekedesi csomopontban miikodo konyvtar es a fovaros hatarahoz kozel kolcsonzo, Mozgokonyvtar figyelte a bejaro olvasok kolcsonzeset, reszletes adatokat gyujtve az elozo fejezetben targyalt harom telepiilesrol bejarok olvasmanyairol; az aprilisi

mintavetel alapjan negy konyvtar valamennyi bejaro olvasojanak kolcsonzeset mertek fel.

A nehany konyvtarra szoritkozo felmeres nagyon keves bejarorof adott szamot. A harom teli honap alatt az ot konyvtarban osszesen 350 kotetet kolcsonoztek a bejarok, a kovetkezo bontasban:

I I . ker. 37-es konyvtar 26 kotet V . ker. 1-es konyvtar . 43 kotet V I . ker. 10-es konyvtar 62 kotet X l l l . ker. 4-es konyvtar 66 kotet Mozgokonyvtar 153 kotet Osszesen • 350 kotet

Ennek a kotetszamnak is kozel a felet a Mozgokonyvtar teljesitette. A masik negy konyvtarban nyolc olvaso akadt, aki az emlitett harom telepiilesrol jar be. Ketten esti is-kolaba jarnak, a tobbiek a konyvtarak kozvetlen kozeleben kis munkahelyen dolgoznak es a konyvtarat ligy vettek igenybe, mint „munkahelyi" konyvtarat.

Az aprilisi mintaveteli honapban a kovetkezo eredmenyeket kaptak:

V . ker. 1-es konyvtar 47 kolcsonzo 175 kolcs. kotet I I I . ker. 8-as konyvtar 28 kolcsonzo 109 kolcs. kotet X . ker. 12-es konyvtar 66 kolcsonzo 208 kolcs. kotet Mozgokonyvtar 38 kolcsonzo 104 kolcs. kotet

E szuk koru vizsgalatbol messzemeno kovetkezteteseket levonni nem lehet, de azt azert megallapithatjuk, hogy a kozlekedesi csomopontokhoz kozel eso konyvtarak adatai nem bizonyitjak azt a feltevest, hogy a bejaro dolgozok olvasasi igenyeiket a Szabo Ervin Konyvtar fiokjaibol elegitik k i . E z annal inkabb valoszinii, mert a jelentos szamii kolcsonzest felmutato Mozgokonyvtar tobb megalloja Pest megye hatara kozeleben van, igy a hasznalok nem feltetleniil bejaro dolgozok. A bejarok kolcsonzesenek forrasat a lakoteruleti konyvtarak mellett elsosorban a munkahelyi konyvtarakban kell keresni.

A kisszamii kolcsonzes is hozott erdekes tapasztalatot. Hasonlitsuk ossze az aprilisi mintavetel alapjan a negy konyvtar bejaro olvasoinak kolcsonzeset, a harom telepiiles konyvtarainak bejaro olvasoival. (Lasd a 8. sz. tabla.)

Muszaki Szep- IQ.es irod. gyerm.

% % Szabo Ervin

konyvtarak

Egy lato- Ism. terj. Tars.

gatora eso miivek tud.

kotet % %

3,3 40,7 10,6

3,4 20,5 5,4

70

6,0 60,3

3 telepiiles ^p. c c a 4 7 n-i c o A

konyvtarai "^'^ ^"'^ ^'^ ' ^ ' ^ ^'^

A Szabo Ervin konyvtarakban jarok atlagban majdnem annyi kotetet kolcsonoznek, mint a helyi konyvtarak olvasoi. A kivitt konyvek osszetetele azonban mar nagyon kiilonbozik ezektol. Az ismeretterjeszto miivek aranya a ketszerese ezekenek, hasonlo a helyzet a tarsadalomtudomanyi miiveknel es kisebb mertekben a miiszaki konyveknel is.

A szepirodalmi miivek aranya viszont joval alacsonyabb a helyi konyvtarat hasznalokenal.

Kulonosen, ha figyelembe vesszuk a harom telepiiles konyvtarainal feltiintetett ifjiisagi es gyermek irodalmat, amely ha kisebb mertekben is, bizonyara megtalalhato a Szabo Ervin konyvtarak altal kolcsonzott szepirodalmi miivek kategoriajaban is. Az ismeretterjeszto miivek aranya azonban nemcsak a harom telepiilesenel magasabb, de magasabb a Szabo Ervin konyvtarak osszessegenel is (1972-ben 33,8%).

Amennyiben ennek a „mikr6felmeresnek" hinni lehet, kiilonleges olvasoretegekrol van szo, amelyek hatarozott ceUal keresik fel a konyvtarat, nem pedig a bejarok veletleniil, felmeresre keriilt toredekerol. Talan ez is alatamasztja a fentiekben tett megallapitast, hogy a bejarok jelenleg nem keresik fel nagyobb szamban a Szabo Ervin konyvtarakat.

Osszefoglalas

A fentiekben a statisztikai adatok alapjan megkisereltiik bemutatni a fovaros tele-pulesgyiiriijenek konyvtari ellatottsagat, osszehasonlitva a fovaroseval es a megye egyeb teriileteivel. A rendelkezesiinkre alio keves adatbol egeszen roviden kitertunk a fovarosba bejarok konyvtarhasznalatara is. Ez utobbi tema fontossaga sziiksegesse teszi ennek ala-posabb tanulmanyozasat. Milyen kovetkezteteseket lehet levonni a kozolt adatokbol, elem-zesekbol az agglomeracio konyvtari ellatottsagara es a bejaro dolgozok konyvtarhasznala-tara vonatkozoan? Mar emlitettiik, hogy a Szabo Ervin konyvkonyvtarhasznala-tarak a jelen helyzetben nem jelentenek nagy vonzerot a bejaro dolgozok szamara. A z agglomeracio

lakossaga-nak es a bejaroklakossaga-nak konyvtarhasznalata elsosorban a helyi tanacsi, a helyi es a fovarosi szakszervezeti konyvtarak szolgaltatasain mulik. Egy reszletesebb, a lakohelyek szerint is csoportosithato felmeres bizonyara ramutatott volna a lakohely konyvtari ellatottsaganak es a szakszervezeti konyvtarak igenybevetelenek az osszefiiggeseire: a konyvtarhasznalat egyes mutatoszamai mindenekelott a latogatasok gyakorisaga, az olvasoi intenzitas, a kolcsonzott irodalom miifaji osszetetele, a tanacsi konyvtarak nagyobb felelosseget jelzi a lakossag olvasasi szintjenek emeleseben. Az elozo fejezetekben azonban lathattuk, hogy a tanacsi konyvtarak milyen rossz miikodesi feltetelek mellett dolgoznak. Ha az agglome-racios ovezet es a Budapestre bejaro dolgozok miivelodesi lehetosegeit javitani akarjuk, ezeken a miikodesi felteteleken kell segiteni. A Szakmai iranyelvek a tanacsi kozmiivelo-desi konyvtarak tavlati fejlesztesehez c. anyagban javasolt iranyszamokat a helyi adottsagoknak megfeleloen kell alkalmazni. Kozponti alapbol es helyi erobol fokozatosan kell e fejlesztesnek koltsegeit eloteremteni es'a konyvtarak eves, oteves es tavlati terveiben

eloiranyozni. E mellett termeszetesen fejleszteni kell a szakszervezeti konyvtarakat es kiilonosen a sok munkasolvasot kiszolgalo leteti konyvtarakat. Ehhez nyujt szempontokat az Alapelvek es iranyelvek a szakszervezeti konyvtarak tavlati fejlesztesehez. A SZOT Elnoksegenek 1971. marcius 29-i allasfoglalasa. (SZOT Elnokseg tajekoztatoja 1971. 2.

sz.)

F U G G E L E K

A lakossagnal a nepszamlalas idopontjaban jelenlevo nepesseget vettuk figyelembe, a kormegoszlasnal a 4,1,4. A nepesseg lakocsoport szerint c. tablazatban osszevonast hajtottuk vegre. Felhivjuk a figyelmet arra, hogy a 14 even aluliak korcsoportjat 5-14 eves korig szamitottuk, amely 1 ewel tobb, mint a konyvtari statisztikaban hasznalt. Az iskolai vegzettseg meghatarozasat a kovetkezokeppen vegeztiik: A 4.1.12 A nepesseg iskolai vegzettseg es nemek szerint c. tablazatban, a 14 even feliiliekbol kivontuk a legalabb 8 osztalyt vegzetteket es megkaptuk az altalanos iskolaval nem rendeikezok szamat, a legalabb erettsegivel rendelkezokbol kivontuk a 4. 1.11 tablazatban feltiintetett felsofokii tanintezetet vegzettek szamat es megkaptuk az erettsegizettek es a foiskolat vegzettek szamat. A foglalkozas szerinti megoszlas a 4. 2. 3. Az aktiv es inaktiv keresok es eltartottak nepgazdasagi agak szerint c. tablazat osszevonasaval keszult, ez tehat az eltartottakat is tartalmazza. A foglalkozasi viszony szerinti rovat a 4.2.8. es a 4.2.10 tablazat kiemelt adatait osszevontan kozli: A szak- es betanitott munkasok kozott szerepelnek az ipar, az epitoipar, a szallitas, a kereskedelem, az egyeb rovatokban szereplo adatok. A segedmunkasok rovata az emlitett rovatokban egyeb fizikai dolgozok nev alatt szereplok osszevont adatait tartalmazza. A mezogazdasagi fizikai dolgozok adatai a nepszamlalasi statisztikaban is igy szerepelnek; a vezetok es szakalkalmazottak rovata a 4.2.9 es a 4.2.10 tablazat szellemi dolgozok cimen megadott adatait osszevontan tiinteti fel. A megye egyeb teriileteinek es a fovarosnak nepessegi adatait hasonlo modszerrel dolgoztuk fel.

A mas konyvtarhalozatok adatait a halozati kozpontjaiktol illetve a fenntarto szervektol kaptuk: a Szakszervezetek Pest megyei Tanacsa Kozponti Konyvtaratol, a Szakszervezetek Budapesti Bizottsagatol, a Pest megyei Tanacs Miivelodesiigyi Osztalya-tol, a Fovarosi Tanacs Oktatasi FoosztalyaOsztalya-tol, a Fovarosi Szabo Ervin Konyvtartol. Az agglomeracio konyvtari adatait Kiss Laszlo a megyei konyvtar munkatarsa allitotta ossze.

Az anyag elkeszitesehez elsosorban a fovarosi vonatkozasok velemenyezesevel Dobos Piroska es Gal Gyorgyne a Fovarosi Szabo Ervin Konyvtar munkatarsai nyiijtottak segitseget. Faradsagukat eziiton is koszonjiik.

IRODALOM

Hatarozatok, iranyelvek

1. Kormanyhatarozat, a teruletfejlesztes iranyelveirol, 1006/1971. (111. 16.) Magyar Kozlony, 1971.

17. szam.

2. Kormanyhatarozat, az orszagos telepuleshalozat-fejlesztesi koncepciorol. 1007/1971.(111.16.) Magyar Kozlony, 1971. 17. szam.

3. Szakmai Iranyelvek, a tanacsi kozmuvelodesi konyvtarak tavlati fejlesztesehez, Magyar Kozlony, 1972. 11. szam.

4. Iranyelvek, a 18 even aluli ifjusag konyvtari ellatasanak javitasarol, Magyar Kozlony, 1971.

24. szam.

5. Az MSZMP Pest megyei Bizottsaga hatarozata Pest megye iskolankivuli miivelodesenek helyzeterol es tavlati fejlesztesi terverol. 1969. majus 6. (Kezirat)

6. Pest megye teruletfejlesztesi terve 1971-1975. Budapest, Pest megyei Tanacs, 1971. 52. p.

7. Pest megye telepiJlesfejlesztesi terve, Budapest - V A T I 1971. 55. p. 2. mell.

8. Az agglomeracios ovezet fejlesztese, a Pest megyei Tanacs V B . 1973. okt. 31-i Ulese = Pest Megyei Hirlap 17. evf. 1973. nov. 1. 3 p.

9. Budapest es kornyeke. Altalanos rendezesi terve, amelyet a Magyar Nepkoztarsasag Miniszterta-nacsa 1971. febr. 1-i iilesen hagyott jova. = Budapest jovoje. Bp. 1973, Muszaki Kiado. 5 5 - 6 2 . p.

10. A kozmuvelodesi es iskolai konyvtarak, valamint a konyvterjesztes helyzete Pest megyeben. A Pest megyei Tanacs V B . 32/1974. sz. hatarozata. = Pest megyei Tanacs Kozlonye, 1974. 12. sz.

11. A fovaros es Pest megye egyuttmukodesi megallapodasa. = Tanacsok Kozlonye. 25. evf. 1974.

15. sz. 5 p.

12. A kozmuvelodes helyzete es fejlodese Pest megyeben, kulonos tekintettel a munkasosztaly muvelo'desere. Az MSZMP Pest megyei Bizottsaga 1974. szept. 27-i ulese. = Pest megyei Hirlap, 1974. okt. 6. (MeUeklet)

Statisztika

12. A Kozponti Statisztikai Hivatal 1970. evi nepszamlalas. 21. kot. Pest megye adatai. 1973.

14. Kozponti Statisztikai Hivatal. 1970. evi nepszamlalas. 22. kot. Budapest adatai 1-2. kot. 1973.

Elemzesek

15. Pesti Lajosne. A migracio szerepe Budapest munkaero ellatasaban. = Teriileti statisztika, 19. evf.

1969. 1. sz. 58-78. p.

16. Telepules-szociologiai vizsgalat Gyal kozsegben. Budapest kornyeke telepules-szociologiai vizsga-lata. Budapest-BUVATI 1970. 25 p. (Kezirat)

17. Viszkey Mihaly. A teriileti tervezes feladatai a fovarosban. = Varosepites, 2. evf. 1971. 4. sz.

20-22. p.

18. Fodor Laszlo. Falvak a nagyvaros arnyekaban. Kossuth Kiado. 1973. 115 p.

19. Az agglomeracios ovezet helyzete. A Hazafias Nepfront Pest megyei Bizottsaga. Bp. 1973. 22 p.

1. sz. tabla Az agglomeracio nepessegi adatai 1970

Varos, kozseg

Korcsoportok Iskolai vegzettseg Foglalkozas Foglalkozasi viszony

Varos, kozseg Lakossag 5-14 15-24 25-59 6 0 - 8 altalanos

alatt 8 altalanos erettsegi fo'iskola iparban

alatt 8 altalanos erettsegi fo'iskola iparban

Varos, kozseg Lakossag

eves

8 altalanos

alatt 8 altalanos erettsegi fo'iskola iparban

2. sz. tablazat

Nepesseg lakdcsoportok szerinti megoszldsa

Az agglomeracioban Megye egyeb teruleten

Lako-csoportok

szama nepesseg

Ebbol Ebbol

Lako-csoportok

szama nepesseg % 14 even

aluli

14 even feluli

szama nepesseg % 14 even

aluli

14 even feluli

- 1 000 2 1 593 0,48 224 1 278 7 6 212 1,15 918 4 909

1 001-3 000 7 14 038 4,20 1 970 11 068 58 103 070 19,04 15 469 80 469

3 001-5 000 9 37 421 11,19 5 224 29 369 36 106 824 19,74 16 115 83 317

5 001-10 000 12 86 872 72 992*

25,99 11 528 9 673*

68 635 57 865*

23 130 128 24,05 19 444 101 199

10 0 0 1 - 13 194 346 58,14 24 800 154 964 13 194 958 36,02 27 596 153 728

Osszesen 43 334 270

320 390*

100,00 43 746 41 891*

265 314 254 544*

137 541 192 100,00 79 542 423 622

3. sz. tablazat

Nepesseg megoszldsa

Korcsoport szerint Iskolai vegzettseg szerint Foglalkozas szerint Foglalkozasi viszony szerint

Terulet Lakossag

6 0 -8. alt.

8 alt.

iskola

Erett-segi

Mezo- Ipari Mezo- Vezetok,

szak-

alkalma-zottak 5 - 1 4 15-24 2 5 - 5 9 6 0 - iskola

alatt 8 alt.

iskola

Erett-segi Fo'iskola Ipari gazda-sagi

Egyeb Inaktiv szak- es betanitott

munkas seged-munkas

gazdasagi fizikai

Vezetok, szak-

alkalma-zottak

Fovaros 1 945 083 177 663 3 3 1 4 7 9 959 172 376 842 532 298 688 267 268 699 177 934 811 930 47 401 650 119 435 633 432 174 137 162 19 052 461 014 Megye egyeb terulete 541 192 79 542 91 143 242 958 89 521 230 764 •153 653 27 386 11 819 198 236 125 819 120 162 96 975 102 701 44 227 58 658 45 447 Agglomeracio 334 270 43 746 60 587 155 970 48 757 121 023 112 936 23 416 7 939 168 593 31 583 74 448 59 646 91 025 30 906 15 521 36 940

A nepesseg szdzalekdban

Fovaros 9,13 17,04 49,31 19,37 27,36 35,38 13,81 9,14 . 41,74 2,44 33,42 22,40 22,21 7,05 0,97 23,70

Megye egyeb terulete - 14,69 16,84 44,89 16,54 42,63 28,39 5,06 2,18 36,63 23,25 22,20 17,91 18,97 8,17 10,83 8,39

Agglomeracio

-

13,08 1842 46,66 14,58 36,20 33,78 7,00 2,37 50,43 9,44 22,27 17,84 27,23 9,24 4,64 11,05

4/a. tablazat Az agglomeracio konyvtarainak elldtottsdga es forgalma

Allomany megoszlasa Egy lakosra

4/b. sz. tablazat

Kor szerint Foglalkozas szerint Latogatok

Osszes

5. sz. tablazat

A tandcsi konyvtdrak miikodesi felteteleinek es forgalmdnak dsszehasonlitd tdbldzata

1000 lakosrnjuto Kolcsonzesek

iniitaji nicgoszlasu

Konyvtaros Olvnsok Latogatok Kolc . koi.

Kolcsonzesek

Kor szerint foglalkozas szerint

14 14 14 14

1

U

'Szazhalombatta cs Szigethalom nelkul.

6. sz. tablazat

A tandcsi konyvtdrak felteteleinek es forgalmdnak dsszehasonlitdsa lakdcsoportok szerint

1000 lakosra juto Kolcsonzesek

Lako-csoport

Alap-Konyv, db

AH. Konyvtaros

Nyitva-tartasi Latogato Kolcsonzott kotet Olvaso

mufaji megoszlasa

7. sz. tablazat

A tandcsi, szakszervezeti, iskolai konyvtdrak elldtottsdgdnak es forgalmdnak dsszehasonlitdsa

1000 lakosra juto

Latogato Olvaso Kolcsonzott

kotetek szama Forg.

kotetek szama Forg.

In document PEST MEGYEI KONYVTAR (Pldal 85-112)