• Nem Talált Eredményt

nemzetállamok bocsátják ki, de közös formában és színben, ugyanazzal az Európai Unió felirattal a borítólapon.

Európai Űrkutatási Ügynökség, European Space Agency, ESA (ANG) A szervezet célja, hogy tagjai együttműködjenek a békés célokat szolgáló űrkutatásban. Nem EU-ügynökség, de szorosan együttműködik a Bizottsággal.

európai választási törvény Az EU-Parlamentbe való követlen választás. A nizzai szerződés egyetlen közös választási törvényt követel meg. A Tanács 2002. szeptember 23-án határozott az új szabályokról. Ötévenként minden tagállamban közvetlen választásokkal lehet tagokat küldeni az EU parlamentjébe. Az egyes országok által küldhető képviselők létszámát a csatlakozási szerződésben rögzítik. A képviselők száma arányos az ország lakosainak számával, de a kisebb lélekszámú országok képviselőinek számát a nagyobb lélekszámú országokhoz képest magasabban állapítják meg.

Magyarországnak 24 képviselője van az EU-Parlamentben.

európai vállalatok 2001-ben fogadták el az európai vállalatok alapszabályát. Tőzsdén jegyzett vállalatok 120 000 euró minimális tőkével hozhatók létre legalább két vállalatból legalább két országban.

Európai városok kooperációs rendszere, European City Co-Operation System, ECOS (ANG) Az ECOS a tagállamok és tagjelölt országok nemzetközi együttműködése projektek keretében. Célja többek között a nyugati és keleti városok között a közlekedésmenedzsment terén meglévő eltéréseket csökkenteni, például kutatás és szemináriumok segítségével.

Európa-megállapodások, Europe Agreements (ANG) Az EU, Európa-megállapodásoknak nevezett, társulási megállapodásokat kötött az összes pályázó országgal. A megállapodások tartalmazzák a politikai párbeszédet és a legtöbb termék szabad kereskedelmét, kivéve a mezőgazdasági termékekét, amelyek tekintetében a pályázó országok igen versenyképesek. Az Európa-megállapodások nem gátolták meg a pályázó országokat abban, hogy egyre növekvő hiányt halmozzanak fel kereskedelmi mérlegükben az EU viszonylatában. Az Európa-megállapodások előcsatlakozási segélyt is tartalmaznak, amelyet a pályázó országok kapnak, hogy megbirkózhassanak jogszabályaik EU-harmonizációs feladatával. Az EK és a közép- és kelet-európai országok által kétoldalú alapon kötött társulási szerződéseket történelmi jelentőségükre való tekintettel, és az egyéb társulási egyezményektől való megkülönböztetés céljából Európai Megállapodásoknak nevezik. A 10 közép- és kelet-európai állammal (Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) aláírt szerződések mindenekelőtt a kétoldalú és egyenrangú ipari szabad kereskedelem megteremtését célozzák, melynek megvalósítása azonban időben aszimmetrikus jellegű, mivel az EK hamarabb bontja le korlátozó jellegű rendelkezéseit.

Az Európa-megállapodások jelentősége, hogy a kereskedelmi mellett, intenzív politikai és jogharmonizációs együttműködésről is szóltak. A társulási szerződésekben, amelyek a térségben elsőként Magyarországgal és Lengyelországgal léptek hatályba 1994. február 1-jén, a társult országok jelezték, hogy céljuk a teljes tagság elérése, de erre az EK e megállapodások keretében nem vállalt kötelezettséget.

Lásd még: megállapodás más országokkal

Europe Agreements (ANG) Lásd Európa- megállapodások

Europe Aid (ANG) Európai segély – az Unión kívüli országokba irányuló segélyprogram.

Az EU 150 fejlődő országnak évi mintegy 8 Mrd euró segélyt nyújt, amelyet egészségvédelmi, jóléti, oktatási, emberjogi és biztonsági-igazságügyi célokra használhatnak fel. Ez a program szolgál a természeti katasztrófák következményeinek felszámolására is.

European Central Bank, ECB (ANG) Európai Központi Bank, EKB. Az EU jegybankja, a monetáris unió és a közös pénz működtetésének elsődleges felelőse. Legfőbb feladata az euró menedzselése és stabilitásának megőrzése. Az EMU programja részeként 1998.

június 1-jén került sor a tagállami kormányoktól teljesen független ECB felállítására. Bár a nemzeti központi bankok nem tekinthetők egyértelműen alárendeltjeinek, tevékenységüket iránymutatásai szerint végzik, bankjegyeket kizárólag engedélyével bocsáthatnak ki. Az ECB központi helyet foglal el a Központi Bankok Európai Rendszerében (ESCB), mivel biztosítja, hogy az ESCB feladatainak végrehajtására saját vagy a nemzeti jegybankok tevékenysége révén sor kerüljön. Az Európai Központi Bank tevékenysége jelenleg nem átlátható, mert megtagadja az ülésein készült jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozatalát.

Lásd még: EMU

European Coal and Steel Community, ECSC (ANG) Európai Szén- és Acélközösség, Montánunió. Az Európai Unió előszervezetei közül elsőként létrehozeott megállapodás az európai acél- és szénkereskedelem integrálására. A Montánuniót Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország részvételével 1951.

április 18-án aláírt párizsi szerződés hozta létre. Azóta 1950. május 9. – amikor Robert Schuman francia külügyminiszter javasolta létrehozását – Európa-nap. Parlamentáris gyűlése az Európai Parlament előképe. Az 50 évre kötött szerződés 2002-ben lejárt, funkcióit az Európai Unió vette át.

Lásd még: Európai Gazdasági Közösség, Euratom

European Commission (ANG) Európai Bizottság, Európa Bizottság. Az EU legfelsőbb végrehajtó szerve, kormánya. Kettős felügyelet, a tagországokat képviselő Európa Tanács, és a tagországok polgárai által közvetlenül választott Európai Parlament ellenőrzése alatt működik. Törvényalkotó és végrehajtó jogosítványokkal bír. Tagjai a tagállamok által jelölt, de megválasztásuk esetén nem a delegáló országot, hanem az Uniót képviselő biztosok, akik az egyes szakterületeket irányító, a nemzeti kormányok minisztériumainak megfelelő titkárságokat vezetik. A Bizottság tagjait a Tanács, végső összetételét a Parlament hagyja jóvá.

European Court/Commission of Human Rights (ANG) Lásd ECHR

European Currency Unit, ECU (ANG) Európai valutaegység. Az euró felállításával 1999.

január 1-jén megszüntették, illetve 1: 1 arányban euróra váltották.

European Defence Community, EDC (ANG) Európai Védelmi Közösség, EVK. Az 1950-ben meghirdetett Pléven-terven alapuló EVK-szerződést a közös európai hadsereg felállításának céljából 1952-ben írták alá a Montánunió tagállamai. Az EVK azonban ténylegesen nem jött létre, mivel a megalapításáról szóló szerződés ratifikálását a Francia Nemzetgyűlés 1954-ben elutasította. Az európai védelmi erők létrehozására irányuló törekvések a koszovói konfliktus után erősödtek fel. A tagállamok védelmi tanácsa (a védelmi miniszterek tanácsa) 2000 novemberében határozatot hozott egy 100 000 fős gyors reagálású erő létrehozásáról. A Tanács 2004. július 12-i határozatával megalakult

az Európai Védelmi Ügynökség, EDA, European Defence Agency, amely az Unió védelmi minisztériuma. Az európai gyors reagálású erők felállításának előkészítéseként közös (így német-francia, magyar-olasz stb.) koordinatív parancsnokság által irányított katonai egységeket állítottak fel.

Lásd még: EDA, EVK

European Roundtable, ERT (ANG) Európai Gyáriparosok Kerekasztala. A gyáriparosok befolyásos lobbycsoportja, amely az első javaslatokat tette a belső piacra, a közös valutára, az EU-bővítésre, és a legtöbb fontos lépést tette az európai nemzetek fölötti integráció útján. 17 ország 45 tagja képviseli a négymillió alkalmazottat foglalkoztató gyáriparosokat.

European strategic program for research and development in information technology (ANG) Lásd Esprit

EUROPE kezdeményezés A Bizottság egy akciótervet javasolt a biztonságos internet szolgáltatások, -alkalmazások és a tartalom kialakításának ösztönzésére.

eurorealisták Olyan szervezetekre és személyekre használt kifejezés, amelyek szkeptikusak az EU teljes integrációjával kapcsolatban olyan területeken, amelyeket szerintük hatékonyabban lehet kezelni nemzeti szinten az országos parlamentek által elfogadott intézkedésekkel. Az eurorealisták a szoros együttműködést azokon a területeken részesítik előnyben, ahol a nemzeti parlamentek nem képesek a hatékony irányításra. Nem lehet ugyan őket szövetségellenesnek tekinteni, de nem hisznek egy olyan európai nép létezésében, amely alapja lehetne az európai demokráciának.

EUROSTAT, The Community’s Statistical Office (ANG) Az EU Statisztikai Hivatala Luxembourgban.

euroszkeptikusok Olyan szervezetekre és személyekre használt kifejezés, akik szkeptikusak az EU-n belüli túlzott mértékű integrációval kapcsolatban. Féltik a nemzeti demokráciát és a nemzetállamok jogait.

EUROTECNET, Community Action Programme in the Field of Vocational Training and Technological Field (ANG) Közösségi akcióprogram a szakképzés és a technológiai változás területén.

EURYDICE Harminc oktatási rendszerből álló adatbázis, amelyet egy EU-hálózat hozott létre, amely az Eurostattal együtt összeállította az európai oktatásügy főbb adatait.

EUSZ Lásd egyesülési szerződés

EVCA, European Venture Capital Association (ANG) Európai Vállalkozási Tőketársulás.

export-visszatérítés A nemzeti FEOGA-ügynökségeken keresztül a közös költségvetésből fizetik ki az olyan mezőgazdasági exportőröket, akik a közös mezőgazdasági politika részeként intervenció útján megvásárolt termékeket az EU-n kívül értékesítik. A különböző minőségű termékek támogatási összegeinek különbségei folyamatosan visszaélések forrásai lehetnek.

ex post törvényszéki felülvizsgálat Az EU-Bíróság vagy egy speciális alkotmánybíróság lehetősége a szubszidiaritás ellenőrzésére. Lehetőség van arra, hogy a nemzeti

parlamentek és a Régiók Bizottsága a luxembourgi EU-Bírósághoz forduljon a szubszidiaritás elve megsértésének ügyeiben.

F

FADN, Farm Acountancy Data Network (ANG) Farm elszámolási hálózat.

FAIR (ANG) Mezőgazdasági, halászati és erdészeti kutatási program, amely jelenleg az általános kutatási program részét képezi.

fair chair platform (ANG) Az EU-Parlament reformját célzó politikai program. Célja az egyéni képviselők jogainak bővítése. Létrehozója az „S. O. S.-demokrácia”.

faktortame ügy Az EU-Bíróság fontos ítélete, amely az EU-jog értelmében jogokkal ruházza fel az állampolgárokat és a társaságokat olyan esetekben is, amikor a nemzetállamok elmulasztják az EU-jogszabályok bevezetését. (C 218/89. ügy, kvótatúllépést érintően.)

falcone Megszűnt rendőrségi és igazságszolgáltatási program, helyébe az AGIS lépett.

Lásd még: AGIS

FAST, Forecasting and Assesment in the Field of Science and Technology (ANG) Előrejelzés és felmérés a tudomány és technológia területén. A 2. keretprogram tudományos akcióterveinek egyike, célja az EU Tudományos Igazgatóságának és akcióinak metodológiai támogatása. Kapcsolódó programok: a tudomány és technika stratégiai elemzése (SAST) és a kutatási tevékenységek speciális elemzési programjai (SPEAR).

fegyverexport Az EU-ban közös szabályokat dolgoztak ki a legtöbb fegyver exportjára nézve. A konvent javasolhatja közös fegyverpiac és beszerzési ügynökség kialakítását, beleértve valamennyi fegyverzet és katonai felszerelés értékesítésére vonatkozó közös szabályok kidolgozását

fehér könyv A közösségi szakzsargonban olyan nagyobb jogalkotási programcsomagra vonatkozó tervet jelent, amelyet stratégiai feladatok elvégzése előtt, illetve azokra való ösztönzésként, javaslatként szokott kiadni az Európai Bizottság. Fehér könyvnek nevezték el többek között a Bizottság által kidolgozott, a közép- és kelet-európai országok számára 1995-ben Cannes-ban kiadott dokumentumot is, amely az érintett társult országok egységes piachoz történő felkészüléséhez közel 1100, nagy részben jogalkotási intézkedést ajánlott.

fejlesztési politika Az Tanácsban határoznak róla minősített többséggel az EU-Parlamenttel együtt döntéssel. A cotonou-i megállapodás Afrikában, a karibi és a csendes-óceáni térségben 78 országot fed le. Az EU-fejlesztés fő célja a szegénység csökkentése. Más EU-politika kedvezőtlen hatással volt a szegény országokra, és komoly kritika érte.

Lásd még: cotonou-i megállapodás

felsőbbség Valamely törvény előbbre valósága, felsőbb szintje. Az az elv, hogy konfliktus esetén az Európai Unió által hozott jogszabály a szerződések által szabályozott

kérdésekben elsőbbséget élvez a nemzeti törvények felett. Ezt az elvet az amszterdami szerződéshez csatolt 30.2-es számú jegyzőkönyv közvetve elismeri. Bár eredetileg a szerződések megalkotói nem így határoztak. A konvent alkotmánytervezete beilleszti az alkotmányba a közösségi törvénykezés elsőbbségét. Az Európai Unió törvényei a nemzetek alkotmányát is felülírják. A téma ez idő szerint még nincs lezárva.

fenntartható fejlődési stratégia, Sustainable Development Strategy (ANG) A 2001.

június 15–16-án megrendezett göteborgi csúcstalálkozón határozták el a tagállamok, hogy az EU-nak fenntartható fejlődési stratégiával kell rendelkeznie, és ehhez illeszkedve a tagállamoknak is saját fenntartható fejlődést célzó stratégiákat kell alkotniuk. A fenntartható fejlődés koncepciójának lényege, hogy az EU jövőstratégiáját a környezetvédelem, a gazdasági növekedés és a szociális előrehaladás kombinált szempontrendszerére, hármas egységére, összhangjára kell építeni.

FEOGA, Le fonds européen d’orientation et de garantie agricole (FR) Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap.

FIBOR, Franfurt Interbank Offering Rate (ANG) Frankfurti bankközi kamatláb.

FIFG, Financial Instrument for Fisheries Guiance (ANG) Halászati orientációs pénzügyi eszköz.

first pillar (ANG) Lásd első pillér

FLAIR, Food Linked Agro-Industrial Research (ANG) A 2. keretprogram (1986–90) mezőgazdasági kutatási programjai: FOREST (Forestry Sectoral Research and Technology) – nyersanyag, reciklálható anyagok, erdészeti megújuló erőforrások és faipari termékek kutatása; FAR (Fisheries and Aquaculture Research) – a halászati szektor közösségi kutatási és koordinációs programjai; CAMAR (Competitiveness of Agriculture and Management of Agricultural Resources) – a mezőgazdaság és mezőgazdasági forrás-management hatékonyság-fejlesztési lehetőségei; ECLAIR (European Collaborative Linkage of Agriculture and Industry through Research) – nemzetközi biotechnológiai kutatási program; és FLAIR (Food-linked Agricultural Research) – élelmiszertudományi és technológia-fejlesztési programok.

foglalkoztatási politika A nizzai szerződés külön fejezetben foglalkozik a foglalkoztatási politikával (125–130. cikk, EK-szerződés). Az EU-Tanácsban minősített többséggel és az EU parlamentjével közös döntéssel ösztönző intézkedések és kísérleti projektek határozhatók el, de a nemzeti foglalkoztatási szabályok harmonizálására és a foglalkoztatás maximalizálására irányuló közös EU-gazdaságpolitika alkalmazására nincs lehetőség. Az EU ehelyett irányelvek segítségével igyekszik befolyásolni a nemzeti foglalkoztatási politikákat. Az úgynevezett lisszaboni stratégia szintfelméréssel és az önkéntes koordináció más formáival igyekszik hatást gyakorolni a foglalkoztatási kérdésekre. Ezt nevezik nyílt koordinációs módszernek. A konvent szociális Európa munkacsoportja és az alkotmánytervezet javasolta, hogy az EU egyik célkitűzéseként szerepeljen a teljes foglalkoztatás megvalósítása. A nyílt koordinációs módszer szintén belefoglalható az EU tervezett alkotmányába. Az alkotmánytervezet 13. cikke a gazdasági együttműködés új módjairól rendelkezik.

Lásd még: lisszaboni stratégia

fogyasztói politika A fogyasztói politikáról az EU-Tanácsban minősített többséggel határoznak, és az EU-Parlamenttel együtt döntést hoznak. Az alkotmánytervezet a fogyasztóvédelmet megosztott hatáskörként javasolja értelmezni, mikor is az EU-törvény előnyt élvez a nemzeti törvénnyel szemben. Jelenleg a tagállamok a szabályokban

rögzített közös minimumnál magasabb szintű védelmet határozhatnak el. A nemzeti szabályoknak azonban összhangban kell lenniük a belső piac előírásaival és elveivel. A vitás kérdésekről a luxembourgi EU-Bíróság hozhat végleges határozatot. Az EU fogyasztói politikával összefüggő illetékessége a TEC 153. cikkelyében van lefektetve.

Eszerint az EU fogyasztóvédelmi politikájának a tájékoztatás, az oktatás és az önszerveződés javításával a fogyasztók egészséggel, biztonsággal és gazdasággal kapcsolatos érdekeit kell védenie. Intézkedések a belső piac kiteljesítése vagy nemzeti intézkedések támogatása, kiegészítése és monitorozása vonatkozásában tehetők. Az európai fogyasztók a BEUC-ben szerveződnek.

Lásd még: BEUC

fokozott együttműködés A korábban flexibilitásnak (flexibility), illetve szorosabb együttműködésnek (closer co-operation) is nevezett fokozott együttműködés intézménye akkor kerülhet alkalmazásra, ha egyes tagállamok szeretnének egy adott területen szorosabb integrációt kialakítani, gyorsabb ütemben előrehaladni, míg mások erre vagy nem hajlandók, vagy nem képesek. A megerősített együttműködés lényege, hogy az EU intézményi keretét használva egyes tagállamok mélyítik integrációjukat, míg mások önként az adott együttműködésből való kimaradás mellett dönthetnek, de később, ha akarnak csatlakozhatnak az „előreszaladók” csapatához. Az 1998. évi amszterdami szerződés lehetővé tette a tagállamok többségének, hogy bizonyos együttműködést hozzanak létre egymás között a közös EU-intézmények felhasználásával, ha ahhoz mindannyian hozzájárulnak. Mivel a fokozott együttműködésről szóló döntés egyhangúságot követelt meg, e rendelkezést sohasem alkalmazták. 2003. február 1-jétől a nizzai szerződés minősített többséggel kiválasztott nyolc ország számára lehetővé teszi a fokozott együttműködést, kivéve a védelem területét. Egyes eurokritikusok úgy látják, hogy az EU-tagállamok bizonyos csoportjainak biztosított fokozott együttműködés jogi alapul szolgál egy kétszintű, két osztályba sorolt EU létrehozásához. Mások ezt a rugalmasság biztosítása eszközének látják. A konvent védelmi munkacsoportja és egy védelemre vonatkozó francia-német javaslat ajánlotta, hogy a fokozott együttműködést terjesszék ki a védelmi kérdésekre is.

Lásd még: enhanced co-operation, amszterdami szerződés

four freedom (ANG) ‘Négy alapszabadság’. Az áruk, a szolgáltatások, a tőke, a munkaerő szabad, korlátozás nélküli áramlását jelenti. A négy tényező szabad mozgásának biztosítása a közösségek legfőbb célja, mivel ez a feltétele és lényege a közös illetve egységes piac működésének. Emiatt nem véletlenül lett a négy alapszabadság garantálása a közösségi vívmányok (acquis communautaire) meghatározó része.

föderalizmus Olyan kormányzati rendszer, amelyben az államhatalom megoszlik a központi szövetségi kormány és a tartományok vagy régiók szintjei között, mint Németországban, Ausztriában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Indiában, Nigériában és sok más országban. A szövetségi államok lehetnek nemzetállamok, mint például Németország, Ausztria és vagy többnemzetiségűek. A szövetségi államok annyiban mások, mint az egységes államok, hogy ez utóbbiakban a hatalom nem oszlik meg a két szint között, mint például Franciaországban, Olaszországban, Dániában és Norvégiában. Az elképzelés az, hogy a határon átnyúló ügyeket ugyanolyan demokratikus alapon intézzék, mint a nemzeti kérdéseket a parlamentáris demokráciákban. A szövetségi demokráciát tipikusan kétkamarás törvényhozó testület igazgatja, mint az Egyesült Államokban. Ebben a modellben egy

kamara képviseli a részt vevő államokban élőket a lakosság arányában, míg a másik képviseli a részt vevő államokat egyenlő számú képviselővel az államok méretétől függetlenül, ahogy például az Egyesült Államokban, ahol két-két szenátor képviseli az egyes államokat. A legtöbb euroszövetséget propagáló azt szeretné, ha az EU-Parlament az Egyesült Államok képviselőházához hasonlóan működne az egyes államok lakosságával arányos, széles körű képviselettel, míg a Miniszterek Tanácsa lenne az Egyesült Államok szenátusának megfelelője az egyes államok egyenlő számú képviselőjével. Az amerikai szenátusban minden állam egyenlő. A képviselőházban a választók egyenlők. Az EU intézményein belül a kisebb tagállamok túlképviselete valósul meg az EU-Parlamentben és a Miniszterek Tanácsában. A szövetségi elképzelések azon a koncepción alapulnak, hogy az EU polgárai a nemzetállamokhoz hasonló közösségi szellemtől áthatott emberek, így az EU az Egyesült Államokhoz, Németországhoz vagy más nemzeti demokráciához hasonló demokráciává válhat, amennyiben hasonló kormányzati intézményei vannak. Az euroszövetség kritikusai ezt tagadják. Szerintük az EU polgárai soha nem lesznek a nemzeti közösségekhez hasonlító nép, és az intézmények nemzeti szinthez hasonló EU-szintű kialakítása nem fogja figyelembe venni az EU demokráciadeficitjének problémáját. Hangsúlyozzák, hogy az állampolgári elkötelezettség és azonosulás elsősorban a saját ország vagy nemzet irányában történik meg. Sokan a nemzetközi együttműködés olyan kormányközi módozatai mellett teszik le a voksukat, amelyben az egyes államok mind szuverének a köztük lévő egyenlőtlenségek ellenére is, és amelyben minden államnak egy szavazata van például az ENSZ közgyűlésében, függetlenül attól, hogy nagy vagy kicsi, erős vagy gyenge, gazdag vagy szegény. A nemzetközi együttműködés általános elve az egy állam egy szavazat elve.

főhatóság Az Európai Szén- és Acélközösséget egy főhatóság irányította törvényhozói, végrehajtói és törvénykezési jogkörrel, a szén és az acél nagyon korlátozott területén.

Ennek célja a háborúban használt erőforrások közös igazgatása volt. Ez a történelmi háttere az egyre erősödő EU-Bizottságnak, amelynek monopóliuma a törvényalkotás kezdeményezése az EU-ban. A Bizottság jelenleg nagyon széles törvényalkotási területet

Ennek célja a háborúban használt erőforrások közös igazgatása volt. Ez a történelmi háttere az egyre erősödő EU-Bizottságnak, amelynek monopóliuma a törvényalkotás kezdeményezése az EU-ban. A Bizottság jelenleg nagyon széles törvényalkotási területet

In document Vállalkozók európai fogalomtára (Pldal 181-200)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK