• Nem Talált Eredményt

A Budakeszi Vadaspark

In document A BUDAI-HEGYSÉG (Pldal 21-24)

A Vadasparkot 1972-ig részben fatermesztési, részben talaj- és vadvédelmi célok figyelembe vételével kezelte Telki önkormányzata, majd 1976-tól a Budavidéki Állami Erdő- és Vadgazdaság. A mintegy 350 hektárnyi erdőterületen folyó gazdálkodás a Budakeszi Erdészet végezte. 1972-ben, a Buenos Aires-i Erdészeti Világkongresszuson határoztak az erdők újabb felhasználási funkciójáról. Magyar javaslatra fogadták el az üdülési, pihenési, közjóléti célú erdőgazdálkodást. Hazánkban már ezt megelőzően is sok helyen történt

fejlesztés, főleg a budai kirándulóhelyeken. A Vörös-hegynek nevezett területen az 1960-as évek végéig befejeződött az idős tölgyesek felújítása, így gyertyános és más kemény lombú fafajokkal elegyes tölgyesek, valamint a magasabb szinteken egyéb lombos fafajokkal elegyes tölgyes erdők alakultak ki. A Hársbokor-hegy gerincének bokorerdői és az északi oldal idősebb tölgyesei nagyrészt érintetlenek maradtak. Új sétautak, eső ellen védő kunyhók, pihenő-, és tűzrakó-helyek épültek félrönk padokkal és asztalokkal, hulladékgyűjtőkkel. A déli lankák vadföldjeinek peremén, 20 hektáron erdei-, és fekete fenyves-erdőtelepítést végeztek 1981-ben. Két nagyvadetető és szórók üzemeltetése segítette a meglévő, és a befogásból gyarapodó vadállomány ellátását. A Büdös-árokban kialakított vízgyűjtő pedig a folyamatos ivóvízellátást biztosította a vadak részére. További bemutatókarámok, magaslesek és pihenők építése mellett három helyen Zsolnay-ivócsapokat helyeztek ki a látogatók részére.

Hamarosan elkészült a Gomba-pavilon a megvilágítható oktatóképekkel, mellette hangulatos trófea és természetfotó bemutatótermet létesítettek. A Vadaspark igazi története 1979-ben, a

„nemzetközi gyermekévben” kezdődött, amikor a nagyközönség használatba vehette azt.

A Vadaspark célkitűzése, hogy a vadon élő állatvilágot megismertesse a vadállomány és környezetének bemutatásával, továbbá segíteni szeretne az ifjúság nevelésében, az élővilág szemléltetésével az oktatásban, és lehetőséget nyújtani a természet és a vad fotózásra is.

Ennek érdekében az első években a kiterjedt fiatal erdőkben sikerült állandósítani a szabadon is megtekinthető nagyvadfajok mennyiségét. Mintegy 40–50 gímszarvas, 20–30 dámvad, 20–

25 őz, néhány muflon és 200 vaddisznó élt a területen. Az 1980-as évek első felében a vonzerő fokozását elsősorban újabb állatfajok betelepítése jelentette. Állatkerti segítséggel sörényes vadjuhok, valamint egy szikaszarvas család került a bemutató karámokba. A külső nyugati területen kialakított 14 hektáros karanténban pedig skót gímszarvasok megfigyelése, szoktatása kezdődött el. Később a bejáratot átépítették, életnagyságú bronz szarvasbikaszoborral, kétoldalt természeti szimbólumokat megjelenítő totemoszlopokkal. A legfiatalabbak örömére, cölöpvár készült a Szilfa-tisztáson. Az ívelt tartókra épített kilátó 1988-ban készült el. A 330 m tengerszint feletti alapmagasságú és 12 m-es kilátószintű kilátó a nagyvadkarámok szomszédságában emelkedik. A Júlia-majorban 1991-ben kirándulóközpontot építettek, mely ma a Sztrilich Pál Cserkészpark használatában áll.

1997-től közhasznú társasági formában folytatta munkáját a Vadaspark. A bemutatott állatok „örökbe fogadása” révén adományozott összegek fontos részei annak a forrásnak, mely segítségével fenntartható a Vadaspark működése és színvonalas programkínálata.

Később két fekete bivalyt, és európai bölényeket helyeztek el a bemutatókarámokban. 1997–

98-tól a kúpos apróvad-bemutatóban európai farkasokat és hiúzokat is láthatott a nagyközönség. A fogadópark szegélyénél fokozatosan alakították ki a gazdasági udvart (falusi udvar), ahol a házi baromfifélékkel, kecskékkel, juhokkal, szürke marhákkal, valamint az állattartók segítőivel: pásztorkutyákkal, igavonó szamarakkal találkozhattak az odalátogatók.

A vadaspark elkülönített bemutató területén kívül, az ismeretterjesztés és az oktatás szervezett programjai teremtenek lehetőséget az életközösségek bemutatására természetes környezetükben. Ehhez nyújt segítséget a Vadaspark déli szegélyénél álló társas megfigyelő is, melyet 2001-ben felújítottak. 2003-ban a bejárattal szemben, a körsétány mellett üvegfalú bemutatóblokkot helyeztek el, amelyben házi és üregi nyulak földbe vájt járatai figyelhetők meg. A volt kisragadozó-bemutató helyén, a bejárat bal oldalánál ragadozómadár-röpdét építettek. 2004-ben a bejárattól jobbra, énekesmadarak röpdéjét alakították ki, továbbá a körsétány keleti oldalán létrehozott röpdékben gólyák, vadrécék, baglyok, vércsék folyamatos bemutatásáról gondoskodtak. A nagyvadkarámok felé vezető út mentén, a ragadozó madarak szomszédságában építették fel a kisemlősök bemutató épületét. A kívülről üvegfalon át megtekinthető állatok között rókákat, borzokat, nyesteket, görényeket, mosómedvéket, nyestkutyákat láthatnak az érdeklődők. 2006-ban az erdei kisemlősök közül a mókusok és sünök jól belátható ketrecét készítették el a nagyvadbemutatóhoz vezető út mentén. A

ragadozó emlősök számára műszikla építésével segítették a jobb élettér-kialakítást. 2007 fejlesztéseiből a bejárat mentén új fácán-, és galambbemutató-pavilon és állatsimogató létrehozását emelhetjük ki.

Megközelítés: 22-es autóbusszal a Korányi Intézetig, majd gyalog, vagy Kisvonattal a Vadaspark megállóig, autóval a Budakeszi úton, majd a Szanatórium utcán át.

NYITVATARTÁS:

Hétköznap: 9.00–17.00

A Vadaspark területét 17.30-ig el kell hagyni!

Hétvégén és ünnepnapokon: 9.00–18.00 A Vadaspark területét 19.00-ig el kell hagyni!

AZ ÁLLATSIMOGATÓ NYITVA TARTÁSA:

Keddtől – vasárnapig: 10.00-től 12.00-ig és 14.00-től 16.00-ig.

Hétfő: szünnap.

Jegyárak:

FELNŐTTJEGY: 950 Ft/fő

GYERMEKJEGY: 550 Ft/fő (2–14 éves korig) DIÁK- ÉS NYUGDÍJASJEGY: 700 Ft/fő

CSALÁDI JEGY (2 szülő + 1 gyermek): 2200 Ft

CSOPORTOS GYERMEKBELÉPŐJEGYEK – a hét minden napján, ünnepnapokon is!

ÓVODÁS ÉS TANULÓCSOPORTOKNAK (minimum 10 fő): 400 Ft/fő

FELNŐTT CSOPORTOS BELÉPŐJEGYEK - előzetes bejelentkezés esetén (telefonon a 06-23-451-783-as telefonszámon, illetve a budakeszi.vadaspark@pprt.hu e-mail címen) a hét minden napján, ünnepnapokon is! Csoportos jegy minimum 10 fő esetén váltható, ára 600 Ft/fő.

Elérhetőségek:

Postacím: 2092 Budakeszi, Pf. 88 e-mail: budakeszi.vadaspark@pprt.hu

Telefonszám: 06-23-451-783 Fax szám: 06-23-457-783

Erdei Iskola és szakvezetés: 06-20-399-7015, Mészárosné Kiss Boglárka Zoo-pedagógia és szakvezetés: 06-20-219-4210 vagy 06-70-576-2051

In document A BUDAI-HEGYSÉG (Pldal 21-24)