• Nem Talált Eredményt

Állami többletfeladatok – 17-12-6

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter utasításai

II. A kiadások nyilvántartása, gyûjtése

25. Állami többletfeladatok – 17-12-6

a)Az elõirányzat bevétele az Áht. 92. §-ának (3) bekez-dése alapján a KHEM által felügyelt, kizárólag saját bevé-telbõl gazdálkodó költségvetési szervek részére – ide nem értve a kormányhivatalokat – évközben a Társasági és In-tézményfelügyeleti Fõosztály kezdeményezésére, a mi-niszter által elõírt és teljesített befizetésekbõl származik.

b) Az elõirányzat a fejezetnél év közben jelentkezõ olyan többletfeladatok ellátásának fedezetére szolgál, amely feladatok elvégzésére forráshiány miatt nem kerül-hetne sor.

c)Az elõirányzat felhasználása során a 3. § 23. pontjá-nakb)–f)alpontjaiban foglaltak szerint kell eljárni.

Beruházás alcímen szereplõ, valamint az Ámr. 70. §-ának (1) bekezdése alapján feladatfinanszírozási körbe tartozó elõirányzatok

kezelése, felhasználása 4. §

1. Az Ámr. 70. §-a (1) bekezdéséneka)pontja alapján feladatfinanszírozási körbe tartozó elõirányzatok:

a) A magyarországi uránércbánya bezárása – 17-12-1-1

Az elõirányzat célja a hazai uránérctermelés teljes meg-szüntetésével kapcsolatos még hátralévõ bányabezárási, tájrendezési és környezetvédelmi munkák elvégzése, így különösen a radioaktív zagytározók rekultivációs munkái-nak elvégzése. A mecseki uránércbányászat megszünteté-sével kapcsolatos feladatokról a 2122/2006. (VII. 11.) Korm. határozat rendelkezik, amely az uránércbányászat megszüntetésének rekultivációs feladatairól készített

be-ruházási program jóváhagyása óta bekövetkezett változá-sok miatt a program megvalósításának befejezési határide-jét 2008. december 31-ére módosította.

b)GySEV-pályaberuházás – 17-12-1-6

Az elõirányzat a GySEV Zrt. által végrehajtott fejleszté-sekhez nyújt fejlesztési támogatást. A támogatás legfõbb célja a Gyõr–Sopron vasútvonal megkezdett fejlesztésé-nek folytatása, ami a jelenleginél magasabb tengelyterhe-lést és egyéb, az EU által megkövetelt paraméterek teljesí-tését teszi lehetõvé, így a vonal, illetve a GySEV Zrt. által üzemeltetett vasútvonalak egyenkapacitása is kedvezõbbé válik.

c)Akadálymentes közlekedés fejlesztése – 17-12-1-9 Az elõirányzat célja a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlõségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI.

törvényben elõírt feladatok mindenkori Középtávú Intéz-kedési Tervnek megfelelõ és a támogatás biztosította ütemben történõ megvalósítása.

2. Az Ámr. 70. §-a (1) bekezdésénekb)pontja alapján feladatfinanszírozási körbe tartozó elõirányzatok:

a)Vasúti fejlesztések EIB-hitelbõl – 17-12-5-28 Az elõirányzat terhére történik a budapesti északi össze-kötõ vasúti Duna-híd cseréje.

b)Vasúthálózat fejlesztése – 17-12-5-33

Az elõirányzat célja a vasúthálózat és a hozzá kapcsoló-dó infrastruktúra fejlesztése. Az elõirányzat fedezetet nyújt az EU-társfinanszírozású vasúti projektek EU által nem finanszírozott költségeire is az egyes projektek elõké-szítéséhez, a hatósági engedélyezéshez és a Kohéziós Alap projektek lezárásához kapcsolódóan.

c) Hajózási Információs Rendszer megvalósítása – 17-12-5-18

Az elõirányzat célja a hajózási információs rendszerek megújítása a belvízi infrastruktúra nyilvántartására, a ve-szélyes áru szállítását végzõ hajók mozgásának követésé-re, a hajók ellenõrzésére és lajstromozására, a hajózási ké-pesítésekre vonatkozóan. Az elõirányzatból finanszírozott Magyar Folyami Információs Szolgáltatások (PannonRIS) fejlesztése tekintetében a Rádiós Segélyhívó és Infokom-munikációs Országos Egyesület, mint közremûködõ vezet ellátja a közbeszerzési eljárás bonyolításával, a szer-zõdés elõkészítésével, a fejlesztés megvalósításával, annak ellenõrzésével és a fejlesztési program lezárásával kapcsolatos feladatokat.

3. Az 1. és 2. pontban felsorolt elõirányzatokra vonat-kozó közös szabályokat a következõ 4–12. pontok tartal-mazzák.

4. Az elõirányzatok felhasználása során a feladatfinan-szírozás körébe vont elõirányzatok felhasználásának az Ámr.-ben meghatározott rendjét kell követni. Az elõirány-zatok felhasználása Finanszírozási Alapokmány (a továb-biakban: Alapokmány) alapján valósul meg. Az elõirány-zatok finanszírozásának megkezdéséhez az elõirányelõirány-zatok-

elõirányzatok-ra progelõirányzatok-ramonként folyamatosan – de legkésõbb a progelõirányzatok-ram jóváhagyását követõ 30 napon belül – Alapokmányt kell készíteni és jóváhagyatni, s legkésõbb a program jóváha-gyását követõ 60 napon belül a Kincstárhoz benyújtani.

A tárgyév június 30-át követõen induló programok esetében a jóváhagyástól számított 30 napon belül kell az Alapokmányt a Kincstárnak benyújtani.

5. A Költségvetési Fõosztály értesíti az elõirányzat szakmai kezelõjét a tárgyévi elõirányzatról, az elõzõ évi maradványról, illetve az egyéb források összegérõl.

6. Az elõirányzat szakmai kezelõje elkészíti a finanszí-rozás megkezdéséhez szükséges Alapokmányt minden egyes részfeladatra, majd ellenõrzésre és Forrás SQL-ben történõ rögzítésre a Költségvetési Fõosztálynak 2 eredeti példányban megküldi. Az Alapokmányt ellen kell jegyez-ni. Az ellenjegyzésre jogosult vezetõ személyt a Költség-vetési Fõosztály vezetõje jelöli ki az Ámr. 134. §-ának (8) bekezdésére, 138. §-ának (1) és (3) bekezdésére figye-lemmel. Az ellenõrzést követõen a Költségvetési Fõosz-tály az Alapokmányt – 8 napon belül –a szakmai felügye-letet gyakorló felsõvezetõ elé terjeszti, aki azt a miniszter által átadott jogkörben kötelezettségvállalóként aláírja.

7. Az elõirányzat szakmai kezelõje minden egyes rész-feladatra külön Alapokmányt készít. Több évre ütemezett feladatok esetében a feladatfinanszírozás okmányait éven-te be kell nyújtani a Kincstárnak, beleértve azt az eseéven-tet is, amikor az elõirányzat elsõdleges elszámolója már nem rendelkezik eredeti elõirányzattal.

8. Az Alapokmányt – jóváhagyását és aláírását köve-tõen – a Költségvetési Fõosztály elektronikus formában nyújtja be a Kincstárnak. A Kincstár az okmányokat az alábbiak szerint felülvizsgálja: azok megfelelnek-e a Kötv.-ben meghatározott céloknak és elõirányzatoknak és a szakmai döntéshozó által szükség szerint megállapított egyéb szempontoknak, illetve az okmányok kitöltése tel-jeskörûen történt-e. Amennyiben az okmányok megfelelõ-ek, a Kincstár az okiratokat részfeladat-azonosítóval látja el. A Kincstár az Alapokmány visszaigazolásával egyide-jûleg a feladat tárgyévi elõirányzatát elkülöníti nyilvántar-tásában úgy, hogy abból csak a jóváhagyott feladatra tör-ténhet felhasználás. A Kincstár visszaigazolását követõen a Költségvetési Fõosztály az aláírt Alapokmány 1 példá-nyát – a Kincstári visszaigazolással – továbbítja az elõ-irányzat szakmai kezelõjének, 1 eredeti példányt pedig megõriz saját nyilvántartásában. Amennyiben nem az elõirányzat szakmai kezelõje a feladat megvalósítója, úgy az Alapokmány egy másolati példányát a szakmai kezelõ megküldi a megvalósítónak.

9. Az Ámr. 76. §-ának (2) bekezdése szerinti szerzõdés-bejelentõt az elõirányzat szakmai kezelõje készíti el, és a kötelezettségvállalást követõ 5 munkanapon belül 2

erede-ti példányban, illetve elektronikus formában is megküldi a Költségvetési Fõosztálynak. Az elõirányzat szakmai keze-lõje a szerzõdésbejelentõhöz csatolja a Kincstárba benyúj-tandó szerzõdéseket. A szerzõdésbejelentõt a Költségveté-si Fõosztály 3 munkanapon belül elektronikus formában, a szerzõdéseket papír alapon benyújtja a Kincstárnak. A Kincstár visszaigazolását követõen a Költségvetési Fõosz-tály az aláírt szerzõdésbejelentõ 1 példányát – a Kincstári visszaigazolással együtt – az elõirányzat szakmai kezelõ-jének továbbítja, 1 példányt pedig megõriz saját nyilván-tartásában. Az elõirányzat feletti rendelkezési jog 2. § 15. pont szerinti átadása esetén a rendelkezésre jogosult feladata az e pont szerint az elõirányzat szakmai kezelõjét terhelõ kötelezettség teljesítése.

10. Az elõirányzatot az Alapokmány szerint és az abban megjelölt célra lehet felhasználni. Ettõl csak az Alapok-mány módosítása esetén lehet eltérni. Az AlapokAlapok-mány elõ-irányzati összegének vagy a pénzügyi forrás összetételé-nek változása esetén a finanszírozás okmányait ismételten be kell nyújtani a 6. és 8. pontokban meghatározott eljárás szerint. Minden egyéb módosítást levélbeli közléssel lehet kezdeményezni.

11. A kötelezettségvállalással terhelt 2007. évi elõ-irányzat-maradványok – 2008. évben egyéb forrásként a megelõzõ évvel azonos tartalmú költségvetési sorra elõi-rányzatosítva, a kötelezettségvállalás céljával megegye-zõen – az Ámr. 66. §-ának (2) és (3) bekezdése alapján használhatóak fel.

12. Az Alapokmányban kijelölt megvalósító köteles az egyes részfeladatok befejezésérõl – 15 napon belül – az elõirányzat szakmai kezelõjét és a Kincstárat értesíteni. Az elõirányzat szakmai kezelõje az értesítés 1 példányát a kézhezvételt követõ 5 napon belül megküldi a Költségve-tési Fõosztály részére. A feladathoz tartozó valamennyi részfeladat lezárásáról a Kincstárat a Költségvetési Fõosztály értesíti a lezárástól számított 30 napon belül.

Záró rendelkezések 5. §

1. Jelen szabályzat 2008. december 19-én lép hatályba.

Jelen szabályzat hatálybalépését követõen a – 2. pont fi-gyelembevételével – a KHEM tekintetében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fejezet 2008. évi egyes fejezeti kezelésû elõirányzatai felhasználásáról szóló 5/2008.

GKM Szabályzat, a Gazdasági és Közlekedési Miniszté-rium fejezet 2008. évi egyes fejezeti kezelésû elõirányza-tai felhasználásáról szóló 5/2008. GKM Szabályzat módo-sításáról rendelkezõ 9/2008. GKM Szabályzat nem alkal-mazandó.

9414 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2008/52. szám

2. Azon elõirányzatok felhasználására és kezelésére, amelyeknek a korábbi évekrõl áthúzódó maradványa van, de a 2008. évben nincs eredeti elõirányzatuk, a tárgyban megelõzõleg közzétett és irányadó egyéb szabályzat(ok) rendelkezéseit is alkalmazni kell.

3. Jelen szabályzatban nem szabályozott kérdésekben a Kötv., az Áht., az Szvt., a közbeszerzésekrõl szóló 2003.

évi CXXIX. törvény, az Ámr., az Áhsz., a költségvetési szervek belsõ ellenõrzésérõl szóló 193/2003. (XI. 26.) Korm. rendelet, az Európai Közösséget létrehozó Szerzõ-dés 87. cikkének (1) bekezSzerzõ-dése szerint állami támogatá-sokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképrõl szóló 85/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet, az egyes fejezeti kezelésû elõirányzatokkal kapcsolatos eljá-rási rendrõl szóló 21/2008. (VIII. 22.) KHEM rendelet, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyes elõirányza-tai felhasználásában, kezelésében részfeladatokat ellátó közremûködõ szervezetekrõl szóló 80/2004. (V. 18.) GKM rendelet, a Belvízi Hajózási Alapprogram

mûködte-tésének részletes szabályairól szóló 29/2003. (V. 8.) GKM rendelet, a kincstári rendszer mûködésével kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások teljesítésének rendjérõl szóló 36/1999. (XII. 27.) PM rendelet, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Szervezeti és Mûködési Sza-bályzatáról szóló 9/2008. (HÉ 45.) KHEM utasítás, a feje-zet felügyeletét ellátó szerv vefeje-zetõjének hatáskörébe utalt jogok gyakorlásáról szóló miniszteri utasítás, a KHEM Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatai ellá-tásáról és a döntési eljárásokról szóló miniszteri utasítás, a minisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló mi-niszteri utasítás, a minisztérium gazdálkodásával kapcso-latos folyamatba épített, elõzetes és utólagos vezetõi ellen-õrzésérõl szóló szabályzat, valamint a minisztérium szerzõdései megkötésének és nyilvántartásának általános szabályairól szóló miniszteri utasítás rendelkezéseit, elõírásait kell alkalmazni.

Dr. Molnár Csabas. k.,

közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

9416HIVATALOSÉRTESÍTÕ2008/52.szám

számHIVATALOSÉRTESÍTÕ9417

9418HIVATALOSÉRTESÍTÕ2008/52.szám

A Földmûvelésügyi

és Vidékfejlesztési Minisztérium