• Nem Talált Eredményt

H.:ËJ\YDQ

In document Kaposi L‡szl— (Pldal 41-44)

Dorothy Heathcote beszŽl Tony Goode-nak

D. H.:ËJ\YDQ

l-NR]QLYHOHGHD]RQQDO~J\NH]GKDWQLPLQWKDOpWH]HWWYROQD$EEDQDSLOODQDWEDQDPLQWD]WPRQGRPKRJ\Ä*\HUH 3LURVNDYLGGHOH]WDNRVDUDWDQDJ\PDPiQDN´DNNRUDEEDQRWWYDQDFVDOiGHJpV]W|UWpQHWHPHUWpQH]WPRQGWDP pVPHUWĘHV]HULQWFVHOHNV]LN(]D]HJ\LNGRORJ$Pisodik, hogy az ember az adott esemŽny szoci‡lis vonatkoz‡ -VDLQpVN|YHWNH]PpQ\HLQEHOOJRQGRONRGLN$PLNRUWHKiW3LURVNDPHJNDSMDDNRVDUDWPHJV]OHWLNDQDJ\PDPDI i-JXUiMD$QQDNHOOHQpUHKRJ\QHPOiWMXNĘWPHJV]OHWHWWpVEHV]pOKHWQNUyODpVHPOpNV]QNDUUDKRJ\PLQGHQQHN amit r—la mondunk, kšvetkezmŽnye van. Ha azt mondom, hogy remŽlem, ma m‡r jobban van, akkor a vŽgŽn, a nagymam‡val val— tal‡lkoz‡skor nem forGXOKDWHOĘKRJ\D]ĘpOHWKHO\]HWHHJpV]HQPiVPLQWDPLWDGGLJIHOpStWH t-WQN(]WHKiWHJ\GRORJ$PiVLNKRJ\IHV]OWVpJHWNHOOWHUHPWHQQNpVDIHV]OWVpJQHNRO\DQQDNkell lennie, hogy ne mondKDVVDPÄ$Q\DHQJHPQHPpUGHNHODQDJ\maPDLQNiEELWWMiWV]RP´$V]tQKi]EDQDIHV]OWsŽg egy rŽsze mindig az emberek aktu‡lis fizikai kšrnyezeWpEĘOIDNDG$GUiPDtUyNQDNLVJ\DNUDQNLNHOOV]DNtWDQLXND]HPEHUHNHW termŽszetes lŽtform‡ikb—l, pŽld‡ul amikor azt mondjuk, hogy most a hadseregben vagy egy haj—n vagyunk. Nem sŽ -t‡lKDWXQNNLHJ\V]HUĦHQDV]LWXiFLyEyOPHUWDQQDNV]iPRVHOHPHEHQWWDUWPLQNHW0iVV]tQGDUDERNban ez œgy jel e-QLNPHJKRJ\YDODNLQHPKDJ\KDWMDHOD]DQ\MiWYDJ\DWHVWYpUpQHNYDQUiV]NVpJHYDJ\DPLNRUYDODNLKR]]iPHJ\

HJ\IpUILKR]DNNRUPiUW|UWpQMpNEiUPLYHOHPDUDG(]D]HOHPDN|WĘGpVD]DPLWDV]HU]ĘEHpStWKHW$IHV]OWVpJ PDMGQHP PLQGHQ HVHWEHQ PHJKDWiUR]RWW iP H] QHP V]NVpJV]HUĦHQ D FVHOHNYpVEHQ UHMOĘ IHV]OWVpJ $ IHV]OWVpJ tšbbnyire valami m‡s, amire figyelnem kell, miut‡n tšbbnyire egy rejtett dimenzi—ban jelenik meg. Adott teh‡t a cselekvŽs Žs a feV]OWVpJ$]LJD]iQMyOPHJtUWGDUDERND]RNPHlyekben az ember egyszer csak azt kezdi Žszrevenni, hogy nem is arr—l van sz— igaz‡n, ami a cselekvŽs szintjŽn megjelenik.

T.G.:ÒJ\WĦQLND]RNUyODNpV]VpJHNUĘOEHV]pOV]DPiUHHJ\WDQiUQDNV]NVpJHYDQ D.H.: Igen.

T.G.: A jelentŽsteremtŽs ŽrdekŽben.

D.H.:ËJ\YDQ

T.G.:9pOHPpQ\HGV]HULQWDJ\HUHNHNQHNV]NVpJNYDQHLO\HQNpV]VpJHNUHpVKDLJHQH]HNYDjon sz’nh‡zi kŽszsŽ -gek-e?

D.H.:7DQiUNpQWD]pQOHJIĘEEHUĘVVpJHPPLQGLJLVD]YROWKRJ\MyV]tQKi]DWWXGWDPOpWUHKR]QLRO\DQJ\HUHNHNNHO akiknek gyakran egy‡ltal‡n nem voltak sz’nh‡zi kŽszsŽgeik, Žs ezt azon a foO\DPDWRQNHUHV]WOpUWHPHOKRJ\DJR n-dolkod‡sukat elford’WRWWDPVDMiWPDJXNUyOD]D]QHPD]WYiUWDPWĘONKRJ\V]tQpV]NpQWYLVHONHGMHQHNKDnem hogy valami olyan jelentŽst hozzanak lŽtre, ami sz’nh‡zat teremt. M indig jobb vagyok a gyakorlatban, mint az elmŽletben.

Az Egy elnšk hal‡l‡ban minden azŽrt tšrtŽnt, mert a fiœ tudta, illetve mindenki tudta Žs egyetŽrtett, hogy egy j—

UHQGĘUQHPKDV]QiOMDDIHJ\YHUpWDVDMiWpOHWHPHJPHQWpVpUH(]IHOYHWLDQnak a kŽrGpVpWKRJ\KRJ\DQWXGQHPOĘQL DPLNRUDUUDOHKHWĘVpJHYDQXJ\DQDNNRUHJ\MyEĦQ|]ĘYDJ\LVHJ\EiWRUEĦQ|]ĘRO\DQHPEHUDNLMRJRWIRUm‡l arra, hogy šlM|Q$]W|UWpQWWHKiWKRJ\D]DGRWWN|UOPpQ\HNN|]|WWPHJYLWDWWiNH]WDGROJRWpVDGRORJtJ\DQpONOYiOW V]tQKi]]iKRJ\EiUPHO\LNNLVV]tnŽszkŽnt dolgozott volna, mert ez a tŽny minGHQWMHOHQWĘVpJJHOUXKi]RWWIHO$I i-J\HOPHWIHONHOWĘNpUGpVD]YROWKRJ\KRODIHJ\YHUHGpVHWWĘOD]HJpV]V]tQKi]LOHWWPLN|]EHQHJ\HWOHQV]tQpV]LNp s-]VpJVHPMHOHQWPHJEHQQH(J\NLYpWHOYROWDPLNRUD]HJ\LNIL~IWW\HQWHWWDW|EELHNQHNKRJ\]DNODVViND]VDUXW 1HNLWHKiWYROWYDODPLO\HQSOXV]WXGiVDpVH]WPLQGHQNLD]RQQDOIHOLVPHUWH±WXGRGDJ\HUHkek mindig felismerik a MHOHQWĘVpJJHOEtUyGROJRNPHJMHOHQpVpW$V]tQKi]LNpV]VpJHNKLiQ\DHOOHQpUHSUyEiORNPHJV]tQKi]DWOpWUHKR]QLY e-ONVĘWSDradox m—don Žppen az ellentŽtŽt csin‡lom annak, amit egy sz’nŽsz tesz: elford’tom a gyerekek figyelmŽt

|QPDJXNUyO KRJ\ YDOyEDQ MHOHQWĘVpJJHO Etr— cselekvŽst tudjanak vŽgezni. A sz’nŽsz ezzel szemben šnmag‡ra f i-J\HOYHKR]OpWUHMHOHQWĘVGROgoNDWeQWHUPpV]HWHVHQD]WJRQGRORPKRJ\D]HOĘ]ĘRNWDWiVLDPiVRGLNSHGLJPĦYpV]L tevŽkenysŽg, ugyanDNNRUD]RNWDWiVLWHYpNHQ\VpJQHNLVPĦvŽszi tevŽkenysŽggŽ kell v‡lnia, hiszen engedelmeskednie NHOOD]DEEDQPHJMHOHQĘW|UYpQ\HNnek. ƒrtKHWĘH]tJ\"

T.G.: Igen.

D.H.:$OHJIĘEENpV]VpJSHUV]HDNpUGH]pVEHQDWDQiULNpUGpVHNEHQiOO

T.G.: Csak magamnak szeretnŽk itt tiszt‡zni valaPLW'RURWK\ÒJ\WĦQLNKRJ\amennyiben a gyerek jelenlŽte ebben a tevŽkenysŽgben nem igŽnyel bizoQ\RVNpV]VpJHNHWDNNRUH]OHKHWĘYpWHV]LV]imodra a kšzeg felt‡r‡s‡t, a gond o-ODWRNIHOWiUiViWpVQHPNHOOD]]DOIRJODONR]QRGKRJ\DQp]ĘNIHOpIRUGXOYDV]pSKDQJosan beszŽljenek.

D.H.:ÏGHKiWH]HNHWpQQHPLVQHYH]QpPLJD]LNpV]VpJHNQHN,JD]iQIRQWRVGRORJQDND]~J\QHve]HWWÄN|UQ\H] e-WHQ´EHOOPHJMHOHQĘMHOHQWĘVpJJHOEtUyGRlgok befogad‡s‡t Žs felismerŽsŽt tekintem.

T.G.:6]HULQWHGH]WDQtWKDWyYDJ\HJ\YHOHV]OHWHWWNŽpessŽg?

D.H.:1HPQHPJRQGRORPKRJ\N|]YHWOHQOWDQtWKDWy$]WKLV]HPRO\DQPyGRQpStWKHWMNNLKRJ\DJ\HUHNWH r-PpV]HWHV GROJRNDW FVLQiO pV H]HN KLSSKRSS MHOHQWĘVHNNp YiOQDN 0RQGRN HJ\ SpOd‡t. Amikor egy hallgat—i cs o-porttal a Becketen dolgozunk, ŽsDJ\HUHNHND]WPRQGMiNKRJ\Ä%HFNHWV]iPiUDQDJ\RQIpOHOPHWHV Oehetett im ‡d-koz‡s kšzEHQKDOODQLDNDWRQiNYRQXOiViW´DNNRUH]PLQGMiUWPHJKDWiUR]]DKRJ\PLNRUIRJKiWUDfordulni. L‡tod, azt mondom Becketnek, hogy nem kell megfordulni, csak akkor, amikor m‡r nem b’rod tov‡bb. Azt‡n pedig azt PRQGMXNÄHJ\HWpUWQND]]DOKRJ\WpUGHOMHQ pV D]]DO KRJ\ D ORYDJRN YRQXOQDN ± PHJYDQ PLQGHQ DPLUH V]NVŽ -JQNYDQLJD]"7LHOLQGXOWRNPHUWIHOLVPHUWpWHNĘWĘSHGLJPHJSUyEiOMDIRO\WDWQLD]LPiWPLQGDGGLJDPtJPiUQHP b’rja toYiEED]WiQPHJOiWMXNPLW|UWpQLN´$]HUHGPpQ\WHUPpV]HWV]HUĦOHJHJ\KDWDOPDVMHOHQWĘsŽggel b’r— pillanat, hiszen a katon‡k tudj‡k, hogy nem ‡llhatQDNPHJPLQGDGGLJDPtJYDODPLPHJQHPiOOtWMDĘNHW%HFNHWSHGLJWXGMD KRJ\FVDNDOHJYpJVĘSLOlanatban fordulhat h‡tra. ƒs ebben termŽszetesen tškŽletesen megjelenik a sz’nh‡zi t‡vo l-ViJWDUWiVLVDPHO\DODSYHWĘHQQHPPiVPLQWD]D]pU]HOPLW|OtŽs, amellyel fel‡ll, ezt a tšltŽst pedig a temp— adja PHJ7HKiWSXV]WiQD]HOHMpQIHOWHWWNpUGpVEĘOV]tQh‡z jštt lŽtre. A gyerekek azonban belemennek ebbe, felismerik ezt, megŽrWLNpVD]WPRQGMiNÄPDMGNLXJURWWDV]tYHPDPLkor l‡ttam D]WDQpJ\NDWRQiWRWWiOOQL´$]HPEHULWWNpW GROJRWKR]OpWUHD]]DODPLNRUpU]LNKRJ\ÄHEEĘOPiUHOpJQHPEtURP´LOOHWYHD]H]XWiQN|YHWNH]ĘNRQIURQWiFLyYDO DJ\HUHNHNpVDPĦYpV]LIRUPDROGDOiUyOHJ\DUiQWpUvŽnyes val—s tartalmat. Az egŽsz Žletemet azzal tšltšttem, hogy olyan helyzeteket teremtettem, ameO\HNPLQGHQNpSSHQMHOHQWĘVpJJHOEtUQDNGHQHPWXGRPPLD]KRJ\MHOHQWĘVpJ±

Žs ez az a pont, ahol mindenki fŽlreŽrt engem, mert azt hiszik, hogy mindvŽgig tudtam, mit fogok tenni. Nos h‡t: nem WXGRPPHUWQHPWXGRPKRJ\ĘNPLWWHV]QHNeQFVDNDUUDILJ\HOHNKRJ\PLQGD]DPLW|UWpQLNMHOHQWĘVOHJ\HQpV tJ\KDVVRQUiD]DGRWWSLOODQDWËJ\KiWOiWRGDJ\HUHNHNQHNHEEHQDMHOHQWĘVSLOODQDWEDQOHKHWĘVpJNYDQYDODPL~M pVMHOHQWĘVWDUWDORPOpWUHKR]iViUDGHKRJ\D]PLOHV]DUUyOQHNHPIRJDOPDPVLQFV$UHQGHONH]pVHPUHiOOyLGĘWDUUD ford’tom, hogy nagyon gondosan lyukakat helyezzek el, melyeket az emberek saj‡t felfedezŽseikkel tšlthetnek meg.

Ez olyan, mint egy szerkezeten beOOLLQterferencia.

T.G.: Eljuthatnak teh‡t egy olyan szintre, amikor fel is ismerik az ilyen pillanatokat?

D.H.: H‡t ha nem, akkor nem vŽgeztem j— munk‡t, nem igaz? Hiszen az egyik dolog, amit el kell tudnom mondani, KRJ\ÄOiWWDGDPLWLWWpVLWWFVLQiOWDPLOOHWYHD]WDPLWWHLWWpVLWWFVLQiOWiO"1RVH]HJ\LNHD]RNQDNDW|UYpQ\HNQHN amelyek seg’tsŽgedre leKHWQHN´ 7XODMGRQNpSSHQ FVDN HJ\ PHJIpNH]KHWHWlen energi‡r—l van itt sz—, amelynek egy PiVLNPHJIpNH]KHWHWOHQHQHUJLDHOOHQiOOLWWWHKiWDNlšnE|]ĘHQHUJLiNDWYL]VJiOKDWMXN±pVH]]HOPHJLQWWDQttottam nekik egy szab‡lyt. Nem mondom, hogy megtanult‡k, mert ezen a fokon mŽg tœls‡gosan ŽrGHNOĘGQHN%HFNHWLUiQW GHQHNHP~MUDpV~MUDHONHOOPRQGDQRPKRJ\H]PRVWFVDN%HFNHWUĘOV]yO'HYDQQDNHQQpOHUĘVHEEPyGR]DWRNLV Žs ha ezeket nem alkalmazom, akkor hogyan fogom tudni feleslegessŽ tenni magam? Az emberek ezt nagyon ritk‡n hallj‡k, mert tšbbnyire csak priv‡t helyzetekEHQMHOHQLNH]PHJpVQHPDNNRUDPLNRUHOĘV]|r tal‡lkozunk egy os z-WiOO\DOÒJ\pUWHPKRJ\HJ\NLOHQFpYHVHNEĘOiOOyFVRSRUWQDNHOPRQGRPKRJ\ÄDPLWPRVWFVLQiOWDWRND]EHQQHYDQ az egyKi]LWDQtWiVRNEDQKLV]HQDIHVWHWWYHJDEODNRNRQPHJMHOHQĘW|UWpQHWHNHWMiWV]RWWiWRNHO´,O\HQD]DPLNRUI e-leslegessŽ k’v‡nom tenni magam.

T.G.:$OHJIĘEEFpOWHKiWKRJ\IHOHVOHJHVVpWHGGPagad?

D.H.: H‡t nem ezŽrt dolgozik minden tan‡r?...V‡rj, nem, ez ’gy nem igaz. Nem feleslegessŽ k’v‡njuk tenni magu n-kat, hanem azt akarjuk elŽrni, hogy bizonyos feladatok elYpJ]pVpKH]QHOHJ\HQUiQNW|EEpV]NVpJ'HPDUDGPpJ tJ\LVHOYpJ]HQGĘIHODGDW0DPiUQHPNHOONLYLQQHPDOiQ\RPDWD:&UHGHHWWĘOPpJPLQWV]OĘQHPYiOWDPI e-lesOHJHVVp 9pJLJ WXGRP YHQQL D ÄIHOHVOHJHVVpJHLP´ VRUiW QHP NHOO ĘW HWHWQHP QHP NHOO PLndig hozz‡rohannom, FVDNIHOKtYRPĘWQpKDWHKiWQHPYiOWDPHOpUKHWHWOHQQp±VRKDQHPLVIRJRN±D]~MDEEV]NsŽgletek kielŽg’tŽsŽre, de a kor‡bbiak szempontj‡b—l igen. ƒn ezt tan’t‡skŽnt fogom fel, Žs minden tan‡rnak el kell dšntenie, hogy mennyire k’v‡n feleslegessŽ v‡lni. Arra gondolok, hogy szeULQWHPH]WD]LVNROiNEDQQHPG|QW|WWNHO9HJ\QNSpOGiXOHJ\

N|]pSLVNROiVWėV]LQWpQPHJWXGRNG|EEHQQLDPLNRUHJ\WL]HQpYHVQHPWXGUHQGHVHQROYDVQL,O\HQWXGiVSpOGiXOD]

LV KRJ\ HJ\ N|Q\Y HOVĘ VRUib—l tšbbŽ-kevŽsbŽ meg tudjuk ’tŽlni az ’r‡s egŽszŽnek st’lus‡t. T’z-tizenegy Žves kor XWiQ HKKH] PiU QHP NHOO WDQiUL VHJtWVpJ PHUW DGGLJUD YDOyV]tQĦOHJ WDOiONR]XQN D OHJW|EE RO\DQ LURGDOPL VWtOXVVDO amellyel az iskol‡ban tal‡lkoznunk kell. Arra gondolok, hogy igencsak szŽgyellnŽm magam, ha a l‡nyom m‡r kicsi kor‡ban nem tudta volna azt monGDQL KRJ\ ÄD]W KLV]HP H] HJ\ OHJHQGD OHV]´ YDJ\ ÄH] HJ\ WQGpUPHVH GH ~J\

NH]GĘGLNPLQWHJ\YLFF´YDJ\ÄH]HJ\FVDOLPHVHGHQDJ\RQNRPRO\QDNOiWV]LN´$]t hiszem, ebben egy tan‡rnak nagyon hamar feleslegessŽ kell v‡lQLDGHSHUV]HH]FVDNHJ\HWOHQWHUOHW$]WKLV]HPPLQGHQWDQiUQDNHONHOOG|QW e-nie, hogy mik ennek a feleslegessŽ v‡l‡snak a lŽpŽsei, Žs ezt senki m‡s nem tudja megmondani, mert ez ahhoz kštĘ -GLNKRJ\V]HULQWHGPLEHQNHOOIJJHWOHQHGQLN7XGRGLWWD]HPEHUPLQGLJHOOHQWPRQGiVRNEDWN|]LNPHUWQLQFV NpW HPEHU DNLNQHN D]RQRV OHQQH D] pUWpNUHQGMN $] pUWHOPL VpUOWHNNHO YDOy PXQND VRUiQ QHNHP SpOd‡ul fontos, hogy amennyire csak lehetsŽges, minGHQG|QWpVWĘNKR]]DQDNPHJ(Qnek ŽrdekŽben azonban nekem meg kell t a-QXOQRP~J\IHOWHQQLDNpUGpVHNHWKRJ\ĘNpV]UevegyŽk: valamit kezdeQLNNHOOD]]DOHVHWOHJG|QWpVWNHOOKR]QLXN T.G.:(]YLV]RQWKDJ\RPiQ\RVV]HUHSNWHOMHVPHJford’t‡s‡t jelenti.

D.H.: Igen, igen. MŽlyen hiszek abban, hogy... kšzKHO\V]HUĦHQKDQJ]LNGHDOHJMREEDQDNNRUYDl—sulhat meg a ta-n’t‡s, amikor a tan‡r nem mondja ‡lland—an, hogy a tanul—kt—l ismeretelsaj‡t’t‡st v‡r. Ebben igaz‡n hiszek. El kell pUQLNKRJ\DJ\HUHkek alkalmass‡ v‡ljanak annak megŽrtŽsŽre, amit el akar nekik mondani. Ahelyett, hogy elmo n-GDQiNDWDQXOyNQDNDWXGQLYDOyNDWDUUDIRUGtWViNWHKiWHQHUJLiMXNDWKRJ\NpSHVVpWHJ\pNĘNHWDWXGiVPHJV]HU]pVŽ -re. Ez œgy hangzik, mintha azt mondan‡m, hogy ne WDQtWVXQN VHPPLW GH HUUĘO WHUPpszetesen sz— sincs. Csak azt PRQGRPKRJ\QDJ\NO|QEVpJYDQDWDQXOyNNDOPLQGHQWN|]OĘWDQiUpVD]RO\DQWDQiUPXQNiMDN|]|WWDNLDPiUL s-mert dolgok megŽrtŽsŽre Žs a mŽg nem ismertek felismerŽsŽre teszi kŽpessŽ a gyerekeket. Ez az a pont, ahol az Ž r-WHOPLVpUOWHNNHOYDOyPXQNDPHJPXWDWMDKRJ\DQWHV]QNHJ\SiUJ\HUHNHWNpSHVVpDIRJDOmak feldolgoz‡s‡ra, a n-QDNWXGDWRVIHOLVPHUpVpUHKRJ\KDD1DSVWDNNRUQHPYDOyV]tQĦKRJ\OiWjuk a csillagokat. Nem azt, hogy a csilla-gok ilyenkor nincsenek ott, hiszen ez nem lenne igaz, hanem azt az šsszeIJJpVWKRJ\QHPOiWMXNĘNHWKDD1DSY i-OiJtW(UUHSHUV]HPRQGKDWRGKRJ\PLpUWNpQHH]WD]pUWHOPLVpUOWJ\HUHNHNQHNWXGQLXNpVYDQLVHEEHQYDODPLLJ a-]ViJGHDOHJDODSYHWĘEEV]LQWHQH]D]RNRNUyOpVRNR]DWRNUyOV]yOpQSHdig... Žs itt most nem magamr—l, hanem a J\HUHNUĘO EHV]pOHN pQ SHGLJ LVPHUHP D KHO\HV VRUUHQGHW (QQHN iWV]HUNHV]WpVpQ NHUHV]WO SHGLJ OiWKDWRP KRJ\

PHO\LNJ\HUHNV]yOtJ\DFVLOODJRNKR]Ä0HQMHWHNM|QIHOD1DS´YDJ\Ä+pFVLOODJRND1DSIiUDGWNHOMHWHNIHO´

ƒrted? Itt a gyerek dšntŽst hozott, nem csak a Nap Žs a csillagok j‡r‡s‡nak kiszolg‡ltatottjakŽnt Žl.

T.G.: Gyakran kapcsolsz šssze embereket Žs ŽletteOHQGROJRNDWPLQWD]HOĘEELpŽld‡ban is, illetve amikor falovakat KDV]QiOWiODKDOOJDWyNSHGLJXJ\DQRO\DQMHO]pVHNHWYLVHOWHNDIHMN|Q(YYHODIRUPiYDODORYDNDWDNDUWDGPHJV] e-mŽlyes’teni?

D.H.:1HP$ORYDWHJ\RO\DQYDODPLQHNOiWWDPDPLW±QDJ\RQDODSV]LQWHQSHUV]H±D]pUWHOPLVpUOWV]HPpO\pVD KDOOJDWyHJ\H]WHWQLWXGWDNHJ\PiVVDO+DPiVpUWQHPYROWDNRWWKiWOHJDOiEESDUiGp]QLOHKHWHWWYHONpVIJJHWOHQO att—l, hogy hogy nŽzWHNNLDORYDNEV]NpQiOOWDN=iV]OyNDWLVFVLn‡lhattunk volna, de a z‡szl—k nem lesznek Žhesek.

A loYDNHJ\V]HUĦHQpVYLWDQpONOPHJNDSyDNYROWDN$]HJ\HWOHQWHKiWDPLWH]HND]HPEHUHNV]tYHVHQpV|U|PPHO csin‡lnak, illetve amire itt kŽpesek, az, hogy zenŽre kšrbevezetik a lovakat. A lovak œgy galoppoztak, ahogy arra az LGĘVHPEHrek m‡r nHPNpSHVHN1HPPHJOHSĘKRJ\D]XWROVyHOĘWWLQDSRQHJ\LNĘMNtJ\V]yOWÄ2O\DQPLQWDPLNRU DKDGVHUHJKiERU~EDLQGXO´$GRORJWHKiWPĦN|G|WW6HQNLYHOQHPSUyEiOQiPHOKLWHWQLKRJ\H]HNLJD]LORYDNFVDN D]pUWPHUWD]HJ\LNFVRSRUWWDJN|UOYH]HWLĘNHW,JD]iQQDJ\RQpU]pNHQ\pVJ\|Q\|UĦYROWDPLNRU+DUU\D]WPRQ d-WDÄ$GRNQHNHGHEEĘOYDlamit, pedig csak pap’rdoER]*\HUHDGRNYDODPLW´gU|PYROWV]iPRPUDKRJ\KR]]iP hasonl—an meg tudott birk—zni ezzel az ellentmond‡ssal.

T.G.:(]DKHO\]HWEHYHWHWWKLWEĘOYDOyNLpVEHOppŽs?

D.H.:,JHQtJ\YDQpVWXGRGH]D]WMHOHQWLKRJ\+DUU\IHONpV]OWDSDUiGpUD T.G.: Gyakran az Žp gyerekekkel is eddig a megegyezŽsig pr—b‡lunk eljutni.

D.H.:ËJ\YDQ$NLEHQH]QLQFVPHJDEEDQV]HULQtem nincs meg a mĦYpV]VHP$PĦYpV]XJ\DQLVNpSHVEiQQLDIL k-ci—val, a lekŽpezŽsekkel, igaz?

T.G.: A Ä1HZ'HVWLQDWLRQV´EHQÒMYpJiOORPiVRN±$ ford.DPĦYpV]HWHWÄPDgasV]LQWĦW|UHNYpVNpQW´MHOlemzed, XJ\DQDNNRUD]pUWHOPLVpUOWHNNHOYpJzett munka nagy rŽsze viszonylag alacsony funkcioQiOLVV]LQWHQ]DMOLNËJ\Sp l-d‡ul mindannyian M r. Softee vagyunk, reggel felNHOQNIRJDWPRsunk, Žs ekkor mindenki fogmos‡st m’mel. Ha a pszichomotoros kŽszsŽgek fontosak sz‡modra, akkor vajon ezt neveznŽd a dr‡ma legjobb alkalmaz‡si m—dj‡nak?

D.H.: ƒn ink‡bb azt kŽrdeznŽm, hogy ha a gyereNHNPLQGHQUHJJHOIRJDWPRVQDNDNNRUPLpUWNHOOPtPHOQLND]W Vajon el kell-e magyar‡znod nekik, hogy miŽrt nem val—di fogkefŽvel Žs krŽmmel csin‡ljuk ezt az adott pillanatban? Vajon ha eltšprengtek m‡r azon, hogy miŽrt nem všršsšdnek el a falevelek, nem Žrdemelnek-e v‡laszt? Vagy ha a leveOHNEHOOY|U|V|GQHNHOGHQHPWXGMXNH]WNLYHQQLEHOĘONDNNRUQHPNHOOHDGUiPiQEHOOYiODszolni nekik, hiszen nem emlŽkeznek az ŽvszaNRNUD"$GUiPDOHKHWĘVpJHWWHUHPWDUUDKRJ\DGROJRNDW|VV]HQ\RPMXNHJ\HWOHQ

—r‡ban œgy l‡ssuk azokat, ahogy a val— vil‡gban soha, mert tœl lassœak. ƒrted, mire gondolok? M‡s eszkšzt is has z-QiOKDWQiQNGHDGUiPDD]LGĘPiVWtSXV~V]HUNHV]WpVpQHNQagyon hatŽkony eszkšze, Žs...

T.G.:eVD]HOOHQĘU]pVpQHN D.H.: Igen, igen.

T.G.: Korl‡tlanul.

D.H.: Igen.

T.G.: M eg‡ll’tjuk, œjraind’tjuk, megford’tjuk...

D.H.:ËJ\YDQHN|]EHQSHGLJEHV]pOKHWQNDPĦN|GpVpUĘO6RKDQHPpUWHWWHPHJ\HWD]]DOKRJ\DGUiPa a val—s‡ -JRVDQPHJV]HUH]KHWĘSULPpUWDSDV]WDODWRNPHJHUĘVtWpVpUHV]ROJiO6RKD QHP pUWHWWHP HJ\HW D QĘYpUHNNHO DNLN D]W PRQGWiNKRJ\tJ\PHJOHKHWWDQtWDQLĘNHWEHJRPERONR]QLeQpQD]WWXGRPHOpUQLKRJ\HUĘWHOMHVV]NVpJpWpUH]]H a begombol‡snak, azt‡n a kigombol‡snak. Teh‡t kiDODNtWHJ\NpVĘEEWRYiEEIHMOHV]WKHWĘWHFKQLNiWDJRPEROiVUDeQ ezt tudom elŽrni. Esetleg azt, hogy bizonyos, a val— Žletben nem megtapasztalhat— kapcsolatot fedezzen fel a dr‡ma sor‡n a kab‡t begombol‡sa Žs a hideg szŽl k|]|WW'HKDD]WYiUMiNWĘOHPKRJ\WDQtWVDPPHJĘWEL]RQ\RVN|UOPp nyek kšzštt begombolkozni illetve kigombolkozni, Žs ez]HOPLQGHQHJ\HVQĘYpUHJ\HGLHOYiUiViKR]DONDOmazkodni, DNNRUH]WQHPWXGRPPHJWHQQLPHUWQHPWXGRP ĘNHW PLQGHQ HJ\HV HONpS]HOKHWĘ pV PHJ QHP MyVROKDWy KHO\]HWUH felkŽsz’teni. Tudok azonban bizonyos fikt’v bizonytalans‡got teremteni, amit azonban nem biztos, hogy egy adott QĘYpUKH]IRJQDNWiUVtWDQL$]WKLV]HPOHNHOOOQQNVDMiWPDJXQNNDOpVD]WPRQGDQLDPLWPRVWPHJDNDURNQekik tan’tani, ahhoz a dr‡ma a legalkalmasabb eszkšz, Žs azŽrt hat‡roztam ’gy, mert ez val—ban dr‡mainak l‡tszik, teh‡t a GUiPiQNHUHV]WOIRgom mindezt megtan’tani nekik.

T.G.: Ha nem ’gy van, m‡skŽpp tan’tjuk.

In document Kaposi L‡szl— (Pldal 41-44)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK