• Nem Talált Eredményt

VERSENYSZABÁLYZAT I. A verseny jellege, a versenyen résztvevõk köre

1. A Pénzügyi-számviteli ügyintézõ szakképesítés (OKJ 52 344 01 0000 00 00), valamint a Vállalkozási ügyintézõ szakképesítés (OKJ 52 344 02 0000 00 00) tanulmányi versenye az adott szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményeiben meghatározott kompetenciák versenyhelyzetben való mérését célozzák.

Az elõdöntõ és a döntõ versenytételei a pénzügyminiszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeirõl szóló 23/2008. (VIII. 8.) PM rendeletben (továbbiakban: R.) foglalt szakmai és vizsgakövetelmények alapján kerülnek összeállításra.

2. A szakmai tanulmányi versenyek a szakképesítések szakmai és vizsgakövetelménye alapján, valamint a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjérõl szóló 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet alkalmazásával kerülnek lebonyolításra.

3. A versenyfeladatokhoz rendelt versenytevékenység (továbbiakban: tevékenység) azonos tartalmú a szakképesítésre elõírt vizsgatevékenységgel.

4. A szakmai tanulmányi versenyre a szakközépiskolák szakképzési évfolyamának nappali rendszerû iskolai oktatásában részt vevõ azon tanulói jelentkezhetnek, akik a jelen versenyfelhívásban megjelölt ügyintézõ szakképzésben vesznek részt és a Versenyszabályzattal érintett egyik szakképesítéssel sem rendelkeznek.

II. A versenyek lebonyolítása

1. Iskolai válogató során teljesítendõ modulzáró versenyfeladatok

Az iskolai válogató versenyek az R.-ben, a vizsgára bocsátás feltételeként meghatározott, az adott szakképesítéshez rendelt modulzáró vizsgáknak minõsülnek. A modulzáró versenyfeladatokat az NGM jogelõdje, a PM által kiadott általános vizsgaszervezési és lebonyolítási szabályzatban foglaltaknak megfelelõen a szakmai követelményekkel összhangban a szakmai képzést folytató intézmény állítja össze az alábbiak szerint:

Az 52 344 01 0000 00 00 azonosítószámúPénzügyi-számviteli ügyintézõmegnevezésû szakképesítéshez rendelt modulzáró versenyfeladatok Versenybizottság által meghatározott tevékenységei és idõtartamai:

Követelménymodul azonosító száma Követelménymodul megnevezése Tevékenység Idõtartam

1969-06 Pénzügyi feladatok Írásbeli 60

1970-06 Könyvvezetés és beszámolókészítés Írásbeli 60

Az 52 344 02 0000 00 00 azonosítószámú Vállalkozási ügyintézõ megnevezésû szakképesítéshez rendelt modulzáró versenyfeladatok Versenybizottság által meghatározott tevékenységei és idõtartamai:

Követelménymodul azonosító száma Követelménymodul megnevezése Tevékenység Idõtartam

1969-06 Pénzügyi feladatok Írásbeli 60

1972-06 Könyvvezetés és pénzforgalmi

nyilvántartások vezetése Írásbeli 60

1973-06 Munkavállalókkal kapcsolatos

feladatok Írásbeli 30

A versenyzõk modulzáró versenydolgozatait másolatban el kell juttatni a minisztériumba.

2. Elõdöntõ

Az elõdöntõbe azokat a versenyzõket nevezhetik be az iskolák, akik a modulzáró versenyfeladatokhoz rendelt tevékenységeket külön-külön legalább 50%-os szinten teljesítik. Az errõl szóló igazolást a 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 7. számú melléklete szerint kell elkészítenie és kiállítania az iskolai válogatót szervezõ intézménynek, majd szakképesítésenként összesítõt kell készítenie. Az

elõdöntõ szakképesítésenként az alábbi követelménymodulokhoz rendelt írásbeli, interaktív, valamint gyakorlati tevékenységek

1971-06 Számítógépes programcsomag használata Tevékenység: interaktív

1972-06 Könyvvezetés és pénzforgalmi nyilvántartások vezetése Tevékenység: interaktív

Idõtartama: 60 perc 5. Versenyrész

1974-06 Üzletiterv készítése

Tevékenység: az NGM jogelõdje a PM által kiadott önállóan elkészített projektmunka (záródolgozat)

Az 1980-06 Ügyviteli feladatok követelménymodul gyakorlati tevékenységéhez rendelt versenyfeladatait az NGM jogelõdje, a PM által kiadott és a honlapján megtalálható Útmutató alapján a versenyzõ iskolája állítja össze.

A 1980-06 Ügyviteli feladatok követelménymodul versenyfeladatát, valamint annak értékelési útmutatóját a Versenybizottság általi jóváhagyásra 2011. március 11-ig kell megküldeni a Nemzetgazdasági Minisztériumba a verseny megszervezésével és a lebonyolítással kapcsolatos feladatok koordinálásával megbízott szakmai szervezeti egység részére a Nevezési lappal együtt.

A tételek sokszorosításáról a nevezésben feltüntetett létszámnak megfelelõ darab számban az NGM gondoskodik!

Az elõdöntõ versenyeket a versenyzõ iskolájában, a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjérõl szóló 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet alkalmazásával kell lebonyolítani.

Az elõdöntõ írásbeli, interaktív, valamint gyakorlati tevékenységek versenyfeladatait a Nevezési lapon feltüntetett igényeknek megfelelõ példányszámban az NGM biztosítja az iskolák számára.

Az elõdöntõ versenytételeit, valamint a Versenybizottság által jóváhagyott 1980-06 Ügyviteli feladatok gyakorlati tevékenységének versenytételét az elõdöntõt megelõzõ munkanapon vehetik át az iskolák képviselõi a vizsgatételek általános

átvételi rendjének megfelelõen a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénzügyi Ágazati Szakképzési Osztályán (Budapest V. József nádor tér 2–4.).

A versenydolgozatok átvételekor az iskolák képviselõinek a csatolniuk kell következõket: a nevezési díj megfizetését igazoló átutalás másolati példányát, a modulzáró versenyfeladatok teljesítésérõl kiállított igazolások összesítésérõl szóló dokumentumot, valamint a versenyzõk modulzáró versenydolgozatait másolati példányban.

A versenyfeladatokat az Értékelési útmutató alapján a nevezést benyújtó iskola szaktanárai javítják ki. Minden nevezett tanuló dolgozatát a javítás után, a jegyzõkönyvvel együtt az iskola igazgatójának fel kell terjesztenie jóváhagyásra a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénzügyi Ágazati Szakképzési Osztályára. A borítékra kérjük írják rá: „OSZTV 2011.”

2011. április 6-ig kell beérkeznie az NGM - be a

– Pénzügyi-számviteli ügyintézõ szakképesítés írásbeli, interaktív tevékenységek versenydolgozatainak,

– Vállalkozási ügyintézõ szakképesítés írásbeli, interaktív, gyakorlati tevékenységek versenydolgozatainak, valamint az NGM jogelõdje, a PM által kiadott Útmutató alapján elkészített és az iskola szaktanárai által értékelt Üzleti tervnek.

3. Döntõ

A Versenybizottság a beérkezett dolgozatokat felülellenõrzi, rangsorolja és dönt a döntõbe kerülõ versenyzõk személyérõl.

A Versenybizottság a versenyzõket az elõdöntõn elért eredményükrõl, valamint a döntõre történõ behívásukról2011. április 18-ig értesíti.

Az értesítés

a)a versenyzõ iskoláján keresztül, illetve

b)az NGM honlapján keresztül a versenyzõ neve, iskolája, az elért eredmény feltüntetésével történhet.

A versenyzõ az NGM honlapján keresztül történõ értesítéshez a „NYILATKOZAT” kitöltésével és aláírásával járul hozzá, amelyet a jelen felhívás4. számú mellékletetartalmaz.

Ha a versenyzõ az értesítés ezen módját is választja, akkor a „NYILATKOZAT”-ot a Nevezési lappal együtt kell megküldeni.

AzOSZTV döntõjének megrendezésére csak abban az esetben kerül sor,ha a Versenybizottság az elõdöntõ dolgozatai alapján országosan akét szakképesítésre együttesen, legalább 10 fõtovábbjutását javasolja a döntõbe.

A döntõ verseny részei, valamint az azokhoz rendelt tevékenységek idõtartama szakképesítésenként:

a)Pénzügyi-számviteli ügyintézõ szakképesítés 1. Versenyrész1969-06 Pénzügyi feladatok Tevékenység: írásbeli

Idõtartama: 180 perc 2. Versenyrész

1970-06 Könyvvezetés és beszámolókészítés Tevékenység: írásbeli

Idõtartama: 180 perc 3. Versenyrész

1968-06 Gazdálkodási feladatok 1969-06 Pénzügyi feladatok

1970-06 Könyvvezetés és beszámolókészítés Tevékenység: szóbeli

Idõtartama: követelmény modulonként 30 perc (felkészülési idõ 15 perc, válaszadási idõ 15 perc)

Az 1969-06 Pénzügyi feladatok, valamint az 1970-06 Könyvvezetés és beszámolókészítés versenyrészek szóbeli tevékenységei csak akkor kezdhetõk meg, ha a versenyzõ az írásbeli tevékenységeket külön-külön, a versenybizottság által meghatározott %-os szinten teljesítette.

b)Vállalkozási ügyintézõ szakképesítés 1. Versenyrész

1969-06 Pénzügyi feladatok Tevékenység: írásbeli Idõtartama: 180 perc

2. Versenyrész

1972-06 Könyvvezetés és pénzforgalmi nyilvántartások vezetése Tevékenység: írásbeli

Idõtartama: 90 perc 3. Versenyrész

1973-06 Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok Tevékenység: írásbeli

Idõtartama: 60 perc 4. Versenyrész

1968-06 Gazdálkodási feladatok 1969-06 Pénzügyi feladatok

1974-06 Üzleti terv védése (megadott feltételek alapján elkészített önálló projektmunka /záródolgozat/ védése) Tevékenység: szóbeli

Idõtartama: követelmény modulonként 30 perc (felkészülési idõ 15 perc, válaszadási idõ 15 perc)

Az 1969-06 Pénzügyi feladatok versenyrész szóbeli tevékenysége csak akkor kezdhetõ meg, ha az írásbeli tevékenység során a versenyzõ a versenybizottság által meghatározott %-os teljesítményt nyújtott.

A Versenybizottság mindkét szakképesítésnél a versenyzõk által a képzés során megszerzett szakmai kompetenciákat méri és értékeli az NGM által kiadott, a szakmai vizsgákra érvényes szóbeli tételsor alapján.

III. A versenyen elért eredmények alapján adható felmentések

1. A Versenybizottság a döntõben elért eredmények alapján megállapítja a versenyzõk helyezési sorrendjét és dönt a vizsgarészek alóli mentességekrõl. A Versenybizottság a helyezéseket az adott szakképesítés vonatkozásában az R.-ben foglaltak szerint a vizsgarészenként elért %-os teljesítmények súlyozott átlaga alapján állapítja meg.

2. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjérõl szóló 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 5. § (5) bekezdése alapján mentesül az adott vizsgarész tekintetében a szakmai vizsga letétele alól az a vizsgázó, aki a vizsgarész követelményét e versenyfelhívásban meghirdetett országos szakmai tanulmányi versenyen teljesítette és versenyrészenként legalább 75%-os teljesítményt ért el.

3. A Versenybizottság a versenyzõ iskoláját a névre szóló Igazolás megküldésével értesíti a versenyzõ eredménye alapján megállapított szakmai vizsgarész(ek) alóli mentességrõl.

4. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjérõl szóló 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 25. § (7) bekezdése értelmében a versenykiírásban meghatározott felmentés esetén az adott vizsgarész teljesítményét 100%-osnak kell tekinteni.

Az a jelölt, aki a szakképesítés vizsgakövetelményében meghatározott vizsgarészek mindegyikét a Versenyszabályzatban meghatározott szinten teljesítette, szakképesítést igazoló bizonyítványt kap, melyet vizsgarészenként 100%-os teljesítménnyel és jeles (5) osztályzattal kell értékelni. A szakképesítést igazoló bizonyítványt az Igazolás alapján a tanuló iskolája a kijelölt szakmai vizsgabizottság által adja ki.

5. A felsõoktatási intézmények szabályzatában meghatározottak szerint a felvételi eljárás során a jelentkezõ a kiadott Igazolás alapján többletpontra jogosult a felsõoktatási intézmények felvételi eljárásairól szóló 237/2006. (XI. 27.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdése f) pontja alapján.

IV. Eredményhirdetés

Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny ünnepélyes eredményhirdetésének a pontos helyérõl, idejérõl az érintettek külön értesítést kapnak.

2. számú melléklet