• Nem Talált Eredményt

, Végső Resolutio

In document THE LIBRARIES (Pldal 137-144)

Az mely mind az méltóságos úrnak gróf Kídödy Pálfi János úrnak , az császári s királyi Folségtőt Magyarország mcgbékéllésénck , és csendességénék megerősítésére engedtetett Plenipotentiából, mind az fenn említett császári s királyi kegyelmességből Fejedelem Rákóczi Ferencz úrnak már adatott De-claratio felett, nagyobb világosításnak okáért ki adattatik.

i: -í - .'!

lo Az mikép gróf Károlyi Sándor úr által említett Fejedelemnek által küldött levélben megirattatott, em lített Fejedelem Rákóczi úrnak, ebben az feljebb monda tott Plenipotentiának ereje által élete, és mind Magyar országban, s mind ErdélybeD levő (minden) jovainak grátiája, Magyarországban maga bátorságos megmara dásával, magához tartozandó szolgáival, és udvari népé vel együtt megengedtetik. Melynek is determinatiója az ellenségeskedések sének continentiájáért ezen Sz.

György 27-ik napjára kiterjesztett terminusáig el . ha ezen Fejedelem az fenn megirt császári királyi grátiát complectálni akarja , és annak utánna az néki adatott és tőle is felvétetett grátia után letévén az mellé tétetett formula szerént hűségéről való hitét, az erősségeket, kiváltképen az melyek az fenn: megirt levélben kitétettenek, és más kezénél vagynak, abban az statusban, melyben most vagynak , az császári s királyi praesidinmoknak bebocsátására hittel kézbe adassák, avagy azoknak commendansinak szoros parancsolat alatt meghagyattassék, hogy megadják; az mint az declara-tioban, és fenn említett levélben meg vagyon irva. Ellen ben azonban igértetik , hogy azok a praesidiumok az Fejedelemnek proventusiban semmi praejudiciumot és kárt nem tesznek, hanem tulajdon császári királyi hó-pénzzel tartattatnak Mindezeket penig a fenn speciíicált üdőnek terminusára bé kell tölteni, éa végben kell vinni.

Az melyre nézve egy közelebb levő helyet is kell deter-9

130

mináltatni minden késedelem nélkül , melyre is Károly igen alkalmatosnak Ítéltetik , hogy ott a közönséges gyűlésben, és tractában, az megmondatott hit letétethes sék. Továbbá mind ezek jól végbe menvén, ha magának az Fejedelemnek az országban való szabados megmaradás nem tetszenék, annak uiánna az császári s királyi tetszés nek praesumptiojából az Fejedelem maga akaratjára hagyattatik, az fenn említett letétetett homagium alatt Lengyelországban is lakni. Fiainak is megadása, és életek az fenn megirt és hűségesen végbe vitetett conditiók alatt, az császári és királyi kegyelmes Felségtől nem denegáltatik ; melynek is effectuatiója minden módon és erős munkákkal az Felséges udvarnál promoveáltatik.

2-o Az nagy Rendeknek és Nemeseknek, s felsőbb renden lévő Vitézeknek, mind Magyarországiaknak, mind Erdélyieknek, fiz kik most az országban , és az Fe jedelem mellett vannak, valakik magokért az sokszor

említett Terminus alatt kérik, hasonlóképen életeknek és és javaknak amnistinlis giátiája resolváltatott, milyent nem kell azokról érteni, az kik eddig redeáltak. Az alsóbb tenden lévő vitézeknek penig az megmondatott amnes-tialis grátia az declarntioban megmagyarázott értelem szerént megadattatik. Ha penig az szerzetesek helytelen indult motusokról kérdés lenne, az kik Barátok, vagy klastrombeliek lennének; minthogy az ő életekről illendő Tertium- os Forum nincsen, és jóknak, vagy jószágok nak nem capaxi, ugy ők a superiorokhoz való engedel mességre . és az elmult dolgoknak megbánására, és vendő dolgoknak eltávoztatására remittáltatnak Ha mely nagy Rendek penig ez név alatt befoglaltat nak , azok is magokért különösen grátiát uyervén, más nagy Rendek alatt befoglaltatva értettetnek, az mennyiben olyanok , praescindáltatván minden lelki mi-néműségök és méltóságok.

3-a Az özvegyek és árvák, az kik az ő megholt atyjok bűnösségek alatt vannak, arról az ország törvé nyei szerént tractáltatik.

4-o Azokról, az kik az országból kimentek és az szomszéd tartományokban fogak magokat, az megirt terminus szerént penig redeálnak, az végeztetik, az mi feljebb az 2-ik punctumba le tétetett.

5-0 Az Erdélyiek részéről penig azt szükség meg

131 tudni : hogy Erdélyben életeknek s javaknak amnistialis grátiájoknak megnyerése méltóságos gróf Steinville úrra bizattatott, arra az végre, hogy az kik az erdélyi nagy Rendek közzűl Havasalföldibe, vagy Moldovába futot tak, ide Magyarországra nagy költséggel, és bajjal jönni ne kényszerítessenek, hanem az miképpen Magyarország ban, ugy ott életeknek, és javaknak grátiája leszen, ha kik az tartozó Terminus alatt azért magokat insinuál-ják. Mivel hogy penig az felséges császári s királyi Felség ugy Erdélynek mint Magyarországnak törvényit, és sza badságit sértődetlen kívánja megtartani, ő Felségének királyi és szent elméjében, s attyai indulatjában semmi kétség ne legyen, és mivel Erdély országa Magyorország-gal másként természet szerént egybe nem foglaltathatik, hogy penig annyival inkább ez békességnek munkája Erdélyben is az császári királyi Felségnek kegyelmes intentiója szerint azon rendben és normán fojjon, meg írja Steinville úrnak, itt íui lőtt, s mi végeztetett. To vábbá az Felségesen emiitett császári s királyi Felség meg nem engedi senkinek, hogy valakit az amnestialis grátia ellen ujabb vetélkedéssel, perpatvarral búsítsa, terhelje és molestálja

Az melyet annak okáért Rákóczi Ferencz fejede lemnek, az császári s királyi feljül bővölködő kegyelmes-ségnek kebeléből származoti utolsó választételeűl. hogy az országnak csendessége s nyugodalma visszahozattas-sék és megerősítesvisszahozattas-sék, intimálnom kellett. Költ Debre-czenben 1-a aprilis anno 1711.

Felséges Római Császár, és koronás király ő Felségének belső Tanácsa, Horváthországnak bánja, kassai véghelyeknek mezei Marschall-Generálisa, egy Dragonyos Regement Colo-nellusa, és Magyarországban commendirozó Generális.

Gróff Pálffi János mp.

Leíratott egy elkopott másolatból, mely megvan a Fancsali gyUjteménijben Kár olyfehértár ott. Az üres helyek

az elkopottság miatt olvashntatlanok.

-AÜ6 18U?*

*m

In document THE LIBRARIES (Pldal 137-144)