• Nem Talált Eredményt

A könyvben előforduló rövidítések, kifejezések

In document Matematikatanárok kézikönyve (Pldal 159-169)

jegyzéke

CPD (Continuing professional development) Tanárto-vábbképzés.

CPO (Child protection officer) Gyermekvédelmi tiszt.

Core subjects Főtárgyak .

Angol nyelv és irodalom, matematika, termé-szettudomány – a Nemzeti Tanterv része, min-den diáknak kötelező a 4. tanulmányi szintig (16 éves kor).

CRB disclosure (Criminal records bureau) Bűnügyi nyilvántar-tás feltárása (erkölcsi bizonyítvány): minden tanárra érvényes jogi követelmény, amelynek alapján eldönthető, a tanár alkalmas-e arra, hogy gyerekekkel foglalkozzon.

Curriculum Tanterv: az iskolában oktatott tantárgyak és azok tartalmi leírása.

DCSF (Department for Children, Schools and Families) Gyermekek, iskolák és családok osztálya: ré-gebbi megnevezése a DfES oktatási és gyer-mekvédelmi osztálya. Kormányhivatal, amely szabályozza az oktatás minden területét és a Nemzeti Alaptantervet.

Differentiation Differenciálás: különböző szinten álló diákok-nak ugyanazt a tantervi anyagot tanítjuk, de különböző stratégiákkal és eszközökkel úgy, hogy tekintetbe vesszük egyéni és változó igé-nyeiket.

DT (Design technology) Tervezési technológia.

Diagnostic testing Diagnosztikai vizsgálat: olyan vizsgálati mód, amely rámutat az erősségekre és a gyengesé-gekre az adott területeken.

E2E (Entry to employment) Belépés a foglalkozta-tásba: programok és képzési lehetőségek part-nerségben az iskolákkal és a helyi hatóságok-kal, hogy megfelelő életvezetést, tanulást és képzést biztosítsanak olyan tanulóknak, akik kibuktak vagy alacsony a képzettségük.

EAL (English as an additional language) Angol mint tanult nyelv.

A könyvben előforduló rövidítések, kifejezések jegyzéke

161

EAZs (Education action zones) Oktatási akciózónák:

az alap- és egyes középfokú oktatási intézmé-nyek mellett létrehozott, tanulást támogató intézmények. Magában foglalja az iskola és az otthon kapcsolatát támogató dolgozókat, a tanterven kívüli foglalkoztatási központo-kat, házi feladatok készítését segítő csoporto-kat a helyi könyvtárakban stb.

EBD (Emotional and behavioural difficulties/disorder) Érzelmi és viselkedési nehézségek/rendelle-nességek.

EdPsyc (Educational psychologist) Oktatáspszichológus.

EMA (Educational maintenance allowance) Kétheten-kénti, legfeljebb 60 �-os oktatásfenntartási tá-mogatás olyan 16-19 éves diákoknak, akik az oktatásban maradnak tanköteles koruk után.

EMAG (The ethnic minority achievement grant) Etnikai kisebbségi támogatás: kormányzati pénz helyi hatásógok és iskolák számára, hogy ki tudják elégíteni etnikai kisebbséghez tartozó tanu-lóik oktatási szükségleteit.

ESOL (English for speakers of other languages) Angol idegen anyanyelvűek számára.

EWO/ESW (Educational welfare offficer/social worker) Ne-velési jóléti tisztviselő, szociális munkás:

olyan személy, aki hivatalból felelős azért, hogy biztosítsa a gyerekek rendszeres iskolalá-togatását és egyebeket.

GCSE (General Certificate of Secondary Education) Kö-zépiskolai végzettségről szóló általános bizo-nyítvány:

nemzeti vizsgabizonyítvány, amelyet több tárgyból, általában 16 éves korukban szerez-hetnek meg a diákok.

GNVQ (General national vocational qualification) Egye-temi vagy szakosított képzést megalapozó ok-tatás olyan tárgyakból, mint pl. művészet és tervezés, egészség és szociális gondozás stb.

G&T (Gifted and talented) Tehetséges.

GTC (General teachig council) Általános oktatási tanács.

GTTR (Graduate teacher training registry) Végzett taná-rok képzési nyilvántartása.

HMI (Her Majesty’s Inspector) Őfelsége tanfelügye-lője, akit az Ofsted alkalmaz.

HoD (Head of department) Osztályfőnök (olykor szaktárgyfelelős).

HoY (Head of year) Évfolyamért felelős tanár, évfo-lyamfelelős.

ICT (Information and communication technology) In-formáció- és kommunikációtechnika.

IEP (Individual educaion plan) Egyéni fejlesztési terv olyan diákok számára, akik igazoltan sajátos nevelési igényűek.

In loco parentis Jelentése: a szülő helyett. Hivatalos kifejezése a tanár diákjai iránti felelősségének.

INSET (In-service education and training) Tanártovább-képzés iskolai tanároknak.

ITT (Initial teacher training) Tanárképzés tanárok-nak, amelynek során minősített tanár (QTS) válik belőlük.

Kor 5–7 7–11 11–14 14–16

Évfolyam 1-2. 3-6. 7-9. 10-11.

LA/LEA (Local authirity/local education authority) Ön-kormányzati/helyi oktatási hatóság: az önkor-mányzat oktatási osztálya meghatározott okta-tási felelősséggel.

LSA and LST (Learning support assistant and learning support teacher) Tanítást segítő asszisztens, illetve ta-nár: segítő személyzet speciális nevelési szük-ségletű gyerekek számára, gyakran egyéni fog-lalkozásban vagy külön oktatási egységekben.

LSU (Learning support unit) Tanulást támogató egység: a tanulási vagy viselkedési zavarokkal

A könyvben előforduló rövidítések, kifejezések jegyzéke

163

küzdő diákok tanulását elősegítő csoport a ta-nári karon belül.

MFL (Modern foreign languages) Modern idegen nyel-vek.

NT (National tests) Nemzeti teszt (korábban szten-derd értékelő teszt, SAT): az ugyanabban a hó-napban született gyerekek tudásának összemé-résére szolgátó teszt. Az 1., 2., 3. szinten (Key Stage) mérik három tárgyból: angol, matema-tika és természettudomány. A GCSE vizsga a 4. szint (KS4) végén van.

Kulcsszint Mely

kor-ban írják Nyilvánosság

1. 7 Nem

2. 11 Igen

3. 14 Nem

4. 16 Igen

NLS (National Literacy Strategy) Nemzeti írás-olvasás stratégia.

NNS (National Numeracy Strategy) Nemzeti matema-tikai készség stratégia.

NQT (Newly qualified teacher) Frissen minősített ta-nár: olyan minősített tanár, aki egy éven belül tette le a minősítő vizsgát.

NRA (National record of achievements) Nemzeti ered-ményjegyzék: a diákok személyre szóló nyil-vántartása a teljesítményeikről és az elért ered-ményeikről a középiskolás éveik alatt.

Objectives Célok, eredmények vagy jobbító célú változ-tatások, amelyeket a döntéshozók el akarnak érni.

Ofsted (Office for Standards in Education) Nevelési nor-mák hivatala: olyan szervezet, amely felelős az iskolai szakfelügyelet ellátásáért és értékeli az oktatás minőségét és normáit.

PANDA (Performance and assesment) Teljesítmény és

értékelés: olyan feljegyzés, amelyet az Ofsted készít az iskolák teljesítményéről az ország is-koláinak összehasonlításával.

PAT (Pupil achievement tracker) A tanulói teljesít-mény nyomon követése: a DCSF/DfES di-agnosztikai és analitikai számítógépes prog-ramja, amelynek segítségével nyomon követ-hető a diákok teljesítménye.

Pedagogy Pedagógia: a tanítás tudománya és művészete, de a tanításban alkalmazható, tanulást segítő stratégiákat, technikákat, megközelítéseket is jelenti.

Performance tables A DCSF által publikált, az iskolák és az ön-kormányzat számára összegyűjtött statisztikák, mint például országos teszteredmények, hi-ányzások adatai stb.

PPA (Planning, preparation and assesment) Tervezés, felkészülés, értékelés: minden tanárnak ideje legalább 10%-át tervezésre, felkészülésre és ér-tékelésre kell szánnia.

Programmes of study Tanulmányi program: a nemzeti tanterv által minden tartárgyból lefektetett tanítási program tartalma.

PSE or PSHE (Personal and social education or personal, social and health education) Személyes és szociális ne-velés vagy személyes, szociális és egészségügyi nevelés

PSP (Personal support plan) Személyes támogatási terv: személyre szabott célok olyan tanulók számára, akik a kiesés küszöbén állnak.

PTA (Parent/teacher association) Szülő-tanár egyesü-let.

QCA (Qualifications and Curriculum Authority) Mi-nősítő és tantervi hatóság, az a testület, amely a tantervet és az ahhoz tartozó értékelést fej-leszti.

QTS (Qualified teacher status) Minősített tanári stá-tusz: tanárképzésben sikeresen résztvettek mi-nősítése, amely szükséges ahhoz, hogy valaki valamely állami iskolában tanítson.

A könyvben előforduló rövidítések, kifejezések jegyzéke

165

SEN (Special educational needs) Speciális nevelési szükséglet: három fő kategóriába sorolható feltételt tartalmaz: tanulási nehézségek, visel-kedési nehézségek és fizikai vagy egészségügyi nehézségek.

SENCO (Special educational needs coordinator) Speciális nevelési szükségletek koordinátora: az a tanár, aki egy iskolában a SEN-diákokért felelős.

SMART targets (Specific, measurable, achievable, realistic and time-related) Meghatározott, mérhető, elérhető, valóságos és időhöz köthető: segít figyelemmel kísérni, hogy a célkitűzéseket és célokat meny-nyire sikerül teljesíteni.

SLT (Senior leadership team) Rangidős vezetői cso-port.

SMT (Senior management team) Rangidős vezető cso-port: egy iskola vagy egy nevelési intézmény vezető tagjai.

TDA (Teacher Development Agency or Training Development Agency, formerly TTA – teacher training agency) Tanárfejlesztő ügynökség vagy iskolai képzési és fejlesztési ügynökség (koráb-ban TTA, tanárképző ügynökség).

TLR (Teaching and learning responsibilities) Tanítási és tanulási felelősség: olyan felelősségek, ame-lyek – a tanár szerepén túl – pozitív hatással vannak a nevelési folyamatra.

VAK (Visual, auditory and kinesthetic) Vizuális, au-ditív és mozgásos tanulási modell – az egyén tanulási stílusához alakított, „aktív” tanítási és tanulási stratégiákra összpontosító modell.

algebra 33, 36, 135–136, 148 134, 141, 147, 148, 151 bináris (kettes) számrendszer 88 139, 141, 142, 143, 146, 154 felerősítés (empowerment)

12, 30, 126

grafikon 63–64, 75, 77, 99, 106–110, 146, 147, 148 helyiérték 13–14, 20, 32–33,

38, 46, 127, 154, 155

– vizsga-/teszt- 76, 85, 96, 113, 121, 157 labdarúgás 17, 44, 51, 52 matematika

– és örömforrás 10, 12 – és felfedezés 13, 15, 16, 18,

TÁRGYMUTATÓ

167

– négy egy sorban 110–112 – többszörösök – súlyok és mérlegek 70–71 – Pitagorasz tétele

93–95, 97, 99

színesrúdkészlet 107, 108, 127, 153 szorzás 25, 47–49, 79,

99, 145–146 tantermi

– légkör 29, 31, 41, 101 – kultúra 15, 20, 26, 27,

29–42, 51, 54, 64, 65, 66, 80, 102, 106, 151 teszt

– -re felkészítés 105, 112–115 – probléma velük 51–53,

84–86, 96, 117 tizedes törtek 14, 18–20,

62, 71, 97, 148, 156 többszörösök 23, 25, 49,

62, 89, 99, 106, 107, 108, 109, 130, 131 trigonometria 60–76, 90 választás 31, 34–36,

38, 39, 84, 85

vegyes képességű 23, 30, 31 vektorok 39, 59–60, 80 visszajelzés 35, 45,46, 93, 96

TÁRGYMUTATÓ

169

In document Matematikatanárok kézikönyve (Pldal 159-169)