• Nem Talált Eredményt

4. EREDMÉNYEK

4.1. A serdülők körében végzett vizsgálat eredményei

4.1.2. A felhasznált kérdőívek pszichometriai jellemzői

A mérőeszközök belső konzisztenciája

Buss-Perry Agresszió Kérdőív Fizikai Agresszió Alskála

A Fizikai Agresszió Alskála valamennyi tételére kiszámított Cronbach-alfa együttható értéke 0,90 volt a teljes iskolai mintán, ami kiváló belső konzisztenciára utalt. A lányok mintáján ennél valamivel nagyobb (0,91), míg a fiúknál (0,88), a gimnáziumi tanulóknál (0,89), a szakközépiskolai diákoknál (0,89) és a szakmunkás tanulóknál (0,89) valamivel kisebb Cronbach-alfa értékek voltak mérhetők (4. táblázat).

A homogenitást az egyes tételek alskálából való kihagyása esetén mért Cronbach-alfa értékekkel, illetve az egyes tételek és az alskála összesített pontszáma közötti korrigált korrelációval vizsgáltuk. A teljes alskálára kiszámított Cronbach-alfa érték (0,90) az alskála egyes tételeinek törlése után nem változott jelentősen. Valamennyi tétel közel azonos mértékben illeszkedett a skálához, ami a tételek jó homogenitását támasztotta alá.

Olweus Bullying és Viktimizáció Kérdőív

Az elemzések során a mérőeszköz iskolai terrorizálást és áldozattá válást mérő 9-9 specifikus kérdéseit tartalmazó skálákat alkalmaztuk. A Terrorizálás Skála Cronbach-alfa értékei jó (0,78), míg a Viktimizáció Skáláé elfogadható (0,69) megbízhatóságot jeleztek.

A legmagasabb értékek mindkét skála esetében a szakiskolai mintán voltak mérhetők, a legalacsonyabbak a gimnáziumi mintán. A legalacsonyabb értékű együttható a Viktimizáció Alskála esetén a lányoknál volt. A Cronbach-alfa értékek mindhárom alminta és a nemek tekintetében elfogadható, valamint jó belső konzisztenciára utaltak (4. táblázat).

A Terrorizálás Skála vizsgálatánál a tételek skálából való törlése esetén a Cronbach-alfa együtthatók értékei nem mutattak jelentős változást a teljes skálára vonatkozó 0,78-as értékhez képest, ami a 9 tétel megfelelő homogenitását támasztotta alá. Valamennyi tétel

61

61

közel azonos mértékben illeszkedett a skálához. Az eredmények a Viktimizáció Skála esetén is hasonlóképpen alakultak, az egyes tételek nem mutattak nagyfokú változást a teljes skálán mért 0,69-es Crobach-alfa értékhez képest.

Agresszió és Viktimizáció Skála

A mérőeszköz alskáláinak megfelelő belső konzisztenciáját igazolták a Cronbach-alfa értékek mind az Agresszió, mind a Viktimizáció Alskálára vonatkozóan (0,7-0,8 közötti érték-tartomány). A mérőeszköz összes tételének egy skálaként történő vizsgálatakor is hasonló eredmény született (Cronbach-alfa=0,73). Az értékek a lányok esetében mindkét alskálán alacsonyabbak voltak, a legnagyobb különbség a fiúkhoz képest a Viktimizáció Alskálán mutatkozott (lányok= 0,67; fiúk= 0,82)

Az iskolatípusok szerinti csoportoknál a Cronbach alfa értékei mind az Agresszió-, mind a Viktimizáció Alskálák esetében jó belső konzisztenciát (0,74- 0,83) mértek (Bartko és Carpenter, 1976) (4. táblázat).

Az Agresszió Alskála valamennyi tétele azonos mértékben illeszkedett az alskálához, a 6 tételre kiszámított Cronbach-alfa együttható (0,78) egyik tétel kihagyása esetén sem volt nagyobb. Az adatok a tételek homogenitását alátámasztották. Ugyanez volt megállapítható a Viktimizáció Alskáláról is, a teljes skála 0,78-as Cronbach-alfa értékénél nagyobb együttható egyik tétel kihagyása esetén sem volt mérhető.

Figyelemhiányos Hiperaktivitás Skála

A Cronbach-alfa mutató értékei a teljes skála (0,87), valamint a Figyelemzavar (0,78) és a Hiperaktivitás/impulzivitás (0,79) (Rao és Sinharay, 2006) Alskálák tételei esetében is jó és kiváló belső konzisztenciára utaltak a teljes mintára, valamint a nemek és az iskolatípusok által megkülönböztetett csoportokra vonatkozóan is. (4. táblázat). A 18 tételre kiszámított Cronbach-alfa együttható (0,87) értékénél nagyobb egyik tétel kihagyása esetén sem volt, valamennyi tétel körülbelül azonos mértékben illeszkedett a skálához. A kapott együtthatók a tételek kiváló homogenitását támasztották alá.

62

62

Képességek és Nehézségek Kérdőív

A mérőeszköz Összesített Nehézségek Skálájának Cronbach-alfa értéke a teljes serdülőkből álló mintán (0,71) és az egyes nemek vagy iskolatípusok által képzett csoportban is elfogadható volt (4. táblázat).

Az egyes alskálák közül a legjobb belső konzisztenciával az Érzelmi Tünetek és a Proszociális Viselkedés Alskálák rendelkeztek: a teljes iskolai mintán, valamint az egyes almintákon is az elfogadható és a jó tartományban (0,6-07, és 0,7-0,8). A leggyengébb belső konzisztenciát jelző alacsony Cronbach alfa értékek a Viselkedési Problémák Alskálát jellemezték.

Az egyes iskolatípusok közül a szakiskolások körében volt megfigyelhető a legmagasabb Cronbach-alfa érték. Az elvégzett homogenitás-vizsgálat alapján a mérőeszköz belső-homogenitása megfelelő, a teljes Nehézségek Skála, valamint az egyes alskálák esetén mért Cronbach-alfa mutatóknál jelentősen magasabb érték egyetlen tétel törlése esetén sem volt mérhető.

4. táblázat: Az elemzésben használt mérőeszközök Cronbach-alfa mutatói

Skála Teljes

63

Az egyes mérőeszközök időbeli konzisztenciája

A mérőeszközök időbeli megbízhatóságának mérésére teszt-reteszt vizsgálatok kerültek elvégzésre. A mérésbe egy szakközépiskolai és egy szakiskolai osztály került kiválasztásra, melyek főbb jellemzőik tekintetében nem különböztek az eredeti mintától.

A mérések között két hét telt el. Mindkét alkalommal a teljes kérdőívcsomag felvételre került. A két adatgyűjtés módszere, körülményei azonosak voltak. Az elemezhető teszt-reteszt kérdőívek száma összesen 52 volt. Az egyes mérőeszközök teszt-teszt-reteszt reliabilitási mutatóit a 5. táblázat mutatja be.

Buss-Perry Agresszió Kérdőív Fizikai Agresszió Alskála

Mind a Pearson korrelációs együttható (0,85, p<0,0001), mind az ICC együttható (0,85, p<0,0001) kiváló teszt-reteszt megbízhatóságot jelzett, ami alátámasztotta az alskála időbeli stabilitását. A Cronbach-alfa értékek mindkét időpontban kiválóak voltak.

64

64

Olweus Bullying és Viktimizáció Kérdőív

A Viktimizáció Skála esetén mind a Pearson korrelációs együttható, mind pedig az ICC együttható (0,65-0,75) „kiváló” időbeli megbízhatóságra utalt (p mindkét esetben

<0,0001). Az eredmények a skálák időbeli megbízhatóságát támasztották alá. A Terrorizálás Skálán mért Cronbach-alfa értékek mind a teszt, mind pedig a két héttel későbbi reteszt időpontjában gyenge belső konzisztenciára utaltak.

Agresszió és Viktimizáció Skála

A Viktimizáció Alskála esetén mind a Pearson korrelációs együttható, mind pedig az intraclass korrelációs (ICC) együttható (0,65-0,75) jó teszt-reteszt megbízhatóságot jelzett. Az Agresszió Alskálán mindkét mutató gyenge teszt-reteszt megbízhatóságra utalt.

Figyelemhiányos Hiperaktivitás Skála

Mind a Pearson korrelációs együttható (r=0,87), mind az ICC együttható (0,86) kiváló teszt-reteszt megbízhatóságot jelzett (Bartko és Carpenter, 1976). A vizsgálati eredmények a mérőeszköz nagyfokú időbeli stabilitására utaltak.

Képességek és Nehézségek Kérdőív

Mind a Pearson korrelációs együttható, mind az ICC együttható elfogadható (0,6-0,7) teszt-reteszt megbízhatóságot jelzett az SDQ teljes skálája esetén. A teszt-reteszt vizsgálat során mért Cronbach-alfa értékek viszonylag gyenge belső konzisztenciára utaltak.

65

65

5. táblázat: A vizsgálatban használt mérőeszközök időbeli megbízhatóságának mutatói

Mérőeszköz

66

66