• Nem Talált Eredményt

A Z Á LLAMI S ZÁMVEVÕSZÉK VIZSGÁLATAI

In document 2007. évi CLVI. (Pldal 146-149)

Szervezeti hírek K ÖZHASZNÚ SZERVEZET

A Z Á LLAMI S ZÁMVEVÕSZÉK VIZSGÁLATAI

Összefoglaló

a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat gazdálkodási rendszerének 2007. évi átfogó ellenõrzésérõl (0734) Az Állami Számvevõszék a stratégiájában foglalt célkitûzéseknek megfelelõen a helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszere átfogó ellenõrzésének programját a 2007. évtõl megújította, azt kiegészítette további – teljesítmény-ellenõr-zési – elemekkel. Az ellenõrzésre az Országgyûlés illetékes bizottságai részére is átadott, országosan egységes ellen-õrzési program alapján került sor.

Az ellenõrzés célja annak értékelése volt, hogy az Önkormányzat a pénzügyi egyensúlyt a költségvetésében és annak teljesítése során milyen módon biztosította, felkészült-e a szabályozottság és a szervezettség terén az európai uniós forrá-sok igénylésére és felhasználására, továbbá az e-közigazgatás bevezetése miatti szervezet-korszerûsítési feladatokra. Az Önkormányzat a 2006. évben kialakította-e és megbízhatóan mûködtette-e a gazdálkodás belsõ kontrolljait, továbbá a feladatok szabályszerû ellátásához hozzájárult-e a folyamatba épített, elõzetes és utólagos vezetõi ellenõrzés, valamint a belsõ ellenõrzés. Utóellenõrzés alapján értékeltük, hogy az Önkormányzatnál megfelelõen hasznosították-e az elmúlt négy évben végzett számvevõszéki ellenõrzések megállapításait, szabályszerûségi és célszerûségi javaslatait.

Az Önkormányzatnál a 2004–2006. évi költségvetésben tervezett bevételek-kiadások egyensúlya nem volt biztosított.

A költségvetésben az önkormányzati vagyon értékesítésébõl származó felhalmozási célú költségvetési bevételek növe-lésével tervezték a hiány mérséklését. A 2004–2006. évi költségvetési rendeletekben a költségvetés bevételi és kiadási fõösszegének megállapításakor az Áht. elõírásai ellenére finanszírozási célú pénzügyi mûveleteket vettek figyelembe költségvetési hiányt módosító költségvetési bevételként, illetve költségvetési kiadásként. Az Önkormányzat a korábbi években felhalmozódott pénzmaradvány igénybevételével, az értékpapírok értékesítésével, a vagyonértékesítésbõl szár-mazó bevételeinek növelésével, a feladatok egyre bõvülõ körének közhasznú és gazdasági társaságok részére történõ átadásával, energiatakarékossági intézkedésekkel, valamint a foglalkoztatott létszám csökkentésével 2004–2006 között a költségvetés egyensúlyát biztosította.

Az Önkormányzat felkészülése az európai uniós források igénybevételére és felhasználására a belsõ szabályozottság és munkamegosztás, az információáramlás szervezettsége terén nem volt eredményes. A stratégiai fejlesztési tervben és a gazdasági programban megfogalmazott fejlesztési prioritásokhoz, célkitûzésekhez kapcsolódtak az európai uniós tá-mogatások, azonban az Önkormányzat szabályozása nem tartalmazta az európai uniós forrásokkal összefüggésben a döntési hatásköröket, a pályázatfigyelés, a pályázatkészítés, és a lebonyolítási feladatokat, az ellenõrzés kötelezettségét, feladatait, felelõseit, továbbá a pályázatok nyilvántartásával kapcsolatos követelményeket. Az Önkormányzati hivatal szervezetén belül eseti megbízásokkal, egyedi kijelölésekkel szervezték meg ezen feladatok ellátását. Az európai uniós források esetében a költségvetés elõkészítésénél, a számviteli nyilvántartások vezetésénél, a pályázatok nyilvántartásá-nál a folyamatba épített ellenõrzés nem mûködött.

Az e-közigazgatási feladatok elõkészítésére, folyamatos bevezetésére felkészültek, kereteit biztosították, az ügyek in-tézéséhez szükséges nyomtatványok letöltését, azok elektronikus úton történõ kitöltését lehetõvé tették. Az Önkormány-zat az elõírt közérdekû adatok honlapon történõ közzétételi kötelezettségének eleget tett.

A költségvetés-tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatok, valamint a gazdálkodási, a pénzügyi-számviteli és a folyamatba épített ellenõrzési feladatok szabályozottsága összességében alacsony kockázatot jelentett a feladatok sza-bályszerû végrehajtásában, mivel meghatározták a követelményeket, rendelkeztek a feladatok végrehajtásához szüksé-ges szabályzatokkal, és elõírták a kapcsolódó ellenõrzési feladatokat. Annak ellenére összességében alacsony volt a koc-kázat, hogy az év végi értékelések ellenõrzésének feladatait és a könyvelési feladások, helyesbítések belsõ bizonylatai-nak tartalmi és formai követelményeit nem szabályozták. A mûködésbeli hibák megelõzésére, feltárására, kijavítására kialakított kontrollok mûködésének megbízhatósága összességében jó volt, mivel az elõírt ellenõrzési, egyeztetési fel-adatokat elvégezték, a kötelezettségvállalásoknál és azok ellenjegyzésénél elõfordult hiányosságok nem veszélyeztették a hibák megelõzését és kijavítását.

A belsõ ellenõrzés szervezeti és szabályozási kerete a belsõ ellenõrzés szabályszerû végrehajtásában összességében alacsony kockázatot jelentett, mivel az ellenõrzést végzõk szervezeti függetlenségét biztosították, valamint szabályozták mûködésük feltételeit. A 2006. évben a belsõ ellenõrzés mûködésének megbízhatósága összességében kiváló volt, mivel a hibák feltárásával, megfelelõ intézkedések kezdeményezésével, a realizálás ellenõrzésével megfelelt a szabályozás-nak. A fõjegyzõ készített beszámolót a folyamatba épített elõzetes és utólagos vezetõi ellenõrzés, valamint a belsõ ellen-õrzés mûködtetésérõl, továbbá a Közgyûlés áttekintette a költségvetési szervek ellenellen-õrzésének tapasztalatait. Az ÁSZ az Önkormányzat gazdálkodását átfogó jelleggel a 2004. évben ellenõrizte, a javaslatok négyötödét hasznosították.

A helyszíni ellenõrzés megállapításai mellett a jogszabályi elõírások betartása, valamint a munka színvonalának javí-tása érdekében javaslatokat fogalmaztunk meg a Közgyûlés elnöke és a fõjegyzõ részére. A jelentés megállapíjaví-tásainak egyeztetése során a Közgyûlés elnöke arról adott tájékoztatást, hogy az idõközben megtett intézkedésekkel a javaslatok egy részét megvalósították. Javasoltuk, hogy a Közgyûlés elnöke tájékoztassa a Közgyûlést az ellenõrzés megállapítá-sairól, segítse elõ a javaslatok megvalósítását, készíttessen intézkedési tervet azok végrehajtása érdekében.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.

Összefoglaló

a 2006. októberi idõközi országgyûlési képviselõ-választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenõrzésérõl a képviselethez jutott jelölõ szervezetnél (0737)

A 2006. októberi idõközi országgyûlési képviselõ-választásra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenõrzésére a veszprémi 6. számú egyéni választókerületben képviselethez jutott KDNP-Fidesz jelölõ szervezetnél került sor hivatal-ból. A választási eljárásról szóló törvény 1998 óta hatályos rendelkezései, valamint a pártok mûködésérõl és gazdálkodá-sáról szóló törvény elõírásai – az ÁSZ visszatérõ javaslatai ellenére – jelenleg sem biztosítják a feltételeket a választási kampánypénzek eredetének és felhasználásának teljes átláthatóságához. Az ÁSZ, mint jogalkalmazó szerv a jelen vizs-gálatnál is – a korábbiakhoz hasonlóan – tudomásul vette, hogy a jelölõ szervezetnél dokumentális ellenõrzést végezhet, csak azt veheti figyelembe kampányköltségként az elszámolásban, amit a jelölõ szervezet annak minõsít, továbbá amely az elszámolási határidõig megjelent a számviteli nyilvántartásaiban.

A közös jelöltállításra tekintettel kötött megállapodás értelmében mind a finanszírozás, mind az elszámolás – a jelölõ szervezet nevében – a KDNP feladata volt. A jelölõ szervezet az idõközi képviselõ-választással kapcsolatos forrásokról és ráfordításokról törvényes határidõben teljesítette beszámolási kötelezettségét. A Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott beszámolót megalapozó számviteli nyilvántartásban az idõközi választásra fordított pénzeszközök forrásait és rá-fordításait a KDNP nem különítette el a mûködéssel összefüggõ bevételektõl és kiadásoktól, valamint az önkormányzati választási kampánytól, így a beszámolóban közölt 881 ezer Ft forrás és ráfordítási adatok a fõkönyvi kivonatból nem voltak levezethetõk, azok a nyilvántartásból tételes kigyûjtéssel, a számviteli dokumentumok és nyilatkozat figyelembe-vételével voltak meghatározhatók. A KDNP a számviteli dokumentumokhoz és a könyvvezetésben rögzített adatokhoz képest 111 ezer Ft-tal alacsonyabb összeget hozott nyilvánosságra a beszámolóban, mivel az nem tartalmazott a veszpré-mi idõközi választással kapcsolatban felmerült 16 ezer Ft hirdetési és a választókerületbe történt, 95 ezer Ft telefonálási díjat. A jelölõ szervezet 992 ezer Ft-ot fordított idõközi országgyûlési képviselõ-választási kampányára, így – a rendel-kezésre bocsátott dokumentációk szerint – nem lépte túl a szankció nélkül felhasználható egymillió forintos költség-határt.

Belsõ szabályozást, az elszámolást teljesítõ KDNP nem léptetett hatályba a választásokkal kapcsolatos speciális nyil-vántartási és gazdálkodási teendõk ellátásához. A gazdálkodási jogköröket az általános mûködésre vonatkozó hatásköri szabályok szerint gyakorolta. A párttörvényben rögzített forrásszerzést korlátozó elõírásokat a KDNP a beszámolóban feltüntetett országgyûlési képviselõ-választásra fordított összeg forrásai vonatkozásában betartotta. A kampánytevé-kenységre vonatkozó, annak jogszerûségét igazoló szerzõdéseket a gazdasági tranzakciók 60%-ára nem kötöttek, illetve a megkötött szerzõdések általános megfogalmazásokat tartalmaztak. A számviteli bizonylatok 40%-a nem felelt meg a bizonylatra vonatkozó elõírásoknak a teljesítésigazolás, az utalványozás, a könyvelési hivatkozás adattartalma terén.

A Kormány a 2006. évi országgyûlési képviselõ-választást követõen elõterjesztette a párttörvény és a választási eljá-rásról szóló törvény módosítását. Az Országgyûlés tárgysorozatba vette a törvényjavaslatot, elfogadására azonban nem került sor. Ismételten javasoltuk a Kormánynak a választási eljárásról szóló törvény módosítását a választási kampány fi-nanszírozásának teljes körû átláthatósága, ellenõrizhetõsége érdekében. Továbbá felhívtuk a KDNP elnökének a figyel-mét a választással kapcsolatos források és ráfordítások elkülönített nyilvántartására, valamint a szabályszerû bizonylato-lásra.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.

In document 2007. évi CLVI. (Pldal 146-149)