• Nem Talált Eredményt

2.  ÉLELMISZERLÁNC‐BIZTONSÁGI KOCKÁZATOK ÉRTÉKELÉSE

2.1.   B IOLÓGIAI VESZÉLYEK

2.1.2.  Élelmiszer‐mikrobiológia

Az élelmiszerek fogyasztásához kapcsolódó kockázat még mindig elsősorban a mikrobiológiai ágensek következtében kialakuló fertőzések és mérgezések formájában jelentkezik. Jelenleg már több mint kétszáz mikrobáról bizonyították, hogy képes élelmiszer közvetítésével megbetegedést okozni. Ezek jelentős részének jelenlétére a rutin élelmiszeranalitika során nem végeznek vizsgálatot, vagy csak gyanú esetén vizsgálnak, egy részüket pedig csak nagyon speciális laboratóriumi vizsgálattal, vagy azzal sem lehet kimutatni. A mikrobák által jelentett kockázat nem csökken, újabb típusú veszélyek jelenhetnek meg, az ismert kórokozók tulajdonságai pedig megváltozhatnak.1

Amennyiben az élelmiszer eredetű járványkitörések számát vizsgáljuk, úgy nem tapasztalhatunk változást az utóbbi években. A Salmonella a leggyakoribb okozója ezen eseményeknek, ezt követik a vírusos és Campylobacter okozta esetek. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a magas mikrobaszám illetve feltételes kórokozók által kiváltott megbetegedések aránya is magas, amely

1 WHO: Emerging foodborne diseases Fact sheet N°124 Revised January 2002.

15

általános konyhatechnológiai és higiénia hiányosságokat jelez. A leggyakoribb közvetítő élelmiszerek a tojás és tojástermékek, több alapanyagból készült vagy büfé-ételek, zöldségek, gyümölcslevek és belőlük készült termékek, valamint a baromfi- és vörös-húsételek.

Az élelmiszer eredetű események többségében (70-80%) magánháztartásban készített élelmiszerek közvetítették a kórokozót, második helyen a közétkeztetésben és a vendéglátásban előállított ételek fogyasztása miatt kialakuló élelmiszer eredetű események állnak. Ezen belül a közétkeztetési főzőkonyhák játszanak jelentősebb szerepet, ahol a menürendszer keretében készített ételt egyszerre sokan fogyasztják. A megbetegedettek számát tekintve a betegek zöme a közétkeztetés, ezen belül az óvodai-iskolai étkeztetés, keretében felszolgált ételtől betegszik meg, a vendéglátásban készült termék okozta megbetegedés aránya azonban szintén jelentős. Iparilag előállított, kereskedelmi forgalomban beszerzett termékkel kapcsolatos fertőzés ritkán, elvétve fordul elő, de ennek kihatása még jelentősebb.

Salmonella

Bár a XXI. század elején a Salmonella okozta humán enterális megbetegedésekben világszerte emelkedő trend volt tapasztalható2, 2010-ben a humán megbetegedések száma 8,8%-kal csökkent 2009-hez képest, és a szignifikánsan csökkenő tendencia immár hatodik éve tart az Európai Unióban. 2010-ben összesen 99 020 megerősített humán megbetegedést jelentettek a tagállamok.

Hazánkban 1996 óta szintén folyamatos csökkenés tapasztalható, 2004-2006 közötti átmeneti emelkedéssel. Az elmúlt két évtizedben egyes országokban, így Magyarországon is, a multirezisztens S. Typhimurium törzsek is előtérbe kerültek, melyek terjedését a humán-, és állat eredetű törzsek vizsgálata egyaránt igazolja. A legsúlyosabb bélfertőzésnek számító hastífusz és paratífusz viszont gyakorlatilag eltűnt.

A megfigyelt salmonellosis esetszám csökkenés a sikeres mentesítési programokkal hozható összefüggésbe; a legtöbb tagállam sikeresen teljesítette a baromfiállományokban a Salmonellára vonatkozó célértékeket. Az élelmiszerekből a leggyakrabban a friss csirke- és pulykahúsból mutatnak ki Salmonellákat, amennyiben a termékeket nézzük, ott a darált és előkészített húsok, valamint az élő kéthéjú kagylók a leginkább érintettek.

Magyarországon mind a Campylobacter, mind a Salmonella okozta fertőzések aránya jóval magasabb az Európai Unió átlagánál, hazánkban azonban a vezető kórokozó továbbra is a Salmonella, ezen belül is a S. Enteritidis. Európában egyedülálló jelenségként hazánkban rendkívüli mértékben előretörőben van a baromfiállományban a S. Infantis, mely jelenség már a humán megbetegedések alakulásában is érezteti a hatását. Ugyancsak érdekes, és főleg hazánkra jellemző jelenség a S. Enteritidis 3. fágtípusának (amely megfelel az Európai Unióban alkalmazott rendszer szerinti 2. fágtípusnak.) megjelenése tömeges élelmiszerfertőzések kórokozójaként.

2 J. Rocourt, G. Moy, K. Vierk and J. Schlundt: The present state of foodborne disease in OECD countries. World Health Organization 2003

16

Campylobacter

A Salmonellával ellentétben a bejelentett és megerősített Campylobacter okozta humán megbetegedések száma nőtt 2010-ben a korábbi évhez viszonyítva. Az Európai Unióban a humán campylobacteriosis tovább folytatja a 2006 óta tartó emelkedő trendjét, és jelenleg a leggyakrabban jelentett zoonosis, 212 064 esettel. A Campylobacter-pozitív állat- és élelmiszerminták részaránya nem változott a korábbi évekhez képest, és a leggyakrabban továbbra is csirkehúsból mutatják ki a mikrobát. Noha a Campylobacter fertőzések száma és súlyossága eléri, sőt meghaladja a szalmonellózisokét, a Campylobacter elleni küzdelem, illetve mentesítés keretei még nem alakultak ki, és az uniós mikrobiológiai rendelet sem tartalmaz Campylobacter-szennyezettségre határérték-előírásokat.

A campylobacteriosisok száma hazánkban is magas, egyes években meg is haladta a szalmonellózisokét. Jelenleg a hazai előfordulás az európai átlagnál még mindig magasabb, azonban az európai trenddel ellentétben csökkenő tendenciát mutat. Lehetséges azonban, hogy a csökkenés csak látszólagos, és a diagnosztikai lehetőségek beszűkülésével van összefüggésben.

Verotoxin-termelő Escherichia coli

A verotoxin-termelő Escherichia coli (VTEC) emberekben való előfordulása emelkedő tendenciát mutat az Európai Unióban 2008 óta. A bejelentett esetek legnagyobb részét az O157-es szerocsoport okozza. Az állat- és élelmiszermintákból leggyakrabban a marhahús volt érintett, de egyéb állatfajokból és élelmiszerekből is sikerült kimutatni. A 2011. évi németországi járvány még inkább ráirányította a figyelmet a kórokozóra, és ami felügyeleti szempontból külön említést érdemel: a növényi eredetű élelmiszerek fontos járványügyi szerepére. Élelmiszer eredetű járványt szerencsére hazánkban még nem észleltek, de a jelenség folyamatos figyelmet igényel.

Listeria

A korábbi években a Listeria fajok (elsősorban a L. monocytogenes) által okozott súlyos, gyakran halálos liszteriózis megbetegedések számának emelkedését, és élelmiszer eredetű járványok kialakulását észlelték az Európai Unióban. Azonban az utóbbi években sem a Listeria monocytogenes okozta humán listeriózis esetek számában, sem pedig a kórokozó élelmiszerekben való előfordulásában nem történt további emelkedés. Hazánkban liszteriózis megbetegedések szórványosan fordulnak elő, a mikroba igazolt élelmiszerjárványt még nem okozott.

Clostridium botulinum

17

A Clostridium botulinum toxinja által okozott, idegbénulással járó, gyakran végzetes botulizmus évente tíz körüli esetszámban fordul elő hazánkban, de felbukkanásával időről időre számolni kell.

Yersinia enterocolitica

A Yersinia enterocolitica okozta humán megbetegedések száma csökken az EU-ban 2006 óta. A kórokozót elsősorban sertésből és sertéshúsból mutatták ki, de egyéb állatfajok és élelmiszerek is érintettek lehetnek.

Mycobacterium bovis

A Mycobacterium bovis-szal összefüggésbe hozható bejelentett humán megbetegedések enyhe csökkenő tendenciát mutatnak 2007 óta, a szarvasmarha tuberculosis prevalenciája viszont enyhén nő EU-szinten.3

Shigella

Erőteljes csökkenő tendencia figyelhető meg a shigellózis (vérhas) tekintetében. A baktérium az utóbbi években már nem is fordult elő tömeges ételfertőzés okozójaként. A shigellózis a gyomor-bélrendszeri fertőző betegségek hazai adatbázisában a harmadik-negyedik helyet foglalja el.

Parazitás fertőzések

Hazánkban az élelmiszerrel átvihető parazitás fertőzések közül az echinococcosis, a cysticercosis és más súlyos bélféregfertőzés csak elvétve fordul elő. A súlyos megbetegedéssel járó, esetenként halálos trichinellózis Dél-kelet Európa felől hazánk irányába terjedni látszik. Noha nálunk korábban egyáltalán nem, vagy csak elvétve fordult elő, az utóbbi időben egyes háztáji gazdaságokban a sertések fertőzöttségét, és következményes emberi megbetegedéseket észleltek. A toxoplazmózis elsősorban a várandós nőket és újszülötteiket fenyegeti, súlyos szövődményekkel járhat, hazánkban rendszeresen előfordul.

Vírusok

Egyre nagyobb jelentőségű a vírusok szerepe az élelmiszer-biztonságban, mind Európában, mind hazánkban. A robbanásszerűen kialakuló, tömeges norovírus (calicivírus) fertőzések, járványok száma jelentős, és emelkedő tendenciát mutat. A járványos, Hepatitis A vírus által okozott májgyulladások száma azonban csökken. A kullancs-encephalitis vírusának fertőzött kecskék tejével történő terjedését több járványban igazolták. Ugyancsak igazolták a Hepatitis E vírus

3 European Food Safety Authority, European Centre for Disease Prevention and Control; The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2010; EFSA Journal 2012; 10(3):2597

18

zoonózisként történő előfordulását is. Ez a vírus a világ több országában okozott súlyos, végzetes májgyulladást terhes nőkben.

Az élelmiszerlánc-vizsgálatok rendszere is átalakult az európai uniós mikrobiológiai szabályozás hatályba lépése, és a hazai laboratóriumi átrendeződés során. Sokkal kevesebb mikrobára és élelmiszerre van mikrobiológiai határérték, és az élelmiszer-vállalkozók szerepe is megnőtt, mivel az ő kötelességük a rendeletben meghatározott gyakoriságú mikrobiológiai vizsgálatok elvégeztetése. A hangsúly ebben az esetben is a végtermék ellenőrzésről a folyamat-ellenőrzésre, a hatósági ellenőrzésről a belső ellenőrzésre helyeződött. A vállalkozói megbízhatóságra és tisztességre épülő rendszer azonban csak szoros hatósági felügyelet mellett működhet megfelelően.