• Nem Talált Eredményt

2018 2018.03.29.

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Ossza meg "2018 2018.03.29."

Copied!
26
0
0

Teljes szövegt

(1)

2018

2018.03.29.

Az ELTE PPK Arculati Kézikönyve

(2)

1

I. Bevezetés

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar az ELTE legfiatalabb kara, megalakulása óta folyamatosan fejlődő intézmény: képzési szerkezete és kínálata bővül, hallgatói létszáma növekszik, kutatási spektruma szélesedik, hazai és külföldi együttműködő szakmai partnereinek száma gyarapszik, infrastruktúrája, szolgáltatási és kiszolgáló háttere egyre korszerűbb. A kar számára kiemelten fontos a tudományos munka kiválósága, a kari kutatási tevékenység nemzetközi láthatósága. A kar hét intézetből, alegységből áll, amelyeket az arculattervezés folyamán külön-külön is megjelenítünk, mind magyar, mind angol nyelven.

Az oktatás területén a kar erősségeihez tartozik a hallgatóközpontúság, amely az oktató-hallgató viszonyra, mint partneri kapcsolatra tekint, valamint a gyakorlat- központúság. A hallgatói bevonódás mértéke épp ezért évről-évről kimutathatóan növekszik a kutatásokban, műhelyeken, diákköri konferenciákon való részvétel tekintetében. A hallgatói tudományos élet mellett a közéletre fordított figyelem is erősödik. Ezt a nyitott szemléletet egy fiatalos, könnyen használható, más arculatokkal együtt is jól működő logóval szeretnénk megmutatni.

Az új arculat célja, hogy ezt a nyitott, modern és interaktív szellemiséget letisztult, minimalista formában jelenítse meg, de illeszkedjen az egyetem elvárásaihoz, is.

Az alábbi kézikönyv útmutatást ad az egyes elemek használatáról.

II. Arculati irányelvek

Az alábbi irányelvek teljes körűen vonatkoznak az arculat minden részére. Az első szekció a logó használatáról fogalmaz meg irányelveket.

1. A logó

A logó tervezése során a főbb szempontok közé tartozott az egyetem arculati követelményeinek figyelembevétele. Az egyetem emblémája minden esetben a kar logójával együtt szerepel. Fontos továbbá, hogy az intézetek számára olyan variálható elemeket alakítsunk ki, amelyek a kar egységébe tagozódva, egymástól mégis jól elkülönítve mutatják be az egyes szervezeti egységeket.

A kar logója két, téglalapba rendezett kör alakú címer, amelyek közül az első az egyetem címere, a másik pedig egy hét sötét színű pontból álló kör, amely mellett az egyetem és a kar rövid elnevezése áll, függőleges vonallal elválasztva. Alatta az egyetem és a kar neve rövidítve szerepel.

Minimum magassága: 1.61 cm, maximum magassága nincsen. Webes felületeken a magassága 472 pixel.

(3)

2

A logó módosítva, a különböző intézetek esetében eltérő formában jelenik meg, az egyes intézetekhez különböző színeket társítottunk, illetve a logóban szereplő pontok közül mindig másik kerül kiemelésre. Az egyes intézetek megjelenítése a következőképp történik:

Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet:

Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet:

(4)

3

Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet:

Neveléstudományi Intézet:

Pszichológiai Intézet:

Pedagógiai és Pszichológiai Intézet – Szombathely:

(5)

4

Sporttudományi Intézet – Szombathely:

A fő változatokon kívül az egyes grafikai elemek és szöveges kiegészítések az alábbiaknak megfelelően variálódnak.

a/ A logó fő változatai

A logó fő változata minden esetben az intézeti változatoktól független formában szerepel. Elsősorban azokon a reprezentatív külső felületeken, kiadványokban, képzési anyagokban, címlapokban, fejlécekben, hazai és nemzetközi konferenciákon használatos, ahol a befogadók először találkoznak a karral, illetve, ahol a kar egységének hangsúlyozása fontos. A legfeltűnőbb és legjobban olvasható változat.

(6)

5

b/ A logó kiegészítései

 Intézménynévvel kiegészített változatok

Kisebb felületen több információt tartalmaznak, ezért első sorban belső munkaanyagokon és nyomtatásban használjuk.

Az A változat minimum magassága 2,32 cm, webes felületeken 180 pixel, maximum magassága nincsen.

A B változat minimum magassága 1,57 cm, webes felületeken 97 pixel, maximum magassága nincsen.

A C változat minimum magassága 0.9 cm, webes felületeken 92 pixel, maximum magassága nincsen.

Az alábbiakban egy-egy példát hozunk az intézeti logó intézménynévvel kiegészített változataira.

(7)

6

 Intézménynévvel kiegészített intézeti változatok

Az alábbiakban az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet példájával demonstráljuk a különböző grafikai elemek intézeti megjelenítését. A többi intézet esetében a logó módosításai az itt bemutatotthoz hasonlóan történnek.

A változat kiegészítése:

B változat kiegészítése:

C változat kiegészítése:

(8)

7

 Angol nyelvű változatok

Az intézménynévvel kiegészített alap és intézeti változatok esetében a magyar szöveg és térközbeosztások, változatok az irányadóak.

Angol nyelvű A változat intézménynévvel:

Angol nyelvű B változat intézménynévvel:

Angol nyelvű C változat intézménynévvel:

2. Színkódok, arculati színek.

A logó első sorban fekete. A logóhoz tartozó színek első sorban az egyes kiadványok, elektronikus és nyomtatott információhordozók esetében, kiegészítő céllal használhatóak.

zöld : RGB 185 213 49 CMYK: 32 0 100 0 Pantone: 389 kék: RGB: 0 61 91 CMYK: 100 74 40 32 Pantone: 302

(9)

8

 Az intézeti színek RGB kódjai (A színmintákat ld. a logókban) Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet: 27 128 112

Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet: 137 111 146 Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet: 122 150 166 Neveléstudományi Intézet: 85 152 73

Pedagógiai és Pszichológiai Intézet - Szombathely: 208 196 150 Pszichológiai Intézet: 228 207 68

Sporttudományi Intézet – Szombathely: 140 200 157

3. A logó alkalmazása a./ Háttérhasználat.

Fontos, hogy a logó külleme, használata konzisztens maradjon. Az észlelhetőség és olvashatóság kritériumai szempontjából fontos, hogy, milyen háttér előtt jelenik meg a logó.

Színes vagy képalapon a logó alá keret alkalmazható. A keret színe fehér vagy az arculati zöld és kék lehet.

A logó különböző keretszínek előtt vagy anélkül, szélre zárva a mellékletben jelölt térközöket betartva pozícionálható.

(10)

9

B. Példák a logó helytelen alkalmazására

Az ilyen és ehhez hasonló alkalmazások rontják az arculat észlelhetőségét, egységességét és felismerhetőségét.

A logó nem alkalmazható képi háttéren:

c. Tiltások

Az alábbi példák szerinti használat, hasonlóan a korábbi példához, rontja az arculat észlelhetőségét, egységességét és felismerhetőségét.

 A logó csak az arculati színekkel használható

 A logó nem torzítható, méretezése csak az arányai megtartásával történhet.

(11)

10

4. A logó alkalmazása

A logó körül minden esetben megfelelő szabad helyet kell tartani, amelynek mértéke minden irányból minimum fél emblémányi méretű. Ez a tér biztosítja, hogy a logót körülvevő szöveg ne nyomhassa el a grafikus elemeket.

A logó minden esetben az ELTE címerrel együtt, fekete színben szerepel. A két kör alakú embléma mindig egymás mellett áll, nem keretezheti egymást.

5. Tipográfia

A kar betűtípusa a Fotogram-család. Letisztult, modern és könnyen olvasható, ingyenes letöltést követően online és offline felületen egyaránt használható. Más betűkészlet használata nem javasolt.

Azokban az esetekben, ahol ez elkerülhetetlen, az Office Programokban is megtalálható Calibri betűtípus használata javasolt.

A Fotogram betűtípus alábbi változatai használhatóak:

 Fotogram Light:

repülőgépi búvárhajó

 Fotogram Regular:

repülőgépi búvárhajó

 Fotogram Bold:

repülőgépi búvárhajó

A Fotogram család tagjai leginkább 12pt, illetve efeletti méretben fejtik ki hatásukat.

A Fotogram Bold betűtípus célja a kiemelés, hogy feltűnő formában jelenítsen meg szöveget, ezért első sorban online vagy nyomtatott címekben javasolt a használata. Az észlelhetőség javítása érdekében nagybetűvel szedve is használható. Hatását leginkább 14pt-ben használva fejti ki.

A Fotogram Regular betűtípus hosszabb szövegtörzsek esetében javasolt. A szövegen belüli kiemelésekhez, alcímekhez ezen betűtípus felkövér/bold és dőlt/italic változatai javasoltak.

A Fotogram Light légiesebb, könnyedebb a Regular változatnál. Első sorban több szöveg szűkebb területeken való megjelenítéséhez ajánlatos, emellett a fő szövegtörzs kiegészítéséhez, lábjegyzetekben, magyarázatokban használható.

(12)

11

6. Betűszínek

Ha a betű általános módon, fehér vagy világos háttér előtt jelenik meg, akkor fekete színben javasolt, képi és sötét háttér előtt pedig automatikusan fehér betű használata ajánlott.

A betűszín annak érdekében változtatható, hogy különböző kiemeléseket tegyünk az egyes szövegrészek között. Az arculatban szereplő világoszöld csak sötét háttér előtt ajánlott.

7. Képanyag

Az új arculat egyik központi eleme a megfelelő illusztratív és tartalmi képhasználat. A PPK mindig profiljának megfelelő professzionális és megnyerő képanyagot készít az egyes eseményekhez és kiadványokhoz kapcsolódóan.

Illusztratív képhasználat esetén a képeknek összhangban kell lennie a tartalommal, hangulatukban, elvont vagy konkrét ábrázolásukkal egészítik ki ezt, nem elsősorban a tartalmat ábrázolják.

Erre a felhasználásra a honlap erre kijelölt pontjában képgalériát teszünk közzé, az anyag fokozatos kiegészítése, javítása mellett. Ezen képek használata nem kötelező, de a PPK anyagain mindig jogtiszta és jó minőségű, jó felbontású képanyag használata javasolt.

8. Kiegészítő grafikai elemek

Az arculati színekből képzett vonalakat használva dekoratív elemeket hozhatunk létre. Ezek célja, hogy növeljék az arculat konzisztenciáját és észlelhetőségét, illetve növeljék az anyagok esztétikai értékét. A csíkok használhatóak elnagyolva, hasáb formában, de döntve, egymást keresztezve, különböző színkombinációkban is.

Arculati színű csíkokból és azok kombinációjából egyszerű, dekoratív elemeket hozhatunk létre. Első sorban az arculati zöld és sötétkék színek használatát javasoljuk.

A kiegészítő elemek képi háttéren is megjelenhetnek, ebben az esetben azonban a világosabb hátterű színeket válasszuk.

Az alábbiakban egy példát közlünk kiegészítő grafikai elemek használatára:

(13)

12

(14)

13

9 . Poszterek, plakátok

A leírás a főbb arculati elemeket ismerteti elsősorban nyomtatott reklámanyagokra, egyetemi belső programismertetőkre.

Ezek a reklámok változatos formákat ölthetnek. Az alábbi leírás útmutatást jelent, de minden esetben figyelembe kell venni az adott esemény jellemzőit, illetve a feltüntetni kívánt szöveg mennyiségét. Ezzel együtt fontos, hogy az arculat egységes maradjon.

A plakátokon, katalógusokban, szórólapokon nem javasolt több mint három hierarchia szint használata. Ezek: főcím, szövegtörzs és lábjegyzetek (elérhetőségek stb.). Plakátokon leginkább a Fotogram Bold és a Fotogram Regular betűtípus használata ajánlott.

A szórólapok, programajánlók esetében a plakátra vonatkozó információk az irányadók, a tipográfia és a logóelhelyezések tekintetében.

Offline formátumban ezen anyagokhoz általában az A5-ös méret ajánlott, de a méret természetesen függ a szövegek elosztásától és mennyiségétől.

Azoknál a kisebb eseményeknél, amelyek az egyetemen történnek, de első sorban az egyes intézetekhez köthetők, intézeti szervezésben kerülnek megrendezésre, a hirdetőanyagokban (pl.: szaktájékoztatók, egyes oktatók meghívottjainak bemutatkozó előadásai, intézeti szervezésben megvalósuló konferenciák, oktatók egyetemi jegyzetei, előadásai, belső szakmai körnek szóló előadások plakátjai) az intézeti színek és logó használata ajánlott. Míg a kar gondozásában megvalósuló események, programok, kiadványok (kart bemutató füzet, kari szervezésben megvalósuló konferenciák, frissen avatott díszdoktorok beszédei stb.) esetében a kari logó és arculati szín használatát javasoljuk. Szintén kari arculat használandó az egyéb kari szervezeti egységek (Könyvtár, Nemzetközi Iroda stb.) eseményeinél, kiadványainál is.

(15)

14

Poszter, plakát: Kari és intézeti példa

(16)

15

(17)

16

10. Egyéb anyagok

Az alább megnevezett arculati anyagokhoz javasoljuk a mellékletben feltöltött sablonok használatát:

 Aláírás: Az aláírás használata a kari levelezőrendszer esetében nehézkes, azonban javasoljuk a szöveges elemeket az alábbi sorrendben és betűvel használni.

 Levelezés fejlécek:

(18)

17

(19)

18

 Oklevél: Az Oklevél kizárólag kari arculattal jelenik meg, minden esetben a kar adja ki.

(20)

19

 Hírlevél

(21)

20

 Weboldal:

A weboldal esetében egyelőre nem kerülnek megjelenítésre az intézeti színek, később, az új honlap tervezése során a weboldal megjelenése megbeszélés tárgyát képezi. Ebben az esetben az intézeti színek megjelenítése ajánlott.

 Névjegykártya:

(22)

21

 PPT sablon: Alap PPT sablon kari események, beszámolók, anyagok készítéséhez használható, míg az intézeti sablonok akár órai előadások, intézeti konferenciák esetében.

(23)

22

 Facebook sablonok: intézeti és kari profilkép, esemény és borítókép sablonok. A profilképek használata nem kötelező, de a borítóképek és esemény fedőlapok sablonjának használatát a kar arculatának egységessége érdekében kérjük betartani.

Az egyes intézetek esetében javasolt az arculati színek és az intézeti logó profilképként való használata.

(24)

23

Facebook cover, kari és intézeti megjelenés:

 Instagram

(25)

24

 Szóróanyagok

(26)

25

16. Zárás

Az arculati kézikönyv irányelveinek betartása erősíti a brandet, segíti a kar egységességének megteremtését.

A grafikai anyagok elkészítéséhez lehetőség szerint professzionális szakember segítsége ajánlott.

Hivatkozások

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

2013-tól pedig újra mindenhol van növekedés, főleg a FDI- feldolgozóipari és újraiparosodó megyékben élénk, míg a centrumban 2011-től jelentősen elmarad az

Viczián István, Szilas Gábor, Balogh János, Kis Éva, Szabó Máté, Szalui Zoltán, Szeberényi József, Tóth Mária.. 8 7 Őskörnyezet - változások vizsgálata löszös

A németek által megszállt nyugat-európai országokból közel 53 milliárd birodalmi márka bevétele volt a német államkincstárnak.. A megszállási költségekhez hasonló,

A Naria jelentősen devalválódott, bár a központi bank (Central Bank of Nigeria - CBN) igyekezett az árfolyamot mesterségesen stabilan tartani. Az ország exportja közel

* Megjegyzés: Szakértői vélemény szerint a hagyományos piacok nem sorolhatók be teljes egészükben a rövid ellátási lánc értékesítési csatornák közé. Ugyanis

Szekunder kutatást végeztünk melynek célja kettős. Egyfelől, hogy fény derüljön arra, hogy a beáramló pénzmennyiség növeli-e és egyáltalán közvetlen célja-e növelni

A tanulmányban statisztikákat futtatunk le a vállalkozások számának az egyes alágazatokban történő megoszlására, eredményül kapva, hogy Magyarországon a legtöbb

• Process simulation: Aspen Plus V8.0, Heat integration: Aspen Energy Analyzer V8.0, Economic evaluation: Aspen Process Economic Analyzer V8.0 (Aspen Tech. Cambridge) and