• Nem Talált Eredményt

A dolgozat felépítése

In document A TERMÉSZETBEN LÉTREHOZOTT (Pldal 21-52)

hatáskeltés, az alkotási folyamat, és nem utolsósorban a keleti világnézet, ter-mészetességgel következett az, hogy a természettel interakcionáló alkotásokkal foglalkozzam az erdélyi térségben, hogy emellett a művek által létrejövő hatást is kutassam, és eljussak a performativitás vizsgálatához.

A dolgozat felépítése

Kutatásomat két nagyobb fejezetre osztottam. Az első részben a téma el-méleti támpontjait dolgozom ki, a második részben pedig konkrét példák által illusztrálom állításaimat.

A performativitás fejezetben elsősorban a performativitás és a performansz fogalmainak meghatározásával foglalkozom. A két fogalom közti rokoníthatóság vagy ellentétesség kérdését vizsgálom meg, annak érdekében, hogy letisztázzam, melyik diszciplínához tartoznak. Dorothea von Hantelmann ellentétesnek véli jelentésüket, de a művészetek területén határozza meg a performativitás fogalmát, ahova a performanszművészet is sorolódik. Emellett Erika Fischer-Lichte rokon fogalmaknak tekinti és a színházi közegből eredőnek határozza meg őket, mert cselekvésre, testiségre, előadásra (to perform) alapoznak. Ilyen módon mindkét fogalomnak a művészettörténeti vonatkozása egyértelművé válik Dorothea von Hantelmann megközelítése alapján. A fogalmaknak a színházi kapcsolódása viszont nyilvánvalóvá válik Erika Fischer-Lichte meghatározása révén. Tehát mindkét fogalom a két művészeti ág közti határterületen helyezkedik el.

Kutatásomban a performanszművészet történeti kialakulásával Az élmény művészete fejezetben foglalkozom bővebben, majd a második fejezetben akciók és performanszok kapcsán is megvizsgálom a természetes környezet általam meghatározott performatív lehetőségeit. A hangsúlyt azonban a performativitás fogalmára fektetem, illetve annak vizsgálatára a természetes környezetben lét-rehozott alkotások kapcsán.

Az első fejezetben Dorothea von Hantelmann állításaira alapozom saját gondolatmenetem: szerinte minden mű performatív, mert hatást kelt, mert meg-változtatja a befogadó valóságát. Ezek alapján azt vizsgálom, hogy a természetes környezet, az alkotó, az alkotás és a befogadó közötti kapcsolatok milyen hatást kelthetnek, és ez milyen performatív viszonyokat eredményezhet. Itt több lehető-séget vizsgálok meg: a természetes környezet viselkedhet-e performatív térként?

A mű és a természet egységének a befogadóban kiváltott hatása tekinthető-e performatívnak? Milyen kapcsolat jöhet létre a természet és a mű között, más tényezőktől eltekintve? Kedvező vagy destruktív a köztük lévő kölcsönhatás?

Továbbá a természet válhat-e társalkotóvá, ha a művészi koncepció azt feltételezi?

Ezt a gondolatot viszem tovább a következő fejezetben, mely a nézői szerepkörök vizsgálatát tűzi ki célul. Ebben azt vizsgálom, hogy a 20. századi nézőség miként változott meg az előző századokhoz képest, Nicolas Bourriad és Jacques Rancière

20 BEVEZETő munkái alapján. A természet vállalhat-e magára valamilyen nézői szerepet, ha a mű felkéri arra? Lehet-e befogadója vagy társalkotója a műnek?

Ezek után az aura, atmoszféra, hely szelleme fogalmak kifejtésével foglalko-zom, Walter Benjaminra, Gernot Böhmére és Mircea Eliadéra hivatkozva. A per-formativitás előfeltétele a hatáskeltés. Ez alapján a következő kérdéseket vetem fel: mi is az a láthatatlan, de mégis érezhető energiaminőség, amely a mű hatás-keltési mechanizmusában jelen van? Mit jelenthet ez a természetre vonatkozóan?

Végül a helyspecifikusság lehetőségeit vizsgálom. Az alkotó, az alkotás, a természet és a néző viszonylatában arra a kérdésre keresem a választ, hogy mi-lyen lehet a tárgyalt művek helyspecifikussága, melyet Miwon Kwon elméleté-ből kiindulva többféleképpen határozhatunk meg. Ennek típusait, jellemzőit és egyedi eseteit vizsgálom meg ebben a részben, elméleti síkon.

A természet és művészet Keleten és Nyugaton fejezetben először az európai, majd a keleti világnézetre reflektálva körvonalazhatóvá válik a természet sze-repe a művészetekben. Ilyen például a kerettörténeti és a tájképfestészeti múlt mindkét kultúrában. Ezek után rávilágítok arra, hogy a keleti kultúra miként is szivárgott be a 20. századi nyugati művészetekbe, és összefonódásuk hogyan ha-tott a romániai térségre. Ez a rész azért fontos, mert a természettel interakcionáló újabb művészeti mozgalmak a korábban már kialakult kulturális közegekben bontakoznak ki. A kulturális hagyományok részben befolyásolják annak alaku-lását és befogadásának milyenségét. Ezt követően, Az élmény művészete feje-zetben megvizsgálom a 20. századi nyugati művészetekben azt a váltást, amely a műtárgyról áthelyezi a hangsúlyt a cselekvésre, illetve az élménykeltésre, és megfigyelem, hogyan teremtett újszerű kapcsolatot a természettel. Utána pedig az erdélyi térségben kibontakozó akcionista művészetet tanulmányozom (a MAMŰ csoport és az AnnART fesztivál kapcsán): mit jelentett számukra a természetes környezet, nyugati kortársaikkal szemben?

A második fejezetben a fent említett problémákat konkrét művek alapján figyelem meg, az általam meghatározott alkotó – alkotás – természet – néző fogalmi keret szempontjából. A fejezetek felépítése érdekében határoztam meg ezt a fogalmi keretet. Ezen egység különböző elemeinek jelenléte vagy hiánya megváltoztatja a kialakuló viszonyokat.

Elsőként olyan műveket elemzek, amelyekben jelen van mind a négy elem:

alkotó, alkotás, természet és néző is. Ennek kapcsán az AnnART keretében létre-jött munkákat vizsgálom. Ezek természetes környezetben létrehozott akcionista művek, performanszok. Több problémát vitatok meg: elsősorban a természe-tes környezet performatív tér státuszát Erika Fischer-Lichte és Dorothea von Hantelmann a performativitás fejezetben tárgyalt elmélete alapján; másodsorban megvizsgálom a helyhez vagy eszméhez, gondolati tartalomhoz, jelentéshez köthető helyspecifikusságot; végül, de nem utolsósorban a humánus néző sze-repvállalási lehetőségeit tárgyalom.

21

A DOLGOZAT FELÉPÍTÉSE

A második fejezetben az általam meghatározott fogalmi keretből hiányzik a néző. Ilyen kontextusban nyugati és erdélyi műveket, illetve MAMŰ-s akciókat is vizsgálok. A vitatott problémák itt is több síkon bontakoznak ki. Ismét vizsgá-lom a természetes környezet performatív tér státuszát, továbbá azt, hogy miként interakcionál a művész és a mű a hely szellemével. Végül a helyspecifikusság formáira is kitérek a művek kapcsán.

A harmadik fejezetben az alkotó hiányzik az általam meghatározott fogalmi keretből. Ebben az esetben inkább tájbeavatkozásokat, land art műveket elemzek.

Azt fejtem ki, hogy a mű az alkotó hiányában milyen hatást gyakorol a nézőre.

A vizsgált munkák esetében a természet is hozzájárul ehhez. Azt elemzem, hogy miként alakul ki a performatív viszony a mű – természet egysége és a néző kö-zött. Ez a kapcsolat egy hatást eredményez, ami a performativitás előfeltétele.

Megvizsgálom, hogy a néző hogyan válhat befogadóvá vagy cselekvő résztvevővé, vagy akár társalkotóvá a műben rejlő felkérés következtében.

A negyedik fejezetben csak a természet és a mű van jelen. Az elemzett művek egyaránt nyugati és erdélyi példák. A kérdések többek között arra irányulnak, hogy a mű és a természet között létrejövő kapcsolat milyen módon lehet per-formatív. Továbbá azt is vizsgálom, ahogyan a természet társalkotóvá válik, ha a művészi koncepció azt feltételezi. Az alkotó megteremti a mű kialakulásának előfeltételeit, de a természet fejezi be a művet, megváltoztatja a mű valóságát, és így performatívnak tekinthető.

Az utolsó részben egy másik helyzetet vetek fel, amikor a természeti elemek bekerülnek a múzeum vagy a galéria terébe. Itt azt vizsgálom, hogyan alakul ki a performatív tér ilyen esetben, illetve hogy a természeti elem, ha műalkotás státuszában van, miként lehet önmagában a hatás kiváltója, azaz performatív egy beltérben. Továbbá a munkák különös helyspecifikusságára is rávilágítok.

Kutatásom első felében tehát a kutatás elméleti hátterét vázolom fel, és tisztázom a téma kulcsfogalmait, majd a természetben létrejövő alkotások per-formativitásának vizsgálata érdekében konkrét munkákat elemzek. A tárgyalt művek betekintést nyújtanak a 20. századi művészet természettel való interak-cionálásának vizsgálati lehetőségeibe.

I. FEJEZET

1. PERFORMATIVITÁS

1. 1. Performansz és performativitás

Jelen fejezetben a performansz és a performativitás terminusok eredetét, azok jelentéseit és meghatározási lehetőségeit tárgyalom. Ezt követően a termé-szet performativitásának lehetőségeit vizsgálom meg.

A performansz és a performatív a „to perform” angol kifejezésből eredeztethető, amelynek jelentése: ’végrehajt’, ’véghezvisz’, ’elvégez’, ’megtesz’, ’teljesít’, ’előad’,

’játszik’, ’szerepel’. A két kifejezést hasonlóságuk miatt gyakran átfedésben hasz-nálják, de amint a következőkben nyilvánvalóvá válik, különböző jelentésük van.

A performansz egy művészeti irányzatot jelöl, amely a 20. század második felében jelent meg. A performativitás fogalmát viszont J. L. Austin és az ő nyo-mán John Searle, majd Judith Butler vezeti be az elméleti diskurzusba. Austin és Butler elméleteit alkalmazva Dorothea von Hantelmann a művészetekre vo-natkoztatja a terminust, amint azt a következőkben látni fogjuk.

Amínt említettem, a performansz az elmúlt évtizedekben megjelent művészeti irányzat,1 viszont már a század elején is léteztek olyan művészeti próbálkozások, melyeket előzményeinek tekinthetünk. P. Müller Péter a fogalom tisztázásáról a következőket állítja: „Ennek a képzőművészeti és színházi jegyeket egyaránt magán viselő, eseményalapú művészi megnyilatkozásnak a kialakulása […] az 1960-as évekre tehető. A fogalom definíciószerű meghatározását adó Johann Lothar Schröder szerint performansznak »a hatvanas évek óta olyan képzőművészek és táncosok munkáit nevezzük, akik kísérleti kifejezésformákkal foglalkoznak, közönség előtt vagy közönség nélkül«.2 […] a performansz-műfaj a későbbiekben […] igen tágan értelmezett kategóriává válik, nemcsak a létrejöttét követő évtizedekre vonatkozó-an […], hvonatkozó-anem visszamenőleg is. Jellemző például, hogy egy előbb 1979-ben, majd 1988-ban megjelent, a performansz műfajának szentelt kötet3 a 20. század első év-tizedétől tekinti át és sorolja fel a performansz különféle példáit.”4

1 Ezt a tételt bővebben kifejtem Az élmény művészete című fejezetben.

2 Schröder, Johann Lothar: Bevezetés. A performance, valamint más, rokon kifejezések és kifejezési formák fogalomtörténeti, történeti és elméleti áttekintése. Babarczy Eszter (ford.). In: Szőke Annamária (szerk.): A performance-művészet. Budapest, Artpool, Balas-si Kiadó, Tartóshullám, 2001, 13., http://www. artpool. hu/performance/schroder1. html [2017. 03. 15.]

3 Goldberg, Rose Lee: Performance Art: From Futurism to the Present. New York, Harry N.

Abrahams, Inc., 1988.

4 P. Müller Péter: A (szín) tér meghódítása. In: Di Blasio Barbara (szerk.): A performansz határain. Budapest, Kijárat Kiadó, 2012, 15.

24 1. PERFORMATIVITÁS A performanszművészet a 20. század elején, a dada megjelenésével kezdő-dött. A dadaista művészek, előadók már akkor több műfajt képviseltek: színészek, képzőművészek, írók, zenészek stb. voltak. Ezért a mozgalom az interdiszcipli-naritás első példájának tekinthető. A ’60-as években megjelent a happening, a fluxus és a performansz mint művészeti mozgalmak, melyek szintén keverték a különböző művészeti ágazatokat. Ma azonban elmondható, hogy egyre elmo-sódottabbak a performansz definíciójának határai. A művészetekben már egyre irrelevánsabbá válik, hogy egy adott performanszot a színház vagy a képzőmű-vészet kategóriájába sorolunk, mert a két műképzőmű-vészeti ág meghatározása is foly-ton újraértelmeződik – az aktuálisan megjelenő, újabb és újabb alkotások által.

Balassa Zsófia is arra világít rá, hogy már szinte egy címszó alatt tárgyalható a színházi előadás és a performansz kifejezés: „A performance műfaja történeti gyökerekkel rendelkezik, melyek az avantgárdhoz nyúlnak vissza, és a ’60-as években kapott új erőre, a színházi előadással szemben határozva meg magát.

Mára azonban egészen más helyzet bontakozott ki, melynek következtében a színházi előadás – performansz szembeállítás irrelevánssá vált, így szövegem-ben nem okoz érvelési buktatót, ha e két művészeti eseményt közös halmazként kezelem.”5 Tarnay László is azt írja: „A performansz fogalma nem redukálható sem a színházi előadásokra, sem pedig tágabb értelemben a művészet területére, hiszen bármely nyilvános, kommunikatív cselekvés leírható performanszként.”6 A performansz történeti kialakulásáról egy következő fejezetben bővebben írok.7 A performatív kifejezés viszont a nyelvfilozófia területéről érkező fogalom, amely az évtizedek során egy egész tudományággá nőtte ki magát. P. Müller Péter tanulmányának bevezetőjében azt írja, hogy a „performatív fordulat” hatással volt „a nyelvtudomány (John Austin), az antropológia (Victor Turner), a szoci-álpszichológia (Erving Goffman) és a színháztudomány területére”. Az utóbbiból alakult ki a performansz tudomány/kutatás [performance studies].8 A fogalom kapcsolódik a művészetekhez, de semmiképp sem azonos a performansszal mint művészeti irányzatot jelölő fogalommal. Emiatt nem egyeztethetők össze a meghatározások.

Dorothea von Hantelmann a performativitásnak a művészetekre érvényes aspektusait vizsgálja.9 A fogalom tisztázásáról azt írja, hogy a performatív ki-fejezés egy akadémikus diskurzusban divatos terminus, de legtöbb esetben hi-básan használják, eltorzítva az eredeti jelentését. Általánosan elterjedt, hogy a 5 Balassa Zsófia: A performativitás értelmezési lehetőségei a színház és a narratológia

hatá-rán. In: Di Blasio Barbara (szerk.): A performansz határain. Budapest, Kijárat Kiadó, 2012, 119.

6 Tarnay László: Performansz és az újmédia. In: Di Blasio Barbara (szerk.): A performansz határain. Budapest, Kijárat Kiadó, 2012, 81.

7 Ezt a tételt bővebben kifejtem Az élmény művészete című fejezetben.

8 P. Müller Péter: i. m., 14.

9 Hantelmann, von Dorothea: How to Do Things with Art, What Performativity Means in Art.

Zürich, JRP Ringier, 2010.

25

1. 1. PERFORMANSZ ÉS PERFORMATIVITÁS

performatív egyenlő a performanszszerű [performance-like] jelentéssel. Szerinte e megnevezést gyakran olyan művészeti formák jelölésére használják hibásan, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a teatralitáshoz, színrevitelhez. Mint kategória, a jelentése nagyon bizonytalan, mert a kifejezés elferdített jelentésén alapszik. Továbbá azt írja, hogy lényegében nincs performatív alkotás, mert nincs nem performatív alkotás, az austini elméletből levezetve, miszerint a kiejtett szó egyes szituációkban megváltoztathatja a valóságot, ezért performatív.10

John L. Austin használta először a kifejezést, és dolgozta ki 1955-ben a How to do things with words című könyvében.11 Az ebben kifejtett gondolatait előző-leg a Harvard Egyetemen adta elő, és így váltak a nyelvfilozófia részévé. Erika Fischer-Lichte azt írja Austin munkásságának tudományos jelentőségéről: „Mivel felfedezése forradalmasította a nyelvfilozófiát – szüksége volt egy új terminusra:

észrevette ugyanis, hogy a nyelvi megnyilatkozások nemcsak egy tényállás leírá-sára vagy egy tény kijelentésére, hanem cselekvések végrehajtáleírá-sára is alkalmasak, következésképpen nemcsak konstatatív, hanem performatív megnyilatkozások is vannak.”12 Egy kiejtett szó nemcsak elmond, körülír valamit, hanem végrehajtó ereje is van. Kiejtése után megváltozik egy adott szituáció, ezért valóságalkotó erővel rendelkezik, például: eskütétel, ítéletkimondás, keresztelés stb. Viszont ha nincs társadalmi és intézményes előfeltétele, akkor a kijelentés érvénytelen lehet.13 Ezen a feltevésen alapszik a performativitás kifejezés kialakulása az el-múlt évtizedekben. A művészetekre többek között Dorothea von Hantelmann vonatkoztatja ezek alapján, amint azt a későbbiekben látni fogjuk.

A továbbiakban Hantelmann megállapításaira fogom alapozni kutatásom állításainak kidolgozását, vagyis a természetben létrehozott alkotások perfor-mativitásának vizsgálatát. Ennek érdekében először bemutatom, hogy ő milyen értelemben használja a terminust. Hantelmann 2010-ben megjelentetett egy könyvet How to do things with art14 címmel. Amint a cím is utal erre, Austin felvetéseire alapozza tematikájának kifejtését, majd Butler elméletét vonatkoztatja a művészetekre. 2014-ben viszont olyan cikket publikált, The Experiential Turn címmel, melyben ismét Austinra alapozva fejti ki gondolatmenetét, de ez esetben más szempontokat is kibont, mint például az élménytársadalom kialakulását.

A művészetekben ez vezetett az élmény-fordulathoz [experiential turn],15 vagyis 10 Uo. 17–18.

11 Austin, John L. : How to do things with words. 1955, Great Britain, Oxford University Press, 1962.

12 Fischer-Lichte, Erika: A performativitás esztétikája. Budapest, Balassi Kiadó, 2009, 27.

13 Uo., 28.

14 Hantelmann, von Dorothea: i. m.

15 Hantelmann a tanulmányának címét: The experiential turn a Gerhard Schulze szociológus által használt „experience society” kifejezésből következteti, akinek állításait használja is a szövegében. Az angol terminus magyar használatában nehézségekbe ütköztem: Schul-ze terminusa magyarul ’élménytársadalom’, de Hantelmann szövege és terminusai nem vonultak be a magyar szakirodalomba. Különböző ’fordulatokról’ olvashatunk ugyan, de kimondottan erről nem. Az ’experiential’ kifejezés fordítása nehézkes, mert több jelentést

26 1. PERFORMATIVITÁS a művészet tárgyorientáltságáról áthelyeződött a hangsúly a mű élményorientált-ságára. A performativitás művészetekre vonatkoztatott meghatározását mindkét szövegben az austini definícióból kiindulva határozza meg. De a művészetek élményorientáltságáról csakis a későbbi tanulmányában ír. Ez a performatívum egy másik fontos velejárója, amely a kutatásom szempontjából is releváns.

Először az időrendi sorrendben másodjára megjelent esszéjének gondolatme-netét ismertetem, mert kutatásom témájához ez áll közelebb. Hantelmann Austin hipotéziséből vezeti le saját felvetéseit. Azt hangsúlyozza, hogy a kimondott szó alkotóerővel bír. A szóhoz hasonlóan a jel (műalkotás) is valóságot hozhat létre, ennélfogva performatív.16 Nincs értelme külön beszélni performatív alko-tásokról, mert minden alkotás rendelkezik egy valóságot teremtő dimenzióval.17 Performativitásról beszélni a művészetek kapcsán nem azt jelenti, hogy egy új kategóriát határozunk meg. Inkább egy olyan jelentésre mutatunk rá, amely je-len van minden alkotásban, habár a valóságot teremtő dimenziója nem mindig tudatosan megalkotott.18 A performatív fogalma a művészetre vonatkozóan egy bizonyos áthelyeződésre mutat rá: a képi reprezentációról áttevődik a hangsúly a nyújtott élményre, a keltett hatásra, avagy – Austint idézve – váltás észlelhető a „mit mond”-ról a „mit csinál”-ra.19 A performatív tehát olyan metodológiai váltás, mely abban áll, hogy bármely alkotásra úgy nézünk, hogy az jelentést ge-nerál. Így értelmezve ténylegesen nagyon érdekes és provokáló látásmódváltásra késztet. Címkének használni a performatív jelzőt, egy bizonyos kategóriába sorolt műalkotások kapcsán, értelmetlennek tűnik.20 Továbbá Hantelmann a kortárs művészetben jelentkező élmény-fordulat terminus jelentését is magyarázza. Az elmúlt évtizedekben a művészet arra irányult, hogy élményeket produkáljon.

is takarhat. Magyarul jelenthet tapasztalatot és élményt is. Mivel Schulze kifejezése magyar fordításban a második, ezért én a dolgozatomban erre alapozva ’élmény-fordulat’-ként fogom használni Hantelmann angol terminusát.

Gerhard Schulze említett tanulmánya: Schulze, Gerhard: A Német Szövetségi Köz-társaság kulturális átalakulása. 1992. In: Wessely Anna (szerk.): A kultúra szociológiája.

Budapest, Osiris Kiadó, Láthatatlan Kollégium, 2003, 190.

16 Hantelmann, Dorothea von: The Experiential Turn. 2014. In: On performativity, Walker Living Collection Catalogue, http://www. walkerart. org/collections/publications/perfor-mativity/experiential-turn/ [2016. 07. 02.]

17 „It makes little sense to speak of a performative artwork because every artwork has a rea-lity-producing dimension.” In: Hantelmann, Dorothea von: i. m.

18 „To speak about the performative in relation to art is not about defining a new class of artworks. Rather, it involves outlining a specific level of the production of meaning that basically exists in every artwork, although it is not always consciously shaped or dealt with, namely, its reality-producing dimension.” In: Hantelmann, Dorothea von: i. m.

19 Austin, John L. : i. m.

20 „What the notion of the performative in relation to art actually points to is a shift from what an artwork depicts and represents to the effects and experiences that it produces — or, to follow Austin, from what it »says« to what it »does«. In principle, the performative triggers a methodological shift in how we look at any artwork and in the way in which it produces meaning. Understood in this way, it indeed offers a very interesting and challenging change of perspective. Used as a label to categorize a certain group of contemporary artworks, however, it makes little sense.” In: Hantelmann, Dorothea von: i. m.

27

1. 1. PERFORMANSZ ÉS PERFORMATIVITÁS

Természetesen minden alkotás kivált valamilyen hatást, de a ’60-as évektől er-refelé ez került a középpontba. Az alkotásnak már nem a belső terek, a művész belső világának megjelenítése a fő célja, hanem ehelyett a külső tér megalkotása lett a fontos, amelyet a nézővel együtt alkot meg.21

Hantelmann a minimal art megjelenésétől számítja az élmény-fordulat ki-alakulását. A ’60-as években a minimal art volt az az irányzat, amely megvál-toztatta a műalkotás és néző, a műalkotás és kiállítási helye közti kapcsolatokat.

Az alkotások a helyzetre való fókuszálást igényelték. A hely tudatos megélésére és a néző testi helyzetére való összpontosítás lett fontos. A művész belső teréről áthelyeződik a fókusz a külső hatásra. A mű egy külső tér részét képezi, és ezzel együtt alkot jelentést az adott helyzet valóságában. A kialakult helyzet hatást kelt a nézőben, aki egy adott térben és szituációban találja magát. A minimal art munkák olyan helyzeteket generáltak, amelyek arra késztették a nézőt, hogy megváltoztassa a műhöz való viszonyulását. A hagyományosan ismert „nem sza-bad megérinteni a műveket” szituációból egy olyanba került a néző, ahol a mű behatolt az ő terébe: rá lehetett lépni, meg lehetett érinteni, vagy a mű maga volt a kialakított térbeli szituáció, amibe behatolt a néző. A néző a szeme mellett a testével is befogadja a művet, aktívan kapcsolatba kerül annak világával. Továbbá

Az alkotások a helyzetre való fókuszálást igényelték. A hely tudatos megélésére és a néző testi helyzetére való összpontosítás lett fontos. A művész belső teréről áthelyeződik a fókusz a külső hatásra. A mű egy külső tér részét képezi, és ezzel együtt alkot jelentést az adott helyzet valóságában. A kialakult helyzet hatást kelt a nézőben, aki egy adott térben és szituációban találja magát. A minimal art munkák olyan helyzeteket generáltak, amelyek arra késztették a nézőt, hogy megváltoztassa a műhöz való viszonyulását. A hagyományosan ismert „nem sza-bad megérinteni a műveket” szituációból egy olyanba került a néző, ahol a mű behatolt az ő terébe: rá lehetett lépni, meg lehetett érinteni, vagy a mű maga volt a kialakított térbeli szituáció, amibe behatolt a néző. A néző a szeme mellett a testével is befogadja a művet, aktívan kapcsolatba kerül annak világával. Továbbá

In document A TERMÉSZETBEN LÉTREHOZOTT (Pldal 21-52)