• Nem Talált Eredményt

Szolgálat, 84. szám, 1989/4

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Ossza meg "Szolgálat, 84. szám, 1989/4"

Copied!
102
0
0

Teljes szövegt

(1)
(2)
(3)

non ministrari, sed ministrare

szolgálat

84. szám

TARTALOM

Péter utóda - Krisztus helytartója

TANULMÁNYOK

1989. karácsony

3

Alszeghy Zoltán: "Krisztusnak helytartója" 5 Kereszty Rókus: A pápaság azelsőszázadok Egyházában 13 Gerhard B. Winkler: Egyházfejedelem vagy lelkipásztor? 21 Adriányi Gábor: Szent István,azelsőapostoli király 29

ErdőPéter:A pápaság és a püspöki konferenciák 37 Németh József: Giovanni Battista Montini, VI.Pál pápa 44

AZEGYHÁZ SZAVA II.János Pál: A második világháború 50.évfordul ója A szentatya által jóváhagyotthavi imaszándékok

ÉLET A PLÉBÁNIÁN

Istentiszteleti Kongregáció:A vasárnapés megtartása Teleki Béla:A vasárnapi istentiszteletfőbbkérdései

ESZMÉKÉSESEMÉNYEK

61 69

70 72

Ternyák Csaba: A szöuli eucharisztikus kongresszus 79

Szentek, boldogok - és püspökök 81

András Imre:"A pápa segédpüspöke" a nyugati magyarok számára 82 Magyar püspöki jubileumok és kinevezések 86

(4)

ELMÉLKEDÉSEK

Walter Kaspe r:"Azigazságot megtenni szeretetben"

M. Claudina:Péter utóda Alexia:A tabernákulum elött

KÖNYVSZEMLE Herbert Haag: Bibliai Lexikon (Nagy Ferenc)

Szabó Ferenc: Mai Irók és gondolkodók (Németh József) Polcz Alainc: A halál iskolája (Ács Antal)

HALOTTAINK Elhunyt papok és testvérek

RajeczkyBenjaminOCist

Minden kedves Olvasónknak áldott, boldog karácsonytésújévet kívánunk.

Levelezési cím: Szolgálat, A-I030 Wien, Gerlgasse 10/3.

87 89 91

93 94 96

98 99

Szolgálat (Dienst), spirituelle Quartalschrift, Klerusblatt. - Eigentümer, Herausgeber und Verleger:Trágervereinder Unio Cleri Hungarici. - Pre- sident: DDr. Stefan László, Bischof von Eisenstadt. - Obmann und Re- dakteur: Dr. Teleki Béla S. J. Administrator und Herausgeber: György He- gyi.Beide: A-1030 Wien, Gerlgasse 10/3. Erscheinungsort: A-1030Wien.

Postamt: Eisenstadt.- Mit Druckerlaubnis des Bischöflichen Ordinariats, Eisenstadt.- Druck: Eisenstádter Graphische Ges. MBH, A-7000 Eisen- stadt,Haydngasse 10, Osterreich.

(5)

PÉTER UTÓDA - KRiSZTUSHELYTARTÓJA

Milyenmegdöbbentődolog egygyarlóembemekilyen roppantméltóságot tulajdonttani:Krisztusföldi helytartója!- Mindjánelsőcikkünk elejénolvas- suk ezt a kérd ésfeltevést.Ilyen megdobbenéscna mai világbanjoformánmin- denki átmegy. A hatás, a végeredménynagyonkülönböző.

Vegyük csupán azokat a változatokat, amelyek bizonyos kom olyságról árulkodnak.Sokan állnak a kereszténységen(h itvilágánésszervezetein} kivül, de mégis eleven kapcsolatban a kereszténységgel; ezeket érdekli a pápaság erkölcsitekintélye, diplomáciaijelentősége,a tudományok ésmüv észetekihle- tésében és pártolásában vállalt szerepe;megtisztelőnekés hasznosnak itélik, ha személyesen vagy csoportos kihallgatáson találkozhatnak a pápával és munkatársaival.A nem katolikus keresztényekmár mint hitkérdéssel vias- kodnak a "péteri hivatal"pontos helyével ésjelentőségével Krisztus Egy- házában.Vannak katolikusok isszépszámban, akik számára Róma püspöke - akár pl. XII. Pius 40 évvelezelőtt,akár II. János Pál ma - inkább konfliktus és viaskodás, mint megnyugvás, áhitat, ragaszkodáskiváltója.

LátóköfÜnket és elmélyedésünket gazdagftja az a - nemkönnya olvas- mányt nyújtó - tanulmány, amelyet Gemard B. Winkler salzburgi profesz- szonálvettünk át: a pápai önéltebnezés változásait mutatja beszám ostör- ténelmi tényreszálóutalással.Sajátosan magyar témát dolgoz fel Adriányi Gábor bonni professzor:Szent István apostoli királyi eimének eredetét. tar- talmibővülésétés századunkban bekövetkezett (nagyonmeglepő)történelmi végkifejletét tárjafel.- Ez a két történelmi tanulmány kiváló szellemi éslelki

erőpróbáraad alkalmat:hitünk károsodásanélkűl; sőthasznára kell szem- ügyre vennünk a valós történelmet, amelysem álmainknak. semtúlságosan leegyszerüsitett ismereteinknek nem felel meg.

"A pápaság kialakulásának folyamataazősegyh ázmegszün és éheznyúlik vissza." :4 II. századmásodik felében a kereszténységfejlődésének elsőés legfontosabb szakaszalezárádou:kialakult a püspökségintézménye ésvele karöltve az egyház is." "Péter sohasem lehetettRóma püspöke,hiszena hat- VO/las években még nem alakult ki az episzkopális egyház." Igy és ilyen értelemben ir GergelyJenőmarxista történésza pápaságeredetéről; jelemős

müvében (A pápaság története,Budapest1982, a 10.,20.és22.oldalakon), amely egyébkéntalapos anyagismeretbirtokábanés komolytárgyilagossággal iródott. A történelmivalóságnem egyszeru - sem GergelyJenő(ésforrásai), semapárévtizeddelezelőttiátlagoskatolikus irodalom értelmében.Amiterről

akérdésrőlKeresztyRókus és részbenAlszeghy Zoltán tanulmányaiban olvas- hatunk, azhozzásegfta páp aság eredetévelkapcsolatos valósabb kép kiala- kitásához:

A pápai primátus témaköréhez tartozó, egészen időszeru kérdésekkel találkozunkErdőPéterbudapestikanonjogprofesszorésAndrás Imrebécsi egyházszociológustanulmányaiban.II.János Pálpápa "Asirm ély ére vetettél"

(6)

kezdetü apostoli levelepedig konkrét példán mutatja a pápai önértelmezés maifogalmi tartalmát ésgyakorlatát. Ugyancsak Temyák Csababeszámolója szöuli útjáról.

Hogyan lesz valaki az egyetemes Egyházfőpásztoraés hogyan él, hogyan érzimagát ezen a poszton? VI. Pálpéldáján ezt bontakoztatja ki Németh Jó- zsef. Igazielmélkedésrevaló irás- mint ahogymás jelleggel az WalterKasper beszédeés M. Claudina elmélkedése is.

Alaptanulmányunkat AlszeghyZoltán lna; Krisztus helytartójának tisztjét a teológia, a lelkiség, a keresztény életérzés szempontjából egyaránt megvi- lágítja.

••

Köszönettel nyugtázzuk magyarországi olvasóink leveleit; amelyekben anyagi hozzájárulástajánlanak/el a Szolgálat és könyvakciójatámogatására, és szivesen meg is adják az általunk jelzettmódon.

•••

Alig egyév elteltévelújabbőrváltásrakerul sor a Szolgálatnál. Kiváltóoka a magyarországi egyházi helyzetkedvezőalakulása. Gyulay Endre szeged- csanádi püspök P. Teleki Bélát meghivtaprofesszomak a szegediszeminári- umba; helyétalapnál P. NagyFerencfoglalja el.Szeptembertőlkezdve Teleki atyamár Szegeden tanit. Ezt a számot majdnem teljesen Nagy atya szerkesz- tette, és valamikoraz újesztendőkezdeténhivatalosanis átvesziaszerkesztői

tisztet. Nevét az olvasók járésze valószfnaleg ismeri az elmúlt majdnem két évtizedböl, amikor a Vatikáni Rádió munkatársa volt; és egyikszerkesztőjea Teológiai Kiskönyvtámak, a Biblikus Teológiai Szótámak,későbbpedig A Ssiv dmafolyóiratnak.

P. Teleki Bélát - akinekIrásaitlapunkban ezentúl is megtalálják - Olva- sóink imáiba ajánljuk.

Ugyan(gy a Szolgálatjelenét ésjövőjétis.

Aszerkesztőhelyettes

(7)

TANULMÁNYOK

Alszeghy Zoltán

"KRISZTUSNAK HELYTARTÓJA"

"Tartsd meg, Isten, szentatyánkat, Krisztusnak helytartóját!" Olyan sokszor énekeltük ezt a fohászkodást, h08Y. már szinte fel semtűnik,milyen

megdöbbentődolog egy~arlóembernek ilyen roppant méltóságot tulajdo- nítani. Nem is csakköltőitúlzásr6l vanszö,A hivatalos Pápai Évkönyv ezzel kezdi II. János Pál címeinek felsorolását: "R óma püspöke, Jézus Krisztus helytartója..."

Ezaz írás igyekszik felderíteni, hogyan illeszkedik be ez a megjelölés hi- tünkélőegészébe.

Jézus Egyháza

Hitünk központja, hogy Jézus, igazi Isten és igazi ember, megteste- sülése, halála és feltámadása által üdvözíti azokat,akikőtkövetik.

A tanítványok, Jézus földi életének végeztével, meg vannakgyőződve

arról, hogy mesterük a világ végezetéig és minden népben folytatni akarja

üdvözítőművét(Mt18,20; 28,18-20);továbbá, hogy nem elszigetelten, egy- mástól függetlenül, hanem együttműködve,csoportban, élőközösségben,

"egyházban"vezeti követőitaz Atyávalvalógyermeki kapcsolatba. Mikor az első evangéliumok összefoglalják az Ur tetteit és szavait, mindegyre visszatérnek ajövendőközösségre vonatkozó utasítások. A Máté-evangé- lium egy beszédbesűrítiazokat az irányelveket, amelyek szerint a tanít- ványok gyarló,kísértések és botrányokközöttbukdácsoló csoportjának ki kell építenie életét (Mt18).A közösséget Istenüdvözítőereje élteti (Mk 13,11; Mt10,20;Lk 12,U);de aközösséglsten felé való kitárulkozása lát- ható, emberi módon ismegjelenik, mint pl. az eucharisztikus közösségi lakomán, amelyben a tanítványok J ézus emlékezetére egyesülnek (Lk22,19;

IKor 11,24-25). Ennek a közösségnek, mint az Ószövetség választott népénekés mint egyéb vallási csoportoknak is, megvan a maga szervezete, megvannak avezetői.Mind a három szinoptikus evangélium megemlékezik arról, hogy Jézus tizenkét tanítványt választott, azokat különös módon magáhozkapcsolta, és sajátos küldetést adott nekik (Mk3,13-19;Mt10,1- 4;Lk6,12-16).Ehhez a küldetéshez tartozik, hogy aTizenkettő"köthet és oldhat",jogerőshatározatokat hozhat,ésazoknak lstenelőttérvényük lesz (Mt 18,18;hogy e szavak a Tizenkettőre vonatkoznak, az már egy pár- huzamos hely tanúságából iskitűnik:Mk9,35

=

Mt18,1).Ahogy Jézust az Atya küldte, és benne az Atya van jelen,Ú~küldi Jézus aTizenekettőr(Jn 20,21).Mióta Jézus nincs látható módon Jelen a világban, aTizenkettőaz

őteljhatalmával vezeti Krisztuskövetőinekközösségi életét (Mt28,18-20).

(8)

Az Apostolok Cselekedeteinek tanúsága szerint az elsőkereszténynem- zedék csoportját az apostolok vezetik:őkragadjákmegakezdeményezést Júdás helyének betöltésére (1,12-26), ök képviselik a közösséget a Szi- nedrion előtt (4,8-20; 5,27-33), és irányítják a gyülekezetanyagi ügyeit (4,35-37;5,2),ökvezetik be a diakonátus intézményét (6,1-6), és döntik el a pogányok{elvételének kérdését (10).

Ha azÜdvözítőaTizenkettőtestületével marad a világ végezetéi& (vö.

Mt 28,16-20), ez a testület fennmarad az apostolok halála után is. A

"Katolikus levelekben "(pl. Tit 1,5-9) látszik, hogyan igyekezett az egyház azI.sz.vége felékiépíteni aközösségvezetésének folytatását.AzI. ésII.

század fordulóján Római Szent Kelemen és Antiochiai Szent Ignác írásai mutatjá k,hogy abban azidőben már kibontakozott a végleges szervezet, amennyiben minden egyes helyi gyülekezetnek megvolt a maga"püspöke", a "püspökök" - e~ vagy több "presbiter" segítségével - folytatták az

"apost olok"munkáj át,testületük az apostolok testületének folytatása volt.

Péter az apostolok között

Mikor azevangélistáktöbb apostol nevét sorolják fel, Péter neve áll az

elsőhelyen(Mk 1,16;Mk 3,16-19;Mt 10,1-4;Lk6,U-16;Lk 9,32). Mikor aTizenkettőnevében kell beszélni, Péter viszi aszöt(Mk 8,29; Mt 16,16;

Mt 18,21; Lk 12,41; Jn 6,67-68;ApCsel 2,1437-38; ApCsel 4,8; ApCsel 5,29) .Péter Jézus baráti körének feje, középpontja, de mindig úgy, hogy rajta keresztülmé~világosabban megnyilvánuJ,hogy (magasabb szinten) Jézus az egyetlen, IgaziésKözéppont.AzUr Jézus,előrelátva, hogy a Sátánmegrostálja majd a tanítványokat, mint a búzát, Péterre bízza, hogy

megerősítseöket hitükben, nem azért, minthaerősebbvolna mint a többi (meg kell térnie,mert meg fogja tagadni a Mestert),hanem mert erre van kiválsztva (Lk 22,31-34). Az üdvözítő sajátos küldetést ad ennek a tanítványnak, és ezt, az arámi kultúrkör gondolatformái szerint, három mctafor ávalfejezi ki.Péter s z i k l a, és Jézus erre a sziklára építi Egyházát (Mt 16,18),azaz aközőss éga Péterrel való kapcsolata révén találja meg sajátosjellegét,egységét,szilárdságát.Jézus azőkezébe adja"a mennyek országának k u l - c s a i t", azaz különös módon "oldhat és köthet", természetfeletti érvénnyelhatározhatja meg aközösségéletét (Mt 16,19), annak ellenére, hogy személy szerint túl emberi (botrányosan emberi) a gondolkozása (Mt 16,23). Péter a

p

á s z t o r, neki kelllegeltetnie Krisztus nyájá t, azaz neki kell gondoskodnia a tanítványok gyülekezetének javáról az üdvösség rendjében, éspedigúgy, hogyküldetésekiterjed a nyáj minden egyes tagjára, bárányokra és Juhokra (Jn 21,15-17). Ez a hivatás J'ersze megköveteli, hogy Péter szeresse és kövesse az Urat, ahogy ezt az Idézett mondat kifejezetten megállapítja; de ugyanebben az összefüggésben megint csak kifejezésre jut Péter emberi gyarlósága, amelyet Jézus helyreutasít. Annak,aki az újszövetségi Isten-népénekalapköve, kulcsára és pásztora, nem emberi erővel, hanem Isten erejével kell küldetésének megfelelnie. Itt is érvényrejut az üdvtörténet alaptörvénye: "az erő a gyöngeségben nyilvánulmeg a maga teljességében"(2Kor 12,9).

(9)

Pét erutódja

MikorSzent Pálleírja, hogyan viszonylik az Újszövetség üdvrendjeaz Ószövets égéhez(2Kor 3,6-18),kélintézménycsoportotkülönböztetmeg:

az egyik, az Öszövetségé, :mulandó",a másik, az Ujszövetségé,"mar a- dandó".Természetesenaz Újszövetségbenisvanhaladás , növekedés,gya- rapodás, de ez az lsten akarta változás nem az üdvrend szerkczetében, ha- nem az egyes hívőkszemélyes életében mutatkozik: azUrJézus minden egyes tanítványa arra van hivatva, hogy fokról fokraaz Ur Jézushozegyre hasonlóbbá váljon. A két intézményesüdvrendközöttazaposto ln~mismer elátme net i állapotot;nincsenek olyankeretek,amelyek máraz Ujszövet- séghez tartoznak ugyan, de csak ideigvalóérvényük volna, és pl. az első

nemzed ékeltüntévelérvényüket veszítenék.

E szerint a tanítás szerint kell értelmeznünk Péter szerepétis.Szent Pé- teréletébenvan,amiváltozott,ésez azőszemélyes Krisztus-kövct ésc, mely atagadásmélységéböla megtér ésen,ahűségestanús ágtételcn,a türelmes fáradozáson,avértan úságon át növekedett a mennyeidicsós égig.De Péter intézményes szerepe maradandó. Haőaz alap,amelyre Krisztus Urunk Egyházát építi,akkor mindig meg kellerősítemea tanítványok hitét; ha az

őkezébe adta Krisztus a kulcsokat,mindig oldaniaés kötnie kell; haőrá

bízta Krisztus ,hogy minden tanítványt "legeltessen",akkorpásztoritevé- kenys égétfolytatnia kell az üdvrendvégsőbeteljesedéséig. Es mivel Péter személye halandó, aPéter-szercpnektovább kellélnie Péterutódaiban .

Ha van utódja Péternek, az nem lehet más,mintRómapüs pö ke ; hiszen senki más nem tulajdonítottamagánakezt a címet,és az Egyházn ak még egytöredékesem tulajdonította ezt acímermásszemélynek.Ezérthetőis, ha meggondoljuk, hogy a hagyományszerintPéterRómapüspökevolt.

HogyPéter Rómában járt,aztbiztos történetiténynek tarthatjuk. Való- színfílcg már a Biblia is utal Péterrómaitartózkodásár a, amennyiben Péter

elsőleveleazzalfejeződikbe, hogy a Babilonbanélőegyház köszönti a levél olvasóit. Eza"Babilon" nyilvánnemamezopot ámiaiváros,Bábe l,amely az

elsőszázadbanmárromokbanhevert, hanem- mintaJelenésekkönyvében (Jel 17-18) - Róma,az istentelenség hatalmas és feslett székhelye. Akár magaSzent Péter volt hát a "Péter-levél"szerzöje, akármás sugalmazott

szerzőfedte magátPéter tekintélyével,azI.ésII. század fordulóján már élt ameggyőződés,hogy SzentPéterRómában tartózkodott .

,lA II.sz.folyamán számos irodalmi tanúbizonyságutal arra, hogy Péter nemcsak Rómában tartózkodott, de ott szenvedett vértanúhalált is: így RómaiKelemen (100 körül), Korinthoszi Dionüsziosz (170körül),Lyoni Ireneusz (185 körül), Tertullianus (

+

220 körül) stb. A rómaiSzent Sebes- tyén-katakombábana falra karcolt feliratok is tanúi ennek a meggyőző­

désnek.Caesareai Euszebiosz (

+

339), azősegyház elsőnagy tört énésze, a ll.sz-bóleredőforrások alapján erősítimeg ezt a hagyományt. Annak is van fontossága, hogy egyetlen más hely sem kérkedett azzal,hogy Péter halála szentelte meg.

(10)

Érdemes néhányfőbbírásos tanúbizonyságot közelebbról is szemügyre venni. Kelemen püspök írja R6mában, nem később, mint 100-ban: "Idézzük szemünk e a jösagos apostolokat:Pétert, aki az igazsá9talanlázongás miatt nem egy és nemkettő,hanem több szenvedést túrt,és így tévevértanusá~otjutott el adicsőségmegérdemelt helyére ..." (Levél a korintusiakhoz5,3.)-lgnác antiochiai püspök írja Szmümáb61107 körül: "Nem parancsolok nektek, mint Péter és Pál;ök apostolok,én elítélt;ök szabadok, én mindezideig szolga." (Levél a romaiakhoz4,3.)- Dionüsziosz korintusi püspök ezzel fordul 170 körül a rómaiakhoz, utalva Sz6tér római püspöknek és papságának a korintusiakhoz írt levelére: "Ekkora gondoskodás- tokkal összekötöttétek egyinással a Péter és Pál által R6mában és Korintusban plántált ülte tvé nyt ;mert hiszen mindketten a miKorintusunkbajőveaz evangéliumi tanítás magjának elhintésével tanítottak minket, és Itáliába együtt távozva,miután titeket ishasonlöképpen tanítottak, egyazonidőbenszenvedtek vértanúhalált: - Eirénaiosz, Lyon~örögpüspöke, 190 táján befejezett nagyművébentöbbszörisemlíti,hogy R6ma nagy ésŐSIés mindenkielőtt

ismert egyházát a kétdicsősé~esapostol, Péter és Pál alapította, és felsorolja utódaikatis (j6részt görögök voltak, de mi III latin nevükön idézzük): Linus,Anaeletus. Kelemen (akinek fentebb idézett korintusi levelét külön megemlíti), Evaristus, Alexander, Sixtus,Telesphorus, Hyginus. Pius, Anicetus, Soter, Eleutherius (mint Ireneusz kifejezetten mondja, ez a 12.

ap?stolutód azőkortársa). - Gaius római pap 200 körül említést tesz az apostolok roma i slrjárol:"Énmeg tudom mutatni az apostolokgyőzelmijelvényeit. Mert ha akár a Vatikán dombra, akár az ostiai útra kivánsz elmenni, megtalálod majd azokgyőzelmijelvényeit, akik ugyanazt az egyházat megalapították.-; Ugyancsak 200 körül Karthág6ban Tertullianus, sorra véve az apostoli egyházakat, így ír: "Ha pedig Itália közelében vagy, ott van R6ma, ahonnan hozzánk ISeljut az apostolok tekintélye.Ó, milyen boldog az az -:gyház, melyre a tanítás teljességét az apostolok vérükkel árasztották! Ahol Péter az Urhoz vált hasonlóvá a szenvedésben [ti.a keresztre fcszítésscl]; ahol Pál ugyanazzal a halálnemmel nyerte el a ko- szorút,mint Keresztelö János [ti.Iefejezéssel]:.. : (De pracscriptione haereticorum 26,1-2.) Szent Péter római vértanúságának ténye történeti szempontból végleges bizonyossággá vált a Szent Péter-bazilika alatt 1939-tó1 1964-ig végzett ásatások révén. A XVI. században épült mai bazilika padlózata alatt felfe- dezték a Konstantin idejében emelt öthajós bazilika padlóját. Pár méterrel az alatt római út kövezete tant elő, ennek két oldalán po~ány temető

húzódott. A IV. sz. elején olyan helyre tervezték tehát a bazilikát, amelyet a római törvények szenat nem volt szabad megbolygatni; ezért feltöltötték az egésztemetőt,és erre a hordalék anyagra építkeztek. Ilyen párját ritkító eljárásnak csak egy magyarázata lehet:az,hogy Konstantin valamikülönös okból éppen itt akart Péter apostolnak emléket emelni. Ebben az ókori

temetőben,éppen a mai bazilikafőoltára előtt,ahol egymélyedésbenSzent Péter ereklyéit szokás tisztelni(confessio), felfedeztek egy üres sírgödröt;

felette egy üres, valószínűleg150 körül készült sírbolt (tropaion] emel- kedett, amelynek falára több Péterhez intézett fohászkodás volt karcolva.

E sírbolt mellett egy Konstantin idejében emelt szilárd falban felfedeztek egyfülkét,amelybe faládikó volt helyezve: a ládikóban egy 160-170 cm ma- gas, 60-70 éveserőteljes férfi csontjai voltak, aranyfonállalátszőttbíbor- terítöbe burkolva. A ládikó mögött a fülke vakolatába egy gyakorlatlan kéz pár nehezen olvasható szót karcolt, egyes archeológusok szerintazt,hogy

"itt bent Péter van". Mindez arra vall, hogy Péter testét eredetilegegyszerű

sírgödörbe fektették egy, a Néró cirkusza mellett húzódótemetőben,150 körül kiemelték a csontokat, és abba a díszesebb sírboltba, a tropaionba helyezték,amelyet Gaius presbiter 200 körül említ. Konstantin a csontokat, uralkodóknak járószövetbeburkolva, anedvességtőljobban óvott, szilárd falba záratta, és felette építtette 315 körül az eredeti bazilikát, amelyet II.

(11)

Gyula pápa és utódai korában amai bazilikaváltott föl, ugyanazon a helyen, nagyobb méretekben.

A római hagyományszerintPéter 25 eszten deigidőzöttRómában,és a császárváros első püspöke volt. A róm ai püsp ökök jegyzékei (mint pl.

Liberiuslistája 354-ben és Hegeszipposz lajstroma 180körül) Pé tert jelölik meg mint azelsőpüspököt ; arómaipüspök ö k, mint pl.Callixtus (

+

222) és Sztephanosz (

+

257) a III.sz-tólkezdvePéterutódjána k vallják magukat.

De a római püspökök ennek folytán arról is meg vannak győződve,hogy Péter világraszóló küldetés étisörö költé k,és a világegyház tiszteletbentar- totta a római püspökökvezetőszerepét.Inn en van,hogyRóma püspökei illetékesnek tartják magukat arra,hogyhat almiszóvalközbelépjenek más, nagy és ősi helyiegyházakbelsőkérdéseiben, mint pl. az 1.és II. sz. for- dulóján a korintusi egyház megoszlás a ügyében,a második sz.vége felé a húsvét ünnepénekidőpontjátilletőleg,a III. sz.közepénazeretnekségből megtérő keresztények újrakere szt elésének kérdésében (amit az afrikai egyházszükségesnektartott).

Azősegyházbanaránylagritkánfordultelő,hogy a római püspökökaz egész egyházatilletőügyeket döntött ek el.Azilyenközbelépésekre rende- sen az adott alkalmat, hogy súlyos következményekkeljáró vitákban a helyi egyházak vezetői Rómához fordultak, mint pl. a krisztológiai dogmát illetőleg,a 451-es khalkedoni zsinat előtt, Leó pápához. Csak a közép- korban alakult ki lassanként az a centralizá lt egyházkormányzat, amely olyanjellemzőaz utolsó évszá zadegyházt örténelm ére,és - azon túl,hogy a pápák a sajátkezdeményezésükbőlegymagukdogmáthirdettek meg - pl.

abban nyilvánult meg, hogyőknevezikki apüspö kö ket,és maguknak tarta- nak fenn egyes lelkipásztoridöntések et.Ezacentralizmusatörténeti viszo- nyok következménye.Egyrészt maguk a püspökök kérték a pápáktámo- gatását a világi hatalom nyomása ellen, mikor elóbb a feudális rendszer

képviselői,későbba szekularizált államok igyekezték a maguk hatáskörét az egyház életére kiterjeszteni. Másrészt az alsópapság és a hívőkfelie- beztek Rómához, hogyvédje megőketa püspökökigazságtalannaktartott rendszabályai ellen. Igyala ku lt ki a rómaihivatalok("kongregációk",titkár- ságok,tanácsok)ésbír óságokbonyolultszerkezete,melyeknekmííkődését

és hatáskörét az egyházi törvénykönyv részlete kbemenőenszabályozza; így

fejlődöttki a Szeritszékdiplom á ciai kap csolat a az e~esállamokkal;stb.

Nem egyhívőazon a véleményen van, hogy a centralizmustúlzásba ment, és célszerűbb volna nagyobb mértékben lehetövé tenni, hogy a helyi egyházak alkalmazkodhassanak az egyes kultúrkőr ők eltérő és változó igényeihez.Errőllehet és helyes vita tkozni,hiszennincsenolyanember által alkotott szervezet, amelyet ne lehetne ésnekellene töké letesíteni,a változó viszonyok követelményei szerint. De ha fel is tehető a kérdés, hogy szükségesek-e, megfelelőek-e,kívánatosak- e a pá pák vezető szerepének bizonyos gyakorlatIformái,a katolikushívőszemében nem kérdéses,hogy a vezető szerep ténye megfelel Krisztus akaratána k, megb ízásán ak, meghatalmazásának, mert az Egyház ezt azalapvetőállítás taz1.vatikán i zsinatone~szers mindenkorra mint hittételt hirdette meg. Enn ek folytán

"dogm a" (vagyis kinyilatkoztatott igazság, melyet minde n katolikusnak

(12)

hinnie kell), hogy a római püspök az egész egyház feje éslegfőbbpásztora;

hogylegfőbb, teljes, közvetlen és egyetemes rendes hatalmavan az egész Egyházra nézve; továbbá hogy tévedhetetlen, mikor mint az összes krisz-

tushívők legfőbbpásztora és tanítójae~hitbeli vagy erkölcsi tanítást vég- leges módon elfogadandónak hirdet ki. Ezt a dogmátújra meg újra meg- vallja és a püspökök testületére vonatkozó tanítás keretében kiegészíti a II.

vatikáni zsinat a'Lumen gentium'kezdetudogmatikus határozatában (a 22- 27. pontokban;főlega 22. pont 2. bekezdésében, a 25. pont1. és 3. bekez- désében, és a 27.pont1. bekezdésében).

Apápaés Jézus

A pápafőségénekés csalhatatlan tanítói hatalmának dogmája azonban még nem érteti meg egészen ezt a megdöbbentő címet: "Krisztus hely- tartója".

Budán azértszékeltkirályi helynök, mert a király Bécsben tartózkodott.

A helynökre akkor vanszükség,mikor az uralkodó távol van. De Isten nincs távol, "nincs messze egyikünktőlsem,mert benne élünk, mozgunk és va- gyunk"(ApCsel 17,27-28).Azt lehetne mondani erre, hogy lehetszükség helytartóra és közvetítűreakkor is,ha az uralkodó jelen van a térben, de távol van az emberi érintkezés vonalán, ha az alattvaló nem jut el a királyhoz, hanem csak annak helyettesével beszélhet személyesen, az közli vele az

államfő döntését. Csakhogy ebben az értelemben sem vagyunk távol az Atyától. Krisztus Urunk által"mindn yájunkna k szabad utunk van a Lélek- ben az Atyához"(Ef2,18); "ezért már nem vagyunk idegenek és jövevények, hanem az Isten országának polgárai és családjának tagjai" (Ef 2,19), úgyhogy Krisztus által "biztonságos utunk van az Atyához" (Ef 3,12). Az Atya szeret bennünket (Un 4,19), azért közvetlenül beszélhetünk az Atyá- hoz, ésőmeghallgat bennünket (Jn 16,23) ,gondviselő erővelés szeretettel formálja mindewikünk sorsát (Mt 6,25-34), belső vonzásával serkenti bennünk azélőhitet (Jn 6,44).Krisztus által a Szentlélekben az Atya szava bennünk él (Un 2,14), és mncs szükségünkarra, hogy bárki is tanítson bennünket, hiszen belső kegyelmének kenete megtanít bennünket mindenre (Un 2,27).

Mégis, Isten úgy mííveli üdvösségünket, hogy alkalmazkodik emberi természetünkhöz, hiszen maga alkottaazt. Testbenlétezőszellemi lények vagyunk, ezért az lstenbelső,szellemi üdvözítőmííködése külsö,anyagi hüvelyben valósul meg. Az Ige úgy jött közénk,hogy testté lett (Jn 1,14).

lsten úgy míívelibennünk az újjászületés, a megigazulás,az újjáteremtés nagy csodáját, hogy a testünket víz mossa meg. Az eucharisztikus Jézus a kenyér és bor színében táplál minket. fgy közli velünk lsten üdvözítő tanítását is. - Az imént idéztük Szent János szavát, mely szerint "nin cs szükségünk arra, hogy bárki is tanítson minket", hiszen a Lélek beszél bennünk (Un 2,27). Szent Pál viszont azt mondja,hogy szükségünk van emberi tanítóra. "Hogyan hívhatjáksegítségül,amíg nem hisznek benne?

És hogyan higgyenek abban,akirőlnem hallottak? S hogyan halljanak róla, ha nincs, aki hirdesse? Hogyan hirdesse az, akit nem küldtek? Azért meg

(13)

van írva: Milyenkedvesa jövetel e annak,akijó hírt hoz!"(Róm 10,14-16.) A két apostol kiegészítiegymás t, és az egyetlenmisztériumnakkét oldalát nyilatkoztatja ki. - A kinyilatkoztat ás egységét az Apostolok Csele- kedeteinek egyik mondata sejtetimeg. Szent Pál Filippiben beszél néhány zsidó előtt. Van köztük egy Lidia new bíborárús asszony. "Ennek megnyitottaszívétaz Ur,hogyhallgasson Pál szavaira.Egész háza népével együtt megkeresztelkedett ... "(A pCse l16,14-15). Ki beszélt Filippiben?

Egyrészt Pál;az őhangjáthallotta Lidia füle. Másrészt Isten; őindította Pált, hogy hirdesse azevangéliurnot,ésfőként őmííködöttLidiaszívében, hogy megértseés elfogadjaazevangéliumot.Azt lehetne mondani, hogy lsten távol volt azérzékkel valótapaszta lás rendjeszerint, de jelen volt a szellemi okság rendjében. Azapostol beszéde az istenibeszédnek jele és eszköze,azt lehetne mondani,"szcntsége"volt. Afüllelvaló hallásszintjén Pál itt"helytar tója" volt a szívvel va ló hallásszintj énjelenlévőIstennek.- így"helytartója" a pápa Krisztusnak, nemcsak egy egyetlentalálkozásban, hanem amennyibenazegész egyháztevékenységetvezetiés egyesíti. A pápa szava "közvetíti"a közvetlenül jelenlevőIstent, nem mintha pótolnáIsten kegyelmi mííködését(Isten mentsenmeg ettöll),hanemmert annak hatása alattáll,és annak mintegy látható szerve, hordozója.

Ezeknek a meggondolásoknak a fényébenjobban megértjük a Péter szolgálatátkifejezőbibliaimetaforákat. - Kezdjük a "s z i k l a a I a p"

hasonlattal. A Szentírás többször állítja,hogy üdvösségünk alapja Krisztus (Lk 6,48; Ef3,20; 1Pt2,6;Mt 21,42;Mk12,10;Lk 20,17; ApCsel 4,11):"mást senki se rakhat"(IKor 4,11).De az Egyházaz"apostolokra és prófétákra"

is épül,(Ef 2,20;vö.Jel 21,14) , tehát minda zokra, akik a Szeritlélekben szavukkal és tanúbizonyságukkal meghirdet ik az evangéliumot. De azt is lehet mondani,hogy Pét er a szikla,amelyreKrisztus Egyházát építi. Mind a három - Péter,az apostolok, apró féták - sajátos módonalapkő,az Isten-

től választott üdvrendben szüks éges feltétele a gyülekezet kegyelmi éle- tének.Végsőfokon természetesen csakKrisztusaz alap; azőszavai, tettei, halála és feltámadásaerejébőlleh et üdvösségeshatása bármilyen emberi

tényezőnek.Ugyanakkor alapja a gyülekezet hitéletének mindaz, aki az igehirdetés rendjében,aszó~sa kegyelemk özvetítés rendjében segíti ahí-

vőkcsoportjait az állandómegtér ésben . E kéttényező- egyfelőlKrisztus,

másfelőla közvetlenigehirdetők- köztáll Péter szolgálata, mert egyesíti, irányítja, vezeti mindenemberépítőtevékenységet,és a vele való kapcsolat záloga annak,hogy az emberi igyekvésKrisztusteljességébőlmeríti haté- konyságát. - Igyértjük meg a k u Icso k, az o I d á s és a k ö t é s kifejezéseksokr étühasználatátis.Világos,hogyvégsőfokon megint csak egyedüJ Krisztus nyitjameg az Isten országán akkapuját (vö. Jel 1,18; 3,7).

De Isten fel akarja használni az embe ri cselekvéseket is, azoknak is van befolyása az egyes személyek vagy csoportok haladására amennyek országa felé; az emberiközreműkődésmegtagadása mindenkinek kárára válik (vö.

ApCsel 26,17-18; Mt 23,14).Krisztusnak a maga nemében egyetlen, leg-

felsőbb kulcshatalma és a mindenkinek megadott általános oldó hatalom közöttállPéterküldetése,aki úgy vezetiazemberi oldó igyekezete t, hogy minden tanítvány gyakorolja,helyesen gyakorolja ésgyümölcsözőmódon

(14)

gyakorolja küldetését,és azemberizárnyitócselekvésbenmííködjönKrisz- tusegyedülüdvözítőereje. - Végüla p ász t or szerepe is analóg,különféle személyek különbözö szinteken gyakorolha tják. Egyed ül Krisztus "a

legfőbbpásztor" (lPt 5,4; vö. Jn10,1-18).De sokan kapnak küldetést, hogy

le~eltessékIsten rájuk bízott nyáját (lPt 5,2; vö.Ef 4,11). Péter "legelteti"

rnindet, amennyiben vezeti, küldi, irányítja, egyesíti, Krisztussal egybe- kapcsolvakülönös módon hatékonnyá teszi az egyes pásztorok munkál- kodását,Erre a péteri szolgálatra alkalmazni lehetne azt, amit Isten Dá- vidr ól mondott: "Egyetlen pásztortrendelek föléjük, aki majd legelteti öket ...ésőlesz pásztoruk. En,az Ur leszek azőIstenük, és szolgám,Dávid lesz a vezér..."(Ez34,23-24.)

A Dávidra vonatkozó utalás megmutatja, hogy semmi botrányos sincs abban a kifejezésben,hogy a pápa "az Egyház látható feje".A Pireneu- sokban vanegy törpeállam,Andorra, amelynek kétállamfőjevan, egy spa- nyol és egy francia, akik felváltva gyakorolják hivatalukat. Természetes dolog, hogyez nincs ígyaz Egyházban.AzEgyháznaknincs két feje, egy láthat atlan és egy látható. Azegyetlen fő,Krisztus azt akarja,hogy az ő egyedül éltetőbefolyása "helytartójával", egy látható fővelvaló kapcsolat révénbontakozzékki.A"láthatófő"teháta láthatatlan, egyedül igazijele, eszköze, "szents ége".

"Szentatyánk!"

KrisztusUrunk "öröküdvösséget szerzett",de csak azoknak, "akik enge- delmeskednek neki"(Zsid 5,9). A szentségek lsten kegyelmét közvetítik számunkra; akik azonban méltatlanul járulnak a szentségekhez, kegyelem helyett ítéletettalálnak (vö. IKor 11,27-32). így van ez Péter szolgálatával is: benne Krisztusmüvcliüdvösségünket, de csakakkor, ha Péter utódját elfogadjuk pásztorunknak. "Engedelmeskedjetek elöljáróitoknak, köves- sétekőket,mertökvigyáznak rátok,abban a tudatban, hogy számot adnak

lelketekről.Bár csak örömmeltehetnék,nem sóhajtozva, mert hisz az nem válnékjavatokra!"(Zsid 13,17.)

Az"enge de lmesség",amelyet a Szentírás az egyházi elöljárókkal kap- csolatban ajánl,mindenekelött abban áll, ho~elfogadjuk tanításukat. A pápa tanítását elfogadjuk,elsősorbanmikorhisszükazt, amit mint dogmát hirdet meg,tudva,hogy Isten nem engedi meg, hogy téves tanítást tárjon elénk mint kinyilatkoztatott igazságot, amelyet mindannyiunknak hinnünk kell. De akkor is hallgatunka pá~aszavára, mikor nem veti latba végleges érvénnyel tekintélyétvalami, a hit és erkölcs körébevágó állításravonat- kozóan,mivel tudjuk, egyrészt hogy Isten segíti őtaz Egyház vezetésében, és ezértremélhető,hogy ezekben a kérdésekben sem téved,másrészt hogy az Egyház látható fejével való egysé~ záloga a Láthatatlan Fővel való egységünkne k. Hallgatunk rá, amennyiben jóakarattal fontolgatjuk az ér- veket, amelyek tanítása mellett szólnak, és kritikus szemmel vesszük vizsgálat alá az ellentétes vélemény érveit. Sőtigyekszünk a pápa szavára hallgatni arra vonatkozóan is,hogyan kell Krisztus tanítványának a mai helyzetbenviselkednie,hogy hííen kövesse az evangéliumot.

(15)

Ezen túl a pápa személyét istiszteletteljes rokonszen w el vesszük körül.

A népvez éreket.ahősöketa tömegazér t szereti, mert kiváló embereknek tartjaőket.A lelkipásztort,elsősorbana pápát ,a katolikushívőnem sze- mélyesértéke miatt követi,hanem azért,mertőveze tKrisztuskövetés ében, talán nem egyéni példájával,de legalább szavával.Ezt a szempontot nap- jainkban különösenki kell hangsúlyozni, mertegy évszázadaigazánkiváló emberek töltötték be a pápai szolgálatot, és kísértésbe eshetünk, hogy kimagasló személyiségükmiatt hallgatunk rájuk. A pápa akkor is Krisztus helytartójavolna,akkor is tisztelettel nézné nk az ala kjára, ha emberileg méltatlanlenne a tisztségére - úgy,ahogy az oltárt és az Eucharisztiaünnep - lésében használt eszközöket akkor istisztelett el vesszük körül,haízléstelen az alakjuk;vagy úgy, ahogy a szüleinket akkor is szüleinknek tekintenénk, ha egyébként szégyenkeznünk kellene a viselkedésük miatt, egyszerűen

csak azért,merttőlükkaptuk az életünket.

Ha a pápa fáradt öreg ember is, aki roskadozik roppant küldetésének súlya alatt, akkor is neki köszönhetjük, hogy - a vele való egységünk révén - különösképpenbennünk él Krisztus szava, és mi őbenne.Azért érthető,

hogy a Zsidókhoz írt levél engedelmességetsürgetőmondata utána szcnt író hozzáteszi: "Imá dkozza tok értünk!"(Zsid 13,18.)Ennekakérésn ek felel meg ahívőkközösségénekösztönszerüfelelete:

"Tartsd meg, Isten, szentatyánkat, Krisztusnak helytartóját!"

Kereszty Rókus

A PÁPASÁG AZ ELSŐSZÁZADOK EGYHÁZÁBAN

Egyes történettudósok a cikkünk címét is biztosan kétségbe vonnák.

minthogy szerintük a pápaság csak az ötödik században, Nagy SzentLeó római püspöksége alatt kezdett kialakulni. Rámutatnának arra, hogy a pápaságintézményétjellemzőközpontosított egyházi hatalom, amelyje-

lentősenkorlátozza a helyi egyházak autonómiáját,és mindenjelentősügy- ben magának tartja fent a döntésjogát,nem létezett azelsőszáza dokban.

Azelső időkbenmég apapa(atya) cím is minden püspököt megillet ett.

Abban azidőbena helyi egyházak a helyi püspökök vezetése alatt önállóa n mííködtek;a több helyi egyházatérintőké r dése ket pedigregion ális,illetve egyetemes zsinatokon oldották meg. Bírálóink azt is kimutatnák. hogyaz

elsőegyetemes zsinatokat nem az állítólagos"pá pa", hanem a rómaicsászár hívta össze.

E tényekjelentősrésze elvitathatatlan (bárkésőbblátni fogjuk,hogy nem ad teljes képet), és fontos teológiai tanulságokatis tartalmaz. Bizo- nyítják, hogy a római püspök a Krisztustól kapott föhatalmat történ etile g igenkül önbőzőmódongyakorolhatja: a mai központosított pápai hatalom csupán egy történetileg esetleges, de nem egyedül lehetséges formájaa pé- teri szolgálat gyakorlásának. Mégis megtartjuk a fenti címet, mivel - bár

(16)

más formában , mintma- a róma i püspök az elsö százado kbanis gyakorolta a péteriIőhatalmat.

Azelsőszáza dok egyházszemlélete

Az apostoli egyház és az első századok egyháza világosabban meg- értene,mint a tridenti zsinat utáni teoló guso k, hogy az egyetemes Egyház nem egyszerűenrészekbó1 összerakottegész, pl. tarto má nyokból vagy me- gyékbölálló egység, hanem egyházakközössége(communio). Pestmegye ezzel szemben Magyarország része, de nem Magyarország. A Citybank New York-i vállalata nem azonos a Citybankk el, annak éppen csak rész- lege. Azonban a korintusi, filip pi,azazmindenhelyiegyházúgy tartozik az egyetemes Egyházhoz, hogy az egye te mesEgyház valamiképpenjelenvan minden egyes helyi egyházban. Szent Pál bármelyik helyi keresztény közösségbenaz egyetlen "IstenE~házá"-tvagy"Kr iszt us Egyházá"-t látja, amelyelsősorbana közösEucharisztiábanvalós ul meg(vö.IKor 1,2;IKor 11,22;Róm 16,16). Mára második században a püspökis hozzátartozik a helyi egyház teljességéhez :közösségeszámár a közvetlenül Krisztust kép- viseli, tanításával és az Eucharisztia közösünneplésével építi az Egyházat, amennyiben egyre inkább Krisztus testévé, azaz éle tének részesévé és

kifejezőjévéteszi a helyi közösséget.(Természetesen nem ewedül a oüspök építi az Egyházat. Feladataaz,hogy mindenhívőkarizmáját,Lélektőlka- pott ajándékát megvizsgálja,és annak harmonikusműködésétaz egészben biztosítsa.fgy minden "Lélekbenélő"kereszt ény építi az Egyházat.)

AzEgyház e - semmilye nvilági szervezetheznem hasonlítható - külőn­

leges természetének titka a Krisztushoz való kapcsolatán alapszik.

Korintusban ésRó mában, MoszkvábanésNew Yorkban ugyanaz az egész KrisztusvanJelenmindenegyesEucharisztiáb an ,minden egyes püspökben és azEucharisztiátünneplőkülönfé le keresztényközösségekben.A moszk- vai és New York-i Eucharis zti át együtt szeml élve nem mondhatjuk, hogy Krisztus "részeit" tettükössze,ésaz eredmén yegy teljesebbKrisztus lett.

Csak azt mondhatjuk, hogy az egyetlen teljesKrisztu sban többen része- sednek,s ezzel Isten terve közelebbjut beteljes ed éséhez.

Arómaiegyházazókori Egyházban

Ezaz egyházszemlélct tesziérthetővéa róma iegyházésa római püs- pökök szerepét azelsőszázadokban.Amígahelyiegyházak egyek a hitben, a püspök Eucharisztiájában ésa keresztény életgyakorla tában, azaz amíg Krisztus zavartalanul él bennük, és ők Kriszt usb an , addig a római egy- háznak nem volt különösebbbeleszó lása atöbbi helyiegyházéletébe. En- gedte, hogy éljen, döntsön,alkalmazkodj ék ahelyi viszo nyokhoz, átformálja a helyi kultúrát. A római egyházszere peilye n"bé keidöb en" csak minta és példakép; a hitbenésszeretetben,valam int az Eucharisztiábanvele fenn- tartottegységped ig záloga volt annak, hogy ahelyi egyházban az egyetemes Egyházvalóbanjelenvan. Mihelytazonban a hités erkölcstan dolgában, a keresztény élet gyakorlatábanvagy az egyházi szerveze tben válság támadt, és a helyi püspök,sőta környékbeli püspö kök se m tudták a válságot meg-

(17)

oldani, a r6mai püspökre hárult a közbelépés, a helyes tanítás,biztatás, illetve feddés, és végső fokon, ha semmi más eszköz nem használt, a kiközösítésfeladata. Szent Iréneusz a másodikszázadvége felé egyrég óta közismerttényre mutat rá,mikor hangsúlyozza,hogy"ezzel az egyházzal minden más egyháznak meg kelle~ezniekiválóbberedete miatt"tAdversus Haereses III,3,2).Ez az iréneúszimondat tömören összefoglalj aa római egyházés r6mai püspökszere{' ét az elsőkeresztényszázadokban:nem a központi hivatal szere pét tölti be a központtól függő egyete mes intéz- ményben,hanem minden helyi egyház hitének, egyházrendjénekés praxi- sának a normája. Ezért aki a r6mai egyházzalközösségben (communio) van,az az egyetemes Egyházzal áll közösségben.De ha egy helyiegyházat R6ma kiközösít,akkor az az egyház az egyetemes Egyházbólvan kizárva.

így a r6mai egyházzalvalóhit-ésszeretetk özösség krit ériuma,hatékony jeleaz egyetemes egyházhoz val6 tartozásnak. A Rómávalvalócommunio (koinonia)szükségességét a keleti egyházak is elismerték,bárkésőbbaz öt pátriárkátussal (R6ma, Konstantinápoly,Alexandria,Anti6chia ésJeru- zsálem) val6 közösséget tették az egyházhoz val6tartozás feltételévé.

"Pápai" fellépések azelsőszázadokban A r6mai püspök közbelépésére már elég koránsor került.

1. A korintusi egyház egy része fellázadt presbyterei ellen.Kelemen(kb. 88-97) a r6mai egyház nevében nemcsak engedelmességreinti öket,hanem rámutat a presbiterátus hitbeli alapjaira:Az Isten küldte Krisztust,Krisztus az apostolokat, az apostolok pedig vidékek és városok szerint püspököket (episzkoposz, preszbüteroszabban az időben egymással felcserélhetőcím volt) és diak6nusokat rendeltek. Ez az egyházi rend tehát nem változtathat ó meg egyéni tetszés szerint, mert az Istenakaratábólszármazik(I.Kelemen- levél42,1- 3). Ebbőlalevélbőlarra következtethetünk, hogy már Kr. u.95- ben müködika r6mai egyház tanító és intő hatalma. A korintusi egyház annyira megszívlelte Kelemen közbelépését, hogylevelét sokáig az újszö- vetségi iratokkal együtt olvastákaközösségiösszej övetelek en.

A protestáns Harnack így foglalja össze az I. Kelemen-levél jelen- töségét:Eza korintusiakhozfrtlevélbizonyítja,hogym árazelsőszázad végén a rómaiegyház anyai gonddalvigyázott a távoliegyházakra.s már ebben a megnyilatkozásábanis kötelesség, szeretet és tekintélytudatfejeződött ki.

(Dogmengeschidue,4.k. 485.1.)

2.A második század végén Viktor pápa (189-199)nagylépésr eszánja el magát. A húsvétünnepének idejét az egész Egyházbanegységesséakarja tenni:a r6mai egyház és az egyházak többségének hagyományát- ti. hogy a húsvétot vasárnap, a feltámadás napján,és nem a zsid6 húsvét napján, Niszán hó 14-én kell megünnepelni - ki akarja terjeszteniminden egyházra.

Mindezt annak ellenére határozta el, hogy a kisázsiai egyházak János apos- toltól származó hagyományra hivatkozva mindig Niszán hó 14-én ünne- pelték a húsvétot. Viktor az ügyből"elvikérdésr-tcsinál:a húsvét ünne- pénekteológiaitartalma megkívánja, hogy ne a zsid6 húsvét nap'ján,hanem Krisztus feltámadása napján ünnepeljék. Úgy látszik, hogy VIktorszerint

(18)

az Újszövetség új volta forog kockán.Anemengedelmeskedőegyházakat kiközösítéssel fenyegeti. A kisázsiai püspökök körében óriási a fel- háborodás. Iréneusz békítenipróbál. Elvben Viktornakad igazat, de hely- teleníti, hogy Viktor emiatt egész egyházakatkikőzős ítésselfenyeget. Nem tudjuk, hogyan felelt Viktor Iréneusz közbenjárására. Mindenesetre több mintegy évszázaddalkésőbb,csak a niceai zsinat oldotta megvéglegesena problérnát Viktor álláspontjánakmegfelelően.

Ez a Viktor körüli "húsvéti vita" rendkívül tanulságos.Mutatja, hogy a római püspök már ekkor tudatában volt egyházifőhatalmának:bárelőzőleg

zsinatot rendelt el Kisázsiában az ügy"kollégiális"megtárgyalására (ezt Polükratész Euszebiosz által idézett egykori levele bizonyítja, Historia Ecclesiastica 5.24.8), végül mégis ődöntött egy, az egész egyetemes Egy- házatérintő kérdésben, éspedig egy ellentétes apostoli hagyományelle- nére.Jellemző,hogy a római püspök egyetemesérvényűhatalmának ezaz

elsővilágosan bizonyítható gyakorlása (Kelemen pápalevele önm agában még nemperdöntőbizonyíték) milyen felháborodott ellenállás baütközött az Egyházon belül. Az is tanulságos, hogy egy olyan józanítéletűszent püs- pök, mint Iréneusz,aki elismeri a római egyház normatívszerepét,nyíltan bírálni merte a rómaipüspököt.De az isjellemzőés érdekesa további egy- háztörténetfejlődésivonalára, hogy (minden ellenállásellenére)végül is a római álláspontot fogadta el az egyetemes Egyház.

3. István pápa(254-257) Szent Cipriánnal és más püspökökk elfolytatott vitája másik érdekes példa a római püspök korai szere plésére. Ciprián és az afrikai püspökök újrakeresztelték a megtérőeretnekeket. Az apostoli hagyomány nevében István pápa ezt határozottanellenzi.Semm ilyen teo- lógiai érvet nem tud álláspontja mellett felhozni, de Ciprián szerint Cilícia, Kappadócia és Galácia püspökeitazzalfenyegeti, hogy megszakítjavelük az egyházi közösséget, ha továbbra is újrakeresztelik a megtérő eretne- keket. (Denzinger-Schönmetzer,Enchiridion Symbolorumet Definitionum .36.kiadFreiburgimBr. 1965,46. és 47.számok. Atovábbiakban csakDS .) Azeset világosan mutatja a római tanítóhivatalmédszerét.István nem játsza meg a nagy teológust. A teológiai okfejtésre nem is lenne képes,de ez nem feladata. Nem érvel és nem vitatkozik; egyszerűenés teljes biz- tonsággalleszögezi az apostoli hagyományt. Több mint egy évszázadmúlva találja meg az Egyház azt a teológust Szent Ágostonban, aki ennek a tanításnak akrisztológiaialapjait és fontosságát megmutatja.

4. Hasonló módon nem mint hivatásos teológusok, hanem mint ahit egy- szeríí tanítói vetik el a tévedéseket és fogalmazzák meg az Egyház hitét a

következő pápák is. Dénes p-ápa (259-268) a Szentháromsággal kapcsolatos spekulációkban ad világosútmutatást (DS 112); NagySzent Leó (440-461) a kalcedóniai zsinat tanítását befolyásolja Flavianushoz írt dogmatikus levelében (DS 290-295); Agatho pápa (678-681) a monotheletista vitában - a monotheletizmus olyan téves nézet, amely Krisztusnak csak egyetlen, kizárólag isteni akaratot tulajdonít, emberi akaratának létét tagadja - addöntőbefolyású útbaigazitást(DS 542-545).

(19)

Elmondhatjuk, hogy néhány gyönge, ingadozó, illetve a teológiai kér- déseketfélreértőpápát kivéve (mint Liberius [352-366],I.Honorius [625- 638] az első7 évszázad pápái döntőmódon hozzájárultak a hit alapvető

misztériumainak a tévedésekkel szemben való pontosabb megfogal- mazásához. Altalános volt az ameggyőződés,hogy Péter"cathedrá"-ja(ta- nítószéke) makulátlan tisztasággalőriztemeg az apostoli hitet.

A pápai szolgálat hittani alapjai

Láttuk, hogy már az ókorban a római egyháznak, ill. a római püspöknek az egyetemes Egyházhoz való tartozásban konstitutív, azaz meghatározó szerepe volt. (Egy hosszabb tanulmány azt is megmutathatná,hogy e szerep elismerése már magában foglalta azelsővatikánizsinatondefiniáltkettős dogmát a pápaitévedhetetlenségrőlés az egyetemes Egyházra vonatkozó közvetlen és teljes pápai fó'batalomról.)

Most azt vizsgáljuk meg, milyen alapon igényelt a római püspök ilyen szerepet önmagának, és milyen alapon fogadta el ezt a szerepet az Egyház.

1.Alegősibbszövegek a római egyház különleges szerepéről,érdekes módon, nem a Péter főhatalmáravonatkozó szentírási szövegekre hivat- koznak, hanem arra a történeti tényre, hogy a rómaiközösségPéter és Pál egyháza, Péter és Pál tanításánakőrzője,valamint mártírhaláluk tanúja.Kü-

lönböző módon és különbözö mértékben ezt állitják, vagy legalábbis föltételezik,azI.Kelemen-levél, Antióchiai Szent Ignác, Dénes korintusi püspök, Iréneusz és Tertullián. Mindenesetre Tertullián fogalmazása a legtrappánsabb: "Milyen szerenesés ez az egyház, amelybe az apostolok vérükkel együtt öntötték bele tanításuk egészét!"(De Praescriptione contra haereticos 36.1.3.)

Bár a római püspök leggyakoribb címe vicarius Petri, azaz Péter he- lyettese - avicarius Christi(Krisztus helytartója) kifejezés aközépkorból származik -, de hivatását igen gyakran Szent Pál hivatásával azonosítja, és a páli iratok nyelvén fejezi ki. Ugyanúw,mint Szent Pált, "minden egyház gondja" azővállát nyomja (2Kor11,28). Mint Szent Pálnak, neki is ki kell közösítenie azokat, akik hajótörést szenvednek a hitben. I. Miklós (858- 867) pápától kezdve napjainkig a pápa minden ünnepélyes megnyilatkozásban Szent Péter és Pál együttes tekintélyével, illetve hatalmával dönt, tanít és cselekszik. Egyes történészek szerint a római püspök a hagyományban mintegy "persona compositá:-t, egy "összetett személy"-tjelenít meg: Péterutódja és Pál örököse.

2. Tertulliánnálkezdődik,majd Cipriánnal, Ágostonnál folr.tatódik, és Nagy Szent Leónál nyer klasszikus megfogalmazást egy másikteológiai tétel, amely a Máté-evangélium értelmezésén alapszik. Krisztus először Péternek adta át a püspöki teljhatalmat, és csak Péteren keresztül a többi püspöknek. Ez a kronológiai elsöbbség ontológiai teljessé~etimplikál és nyilvánít ki. Azaz a többi püspök csak részesedik abban,amitPéter a maga teljességében kap meg KrisztustóJ.1gy lesz a római püspök minden püspök egységének szimbóluma és hatékonyelőmozdítója.

(20)

Arómai püspök egyetemesszerepénekekétösszefüggő,dekü l őnbö ző

megalapozása a további egyháztörténelemben egymás mellett "fut", bár a második tételt kétségtelenül gyakrabban éserősebbenhangsúlyozzá k a pá- pák és a teológusok.

3.Az ókori Egyházban igen erős volt az a hit - amely különben a liturgiában a mai napigkifejeződik-, hogy a római püspökPéternek csak

"vicarius"-a, helyettese; ti. sem Péter, sem Pál (sem a többi apostol) nem adta fel hivatalát halálával. Éppen haláluk teljesítette be apostoli hiva- tásukat, amennyiben vértanúságukkal hitelesítették azt, amit szóval hir- dettek. Sőt bennük maga Krisztus szenvedett, ma~a tett tanúságot a Szentlélekben. S amint az egyik arles-i zsinat levele írja, a két megdicsőült

vértanú apostol továbbra is különlegesrnódonjelen van Rómában: "ahol az apostolok minden nap (törvényt) ülnek, és kiontott vérük szünet nélkül Istendicsőségéthirdeti."

Azókori egyház szerint tehát Krisztus kegyelmeőrziaz apostoli széket atévedéstől,és teszi képessé arra, hogy az egység hathatós jele maradjon, de ezt Krisztus különleges módon Szent Péter és Pál apostolokon keresztül teszi. A római egyházat továbbra is azőközbenjárásuk által kormányozza.

A jól ismertsuccessioaEostolica,va~successio Petrina,az apostoli, illetve péteri utódlás csak egyik oldala ahitigazsá~ak:a liturgiában a mai napig kifejezzükazta hitet, hogy a két apostolfejedelem ma15kormányozzaaz Egyházat, hiszen Krisztussal együtt már az Isten országában "uralkodnak", s ez az ország láthatatlanul, de annál valóságosabban átjárja, élteti az Egyházat, kimentiválságaiből,és újra meg újra megújítja.

A pápaság ama i keresztény életben

A történeti, illetve teológiai tények vázolása után lássuk, mia jelen-

tőségemindennek az Egyház mai gyakorlatára, az ökumenikus párbeszédre és a keresztény lelkiségre vonatkozólag.

1. A II. vatikáni zsinat óta egyreerősebbenmagunkévá tettük az apostoli és ókoriegyházmeggyözödésétarról,hogy a helyi egyház nem csupán része, hanem megvalósulása az Egyháznak. Ezért a helyi püspök nemcsak apápát, hanem közvetlenül Jézus Krisztust képviseliközösségeszámára, sígyönálló

felelősséggelkell az egyetemes Egyház tanítását a helyi egyház körül- ményeire alkalmazva kifejtenie. Ennek ellenére a kollégiális felelősség­

megosztásnak az elméleti és gyakorlati kidolgozása még sok vitát és kí- sérletet igényel. S míg az Egyházélőszervezet, a feszültséget sem fogja elkerülni: a helyi egyházak és a római egyház teljescommunió-jais fel- tételezi az egészséges dialógust, amelyben a nézeteltéréseknek sokszor elkerülhetetlenés termékeny szerep jut.

Fontos azonban világosan látni, hogy amint a mostani centralizált Egy- házat a pápaságról szóló dogmatikus tanítás nem teszi az egyetlen lehetséges szervezeti mintává,éppen úgy a helyi egyház és az egyetemes Egyház viszonyának újrafelfedezése sem teszi szükségszcríívé az első

évszázadok decentralizált és a püspököket választó egyházi rendjéhez való visszatérést. Amint láttuk, az egy dogmatikus tanításon belül igen sokféle

(21)

konkrét egyházi szervezetlehetséges; hogy melyik a viszonylag jobb,az a konkrét egyetemes és helyi történetihelyzettől fü~.Pl. nagy naivság volna azt képzelni, hogy a püspökök helyi választása minden esetben az Egyház szabadságátésvitalitásátnövelné. Aközponti,szentszéki kinevezésekrend- szere azért jött létre, mert a helyi választásokat a világi hatalom, főurak,

királyok,császárok igen könnyen befolyásolni tudták. A püspökök pápai kinevezése történetileg tehát az Egyház szabadságát akarta megvédeni. A huszadik században is sok példáját láttuk annak, hoW a protestáns e~·

házak elvben demokratikus püspökválasztásait egy diktatúra szinte teljes egészében a saját embereinek a megválasztására tudta felhasználni, míg a katolikus püspökök kinevezésével kapcsolatban mindig tárgyalnia kellett a Szcntszékkel, és kompromisszumok elfogadására kényszerült.

De még efP' demokratikus államban sem mindigjárnaj61 az a helyi egy- ház, amely teljesen szabadon választaná meg ama~apüspökét. Mi történne, ha egy helyi egyházban a klérus nagyrésze elvilágiasodott, és nem veszi ko- molyan sem a keresztény tanítást, sem a keresztény életet?Valőszíníí,hogy olyant választanánakpüspökké,akitovább folytaná a kellemes dekadencia politikáját.

Röviden tehát, az ókori Egyház hitekötelezőszámunkra, de szervezetét tanulmányoznunk, és nem szükségképpen másolnunk kell. Az Egyház életereje ma is ki fogja alakítani a kornakmegfelelő(bár mindig egy kicsit egyoldalú és tökéletlen) egyházi szervezetet.

2. Az a tény, hogy a r6mai püspök azelsőévszázadoktól kezdve egészen napjainkig nemcsak Péter, hanem Pál örökösének is tartotta magát, igen nagy jelentőségű a protestáns egyházakkal folytatott párbeszédben. Ezt nemcsak a protestánsJJ.von Allmen La primauté del'églisede Pierre et Paul (Fribourg- Paris, 1977) c.könyv éből tudom, hanem személyesen is megtapasztaltam. Egyik protestáns teológus kollegám,mikor felfedezte, hogy a hagyomány szerint a római püspök Péter és Pál közösörököse, annyira fellelkesedett,hogy azt ajánlotta: írjunk a témáról egyközösköny- vet, mivelerrőla protestáns szakembereknek és közösségeknek fogalmuk sincs, és az a gyanúja,hogy legtöbb katolikusnak se. (l990-benmegjelenő könyvünk címe e tanulmány végén találhatő .) Val6ban néhány francia nyelvü teol6giai munkán kívül (elsősorban Congar, Tillard és Lanne mííveircgondolok) a katolikusok nagy többsége sem tudja, hogy a pápa nemcsak Szt. Péter utóda, hanem Pál örököse is.

A protestánsoknak ez azért fontos,mert ők magukat a "páli"keresz- ténység őrzőinektartják, és gyakran a (protestánsmódonmegértett) páli teol6gia az az implicit kánon, amely szerint az egész Újszövetségetértel- mezik.Ha fölfedezik, hogy a r6mai egyház mind elvben, mind gyakorlatban a páli örökséget is ápolja, és valójában az egész újszövetségi kánonban lefektetett és az Ószövetségbenelőkészítettisteni üdvösségtervet hirdeti, a római egyház elleni "protestálásuk" elveszti elvi alapját. Hiszen mindezideig azon páli teol6gia nevében protcstáltak, amelyet most (legalábbis a zsinat után) egyre inkább fel kell fedezni ük a római egyházban.

(22)

3. A lelki életrevonatkozótanulságsokrétü.Apápaicsalhatatlanság és

főhatalom dogmáját a hit központi misztériumamak a fényében szem- lélhetjük. Ti. e két dogmavégsőfokon azt jelzi, hogy az Isten Országa, j61- lehet láthatatlanul és csak kezdeteiben, de val6ságosan jelen van alátható Egyházban. Krisztus már uralkodik, és ebben az uralomban az apostolok, Péter és Pál pedig különleges m6don is, részt vesznek, amennyiben imád- ságukonkeresztül Krisztus mak..ulátlanulmegőrziaz apostoli szentszéket mmden hitbeli tévedéstől. Amennyiben a r6mai egyház csalhatatlanul tanítja a krisztusi kinyilatkoztatást - természetesen csak a szokásos feltételek betartásával beszélhetünk tévedhetetlen pápai vagy egyetemes zsinatidöntésről(l.DS 3074) -, valamint az egy hit, az egy szentségi rend és az egy szeretetközösségmegőrzésénésmegerősítésénmunkálkodik, lát- hat6 (tágabb értelemben vett) szentségijeJe annak, hogy Krisztus nemcsak nem hagyta e) az Egyházát, hanemközvétlenülés apostolain keresztülis jelen van, tanít, vezet és egyesít.

A r6mai egyházba lépni tehát nemcsak annyit jelent, hogy Péterutód- jával és Pál örökösével lépünkközösségre,hanem val6ságos értelemben Péter és Pál egyházába lépünk, velük együtt és rajtuk keresztül kapcso- lódunk Krisztushoz,akiugyanaz tegnap és ma ésmindőrökké.

Ugyanakkor az ókori egyházkép megóv bennünket az egyoldalú pápa- kultusztól, a pápa bálványozásától ("papo/atria"), mintha a pápa mmden (legalábbis hivatalos) tette szent és tökéletes volna, mintha mindig és mindenbenőlenne alegfőbbbölcsesség forrása.Ettőla túlzástól nemvolt egészen mentes a reformációval és a felviIágosodással harcoló Egyház, amely a külső támadások hatására mindenbelsőkritikát elnyomott. Egy élet-halál harcot vívó hadsereg nem engedheti meg magának, hON vezérét bírálja. Inkább felmagasztalja, hogy avédőkönbizalmát növelje. Igyérthető

a tridenti zsinat után kialakuló,védekező,a pápákat egyoldalúan magasz- taló magatartás.

A II. vatikáni zsinat után 180 fokos fordulat következett: az Egyházon belüliönelemzőés önmarcangoló kritika semmit sem kímélt, legkevésbé a pápaságót.A bírálatok hangneme és a katolikus Egyház alapjait meg-

kérdőjelezőtartalma bénító hatással volt és van ma is az Egyház liturgikus,

hithirdetőés teológiai tevékenységére. A szeutatyák egyháza itt is sok tanulsággal szolgálhat. Iréneusznak a r6mai egyházról vallott hite és Viktor római püspökkel szembeni konkrét állásfoglalása csak egy példa arra, ho- gyan tudja a keresztény a pápa iránti teljes lojalitást és a ele való hitbeni egységet a Krisztusban kapott szabadsággal összeegyeztetni.

Cikkemhezelsősorbanakövetkezőtanulmányokat használtam fel: Y.M. Congar, "Saint Paul et l'autoríté dc l'église romaine d'aprés la Tradition": Studiorum Paulinorum Congres- sus Intemationalis Catholicus 1961, coli. Analecta Biblica, 17-18, pp. 491-516; W.R Farmer, R Kereszty, Peter and Paul in the Church of Rome. The Ecumenical Potential of a Forgotten Perspectíve(New York:Paulist Press, 1990); J.M.R Tillard,L'Evéque de Rome (Paris: Cerf, 1982).

(23)

Gerhard B. Winkler

EGYHÁZFEJEDELEM VAGY LELKIPÁSZTOR?

- A pápai önértelmezés változásai -

Katolikus egyházértelmezés szerint a r6mai püspök hivatala alkotó része az Egyházszentségirendjének és egyáltalán az Egyházszeniségiszer- kezetének. Ezért nemmeglepő,hogy a pápaság, akárcsak az Egyház a maga egészében, valamint az egyházi hivatal, a szentségi gyakorlat és a tanítás tör- ténelmi változásnak van kitéve. Emellett - akárcsak az egész keresztény hagyomány - a folytonosság és a folytonossági hiány (diszkontinuitás) tör- vényének van alávetve.

A diszkontinuitás azidőváltozásából,a hivatal birtokosainak egyéni sa-

járságaiből következik, és a mindenkori üdvtörténeti kairoszb6l (idöböl), amelynek a hivatalviselőiigyekeztek megfelelni. A folytonosság - eltekintve aLélektől,akit Alapít6ja megígért az Egyháznak - egy olyan írásos hagyo- mánytényébőlad6dik, amely mindenkorieszmélődést,reformot (újrafor- málást) és helyesbítést tesz lehetövé,

Itt nem a pápaság azon változásáról kell sz6lnunk, amely mintegy cso- portdinamikailag jön létre, s ezért különösebb mawarázatot nem igényel.

Amikor egy arisztokratikusan tart6zkod6, aszketikusan parancsol6 sze- mélyiséget egyderűs,közvetlen, barátságos pápa vált fel,a r6maiak kímé- letlenül meg szokták jegyezni: A változatosság kedvéért nem árt, ha egy

"kutyafejff'főpapotegy "macskafejff' követ.

1.A"megfelelőtörténelmi pillanat" és a pápakép változása A véletlen és a csoportdinamika még nem magyarázza meg azt a tényt, hogy bizonyos korokban, bizonyos áramlatokra és mozgalmakravalótekin- tettel, új eszményképek és politikai elképzelések hatására az egyes hivatal-

viselők bizonyos tulajdonsásai olyan erősen érvényesültek, hogy Péter székébe került szerzetesekröl, kánonjogászokról, ügymtézökról,kincstáro- sokról, pénzügyi zsenikról, diplomatákról, teolögusokról, nyelvészekröl,

könyvgyüjtőkröl, irodalmárokröl, humanistákról, világfiakról,sőtkatonák- r61 beszélhetünk.

NiccolöMacchiavelli(1469-1527)szerint II. Gyula pápa (1503-1513) összfoglalata lelt olyan papi köntösbe bújt uralkodótípusnak, aki katonai tehetségét kíméletlenül bevetette. A péteri hivatalnak ezt a harcias birto- kosát háborús politikája miatt olyan egyének, mint Erasmus, az elvi elkor- csosulás összfoglalatakéntértékelték Azultramontán (Alpokon túli, pápa- párti) történetírás egészen a mi századunkig megértést tanúsított szemé- lyével szemben, mert az ő esetében - mondják - a cél szentesítette az eszközöket.

Különbena történelem folyamán a "j6 pásztor" eszményképe (.Jn10,10) még a nagyon elvilágiasodottidőkbensem tudott teljesen feledésbe me-

Hivatkozások

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

A falakon kevés, de előkelő festőm űv észek aján d ék k ép ei

561 Vö: II. János Pál pápa, Üzenet a Béke Világnapjára, 2001, Párbeszéd a kultúrák között a szeretet és béke civilizációjának

Meglepődve tapasztaltuk, hogy a PV-s kosársejteket nagy valószínűséggel ugyan, de távolság függő módon idegzik be a helyi PN-k (<200-250 μm), szemben a CCK-s

Egy másik háromnevû, aki a Bölcsésztudományi Kar dékánja volt, Borzsák István megõrzött dokumentuma szerint 1958 januárjában így szónokolt: „Ha egy marxi felisme-

A zsinat Liturgikus Konstituciójának emlékezetes kihirdetési napján - 1963 december 4·én - használta el ősz ör Balthasar Fischer, a trieri Liturgi- kus Intézet egyik

I:s elkezdőd ik a napi munka ; talán tan ítás 4-5 órán keresztül. Itt azután meg kell fogni a dolog végét , minden órán egy más dologét. Egyik vagy másik órán nem

A néhány ezer keresztény máig 300 OOO-re szaporodott. De mostanában a missziós rnun- ka megakadt. Az embereknek jobban megy , az anyagiakat hajszolják, Igy növekszik

A plébános még ma is (vö. pontját) a megyéspüspÖk nevében dol- gozik. A lelkipásztoroknak ..úgy kell betölteniök tan ító, megszentelő és kor- mányzó kötelességüket,