• Nem Talált Eredményt

A (ANG) Bonitási besorolás. Jó minőségű befektetési papír, amely azonban a kibocsátó vagy a környezet beruházási változásai esetén jelentősebb kockázatot is jelenthet. (KER, )

Lásd még: bonitás, kitettség, Moody’s Investor Service, rating, Standard&Poor’s corporation NewYork

AA (ANG) Bonitási besorolás. Jó minőségű beruházási papírok, amelyek valamivel nagyobb kitettségűek mint az AAA minősítésű besorolásúak. (KER, )

Lásd még: bonitás, kitettség, Moody’s Investor Service, rating, Standard& Poor’s corporation NewYork

Aa (ANG) Bonitási besorolás. Ezek a kötvények az Aaa minőségűekkel együtt igen magas biztonságot kínálnak, de az Aaa minőségűekhez képest valamelyest kevésbé alátámasztottak. A nagyobb változásoknak való kitettség jelentősebb. (KER, )

Lásd még: bonitás, kitettség, Moody’s Investor Service, rating, Standard&Poor’s corporation NewYork

AAA (ANG) Bonitási besorolás. A legmagasabb minőségű beruházási papírok. Minimális valószínűsége van a kamatok vagy a törlesztés elmaradásának. (KER, )

Lásd még: bonitás, kitettség, Moody’s Investor Service, rating, Standard&Poor’s corporation NewYork

Aaa (ANG) Bonitási besorolás. A legmagasabb biztonságot nyújtó legkisebb kockázatot képviselő kötvények. Általában ugyanolyan megítélés alá esnek, mint az államkötvények.

A kamatfizetés biztosított magas kamat vagy széles kamatsáv révén. A tőkemegtérülés biztos, jóllehet az egyes biztonsági elemek az idő folyamán változhatnak, de teljes mértékben valószínűtlen, hogy ezek az adott papír biztonságát veszélyeztessék. (KER, ) Lásd még: bonitás, kitettség, Moody’s Investor Service, rating, Standard&Poor’s corporation NewYork

AC, Avis Conform (FR) Azonos vélemény, egyetértés-nyilvánítás. (KER, )

ACI, Association Cambist International (FR), The Capital Market Associationn (ANG) Pénzváltók Nemzetközi Egyesülése. Nemzetközi társaság a tőkepiaci szereplők érdekeinek védelmére. 1955-ben jött létre, titkársága Párizsban működik. 64 nemzeti tagszervezettel rendelkezik. (KER, )

aciforex (ANG) Nemzetközi tőkepiaci egyesülés. () Lásd még: ACI

action (FR) Lásd részvény (KER)

adóharmonizálás Az a törekvés, hogy az egyes tagországokban kivetett adóteher ne lehessen az Unión belül érvényesülő versenytényező. (EU, JOG, )

adósságállomány Egy ország adott időpontra felhalmozódott valamennyi, külfölddel szemben jelentkező tartozása, kamatokkal együtt. ()

adósságszolgálat Másképpen hitelszolgálat: egy adott időszakban esedékes hiteltörlesztések és kamatfizetések együttes összege. (A nemzetközi pénzügyekben az országok eladósodottságánál mint az évi exportbevételek hányadát, az adósságszolgálati rátát vizsgálják.) (JOG, )

adósságszolgálati ráta A teljes adósság fejében az adott időszakban esedékes törlesztések és kamatfizetések összegének aránya ugyanazon év konvertibilis devizabevételéhez (export). A külföldnek történő törlesztések (adósságszolgálat) teljesítésének lehetősége döntő mértékben a kérdéses ország exportteljesítményétől függ. ()

Lásd még: adósságszolgálat

adresszáció Klíringelszámolás keretében lebonyolított kapcsolt ügylet. Azonos értékű vételi és eladási ügylet összekapcsolását jelenti, amelyek tételeit a számlavezető bankok külön számláin, az ellentétel kiegyenlítésére címezve (adresszálva) tartják nyilván. (KER, )

AETR, European Agreement concerning the Work of Crews of Vehicles Engaged in International Road Transport (ANG) A hosszú távú forgalmat bonyolító közúti közlekedési eszközök (teherautók és autóbuszok) személyzetére vonatkozó európai egyezmény. (EU, JOG, KER)

AG, Aktien Gesellschaft (NÉM) Lásd részvénytársaság (JOG, KER, )

áfa, általános forgalmi adó Nem halmozódó, az adóalany által előállított többletértékre kivetett általános forgalmi adó. (JOG, )

Lásd még: MWST, VAT

aggregált kereslet A tervezett fogyasztás, beruházás, az áruk és szolgáltatások vásárlására fordítandó kormányzati kiadások összege, valamint az áruk és szolgáltatások nettó exportja (az export és az import különbsége). Ez a fogalom eredetileg a „szocialista tervgazdálkodás” fogalma volt, és mint ilyen kizárólag állami beavatkozási elemeket tartalmazott. A piacgazdaságban a piaci szereplők tervezési és a fogyasztók költekezési hajlamainak összevetése alapján kialakuló áru- és pénzmozgásokat takarja. (KER, , VÁLL. ADM.)

aggregált kínálat A termelők által eladni kívánt áruk és szolgáltatások összessége. (KER, VÁLL. ADM.)

ajánlat Az ajánlatkérésre adott válasz, amely tartalmazza mindazon feltételeket és azt a részletezést, amelyek mellett az ajánlat érvényes. Az ajánlat a szóbanállási határidőn belül kötelező, kivéve, ha külön kitér arra, hogy az ajánlat nem kötelező, vagy tájékoztató jellegű. Az ajánlatnak tartalmaznia kell: 1. A tartalmat. 2. A felkínált szolgáltatásokat, eszközöket, árukat. 3. A tartalomnak az ajánlatkéréstől való eltéréseit és azok indoklását. 4. Az ajánlat érvényességének feltételeit. 5. Az ajánlat érvényességi határidejét (szóban állási idő). 6. A szállítás és vagy szolgáltatás kezdését és a befejezés határidejét. 7. Az ajánlat összegét, és a fizetési és egyéb feltételeket. (KER)

ajánlati ár Az ajánlattevő által az ajánlatban feltüntetett ár, amely további alkura, illetve a feltételek változása esetén a tartalom módosításával arányos változtatásra ad lehetőséget.

(KER)

ajánlatkérés Valamely beruházás megvalósítása előkészítésének során kiadott kérdéscsomag, amely tartalmazza a termék és/vagy a szolgáltatás jellemző paramétereit, a főbb célokat, és feltételeket. Válaszként ajánlatot kér. (KER)

akcepthitel A bankra intézvényezett, ill. a bank adósának saját magára szóló váltójának megelőlegezése (elfogadvány, bank elfogadvány). A nemzetközi gyakorlatban olyan ügylet, amely áthidalja (áthidalhatja) a kölcsönös bizalom hiányát. A bank ugyanis nem pénzeszközét, hanem hitelképességét adja ügyfele részére. Aki tehát elfogad egy váltót (aláírja a rá intézvényezett váltót) és ügyfele (a vásárló) felhasználhatja fizetés gyanánt.

Az eladónak fizethet vele, aki e váltót leszámítoltathatja (készpénzzé vagy devizává teheti). A lejáratkor a vevő kifizeti a váltó összegét az azt elfogadó banknak. (KER, ) Lásd még: idegen váltó

akkreditív Elsősorban a nemzetközi kereskedelemben használt fizetési forma, amelyben egy bank a vevőtől (importőrtől) kapott megbízás alapján, arra vállal kötelezettséget, hogy az eladó, az exportőr számára előre meghatározott feltételek teljesítése esetén fizetést teljesít. E feltételek legtöbbször az áru feladását igazoló és/vagy az áru feletti rendelkezési jogot biztosító okmány megküldését jelentik. Az akkreditívnek számos fajtája ismeretes. Az akkreditívre vonatkozó szokványt a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) 500, illetve (UCP) 500 sz. kiadványa (Revision 1993) írja elő, amely 1994. január 1. óta érvényes. (KER, )

Lásd még: back to back, hitellevél, revolving L/C

akkreditívnyitás A vevő megbízása szerinti kötelezettségvállalás a megbízást teljesítő (nyitó) bank részéről az eladó részére. (KER, )

Aktie (NÉM) Lásd részvény (KER, )

aktíva Könyvviteli fogalom, a gazdálkodó egység rendelkezésére álló eszközök összessége. ()

aktív bankügylet A bank azon tevékenysége, amely során hitelt nyújt, értékpapírt, valutát, devizát vásárol, vállalatokban részesedést vállal. Az aktív bankügyletek növelik a bank aktíváit, eszközállományát. ()

aktív repó Értékpapír-visszavásárlási megállapodás, mely során a bank (általában a jegybank) értékpapírt (rendszerint állampapírt) vásárol, és azt az ügylet megkötésekor rögzített időpontban és rögzített áron a jövőben eladja ugyanazon félnek, akitől azt vásárolta. Az aktív repó felfogható értékpapír-fedezet melletti hitelnyújtásnak. () al-meghitelezés Lásd back to back akkreditív (KER, )

alanyi jog Külön (tevékenységi) engedélyt nem igénylő, a jogalany által gyakorolható jog.

Alanyi jog a külkereskedelemben: alanyi (természetes) jogosultsága van a külkereskedelemre a gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozóknak és a magánszemélyek bizonyos körének (művész, feltaláló, termelő). (JOG, KER)

alapító határozat A társaságot alapító jogi lépés dokumentuma. (JOG)

alaptőke 1. A társaság működtetéséhez a tulajdonos(ok) által tartósan rendelkezésre bocsátott tőke. Korlátolt felelősségű társaságnál: törzstőke, részvénytársaságok esetében azonos a részvénytőkével. A vállalkozás bővítése során, vagy hitelképességének növelése érdekében összegét megemelhetik. 2. A részvénytársaság létesítésére kibocsátott részvények névértékének összessége. (JOG, )

alkalmazott Természetes személy, aki munkaerejének rendszeres hasznosítása érdekében valamely természetes vagy jogi személlyel munkaszerződést köt. (JOG, VÁLL. ADM.) Lásd még: munkáltató, munkaszerződés, munkavállaló

alkotmány 1. Az alkotmány valamely szuverén állam alaptörvénye, amely körvonalazza az államformát, tartalmazza a működés alapszabályait és hatóságainak – ideértve a törvényhozókat is – hatalmát korlátozó alapvető szabályokat. Az alkotmány garantálja az állampolgárok alapvető jogait és kötelezettségeit. 2. 2004. október 29-én az Európai Unió tagállamainak képviselői parafálták az alkotmányos szerződést, amely az összes tagállam által történő ratifikálása után az Unió alkotmánya lett. Hatályba lépése után – amelynek feltétele, hogy azt valamennyi tagállam, saját alkotmányos rendje szerint parlamentje vagy népszavazás útján jóváhagyja – az európai alkotmány a nemzeti jogrendek felett prioritással bír. (EU, JOG)

állami tulajdon Az állam mint jogi személy tulajdonát képező érték. (JOG) Lásd még: tulajdon

állami vagyon Az állam mint jogi személy tulajdonát képező vagyon. (JOG) Lásd még: vagyon

all risk Szállítmány (cargo) biztosítási záradék (‘minden kockázat ellen’), amely minden biztosítható kockázatra fedezetet nyújt, kivéve a politikai és a háborús kockázatokat.

Általában önrészesedés nélkül köthető. Megfelel az 1982-ben kidolgozott új Lloyd’s feltételek szerinti „A” biztosítási fedezetnek. (KER, )

általános feltételek A szerződések azon része, amely a szerződést megfogalmazó társaság valamennyi szerződésére érvényes, általános feltételeit tartalmazza (pl. kereskedőházak szokványai, bankok, biztosítótársaságok általános feltételei). Csak akkor tekinthető a szerződés szerves részének, ha a szerződés az általános feltételekre nézve közvetlen utalást tartalmaz, és az általános feltételeket szerződő partnerei részére hozzáférhetővé teszi. Amennyiben a szerződés és általános feltételi között ellentmondás van, kivéve, ha törvény kötelező (kogens) szabályban másként rendelkezik, az általános feltételekkel szemben a szerződés irányadó. (JOG)

Általános Preferencia Rendszer, GSP, General System of Preferences (ANG) A kevésbé fejlett országokat megillető, a fejlettebb országok részéről egyoldalúan nyújtott, a legnagyobb kedvezmény elvét meghaladó mértékű vámkedvezményt, illetve annak megadási feltételeit tartalmazza. (KER, )

alvállalkozó Olyan természetes vagy jogi személy, aki egy meghatározott munkának vagy szolgáltatásnak csak egy részére vállalkozik. Munkája során csak ezért a részmunkáért, és elsősorban csak az őt igénybe vevő vállalkozó (fővállalkozó) felé tartozik felelősséggel.

(JOG, KER, VÁLL. ADM.)

améta(OL)A fogalom az olasz ‘fele-fele’ kifejezésből származik, amely a kereskedelem felesben, azaz egyenlő kockázatvállalással történő lebonyolítását jelenti. A korábbi (tervgazdálkodásos) magyar gyakorlatban a külkereskedelmi és a termelő vállalatok olyan közös számlán történő értékesítését jelölte, amikor a termelő meghatározott limitárat kötött ki, az e feletti árnyereség szerződéses megosztása mellett. (KER, ) amortizáció 1. Állóeszközök értékének csökkenése elhasználódás, értékvesztés vagy más

érték előállításához való felhasználás miatt. 2. Értékcsökkenési leírás. (KER, , VÁLL. ADM.)

Lásd még: értékcsökkenési leírás

annuitás 1. Meghatározott pénzösszeg, amelyet évente egyszer vagy időszakonként fizetnek a kedvezményezettnek (pl. nyugdíj), rendszerint a kedvezményezett egész hátralévő élete folyamán. 2. Olyan pénzkölcsön, amelyet a kölcsönzőnek a tőketörlesztést és kamatot tartalmazó, egyenletes összegben fizetnek vissza. ()

APV, Adjusted Present Value (ANG) Korrigált jelenérték. (KER, ) Lásd még: present value, nettó jelenérték

aranydeviza-rendszer Olyan pénzrendszer, amelyben egy adott ország hazai valutájának egységét nem az aranyhoz, hanem valamely aranyhoz is kapcsolódó külföldi valutá(k)hoz viszonyítják. Az ország jegybankja nem arra vállal kötelezettséget, hogy hazai valutáért aranyat, hanem arra, hogy a hazai valutáért külföldi valutát, devizát ad. Tartalékait általában nem aranyban képezi, hanem a pénzrendszere alapjául választott külföldi valutá(k)ban. ()

aranyklauzula Az értékállandósági záradék egyik fajtája. (KER, ) Lásd még: értékállandósági záradék

aranyrészvény Különleges szavazati jogokat (vétójogot stb.) hordozó részvény. Általában állami és magán- vegyes tulajdonban lévő társaságoknál alkalmazzák, az állami akarat érvényesítésének eszközeként. Alkotmányosságát – a tulajdonformák alkotmányos egyenlősége alapján – számos szakértő kétségbe vonja. (JOG, KER, )

aranystandard Olyan monetáris rendszer, amelyben a hazai valutaegységet egy meghatározott mennyiségű és finomságú arannyal teszik egyenlővé. Egy teljes értékű standard rendszerben korlátozás nélkül lehet az aranyat exportálni és importálni, a forgalomban aranyérmék is találhatók, a központi bank a bankjegyeket kívánságra aranyra váltja át, a pénzláb alapján meghatározott áron vesz és elad aranyat. Az árfolyamot az ún. aranypont-mechanizmus alakítja. ()

arbitrázs 1. Az arbitrázsügylet keretében egy piacon árut, valutát, devizát, egyes értékpapírokat vásárolnak és jóformán azonnal eladják egy másik piacon, azzal a céllal, hogy a két piacon levő helyzet kihasználásával, ár-, árfolyam-, kamatnyereséget érjenek el. Ha nem két, hanem több piacon folytatják a műveleteket, közvetett arbitrázsról beszélünk. 2. A kereskedelemben olyan magánjogi megállapodás, amely szerint vita esetén a felek döntőbírósághoz (választott bírósághoz) fordulnak, amely megállapítja, hogy a szerződés feltételeit teljesítették-e. ()

arbitrőr Az a személy, aki arbitrázsműveleteket végez. (KER, ) Lásd még: arbitrázs

árengedmény Az árból a vevő javára számított árkülönbözet: 1. Hibás áru esetén:

minőségi engedmény. 2. Mennyiség függvényében: rabatt. 3. Rövidebb határidővel történő fizetésnél: skontó. 4. Idénytől függően: (szezonális) árleszállítás és skontó. 5.

Tevékenység vagy árucikk megszüntetése esetén: kiárusítási árleszállítás. (KER) Lásd még: rabatt, skontó

árfolyam (Angolul: exchange rate.) A piacon tömegesen és tartósan egymás mellett jelen levő és egymással elcserélt javak értékének viszonyszáma. A leggyakrabban használt árfolyam-meghatározások: 1. Devizaárfolyam: egy adott ország valutájának vagy devizájának egy másik ország pénzegységében kifejezett ára. Különböző fajtái: eladási, vételi és középárfolyam. 2. Értékpapír-árfolyam: az értékpapír tőkepiaci (tőzsdei) ára,

értékpapírok keresletének és kínálatának alakulása határozza meg. Az értékpapír-árfolyamot az értékpapír után élvezett jövedelem és a piaci kamatláb viszonya, valamint az azt kibocsátó intézmény jövedelmezősége és stabilitása (bonitás) befolyásolja. () Lásd még: báziselemzés, bonitás, értékpapír

árfolyam-biztosítás Szerződés, amelyben a bank vagy biztosító, díj ellenében, valamely valuta árfolyamának változása esetén fizetési kötelezettséget vállal. Az árfolyamkockázat kezelésének eszköze. ()

Lásd még: árfolyamkockázat

árfolyam-ingadozás Az a változás, amely az árfolyamnak a paritástól való rendszeres eltérését jelenti, leggyakrabban a kereslet s a kínálat változásának eredményeként. () árfolyamjegyzés A kereskedelmi bankok által meghatározott valutaárfolyam. Közvetlen

(direkt vagy angolszász) árfolyamjegyzés esetében a hazai valuta egységét jelzik a külföldi valutákban. A közvetett (indirekt vagy kontinentális) árfolyamjegyzés esetében a külföldi valuták egységét tüntetik fel a hazai nemzeti valutában. ()

árfolyamkockázat A devizában denominált pénzügyi eszközök tulajdonosainak, vagy szerződéses követelések kedvezményezettjeinek és kötelezettjeinek abból fakadó kockázata, hogy az árfolyam elmozdulásával az általuk tartott (hazai) fizetőeszközben kifejezett értéke megváltozik. Védekezési lehetőségek lehetnek. ()

Lásd még: árfolyam-biztosítás, határidős ügyletek, hedge-ügyletek, valutaklauzula árfolyam-lebegtetés A valutaárfolyamok ingadozásával összefüggésben emlegetik,

amikor a valutának nincs hivatalosan meghatározott (rögzített) és nemzetközileg egyeztetett paritása. Ilyenkor a központi jegybankok nem garantálják a valuta meghatározott, rögzített paritáson történő átváltását. Ezáltal megszűnik a központi bankok kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy a valutaárfolyam ingadozását a meghatározott sávon (intervenció) belül tartsák. Valójában a valutáját flotáltató állam semmilyen hivatalos fel- vagy leértékelést nem alkalmaz, hanem szabadon engedi nemzeti valutaárfolyamának ingadozását a kereslet és kínálatnak megfelelően, más szavakkal: ezek az árfolyamok napi ingadozásukon keresztül a valuták fel-, vagy leértékelődését jelentik. Az árfolyam-lebegtetés egy speciális esetében a jegybank mégis beavatkozik a flotálásba, amelyet piszkos (dirty) flotálásnak ismernek. ()

Lásd még: intervenciós sáv

árfolyammarzs A mindenkori vételi és eladási árfolyam közötti különbség. ()

árfolyam-mechanizmus Szabályozott árfolyampolitika árfolyam-meghatározási mechanizmusa. Ilyet működtetett Magyarország 1979-től, a forint konvertibilitásának bevezetéséig, vagy az EUtagországai az euró bevezetésének előkészítéseként. Árfolyam-mechanizmusnak tekinthető a csúszó leértékelés (growing peg) mechanizmusa is. () Lásd még: csúszó leértékelés

árfolyamrendszer 1. Egy adott államon belül érvényesülő valutaárfolyamok és szabályok összessége. 2. A jegybank stratégiája a nemzeti valuta árfolyamának kezelésére. () árfolyampont Lásd devizapont ()

árlejtés Nyilvános licitálási technika. A licit egy magasabb ajánlati árról indulva mindaddig lefelé módosul, amíg valamelyik vevő a tételt meg nem veszi. (KER)

Lásd még: dutch auction

árrobbanás Egy termék vagy árucsoport árának váratlan, gyors és jelentős változása (emelkedése). Ilyen volt például a hetvenes évek első harmadában, majd utolsó éveiben az ún. első és második olajárrobbanás. E két alkalommal az olaj piaci értékesítési ára többszörösére emelkedett. Az árrobbanást a nemzetközi árupiacokon az árarányok strukturális változása követi. (KER, )

árstabilitás Az árszint változatlanságával vagy alacsony (max. 2%) inflációval jellemzett gazdasági környezet, ahol a gazdasági szereplőket fogyasztási és beruházási döntéseik meghozatalában az infláció nem befolyásolja mint döntési tényező. (KER, )

árszorzó (devizaszorzó) A konvertibilitás miatt értelmét vesztett, a tervgazdálkodáshoz kötött fogalom. Olyan mutatót jelentett, amely kifejezte, hogy az exportőr/importőr, a hivatalos árfolyamhoz képest mennyi forintot kap, illetve fizet. A devizaszorzót vagy a gazdálkodó egység saját, belső használatára dolgozta ki, vagy azt ágazati szinten határozták meg, és az a hivatalos árfolyamot, természetesen sok torzulással, a barter- (közvetlen árucsere) ügyletekben érvényesíthető értékarányokhoz igazította. (KER, ) áruátvételt igazoló hajóraklevél, RS B/L, Received for Shipment Bill of Lading (ANG)

Olyan hajóraklevél, amely elismeri az áru elhajózásra történt átvételét, de az árut még nem hajózták be. (KER, )

Lásd még: B/L, hajóraklevél

árukapcsolásos ügyletek Az eladó az általa szállított áru ellenértékének részbeni vagy teljes kiegyenlítésére elfogadja a vevő szállítási ajánlatát, vagyis áru cserélődik áru ellenében. Típusai: barter, kompenzáció, visszavásárlás, viszontvásárlás, offset ügylet, junktim. (KER)

Lásd még: barter, junktim, offset ügylet, kompenzáció, visszavásárlás, viszontvásárlás árumintavásár Eladásra szánt áruk mintáinak kiállítása az adott árucikkek teljes

választékával. A nemzetközi vásárok általában árumintavásárok. (KER)

áruokmány Szűkebb értelemben a (kül) kereskedelmi ügylet lebonyolítása során az adott áru szállítását, tárolását bizonyító okmány, pl. folyami, légi, közúti, vasúti fuvarlevelek.

Továbbá hajó fuvarlevél, kiszolgáltatási jegy, közraktárjegy, szállítmányozói okmányok az áru átvételéről és továbbításáról, postai feladóvevény. Tágabb értelemben minden egyéb, az áruhoz kapcsolódó okmány, pl. származási, egészségügyi bizonyítvány, konszignáció stb. (KER, , VÁLL. ADM.)

áruszámla Az áruval kapcsolatos adatokat tartalmazza és a tulajdonjog átruházását kezdeményezi a vevőre (más nevén kereskedelmi számla). (KER, )

árutőzsde Olyan központi piac, ahol nagy volumenben eladnak és vesznek helyettesíthető tömegárukat (pl. gabona, kávé, gumi, ón stb.), amelyek adásvételét áruminták vagy előirt szabványok (szokványok) alapján bonyolítják le. Magának az üzletkötés tárgyának nem szükséges az adásvételi ügyletnél jelen lennie. A tulajdonosok többször is változhatnak anélkül, hogy valóságos árumozgás végbemenne. (KER, )

árverés A keresletet és kínálatot koncentráló piaci forma, a nyilvános értékesítés egyik fajtája. Az ár megállapítása vagy licitálással, vagy árlejtéssel, vagy beírásos módszerrel történik. (KER, )

Lásd még: árlejtés, beírásos licit, licitálás

árverési áralakítási módszerek 1. Licitálás: A kikiáltási árral indul, majd előre meghatározott módon emelik az árat. Az árut az kapja meg. aki a legmagasabb árat

hajlandó fizetni. 2. Árlejtés: a maximumként meghatározott árat addig csökkentik, amíg ezt egy résztvevő vásárló és egy eladó el nem fogadja. 3. Beírásos eljárás: az árverési árak nem nyilvános kialakításának módszere. A katalógusban szereplő árukra a vásárolni szándékozók írásban adják meg árajánlatukat. Ezeket az árkialakítás napján összehasonlítják, és a legmagasabb árat ígérő kapja meg az árut. (KER)

Lásd még: árlejtés, beírásos licit, árlejtés

árverési felvásárló ügynök (Angolul: buying broker.) A vevő megbízásából, de a saját nevében árveréseken (egyes árveréseken kötelezően) működő ügynök. (KER)

ASEAN, Association of Southeast Asian Nations (ANG) Dél-kelet-ázsiai országok szövetsége, amelyet Indonézia, Malaysia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, és Thaiföld alapított 1967-ben. A szövetséghez később Kambodzsa, Laosz, Brunei, Indonézia, Myanmar és Vietnam csatlakozott. (JOG)

assessor (ANG) Könyvvizsgáló, törvényszéki szakértő, kárbecslő, természetes vagy jogi személy, aki a vállalkozás mérlegének hitelességét adózási célból megállapítja. A tevékenységet minden országban törvényi feltételekhez kötik. (JOG, KER, )

assets Eszközök: értékkel rendelkező tárgyak, papírok, pénzeszközök, általában aktívák kintlevőségekkel, követelésekkel és szellemi tulajdonnal együtt. (KER, )

ATA, admission temporaire (ANG) Nemzetközi vámszavatossági okmány, amelyben a kibocsátó kereskedelmi kamara kezességet vállal az előjegyzésben vámkezelt árut terhelő vámterhek kifizetéséért, ha az szükségessé válna. Importnál leggyakrabban kiállításokra behozott, árubemutatókra ideiglenesen behozott és visszaszállításra kerülő áruknál használják. Ugyanígy alkalmazzák ideiglenesen kiszállított áruk esetében. (KER)

átlagos hátralevő futamidő Egy pénzáramlásnak (például a kötvényből származó kamat- és törlesztési kifizetéseknek) a kifizetések jelenértékével súlyozott átlagos futamideje.

Nagysága jól tükrözi az adott pénzügyi eszköz árfolyamának érzékenységét a piaci hozamok megváltozására. Minél nagyobb egy pénzügyi eszköz átlagos hátralévő

Nagysága jól tükrözi az adott pénzügyi eszköz árfolyamának érzékenységét a piaci hozamok megváltozására. Minél nagyobb egy pénzügyi eszköz átlagos hátralévő

In document Vállalkozók európai fogalomtára (Pldal 10-23)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK