• Nem Talált Eredményt

A Bori notesz

In document F agyöngylét Kutasi Horváth Katalin (Pldal 189-196)

Egy kis kockás füzet akadt a kezembe, miközben rendez-kedtem a szekrényemben, és mivel egész jókedvem volt, hát tréfálkozni kezdtem:

– Ni csak, hát előkerült a Bori notesz!

– Hogy került hozzád? Add csak oda nekem, elviszem neki!

Szoktunk találkozni néha a piacon, nem messze lakik tőlünk.

Biztos nagyon kereste már…

Bori – volt kolléganőnk – pár hónapja ment nyugdíjba. Neki akarta elvinni a figyelmes Julika a talált füzetet. Kissé meglep-tek ugyan szavai, de miután kapcsoltam, semmiképp nem akar-tam megbántani őt. Ám valahogy mégis rá kellett vezetnem té-vedésére.

– Tudod, Julika, ez egy üres füzet. Már nem is emlékszem, miért is vettem, mire akartam használni…

– Azt mondtad, Borié! – csattant fel szinte sértődötten.

Ekkor már tudtam, hogy nehéz dolgom lesz, de sem kiiga-zítani nem akartam, kioktatni meg pláne nem! Gondolkodtam, mit is tegyek, hogy a legkevésbé legyen kínos neki is, nekem is.

Próbáltam egy kis időt nyerni, így egész hátulról indultam:

– Szereted Radnótit?

– Szeretem, de hogy jön ez ide?

– Tudod, volt neki egy kockás kis füzete…

Vártam, hátha kapcsol, és mindketten egy jót nevetünk megkönnyebbülve, de sajnos csak a kérdő tekintetét láttam, ezért folytatnom kellett:

– Ezt hívták Bori notesznek. Az utolsó évben…

– Persze!

Már épp megörültem, hogy félbeszakít és minden szépen el-rendeződik, de csak még kellemetlenebb helyzetbe hozott, mi-kor elkezdte hadarni:

– Már emlékszem! Borika, bocsánat, Borbála, Radnóti sze-relme ihlette a benne olvasható verseket! Milyen szép sorok! Ha nekem az én Palikám ilyeneket írt vagy mondott volna!

Segélykérően néztem a többiekre, őszintén és nagyon meg-bántam, hogy megszólaltam. De cserben, azaz magamra hagy-tak, nekem kellett valahogy kilábalnom ebből a lehetetlen hely-zetből. Eldöntöttem, nem fogok egyhamar meggondolatlanul tréfálkozni, mert van, amikor humorral fel lehet oldani a fe-szültséget, de most semmi vicces nem jutott eszembe, viszont Julika várta elismerésemet… Kezdtem megizzadni. Most mégis hogy vágjam ki magam?

– Igen, Julika, Radnóti Fannira gondolt – kezdtem, mintha dicsérném, és csak félrehallottam volna szavait –, ő tartotta benne a lelket a végsőkig, akkor is, mikor a Bor község melletti lágerből erőltetett menetben hajtották társaival Abda felé.

Julika persze – szerencsére – nem szólt, hogy ő nem Fanni-nak nevezte a költő szerelmét, s miközben fejében ott kavargott a község, a láger és a menet szó, talán már rájött arra is, hogy a bori nem Bori, nem is becenév, ilyen formában még csak nem is tulajdonnév, hanem melléknév…

– Kedves kollégák! Tudtátok, hogy Bor neve szerbül répafe-nyőt jelent? – kérdezte Tóni, s mit nem adtam volna érte, ha előbb teszi, mert mindannyian elmosolyodtunk, s végre felol-dódott bennem a görcs, le tudtam zárni a kínos helyzetet:

– Nos, Julika, elfogadod, tudod valamire használni a Bori noteszt?

Julika köszönettel elfogadta a füzetet, és most már nagyjából értette, miért hívtam így hirtelen – nem túl jó – ötlettől vezér-elve… Mindketten jobban jártunk volna, ha nem szakít félbe, ha hallgatott volna, bölcs maradt volna, de mikor Fanniról kezd-tem mesélni, már hálaistennek tudott csendben maradni, így nem tetézte tovább a helyzetet.

Tudtátok, hogy Bor neve szerbül répafenyőt jelent?

Király Mátyás

Csúszott-mászott, tapogatta a kopott széklábakat, a küszö-böt, az ajtófélfát, miközben értetlenül nézett felfelé.

– Juliska, drágám! Igazán elég volt, most már álljon szépen fel! – fogta meg karját gyengéd erőszakkal a tapasztalt nővérke, miközben a tolószékhez segítette őt, ahonnan – bár rögzítve volt – sikerült valahogy kiszabadulnia.

– Várjon egy kicsit türelemmel, megnézzük, mi a helyzet…

– tette még hozzá, miközben elővett egy pelenkát.

Juliska valamit motyogott, szerette volna, ha megértik, mire gondol, de látta, hogy már megint hiába igyekszik, s csak le-mondóan legyintett… Tanult, értelmes asszony, doktornő volt, most meg négykézláb közlekedik, s bár kiszolgáltatott, nem-igen akarja, hogy felsegítsék. De a többieket már tisztába tették, most rajta volt a sor.

– Hogy lehet ilyen igazságtalan a Sors? – fakadt ki az egyik új, tapasztalatlan ápoló. – Mivel érdemelte ki mindezt ez a sze-rencsétlen?

– A betegség nem válogat, nem mérlegel. Nincs itt igazság!

Csak egy… – válaszolt csendesen a másik nővér.

– ?

– Hogy mind meghalunk végül. No, Mátyásom, uram, kirá-lyom! Itt és most tegyen igazságot! – sóhajtott nagyot, s hirtelen fülig elpirult, miközben épp odalépett a doktor, aki hallotta a nővérke bölcs, de korántsem megnyugtató szavait. De már nem volt mit tenni…

– Nos, mit mond hát erre, doktor úr?

– Ha én lennék Mátyás király, rendeletbe hoznám, hogy mindenkit megillet az emberi méltóság, így mindenkit álmában érjen a könnyű halál, amikor még nem érzi olyan elviselhetet-lennek a létet, s nincs ilyen mértékben kiszolgáltatva az állapo-tának, a körülményeknek illetve környezetének…

Az újonc nővér szeme mindeközben elidőzött a Juliska néni ágya fölötti régi fekete-fehér képen, ami a vágyakkal, tervekkel, reményekkel teli fiatal, egészséges Juliskát örökítette meg eskü-vője napján sudár férje oldalán, aki fél éve meghalt már.

– Á, doktor úr, hogy emberséges lehessen, ahhoz nem elég Királynak születni, ahhoz a királynál is hatalmasabbnak kellene lennie!

Azonban ez a fiatal és ambíciózus doktor nemcsak nem volt, de nem is játszott még istent. Mivel közeli hozzátartozója révén amúgy is mélyen érintett volt a kérdésben, tele volt együttér-zéssel, és épp válaszolni akart volna, mikor félmeztelenül, lógó emlőkkel megjelent Valika, akinek csak az egyik lábán volt pa-pucs, s talán Juliskát akarta volna megint tologatni, mint más-kor, ha épp eszébe jutott; Annuska pedig két szobával arrébb türelmetlenül elkezdte rázni az ajtó rácsát, ami sajnos nem vé-letlenül volt behajtva. A két nővér kétfelé libbent, hogy ren-dezze a helyzetet, a doktor úr pedig inkább csak maga elé mo-tyogta:

– Én amúgy is csak Király Mátyás vagyok, nem pedig Má-tyás király…

A székelykapufa

Egy vékony, talán egy kicsit piperkőcnek tűnő, szélesen gesztikuláló, kissé affektálva beszélő vizsgázó ült az asztalnál.

Az Elnök kíváncsian hallgatta az ország három részre szakadá-sának előzményeit, a politikai változásokat, a Váradi egyez-mény tartalmát, Ferdinánd és Fráter György viselt dolgait és a janicsárok beszivárgását Budára...

A fiatalember tehát nem volt tájékozatlan a húzott tételt il-letően, de azért felelete hagyott némi kívánnivalót maga után.

Történelemtanára mindenképp szeretett volna hallani valamit az országrészek berendezkedéséről is, és szerette volna ki-szedni a vizsgázóból a „székelyek, székek” választ is. Segítségül még a díszes, faragott kaput is felemlegette, de a fiú nem kap-csolt. Az Elnök jóindulatúan, segítőkészen beavatkozott.

– Biztosan tudja a választ, Kristóf, hisz tanára nevében is szerepel ez a szó! Hogy hívják a tanárát?

– Sanyesz!

Elvörösödött a vizsgáztató tanár, egyhamar nem is lehetett megállapítani, hogy inkább szégyenében vagy mérgében-e, hisz nem is becenévvel volt igazán baja, ő is volt diák, de itt, ebben a helyzetben, pláne egy idegen előtt hogy is felejtkezhet el ennyire magáról és az alapvető illemről ez a nebuló? Igen jól lehetett érzékelni az egyre feszültebb légkört, de az Elnök úr – bár egy kissé elhűlt és még a szemöldöke is fennakadt – nem adta fel:

– Ugyan, fiam, a vezetéknevét mondja a tanár úrnak!

– Máthé!

– Gondolkodjon! A másikat!

– Ja, Székely…

– Ugye, hogy tudja, miért nem ezzel kezdte?

– Hát… csak úgy lányos zavaromban nem jutott eszembe!

Ennél kínosabb már nemigen lehetett volna a helyzet, így Székely-Máthé Sándor tanár úr – miután magához tért az őt ért

sokk után – rövid úton meg akart szabadulni most már a vizs-gázótól, ezért így szólt:

– Kedves Kristóf, ne felejtsd el tehát: a székelyek és a szászok saját közigazgatással rendelkeztek, melynek egységei a székek voltak, élükön a királybírákkal. Add át a széked a következő felelőnek, húzhatod a magyartételt!

Miközben Kristóf kihúzta a nyelvtan és irodalom tételt is, Székely-Máthé tanár úr azon gondolkodott, ki vétett nagyob-bat. Ő maga, hogy belement ebbe a székelykapus dologba? Hisz hagyhatta volna az egészet. Önállóan kell kifejteni a tételt…

Majd jól lepontozta volna a hiányosságok miatt a felelelet! Ne-tán a vizsga törvényességére ügyelő Elnök, akinek nem kellett volna megszólalnia, hisz nem ő a kérdező? De hisz ő is, az Elnök is csupán segíteni akart. Mindketten ismerik a szabályokat, az emberségbe ennyi belefért. Vagy Kristóf a hibás, aki nem kap-csolt? Ha mindent elmond, nem kellett volna kérdezni! De ha már így alakult, Kristóf nem hallgathatott, neki muszáj volt vá-laszolnia, a vizsgadrukk pedig furcsa és váratlan dolgokat idéz-het elő bárkiben…

Segítségül még a díszes, faragott kaput is felemlegette, de a fiú nem kapcsolt.

In document F agyöngylét Kutasi Horváth Katalin (Pldal 189-196)