• Nem Talált Eredményt

a g estaPO arca

In document A 20. SZÁZAD TITKAI (Pldal 109-200)

1933. január 30: Hermann Göring a porosz belügyminisztérium birodalmi megbízottja, aki ezen a napon kinevezte Rudolf Dielst a porosz belügyminisztérium politikai rendőrsége ve-zetőjének (I. A. osztály)

1933. március 3: porosz miniszteri rendelet a rendőrség korábbi jogköri korlátozásainak fel-oldásáról

1933. március 9: Himmler München rendőrkapitánya 1933. április 11: Göring porosz minisztelnök

1933. április 26: megalakult a Titkos Államrendőrségi Hivatal (Gestapa), közvetlenül Göringnek, a porosz belügyminiszternek alárendelve, tartományi rendőrségi rangban (A Gestapa elnevezést Diels saját kezdeményezésére változtatta Gestapóra)

1933. november 30: a szervezet a második Gestapo-törvénnyel a belügyi igazgatás önálló ága-zata lett, közvetlenül Göringnek, a porosz miniszterelnöknek alárendelve

1934. március 9: a tartományi rendőrség felső vezetését rendeleti úton kivonták a porosz bel-ügyminisztérium hatásköréből, s a porosz miniszterelnökre ruházták

1934. április 1: elbocsájtják Diels Gestapo-főnököt

1934. április 20: Heinrich Himmler a porosz Gestapo helyettes főnöke; közvetlen vezetője Reinhard Heydrich lett

1934. november 1: a Gestapót a birodalmi belügyminiszternek rendelik alá

1936: a Gestapót összevonják a bűnügyi rendőrséggel; létrejön a biztonsági rendőrség (Sipo)

1936. június 17: Himmler a birodalmi belügyminisztériumon belül az egész német rendőrség főnöke; a Gestapo egységes birodalmi vezetés alá került

1939: a Gestapót és a bűnügyi rendőrséget a biztonsági rendőrség részeiként összevonják a biztonsági szolgálattal (SD), s létrehozzák a Birodalmi Biztonsági Főhivatalt (RSHA). A Gestapo a szervezet IV. hivatalaként az Ellenség elleni küzdelem elnevezést kapja 1943. augusztus 20: Himmler birodalmi belügyminiszter is

1939–1945: az RSHA szakreferatúráit kiegészítették országreferatúrákkal, amelyek a megszállt területekért feleltek. Az elhárítást átnevezték határrendőrségnek, s feladata a vám- és beutazási ügyek felügyelete lett.

A Gestapo (Geheime Staatspolizei – Titkos Államrendőrség) bűnügyi és politikai rendőrség volt a nácizmus éveiben. 1933-ban alakult a weimari köztársaság politikai rendőrségének átalakítása révén. Rövidesen Himmler és Heydrich vezetésével Göring porosz „állami” rendőrségéből birodalmi szintű szervezetté alakult, majd 1939-ben betagolták az SS Birodalmi Biz-tonsági Hivatalába (RSHA), s annak IV. hivatalaként működött.

A Gestapo a nemzetiszocializmus politikai ellenfeleleinek elnyomó in-tézménye volt Németországban, majd a náci megszállás után Európában

A Gestapo arca 109

is. Fő feladata az államellenes tevékenység üldözése és az államot fenye-gető veszélyek megelőzése volt. Őrizetbe vehette és koncentrációs táborba küldhette a nemzetiszocialista államot veszélyeztető politikai ellenfeleket.

De zsidók, homoszexuálisok, úgynevezett „aszociálisok” és a „munkától iszonyodók”, valamint az illegalitásban aktív Jehova tanúi is látószögébe kerültek.

A Gestapo szabotálta az igazságügyi szervek által kezdeményezett nyo-mozati eljárást, s így jognélküli teret hozott létre. A „védőőrizet” beveze-tésével megkezdődött a bíróságok teljes kikapcsolása, s az államhatalom egyedül az SS és a Gestapo kezébe került. Szabad kezet kaptak a másként gondolkodók elnyomására. Németország az SS állama lett.

A második világháború alatt a Gestapo döntő funkciókat vállalt magá-ra az európai zsidóság üldözéséből, deportálásából és meggyilkolásából.

Tagjait besorozták az Európa keleti területein „tisztogatást” végző ún. be-vetési csoportokba (Einsatzgruppe). A megszállt országokban is küzdött az ellenállási mozgalmak ellen. A nürnbergi perekben bűnszervezetnek minősítették.

***

I. A szervezet

Az első évek (1933–1936)

Miközben 1933. január 30-án Paul von Hindenburg birodalmi elnök Adolf Hitlert birodalmi kancellárnak nevezte ki, vele egyidejűleg Hermann Göring a porosz belügyminisztérium birodalmi megbízottja lett. Ő pedig még aznap kinevezte Rudolf Dielst a porosz politikai rendőrség (I. A. osz-tály) vezetőjének, amelynek feladata a poltikai ellenfelek elleni küzdelem volt. 1933. március 3-án egy porosz miniszteri rendelet felszámolta a rend-őrség korábbi jogköri korlátait, s ezzel megkezdődött a Gestapo megsza-badulása a törvényi felelősség alól.

Április 11-én Göring porosz minisztelnök is lett. Április 26-i rendele-tével pedig a Porosz Titkosrendőrség kivált a rendőrségi igazgatásból és Titkos Államrendőrségi Hivatalként (Gestapa) alakult újjá. A szervezetet

110 A Gestapo arca

tartományi rendőrségi rangban közvetlenül Göringnek, a porosz belügy-miniszternek rendelték alá. A Gestapa elnevezést majd Diels saját kezde-ményezésére változtatta Gestapóra a szervezet birodalmi méretűvé fejlesz-tése érdekében.

Göring visszaemlékezése nagy-britanniai kiadásra szánt könyvében (1934):

Saját kezdeményezésemre létrehoztam a titkos államrendőrségi főosztályt.

Ez az intézmény, amelytől oly annyira rettegnek az állam ellenségei, és amely döntő szerepet játszott abban, hogy ma már nem beszélhetünk kom-munista vagy marxista veszélyről sem Németországban, sem Poroszország-ban.[…] Diels és embereinek eredményei a német újjászületés első évének legdicsőségesebb tettei közé kerülnek. […] Teljes könyörtelenséggel kellett eljárnunk az állam ilyen ellenségeivel szemben. […] Így tehát felállítottuk a koncentrációs táborokat, ahova mindenekelőtt a kommunista és a szo-ciáldemokrata párt ezernyi tisztségviselőjét küldtük. Az csak természetes, hogy kezdetben elkövettünk túlkapásokat.

Az 1933. november 30-i második Gestapo-törvénnyel a Gestapo a belügyi igazgatás teljesen önálló ágazata lett, s közvetlenül Göringnek, a porosz miniszterelnöknek rendelték alá. Az 1934. március 9-i rendelettel pedig Göring a tartományi rendőrség vezetését is kivonta a porosz belügy-miniszter hatásköréből, s a porosz belügy-miniszterelnökre ruházta, mielőtt 1934.

május 1-i hatállyal riválisa, a szintén náci Wilhelm Fricket porosz belügy-miniszternek is kinevezték volna.

A náci uralom első éveiben azonban még nem dőlt el a politikai rendőr-ség birodalmi szintű megszerzéséért folyó hatalmi harc. 1933–1936 között a rendőri egységek számos átalakítására került sor, s harc folyt azok veze-téséért, főleg Hermann Göring, Heinrich Himmler és Wilhelm Frick biro-dalmi belügyminiszter között. Himmler – Bajoroszágból kiindulva – 1934.

áprilisig fokozatosan saját kezében egyesítette a nem-porosz tartományok politikai rendőrsége feletti hatáskört.

1934. április 1-én elbocsájtották Diels porosz Gestapo-főnököt, s áp-rilis 20-án Himmler lett a Gestapo felügyelője és főnökhelyettese; a szer-vezet közvetlen szer-vezetését pedig Reinhard Heydrich látta el, aki korábban a bajor politikai rendőrség főnöke, s Himmler beosztottja volt. A Gestapo

A Gestapo arca 111

e szervezeti lépésekkel lett a lakosság megfigyelésének és a rendszer ellenfeleinek ki-kapcsolását végző, mindenütt jelenlévő, s rövidesen min-denható szervezete. A Gesta-po szorosan együttműködött az SS-szel. Szervezeti és jog-technikai működését erőtelje-sen befolyásolta Werner Best, Heydrich helyettese. Göring megkísélte, hogy a Gestapót Poroszországban továbbra is ellenőrzése alatt tartsa, de 1934.

november 20-án rákényszerült,

hogy Himmlerre, és annak egyedüli felelősségére ruházza a Titkos Állam-rendőrséget. Ezután Göring inkább a Luftwaffe felépítésére koncentrált.

A Gestapo 1936 után

1936. június 17-én Hitler az egész német rendőrség főnökének nevezte ki Himmlert. E centralizálással a különböző rendőrségi egységeket (vé-delmi rendőrség, csendőrség és községi rendőrség) kivonták a tartományi belügyminiszterek hatásköréből, s hivatalosan Wilhelm Frick birodalmi belügyminiszter alá rendelték. Valójában Himmler a birodalom második leghatalmasabb embere lett, s átalakította a rendőri igazgatást. 1943. au-gusztus 20-án pedig birodalmi belügyminiszternek is kinevezték.

Himmler két alosztályt: „rendfenntartó rendőrséget” és „biztonsági rendőrséget” alakított ki. A Gestapo csak névlegesen tartozott hozzá. Addig a nem-porosz tartományokban csak a politikai rendőrséget sorolták egyér-telműen a Gestapóhoz, jóllehet a gauleiterek – mint például Hamburgban történt – még mindig befolyásolhatták a politikai rendőrség munkáját. A Gestapót a bűnügyi rendőrséggel együtt a biztonsági rendőrség (Sipo) hi-vatalában egyesítették, amelynek vezetését ismét Reinhard Heydrich vette át. A Gestapo annak II. osztályaként (Politikai rendőrség) volt illetékes a rendszerellenesek legyűrésében, s vezetését Heinrich Müller látta el.

Himmler és Heydrich

112 A Gestapo arca

A következő szervezeti változásra 1939-ben került sor: a Gestapót és a bűnügyi rendőrséget a biztonsági rendőrség részeiként összevonták a Biz-tonsági Szolgálattal (SD), létrehozva a Birodalmi Biztonsági Főhivatalt (RSHA). A Gestapo ennek IV. osztályaként működött, s pozícióját 1945-ig megőrizte. Ezzel a második világháború utáni felbomlásáig olyan hatalmi konglomerátum része lett, amelyben lehetetlen volt megkülönböztetni a tényleges rendőri hatóságokat az SS-től, mint politikai szervezettől.

A nácizmus első éveiben a Gestapo a belpolitikai jelentések intenzív hálózatát építette ki. A különböző államrendőrségi helyek részletesen in-formálták a náci hatóságokat a lakosság hangulatáról. E tevékenységet 1936-ban leállították, majd egy évvel később a Biztonsági Szolgálatra (SD) ruházták, mivel a lakosság törékeny lojalitását jelző Gestapo-jelentéseket defetizmus vádjával illették. 1937. július 1-jén ugyanis rendeletben vá-lasztották szét a biztonsági szolgálat és a Gestapo feladatait: a Gestapo ki-zárólag a marxizmus, a hazaárulás és emigráció – s ezzel a kézzel fogható politikai ellenállás – megfigyelésében és üldözésében volt illetékes. A két titkosszolgálat számos további területen megosztotta a figyelést, amely-ből az SD-t csak a lakosság hangulata érdekelte. A politikai ellenfelekről megszerzett információit továbbadta a Gestapónak, amely lefolytatta az üldözést.

A Gestapo-jelentések

A jelentések 1933–1936 között havonta készültek, s a kerületekből beérke-ző eseményeket és hangulatjelentéseket foglalták össze Hermann Göring porosz miniszterelnök, s egyúttal porosz belügyminiszter számára. Ami-kor 1934 áprilisában Heinrich Himmler megszerezte a Gestapo vezetését, helyettese, Reinhard Heydrich napi jelentéseket kért a szolgálati helyektől.

Kiegészítésül pedig havonta általános áttekintést kértek a lakosság hangu-latáról. A helyzetjelentések információit besúgók gyűjtötték össze, akik nyilvános helyeken (vendéglőkben és közlekedési eszközökön) hallgatóz-tak. Behatóan érdeklődtek az 1935. évi nürnbergi törvények visszhangjá-ról a lakosság soraiban.

Mivel a közvélemény az irányított sajtó és az egységesítés miatt köz-vetlenül nem volt érzékelhető, a politikai vezetés ily módon igyekezett ki-puhatolni a „nép véleményét”. A helyzetjelentéseket megkapták a porosz

A Gestapo arca 113

kormányelnökök is, s ezeket gyakorta ők is felhasználták jelentéseikben.

Heydrich 1936 áprilisában leállította e jelentéseket, mert Göring pa-naszkodott, hogy azok általánosítanak néhány helyi nehézséget és bíráló kijelentéseket és feleslegesen fújják fel ezeket. A lakosság hangulatát eltú-lozzák; a párt önmaga jobban meg tudja ítélni „a Führer iránti rendíthe-tetlen bizalmat”. A Gestapo-jelentések egy nagyobb személyi kör számára hozzáférhetők, s túlértékelt kritikájuk hozzájárulhat a hangulat romlásá-hoz. A jelentések forrásértéke valóban kétséges volt, mert nem reprezentatív felmérések eredményeit tartalmazták, hanem véletlenül elcsípett kijelen-téseken alapultak. A hivatalos véleményeket a rendszerre jellemző óvatos öncenzúra is megszűrhette. Az információ szerkesztői kiválasztását és ösz-szeállítását önérdekek is vezethették, mint például a saját szolgálati hely nélkülözhetetlensége a veszélyek elhárításában, vagy egyéni célok népi követelésként való tálalása. A részben szubjektív jelentések mindazonáltal nagy kifejezőerőről tanuskodtak.

A további jelentések sorában 1936-ig részben a Gestapo-jelentésekre tá-maszkodtak a Kormányelnökök jelentései. 1940–1944 között jelentek meg Az igazságügyi helyzetjelentések, amelyek részben leplezetlenül bírálták a párttársak önkényes fellépéseit a zsidók ellen. 1937-től az SS Biztonsági Szolgálata, az SD is szállított jelentéseket, 1939 decemberétől Jelentések a birodalomból címmel. Mellettük létezett az NSDAP szabályozott jelentési rendszere is, amelyekben a Gau-vezetőségek havonta jelentettek a lakos-ság hangulatáról. Ezekből semmi sem maradt fenn, pedig Goebbels ezeket fontos forrásként emlegette naplójában.

1936 után a Gestapo kizárólagos feladata a rendszer és a nemzetiszocia-lizmus ellenfeleinek leküzdése volt. Ennek során széles eszköztárral ren-delkezett a viszonylag ártatlan pénzbüntetéstől a vendéglői tilalmom ke-resztül a politikai ellenfek sorozatos legyilkolásáig, amely a háború utolsó éveiben rendkívüli módon elterjedt. Az intézkedéseket bírósági vagy más igazgatási hatóság vizsgálata nélkül is végre lehetett hajtani. A Gestapo csak akkor adta át nekik az ügyeket, ha azt célszerűnek tartotta, főleg is-mert rendszerellenesek esetében.

114 A Gestapo arca A „védőőrizet”

A védőőrizet szépítő szóhasználata alatt a nácizmus idején a rendszer el-lenfeleinek, vagy más nem kívánatos személyek önkényes letartóztatását és koncentrációs táborba hurcolását értették. A fogalmat azonban nem le-het összetéveszteni a Porosz Királyság védőőrizetével, sem a mai, jog-állami rendőrségi joggal. A Reichstag égését követő, 1933. február 28-i rendeletben (A nép és állam védelmére) felszámolták a weimari birodalmi alkotmányban biztosított legfontosabb alapjogokat: a személyi szabadság korlátozásának tilalmát, a lakás sérthetetlenségét, a levél-, posta-, távirat- ás telefontitkot, a véleményalkotás szabadságát, az egyesülési szabadságot és a magántulajdon jogát. A rendelet 2. §-ában felhatalmazták a birodalmi kormányt minden „közbiztonságot és rendet sértő intézkedés helyreállítá-sára”.

A különböző párt- és állami szervek parttalanná váló önkényét a biro-dalmi belügyminiszter a tartományi kormányok és birobiro-dalmi helytartók számára kibocsájtott védőőrizeti rendszerrel igyekezett a politikai terror irányába terelni. Az igazságszolgáltatást a normális polgári-, munkajogi- és büntetőügyekben nem szüntették meg. A védőőrizetes ügyekben azon-ban az ügyvédeket kizárták védenceik védelméből. Védőőrizetbe vételre az NSDAP és az SA nem volt jogosult, beleértve a gauleitert is. Kilátásba helyezték, hogy a védőőrizetet csak állami büntetőintézetekben vagy kon-centrációs táborokban lehet végrehajtani. A letartóztatásról értesíteni kel-lett a legfőbb tartományi hatóságot, kivéve, ha az kezdeményezte a letar-tóztatást. Ha nem utóbbi rendelte el a védőőrizetet, akkor a foglyot nyolc napon belül szabadon kellett bocsájtani. Ellenkező esetben ügyét három havonta felül kellett vizsgálni. A szabályozás az 1938. január 25-i védőőri-zeti rendelettel szigorodott.

A nemzetiszocialista rendszerben tömegesen alkalmazott „védőőrizeti”

eljárás semmiféle védelmi célt nem szolgált, főleg nem az érintett védelmét a „nép haragjától”. Főleg baloldali szervezetek (kommunisták és szociál-demokraták) tagjai és azok lettek a „védőőrizet” áldozatai, akik politikai és világnézeti meggyőződésből a rendszer ellen fordultak (pl. a bibliaku-tatók vagy Jehova tanúi). Őket követték az etnikai-faji megfontolásokból üldözött zsidó, roma (közöttük a német sinti és roma) kisebbségek, akiket

„aszociálisnak” bélyegeztek. „Aszociálisnak” és „társadalomidegennek”

minősítettek egyébként „németvérű” társadalmi és szociális kisebbségeket is: az alkoholistákat, prostituáltakat, segélyre szorulókat, „csavargókat”,

A Gestapo arca 115

„lógósokat” és homoszexuálisokat. Valamennyien ki voltak téve annak, hogy egyénileg vagy átfogó razzia keretében „védőőrizetbe” kerülnek.

A „védőőrizet” büntetőjogi kiegészítésként is funkcionált: akit elbocsájtottak a vizsgálati- vagy büntetési őrizetből, mert leülte bünteté-sét, vagy felmentették, de az állami szervek politikailag megbízhatatlan-nak tekintették, vagy szerintük más megfontolásból el kellett távolítani a nyilvánosságból, akkor a Gestapo vagy a bűnügyi rendőrség koncentrációs táborba küldhette. Hitler bizalmatlan volt az igazságszolgáltatással szem-ben és egy másik terrorintézményt akart fenntartani, jóllehet az igazság-szolgáltatás az 1933-ban felállított ún. különbíróságokkal már teljesítette elvárásait.

A „védőőrizetbe” vett személyek száma erősen ingadozott. 1933. már-cius–áprilisban első hulláma főleg a kommunisták ellen irányult; ekkor az állami szervek egyedül Poroszországban mintegy 25.000 személyt tar-tóztattak le. Ehhez jöttek még az SA és az SS akkor még „vad”, saját ha-táskörű, vagyis nem állami letartóztatásai. Mivel Himmler SS szervezete rövidesen átvette az állami hatalmi szerveket, a későbbiekben az összes letartóztatás az állami üldözés szintjére emelkedett. A korábbi koncentrá-ciós táborok többnyire az SA „párthadsereg” felügyelete alatt álltak, így a nép soraiban félelem alakult ki az SA iránt. Nem teljesült a polgári rétegek reménye, hogy az SA hatalomtól való megfosztása (1934) majd véget vet az önkénynek. Röhm SA-ja helyett Himmler SS-e kapott lehetőséget új koncentrációs táborok rendszerének kiépítésére.

Theodor Eicke elfogadta Himmler megbízását a koncentrációs táborok újjáalakítására, és rendszeresítette az önkényt és terrort. A fogolytábor-ok 1933. fogolytábor-október 1-jén elfogadott, s általánosan kötelező „fegyelmező- és büntető rendszere” abból indult ki, hogy a foglyok rendkívüli, de személy-telen fegyelmezéssel kezelendők. Bevezették a botbüntetést. Az őrszemek szökési kísérlet esetén figyelmeztetés nélkül használhatták fegyvereiket, megtiltották figyelmeztető lövések leadását, s a gyilkosságok büntetés nélkül maradtak. Így számos foglyot állítólag „menekülés közben” lőttek agyon. 1935-ben hét koncentrációs tábor működött: Dachau, Esterwegen, Lichtenburg, Sachsenburg, a Columbia-Haus Berlinben, Oranienburg és Fuhlsbüttel. Bennük 7.000–9.000 foglyot őriztek. A fogvatartottak száma 1936–1937-ben volt a legalacsonyabb: ekkor 7.500 személy tartózkodott

„védőőrizetben”.

1937. februárban ismét megkezdődött a táborok feltöltése. Himmler a táborokat nevelő-, s főleg azonban termelőhellyé igyekezett átalakítani.

116 A Gestapo arca

1938-ban megalakították a SS-hez tartozó Német Föld- és Kőtörőművek (DEST) Kft-t, amely téglagyárakat rendezett be és kőtöréssel kínozta a foglyokat. Ide először a rendőrség szállított kétezer, büntetését töltő hi-vatásos és megrögzött bűnözőt, majd a birodalmi méretű razziákon elfo-gott ún. „aszociálisokat” és „munkakerülő elemeket”. A táborok lakói így kényszermunkások lettek. Az 1938. novemberi birodalmi pogroméjszaka után megfélemlítésül ideiglenesen 35.000 zsidót is táborokba szállítottak, hogy tulajdonuk feladására és kivándorlásra szorítsák őket. Rövidesen azonban többségüket szabadon bocsájtották.

A második világháború alatt a munkatáborok rendszere minőségileg és mennyiségileg is ugrásszerűen kibővült. A kényszermunka mindinkább teret nyert. A koncentrációs táborok lakói más államokból kerültek ki, de egyházi emberek is voltak közöttük, mivel Heydrich és Bormann a há-borút kihasználták az egyházak elleni küzdelemre. A háború kezdetétől a rendőrség jelentős számú személyt vett védőőrizetbe a munkaszerződés megsértése, főleg a munkabeszüntetések miatt. 1941 közepétől a mun-kaügyi hivatalok közvetítésével szovjet polgári munkásokat is „védőőri-zetbe” vettek. 1941 októberében egyedül a Gestapo 15.000 személyt vett

„védőőrizetbe”. A halálozási arány magas volt: 1942. második felében a táborlakók 60%-át érintette. A koncentrációs táborokban végelgyengülés-ben és betegségekvégelgyengülés-ben elhunyt személyek száma legkevesebb 500.000 főre tehető.

A „védőőrizetesek” száma Németországban 1942. március: 100.000 fő

1943. augusztus: 224.000 1944. augusztus: 524.000 1945. január: 714.000

(az őrszemélyzet létszáma 1945-ben: 40.000 fő)

Az „ellenséges” csoportok

A Gestapo tevékenységének súlypontját a politikai ellenfelek elleni küz-delem alkotta. Az első években beszivárgott a betiltott politikai pártokból létrejött konspiratív csoportokba. A szervezetek tagjait fenyegetéssel vagy

A Gestapo arca 117

anyagi előnyökkel kecsegtetve együttműködésre késztették. E bizalmi em-berek révén már a háború előtt szétzúzták a szervezett ellenállást.

A nácizmus utolsó éveiben a politikai ellenfelek leküzdésére különle-ges bizottságokat hoztak létre; ilyenek alakultak Heydrich meggyilkolása (1942), vagy az 1944. július 20-i Hitler-ellenes merénylet után. A vallomá-sokat brutális kínzásokkal kényszerítettek ki. A Vörös Zenekar hírszerző csoport felderítését a Gestapo arra akarta felhasználni, hogy a háború el-lenzői működjenek együtt a Wehrmachttal. A szervezet a rendszer bírálói ellen is küzdött, akiket az ún. alattomosság-elleni törvénnyel illegálisnak minősítettek és üldöztek.

A Gestapo munkájában a politikai ellenfelek elleni küzdelemmel párhu-zamosan a nácizmus ideológiai céljai is megjelentek. Világnézeti ellenfél-nek tekintették a homoszexuálisokat és a munkakerülőket. A homoszexu-álisok elleni intézkedések folyamatosan éleződtek. Kezdetben a Gestapo még csak razziákra szorítkozott s a legtöbb esetben átadta az érintett sze-mélyeket az igazságszolgáltatásnak, később azonban feljelentette, könyör-telenül letartóztatta és koncentrációs táborba zárta őket. Cinikus módon felajánlották számukra a kasztráció vagy a további letartóztatás közötti választást. Az aszociálisokat kezdetben védőőrizettel büntették. 1940-ben ún. munkára nevelő táborokat (AEL) állítottak fel, ahova „munkaköteles-ségük nem teljesítése” miatt kerültek az emberek. Himmler 1942. decem-ber 15-i rendelete értelmében a nagyobb üzemekben, amelyek környékén nem működött munkára nevelő tábor, a Gestapo vezetésével pótlólagosan nevelőtáborokat létesítettek, amelyeket a gyári őrség őrzött.

A háború alatt a Gestapo az elnyomó intézkedéseket új ellenséges cso-portokra terjesztette ki. Őrizni kellett a rengeteg hadifoglyot és kényszer-munkást, akik kb. a létszám felét tették ki.

Figyelmük középpontjában a lustaság, az üzemen belüli szabotázs, a munkabeszüntetés valamint a németekkel való megengedhetetlen érint-kezések (pl. feketepiaci üzletelés, szexuális kapcsolat) álltak. A háború második felében a kényszermunkások ellenállása konspiratív módon az üzemekben, vagy a megszökött, s a nagyvárosokban rejtőzködő kényszer-munkások esetében kis csoportok formájában folyt. A Gestapo válaszul egyre brutálisabb módszerekhez folyamodott, s bírósági eljárás nélkül számos kelet-európai és szovjet kényszermunkást végzett ki. A Gestapo a megszállt országokban is aktív volt és küzdött az ellenállási mozgalmak ellen. A háború utolsó hónapjaiban a Gestapo számos helyen kivégezte foglyait, mielőtt a szövetségesek elfoglalták volna a helységet.

118 A Gestapo arca

A második világháború alatt a Gestapo az európai zsidóság üldözéséből, deportálásából és meggyilkolásából is döntő funkciókat vállalt magára.

Más rendőri szervezetekhez hasonlóan Gestapo-tagokat vezényeltek a be-vetési csoportokhoz, amelyek a front mögött gyilkolták a lakosságot. De az európai zsidóság meggyilkolása során a Gestapo nem az újonnan

Más rendőri szervezetekhez hasonlóan Gestapo-tagokat vezényeltek a be-vetési csoportokhoz, amelyek a front mögött gyilkolták a lakosságot. De az európai zsidóság meggyilkolása során a Gestapo nem az újonnan

In document A 20. SZÁZAD TITKAI (Pldal 109-200)