• Nem Talált Eredményt

Világunk helyzete

In document VILÁGUNK ÁTALAKÍTÁSA (Pldal 26-29)

14. A fenntartható fejlesztés napjainkban, közgyűlésünk alatt is, hatalmas kihívásokkal néz szembe. Állampolgáraink milliárdjai élnek folyama-tosan szegénységben és emberhez méltatlan körülmények között. Az országokon belüli és az országok közötti egyenlőtlenség növekszik.

Rendkívül nagy különbségeket tapasztalhatunk esélyek, vagyon és hatalom terén. A nemek közti egyenlőtlenség továbbra is az egyik legfontosabb kihívás. A munkanélküliség, különösen a fi atalokat érintő munkanélküliség az egyik legfőbb gondunk. A világméretű egészségügyi problémák, az egyre gyakoribb és nagyobb természeti katasztrófák, az elszabaduló konfl iktusok, az erőszakos szélső séges-ség, a terrorizmus, valamint az ezzel összefüggő humanitárius válság és az emberek erőszakos kitelepítése azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az utóbbi évtizedek fejlesztési eredményei többségükben visszájukra fordulnak. A természeti erőforrások kimerítése és a környezetromlás kedvezőtlen hatásai, többek között az elsivatagosodás, az aszály, a talaj-pusztulás, a vízkészletek elapadása és a biológiai sokféleség csökkenése megtöbbszörözi és súlyosbítja az emberiség előtt álló kihívásokat. A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb kihívása. Kedvezőtlen hatásai minden országban aláássák a fenntartható fejlődésre való képességet.

A globális átlaghőmérséklet növekedése, a tengerszint emelkedése, az óceánok elsavasodása és a klímaváltozás egyéb hatásai súlyosan befolyásolják a tengerparti területeket és az alacsonyan fekvő tenger-parti országokat, köztük több legkevésbé fejlett országot és kis fejlődő szigetállamot. Számos társadalom túlélése, Földünk biológiai fenntartó rendszereinek fennmaradása forog kockán.

15. It is also, however, a time of immense opportunity. Signifi cant progress has been made in meeting many development challenges. Within the past generation, hundreds of millions of people have emerged from extreme poverty. Access to education has greatly increased for both boys and girls. The spread of information and communications technology and global interconnectedness has great potential to accelerate human progress, to bridge the digital divide and to develop knowledge societies, as does scientifi c and technological innovation across areas as diverse as medicine and energy.

16. Almost 15 years ago, the Millennium Development Goals were agreed.

These provided an important framework for development and signifi cant progress has been made in a number of areas. But the progress has been uneven, particularly in Africa, least developed countries, landlocked developing countries and small island developing States, and some of the Millennium Development Goals remain off-track, in particular those related to maternal, newborn and child health and to reproductive health.

We recommit ourselves to the full realization of all the Millennium Development Goals, including the off-track Millennium Development Goals, in particular by providing focused and scaled-up assistance to least developed countries and other countries in special situations, in line with relevant support programmes. The new Agenda builds on the Millennium Development Goals and seeks to complete what they did not achieve, particularly in reaching the most vulnerable.

17. In its scope, however, the framework we are announcing today goes far beyond the Millennium Development Goals. Alongside continuing development priorities such as poverty eradication, health, education and food security and nutrition, it sets out a wide range of economic, social and environmental objectives. It also promises more peaceful and inclusive societies. It also, crucially, defi nes means of implementation.

Refl ecting the integrated approach that we have decided on, there are deep interconnections and many cross-cutting elements across the new Goals and targets.

15. Ugyanakkor korunk hatalmas lehetőségek kora is. Sokat haladtunk előre, számos fejlesztési kihívásnak sikerült megfelelnünk. A legutóbbi ember-öltő alatt emberek százmilliói emelkedtek ki a mélyszegénységből. Az oktatáshoz való hozzáférés jelentősen nőtt, fi úknak, lányoknak egyaránt.

Az információs és kommunikációs technológia elterjedése és a világmé-retű összekapcsolódás nagymértékben hozzájárulhat az emberi haladás felgyorsításához, a digitális szakadék áthidalásához, és a tudásalapú társadalmak kifejlesztéséhez, amint a tudományos és műszaki újítások is ezt eredményezik számos területen, az orvostudománytól az energetikáig.

16. Közel 15 évvel ezelőtt fogadtuk el a Milleniumi Fejlesztési Célokat.

Ezek a célok fontos keretet adtak a fejlesztésnek, és számos területen jelentős előrehaladást értünk el. Ez az előrehaladás azonban egyenetlenül ment végbe, különösen Afrikában, a legkevésbé fejlett országokban, a tengerparttal nem rendelkező fejlődő országokban és a kis fejlődő szi-getállamokban, és néhány, elsősorban az anyasággal, újszülöttekkel és a gyermekek egészségével, továbbá a reproduktív egészséggel kapcsolatos Milleniumi Fejlesztési Cél megvalósítása kisiklott. Ismét elkötelezzük magunkat, hogy valamennyi Milleniumi Fejlesztési Célt teljes mérték-ben elérünk, beleértve azokat, ahol legnagyobb a lemaradás; elsősorban úgy, hogy a kiemelt területekre fokozott mértékű támogatást nyújtunk a kevésbé fejlett országoknak és az egyéb okok miatt speciális helyzetben lévő országoknak. Az új Program a Milleniumi Fejlesztési Célokra épül és meg kívánja valósítani a még el nem ért célokat, különös fi gyelemmel a leginkább rászorulókra.

17. A ma bejelentésre kerülő Program hatókörét tekintve jóval felülmúlja a Milleniumi Fejlesztési Célokat. Fontos fejlesztési területeken, mint például a szegénység felszámolása, az egészség, az oktatás, valamint az élelmiszerbiztonság és a táplálkozás, folytatja az eddigi munkát, de ezen felül széleskörű gazdasági, társadalmi és környezeti célokat is kitűz és békésebb, befogadóbb társadalmakat ígér. Igen fontos vonása, hogy megvalósítási eszközöket is meghatároz. Az újonnan megfogalmazott célok közti alapvető kölcsönhatások és a feladatok közti számos átfedés a program tudatosan kialakított rendszerelvű problémaközelítését tükrözik.

In document VILÁGUNK ÁTALAKÍTÁSA (Pldal 26-29)