• Nem Talált Eredményt

Zbor, na čele ktorého stál prepošt, údajmi podložene tvorilo od 14. storočia 14 kanoni-kov.219Na počiatku sú v kolegiátnej kapitule okrem prepošta – a jednorazovej zmienky (1256) o kantorovi – doložené len hodnosti kustóda (od roku 1292) a dekana (od 1253).

Zároveň je však menej známe,220že v 30-tych rokoch 14. storočia uvádzali na konci slávnostných listín – i keď nie všetkých – podľa vzoru zoznamu hodnostárov prepošta, kustóda a notára. Prvá taká listina pochádza z čias prepošta Jakuba z Piacenzy a uvá-dzanie zostalo zvykom do konca úradovania jeho nástupcu Michala zo Sečian.221 Spo-ločnou charakteristikou zoznamov hodnostárov z rokov 1332 – 1341 je to, že v každom z nich figuruje meno notára Mikulášovho syna Mareka. (Zmiznutie zoznamov hodnos -tárov z listín možno zapríčinila prípadná výmena notára.222) Ako zástupcovia prepoštov sa objavia od konca 13. storočia kanonici a od polovice 14. storočia aj kustódi (s rôznymi označeniami).223Ich primárnou úlohou bolo vykonávanie sudcovskej právomoci pre-pošta v prípade prekážok (počas jeho neprítomnosti atď.).224

Podľa zvyku prepošt a kapitula spoločne volili dekana spomedzi kanonikov každo-ročne v deň svätého Juraja na jeden rok. Úlohou tohto funkcionára bola správa spoloč-ných majetkov prepošta a kanonikov, vyberanie daní a príjmov, ktoré musel vyúčtovať prepoštovi a kapitule dvakrát ročne: v deň svätého Martina a potom v deň uplynutia jeho funkčného obdobia, teda v deň svätého Juraja.225Ďalšou jeho úlohou bolo súdenie na spoločných majetkoch (Čukária, Zeleneč, Topoľníky a Trhová Hradská), z čoho ply-núce príjmy (peňažné pokuty) taktiež prislúchali jemu. Rovnako do jeho kompetencií patrilo aj rozdeľovanie rýb, darov a vo všeobecnosti všetkých spoločných príjmov, čo mohol uskutočniť vo svojom vlastnom dome za prítomnosti prepošta a jedného alebo dvoch kapitulou delegovaných kanonikov.226Okrem vyberania príjmov zo spoločných majetkov zaobchádzal aj s obdržanou sumou227a samozrejme vydanie štvrtiny prislú-chajúcej prepoštovi bolo taktiež jeho úlohou. V prípade akéhokoľvek zneužitia brali de-kana v mene kapituly na zodpovednosť a potrestali ho. Za svoju prácu dostával mzdu, ktorú vyplácali z príjmov kapituly. Na záver je dôležité spomenúť, že zostavenie regis-trov o príjmoch a výdavkoch kapituly patrilo tiež k úlohám dekana.228

219 „quod sit ibi certus numerus canonicorum, videlicet XIIII canonici, excluso preposito” – MES III, s.

443, porovnaj Köblös: Egyházi középréteg, s. 16; Mályusz: Egyházi társadalom, s. 110. – O zastávaní kanonických sedadiel pozri C. Tóth–Lakatos–Mikó: Pozsonyi viszály, s. 59-64. – Pozri aj tabuľku

„Rekonštrukcia zboru Prešpurskej kolegiátnej kapituly v rokoch 1290 – 1460“!

220 Okrem Juraja Šedivého, ktorý vo svojej práci (Šedivý: Schriftkultur, s. 126) upozornil v jednej vete na daný jav.

221 Pozri kapitolu „Kanonoki listák“!

222 Porovnaj Šedivý: Schriftkultur, s. 125-126.

223 Pozri pri jednotlivých prepoštoch!

224 Ohľadom toho pozri C. Tóth–Lakatos–Mikó: Pozsonyi viszály, s. 47-49, Egyházi arch. 1440–1526, s.

138, C. Tóth: Súdna právomoc bratislavského prepošta.

225 Porovnaj so zápismi URBK!

226 C. Tóth–Lakatos–Mikó: Pozsonyi viszály, s. 45-46.

227 Porovnaj so zápismi URBK!

228 C. Tóth–Lakatos–Mikó: Pozsonyi viszály, s. 46-47, porovnaj so zápismi URBK!

ÚVOD 39

Medzi členov zboru patril aj farár prepoštského kostola, ktorého podľa dohody mesta s kapitulou z roku 1302, respektíve na základe jej obnovenia v roku 1344 a 1347 volilo mesto spomedzi kanonikov, potvrdil ho prepošt a museli ho predstaviť ostrihomskému arcibiskupovi alebo jeho vikárovi.229Patrónmi cirkvi svätého Vavrinca za múrmi Preš -purka boli takisto mešťania a síce príležitostne už v 14. storočí nachádzame na čele far-nosti kanonika, zdá sa však, že o spôsobe voľby sa zrodila dohoda až v roku 1415. Pri voľbe kanonika Mikuláša Lista sa totiž podrobne predpisovali jeho povinnosti ako aj jeho nasledovníkov. Odvtedy zaujal post farára aj v tomto kostole vždy jeden z kano-nikov.230

Metodika práce

Priebeh zostavovania archontológie možno považovať za jednoduchý: v databáze Štát-neho archívu Maďarského národného archívu som prezrel všetky listiny Prešpurskej ka-pituly z rokov 1200 – 1462 a následne dokumenty verejných notárov. Okrem toho som prehľadal aj fondy Prešpurskej kolegiátnej kapituly (súkromný a krajinský), a taktiež už publikované pramene avignonských a rímskych archívov. Archontológiu som vytvoril na základe takto zhromaždených údajov. Samozrejme, usiloval som sa pozbierať aj naj -aktuálnejšiu literatúru o hodnostároch a funkcionároch, ktorí dostali priestor v databáze.

Zároveň musím každopádne prízvukovať: k zostaveniu kompletnej archontológie – mys -liac tým možnosti spoznávania, ktoré sú dané v Maďarsku, respektíve vlastnosti uhor-ského pramenného materiálu – by bolo prakticky potrebné poznanie úplnej pramennej databázy príslušnej doby. Avšak uvedené súčasne znamená aj to, že tento zväzok si ne-nárokuje, respektíve nemôže nárokovať na úplnosť, veď spracovaním prameňov (v prvom rade vatikánskymi výskumami a ich publikovaním) sa určite nájdu aj ďalšie údaje. (To je jeden z hlavných dôvodov, prečo som nepripravil databázu metódou prác vydaných v uplynulých desaťročiach: k načrtnutiu životných dráh kanonikov je ešte potrebné množstvo údajov.) Tatko vzniknutá, pomocou primárnych prameňov zo-stavená archontológia azda napomôže maďarským a slovenským výskumom v oblasti cirkevných dejín.

Štruktúra práce

Databáza obsahuje mená členov zboru a údaje z prameňov o ich funkčných obdobiach.

V poradí najprv stoja mená prepoštov bez kanonikátu, raz spomenutého kantora, kustó-dov a dekanov. Vikári, poverení prepoštmi s ich zastupovaním, dostali miesto pod me-nami prepoštov daného časového úseku menšími písmeme-nami. V ďalšom väčšom celku

229 Ohľadom toho pozri príslušnú pasáž o cirkvi.

230 Ohľadom toho pozri príslušnú pasáž o cirkvi, respektíve C. Tóth–Lakatos–Mikó: Pozsonyi viszály, s.

41-42.

figurujú v abecednom poradí mená obyčajných kanonikov, ku ktorým som priradil kvôli ľahšiemu spätnému vyhľadaniu aj prepoštov, a taktiež kanonikov, zastávajúcich nejakú hodnosť alebo funkciu, s odkazom na ich benefícium. Po ich menoslove nasledujú farári kostola kolegiátnej kapituly, zároveň aj kaplnky a oltáre cirkvi, objavujúce sa v prame-ňoch príslušného obdobia, respektíve ich správcovia. Za nimi sú najprv uvedení správ-covia prešpurskej Kaplnky Božieho tela, následne farári Kostola svätého Vavrinca za múrmi mesta, a taktiež v jeho cintoríne sa nachádzajúcej Kaplnky svätého Jakuba.

V databáze bolo zásadou usporiadania krstné meno jednotlivých osôb, keďže v pra-meňoch figurujú v rozhodujúcej miere takto. Po krstnom mene stojí, ak vôbec jestvo-valo, v zátvorke – prameňmi preukázané – „rodinné meno“ a/alebo meno otca kanonika.

Za tým nasleduje prameňmi dokázateľný dátum prvého a – ak bol, tak o riadok nižšie – posledného výskytu, po tom sa nachádza pôvod údaju (archívna signatúra alebo pra-menná edícia). Ak medzi dvoma dátumami mám aj ďalšie údaje o funkcii danej osoby, tak ich uvádzam v poznámkach (prostredné údaje), v prípade kanonikov sú však uvedené za hlavnými údajmi. Takisto v poznámke uvádzam, ak je príslušný dátum dňom vyme-novania alebo ak počas zastávania hodnosti vykonával formálne aj niekto iný danú funk-ciu ako pápežský nominant. Mená zahraničných klerikov – okrem ich krstných mien – som uviedol aj v latinskej podobe na základe prameňa a v súlade s jazykom dotyčnej krajiny; v prípade, keď to nebolo možné jednoznačne určiť, som sa rozhodol pre podobu použitú v prameni. Pri prepoštoch a osobách, zastávajúcich nejakú hodnosť alebo funk-ciu, som v riadku pod menom a dátumom vymenoval aj ich ostatné funkcie a benefíciá, ale to – opakovane prízvukujem – obsahuje len tie údaje, na ktoré som narazil počas zostavovania archontológie, osobitné výskumy ohľadom toho som vykonal len v zried-kavých prípadoch. Poznámky som používal hojne, aby som dokázal podložiť svoje tvrdenia z viacerých uhľov, keďže nikoho nechcem prinútiť k tomu, aby považoval za akceptovateľné len mnou ponúkané riešenia. Na základe údajov v poznámkach si môže každý samostatne sformovať názor na sporné otázky.

Po farároch, správcoch kaplniek a oltárov nasledujú iní členovia kolegiátnej kapituly:

kapitulskí notári a chóroví klerici. V prípade posledných, ktorí zväčša figurujú len pod krstným menom, som pospájal údaje podľa časového poradia, ale pri každom údaji som uviedol označenia ich cirkevných titulov, činností a stavov (capellanus, clericus, litte-ratus, presbiter, scolaris) v listinách.

V nasledujúcej kapitole som publikoval na základe nových prameňov doplnenia k archontologickej zbierke Józsefa Köblösa a na konci tejto state uvádzam zoznamy ka-nonikov vo vyššie zmienených privilegiálnych listinách Prešpurskej kapituly a v iných dokumentoch podľa ich poradia v prameňoch. Tieto zoznamy figurujú pre lepšiu pre-hľadnosť vo forme tabuliek.

V prílohe publikujem vymenovacie listiny kanonikov a oltárnych správcov. Po tejto časti nasleduje (rozkladacia) tabuľka s názvom „Rekonštrukcia zboru Prešpurskej ko-legiátnej kapituly v rokoch 1290 – 1460,“ v ktorej som zobrazil podľa mojej prv opísanej metódy a na základe údajov tohto zväzku počet kanonikov a jeho zmeny. Tabuľku ako aj databázovú časť zrejme bude možné ešte rozšíriť.

Po zozname použitých archívnych prameňov a odborných prác, ktorý obsahuje aj ich skratky, uzatvára zväzok menný index. Kanonici v ňom figurujú podľa abecedného poradia ich rodinných mien alebo prezývok a ich rôzne funkcie sa nachádzajú na jednom mieste pre uľahčenie rekonštruovania ich životných dráh.

***

Počas prípravy práce mi bola v uplynulých rokov poskytnutá pomoc od mnohých: moje pracovisko, Maďarská medievistická výskumná skupina – ktorá funguje s finančným príspevkom Maďarskej akadémie vied a od 1. augusta 2019 Kancelárie podporovaných výskumných skupín Výskumnej siete Lóránda Eötvösa, zároveň aj s infraštrukturálnou podporou Maďarského národného archívu – zabezpečovalo pozadie mojich výskumov.

Chcel by som sa osobitne poďakovať kolegom z môjho pracoviska Bálintovi Lakatosovi a Gáborovi Mikómu, ďalej aj Balázsovi Csibovi a Dorottye Uhrin, ktorí mi pomohli ra-dami, údajmi a odbornou literatúrou, zároveň Attilovi Tuháriovi, ktorý sa podujal dô-kladne skontrolovať rukopis tohto zväzku.

V Budapešti, 25. apríla 2020

Norbert C. Tóth

ÚVOD 41

art. = artes és alakjai / artes a jeho tvary.

bacc. = baccalaureus.

decr. = decretum és alakjai / decretum a jeho tvary.

doct. = doctor.

e. = előtt / pred.

fol. = folio.

k. = körül / okolo.

lib. = liberalium.

licent. = licentiatus.

mag. = magister.

med. = medicus és alakjai / medicus a jeho tvary.

nb. = nembeli / z rodu.

pag. = pagina és alakjai / pagina a jej tvary.

prof. = professor.

r = recto.

sacr. = sacre.

sz. = (sor)szám / (poradové) číslo.

u. = után / po.

uo. = ugyanott / tamže.

v = verso.

vol. = volumus és alakjai / volumus a jeho tvary.

vö. = vesd össze / porovnaj.

† = a halála napja / deň úmrtia.