• Nem Talált Eredményt

Vallás-erköloBl állapot, ünnepek, kegyeleti tények

In document É R T E S I T Ő JE AZ (Pldal 57-60)

Az Úr félelme lévén a bölcsesség kezdete:

Szeptember 4-én az igazgató ünnepélyes «Veni Sancte"-t celebrált.

Szeptember 8 án, mint Kisasszony, ünnepén, a gymn.

tanuló ifjúság meggyónt és áhitatosan az Úr asztalához járult.

Az ifjúság a tanéven át mindennap, kivévén a mi éghaj-latunk alatt igen zordon téli hónapokat Vi8 órakor szabály-szerűen eljárt a templomba ; vasár- és ünnepnapokon Bodoai Lojot

66

-tanár által tartott rendes exhortatiókat hallgatott s azután jelent nţeg a szt. misén és délesti isteni szolgálaton. Azonkivül részt vett az egyházi és ezen kegyhelyen tartatni szokott egyéb áhi-tatossági gyakorlatokban is elöljárói felügyelet alatt.

A vallásos érzületet és kegyeletet ápoló mozzanatok közül az 1887/g tanév folyamából felemlíthető:

.Szept. 16. Miután a tanuló ifjúság már egészen begyült, a,z iskolai törvények a tanári testület jelenlétében lelolvastattak és az évvégi jutalmak kihirdettettek.

Szept. 29. Sz. Mihály napján, mint a esik somlyói fi nő-vel de védszeutjének ünnepén a seminariumi ifjusa'g a lefolyt tan-évben is megtartotta szokott házi„ ünnepélyét.

Okt. 4 Mint Királyunk O Felségének és kegyelmes Fópásztorunk Lönhart Ferencz püspök ur O Excellentiájának magas névünnepe tanodai ünneppel szenteltetett meg; azonkivül úgyis, mint a helybeli szerzetes háznak kegyeletes ünnepnapja.

Nov. 25-én. Szűz sz. Katalin, mint a gymnasium rédstent-jének ünnepén, akadémiai ünnepély tartatott. A szép műsorból

megemlíthető Péter .János VII. oszt. tanuló „A római társa-dalom és a keresztények utolsó üldöztetése czimü felolvasása.

Decz. 7. és 8 án, ezen kegyeletes Mária ünnepen az egész tanuló ifjúság áhítatos gyónást és áldozást végzett.

Decz. ld. Imets F. Jákó gymn igazgató az„ anyaszentegy-házat dicsőségesen kormányzó XIII. Leó pápa O Szentsége 5a-éves áldozári jubileuma alkalmából a második magyar zarán-doklattal Rómába lévén indulandó tanulságos és megható exhortJtióban mondott bucsut a tanuló ifjúságnak.

1888 Január 2. Lönhárt Ferencz püspök ur O nmltga újévi üdvözlésünkre többek közt a következő kegyteljes szavak-ban válaszolt; „Minél szebb és nemesebb feladat jutott az iijuság nevelőinek és oktatóinak élettevékenységök kifejtésére: annál inkább meg vagyok győződve hogy a t. tanári testület minden egyes tagja nagy horderejű fontos hivatásának teljes tudatában jövőre is örömmel és a szent ügyhöz méltó lelkesedéssel fog

magyar katholikus tanügyünk sikeres fejlesztésére közremű-ködni. " (1. p. sz.)

Január 15 én Imets F. Jákó igazgató tanár tartott az ifjú-sághoz exhortatiót, tanulságosan fűszerezvén azt római zarándok-lójának erkölcsi irányú és szivképző mozzanatai elsorolásával.

Tsteni-tisztelet végével az összes tanuló ifjúság között kisebb-nagyobb emlékérmeket és szent olvasókat osztott ki.

Márcz. 24—26. A húsvéti szent gyakorlafokaty élén a tanári testület tagjaival, az ifjúság buzgósággal végezte és épületes áhítattal járult az Úr asztalához.

-Ápr. 17. — Jun. 13. Az fitten tartatni szokott szepţ Antali áhitatosságolcb n kellő felügyelet mellett a gymn. iljuság is részt vett; mi okból a kedd délelőtti előadások 7—10 óráig tar-tattak meg.

Május 19 - 2 3 . A esik somlyói pünkösdi búcsú fényét és jelentőségét rendkívül emelte azon szerencsés körülmény, mely szerint kegyelmes főpásztorunk Lönhart Ferencz ur ő excáját éppen ezen ünnepek alatt Csík-Somlyón saját körünkben tisz-telhettük, kezdetén azon fftpástfori körútnak, melylyel ő nmltgii a felcsiki és gyergyói esperesi kerületeket szerencséltette.

A megérkező főpásztort május 19 én délután 5 és 6 óra között a többi ünnepélyes fogadtatások sorában a tanártestület és tanuló ifjúság élén és a búcsúra bezarándokolt hivők rop pant seregében JmetsF. Jákó gymn. igazgató fogadta a kolos tor előtti téren, üdvözlő beszédében rámutatva a keresztre, mely alatt, a kegytemplom szent falaira, melyek előtt, az épülő tan mézetekre és a hivők seregére is, me yek között állott, s melyek mindannyian az érkező szeretett püspökben jínalelkü apostolukat, legfőbb igazgatójukat és buzgó védnöküket, minden körülmények között gondos főpásztorukat és szerető atyjokat látják, tisztelik csodálják, ölelik és szeretik. A kegyes főpásztor lelkes szavakban és kegysugárzó arczczal fejezte ki örömét melyet neki Csik Somlyónak az itteni kath. nevelés-oktatás férfiainak és a jó irányban nevelődő ifjúságnak látása föltétlenül okoz. A tanári testület tisztelgése után a gymn tanuló ifjúság, melyhez a tanitó-képezde is sorakozott, a főpásztort fáklyásmenettel tisztelte meg A gymn. részéről Szekeres János és Péter János VII. oizt. tanulók mondottak üdvözlő szózato-kat. az előbbi kötetlen, az utóbbi kötött beszédben. A három színű lámpákon fénvlő betűk a következő mondatokat illustrál-ták .„Isten hozott Fópásztorunk!' „Légy üdvözölve általunk isi' Áldás nyomdokidon Elj sokát" A fopásztor bölcs .szavak ban exhortálta az iij-iságot, hogy legyen mindig hü és méltó a hitbuzgó és hazalias vitéz székelyekhez az által, hogy az Istent mindig félje, s minél teljesebb művelődés által a szere-tett magyar hazának mindenkor javára válhassék.

Május 21 én Lönhart Ferencz kegyelmes püspökünk a esik somlyói Szt. Péter-megyét szerencséltetvén magas fópásztori látogatásával a bérmálás szentségiben ezen megye hivei közt részesítette a főgymn ifjúságnak azon részét is, mely eddig a megerősítés szentségének malaszthatásait nélkülözte vala

Május */3-án Lönhart Ferencz ő excája fópásztori látoga-tását Csicsóban végezvén a délutáni órákban visszatért t'sik-Somlyóra, hol kegyes látogatására méltatta a gymn. osztályokat,

t ó

-melyekben üdvözölték a tanulók, kiket atyai leereszkedéssel kérdezgetett; azután a űnöveldei helyiségeket, tanitó képezdét, végre a finöveldénél és a volt-praetorialis háznál folyó épít-kezéseket és átalakítási munkálatokat méltatta kegyes ügyeimére.

Másnap a főpásztor a csik-delnei hitközség felé indulván, tovább folytatta diadalmenethez hasonló íőpásztori útját, mely-ben a gyimesi és a Kődön aluli hitközségek során át a gymn.

igazgató is talált időt és alkalmat ő excája diszkiséretéhez csatlakozni.

Julius 1. A gymn. igazgató a Mária társulati ujonczok előkészületeit fogja megvizsgálni P. KopatzVáxúV. Mária-társulati elnök közbejöttevei.

Julius 2 Sarlós-Boldogasszony napján, mely az itteni szerzetesháznak búcsúval összekötött jeles ünnepe, a gymna-siumba járó tanulók közül 22 ifjú fog épületes szertartás mel-lett a B. Szűz Mária társulatba felavattatni. Az áhitatos hall-gatósághoz Fodor Antal VI. oszt. tanuló fog szónokolni; az ujonczokat ped g Ballá István ugyan VI. oszt. tanuló ajánlja be a Celebránsnak, kinek tisztét mit. Murányi Kálmán ujonan kinevezett kerületi loesperes. és rákosi plébános úr végzendi.

In document É R T E S I T Ő JE AZ (Pldal 57-60)